ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 03 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

,

3 Φεβρουαρίου

,

1451.—Σαν σήμερα πέθανε ο σουλτάνος τής οθωμανικής αυτοκρατορίας, Μουράτ Β΄ και τον διαδέχτηκε ο γυιός του, Μωάμεθ Β΄ ο οποίος θα αλώσει την Κωνσταντινούπολη το 1453. «Ὁ Μουρὰτ Β΄, σουλτάνος τῶν τούρκων, ὁ ἐπικληθείς Γαζῆς (δηλ. νικητής), ἐγεννήθη τῷ 1404 μ.Χ., ἀνέβη είς τὸν θρόνον τῷ 1421, ἐγκατέλειπε τὴν ἀρχήν τῷ 1443, ἀνῆλθε εἰς αὐτήν, διὰ δευτέραν φοράν τῷ 1444, ἐγκατέλειπε καὶ πάλιν αὐτήν μετὰ τὴν μάχην τῆς Βάρνης, ἵνα διὰ τρίτην φορὰν ἀνέλθῃ εἰς τὸν θρόνον δύο μόλις μῆνας μετὰ τὴν παραίτησίν του, βασιλεύσας ἕκτοτε μέχρι τοῦ 1451, ὁπότε καὶ ἀπέθανεν

1821.—Σε έγγραφό του, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης βεβαιώνει ότι η Στόνα, σύζυγος τού περίφημου Αρματολού Γεωργάκη Ολύμπιου, δάνεισε στην Φιλική Εταιρία 5.500 χρυσά φλουριά «πληρωτέα εκ τού μέλλοντος εθνικού ταμείου». Τα χρήματα αυτά ουδέποτε πληρώθηκαν στην φιλοπάτριδα Στόνα.

1822.—Αποκεφαλίζονται στην Χίο οι νεομάρτυρες Σταμάτης και Ιωάννης Γκίννης και ο Νικόλαος Συνοδίτης. Οι άγιοι Νεομάρτυρες Σταμάτιος, Ιωάννης και Νικόλαος, κατάγονταν από τις Σπέτσες και μαρτύρησαν υπέρ τού ονόματος τού Χριστού στην Χίο, το έτος 1822. Από αυτούς οι δύο πρώτοι, ο Σταμάτιος και ο Ιωάννης, ήταν αδέλφια.

1823.—Πέντε περίπου χιλιάδες Κρήτες εξεγείρονται εναντίον των τούρκων και τους αναγκάζουν να κλειστούν στα φρούρια Καστελίου και Γραμβούσας. Οι πολιορκούμενοι αποδεκατίστηκαν από επιδημία πανώλης.

1824.—Χειροτερεύει η κατάσταση τής υγείας τού Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι. Οι γιατροί κάνουν λόγο γιά επιληψία, ενώ ο ήρωας μετρά ώρες γιά να περάσει στην αθανασία.

1827.—«Μάχη Διστόμου τῆς Λεβαδείας ἀμφίρροπος, ἐν τῇ ἀρχηγοὶ τῶν μὲν Ἑλλήνων ἧτο ὁ Καραϊσκάκης, τῶν δὲ τούρκων οἱ Ὀμὲρ πασᾶς καὶ Καρυοφίλμπεης». Στο Δίστομο έγινε μάχη μεταξύ τωμ Ελλήνων με αρχηγό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και των τούρκων. Οι Έλληνες, κατά την μάχη πολέμησαν με αθυμία και παρ’ ολίγο να εφονεύετο ο Καραϊσκάκης, τον οποίον έσωσε με έγκαιρη και θαρραλέα επέμβαση ο Διαμαντής Ζέρβας. Στην μάχη αυτή, οι Έλληνες διαπίστωσαν ότι δεν μετράει η ποσότητα τού αντιπάλου, αλλά η ψυχή. Και σ’ αυτήν υπερτερούσαν οι Έλληνες. Στις 5 Φεβρουαρίου, ο Καραϊσκάκης θ’ αντεπιτεθεί αιφνιδιάζοντας και συντρίβοντας τον τουρκικό στρατό· όσοι οθωμανοί επέζησαν, την επομένη πήραν τον δρόμο γιά την Εύβοια. Η μάχη τού Διστόμου, ήταν καθοριστική γιά την απελευθέρωση ολόκληρης τής Στερεάς, με εξαίρεση το Μεσολόγγι, την Ναύπακτο και την Βόνιτσα (βλ. 17/1 και 31/1).

1830.—(ν. ημ.) Υπογράφεται εν Λονδίνω, μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, πρωτόκολλον, διά τού οποίου η Ελλάς, ανακηρύσσεται ανεξάρτητον κράτος. Το Πρωτόκολλο τής ανεξαρτησίας τού ελληνικού κράτους (γνωστό και ως Πρωτόκολλο τού Λονδίνου τού 1830), ήταν η πρώτη επίσημη, διεθνής διπλωματική πράξη που αναγνώριζε την Ελλάδα ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, το οποίο θα επεκτεινόταν νοτίως τής συνοριακής γραμμής που όριζαν οι ποταμοί Αχελώος και Σπερχειός. Αρχικά οι τρεις αυτές Μεγάλες Δυνάμεις επέλεξαν γιά ηγεμόνα τής Ελλάδος τον πρίγκιπα Λεοπόλδο τού Σαξ Κόμπουργκ (ο μετέπειτα βασιλιάς τού Βελγίου), ο οποίος δεν δέχτηκε (βλ.και π.ημ. 22/1). Μεταξύ άλλων, τα Πρωτόκολλα αυτά, καθορίζουν τον τίτλο ηγεμόνα στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα παραχωρούσαν την Εύβοια τις βόρειες Σποράδες και νησιά των Κυκλάδων. Με βάση ένα από αυτά, το οποίο η τουρκία δέχτηκε, θα παραχωρηθεί η διοίκηση τής Κρήτης στον Χεβίδη τής Αιγύπτου, ενώ η Σάμος γίνεται αυτόνομη με ηγεμόνα χριστιανό, τον οποίο όμως θα διορίσει ο σουλτάνος.    

1833.—Ένα πωλητήριο έγγραφο τής εποχής, μάς γνωστοποιεί τα διδασκαλία τής Ρόδου, αλλά και τους σπουδαίους δασκάλους του, οι οποίοι ήλθαν από όλα τα μέρη τού Ελληνισμού γιά να διδάξουν εκεί.

1836.—«Ακαρνανικά». Λήσταρχοι οι οποίοι είχαν καταλάβει και λυμαίνονταν χωριά τής Φωκίδας και τής Λοκρίδας, στρέφονται προς την Ακαρνανία στην οποία αρκετοί οπλαρχηγοί σαν σήμερα είχαν υψώσει την σημαία τής αποστασίας. Μεταξύ των αποστατών ήταν οι Δήμος Τσέλιος, Νικ. Ζέρβας, Γ. Μαλάμος και άλλοι. Σύντομα ο τόπος θα γνωρίσει μία ίσως άνευ προηγουμένου ανθρωποσφαγή…

1849.—Ο Όθωνας απονέμει τον Χρυσούν Σταυρόν τού Τάγματος των Ιπποτών τού Σωτήρος στον εθνικό ποιητή, Διονύσιο Σολωμό. 

1868.—Στην Κρήτη ο Αλή πασάς, απεσταλμένος τού Σουλτάνου, βάζει σε εφαρμογή τον λεγόμενο ‘’Οργανικό Νόμο’’, δηλαδή μία δέσμη διοικητικών μέτρων γιά τους Χριστιανούς. Το πρώτο άρθρο αυτού τού νόμου, όριζε ότι η Κρήτη ήταν «βιλαέτι τής οθωμανικής αυτοκρατορίας». Κατά την τριετή επανάσταση τού 1866 τής Κρήτης, η δράση τού Ελληνικού Ναυτικού υπήρξε αποφασιστική στην έναρξή της, καθώς και κατά την διάρκειά της. Κατόρθωσε,  παρά τον στενό αποκλεισμό τού τουρκικού στόλου, να διαφεύγει και να εκφορτώνει εφόδια, και τους εθελοντές ανελλιπώς, τα δε δρομολόγια μεταξύ Σύρου και Κρήτης να εκτελούνται από τα Ελληνικά πλοία τακτικώτατα, σαν να ήταν ελεύθερη η θαλάσσια οδός.

1897.—Το «σώμα κατοχής τής Κρήτης» αποτελούμενο από  1.500 άνδρες, αποβιβάστηκε με τον Συνταγματάρχη Βάσσο στον όρμο Κολυμπάρι, κοντά στην ιστορική μονή Κυράς των Αγγέλων Γωνιάς, 22 χιλιόμετρα περίπου δυτικά των Χανίων. Οι Βρετανοί, δυσμενώς διακείμενοι προς τους τούρκους λόγω τής πρόσφατης σφαγής 300.000 Αρμενίων σε όλη την οθωμανική επικράτεια, απέκρυψαν από τους λοιπούς ναυάρχους τις πληροφορίες που είχαν γιά την απόβαση κι’ έτσι δεν υπήρξε χρόνος διαβουλεύσεων και αντιδράσεως από τις λοιπές Μεγάλες Δυνάμεις. Το Ελληνικό εκστρατευτικό σώμα υποδέχθηκαν 5.000 Κρήτες αγωνιστές, με ιαχές ενθουσιασμού και εορταστικούς πυροβολισμούς, οι οποίοι εντάθηκαν όταν ο συνταγματάρχης Βάσσος κοινοποίησε προκήρυξη ότι «καταλαμβάνει την Νήσο εν ονόματι τού Βασιλέως των Ελλήνων» (βλ. και 01/02).

1901.—Θαλάσσιο ατύχημα σπογγαλιευτικού στα ανοικτά τής Τριπολίτιδας, προκαλεί τον πνιγμό 17 από τα 19 μέλη τού πληρώματός του.

1906.—Οι αιμοδιψείς βούργαροι, δολοφονούν αγρίως τον προύχοντα τού χωριού Ρούλια τής Μακεδονίας, Βασίλειο Τριανταφύλλου. Δράστες ήταν η συμμορία τού αιμοχαρή Μήτρου Βλάχου.

1908.—Μετά από έντονες διαμαρτυρίες τού λαού των Αθηνών, παραιτείται από την θέση τού διπλωματικού πράκτορα, ο από τις 05/01 διορισμένος βουργαροκομιτατζής Ριζόφ. Από τα ενεργά μέλη τής βουργαρικής προπαγάνδας, υπήρξε σχολικός επιθεωρητής των βουργαρικών σχολείων στην περιοχή τής Μακεδονίας, εκδότης βιβλίων και εφημερίδων. Από το 1897, ο Δήμηταρ Ριζόφ εργάστηκε ως διπλωματικός πράκτορας.

.—Μακεδονομάχοι υπό τον Τσιπούρα, ενεργούν επίθεση στο χωριό Κλησοχώρι (Εδέσσης) και για την ακρίβεια εναντίον προδοτών βουργαροφρόνων Εξαρχικών. Η ενέργεια κρίθηκε απαραίτητη τόσο για την τιμωρία των προδοτών και συνεργατών των αιμοχαρών βουργάρων, όσο για την ανύψωση τού εθνικού φρονήματος των Ελλήνων κατοίκων.

1913.—Οι τουρκικές δυνάμεις παρά την Βροντούσα και Χρυσοβίτσα, επιτίθενται εναντίον των Ελληνικών και αναγκάζουν αυτές να συμπτυχθούν προς το Μέτσοβο.

.—Ο αγώνας γιά την κατάληψη τού οχυρού Μπιζάνι συνεχίζεται. Παράλληλα με τον στρατό ξηράς, συμμετέχει και ο Λόχος Αεροπορίας. Η πρώτη του αποστολή στο Μπιζάνι πραγματοποιήθηκε στις 05 Δεκεμβρίου 1912, από τον υπολοχαγό Μουτούση, με αναγνώριση και βομβαρδισμό θέσεων τού τουρκικού στρατού. Οι αποστολές συνεχίστηκαν έως τις 21 Φεβρουαρίου όπου οι τούρκοι τού οχυρού, παραδόθηκαν.

1916.—Τα Γαλλικά στρατεύματα τής Θεσσαλονίκης καταλαμβάνουν τις γέφυρες τού Αξιού, διακόπτοντας την συγκοινωνία με την Δυτική Μακεδονία. Από την στιγμή που οι Γάλλοι και οι Βρετανοί αποβιβάστηκαν στην Θεσσαλονίκη,  εγκατέλειψαν την επιφυλακτικότητα που έδειχναν μέχρι την εποχή εκείνη περιοριζόμενοι μόνο σε παρασκηνιακές ενέργειες και υποσχέσεις, αρχίζοντας να εφαρμόζουν πιέσεις οι οποίες προκαλούσαν το δημόσιο αίσθημα.

1918.—Οι τούρκοι εισβάλουν στην απελευθερωμένη από τους Ρώσους Αργυρούπολη τού Πόντου. Ήδη από τις 22 Ιανουαρίου στην περιοχή έκαναν την εμφάνισή τους οι αιμοδιψείς Τσέτες, αναγκάζοντας τους κατοίκους να ακολουθήσουν τον στρατό των Μπολσεβίκων με κατεύθυνση την Τραπεζούντα. [Χρονολόγιο και εργογραφία Γ. Θ. Κανδηλάπτου – Κάνεως, 2002, Μαρία Κ. Βεργέτη, εκδόσεις Αδελφών Κυριακίδη].

1919.—Ο Μητροπολίτης Ρόδου Απόστολος (Τρύφωνος), συγκεντρώνει στην Μητρόπολη τους σχολικούς εφόρους, τους δημογέροντες αλλά και προσωπικότητες τού νησιού, με σκοπό τον συντονισμό εθνικών ενεργειών των Ελλήνων τής Δωδεκανήσου. Οι φασίστες Ιταλοί προσπάθησαν να τον ανακαλέσουν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

.—Η Ελλάς καταθέτει το Υπόμνημα που συνέταξε (στις 30/12/1918) ενώπιον τού «Συμβουλίου των Δέκα», το οποίο περιέχει τις διεκδικήσεις μας στα κατεχόμενα από τους βούργαρους Θρακικά εδάφη. Το περιεχόμενο θα προκαλέσει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και κυρίως τής Ιταλίας.

1920.—Στο μέτωπο Μ. Ασίας, γίνονται τοπικές επιδρομές των τούρκων.

1921.—Σε ολόκληρο το Μικρασιατικό μέτωπο επικρατεί ηρεμία.

1922.—Στην Μ.Ασία, η Ελληνική στρατιά οχυρώνει τις θέσεις της.

1924.—(3 – 8 Φεβρουαρίου): Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο τού Κ.Κ.Ε. (Σ.Ε.Κ.Ε.), και καθαιρεί ολόκληρη την Κεντρική Επιτροπή τού Κόμματος με εξαίρεση τον Γενικό Γραμματέα της. Διορίζει τριμελή Κεντρική Επιτροπή από τους Θωμά Αποστολίδη, Γιάννη Κορδάτο και Σεραφείμ Μάξιμο, με αποστολή «την εκκαθάριση τού Κόμματος». Εξαπολύονται μαζικές εκκαθαρίσεις…

1925.—Υπόμνημα τής Ιταλίας προς την κατοχική διοίκηση τής Δωδεκανήσου, αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες πρόκειται να γίνουν στο καθεστώς εκπαιδεύσεως στα νησιά.

1927.—Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, κατόπιν διαφωνίας με τα συνεργαζόμενα κόμματα δηλώνει την παραίτηση τής κυβερνήσεώς του.

1934.—Μία έρευνα αγοράς στον κλάδο των σιγαρέτων, αποφαίνεται ότι οι Έλληνες καπνιστές καταναλώνουν περί τα 11 εκατομμύρια τσιγάρα καθημερινώς.

1935.—Στα Δωδεκάνησα οι κατοχικοί Ιταλοί συνεχίζουν τους διωγμούς και τα έκτροπα. Οι απάνθρωποι Ιταλοί, προβαίνουν σε απαγωγές ανθρώπων, κακοποιήσεις και εκτοπισμούς πληθυσμών. Σε Κάλυμνο και Λέρο, οι συγκρούσεις συνεχίζονται με πολλούς τραυματισμούς.

1941.—Στο μέτωπο των εμπόλεμων Ελλήνων και Ιταλών, συνάπτεται σφοδρή δράση πυροβολικού και περιπόλων.

.—Ιππικό Ελληνικού Στρατού : Από τις 27 Δεκεμβρίου 1940 έως τις 17 Φεβρουαρίου 1941, η Μεραρχία και οι μονάδες της, στάθμευσαν στην περιοχή Ελαίας (Λίμνη) γιά ανάπαυση και ανασυγκρότηση, με αποστολή γενική εφεδρεία τού Αρχιστρατήγου. Το 1ο Σύνταγμα Ιππικού, βρισκόταν στην περιοχή Κονίτσης και το 3ο Σύνταγμα Ιππικού στην περιοχή Βασιλικού-Λαχανόκαστρου. Ο περιορισμός των επιχειρήσεων επιβλήθηκε από τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες, με τις συνεχείς χιονοθύελλες. Σε πολλές περιοχές, το ύψος τού χιονιού ξεπέρασε τα 2 μέτρα προκαλώντας σημαντικές απώλειες μη μάχης σε άνδρες και κτήνη και αδυναμία ανεφοδιασμού. Η γενική ανασυγκρότηση ήταν αναγκαία.

1942.—Έγινε η καθέλκυση τού αντιτορπιλικού «Μιαούλης III». Παρελήφθη στις 12 Νοεμβρίου 1942 από τον Αντιπλοίαρχο Μ. Ιατρίδη. Τον Μάρτιο τού 1943, κατέπλευσε στο Πορτ Σάϊδ, μετά τον περίπλου τής Αφρικής. Συμμετείχε στον αποκλεισμό τής Τύνιδας και στις επιχειρήσεις αποβάσεως τής Σικελίας. Συμμετείχε επίσης στις επιχειρήσεις τής Δωδεκανήσου, με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Κ. Νικητιάδη. Στις 10 Οκτωβρίου 1943 διέσωσε το πλήρωμα τού Βρετανικού αντιτορπιλικού ‘Πάνθηρ’. Έλαβε μέρος και στις επιχειρήσεις τού λεγόμενου «εμφύλιου». Επεστράφη στην Βρετανία το 1960.

1943.—Ο στρατηγός Τζελόζο (Geloso), γενικός διοικητής των ιταλικών κατοχικών δυνάμεων στην ηπειρωτική Ελλάδα, εξέδωσε διαταγή, βάσει τής οποίας καθορίζονταν με ακρίβεια οι παράμετροι των ιταλικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των ελληνικών αντιστασιακών ομάδων. Οι Ιταλοί αξιοποιούσαν ένα ευρύ δίκτυο πληροφοριοδοτών, που βασιζόταν σε μέλη πληθυσμιακών ομάδων τα οποία αυτοπροσδιορίζονταν ως διαφορετικής από την ελληνική, εθνικής συνειδήσεως, δηλαδή τους μουσουλμάνους αλβανούς τής Ηπείρου, τους γνωστούς Τσάμηδες, τους βλαχόφωνους τής Πίνδου και τής Θεσσαλίας, καθώς και τους σλαβόφωνους τής Μακεδονίας.

1944.—Δύο Βρετανοί πράκτορες, μαζί με δύο Κρητικούς, φθάνουν στο νησί με αποστολή την απαγωγή τού Φρίντριχ Γουλιέλμου Μίλλερ, τού επονομαζόμενου ‘’δήμιου τής Κρήτης’’. Δυστυχώς, το κτήνος έφυγε από το νησί δύο ημέρες νωρίτερα, και στην θέση του συνελήφθη ο Κράϊπε.

1945.—Ο Ιερός Λόχος πραγματοποιεί περιπόλους αναγνωρίσεως στα νησιά Χάλκη, Νίσυρο και Τήλο.

.—Ο Γερμανός διοικητής Ρόδου, εσπευσμένα καλεί με το αυτοκίνητό του τον Μητροπολίτη Ρόδου και, όλος χαρά, τού ανακοινώνει την είδηση ότι οι σύμμαχοι θα στείλουν τρόφιμα στο νησί. Ο λιμός στο νησί ‘’θερίζει’’ τον κόσμο εδώ και μήνες, ενώ έχει αγγίξει και τους ίδιους τους κατοχικούς.

1952.—Ο ραδιοσταθμός των Παρισίων μεταδίδει ότι ο Σύνδεσμος Σουηδών Λογοτεχνών πρότεινε τον Νίκο Καζαντζάκη γιά το λογοτεχνικό βραβείο Νόμπελ.

1955.—Ο Σπύρος Μαρκεζίνης ιδρύει το Κόμμα των Προοδευτικών, με στόχο να εκφράσει την μεγάλη Κεντροδεξιά. Μαζί του, αποχωρούν και 22 βουλευτές τού Συναγερμού τού στρατάρχη Παπάγου.

1957.—Ο ήρωας τής ΕΟΚΑ, Πολυκάρπου Αντώνιος, ετών 42 από τα Βαρώσια, φονεύθηκε από τούρκους στην Αμμόχωστο.

1966.—Η τουρκική κυβέρνηση ανακοινώνει την πρόθεσή της να συνεχίσει την απέλαση και άλλων ομογενών τής Κωνσταντινουπόλεως από τους 12.000 που έχουν απομείνει.

1970.—Διακόπτονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΟΚ.

.Μετά από πυρκαγιά σε ελληνικό σκάφος στο λιμάνι τής πόλεως Κωστάντζα, τρεις άνθρωποι χάνουν την ζωή τους και περισσότεροι από 15 αγνοούνται.

1975.Οι αρχές συλλαμβάνουν τους συνεργάτες τού Απριλιανού πραξικοπήματος Οδυσσέα Αγγελή και Γεώργιο Ζωιτάκη. Αν και αρχικά είχαν αθωωθεί, με κάποια αναδρομή τού νόμου προσήχθησαν σε δίκη και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.

1988.—Στα ανοικτά τής Κρήτης, οι αρχές συλλαμβάνουν σκάφος με φορτίο 5,5, τόνων ναρκωτικών ουσιών.

1989.—Το σκάνδαλο Κοσκωτά παίρνει νέα τροπή, όταν ο προσωπικός φίλος τού πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργος Λούβαρης, παραπέμπεται γιά κακούργημα ως παραλήπτης μεγάλου υπεξαιρεθέντως ποσού. Παρ’ όλο που ο Λούβαρης καταδικάστηκε, σύντομα βγήκε από την φυλακή με δικαστική απόφαση, κατόπιν ιατρικής βεβαιώσεως περί ανιάτου ασθενείας. Σχεδόν αμέσως μετά την αποφυλάκισή του, πήρε την θέση του δίπλα στον νέο πρόεδρο τού “θρύλου”, Σωκράτη Κόκκαλη.

1990.—Στις 9:30 το πρωί τέσσερα μέλη τής τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, εισέβαλαν στο Πολεμικό Μουσείο από την κεντρική είσοδο, και έκλεψαν δύο μπαζούκας.

1992.—Το δικαστήριο καταδικάζει την Ελένη Βλάχου, πρώην εκδότρια τής «Καθημερινής», γιά υπόθεση παράνομης εξαγωγής συναλλάγματος.

1994.—Υπογράφεται από τον υπουργό Εργασίας Ε. Γιαννόπουλο, και τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως Σ. Παπαθεμελή, απόφαση, με την οποία απαγορεύεται η παράταση τού ωραρίου λειτουργίας των νυχτερινών καταστημάτων πέραν τής 2ας πρωινής. Τίθεται σε εφαρμογή με την δημοσίευσή της στο ΦΕΚ, στις 14/2/1994.

.—Εκρηκτικός μηχανισμός στο «Ινστιτούτο Γκέτε», από τις συνεργαζόμενες (πλέον) τρομοκρατικές οργανώσεις «ΕΛΑ» και «1η ΜΑΗ».

1998.— Εκρήξεις βομβών σε δύο υποκαταστήματα Μακ Ντόλαντς στην Αθήνα, από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

2010.—«Ναι» στην ανανέωση τής θητείας τού Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία τής Δημοκρατίας, είπε την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2010 η ελλαδική Βουλή. Υπέρ τής επανεκλογής τού Παπούλια ψήφισαν οι 266 βουλευτές τού Πα.Σο.Κ., τής Νέας Δημοκρατίας και τού ΛΑ.Ο.Σ, ενώ «παρόντες» ψήφισαν οι 32 βουλευτές τού Κ.Κ.Ε. και τού ΣΥΡΙΖΑ. Απουσίαζαν οι βουλευτές Σοφία Καλαντίδου και Γιώργος Μαρίνος από το Κ.Κ.Ε.

2018.—Λαμβάνονται ειδικά μέτρα από το κράτος των Αθηνών, με 19.000 αστυνομικούς να είναι επί ποδός γιά την διαδήλωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων υπέρ τής ελληνικότητας τού ονόματος τής Μακεδονίας και τής μη χρήσεώς του από τους Σκοπιανούς. Την ηχηρή διαδήλωση παρενόχλησε ομάδα των λεγόμενων «αντεξιουσιαστών». Τώρα το πώς οι «αντεξουσιαστές» συμβαδίζουν και συμφωνούν με τα κυβερνητικά σχέδια, αυτό μόνο ψυχίατρος μπορεί να το απαντήσει  (ίσως…).

.—Σύμφωνα με τα λεγόμενα τού αλβανού υπ. Εξωτερικών Μπουσάτι, το πακέτο συμφωνίας με την Ελλάδα θα περιλαμβάνει την μη αναγνώριση τού Πρωτοκόλλου τής Κέρκυρας το οποίο θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ οποιαδήποτε στιγμή και να δημιουργηθεί ξανά η Αυτονομία τής Βορείου Ηπείρου. Θα αναγνωριστούν τα σύνορα βάσει τού Πρωτοκόλλου Φλωρεντίας, και θα καταργηθεί η εμπόλεμη κατάσταση. Θα οριοθετηθούν τα θαλάσσια σύνορα με επέκτασή τους στα 12 ναυτικά μίλια. Θα αναθεωρηθούν τα σχολικά βιβλία και στις δύο χώρες. Θα δημιουργηθούν στρατιωτικά κοιμητήρια Ελλήνων πεσόντων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα ξεκαθαριστεί η περιουσία αλβανών στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται γιά “τις περιουσίες των τσάμηδων” που έχουν απαλλοτριωθεί. Θα αναγνωρίσει η Ελλάδα την σφραγίδα APOSTILLE τής αλβανίας. Θα αναγνωρίσει η Ελλάδα τα αλβανικά διπλώματα οδήγησης. Θα στηρίξει η Ελλάδα την Ευρωπαϊκή προοπτική τής αλβανίας.

.—Αιφνιδιαστική έρευνα πραγματοποιήθηκε την νύχτα από αστυνομικούς τής ΕΚΑΜ και τής Ασφάλειας στο κελί τού αλβανού βαρυποινίτη Φάμπιο Ντούσκο, μετά από εισαγγελική παραγγελία. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν την έρευνα, καθώς το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη φημολογία ότι έχουν εισέλθει όπλα στον Κορυδαλλό. Ο αλβανός Ντούσκο Φάμπιο, μεταξύ άλλων έχει κατηγορηθεί γιά συμμετοχή στο σχέδιο απόδρασης τής «Συνομωσίας Πυρήνων τής Φωτιάς» από τον Κορυδαλλό, η οποία απετράπη μετά από την σύλληψη τού Χριστόδουλου Ξηρού τον Ιανουάριο τού 2015.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση