ΑΛΥΤΡΩΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ – ΟΦΙΣ

.

Όφις.

ΑΛΥΤΡΩΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ – ΟΦΙΣ

Όφις

.

Περιοχή περί τον Όφι ποταμό, ανατολικά της Τραπεζούντας. Κύριο χαρακτηριστικό του πληθυσμού της ήταν ο ομαδικός εξισλαμισμός του κατά το 17ο αιώνα, καθώς και η καθαρότητα (και αρχαιοπρέπεια) του γλωσσικού ιδιώματος που μιλούσαν οι Οφλήδες. Η έλλειψη μοναστηριών στην περιοχή συντέλεσε με την σειρά της σε αυτή την τραγική για τους Οφλήδες, κατάληξη, να εξισλαμισθούν μετά από βασανιστήρια, διώξεις και αλλεπάλληλες δοκιμασίες. Οι Οφλήδες, παρ’ ότι εξισλαμίστηκαν, διατηρούσαν όχι μόνο τη γλώσσα, αλλά και τα ελληνικά ονόματα των χωριών τους.

Τον Όφη διαρρέουν και οι ποταμοί Καλοπόταμος και Μπαλτατζή Ντερέ, (Ψυχροπόταμος).Η περιοχή χαρακτηρίζεται από λόφους, βουνά, χαράδρες και λαγκάδια.

Ο Όφης αποτελείτο από 65 χωριά. Τα ονόματα των χωριών τους μαρτυρούν την γνήσια Ελληνική τους καταγωγή: Αληθινός, Κοντού, Μεσοχώρι, Ξένος, Γοργορά, Όκαινα, Παλαχώρι (Παλαιοχώρι), Σαχάρω, Υψηλή, (από όπου καταγόταν η οικογένεια των Υψηλάντηδων), Φωτεινός. Τα δε επώνυμα των Οφλήδων δηλώνουν επίσης της αρχαιοελληνική τους καταγωγή: Αντώνογλου, Γιάννογλου, Φώτογλου, Παπάζογλου, Μαντάνης, Μερτζάνης κ.ά.

Οι εξισλαμισθέντες Οφλήδες διατήρησαν μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών την Ποντιακή τους λαλιά και τα πατροπαράδοτα έθιμα. Φύλαξαν με σεβασμό τα κειμήλια όπως, ευαγγέλια, ιερά βιβλία, ιερά άμφια, χειρόγραφα, θυμιατήρια, σταυρούς και εκκλησιαστικά σκεύη. Διέφεραν κατά πολύ και από όλους τους άλλους μουσουλμάνους τόσο στον χαρακτήρα όσο και στον πολιτισμό.

Οι Οφλήδες ήταν ήρεμοι άνθρωποι και ασχολούνταν με τα γράμματα και τις τέχνες με ιδιαίτερη κλίση στις θεολογικές σπουδές. Οι μουσουλμανικές ιερατικές σχολές του Όφη ήταν από τις καλύτερες. Σε παλιά χειρόγραφα οι περιοχές Κάνεως και Όφεως σημειώνονται ως επισκοπές Τραπεζούντος. Συνολικά εξισλαμίστηκαν περί τις 65.000 Έλληνες Οφλήδες.

Αφήστε μια απάντηση