ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (+ 17/2/1957)

.

17-2-1957-christodoulou-dimitrakis

.

Χριστοδούλου Δημήτριος. Γεννήθηκε στο χωριό Δερύνεια, τής επαρχίας Αμμοχώστου, στις 5 Αυγούστου 1936. Έπεσε στις 17 Φεβρουαρίου 1957, σε συμπλοκή με Άγγλους στρατιώτες, σε τοποθεσία μεταξύ Ποταμίτισσας-Πελενδρίου. Γονείς: Χριστόδουλος Δημητρίου και Φρόσω Χριστοδούλου. Αδέλφια: Λευτέρης, Γιαννούλα, Ανδρέας, Κοκής, Μαργαρίτα, Χρυσούλα και Κωστάκης.

……….Ο Δημήτριος Χριστοδούλου, ο Δημητράκης όπως τον αποκαλούσαν, τελείωσε το δημοτικό σχολείο Δερύνειας και συνέχισε την μόρφωσή του, στο Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Παράλληλα έπαιρνε μαθήματα με αλληλογραφία στο “Πρότυπο Σύστημα Μαθημάτων δι’ Αλληλογραφίας, Αθηνών”, όπου γράφτηκε ως μαθητής στο Τεχνικό Κέντρο, τμήμα Ραδιοτεχνίας. Επιδίωξή του ήταν να γίνει ηλεκτρολόγος σε πλοία.

……….Εργαζόταν στην Ηλεκτρική, όπου είχε γοργή επαγγελματική ανέλιξη λόγω των μαθημάτων τα οποία συνέχιζε. Είχε αγοράσει δικό του αυτοκίνητο, πράγμα σπάνιο γιά την ηλικία του εκείνη την εποχή. Το αυτοκίνητό του, το χρησιμοποιούσε και η ομάδα του, στην οποία είχε ενταχθεί με την έναρξη τού αγώνα. Στενοί συνεργάτες του, μεταξύ άλλων ήταν και οι ήρωες, Ηλίας Παπακυριακού και Αλέκος Κωνσταντίνου, με τούς οποίους πήρε μέρος σε διάφορες επιχειρήσεις στην περιοχή του.

……….Σε μία από τις επιθέσεις τους εναντίον Άγγλου ταγματάρχη, αναγνωρίστηκε το αυτοκίνητο τού Δημητράκη, το οποίο χρησιμοποιήθηκε γιά την διαφυγή, και ο ίδιος καταζητήθηκε. Γιά να αποφύγει την σύλληψη, κατέφυγε στο αντάρτικο και συνενώθηκε με την ομάδα τού Γρηγόρη Αυξεντίου στο Παλαιχώρι.

……….Τα Χριστούγεννα τού 1956, η ομάδα τού Αυξεντίου, χωρίστηκε σε μικρότερες, και ο Δημητράκης Χριστοδούλου πήγε με την ομάδα τού ήρωα Στυλιανού Λένα. Η ομάδα αυτή, με κέντρο τον Κάτω Αμίαντο, ανέπτυξε πλούσια δράση, με ενέδρες εναντίον των Άγγλων, σε σημείο που ο Διγενής διέταξε περιορισμό τής δράσης.

……….Στις 25 Ιανουαρίου 1957, η ομάδα τού Λένα υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει προσωρινά τον τομέα της, και να εγκατασταθεί πρόχειρα σε γαλαρίες στην περιοχή τού χωριού Γεράσα, γιά να διαφύγει από τις μεγάλης έκτασης επιχειρήσεις των Άγγλων στην Πιτσιλιά, που διεξάγονταν με την βοήθεια προδοτών.

……….Επιστρέφοντας στην περιοχή τους, στις 17 Φεβρουαρίου 1957, έπεσαν σε ενέδρα των Άγγλων και ο Δημητράκης Χριστοδούλου σκοτώθηκε στην συμπλοκή που ακολούθησε, μεταξύ Ποταμίτισσας – Πελενδρίου, ενώ ο Λένας τραυματίστηκε και πέθανε ύστερα από σαράντα μέρες.

***

Πηγή κειμένου : Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης ΙΔ.Α.Α.Ε. 

Πηγή εικόνας : Λήκυθος-Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου  

Επιμέλεια εικόνας και κειμένου : λληνικ μερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση