ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

,

 

1 Φεβρουαρίου

.

999.—Απεβίωσε ο γεννημένος στην Σικελία, ελληνικής καταγωγής,  ιδρυτής τής πόλεως τού Καΐρου, Τζάουχαρ (Τζάουχαρ αλ Σικιλλί αλ-Ρούμι ήταν ολόκληρο το όνομά του που δηλώνει την καταγωγή του). Όταν γεννήθηκε, η Σικελία βρισκόταν υπό αραβική κατοχή και ως νεαρός σκλάβος μεταφέρθηκε στην βόρειο Αφρική όπου έγινε Μαμελούκος (σκλάβος στρατιώτης). Λόγω τής νοημοσύνης του, κέρδισε την ελευθερία του και ανήλθε στα ανώτερα στρατιωτικά κλιμάκια. Αναδείχθηκε στον ικανότερο στρατιωτικό ηγέτη εκείνης τής περιόδου, ίδρυσε την πόλη τού Καΐρου και γιά κάποιο διάστημα ήταν αντιβασιλέας των Φατιμιδών τής Αιγύπτου.

1638.—Απεβίωσε στην Οξφόρδη τής Αγγλίας, ο Έλληνας διανοούμενος μοναχός, Χριστόφορος Άγγελος. Είχε γεννηθεί στην Πελοπόννησο.

1655.—Ημέρα μαρτυρίου τού Αγίου Αναστασίου τού Νεομάρτυρα, από το Ναύπλιο, πολιούχου τής πόλεως. Όταν οι Αγαρηνοί προσπάθησαν να τον αλλαξοπιστήσουν, απάντησε : «Εγώ Χριστιανός ήμουν, Χριστιανός είμαι και Χριστιανός θα είμαι».

1743.—Μέγας σεισμός μεγέθους 7,0 Ρίχτερ πλήττει την Κέρκυρα και όλες τις γύρω περιοχές. Εκτός από τον ορυμαγδό στο νησί και τα περίχωρα, ζημιές από το φαινόμενο καταγράφηκαν μέχρι την Πάτρα.

.—Εξαιρετικά καταστροφικό είναι το χτύπημα τού Εγκέλαδου και στην Θεσσαλία. Η κύρια εστία του εντοπίστηκε κοντά στον Αλμυρό, ενώ, τα 6,8 Ρίχτερ ήταν αρκετά να σπείρουν την καταστροφή στην περιοχή.

1806.—Οι τούρκοι πολιορκούν τους Κολοκοτρωναίους στην μονή  τής Παναγίας των Αιμιαλών κοντά στην Δημητσάνα. Οι Γιάννης (επικαλούμενος Ζορμπάς) και Γεώργας ή Γεώργος Κολοκοτρώνης, μαζί με άλλους συντρόφους τους, αναγκάστηκαν να βγουν από τον ληνό όπου είχαν καταφύγει, επειδή οι τούρκοι έβαλαν φωτιά με αναμμένα θειαφοκέρια. Στην έξοδο των πολιορκημένων οι τούρκοι τους κατακρεούργησαν.

1824.—(Ἀρχὰς Φεβρουαρίου): «Ἐμφύλιος πόλεμος ἐν Τριπόλει μεταξὺ Κυβερνητικῶν Χατζῆ Χρήστου καὶ Βάσσου Μαυροβουνιώτου καὶ ἀντικυβερνητικῶν Θ. Κολοκοτρώνη».

1829.—(Ἀρχὰς Φεβρουαρίου): «Ἀνέλαβε τὰ καθήκοντα τοῦ Ἁρμοστοῦ Κρήτης ὁ Χὰν Ἐλβετός, ἀντὶ τοῦ Ρέϊνεκ». (Πηγές. Κριτοβουλίδης, Ψιλάκης, Παπαδοπετράκης).

1830.—Ο Κρητικός (από την Χαλέπα Χανίων) Εμμανουήλ Αντωνιάδης, εκδίδει στο Ναύπλιο την Εφημερίδα «Ηώς».

1832.—Στο συνέδριο τού Λονδίνου μεταξύ Αγγλίας, Ρωσίας και Γαλλίας, εκλέγεται ως Βασιλέας τής Ελλάδος ο Όθων, δευτερότοκος υιός τού βασιλέα τής Βαυαρίας, Λουδοβίκου Α΄.

1836.—Τα προοίμια των «Ακαρνανικών». Τις πρώτες ημέρες τού μηνός, κατόπιν προπαρασκευής, μία ληστρική ομάδα εκατόν πενήντα (150) εγκληματιών καταλαμβάνει τον κάμπο τού Αχινού. Έφθασαν δε να εκδώσουν μέχρι και διάταγμα οι ληστές, με το οποίο επέβαλαν κεφαλικό φόρο στους πλουσιότερους χωρικούς. Στην συνέχεια επέδραμαν εναντίον συγκεκριμένων χωριών, λεηλατώντας και πυρπολώντας τα χωριά Μπεκή, Τζούκα, Μάκρυσι, Παλαιόβραχα, Πλατύστομο, Ράχες και Λάλα.

1856.—Η Συνθήκη ειρήνης τής Βιέννης, η οποία υπήρξε και η ταφόπλακα τού Ελληνισμού τόσο στις Παραδουνάβιες περιοχές όσο και στην τουρκία. Οι Γαλλία, Αγγλία, Αυστρία, Ρωσία και τουρκία, υπέγραψαν σαν σήμερα κείμενο το οποίο περιλάμβανε τα εξής: Κατάργηση τής προστασίας των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών τής Βλαχίας, Μολδαβίας και Σερβίας από την Ρωσία, απαγόρευση πολεμικών πλοίων της Ρωσίας στον Εύξεινο Πόντο, καθώς και κατάργηση τής Συνθήκης τού Κιουτσούκ Καϊναρτζή, η οποία  παρείχε  στην Ρωσία το δικαίωμα προστασίας των χριστιανών τής οθωμανικής αυτοκρατορίας.

1862.—Ναυπλιακή επανάσταση. Η φρουρά τού Ναυπλίου, με αρχηγούς τους αντισυνταγματάρχες Α. Μίχο και Π. Κορωναίο, και με την συμμετοχή πολιτών, επαναστατεί. Στην προκήρυξη που κυκλοφόρησε η πενταμελής Διοικητική επιτροπή, ζήτησε την συγκρότηση Εθνοσυνελεύσεως γιά την ανάκτηση των ελευθεριών. Την επιτροπή αποτελούσαν ο Ι. Παπαζαφειρόπουλος, δικηγόρος και πρόεδρος, ο Γ. Πετμεζάς εφέτης, ο Πέτρος Α. Μαυρομιχάλης, πρωτοδίκης, ο Γ. Δημητριάδης και ο Κ.  Αντωνόπουλος, δικηγόροι. Η στάση και η κατάληψη των φρουρίων είχε οριστεί γιά την νύχτα τής 3ης προς 4η Φεβρουαρίου, αλλά εξ αιτίας ενός τυχαίου περιστατικού, οι συνωμότες στασίασαν νωρίτερα, την νύχτα τής 31ης Ιανουαρίου προς 1η Φεβρουαρίου.

1866.—Λόγω τής ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή τής Θήρας, αναδύεται μία δεύτερη (νέα) νησίδα από την θάλασσα. Ονομάστηκαν Αφρόεσσα και Γεώργιος.

1867.—Στο Γερακάρι Αμαρίου, έγινε μάχη μεταξύ επαναστατημένων Κρητών και τούρκων.

1869.—Ο υπουργός Εξωτερικών τής τουρκίας, Φουάτ Πασάς, γνωστοποιεί με τηλεγράφημά του στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ότι κατεστάλη οριστικά η επανάσταση τής Κρήτης η οποία είχε εκραγεί πριν από τρία χρόνια. Από τον τριετή εκείνο αγώνα, έμεινε γνωστό ευρέως μόνο το ολοκαύτωμα τής μονής Αρκαδίου. «[…] Εκτός όμως τής ολοκαυτώσεως τού Αρκαδίουκατά την επανάστασιν εκείνην έλαβον χώραν αγώνες κατά ξηράν και θάλασσαν, τους οποίους μόνον ως θρύλους είναι δυνατόν να παραδεχθεί η ψυχρά λογική. Εις την ξηράν, οι Επαναστάται με τους εθελοντάς τής Ηπειρωτικής Ελλάδος, εμάχοντο κατά 45 χιλιάδων τουρκοαιγυπτίων και χωρίς υπερβολή, δεν έμεινε σπιθαμή γης απότιστος με αίμα.»

1872.—Ο Μακεδονικός φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Σερρών, συστήνει διδασκαλείον στην πόλη των Σερρών.

1897.—Στις 6 το απόγευμα, το υπό τον Συνταγματάρχη Βάσσο σώμα κατοχής τής Κρήτης, δυνάμεως 1.500 ανδρών, επιβιβάστηκε στον Πειραιά στα εμπορικά πλοία, «Θέτις» «Πέλοψ» και «Θησεύς» και αναχώρησε γιά το νησί. Μαζί ήταν και ο γενικός αρχηγός Επαρχίας Κυδωνίας, Αναγνώστης Μάντακας, με άλλους Κρήτες οπλαρχηγούς και αγωνιστές. Το κατευόδιο ήταν πανηγυρικό, με τον λαό ενθουσιασμένο. Οι πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων, κυρίως τής Γερμανίας και τής Αυστρίας, διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Η τηλεγραφική επικοινωνία με την Κρήτη είχε διακοπεί γιά να μην γίνει γνωστή αμέσως η αποστολή και παρεμποδιστεί από τις Δυνάμεις η αποβίβαση. Όμως, το αγγλικό τορπιλοβόλο «Δράκων» το οποίο ναυλοχούσε στον Πειραιά, απέπλευσε αμέσως γιά να πληροφορήσει τον Βρετανό ναύαρχο στην Κρήτη γιά το τόλμημα των Ελλήνων.

1902.—Το Υπουργείο Στρατιωτικών διατάσσει την κατάσχεση των μεταφράσεων  τού Ευαγγελίου στην «μαλλιαρή» (δημοτική).

1908.—Τις νυκτερινές ώρες, οι εγκληματίες βούργαροι τής περιοχής πυρπολούν το Ελληνικό σχολείο τού χωριού Καρυδιά Εδέσσης. Στο σχολείο αυτό μαθήτευαν περίπου εκατό Ελληνόπουλα, ενώ οι δράστες τού εμπρησμού δεν έγιναν γνωστοί.

1910.—Στην Σάμο, απεβίωσε ο πατέρας τού πολιτευτή Θεμιστοκλή Σοφούλη, Παν. Σοφούλης.

.—Η Βουλή των Ελλήνων διενεργεί μερική αναθεώρηση τού Συντάγματος.

1913.—Συνεχίζεται υπό αντίξοες συνθήκες, ο σκληρός αγώνας τού Ελληνικού στρατού γιά την απελευθέρωση τής Ηπείρου.

.—(π.ημ.) Στην νησίδα τού Αγίου Γεωργίου στην Σούδα, έγινε η υποστολή τής τελευταίας τουρκικής σημαίας που κυμάτιζε στην Κρήτη, και η ανύψωση τής ελληνικής (14 Φεβρουαρίου με το νέο ημερ.).

1914.—Επιδίδεται στην ελληνική κυβέρνηση η διακοίνωση των Μεγάλων Δυνάμεων γιά τα νησιά τού Αιγαίου και την Ήπειρο, βάσει τής οποίας, παραχωρούνται στην χώρα μας τα κατεχόμενα από την τουρκία νησιά τού Αιγαίου, εκτός τής Ίμβρου, τής Τενέδου και τής Μεγίστης (Καστελλόριζου). Είχε προηγηθεί η απαίτηση των Μεγάλων Δυνάμεων, να αποχωρήσει ο Ελληνικός στρατός από την Βόρειο Ήπειρο (βλ. 31/1).

1918.—Άγριοι διωγμοί και σφαγές Ελλήνων τής Μικράς Ασίας από τους τούρκους.

.—Αρχίζει η μεγάλη επιστράτευση, όταν η κυβέρνηση καλεί στα όπλα πολλές ηλικίες. Μέχρι την 10η τού μήνα, στελεχώθηκαν όλα τα σώματα.

1920.—Ο Στρατός τής Ελλάδος στην Μ.Ασία, δέχεται επιθέσεις από τούρκους.

.—Εγκαινιάζεται στην Αθήνα η νεοσύστατη Γεωπονική Σχολή στον Δενδροκομικό Σταθμό Αττικής, μετά από το Βασιλικό Διάταγμα στις 31 Ιανουαρίου 1920. Το Διάταγμα είχε τον τίτλο: «Περί εκτελέσεως τού νόμου 1844 περί Ανωτέρας Γεωπονικής Σχολής». Ακολούθησε το Βασιλικό Διάταγμα στις 21 Νοεμβρίου 1920, «Περί εργαστηρίων Ανωτέρας Γεωπονικής Σχολής». (ΦΕΚ τ. Α΄ αριθμ. 274/28-11-1920).

1921.—Στο μέτωπο Μ. Ασίας, σημειώνεται δράσις πυροβολικού και πυροβόλων.

.—Ελληνική αποστολή αναχωρεί γιά την Αγγλία με σκοπό να ζητήσει υποστήριξη.

1922.—Η Ελληνική στρατιά στην Μικρά Ασία, δέχεται επιθέσεις τουρκικών αποσπασμάτων.

.Οι τούρκοι συγκεντρώνουν δυνάμεις γιά να καταλάβουν την Πόλη και τα Στενά.

1925.—Παγκόσμια κατακραυγή εναντίον των τούρκων, γιά την απόφαση απελάσεως τού Οικουμενικού Πατριάρχου από την Κωνσταντινούπολη.

.—Οι αρχές αποφασίζουν την αντικατάσταση των μονάδων μετρήσεως (‘’πήχης’’ κ.λπ.).

1932.—Ο Βενιζέλος αφίχθη και πάλι στο Παρίσι, γιά να συναντήσει εκ νέου τους Γάλλους ιθύνοντες. Πρώτα συνάντησε τον Υπουργό Οικονομικών, Φλαντέν (Flandin), ο οποίος συμφώνησε με τους Άγγλους, ότι η αναστολή πληρωμών συνδεόταν άμεσα με τους ομολογιούχους. Επίσης, εάν η Ελλάδα προχωρούσε σε διακοπή πληρωμών, δεν μπορούσε ταυτοχρόνως να ζητάει και νέο δάνειο, καθώς η αξιοπιστία της θα ήταν ανύπαρκτη. Ο Βενιζέλος απάντησε ότι, αν τελικά λάμβανε το δάνειο που ζητούσε, δεν θα προχωρούσε σε χρεοστάσιο.

1935.—Εγκαινιάζεται από την τούρκικη κυβέρνηση η μετατροπή τής Αγίας τού Θεού Σοφίας σε Μουσείο. Η απόφαση είχε παρθεί κατ’ απαίτηση τού Μουσταφά Κεμάλ στις 24/10/1934. Τα εγκαίνια έγιναν την 1/2/1935. Το 2020, το καθεστώς τού Ερντογάν την μετέτρεψε και πάλι σε τζαμί.

.—Στην Αλεξανδρούπολη, τούρκοι ανοίγουν πυρ κατά Ελλήνων και τραυματίζουν δύο άτομα. Η κυβέρνηση τής Ελλάδος απαντά με διάβημα (…) προς την Άγκυρα.

1938.—Ο Ι. Μεταξάς, εγκαινιάζει τις ασύρματες επικοινωνίες με την Κρήτη.

1940.—Λαμβάνει χώρα η 8η και τελευταία Σύνοδος τής Βαλκανικής Συνεννοήσεως στο Βελιγράδι, όπου γίνεται η ανανέωση τού Συμφώνου. Στο διάστημα το οποίο μεσολάβησε, οι μεν βούργαροι δοκίμασαν να συνεννοηθούν με τους Γιουγκοσλάβους γιά επίθεση εναντίον τής Ελλάδος, οι δε Γιουγκοσλάβοι πρότειναν να κατασκευάσουν όπλα γιά τους βούργαρους.  Αρνητική υπήρξε και η συνεννόηση με την Ρουμανία, η οποία ενώ στην αρχή έδειχνε το ενδιαφέρον της γιά κοινή στάση με την Ελλάδα εναντίον τού Άξονα, η καιροσκοπική της πολιτική την οδήγησε στο τέλος να παραδοθεί αμαχητί.

.—Απεβίωσε ο ποιητής και πεζογράφος, Ζαχαρίας Παπαντωνίου. Λογοτέχνης, ποιητής, συγγραφέας ταξιδιωτικών κειμένων, κριτικός τέχνης, και από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των Νεοελληνικών γραμμάτων. Υπηρέτησε στην Κρατική Διοίκηση ως Νομάρχης στην Ζάκυνθο, στις Κυκλάδες και στην Καλαμάτα. Το 1918 διορίστηκε διευθυντής τής Εθνικής Πινακοθήκης και τιμήθηκε με το «Εθνικόν Αριστείον Γραμμάτων και Τεχνών». Διετέλεσε ακόμη καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, και υπήρξε ως το τέλος τής ζωής του, ο τακτικός τεχνοκριτικός στο Ελεύθερον Βήμα. Την ίδια χρονιά έγραψε τα «Ψηλά Βουνά» τα οποία παραμένουν μοναδικά στην φτωχή, σχολική λογοτεχνία μας.

1941.—Οι Ελληνικές δυνάμεις στο μέτωπο, αποκρούουν ιταλικές επιθέσεις.

1944.—Σκοτώθηκε ο Τσαγκαρούλης Δημήτριος, κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής πτήσεως, όταν το αεροσκάφος τής 13ης Μοίρας  στο οποίο επέβαινε ως πλήρωμα, προσέκρουσε λόγω κακής ορατότητος στο έδαφος, και έπιασε φωτιά.  http://www.pasoipa.org.gr/

.—Ο Ιερός Λόχος, από τις αρχές τού Φεβρουαρίου 1944, τέθηκε υπό την διοίκηση των Βρετανικών “Δυνάμεων Καταδρομών” (Raiding Forces). Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 1944, διεξήγαγε την ειδική του εκπαίδευση στα πλωτά μέσα, στις αναρριχήσεις και στις χιονοσκέπαστες περιοχές, με σκοπό την απόβασή του στην κατεχόμενη τότε Ελλάδα. Με το τέλος όμως τής περιόδου εκείνης, η αποστολή του άλλαξε, σε αντίστοιχη Μονάδας Καταδρομών, η οποία επρόκειτο να δράσει στο Αιγαίο Πέλαγος, σε συνεργασία με βρετανικά ταχύπλοα σκάφη των SBS ( Special Boat Service) και με καΐκια τού Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού.

.—Το γενικό αρχηγείο τού ΕΛΑΣ λαμβάνει διαταγή παύσεως των συγκρούσεων με τις αντιστασιακές δυνάμεις ΕΔΕΣ τού Ναπολέοντα Ζέρβα.  Ταυτοχρόνως, οι κομμουνιστές με τις γνωστές μεθόδους τους, αρχίζουν να συκοφαντούν τον Ναπολέοντα Ζέρβα, γιά δήθεν σύναψη ανακωχής με τους Γερμανούς.  Στο μεταξύ, ο Ζέρβας από τις 4 Φεβρουαρίου μέχρι και τον Ιούλιο που δημιούργησαν αυτές τις συκοφαντίες, έδωσε δεκάδες μάχες εναντίον των Γερμανών ναζί ενώ οι κομμουνιστές περισσότερες εναντίον Εθνικών ομάδων ανταρτών (…)

.—Μεγάλη μάχη ανταρτών με Γερμανούς στο 51ο χιλιόμετρο τής οδού Γραβιάς – Άμφισσας και ανακατάληψη τής Άμφισσας από τους Γερμανούς. Οι συνεργαζόμενες δυνάμεις τού ηρωικού 5/42 με τον ΕΛΑΣ αντιμετώπιζαν δύναμη 700 Γερμανών, με βαρύ οπλισμό και άρματα μάχης, όταν ξαφνικά (και απροειδοποίητα) υποχώρησε ο Λόχος τού ΕΛΑΣ (…)

1947.—Η εφημερίδα ‘’Μακεδονία’’ γράφει στο φύλλο τής 1ης Φεβρουαρίου: «[…] Συμμορία κατέσφαξε δύο χωρικοὺς καὶ τρία βρέφη εἰς τὸν Λιθότοπον… Κατὰ τὴν συναφθήσαν ἀρχικῶς συμπλοκὴν ἐφονεύθεισαν δύο συμμορῖται. Εὐθὺς ὡς ἐγνώσθῃ ἡ εἰσβολὴ αὕτη, ἐτοποθέτησαν ἐκ Σερρῶν στρατιωτικαὶ δυνάμεις πρὸς καταδίωξιν τῶν συμμοριτῶν. Μέχρι τῆς ἐσπέρας ὅμως τῆς χθὲς δὲν εἶχε ἐπέλθει ἀκόμη ἐπαφὴ μεταξὺ συμμοριτῶν καὶ τῶν κρατικῶν δυνάμεων. Ὑπάρχει ἡ πιθανότης ὅτι ἡ συμμορία διέφυγε πρὸς βουλγαρικὸν ἔδαφος» (στοιχεία Σάκης Αραμπατζής).

1951.—Διεκόπησαν οι συγκοινωνίες τού Νομού Σερρών, μετά από νέες πλημμύρες τού ποταμού Στρυμόνα, ο οποίος κατέκλυσε σχεδόν όλο τον κάμπο.

1956.—Σφοδρές συμπλοκές στην Κύπρο μεταξύ μαθητών και Άγγλων στρατιωτών.

1957.—Ο ήρωας τής ΕΟΚΑ Χαραλάμπους Χρίστος, 24 ετών από την Τεμβριά, φονεύθηκε από Άγγλους στην Λάρνακα.

1959.—Σκοτώθηκε  κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, λόγω πτώσεως τού αεροσκάφους του F-84G στην θαλάσσια περιοχή τού αεροδρομίου τής 111 Πτέρυγας Μάχης (Νέα Αγχίαλος), ο διοικητής τής 115 Σμηναρχίας Μάχης (Σούδα), Φραγκιάς Αναστάσιος.

1962.—Ημερομηνία θανάτου τού ευπατρίδη αρχιμανδρίτη, Άνθιμου Παπαδόπουλου. Ο Άνθιμος, κατά κόσμον Αλέξανδρος, ανέπτυξε κορυφαία εθνική και εκπαιδευτική δράση, ήταν φιλόλογος, πρόεδρος τής «Επιτροπής Ποντιακών Μελετών» και διευθυντής τού Ιστορικού Λεξικού τής Νέας Ελληνικής Γλώσσας τής Ακαδημίας Αθηνών. Γεννήθηκε στο χωριό Καράκαγια τής Αργυρούπολης τού Πόντου, το 1878.

1965.Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Γιουγκοσλαβία.

1974.—Η ερευνητική γεώτρηση «ΠΡΙΝΟΣ-1», στα ανοικτά μεταξύ Καβάλας – Θάσου, ανακαλύπτει το κοίτασμα «ΠΡΙΝΟΣ» με δοκιμαστική ροή 2.950 βαρέλια την ημέρα αργού πετρελαίου. Από τις πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις, έως την πλήρη εκμετάλλευση από τις πολυεθνικές εταιρείες, πέρασαν αρκετά χρόνια. Ουσιαστικά η εκμετάλλευση ξεκίνησε το 1981 με παραγωγή περίπου 10.000 βαρελιών την ημέρα τα οποία έως το 1989 είχαν αυξηθεί σε 30.000 ημερησίως. Λόγω των χαμηλών τιμών τού πετρελαίου και  των εντάσεων με την τουρκία, η οποία διεκδικούσε κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, η Καναδική εταιρεία αποχώρησε, γιά να επανέλθει η Μπι Πι το 2014. Το ενεργειακό παιχνίδι κυριαρχίας που παίζεται βάσει τού οποίου, πότε υπάρχει και πότε δεν υπάρχει πετρέλαιο στο Αιγαίο, η προώθηση τής Α.Ο.Ζ. τα τελευταία χρόνια γιά να καλυφθεί ενεργειακά η Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργούν έντονο προβληματισμό.

1983.Συγκέντρωση ιερέων και διαμαρτυρία έξω από την Βουλή, η οποία συζητά το συναινετικό διαζύγιο.

1988.—Υπογράφεται η «Συμφωνία τού Νταβός» μεταξύ Ελλάδος και τουρκίας, βάσει τής οποίας η ελληνική κυβέρνηση υποχώρησε στο θέμα τής υφαλοκρηπίδας με αμφίβολα ανταλλάγματα. Ως συνεπακόλουθο τής ελληνοτουρκικής κρίσεως τού 1987, η Συμφωνία τού Νταβός θεωρήθηκε από την ελληνική πλευρά ως δέσμευση από πλευράς τουρκίας στην μη πρόκληση πολέμου. Σε αντάλλαγμα αυτής τής τουρκικής υποτίθεται «παραχωρήσεως» (πού δεν ήταν παραχώρηση αλλά αυτονόητη υποχρέωση βάσει τού άρ. 2 παρ. 4 τού Χάρτου τού ΟΗΕ.), η Ελλάς εγκατέλειψε την πολιτική οριοθετήσεως τής υφαλοκρηπίδας, ως μόνης νομικής διαφοράς, και συμφώνησε την  παραπομπή τού ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο τής Χάγης. Ταυτοχρόνως, συμφώνησε να επανεξεταστούν όλα τα θέματα από δύο επιτροπές, εκ των οποίων η μία πολιτική. Οι διαδικασίες που ακολούθησαν δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η ελληνική πλευρά επιχείρησε να επανεισαγάγει στο πακέτο το Κυπριακό, αλλά συνάντησε την κατηγορηματική άρνηση τής τουρκικής πλευράς, η οποία από την πλευρά της, θέλησε να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το μειονοτικό θέμα των μουσουλμάνων τής Θράκης. Σε ό,τι αφορά το «Σύμφωνο κατανοήσεως» Μαΐου 1989 σχετικά με τις πτήσεις στο Αιγαίο, ουδέποτε τηρήθηκε από την τουρκία (βλ. και 30/1).

1991.—Ο Υπαστυνόμος Β΄ Τσίμπουρας Νικόλαος τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά ένοπλου διαρρήκτη, κατά την διάρκεια πεζής καταδιώξεως στην Αγία Μαρίνα Παιανίας στην Αττική.

1995.—Σκοτώθηκε κατά την διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως, ο πιλότος μας Περικλής Κουβενταράς, όταν το αεροσκάφος F-5A τού οποίου ήταν κυβερνήτης, προσέκρουσε στον λοφίσκο Στηθούρι τής Σιθωνίας. Στο ίδιο ατύχημα σκοτώθηκαν επίσης και οι Μαρτάκης Αριστείδης, κυβερνήτης, με τον εκπαιδευόμενο Ανθυποσμηναγό, Χουσελά Γεώργιο.

2000.—Καταγγέλλει με δημοσίευμά της η εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» τής Ηπείρου, ότι στρατιωτικοί αλβανικοί κύκλοι, στους οποίους εμπεριέχονται και πολιτικοί, θέτουν ζήτημα εντατικοποιήσεως τού θέματος τής «Τσαμουριάς». Στα ζητούμενά τους είναι και η προσάρτηση ελληνικών εδαφών, η καταβολή αποζημιώσεων από την Ελλάδα, καθώς και η καταγραφή αλβανών λαθρομεταναστών στην Ελλάδα και η προσπάθεια αναγνωρίσεώς τους, ως «μειονότητα».

2018.—«Κανείς δεν μπορεί να μάς στερήσει το δικαίωμα να είμαστε ‘’Μακεδόνες’’ και να μιλούμε την ‘μακεδονική’’ γλώσσα, ως μέρος τού συνόλου των σλαβικών γλωσσών», δήλωσε, μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ειδικό αντιπρόσωπο τού Ο.Η.Ε., Μάθιου Νίμιτς.

.—Εν τω μεταξύ, στην δήλωση τού Νίμιτς από τα Σκόπια ότι η κυβέρνηση των Αθηνών δεν αρνείται την ταυτότητα τού λαού των Σκοπίων, κύκλοι τού υπουργείου Εξωτερικών τής ελλαδικής κυβερνήσεως αντέδρασαν χλιαρά, δηλώνοντας: «[…] Εμείς έχουμε διατυπώσει τις θέσεις μας με σαφήνεια. Δεν ερμηνεύουμε τον κ. Νίμιτς. Δεν ερμηνεύει ο κ. Νίμιτς εμάς». Ο δε υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα υποβάλει σύντομα σχέδιο προτάσεως γιά την επίλυση τής διαμάχης γιά το όνομα, προσθέτοντας πως ένας συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί τους ερχόμενους μήνες.

.—Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα σε κατάστημα επίπλων στην Λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος τού Αμαρουσίου στο ρεύμα προς Αθήνα. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Αστυνομία, δεν προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα γιά την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές στο κατάστημα, αλλά και σε άλλα γειτονικά, καθώς ήταν ιδιαιτέρως ισχυρή.

2019.—Έργα και ημέραι τού ελλαδικού κοινοβουλίου. Ο βουλευτής τού κόμματος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος είχε προαναγγείλει ότι θα παραδώσει την έδρα του, ανακοίνωσε ότι τελικά ΔΕΝ θα παραιτηθεί, επειδή τού το ζήτησε ο πρόεδρος τής βουλής Νίκος Βούτσης. Μέσα σε όλον αυτόν τον τραγέλαφο, και πριν ανακαλέσει την υπόσχεση παραιτήσεώς του, προφασίστηκε ότι καθυστέρησε να φτάσει στην Βουλή επειδή παρουσιάστηκε βλάβη στο αυτοκίνητό του. Ο Παπαχριστόπουλος είναι μεταξύ των 153 που ψήφισαν ΝΑΙ στην προδοτική ‘’Συμφωνία των Πρεσπών’’. Λέγεται, ότι ο λόγος που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλησε να παραιτηθεί προς το παρόν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, είναι γιά να κατευνάσει τον εξοργισμένο πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμένο, ο οποίος την απειλεί με αποκαλύψεις… Γι’ αυτό, στις 4 Φεβρουαρίου ο Βούτσης θα συγκαλέσει την Επιτροπή Κανονισμού τής Βουλής, προκειμένου να συζητήσουν γιά την τροποποίηση (!..) διατάξεων τού Κανονισμού, η οποία θα επιτρέψει στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και πρώην κυβερνητικό τους σύντροφο, να παραμείνει επικεφαλής τής κουρελο-κοινοβουλευτικής του ομάδας η οποία πνέει τα λοίσθια.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση