Η ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤ’

.

.

30-1-1925 Κωνσταντῖνος ΣΤ'.

.

Η ΑΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤ’

 ,

 Μάμαλος Γεώργιος-Σπυρίδων

 ,

Ένα αμιγώς εκκλησιαστικό θέμα όπως η περίπτωση της εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη το Δεκέμβριο του 1924, θα αποτελέσει την πρώτη μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης διπλωματική σύγκρουση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας φέρνοντας τις δυο πλευρές στο χείλος της ρήξης αποδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πόσο είχαν αλλάξει οι συσχετισμοί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Η πλήρωση του Οικουμενικού Θρόνου, λόγω του επισυμβάντος θανάτου του Πατριάρχη Γρηγορίου Ζ’, ένα χρόνο μετά την εκλογή του, αποτέλεσε ένα από τα δραματικότερα κεφάλαια της ιστορίας της εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Γεννημένος στην Σιγή της Προποντίδας, ο Κωνσταντίνος Αράπογλου, είχε μία λαμπρή εκκλησιαστική πορεία αφού είχε χρηματίσει Μητροπολίτης Κυζίκου, Φιλαδελφείας και από το 1924 είχε προαχθεί στην γεροντική Μητρόπολη Δέρκων και θεωρείτο μία από τις πιο αξιόλογες φυσιογνωμίες της Ιεράς Συνόδου.

Παρά τις προειδοποιήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, όπως η Ιερά Σύνοδος φανεί πολύ προσεκτική στο πρόσωπο που θα επέλεγε ως διάδοχο του αποθανόντος Γρηγορίου, ώστε αυτό να καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που αρμόζουν στο υψηλό αξίωμά του, η Σύνοδος προχώρησε στις 17 Δεκεμβρίου στην εκλογή του Μητροπολίτη Δέρκων Κωνσταντίνου στον Οικουμενικό Θρόνο, ο οποίος ακολουθώντας το πατριαρχικό τυπικό ενθρονίστηκε ως Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντίνος ΣΤ’, μερικές μέρες αργότερα.

Η εκλογή του Κωνσταντίνου προκάλεσε θύελλα στην τουρκική κυβέρνηση και έφερε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο χειρότερο σημείο τους από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης. Σύμφωνα με την Τουρκική κυβέρνηση ο νεοεκλεγείς πατριάρχης δεν διέθετε πιστοποιητικό μη ανταλλαξιμότητος μία και είχε έρθει στην Κωνσταντινούπολη μετά την προβλεπόμενη από την σύμβαση τις 30 Ιανουαρίου 1923 ημερομηνία. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω και ύστερα από συνεχείς διαμαρτυρίες της κυβέρνησης ομάδα αστυνομικών εισέβαλε στο Πατριαρχείο στις 6.30 τα ξημερώματα της 30 Ιανουαρίου 1925 και αφού….

.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο : www.e-istoria.com

 

Αφήστε μια απάντηση