Η ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

 

O Οδυσσέας Ανδρούτσος σε λιθογραφία του Adam Friedel (1825)
Ὁ Ὁδυσσέας Ἀνδροῦτσος σὲ λιθογραφία τοῦ Adam Friedel (1825)

,

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

,

,Γράφει ο Αλκιβιάδης ΠΑΠΑΜΙΧΟΣ

,,

……….(…) Ο Κωλέττης, τον οποίο ο Ξένος δίκαια χαρακτηρίζει «ως την μεγαλυτέραν επιδημίαν, την μεγαλυτέραν πανώλην, τον μεγαλύτερον λοιμόν όστις ποτέ ενέσκηψε εις την Ελλάδα», βρήκε την ευκαιρία να εξοντώσει τον άνθρωπο που φθονούσε και εχθρευόταν ανείπωτα. Έτσι, εκμεταλλευόμενος την παθολογική φιλοχρηματία και μικροφιλοδοξία τού ελαφρόμυαλου Γκούρα, τον διόρισε αρχιστράτηγο Ανατολικής Ελλάδος και τον πρόσταξε στις 20 Φεβρουαρίου να πάει να χτυπήσει τον Οδυσσέα.

……….Να τι γράφει ο Μακρυγιάννης: «Τού γιόμωσε τού Γκούρα ο Κωλέττης λίρες, τού γιόμωσε το δισάκι απ’ αυτές και από τα λάφυρα τού Νοταρά, τού Σισίνη κι αλλονών, τον ίδιο και τον Κατζικοστάθη. Αφού τους έκανε αυτείνη την καλωσύνη ο Κωλέττης, τον πουλημένο άνθρωπο κι άρπαγο τον έκανε αρχηγό να πάγη εναντίον τού Δυσσέως… έτζι πάει ο δυστυχής Δυσσέος. Ήρθε τούτες τις μέρες εδώ ο Γκούρας, γιόμωσε το δισάκι του λίρες, επικύρωσε και στην κυβέρνηση άλλες οχτακόσιες χιλιάδες γρόσια, ότι κάνει να λάβει από την κυβέρνηση…».

……….Η κυβέρνηση με τον Κωλέττη σκόρπιζε απλόχερα το δάνειο, για την εξόντωση του Ανδρούτσου.  Δεν τους ενδιέφερε ούτε ο Ιμπραήμ ούτε οι άλλοι τούρκοι που κατέβαιναν στη Ρούμελη. Έτσι κυνήγησαν τον Βαρνακιώτη, τον Ίσκο, τον Τσόγκα και παρά λίγο να σκοτώσουν και τον Καραϊσκάκη. Μάλιστα ζήτησαν από τον Σουλτάνο αυτονομία (όπως προφανώς τους υπέδειξαν οι Άγγλοι), για να περιορίσουν τη φωτιά στον Μοριά. Και θα πει ο Υψηλάντης: «Ευτυχώς που τύφλωσε ο Θεός τον σουλτάνο και δεν δέχτηκε να δώσει αυτονομία…

……….Αν δεν είχε γίνει εκείνη η κατά λάθος ναυμαχία, δεν θα είχε ξεσκλαβωθεί ετούτος ο δόλιος τόπος με τόσες αθλιότητες και εγκλήματα. Παίρνοντας ο Γκούρας την εντολή και τα αργύρια τού Ιούδα, ξεκίνησε να χτυπήσει τον ευεργέτη του, «τον κακό Οδυσσέα».

………Ο Οδυσσέας, που δεν πίστευε ότι θα έστελναν εναντίον του τόση δύναμη, αλλά και δεν φανταζόταν ότι αρχηγός θα ήταν ο Γκούρας, το «παιδί του», όπως τον αποκαλούσε, αρχίζει τότε να υποχωρεί αφήνοντας οχυρές θέσεις γιατί δεν θέλει να χυθεί αίμα αδελφικό.

……….Προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τους διώκτες του, αλλά ο δολερός Γκούρας ισχυρίζεται ότι δεν τού το επιτρέπει η κυβέρνηση. Επί 35 μέρες δεν έχει πέσει τουφεκιά. Ο Ανδρούτσος υποχωρώντας φτάνει στις Λιβανάτες, την πατρική γη. Είναι 29 Μαρτίου, η ιερότερη μέρα της χριστιανοσύνης, ημέρα Λαμπρής. Ο Οδυσσέας ξεθαρρεύει από το γεγονός αυτό και κάνει και πάλι προτάσεις για συνάντηση, έχοντας κατά νου την εξόντωση των τούρκων που τον συνοδεύουν, αλλά και με τόση δύναμη που έχει συγκεντρωθεί εκεί να χτυπήσουν το κάστρο του Καράμπαμπα.

Το φιλί του Ιούδα

……….Ο ανίερος Γκούρας, όχι μόνο δεν δέχτηκε τη συνάντηση, αλλά διάλεξε και τη μέρα αυτή ν’ αρχίσει την επίθεση, μόλις έφτασαν δώδεκα καράβια για ν’ αποκλείσουν την από θάλασσα διαφυγή του Οδυσσέα (για την πολιορκία της Χαλκίδας δεν είχαν, τώρα βρέθηκαν μπόλικα).


Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο: www.e-istoria.com
,

Αφήστε μια απάντηση