ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

,

.

31 Ιανουαρίου

,

1629.—Ο Άγγλος αρχιπειρατής sir Kenelm Digby, φθάνει στο Λονδίνο. Από τα μέσα Απριλίου τής προηγούμενης χρονιάς μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου είχε ρημάξει τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, και από τα νύχια του δεν γλύτωσαν ούτε οι αρχαιότητες τής νήσου Δήλου (βλ. 25/8/1628). Η αλήθεια είναι ότι στα ελληνικά πλοία και τους Έλληνες γενικώς υπήρξε σχετικά επιεικής, και δεν ήταν λίγα αυτά τα οποία έπιασε και κατόπιν ελευθέρωσε. Κατά την επιστροφή του, όταν έφθασε στην Σαρδηνία, οι ομοεθνείς μας τους οποίους είχε προσλάβει ως πλήρωμα στα πλοία του, τον εγκατέλειψαν.

1686.—Ημέρα μνήμης τού νεομάρτυρα αγίου Ηλία (Αρδούνη).Ο άγιος, μαρτύρησε από τους τούρκους το 1636 στην Καλαμάτα, ενώ, λόγω τού επαγγέλματός του, θεωρείται προστάτης των κουρέων και των κομμωτών. [Σύμφωνα με τον Συναξαριστή, το έτος μαρτυρίου τού Αγίου μάλλον δεν είναι το 1686 όπως πρώτος αναφέρει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και επαναλαμβάνεται λανθασμένα, διότι η Καλαμάτα εκείνη την περίοδο δεν τελούσε υπό τουρκική κατοχή. Πιθανότερη χρονολογία είναι το 1685.]

1823.—(τέλη Ἰανουαρίου). «Διάλυσις τῆς Γερουσίας τῆς Δυτικῆς Ἑλλάδος Αἰτωλοακαρνανίας».

1827.—«Μάχη ἔξω τοῦ Διστόμου τῆς Λεβαδείας καὶ νίκη τούρκων, ὑφ’ ὧν συνελήφθη αἰχμάλωτος καὶ ἐθανατώθη ὁ ὁπλαρχηγός (Κωσταντῆς) Γριβογεῶργος, ἐπληγώθη δὲ ἐλαφρῶς ὁ Καραϊσκάκης. Ἀρχηγός ἐνταῦθα τῶν μὲν Ἑλλήνων ἧτο ὁ Καραϊσκάκης, τῶν δὲ τούρκων οἱ Ὀμέρ πασᾶς τῆς Καρύστου καὶ Καρυοφίλμπεης». Διαφορετική πηγή αναφέρεται σε τραυματισμό τού Γριβογεώργη και όχι σε θάνατο. «[…]χάρις εις την ανδρείαν και την περί τας μάχας εμπειρίαν τού Καραϊσκάκη, δεν έπαθαν οι Έλληνες όσην ζημίαν άλλως θα επάθαιναν· δύο μόνον εφονεύθησαν, εξ επληγώθησαν, και εις ηχμαλωτίσθη, ο (Κωσταντής) Γριβογεώργης, όστις μετά τινα καιρόν εδραπέτευσεν· εκινδύνευσε και ο Καραϊσκάκης και επληγώθη ελαφρώς εις την δεξιάν». Μετά από την τελευταία αψιμαχία στο Δίστομο στις 21 Ιανουαρίου, όταν ο Καραϊσκάκης πέρασε ανάμεσα από  τους τουρκαλβανούς γιά να ενισχύσει τους πολιορκημένους Έλληνες, μεσολάβησε απραξία γιατί οι  οθωμανοί περίμεναν ενισχύσεις. Στις 31 Ιανουαρίου έφτασαν δυο τάγματα τού τακτικού τους στρατού, αυξάνοντας εντυπωσιακά την αριθμητική τους υπεροχή. Η τουρκική επίθεση εκδηλώθηκε στις 3 Φεβρουαρίου και έληξε στις 5 τού ίδιου μήνα,  με σαρωτική ελληνική νίκη.

1833.—(19/1 π. ημ.) Ο Όθων αποβιβάζεται μετά των μελών τής Αντιβασιλείας δι’ ακάτου τής αγγλικής φρεγάτας «Μαδαγασκάρη», τής οποίας τα κουπιά εκράτουν Άγγλοι δόκιμοι εν μεγάλη στολή, εις τους Αποβάθμους τού Ναυπλίου. Κατά την αποβίβασιν, εγλύστρησε και παρ’ ολίγον να πέσει εις την θάλασσαν, αν δεν τον συνεκράτη Γάλλος στρατιώτης, τού οποίου το όπλον εξέφυγεν από τα χέρια του και έσπασε. Τούτο εθεωρήθη ως κακός οιωνός. Ο ελληνικός λαός υποδέχτηκε τον Όθωνα με ενθουσιασμό, γιατί πίστευε ότι η άφιξή του θα τερμάτιζε τις εμφύλιες έριδες και θα σηματοδοτούσε μία νέα ειρηνική περίοδο.Τον Όθωνα συνόδευε η αντιπροσωπεία των Ελλήνων, ένα πολυάριθμο πολιτικό και στρατιωτικό επιτελείο και περίπου 3.500 Βαυαροί στρατιώτες. Κατά την διάρκεια τής βασιλείας του πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ανακατατάξεις στην εθνική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή τής χώρας. Δυστυχώς, λίγο διάστημα μετά από την άφιξή του, θα εκδηλωθούν διαφωνίες μέσα στους κόλπους τής Αντιβασιλείας, επηρεαζόμενες από τον οξύ ανταγωνισμό των τριών Μεγάλων Δυνάμεων Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, οι οποίες είχαν ήδη προκαλέσει την διαίρεση τού ελληνικού λαού.

1850.—(ν. ημ. 12/2). Ο Γάλλος βαρόνος Γκρος, ορίζεται ως μεσολαβητής ώστε να τερματιστεί ο ναυτικός αποκλεισμός τής Ελλάδας από τους Άγγλους. Η άρνηση τού βασιλέα Όθωνα και τού πρωθυπουργού Κριεζή να καταβάλλουν το παράλογο ποσό αποζημιώσεως που απαιτούσε ο Πατσίφικο μέσω τής Αγγλικής κυβερνήσεως, οδήγησε (3/1) στον ναυτικό αποκλεισμό τού Πειραιά, τής Σύρου και των Πατρών, από τον Εγγλέζο ναύαρχο Πάρκερ και την ναυτική του μοίρα. Στις  31 Ιανουαρίου (12/2 ν. ημ.), ορίστηκε ως μεσολαβητής ο Γάλλος βαρόνος Γκρος, ώστε να τερματιστεί ο ναυτικός αποκλεισμός ο οποίος είχε δημιουργήσει μεγάλο επισιτιστικό πρόβλημα στην χώρα μας. Η συνήθης ενέργεια τής Αγγλίας να χρησιμοποιεί τον στόλο της γιά να επιβάλλει τις απόψεις της σε εντελώς ασήμαντα και δευτερεύοντα διμερή θέματα, έμεινε γνωστή στην παγκόσμια διπλωματική γλώσσα με τον όρο “πολιτική τής κανονιοφόρου“. Μερικούς μήνες μετά, αποκαλύφθηκε το παράλογο των βρετανικών απαιτήσεων.

1854.—Ελληνικά επαναστατικά σώματα με αρχηγό τον υπολοχαγό Σπυρίδωνα Καραϊσκάκη, γυιό τού Γεώργιου Καραϊσκάκη, απελευθερώνουν την Άρτα. Θα υποχρεωθούν να αποχωρήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα λόγω, κυρίως, ελλείψεως πολεμοφοδίων.

1867.—Ο Κρητικός οπλαρχηγός Ανδρέας Βολάνης έχασε την ζωή του σε μάχη με τους τούρκους κοντά στον Θέρισο.

1875.—Ημερομηνία θανάτου τού διακεκριμένου οπλαρχηγού τής Επαναστάσεως, και επίσης διακεκριμένου αξιωματικού στις τάξεις τού σώματος Χωροφυλακής, Αντισυνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δημακόπουλου. Είχε γεννηθεί στην Τρίπολη το έτος 1803.

1903.—Απεβίωσε ο γυιός τού Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, Νικόλαος. Ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος γεννήθηκε το 1837 στην Τεργέστη και υπήρξε βουλευτής και υπουργός τού Ελληνικού κράτους.  Η Φαναριώτικη οικογένεια καταγωγής του, έδωσε μεταξύ των άλλων τέσσερεις Μεγάλους Διερμηνείς τής Υψηλής Πύλης και έξι Ηγεμόνες Μολδαβίας και Βλαχίας. Ο πατέρας του, Αλέξανδρος, υπήρξε πρόεδρος τού Εκτελεστικού στην Επανάσταση τού 1821 και στην συνέχεια πρωθυπουργός τού νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.

1913.—Ο αγώνας των Ελλήνων γιά την απελευθέρωση τής Ηπείρου συνεχίζεται υπό σκληρές καιρικές συνθήκες, με προβλήματα στον ανεφοδιασμό και συνεχή βομβαρδισμό από το οχυρωμένο Μπιζάνι. Όπως έγραψε ο συγγραφέας Φώτης Μ. Σαραντόπουλος στο βιβλίο-ιστοριογράφημα, «Εμπρός διά τής λόγχηςΗ μεγάλη εξόρμηση 1912-1913»: «[…] Ο καιρός ήταν όλο χιόνια και βροχές. Έλειπε ακόμη και ο άρτος. Εδώ πάνω που ήμασταν, ήταν δύσκολη η μεταφορά και τα μεταγωγικά είχαν λιγοστέψει. Ευτυχώς, οι στρατιώτες τού Μηχανικού μάς φτιάξανε καλύβες από μεγάλα κλαριά δέντρων και βελτιώθηκε κάπως ο καταυλισμός. Ήταν όμως κι’ ένα σημάδι αυτό, ότι η πολιορκία θα βαστούσε πολύ ακόμη. Οι μέρες περνούσαν πολύ αργά. Κάθε μέρα συνεχές κανονίδι κι’ από τις δύο μεριές. Τα κανόνια τής Καστρίτσας είχανε λυσσάξει. Οι τούρκοι ρίχνανε κυρίως κατά τού δρόμου, ακόμη κι’ όταν ένας μόνο στρατιώτης εμφανιζόταν, με σκοπό να εμποδίζουν την συγκοινωνία μεταξύ Αετοράχης και Λοζέτσι. Τί μάς βάσταγε; Το όνειρο γιά τα Γιάννενα και γιά το τέλος τού πολέμου».

1914.—Οι Πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων, απαιτούν από την Ελληνική Κυβέρνηση την άμεση αποχώρηση τού Ελληνικού Στρατού από την Βόρεια Ήπειρο, εκβιάζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα παραχωρούνταν τα νησιά τού Ανατολικού Αιγαίου στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Ε. Βενιζέλου, μία εβδομάδα μετά, στις 8 Φεβρουαρίου, συνεργάστηκε.

.—Επιστρέφει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, έπειτα από πολυήμερο ταξίδι στην Ευρώπη γιά τα ελληνικά δίκαια. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, ανακοινώνουν στην Ελλάδα και την τουρκία την απόφαση να παραδώσει η δεύτερη όλα τα κατεχόμενα νησιά, εκτός από την Ίμβρο και την Τένεδο.

.—Βάσει τού Βασιλικού Διατάγματος «Περί επεκτάσεως εν Κρήτη, Μακεδονία και Ηπείρω τής ισχύος διατάξεων τής εν τη παλαιά Ελλάδι κρατούσης ταχυδρομικής νομοθεσίας», ανοίγουν Ταχυδρομικά Γραφεία σε όλες τις μεγάλες πόλεις των προαναφερθέντων περιοχών.

1915.—Οι φρικαλεότητες στην Μ. Ασία από τους τούρκους συνεχίζουν με ένταση. Λεηλασίες εκκλησιών και κατοικίες ομογενών είναι στο στόχαστρο. Οι Κυδωνίες είναι πολιορκημένες από τούρκους οι οποίοι ζητούν την καταβολή 12.000 λιρών γιά να γλυτώσει η πόλη.

1916.—Σοβαρότατη οικονομική κρίση απειλεί την χώρα μας. Η κυβέρνηση αντιδρά με γενική φορολογία σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως.

.—Μετά από την ανατίναξη τής γέφυρας τού Σιδηρόκαστρου (Δεμίρ Ισσάρ) από τους Συμμάχους τού Ελευθέριου Βενιζέλου, η πόλη των Σερρών κοντεύει να λιμοκτονήσει.

1917.—Η Γερμανία ξαναρχίζει την υποβρύχια πολεμική της δράση. Τους προηγούμενους μήνες είχαμε τουλάχιστον τρία ελληνικά επιβατηγά πλοία βυθισμένα με πολλά θύματα.

1920.—Ο Ελληνικός στρατός στην Μ. Ασία συνάπτει μάχες με τούρκους ατάκτους και τακτικούς.

.Ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος αναχωρεί γιά το Λονδίνο.

1921.—Συνελήφθησαν όλα τα μέλη τού μουσικοφιλολογικού συλλόγου τής Άνω Αμισού «Ορφεύς» με την κατηγορία τής εσχάτης προδοσίας και οδηγήθηκαν στις φυλακές, αρχικά τής Αμισού. Στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στις φυλακές τής Αμάσειας, οι οποίες ήταν γεμάτες από Έλληνες διανοούμενους και εμπόρους τής Αμισού, τής Πάφρας και τού Αλατζάμ. Οι νέες κεμαλικές ακρότητες ξεπέρασαν τις αγριότητες τού παρελθόντος τόσο στην ένταση, όσο και στον αριθμό θυμάτων και των μεθόδων που εφαρμόστηκαν.

.—Σε ολόκληρο το μέτωπο στην Μ. Ασία σημειώνεται δράση προφυλακών.

.—Νέα υποτίμηση τής δραχμής.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά Μικράς Ασίας συμπτυχθείσα στις καθορισμένες από το στρατηγείο θέσεις της, οργανώνει την άμυνά της.

1924.—Η φασιστική Ιταλία, με νομοθετικό διάταγμα, επισημοποιεί την Συνθήκη τής Λωζάννης και αρχίζει να θεωρεί κτήμα της τα Δωδεκάνησα.

1926.—Στα πλαίσια των παντός τύπου διώξεων τής ομογένειας στην τουρκία, χιλιάδες Έλληνες απολύονται από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

1928.—Μετά και από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων τής περιοχής, η πολιτεία επισπεύδει τα έργα γιά την αποξήρανση τής λίμνης Ξυνιάδας στον Δομοκό.

.—Η έντονη διαφωνία μεταξύ υπουργών στο θέμα αναθέσεως των δημόσιων έργων,  δημιουργεί τριγμούς στην ενότητα τής οικουμενικής κυβερνήσεως, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η διάλυσή της στις 6 Μαρτίου.

1934.—Ένας από τους ογκωδέστερους σε πλήθος θεατών αγώνας πυγμαχίας, διεξάγεται στο Σικάγο των Η.Π.Α. Οι 20.000 θεατές παρακολούθησαν την νίκη τού Έλληνα Τζιμ Λόντου επί τού Τζόε Σαλβόντι. Από το 1930 μέχρι το 1946, ο Λόντος έχασε μόνο μία φορά, από έναν μέτριο αθλητή στην Βοστώνη, τον Μαχόνεϊ. Ήταν τραυματισμένος, αλλά εάν ακύρωνε το παιχνίδι, θα έπρεπε να πληρώσει ρήτρα 10 χιλιάδων δολαρίων. Ο Λόντος αποσύρθηκε το 1946, περνώντας σαν ένας από τους μεγαλύτερους πρωταθλητές στην ιστορία. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, έλαβε μέρος σε πάνω από 2.500 αγώνες και έχασε μόνο λίγους. Άξιο αναφοράς, εκτός από τις νίκες του, είναι και το γεγονός ότι ασχολήθηκε με τα ορφανά Ελληνόπουλα τού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

.—Νέος αυστηρός κανονισμός τού Στρατού, προβλέπει την απομάκρυνση αξιωματικών οι οποίοι εμπλέκονται με την πολιτική, ή πολιτικολογούν. Δυστυχώς, και γιά αρκετά χρόνια, οι τάξεις τού Στρατού και οι ανώτεροι αξιωματικοί κατέληξαν έρμαια των πολιτικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων τής χώρας.

1936.—Απεβίωσε ο Γεώργιος Κονδύλης, στρατιωτικός και πολιτικός. Διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός τής Ελλάδος μετά από δύο πραξικοπήματα, αντιβασιλέας, πολλές φορές βουλευτής και υπουργός. Το σώμα του ταριχεύτηκε, και την 1η Φεβρουαρίου η σορός του μεταφέρθηκε στην Μητρόπολη Αθηνών όπου τέθηκε σε δημόσιο προσκύνημα. Στις 2 Φεβρουαρίου το απόγευμα, η σορός μεταφέρθηκε στα Τρίκαλα γιά να ταφεί δίπλα στο μνήμα τής μητέρας του, όπως ήταν η επιθυμία του.

1939.—Η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών αποκτά τον πρώτο της ειδικό κανονισμό.

1941.—Στο μέτωπο και στον τομέα τής Τρεμπεσίνας, οι Ιταλοί αντεπιτίθενται χωρίς να επιτύχουν κάτι σημαντικό. Οι εχθρικές επιδρομές που έλαβαν χώρα σε όλο το μέτωπο, είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρριψη δύο ιταλικών αεροπλάνων στην περιοχή Μαλίκης και Κορυτσάς.

.—Στην Αθήνα ο λαός συνοδεύει τον Ηγέτη του, Ιωάννη Μεταξά, στο τελευταίο του ταξίδι. Τὸ Σύνταγμα Ἐθελοντῶν Δωδεκανησίων, ἐπιλέχθηκε ὡς τιμητικὴ συνοδεία στὴν κηδεία του.

1943.—Ο δείκτης κόστους ζωής φτάνει στις 2.085 μονάδες από τις 125 που βρισκόταν στις 31 Ιανουαρίου τού 1941. Λίγους μήνες αργότερα (Οκτώβριος τού 1943), θα εκτοξευτεί στις 22.825 μονάδες.

.—Κατατάχθηκαν στον Ιερό Λόχο ο πρίγκιπας τής Ελλάδος, Πέτρος, και ο λόρδος Τζώρτζ Τζέλικο (Gellicoe). Ο Τζέλικο, με την Special Boat Squadron (SBS) και σε συνεργασία με τον Ιερό Λόχο τού Τσιγάντε, θα δράσει στο Αιγαίο στην περιοχή τής Δωδεκανήσου, στην Σάμο, την Μυτιλήνη και την Λήμνο.

1944.Μετά από την εκτέλεση στις 24 Ιανουαρίου τού υφυπουργού τής δωσίλογης κυβέρνησης Λογοθετόπουλου, Νικ. Καλύβα από την κομμουνιστική οργάνωση ΟΠΛΑ, οι Γερμανοί εκτελούν πενήντα ανθρώπους γιά αντίποινα.

1945.—Οι κομμουνιστές Σιάντος, Παρτσαλίδης Τσιριμώκος και Σαράφης, αρχίζουν τις συνομιλίες με την κυβέρνηση και με αντιπροσωπεία Βρετανών, ώστε να καταλήξουν στην Συμφωνία τής Βάρκιζας.

1946.—Την ημέρα των βουλευτικών εκλογών, το κομμουνιστικό κόμμα απέχει και μάλιστα διατάζει όλα τα μέλη του να απόσχουν και να μην ψηφίσουν.

1948.Η κυβέρνηση προβαίνει σε ριζικές αλλαγές στις τάξεις τού Στρατού.

1949.—Λήγει η 5η Ολομέλεια τής Κ.Ε. τού Κ.Κ.Ε., διακηρύσσοντας «την πλέρια λευτεριά στους Σλαβομακεδόνες». Στην εισήγησή του (30/1), ο Ζαχαριάδης τόνισε ότι : “ο μακεδονικός λαός θα καταχτήσει και το δικαίωμα να καθορίσει την παραπέρα ανάπτυξη και την μορφή και το περιεχόμενο τής λέφτερης και ανεξάρτητης κρατικής ζωής  και υπόστασής του, όπως αυτός θέλει, όπως αυτός και μόνον αυτός αποφάσιζε”.

.—Το ξεκλήρισμα τής οικογένειας τού ιερέα Άνθιμου Μπουϊτίδη (ή Μποϊκίδη) τού χωριού Δάφνη, τής Ι. Μ. Σισανίου και Σιατίστης. Ο άτυχος ιερέας πάτησε νάρκη την οποία άφησαν οι κομμουνιστές τού ΕΛΑΣ, ενώ, λίγο νωρίτερα είχαν πυρπολήσει την οικία του και σκότωσαν τους δύο αδελφούς του. (Άλλη πηγή αναφέρει ως ημερομηνία θανάτου, την 21η Ιανουαρίου.)

1951.—Η εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» γράφει σχετικά με την δράση τού Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας: «Δημοσιογραφικά τηλεγραφήματα εκ Κορέας αναφέρουν ότι ο 3ος λόχος τού εκστρατευτικού ελληνικού σώματος, εκέρδισε την πρώτην ελληνικήν νίκην διά τής καταλήψεως τού υψώματος 344».

1960.—Το θέμα τής συντάξεως των αγροτών συζητείται στην ελληνική Βουλή.

1968.—Στις δηλώσεις Ευρωπαίων γιά την έξωση τής χώρας εάν δεν εγκαταλείψει το δικτατορικό Καθεστώς μέχρι την Άνοιξη τού ’69, ο Στ. Παττακός απάντησε: ‘’Το Συμβούλιο τής Ευρώπης απασχολεί την Ελλάδα όσο ένα κουνούπι στο κέρατο ενός βοδιού’’.

1969.Το Κ.Κ.Ε. «ροκανίζει» τα στελέχη του, Μπάμπη (Χαράλαμπο) Δρακόπουλο και Αντώνη Μπριλλάκη. Οι δύο τους θα δημιουργήσουν το Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού, στο οποίο ο Δρακόπουλος θα γίνει Γραμματέας, ενώ ο Α. Μπριλλάκης, χρόνια μετά, θα καταλήξει υπουργός τού ΠαΣοΚ.

1971.—Πραγματοποιείται η τελετή των εγκαινίων τής Πανεπιστημιούπολης Πατρών από τον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπαδόπουλο και την κυβέρνηση.

1979.—Στον Άγιο Σώστη, η οργάνωση «Ιούνης ’78» δολοφονεί τον αστυνομικό Πέτρο Μπάμπαλη. Φερόταν ως ένας από τους συνεργάτες αλλά και βασανιστές τής περιόδου τής δικτατορίας, αλλά στην ομώνυμη δίκη είχε αθωωθεί.

1992.Ντεμιρέλ και Μητσοτάκης θα συναντηθούν στο Νταβός τής Ελβετίας με σκοπό να συνομιλήσουν στο πλαίσιο τού Διεθνούς Οικονομικού Συνεδρίου.

.—Η κυβέρνηση ανακοινώνει αλλαγές στον εκλογικό Νόμο.

.—Η Ελλάδα παίρνει μέρος στις συνομιλίες τής ΔΑΣΕ (Διάσκεψη γιά την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), στην Πράγα τής τότε Τσεχοσλοβακίας.

1996.—Τὸ ἀπονηωθὲν  ἀπὸ τὴν φρεγάτα «Ναυαρῖνο» ἑλικόπτερο, μὲ ἐπιβαίνοντες τοὺς ὑποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, ὑποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχᾶκο καὶ ἀρχικελευστὴ Ἕκτορα Γιαλοψό, κατέπεσε στὴν θάλασσα μὲ ἀποτέλεσμα τὸν θάνατό τους. Εἶχε δοθεῖ ἐντολὴ νὰ διερευνήσουν ἐὰν στὴν Δυτικὴ Ἴμια ἔχουν ἀποβιβαστεῖ τοῦρκοι, ὅταν στὶς 03:00 τὰ ξημερώματα λήφθηκαν πληροφορίες γιὰ κατάληψή της. Τὸ ἑλικόπτερο μὲ τοὺς Καραθανάση Χριστόδουλο, Βλαχᾶκο Παναγιώτη καὶ Γιαλοψὸ Ἕκτορα,  πέταξε ὑπὸ ἐξαιρετικὰ δυσμενεῖς συνθῆκες. Στὶς 04:50, τὸ ΓΕΝ πληροφορήθηκε ὅτι πάνω στὴν βραχονησίδα ὑπάρχουν δέκα τοῦρκοι. Στὶς 05:05 νέα πληροφορία ἐνημέρωσε τὸ ΓΕΝ ὅτι ὑφίσταται ἀπώλεια ἐπικοινωνίας μὲ τὸ ἑλικόπτερο. Ἡ Ἑλλάδα θρηνεῖ τοὺς τρεῖς ἥρωες, οἱ ὁποῖοι πρόσφεραν χωρὶς δεύτερη σκέψη καὶ δισταγμὸ τὴν ζωὴ τους γιὰ τὴν πατρίδα. Παραμένουν Ἀθάνατοι στὴν μνήμη μας. Τὸ 2016, ὁ γυιὸς τοῦ ἥρωα Χριστόδουλου Καραθανάση, Ἰωάννης (ἑνὸς ἔτους ὅταν ὀρφάνεψε), ἀνέφερε τὸν προβληματισμό του γιὰ τὸ ποιὸς θὰ δώση ἀπαντήσεις γιὰ τὶς τρῦπες καὶ τὶς κηλῖδες αἵματος ποὺ ἔχει ἡ στολὴ τοῦ πατέρα του. Ἀναφέρθηκε ἐπίσης στὶς φασιστικὲς ἐπιθέσεις ποὺ δέχτηκε ἀπὸ συγκεκριμένης πολιτικῆς ἰδεολογίας ὁμάδες, καὶ στὴν τραυματικὴ του ἐμπειρία σὰν παιδί, ἀπὸ τὰ ἀρνητικὰ γιὰ τὸν πατέρα του σχόλια τὰ ὁποῖα ἀμαύρωσαν τὴν μνήμη του  ὡς ἀνθρώπου καὶ ὡς ἀξιωματικοῦ.

.—Ὁ κυβερνητικὸς συμβιβασμὸς καὶ ἡ ὑποχώρηση. Οἱ ἑλληνικὲς καὶ οἱ τουρκικὲς δυνάμεις ἀποσύρονται ἀπὸ τὰ Ἴμια, κατόπιν παρεμβάσεως τῶν Η.Π.Α. Ὁ τότε Υπ.Εξ. Θεόδωρος Πάγκαλος, καὶ ὁ ὑπ. Ἄμυνας Γεράσιμος Ἀρσένης, ἀποδέχθηκαν τὶς πιέσεις τῶν Η.Π.Α. καὶ δεσμεύτηκαν γιὰ τὴν ἀπόσυρση τῆς ἑλληνικῆς σημαίας, στὸ πρῶτο ἀκόμα στάδιο τῶν διαπραγματεύσεων, τὸ ὁποῖο ξεκίνησε τὸ βράδυ τῆς 30ῆς Ἰανουαρίου.  Ἦταν ἡ πρώτη κυβερνητικὴ ὑποχώρηση τὴν ὁποία ἀκολούθησαν πολλὲς ἄλλες, δημιουργῶντας ἐπισήμως τὶς λεγόμενες «γκρῖζες ζῶνες» στὸ Αἰγαῖο. Ὁ ναύαρχος Χρῆστος Λυμπέρης, εἶχε ὑποστηρίξει ὅτι τὶς πρωινὲς ὧρες τῆς 31ης Ἰανουαρίου στὸ γραφεῖο τοῦ πρωθυπουργοῦ Κώστα Σημίτη ἄκουσε τὸν Πάγκαλο νὰ λέῃ: «[…] δὲν λὲς ὅτι πῆρε τὴν σημαία ὁ ἄνεμος νὰ τελειώνουμε;».

.—Ἀσκήσεις ὀσφυοκαμψίας καὶ δημόσιες ἐκδηλώσεις κυβερνητικῆς εὐγνωμοσύνης. Ἡ πρόταση ἡ ὁποία εἰπώθηκε ἀπὸ τὸν πρωθυπουργὸ Κώστα Σημίτη μέσα στὴν Βουλή, «[…] θέλω νὰ εὐχαριστήσω τὴν κυβέρνηση τῶν Ἡνωμένων Πολιτειῶν γιὰ τὴν πρωτοβουλία καὶ τὴν βοήθειά της», ξεσήκωσε κῦμα διαμαρτυριῶν στὰ ἕδρανα τῆς δῆθεν «πατριωτικῆς πτέρυγας». Τὸ πρωΐ τῆς 31ης Ἰανουαρίου, ἐνδεικτικὸ τῆς βαριᾶς ἀτμόσφαιρας ἡ ὁποία ἐπικρατοῦσε, ἦταν ὅτι ἡ κυβέρνηση δεχόταν σκληρὲς ἐρωτήσεις ἀκόμα καὶ ἀπὸ βουλευτὲς τοῦ ΠαΣοΚ., οἱ ὁποῖοι ἀπαιτοῦσαν ἐξηγήσεις γιὰ τὴν ὑποστολὴ τῆς σημαίας. Ὁ ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε μεταγενέστερα μέσῳ τοῦ Μπαλάφα, ὅτι ἐπικροτεῖ τὸν προσεκτικὸ χειρισμὸ τοῦ Σημίτη καὶ ὅτι δὲν ὑπῆρξε κίνδυνος γιὰ τὰ ἑθνικὰ συμφέροντα. Τόνισε ἐπίσης ὅτι στὰ λεγόμενα, «ζητήματα ἐθνικῆς στρατηγικῆς», τὸ κόμμα του ἔχει διαχρονικὰ ἄλλες ἀπόψεις (τίς ὁποῖες διαπιστώσαμε στὴν γιὰ πρώτη φορά ἀριστερὴ κυβέρνησή τους).

2000.—Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντεκτάς, επανέλαβε τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις του γιά αναγνώριση δύο λεγόμενων “κρατών” στην Κύπρο, ώστε να υπάρξει υποτίθεται «λύση» τού Κυπριακού. Μετά την συνάντησή τους (την πρώτη τού δεύτερου γύρου των εκ τού σύνεγγυς συνομιλιών τής Γενεύης), ο Γενικός Γραμματέας τού ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι ευελπιστεί μέχρι το τέλος τού 2000 να επιτευχθεί αρκετή πρόοδος γιά μία συνολική λύση στο Κυπριακό, τονίζοντας όμως ότι αυτό απαιτεί σκληρή δουλειά από τα μέρη, καθώς και συμβιβασμούς… Επίσης είπε ότι στις διαπραγματεύσεις συζητούνται και θέματα τα οποία ήγειρε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ενώ ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις γιά αναγνώριση τού ψευδοκράτους, είπε ότι δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα των συνομιλιών…

2018.—Με την πρόταση τού ονόματος «Gorna Makedonija» έφτασε ο Νίμιτς στα Σκόπια. Ο ειδικός διαμεσολαβητής τού Ο.Η.Ε. γιά το σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, θα συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία των Σκοπίων γιά την επίλυση τού ονοματολογικού ζητήματος. Μαζί του έχει και την πρόταση τού υπουργού Κοτζιά, περί ενός συμφώνου φιλίας το οποίο θα λειτουργεί ως ένα συνολικό κείμενο διευθέτησης των εκκρεμοτήτων…

2019.—Λόγω των κενών τού νόμου, ο Ιωάννης Καραθανάσης, γυιός τού πεσόντα ήρωα των Ιμίων, αντιπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, έχασε πρόωρα την σύνταξη τού πατέρα του την οποία ελάμβανε ως ορφανό τέκνο. Η σύνταξη διακόπηκε έξι μήνες νωρίτερα από το Γενικό Λογιστήριο τού Κράτους και χωρίς καμμία προηγούμενη ενημέρωση. Εάν ήταν όμως κάποιο επίδομα ενοικίου ή άλλη παχυλή βουλευτική παροχή, εκεί να δεις άμεση καταβολή και εξυπηρέτηση από το Γενικό Λογιστήριο…

2019.—Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, πραγματοποίησε στην Κύπρο το πρώτο του ταξίδι μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του. Στην ομιλία του μίλησε γιά την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, κρούοντας το ‘’καμπανάκι’’ τού κινδύνου (όχι στην ελλαδική κυβέρνηση αλλά) στην Ε.Ε. και ζητώντας να προστατευτούν γιά πρώτη φορά ‘’εδάφη’’ και ‘’πληθυσμοί’’. Στην ομιλία του τόνισε επίσης ότι προϋπόθεση γιά την διαμόρφωση τού πλαισίου αμυντικής συνεργασίας τής Ευρωπαϊκής Ενώσεως, είναι η κατανόηση από την Ευρώπη  των κοινών απειλών και προκλήσεων ασφαλείας. Γιά άλλη μία φορά, ένας εκπρόσωπος ακόμα μία δειλής πολιτικής ηγεσίας, ζητάει βοήθεια από τους ‘’Συμμάχους’’. Τα λάθη συνεχίζουν να επαναλαμβάνονται. Είκοσι τρία χρόνια πέρασαν από τα Ίμια και οι ελλαδικές κυβερνήσεις συνεχίζουν να ικετεύουν την προστασία τής Ε.Ε. και τού ΝΑΤΟ.

.—Μετά από την δήλωση τού κυβερνητικού εκπροσώπου στο εάν πρέπει να διαλύονται ή όχι οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων, πυροδοτήθηκαν νέα σενάρια και δεδομένα γύρω από μία πιθανή αλλαγή τού κανονισμού τής Βουλής, προκειμένου η κυβέρνηση να «σώσει» τους Πάνο Καμένο και Σταύρο Θεοδωράκη από την διάλυση των κομμάτων «ΑΝΕΛ» και «ΠΟΤΑΜΙ». Υπενθυμίζουμε ότι οι βουλευτές που διαγράφηκαν ή αποχώρησαν από τα δύο κόμματα τα οποία κινδυνεύουν με διάλυση, το έκαναν γιά να ψηφίσουν υπέρ τής προδοτικής ‘’Συμφωνίας των Πρεσπών’’. Μία μέρα πριν παραιτηθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ από βουλευτής, και υπό τις απειλές τού Πάνου Καμένου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν είναι ηθικό (!..) ή πολιτικά ορθό να διαλύονται Κοινοβουλευτικές Ομάδες κομμάτων […] παρά το ότι βουλευτές τους γιά λόγους συνείδησης (εδώ καγχάζουμε), ή άποψης… μπορούν να αποχωρήσουν».

.—Συνεδριάζει σαν σήμερα η Ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας (Euroworking Group) των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών τής Ευρωζώνης. Μεταξύ των θεμάτων προς συζήτηση είναι και το παζάρεμα των νέων οικονομικών μέτρων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα με τα Μνημόνια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (που θα  έσκιζε τα Μνημόνια), αναμένεται να κληθεί εκ νέου – όπως συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα – να προχωρήσει στο κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων θεμάτων, με πρώτη προθεσμία την 15η Φεβρουαρίου. Η ελλαδική κυβέρνηση, επειδή βρίσκεται σε προεκλογικό οίστρο θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της με το βλέμμα στην κάλπη, τηρώντας τις πατροπαράδοτες πωλητικές πρακτικές. Παροχές και οικονομικές υποσχέσεις στους συγκατανευσιφάγους ψηφοφόρους, οι οποίες όμως προκαλούν δυσφορία στους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών τής Ευρωζώνης.

.—Απόκλιση από τον στόχο τού κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζουν τα έσοδα από τον πρώτο μήνα τού έτους. Τα αποτελέσματα προέκυψαν από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο τού Κράτους. Οι δαπάνες τού κρατικού προϋπολογισμού γιά την περίοδο τού Ιανουαρίου  2019 ανήλθαν στα 4,548 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 767 εκατ. ευρώ έναντι τού στόχου των 5,315 δισ. ευρώ.

2019.—Η Οδύσσεια τού ευρωπαϊκού αριθμού εκτάκτων αναγκών (112) και οι ελλαδικές κυβερνήσεις. Με νέα επιστολή προς την ελλαδική κυβέρνηση η οποία εστάλη σαν σήμερα,  ο Ευρωπαίος αξιωματούχος Ρομπέρτο Βιόλα, καλεί την κυβέρνηση να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) οδικό χάρτη στον οποίο να προσδιορίζεται με απόλυτη σαφήνεια πότε (επιτέλους…) η εφαρμογή «112» θα είναι πλήρως λειτουργική. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε επίσης, ότι η προηγούμενη επιστολή τής Κομισιόν στην κυβέρνηση, παραμένει αναπάντητη.

.—Τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα. Τον Ιανουάριο τού 2019 ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον Οργανισμό Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), παρουσίασε σημαντική αύξηση τόσο σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο, κατά 10.273 άτομα, όσο κυρίως σε σχέση με τον Ιανουάριο τού 2018, κατά 34.764 άτομα. Συνολικά, οι άνεργοι που έχουν ενεργό δελτίο στον Ο.Α.Ε.Δ. ανέρχονταν τον προηγούμενο μήνα σε 1.127.089 άτομα. Από αυτά, τα 957.532 άτομα αναζητούσαν εργασία, ενώ τα υπόλοιπα 169.557 άτομα, κατά δήλωσή τους, δεν αναζητούσαν. Σε ανησυχητικά επίπεδα παραμένει και ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι έφθασαν τον Ιανουάριο τού 2019 σε 540.896, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 47,99% τού συνόλου των ανέργων. Στην πράξη, σχεδόν ένας στους δύο ανέργους παραμένει εκτός αγοράς εργασίας γιά χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών. [Τα στατιστικά δεδομένα Ιανουαρίου, δημοσιεύτηκαν από τον ΟΑΕΔ στις 21/2/2019].

.—Πολύ μεγάλα ύψη βροχοπτώσεων καταγράφηκαν τον Ιανουάριο τού 2019 σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία τού Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).Το μηνιαίο ύψος βροχής σε αρκετούς σταθμούς τού ΕΑΑ στην διάρκεια τού Ιανουαρίου ήταν το μεγαλύτερο γιά τον μήνα αυτό από τότε που ξεκίνησαν να λειτουργούν οι μετεωρολογικοί σταθμοί. Μεταξύ άλλων, βροχή ρεκόρ καταγράφηκε στις εξής περιοχές: Σαμαριά Κρήτης 653 χιλιοστά, Ικαρία 636, Ανδρίτσαινα 588, Δωδώνη 490, Στενή Ευβοίας 444, Ορεινή Ναυπακτία 436, Κως 351 και Αμοργός 295 χιλιοστά. Θεωρείται εντυπωσιακό ότι ύψη ρεκόρ βροχής σημειώθηκαν σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα, ακόμα και στις Κυκλάδες. Τα ύψη αυτά είναι αποτέλεσμα μίας σειράς καιρικών φαινομένων, από τα οποία πέντε έλαβαν και ονόματα, σύμφωνα με την νέα μόδα από την Δύση (Ραφαήλ, Σοφία, Τηλέμαχος, Υπατία και Φοίβος).

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση