,
,
……….Ο Στρατάρχης Γιαν Σματς., Πρωθυπουργός της Νοτίου Αφρικής, χαρακτήρισε την 28η Οκτωβρίου 1940 ως “ημέρα που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας”. Και προσέθεσε: “Πραγματικώς εγεννήθη μία νέα Ελλάς, όπως την ωνειρεύθησαν οι ποιηταί.”
……….Πράγματι, σύμμαχοι και εχθροί αναγνώρισαν την αποφασιστική συμβολή της Ελλάδος στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Άμα τη εκδηλώσει της Ιταλικής επιθέσεως ο Γουῒνστον Τσώρτσιλ (Winston Churchill) απέστειλε το ακόλουθο τηλεγράφημα στην Ελληνική κυβέρνηση:
……….«Η Ιταλία εύρε τας απειλάς τού εκφοβισμού ανωφελείς έναντι τού ηρέμου θάρρους σας. Κατέφυγεν επομένως εις απρόκλητον επίθεσιν εναντίον της πατρίδος σας, αναζητούσα εις αστηρίκτους κατηγορίας δικαιολογίαν της αισχράς της επιθέσεως. Ο τρόπος με τον οποίον ο Ελληνικός λαός, υπό την αξίαν εμπιστοσύνης ηγεσίαν σας, αντιμετώπισε τους κινδύνους και τις προκλήσεις των τελευταίων μηνών, κατέκτησε τον θαυμασμόν τού Βρετανικού λαού διά την Ελλάδα. Αι αρεταί αυταί θα ενισχύσουν τον Ελληνικόν λαόν και κατά την παρούσαν στιγμήν της δοκιμασίας. Θα σας παράσχωμεν την δυνατήν βοήθειαν μαχόμενοι εναντίον κοινού εχθρού και θα μοιρασθώμεν την κοινήν νίκην.»
……….Και όταν πια ο Ελληνικός Στρατός έγραφε το Έπος της Πίνδου, είπε το περίφημο (εφημ. “Manchester Guardian”, 19 Απρ. 1941):
«Του λοιπού δεν θα λέγεται ότι οι Έλληνες πολεμούν ως ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες.»…
……….(…) Σε λόγο που εκφωνεί ο Χίτλερ στο Ράιχσταγκ, στις 4 Μαῒου 1941, αναφέρεται στον ηρωισμό των Ελλήνων στρατιωτών. «Ενώπιον της Ιστορίας, είμαι υποχρεωμένος να αναγνωρίσω ότι, από τους μέχρι τώρα αντιπάλους μας, ο Έλληνας στρατιώτης πολέμησε με εξαιρετική γενναιότητα και δεν παραδόθηκε παρά όταν κάθε αντίστασή του ήταν αδύνατη. Ως εκ τούτου αποφάσισα να μην κρατηθεί κανένας Έλληνας στρατιώτης αιχμάλωτος και οι αξιωματικοί να διατηρήσουν τα προσωπικά τους όπλα».
……….Ο Ναύαρχος φον Κανάρης αναφέρει στα απομνημονεύματά του ότι σε σύσκεψη στο Μπερχτεσγκάντεν την 1η Φεβρουαρίου 1941, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις μετά τον θάνατο του Ιωάννη Μεταξά, και ενώ είχε ήδη αποφασιστεί η Γερμανική επίθεση, ακούστηκε ο Χίτλερ να μονολογεί: «Εάν επιτεθώ θα μου πουν ότι κτυπώ πισώπλατα έναν ηρωικό λαό· εάν δεν επιτεθώ, προδίδω έναν φίλο και σύμμαχο». Διέπραξε όμως την ατιμία αυτή, και τελικά οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν.
……….Η ηρωική Ελληνική αντίσταση στα Οχυρά της Γραμμής Μεταξά, τον έκανε να αναγνωρίσει σε λόγο του στο Ράιχσταγκ στις 4 Μαῒου 1941 την γενναιότητα των Ελλήνων. Ο Γιόζεφ Γκέμπελς έγραψε στο ημερολόγιό του στις 8 Απριλίου 1941, δύο μέρες μετά την γερμανική επίθεση, εντυπωσιασμένος και αυτός από την μαχητικότητα των Ελλήνων: «Προχωρούμε αργά στην Ελλάδα…Οι Έλληνες είναι γενναίοι μαχηταί…Τα καταληφθέντα χαρακώματα είναι γεμάτα πτώματα…Και αυτός ο Φύρερ θαυμάζει ιδιαιτέρως το θάρρος των Ελλήνων. Ίσως υπάρχει ακόμη ένα ίχνος της παλαιάς ελληνικής καταγωγής σ’ αυτούς». (!!)…
Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο: www.e-istoria.com
Επιλεγμένο απόσπασμα από την κινηματογραφική ταινία «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» με την χαρακτηριστική φράση τού Βασίλη Λογοθετίδη γιά τα «συμμαχικά εγκώμια».