Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

,

,,

Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
,,

……….Η επιχείρηση της κατάληψης των Επτανήσων, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, ήταν ένα σχέδιο που είχε σχεδιαστεί λεπτομερώς από τον ίδιο το Μουσολίνι και τους στενούς του συνεργάτες στο Πολεμικό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε στο Παλάτσο Βενέτσια, στις 15 Οκτωβρίου 1940.

……….Ο Μουσολίνι είπε αρχικά ότι «σκοπός του συμβουλίου ήταν να συζητηθεί η δράσις εναντίον της Ελλάδος την οποίαν απεφάσισα να αναλάβω». Η πρώτη φάση της δράσης σκόπευε να καταληφθούν αρχικά τα Επτάνησα, οι Δυτικές ακτές της Ελλάδας και η Θεσσαλονίκη.

……….Η δεύτερη φάση απέβλεπε στην πλήρη κατάληψη της Ελλάδας. Στο Πολεμικό Συμβούλιο ο Μουσολίνι είχε πει ακόμη: «Αυτή είναι η επιχείρησις την οποίαν διελογίσθην επί μήνας, πριν ακόμη κι από την είσοδόν μας εις τον πόλεμον και ακόμη πριν την έκρηξη του πολέμου». Προφανώς ο Μουσολίνι σχεδίαζε την επίθεση κατά της Ελλάδος από την εποχή του επεισοδίου της Κέρκυρας το 1923, θεωρώντας ότι υπάρχουν ανοιχτοί λογαριασμοί που θα πρέπει να διευθετηθούν.

……….[ ] Στην πρώτη σελίδα της ελληνικής έκδοσης της προπαγανδιστικής εφημερίδας Gazetta Ionica, αρ. φύλλου 101, 28 Απριλίου 1942, σε άρθρο με τίτλο «Σημειώσεις και εντυπώσεις ενός αυτόπτου μάρτυρα», καταγράφεται η διαφωνία των Ελλήνων στρατιωτών σχετικά με το αν θα έπρεπε να αντισταθούν στην ιταλική επέλαση ή όχι…


 Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο: www.e-istoria.com
***
[Για την θυσία της πολεμικής σημαίας “ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΣ” του 10ου Στρατιωτικού Σώματος Κερκύρας μπορείτε να διαβάσετε  http://ellinoistorin.gr/?p=13730] 

Αφήστε μια απάντηση