ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ-ΣΑΚΚΑ ΚΑΛΛΗΣ (+23/8/1958)

.

23-8-1958-sakka-kallis

.

Σακκά Καλλής: Γεννήθηκε στην κωμόπολη Λύση, τής επαρχίας Αμμοχώστου, στις 8 Δεκεμβρίου 1931. Σκοτώθηκε στις 23 Αυγούστου 1958 κοντά στην Λύση, σε ενέδρα που τού έστησαν Άγγλοι στρατιώτες. Γονείς: Παναής και Αγγελική Σακκά, που πέθανε, όταν ο Καλλής ήταν βρέφος, και τον ανέθρεψε ως θετή μητέρα, η Κυριακού Σακκά. Αδέλφια:Γεωργία. Ετεροθαλή αδέλφια: Αγγελική, Ελένη, Αναστασία, Παντελίτσα, Ανδρέας. Αρραβωνιαστικιά : Καλλού Ξυστούρη.

……….Ο Καλλής Σακκά τελείωσε το δημοτικό σχολείο Λύσης και ήταν γεωργός. Παράλληλα ασκούσε και το επάγγελμα τού ανάπηρου πατέρα του, υφαίνοντας σακιά και βοηθώντας τον στην διατροφή των αδελφών του.

……….Αναμίχθηκε στην ΕΟΚΑ από την αρχή τού αγώνα και ανέλαβε την εκτύπωση φυλλαδίων, έχοντας και την ευθύνη απόκρυψης τού πολυγράφου. Αργότερα τού ανατέθηκε και η ευθύνη αποκρύψεως τού οπλισμού τής ΕΟΚΑ Λύσης. Λόγω τής σοβαρότητας τού έργου που τού είχε ανατεθεί, η ανάμιξή του σε άλλες δραστηριότητες είχε περιοριστεί.

……….«Την νύκτα τής 23ης Αυγούστου 1958», αφηγείται ο συναγωνιστής του, Παναγής Λάρκου, «είχαμε να μεταφέρουμε τον οπλισμό Λύσης σε ασφαλέστερο μέρος, κατόπιν συλλήψεως δυο μελών μας τής ΕΟΚΑ που γνώριζαν πού βρισκόταν κρυμμένος. Αυτό αποτελούσε γενική διαταγή τού Διγενή. Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Στην μιά ήμαστε από πλευράς ανταρτών εγώ και ο ήρωας Σιάλος Καΐλη. Μαζί μας ήταν και ο Καλλής με τον ήρωα Δημήτριο Αναστάση, στο περιβόλι τού οποίου θα κρύβαμε τον οπλισμό. Τα είχαμε όλα, όπλα, χειροβομβίδες και πυρομαχικά, φορτωμένα σε δύο ποδήλατα και τα σπρώχναμε προχωρώντας μέσα από τα χωράφια. Η νύκτα ήταν φεγγαρόλουστη. Άγγλοι στρατιώτες παραμόνευαν κρυμμένοι στην σκιά δυο δένδρων. Μάς επιτέθηκαν εξ επαφής. Όπλα κρατούσαμε μόνο εγώ και ο Σιάλος. Μάς έριξαν και τούς ρίξαμε. Ήταν θέμα δευτερολέπτων. Ο Σιάλος πρόλαβε να κάμει χρήση και τής μιάς από τις χειροβομβίδες του. Η άλλη βρέθηκε αργότερα μέσα στο χέρι του. Το πώς κατόρθωσα να διαφύγω μέσα από τα καταιγιστικά πυρά των Άγγλων στρατιωτών ήταν θέμα τύχης. Μαζί με τούς τρεις συντρόφους μου που σκοτώθηκαν επί τόπου, σκοτώθηκαν και πέντε Άγγλοι στρατιώτες και άλλος ένας τραυματίστηκε».

***

Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηριώσεως Ι.Δ.Α.Α.Ε

Πηγή εικόνας: Λήκυθος Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Επιμέλεια κειμένου και εικόνας: λληνικ μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση