Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ, ΙΣΤΙΜΠΕΗ, ΝΥΜΦΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΙΣΣΕ

 

Εδώ η υπεροψία του δυνατού εκάμφθη…

.

1941.—Η μάχη των οχυρών Ιστίμπεη, Νυμφαίας και Λίσσε 

.

……….Προκεχωρημένα ελληνικά τμήματα καταλαμβάνουν κατόπιν σκληρού αγώνος τα υψώματα 1016 και 1031 και αιχμαλωτίζουν ολόκληρον γερμανικόν τάγμα 550 ανδρών. Το οχυρόν Ιστίμπεη, έπειτα από λυσσώδη αντίστασιν, προκαλέσασαν τον θαυμασμόν των Γερμανών, πίπτει. Δώδεκα γερμανικαί πυροβολαρχίαι βαρέος πυροβολικού βάλλουν κατά τού οχυρού Εχίνος, το οποίον εξακολουθεί να ανθίσταται.

……….Το πρωϊ τής 7ης Απριλίου, βρήκε το Οχυρό ”ΙΣΤΙΜΠΕΗ” να συνεχίζει τον σκληρό και επικό αγώνα του. Όλα τα επιφανειακά έργα τού Οχυρού έχουν καταστραφεί. Επανειλημμένες απόπειρες των Γερμανών, γιά κάθοδο εντός των στοών, αποκρούονται µε βαρειές απώλειες.

……….Κατόπιν αυτού, οι Γερμανοί φράσσουν τα φατνώματα των πολυβολείων και των υπολοίπων έργων, διοχετεύουν αποπνικτικά αέρια και κατορθώνουν να δημιουργήσουν ανυπόφορη κατάσταση. Οι άνδρες δυσχεραίνονται να αναπνεύσουν και προ τής απειλής τού θανάτου από ασφυξία, ο Διοικητής τού Οχυρού Ταγματάρχης Πικουλάκης Ξάνθος, περί την 16:00 ώρα διατάσσει την παράδοσή του.

……….Οι απώλειες κατά τον διήμερο αγώνα των υπερασπιστών τού Οχυρού, ανήλθαν σε 15 νεκρούς και 50 τραυματίες. Οι απώλειες των Γερμανών ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες.

……….Γιά τον ηρωισµό και την γενναιότητα των υπερασπιστών τού Οχυρού ”ΙΣΤΙΜΠΕΗ”, εκφράσθηκαν µε θαυμασμό οι Γερμανοί και δήλωσαν απερίφραστα, ότι εάν δεν διέθεταν συντριπτική υπεροχή σε αεροπλάνα,άρματα και αντιαρματικά πυροβόλα, η πτώση τού Οχυρού θα ήταν αδύνατη.


………...—Την νύκτα τής 7ης Απριλίου 1941, στις 23.30, ο διοικητής τού Οχυρού ταγματάρχης Αναγνωστός Αλέξανδρος εθεώρησε ότι η αποστολή του είχε εκπληρωθεί και αποφάσισε την παράδοση τού Οχυρού. Τα μεσάνυκτα τής 7ης προς την 8η Απριλίου 1941, το Οχυρό παραδόθηκε. Οι απώλειες των Ελλήνων ήταν νεκροί 7, τραυματίες 23 και των Γερμανών νεκροί 200, τραυματίες 1.500.

……….Το πρωινό τής 8ης Απριλίου , η Ελληνική σημαία, η οποία πέρα από κάθε λογική κυμάτιζε ακόμη, κατέβηκε. Την ίδια ώρα, ο Γερμανός Στρατηγός, έσφιγγε το χέρι τού διοικητού τού Οχυρού και τού έλεγε :

……….«Το Γερμανικόν Έθνος δι εμού, συγχαίρει τους ήρωας υπερασπιστάς τού Οχυρού τούτου, οι οποίοι επεσκίασαν την δόξαν τού Λεωνίδου και τού Θεμιστοκλέους Σάς παρακαλώ πολύ, αυτά να τα διαβιβάσετε εις όλους τους Αξκούς και Οπλίτας τού Οχυρού. Χθές το βράδυ το ραδιόφωνον το Βερολίνου και τού Λονδίνου έψαλλαν ύμνους δι’ εσάς.»

……….Τότε ο Δκτής τού Οχυρού απάντησε υπερήφανα : «Ουδέν επράξαµε, Στρατηγέ, παρά μόνο το καθήκον μας, ως υπερασπισταί τού Πατρίου εδάφους».

………..Στις 11.00 τής 6ης Απριλίου οι Γερμανοί φτάνουν μπροστά από τα οχυρά ΛΙΣΣΕ και ΠΥΡΑΜΙΔΟΕΙΔΕΣ γιά να παραβιάσουν την στενωπό Γρανίτου, βάλλονται αποτελεσματικά και καθηλώνονται με σοβαρές απώλειες. Στις 7,8 και 9 Απριλίου οι Γερμανοί συνεχίζουν τις επιθέσεις καταλήψεως των οχυρών χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Επικοί αγώνες γίνονται πάνω και γύρω από τα οχυρά από τους υπερασπιστές τους. Καμμιά περιγραφή, όσο λεπτομερής και αν είναι και κανένα σχήμα λόγου δεν θα ήταν ικανά να αποδώσουν το απαράμιλλο θάρρος, την περιφρόνηση προς τον θάνατο, την ανδρεία και την λεβεντιά τής ελληνικής ψυχής.

……….Όσες  φορές κατόρθωσαν οι Γερμανοί να εισέλθουν εντός των υπογείων στοών των οχυρών, ο αγώνας ελάμβανε δραματική τροπή, καθώς οι ηρωικοί υπερασπιστές  με αυτοθυσία και ηρωισμό κατόρθωναν να τους εξοντώσουν ή να τους συλλάβουν. Το πρωί τής 10ης Απριλίου τα οχυρά παραμένουν ανέπαφα. Όμως μετά από την ραγδαία κατάρρευση τής γιουγκοσλαβικής αντιστάσεως, που επέτρεψε την υπερκέραση τής τοποθεσίας Μπέλες – Νέστος και την ταχεία προέλαση των γερμανικών τεθωρακισμένων προς την Θεσσαλονίκη, επήλθε η μοιραία συνθηκολόγηση. Οι ελληνικές απώλειες κατά τον παραπάνω τετραήμερο αγώνα των οχυρών, υπήρξαν σχετικά μικρές, ενώ οι αντίστοιχες των Γερμανών σημαντικές. Οι μαχητές των οχυρών, σε όλα ανεξαιρέτως τα κλιμάκια, πολέμησαν ισάξια µε τους συναδέλφους τους τού Ελληνοιταλικού Μετώπου. Οι ίδιοι οι Γερμανοί, εξέφρασαν το θαυμασμό γιά την ανδρεία και μαχητικότητα τού Ελληνικού Στρατού.


Σχετικοί σύνδεσμοι: 

Αφήστε μια απάντηση