ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

.

18 Φεβρουαρίου

842.—Η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, χήρα τού Θεόφιλου και επίτροπος τού ανήλικου γυιού της, Μιχαήλ τού Γ΄, διατάσσει την αναστήλωση των εικόνων, σύμφωνα με τις αποφάσεις τής Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου. Η αναστήλωση έγινε μεγαλοπρεπώς σε όλους τούς ναούς τής Αυτοκρατορίας την επομένη, η οποία συνέπιπτε να είναι η πρώτη Κυριακή των Νηστειών.

1583.—Ο αρχηγός τής φρουράς Κρήτης καταφέρνει να αιφνιδιάσει Μαλτέζικο πειρατικό, συλλαμβάνοντάς το στο λιμάνι τού Αγίου Νικολάου στον Αυλέμονα Κυθήρων. Τόσο οι πειρατές Ιππότες όσο και άλλα δύο τουρκικά πλοία τα οποία έσερναν ξωπίσω τους κατάφορτα λαφύρων, οδηγήθηκαν στην Ρώμη. Τους πειρατές πέρασαν από την Ιερά Εξέταση η οποία τούς καταδίκασε σε δημόσιο θάνατο διά τής πυράς.

1695.—Ενθαρρυμένος από την πρώτη του νίκη, ο τούρκικος στόλος (βλ. 9/2ου), επιδιώκει νέα σύγκρουση στα νερά τής Χίου. Τελικά, από την μάχη νικητές βγήκαν και πάλι οι οθωμανοί, οι οποίοι κατάφεραν να εκδιώξουν τον χριστιανικό στόλο από το λιμάνι τής Χίου, την οποία επανακατέλαβαν.

1775.—Αν και ο Ρωσο-τουρκικός πόλεμος έχει λήξει προ πολλού, και παρά τα συμφωνηθέντα τής Συνθήκης ειρήνης, γνωστοποιήθηκε σε αναφορές δυτικών η ύπαρξη Ελλήνων προσφύγων από την Πελοπόννησο.  Οι πρόσφυγες εξακολουθούσαν να ζουν σε σκηνές στην νήσο Αίγινα.

1799.—Ρωσο-τουρκικά στρατεύματα αποβιβάζονται στο Βίδο, παρακείμενο νησάκι τής Κέρκυρας. Λίγο νωρίτερα το νησί είχε δεχθεί σφοδρότατο βομβαρδισμό· καταλήφθηκε από την ρωσο-τουρκική συμμαχία μετά από τρίωρη αντίσταση τής γαλλικής φρουράς του. Το νησί τού Βίδο, ήταν το μόνο που εφοδίαζε τούς κατοίκους τής πόλεως λαθραία τις βραδυνές ώρες με είδη διατροφής. Οι Γάλλοι αμύνοντο σθεναρά στην τετράμηνη πολιορκία τής Κέρκυρας από δέκα ρωσικά πλοία γραμμής, τέσσερεις φρεγάτες, κορβέτες, και τριάντα τουρκικά πλοία. Με την συνεργασία τού πολεμικού «Γενναίος», κατάφερναν να ελέγχουν και να διαφυλάσσουν την βόρεια πλευρά τού Φρουρίου, έως την ημέρα που το «Γενναίος» διατάχθηκε να πλεύσει προς την Αγκόνα. Το κενό που δημιουργήθηκε στην άμυνα, εκμεταλλεύθηκαν οι Ρώσοι, και το πρωί τής 18ης Φεβρουαρίου άρχισαν την επίθεση με καταιγισμό κανονιοβολισμών. Ακολούθησε αποβίβαση αγήματος στρατιωτών σε τρία διαφορετικά σημεία. Το νησί έπεσε μετά από τρίωρη αντίσταση τής γαλλικής φρουράς. Οι τούρκοι κατέσφαξαν σχεδόν όλους τούς αιχμαλώτους, και ο τόπος γέμισε με αποκεφαλισμένα πτώματα, παρ’ όλη την προσπάθεια των Ρώσων να τούς προστατέψουν.

1828.—Ο Ανδρέας Μιαούλης, κατ’ εντολή τού Ιωάννη Καποδίστρια, ξεκινά την εκκαθάριση των Σποράδων νήσων από τούς πειρατές.

.—«Ὁ ἀντάρτης Θεόδωρος Γρίβας, παρέδωκε τὸ φρούριο τοῦ Ναυπλίου εἰς τὸν Κυβερνήτην τῆς Ἑλλάδος Ἰ. Καποδίστρια».

.—Μετά από την απόφαση να γίνει το Ναύπλιο πρωτεύουσα τού ελληνικού κράτους, ο Κυβερνήτης Καποδίστριας μεταβαίνει στην πόλη όπου παραλαμβάνει το Παλαμήδι και την Ακροναυπλία.

1836.—«Ακαρνανικά». Έχοντας επιπλέον ενισχύσεις οι λησταντάρτες κινηματίες, ήδη από τις 15 τού μήνα, φθάνοντας πλέον τους 1.500 άνδρες, βαδίζουν προς το σχεδόν ανυπεράσπιστο Αγρίνιο. Την πόλη κατέλαβαν αμαχητί και αυθημερόν απέστειλαν τελεσίγραφο (…) στον Βασιλέα Όθωνα. Με αυτό ζητούσαν από τον Βασιλέα να εκδιώξει τους αλλοδαπούς από τον Στρατό μαζί με τους Φαναριώτες, να φτιάξει Εθνική Συνέλευση, να σεβαστεί την θρησκεία και άλλα πολλά, μόνον που όλ’ αυτά ήταν απλώς προφάσεις (αντί των πραγματικών λόγων τού κινήματος – βλ. 22/2ου). Ο Όθωνας απέρριψε όλα τα σχετικά, απαιτώντας την άνευ όρων παράδοσή τους, γεγονός το οποίο οδήγησε τους κατσαπλιάδες να περιφέρονται τα χωριά απειλώντας να τα κάψουν στην περίπτωση που δεν συστρατευθούν μαζί τους. Ο δε Δήμος Τσέλιος μετέβη στην Φωκίδα με τους ίδιους σκοπούς, αναγκάζοντας τους περισσότερους δύσμοιρους κατοίκους Φωκίδας και Λοκρίδας να καταφύγουν στην Λαμία γιά προστασία.

1837.—Το βαυαρικό κράτος, δανειοδοτεί την Ελλάδα με 4.640.000 δραχμές γιά την ανέγερση των Ανακτόρων.

1856.—Εγκαινιάζεται στην οθωμανική αυτοκρατορία η περίοδος των Τανζιμάτ (μεταρρυθμίσεων) μετά από τον τριετή Κριμαϊκό πόλεμο. Ο σουλτάνος, αποφάσισε την έκδοση τού ‘’Χάτι Χουμαγιούν’’, ενός διατάγματος που προέβλεπε πολλά δικαιώματα γιά τις μειονότητες στην επικράτειά του. Υποσχέθηκε πλήρη ισότητα των υπηκόων του, ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή καταγωγής…

1857.Αρχίζει η απομάκρυνση τού Αγγλο-γαλλικού στρατού κατοχής. Με το ξέσπασμα τού ρωσο-τουρκικού πολέμου τού 1854 και τον ξεσηκωμό των υπόδουλων περιοχών τής Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Ηπείρου και Κρήτης, εκτός πολλών άλλων, οι πρέσβεις Αγγλίας και Γαλλίας, υπέβαλλαν  χωριστές διακοινώσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, με τις οποίες απαιτούσαν απ’ την Ελλάδα να μην φέρει προσκόμματα στην προσπάθεια των Μ. Δυνάμεων να βοηθήσουν την τουρκία. Ως λύση υπαινίσσονταν την παραίτηση τής κυβερνήσεως, και την τοποθέτηση άλλης, φιλικότερης προς αυτούς. Ο ενθουσιασμός και η απόφαση τού βασιλέα Όθωνα να ‘’εξέλθει’’ των συνόρων και να ηγηθεί προσωπικώς τής επαναστάσεως, εμποδίστηκε από την διστακτικότητα των υπουργών του. Εν τω μεταξύ, αγγλο-γαλλικά πολεμικά πλοία, κατέλαβαν τα λιμάνια των Σπετσών, Χαλκίδος, Ναυπλίου και Πατρών και τα πληρώματά τους αποβιβαζόμενα, προκαλούσαν, έβριζαν και ερέθιζαν τον λαό. Όλα δε τα ελληνικά πλοία, συλλαμβάνονταν, και ό,τι εφόδια (πολεμικά, φαρμακευτικά και άλλα) έβρισκαν σ’ αυτά, κατάσχονταν και ρίχνονταν στην θάλασσα. Σημειωτέον ότι τα πληρώματα, εκτός από την ιταμή συμπεριφορά τους, μετέδωσαν την μάστιγα χολέρας που αποδεκάτισε νησιά και Αττική, όπου μεταξύ των θυμάτων της ήταν και ο Δάσκαλος τού Γένους, Γεώργιος Γεννάδιος.

1878.—Πεντακόσιοι Έλληνες επαναστάτες από την δυτική Μακεδονία συγκεντρώνονται υπό τον οπλαρχηγό Ιωσήφ Λιάτη και τον αξιωματικό Κωνσταντίνο Δημητριάδη στο όρος Βούρινος, νοτίως τής Κοζάνης. Σκοπός τους, η εξέγερση ολόκληρης τής Μακεδονίας, η οποία από καιρό ήταν σε κατάσταση επαναστατικής αναμονής.

1880.—Κωνσταντῖνος Μπρουμίδης, ὁ Ἕλληνας ζωγράφος τοῦ Καπιτωλίου τῶν Η.Π.Α. Σὰν σήμερα, στὶς 18 Φεβρουαρίου τοῦ 1880, ἀπεβίωσε ὁ Ἑλληνικῆς καταγωγῆς ζωγράφος Κωνσταντῖνος Μπρουμίδης  στὸ σπίτι του στὴν Οὐάσιγκτον D.C. τῶν Η.Π.Α., σὲ σχετικὴ ἔνδεια. Γνωστὸς  ἀπὸ τὴν ἔρευνα τῆς Μίρτλ Τσέινι Μέρντοκ, ὡς ὁ «Μιχαὴλ Ἄγγελος τοῦ Καπιτωλίου», ὁ Κωνσταντῖνος Μπρουμίδης ζωγράφισε τὸ πλέον φιλόδοξο ἔργο του, μία νωπογραφία ἐκτάσεως τετρακοσίων τριάντα τεσσάρων τετραγωνικῶν μέτρων, ἡ ὁποία καλύπτει τὸν θόλο τῆς Ῥοτόντας τοῦ Καπιτωλίου, καὶ φέρει τὸν τίτλο: “Ἡ ἀποθέωση τοῦ Οὐάσιγκτον”. Ἐξαιρετικὸς γνώστης στὴν τεχνικὴ δημιουργίας τρισδιάστατης ψευδαισθήσεως σὲ μορφὲς ζωγραφισμένες σὲ ἐπίπεδες ἐπιφάνειες, ὁ Κωνσταντῖνος Μπρουμίδης  σχεδίασε καὶ τὶς τοιχογραφίες στοὺς διαδρόμους τοῦ πρώτου ὀρόφου τῆς πτέρυγας τῆς Γερουσίας στὸ Καπιτώλιο, οἱ ὁποῖοι πρὸς τιμὴν του, ὀνομάστηκαν “Διάδρομοι Μπρουμίδη”. Τὸ ἔργο του ὁλοκλήρωσε τῷ 1865. Λησμονημένος καὶ θαμμένος χωρὶς καμμία ἔνδειξη στὸν τάφο του, ἦλθε στὴν ἐπιφάνεια, χάρις στὴν ἔρευνα τῆς Μίρτλ Τσέινι Μέρντοκ, συζύγου Ἀμερικανοῦ Γερουσιαστή ἀπὸ τὴν Ἀριζόνα, τὴν δεκαετία τοῦ ’50 (τὸν 20ό αἰῶνα).Μέρτοκ εἶχε ἐντυπωσιαστεῖ ἀπὸ τὶς τοιχογραφίες, χωρὶς ὅμως νὰ βρίσκει στοιχεῖα γιὰ τὸν δημιουργό τους. Καρπὸς τῆς ἔρευνάς της ἦταν καὶ τὸ βιβλίο μὲ τίτλο: “Μπρουμίδης ὁ Μιχαὴλ Ἄγγελος τοῦ Καπιτωλίου”.

1883.—Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης (18 Φεβρουαρίου 1883 – 26 Οκτωβρίου 1957), μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και πολιτικός. Καθιερώθηκε σαν μία από τις κορυφαίες μορφές τής ελληνικής λογοτεχνίας. Πολυγραφότατος, ασχολήθηκε με την συγγραφή, αλλά και με μεταφράσεις αλλοδαπών συγγραφέων. Όταν ασπάσθηκε τον βουδισμό, ξεκίνησε να γράφει την «Ασκητική» (με σαφείς επιρροές από τον Νίτσε), και μέσω αυτής εξέφρασε την θεώρησή του γιά τον άνθρωπο, την πορεία του προς τον θάνατο και την σχέση του με τον Θεό. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες τού κόσμου, ειδικώς μετά από την περίοδο που διορίστηκε διευθυντής τού μεταφραστικού τμήματος τής Unesco στο Παρίσι.

1896.—Σαν σήμερα γεννήθηκε ο διάσημος διευθυντής ορχήστρας, πιανίστας, συνθέτης και παιδαγωγός, Δημήτρης Μητρόπουλος. Δεν ανήκει στις περιπτώσεις εκείνων που αγνοήθηκαν στην εποχή τους· αντιθέτως, αναγνωρίστηκε σαν ένας από τούς κορυφαίους αρχιμουσικούς τής γενιάς του, και τιμήθηκε με ανώτατες διακρίσεις, τόσο από την ελληνική Πολιτεία, όσο και από τα σημαντικά μουσικά ιδρύματα τής Ευρώπης και των Η.Π.Α.  Η φήμη του δεν οφείλει τίποτε σε διαφημιστικούς μηχανισμούς· γεννήθηκε απ’ την πλατιά αναγνώριση τού κοινού, εδραιώθηκε στην συνείδηση τής σοβαρής κριτικής, αλλά και των πιό δύσκολων κριτών: των μουσικών των μεγαλυτέρων ορχηστρών τού κόσμου.

1900.—Ο Φώτιος (κατά κόσμον Γεώργιος Πέρογλου), εκλέγεται νέος πατριάρχης Αλεξανδρείας μετά από τον θάνατο τού προκατόχου του, Σωφρονίου.  Γεννήθηκε στην Τήνο το 1853. Κατά την διάρκεια τής Πατριαρχίας του, διακρίθηκε γιά τα πατριωτικά του αισθήματα, ενώ ενίσχυσε παντοιοτρόπως τον Μακεδονικό Αγώνα. Απεβίωσε στην Ζυρίχη, το 1925.

1903.—Νέος Μητροπολίτης Σάμου, ο Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Βοτζαλίδης. Έλαβε την θέση τού από την 13η Φεβρουαρίου κεκοιμημένου, Αθανασίου (Καποράλη).

1904.—Σε μάχες μεταξύ τούρκων και αλβανών, κατά την πολιορκία τού Σεμσί-πασά στην περιοχή τής Μακεδονίας, οι τούρκοι φονεύουν εκατοντάδες αλβανούς.

1906.—Δολοφόνοι βούργαροι επιτίθενται με όπλα κατά τού Έλληνα Ιωάννη Λαζάρου και τής οικογενείας του, σε περιοχή τού Μοναστηρίου τής Μακεδονίας. Ευτυχώς οι σφαίρες αστόχησαν.

1909.—Με υπόμνημά τους προς τον βασιλέα, οι επαγγελματίες των Αθηνών καταγγέλουν την επιβολή φόρων και ζητούν ν’ αλλάξει το σύστημα διοικήσεως.

1910.—(ν. ημ.). Με επίκεντρο την περιοχή Χανίων, καταστρεπτικότατος και φονικός σεισμός κτυπά με δύναμη την Κρήτη. Το μέγεθός του έφθασε τα 6,9 Ρίχτερ! Αν και είχε εστιακό βάθος 90 χλμ, δυστυχώς προκάλεσε εκτεταμένες βλάβες αλλά άφησε πίσω του και έξι νεκρούς στο χωριό Καλίπετρο.

1911.—(ν. ημ.). Τρομερός σεισμός με επίκεντρο την λίμνη Αχρίδα και το Πόγραδετς, ρημάζει την όμορφη πόλη τής Βορείου Ηπείρου. Τα 6,7 Ρίχτερ έφθασαν να καταστρέψουν τα μισά περίπου σπίτια τής πόλης (είχαμε και έναν νεκρό), αλλά να σηκώσουν μέχρι και την στάθμη τής λίμνης κατά μισό μέτρο.

1913.—Οι ελληνικές δυνάμεις Ηπείρου συνεχίζουν το σφυροκόπημα με πυροβολικό εναντίον των εχθρικών θέσεων τού οχυρού Μπιζάνι. Οι προσκοπικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των τούρκων στην θέση Λυκόστανη.

1914.—Η περιοχή Κολωνίας στην Ήπειρο παραδίδεται από τον συνταγματάρχη Κοντούλη με πρωτόκολλο στους τουρκαλβανούς, οι οποίοι υπό τα απαθή βλέμματα Ολλανδών αξιωματικών, προχωρούν σε σφαγές κατά των Ελλήνων. Εν συνεχεία ακολουθούν σκληρές συγκρούσεις με τούς Βορειοηπειρώτες επαναστάτες.

1920.—Οι Ελληνικές δυνάμεις τής Στρατιάς Μικράς Ασίας, μάχονται εναντίον των τούρκων στον τομέα Τμώλου και καταλαμβάνουν την περιοχή.

1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπο στην Μ. Ασία, μεταξύ των εμπόλεμων γίνεται δράση περιπόλων.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά Μ. Ασίας, συμπληρώνει την διάταξή της, και κάνει εγχειρήματα αναγνωρίσεως των θέσεων των τούρκων.

1923.—Ο Μάριο Λάγκο αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως γενικός διοικητής Ρόδου.

1925.—Ο Μητροπολίτης Βουκουρεστίου Μύρων, γίνεται ο πρώτος Πατριάρχης στον νεοϊδρυθέν ρουμανικό πατριαρχείο.

1926.—Οι Τσιάμηδες που εξαιρέθηκαν τής ανταλλαγής πληθυσμών μετά από την Συνθήκη τής Λωζάννης (24 Ιουλίου 1923), δηλώνουν ότι είναι αλβανοί ως προς τη γλώσσα και την καταγωγή, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα αλλά Έλληνες πολίτες! Κύριος παράγοντας ο οποίος κυρίως συνέβαλε στην εξαίρεση τους, ήταν η πίεση τής Ιταλίας στην δικτατορική κυβέρνηση τού Θεόδωρου Πάγκαλου.

.—Ο δικτάτορας Θ. Πάγκαλος, συνεχίζει τις διώξεις των πολιτικών του αντιπάλων. Τους βασικότερους αντιπάλους του και αρχηγούς κομμάτων, τους απέστειλε στην νήσο Θήρα.

1929.—Οι αλβανοί, με το παράτυπο και παράνομο «Ανώτατο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο τής Αυτοκέφαλης αλβανικής Εκκλησίας» (βλ. 12/9/1922), συγκροτούν την πλήρως αντικανονική «ιερά σύνοδο τής ορθοδόξου αλβανίας», καταργώντας το Ανώτερο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο. Η πράξη αυτή, δεν ήταν παρά η προσπάθεια των αλβανών να χειραγωγήσουν την θρησκεία και τω αυτώ συναίσθημα τής Β. Ηπείρου και όλης τής αλβανίας.

1930.—Δέκα νεκροί είναι ο απολογισμός από την τρομακτική έκρηξη που σημειώθηκε στην αποθήκη πυρομαχικών Λιοσίων.

1931.—Άγγλοι επίσημοι παίρνουν μέρος στα αποκαλυπτήρια τού ανδριάντα τού Κάνιγγος, στην ομώνυμη πλατεία στην Αθήνα.

1941.—Στο ελληνο-ιταλικό μέτωπο, οι Ελληνικές δυνάμεις γιά τρίτη κατά σειρά ημέρα, επιτίθενται εναντίον των Ιταλών γιά την κατάληψη τού Γκόλικο.

1942.—Ο Ε.Α.Σ. (Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός), τμήμα ανταρτών τής Εθνικής Αντιστάσεως τού μετέπειτα εθνομάρτυρα Ψαρρού, στήνει ενέδρα σε ιταλικό όχημα στην Δοβρουβίτσα μεταξύ Ερατεινής – Λιδωρικίου. Εκεί θα πέσει και ο πρώτος αντάρτης τής ομάδας.

1943.—Την νύχτα στις 18 προς 19 Φεβρουαρίου τού 1943, οι κομμουνιστές τού Ε.Λ.Α.Σ. κτύπησαν το μεταλλείο χρωμίου στον Άγιο Δημήτριο Πιερίας με σκοπό να κλέψουν τρόφιμα και εκρηκτικές ύλες. Την επόμενη ημέρα οι δυνάμεις κατοχής εισέβαλαν στο χωριό και έσυραν 36 ομήρους στις φυλακές Κατερίνης, τούς οποίους εκτέλεσαν στις 23 τού μήνα (μαζί με τον δήμαρχο τής πόλης).

.—Ἡ ἄγνωστη Ἐθνικὴ μας Ἀντίσταση. Συνεχίζονται οἱ συγκρούσεις μεταξύ ἀνταρτῶν τῶν Ἐθνικῶν μας ὁμάδων μὲ τὸν κατοχικό βουργαρο-γερμανικό στρατό, στὴν δασικὴ περιοχὴ τοῦ Μεγάλου Δάσους τῆς Ἀνατολικῆς Μακεδονίας. Τὶς δύο προηγούμενες ἡμέρες οἱ ἀπώλειες τῶν βούργαρων (παρὰ τὴν ὑπεροπλία τους), ἦταν σημαντικές, ἀλλὰ μετά ἀπὸ ἐνισχύσεις ποὺ ἔφτασαν στὶς 18 Φεβρουαρίου, ἔπεσαν ὑπέρ πατρίδος ὀκτώ ἀντάρτες μας καὶ τραυματίστηκε θανάσιμα ὁ ὑπαρχηγός μας, Τουντζέρογλου Ευστράτιος. Σκοπὸς τῶν βούργαρων ἦταν ἡ ἐκδίωξη τῶν ἀνταρτῶν τῶν Ἐθνικῶν ὁμάδων τῆς περιοχῆς.

1945.—Η Ρόδος σώθηκε από τον φοβερό λιμό, χάρις στην διεθνή Επιτροπή τού Ερυθρού Σταυρού τής Γενεύης και τις εκκλήσεις των Μητροπόλεων αλλαχού. Μία αποστολή με τον νεαρό Ελβετό διπλωμάτη Κουρβουζιέ, έφτασε στην Ρόδο μεταφέροντας τρόφιμα. Ο λαός ανακουφίστηκε και σώθηκε από την φοβερή πείνα που ήρθε να συμπληρώσει τα μεγάλα δεινά τού πολέμου. Δοξολογίες, ψηφίσματα, θερμές υποδοχές με ανθοδέσμες και ζητωκραυγές, ήταν οι αποδείξεις τής ευγνωμοσύνης του.

.—Ημερομηνία θανάτου τού άτυχου ιερέα Διονύση Γιακουμάτου, από το χωριό Διγαλέτο τής Κεφαλλονιάς. Αιτία τού θανάτου ήταν τα φρικτά βασανιστήρια και τέλος η κατακρεούργηση που υπέστη από κομμουνιστές, οι οποίοι είχαν εισβάλει την προηγούμενη μέρα στο χωριό και τον απήγαγαν.

1948.—Επικυρώνεται η σύμβαση προσχωρήσεως τής χώρας μας στο ΝΑΤΟ.

1950.—Κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσεως, αεροσκάφος τής Σχολής Αεροπορίας κατέπεσε και συνετρίβη στην θέση Σπαθάρι Κανάκι, κοντά στα Σπάτα Αττικής, με αποτέλεσμα τον θάνατο τού χειριστή Κωνσταντίνου Κολιγιάννη.

1952.—Η Βουλή επικυρώνει την Συμφωνία εντάξεως τής Ελλάδος στο ΝΑΤΟ.

1953.—Η Εθνική Τράπεζα συγχωνεύεται με την Τράπεζα Αθηνών, υπό τον τίτλον «Εθνική Τράπεζα Ελλάδος και Αθηνών», με διοικητή τον Κ. Ηλιάσκο.

1957.—(18-24/2). Η 7η Ολομέλεια τού παράνομου Κ.Κ.Ε., διέγραψε τον Ν. Ζαχαριάδη ως «αντικομματικό, φραξιονιστικό, αντιδιεθνιστικό, αντισοβιετικό εχθρικό στοιχείο…». Λίγα χρόνια μετά (βλ. δημοσίευση ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ στις 02-10-2011 σελ. 3), το Κ.Κ.Ε. αποφάσισε να αποκαταστήσει τον Ζαχαριάδη, επιβεβαιώνοντας ότι η διαχρονική αντεθνική πορεία τής αριστερής δεν είναι, ούτε ήταν ποτέ θέμα ενός προσώπου, αλλά ολόκληρης τής ηγεσίας της.

1959.—Στην κρίσιμη Διάσκεψη στο Λονδίνο με θέμα το Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δηλώνει ευθέως ότι δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε Συμφωνία κι’ αν προκύψει. Μία ημέρα μετά την υπογραφή της (19/2ου), μέσω Διαγγέλματος προς τον λαό τής Κύπρου είπε ότι τα υπογραφέντα «[…]χαρακτηρίζονται ότι θέτουν τα θεμέλια τής ελευθερίας και τής ανεξαρτησίας». Σημειωτέον δε, ότι η Συμφωνία την οποία υπέγραψαν όλοι αυτοί εκεί, εκτός άλλων απέκλειε  ι σ ο β ί ω ς την ένωση με οποιοδήποτε άλλο κράτος, ολική, ή μερική πολιτική, ή έστω τελωνειακή (…)

1960.—Εκτοξεύεται γιά πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην περιοχή τής λίμνης Βόλβης, ο πύραυλος “Τίμιος Τζον”, από ειδικά εκπαιδευμένους στρατιώτες.

1963.—Ο πιλότος Γεώργιος Αθανασούλιας, αναγκάστηκε λόγω βλάβης να εγκαταλείψει με αλεξίπτωτο το αεροσκάφος του, αλλά παρασύρθηκε από τον ισχυρό άνεμο προς τα ανοικτά τής θαλάσσιας περιοχής Αγυιάς Λάρισας, με αποτέλεσμα να πέσει στην θάλασσα και να πνιγεί λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής.

1964.—Ο Γεώργιος Παπανδρέου λαμβάνει από τον βασιλέα Παύλο την εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως, μετά από το θριαμβευτικό 52,87%, που συγκέντρωσε η Ένωση Κέντρου στις εκλογές τής 16ης Φεβρουαρίου.

1965.—Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου γνωστοποιεί τις προθέσεις τής κυβερνήσεως να προχωρήσει στην κατασκευή γέφυρας που θα ενώνει το Ρίο με το Αντίρριο.

1969.—Ο υπουργός Εσωτερικών τής δικτατορίας, Στυλιανός Παττακός, αποκλείει την δυνατότητα διενέργειας δημοτικών εκλογών.

1972.—Ένα «Λίαρ τζέτ» Learjet 25, τής Ολυμπιακής Αεροπλοΐας συνετρίβη κοντά στην πόλη Αντίμπ στην Γαλλία. Η πτήση εκτελούσε την διαδρομή Αθήνα – Νίκαια. Και τα δύο μέλη τού πληρώματος, σκοτώθηκαν.

1978.—Κατόπιν παραινέσεως ιδρυμάτων των Η.Π.Α., ο οικονομολόγος και μετέπειτα πρωθυπουργός, Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, επισκέπτεται τον Γιουγκοσλάβο Ιωσήφ Τίτο. Ο Παπανδρέου θα φιλοξενηθεί στο σπίτι τού ανθέλληνα Τίτο, και θα συνάψει οικογενειακές φιλικές σχέσεις.

1989.—Ἀπεβίωσε ὁ στρατιώτης σύμβολο τοῦ Β΄παγκοσμίου πολέμου γιὰ τὶς Η.Π.Α., ἀλλὰ Ἕλληνας στὴν καταγωγή, Ε. Κλωνῆς. Ὁ Κεφαλλονίτης Βαγγέλης Κλωνῆς, ἐλάχιστα μίλησε στὰ παιδιὰ του γιὰ τὸ διάστημα ποὺ πολέμησε, στοιχεῖα ὅμως ποὺ συγκεντρώθηκαν κατὰ τὴν διάρκεια ἔρευνας γιὰ ἐκείνη τὴν περίοδο τῆς ζωῆς του, δείχνουν ὅτι ἡ θητεία του δὲν ἦταν καθόλου τυπικὴ ἤ φυσιολογική. Τὰ μετάλλια ποὺ ἔλαβε ἦταν ἀσυνήθιστα πολλά, ἐνῷ δέχτηκε καὶ μία θερμότατη εὐχαριστήρια ἐπιστολή ἀπό τὸν Πρόεδρο Τροῦμαν, μὲ ἰδιόχειρη ὑπογραφή, πράξη σπάνια, ἀκόμη καὶ γιὰ βετεράνους. Χάρις στο περιοδικό “ΛΑΪΦ”(LIFE), καὶ τὸν φωτογράφο Γιουτζίν Σμίθ, ἔγινε ὁ στρατιώτης σύμβολο τοῦ Β΄.Π.Π. τῶν Η.Π.Α.

1992.—Απεβίωσε στο Παρίσι, ο λογοτέχνης, κριτικός και ιστορικός, Κ. Δημαράς.

1993.—Οι δηλώσεις τού Ν. Μέρτζου γιά το Σκοπιανό, ήδη από την δεκαετία τού 1990. «Χρειάζεται ένας ιστορικός συμβιβασμός μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας. Χωρίς μία λύση αποδεκτή και από το ένα και από το άλλο μέρος, θα υπάρχει πάντα κίνδυνος περιπέτειας στα Βαλκάνια. Θα χρειαστεί ο όρος ‘’Μακεδονία’’ να φαίνεται, γιά να προσδιορίζεται το νέο κράτος». Αυτό δήλωσε στην εφημερίδα Liberation στις 18 Φεβρουαρίου 1993 ο διπλωματικός σύμβουλος τού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη γιά θέματα Μακεδονίας, Νικόλαος Μέρτζος. Όπως δήλωσε και ο ίδιος μετέπειτα : «[…] Από το ’92 είμαι συνεπής. Είχα προτείνει σύνθετο όνομα δημόσια, με την συνέντευξή μου, που αναδημοσιεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1993 στην εφημερίδα ‘’Ελευθεροτυπία’’ με τον τίτλο “Ιστορικό συμβιβασμό ζητάει ο σύμβουλος τού Μητσοτάκη”».

2009.—Η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», αποπειράθηκε βομβιστική επίθεση στα κεντρικά γραφεία τής Τράπεζας Σίτιμπανκ στην Κηφισιά τού Νομού Αττικής.

2019.—Όταν γλύφεις εκεί που έφτυσες. Σαν σήμερα ορκίστηκαν οι έξι νέοι/ες υπουργοί τής κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ μετά από τον μικρό ανασχηματισμό στις 15 Φεβρουαρίου. Δύο από αυτούς ήταν πρώην παπανδρεϊκά στελέχη τού ΠαΣοΚ τού πρώτου Μνημονίου. Πρόκειται γιά τον Θάνο Μωραΐτη, ο οποίος διορίστηκε υφυπουργός Υποδομών (υπό τον επίσης πρώην Πασόκο Σπίρτζη) και τον Άγγελο Τόλκα, ο οποίος διορίστηκε υφυπουργός τής λεγόμενης Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πέρασαν και οι δύο από τους νέους κομματικούς σχηματισμούςΚίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών’ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. και το ‘Κίνημα Αλλαγής’’ ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά δεν παρέμειναν. Κατά καιρούς στο παρελθόν, και οι δύο τους είχαν σχολιάσει αρνητικά στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο Θάνος Μωραΐτης είχε γράψει χαρακτηριστικά στις 12/9/2016 ότι «[…] η κυβέρνηση συνεχίζει να εξαπατά και να μην σέβεται τον ελληνικό λαό», και στις 28/11/ 2016 ότι «[…] εμείς με αυτούς που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό δεν θα συνεργαστούμε  π ο τ έ »!..  Ο Άγγελος Τόλκας, στις 28/6/2018 σε τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκε σε «[…]κομματικά μορφώματα που μοναδικό στόχο έχουν την κατάληψη τής εξουσίας»!.. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος  ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών, η  Σία Αναγνωστοπούλου ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πολιτική, και ο Κωνσταντίνος Μπάρκας αντικατέστησε τον υποψήφιο γιά τον δήμο Αθηναίων, Νάσο Ηλιόπουλο, ως  υφυπουργός Εργασίας. Τέλος, η Ελευθερία Χατζηγεωργίου αντικατέστησε την υποψήφια γιά τον δήμο Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, ως υφυπουργός Εσωτερικών. Στο βιογραφικό της, η Χατζηγεωργίου ανέφερε ως σημαντικά, ότι ‘’στον ελεύθερό της χρόνο σκέφτεται’’, ότι ‘’περπάτησε στην Πράγα, τη Γένοβα’’ και ότι ‘’έβαλε τα δυνατά της για τη Θεσσαλονίκη’’… Υπήρξε διευθύντρια τού Γραφείου τού κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, στενή συνεργάτης τού Αλέξη Τσίπρα και έχει εργαστεί σκληρά, μοιράζοντας προεκλογικά φυλλάδια.

.—Η Εισαγγελέας τού Αρείου Πάγου έδωσε στην επικεφαλής τής Οικονομικής Εισαγγελίας, Μαριάννα Ψαρουδάκη, παραγγελία γιά διερεύνηση των οικονομικών τού ΠΑ.ΣΟ.Κ κατά την περίοδο τού 2000, βασιζόμενη στα όσα ανέφερε απολογούμενος ο Θεόδωρος Τσουκάτος γιά την υπόθεση σκάνδαλο τής Γερμανικής Siemens (βλ. 13/2/2019). Την ίδια ημέρα, ο Μπαλάφας τού ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε δημοσίως ότι το κόμμα του έχει ανοιχτή την αγκαλιά του γιά πρώην Πασόκους νυν ΚΙΝ.ΑΛ, ακόμα και γιά τον Γιώργο Α. Παπανδρέου.

.—Τέσσερα ανθρώπινα θύματα και τεράστιες υλικές ζημιές είναι ο απολογισμός τής κακοκαιρίας γιά τα Χανιά τής Κρήτης. Το ύψος των υλικών ζημιών εκτιμήθηκε σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Στο πέρασμα τής κακοκαιρίας «Χιόνη» σύμφωνα με το δίκτυο των σταθμών τού Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α.)/meteo, καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα αθροιστικά ύψη βροχής από την Τρίτη 12 έως και την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου. Τα τέσσερα θύματα αγνοούντο από το βράδυ τού Σαββάτου 16 Φεβρουαρίου και εντοπίστηκαν σαν σήμερα στις 18 Φεβρουαρίου 2019 από δυνάμεις τής Αστυνομίας και τής Πυροσβεστικής μέσα στο όχημά τους, στην κοίτη τού Γεροπόταμου. Το όχημα ήταν καλυμμένο με νερό, λάσπη και καλαμιές και βρέθηκε 1 με 2 χιλιόμετρα από το σημείο όπου είχαν καλέσει με τα κινητά τους τηλέφωνα ζητώντας βοήθεια. Σύμφωνα με μαρτυρίες, την νύχτα εκείνη το ύψος τού νερού μπορεί να έφτανε μέχρι και τα τρία μέτρα. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν δύο αδελφές, ο σύζυγος τής μίας και η μητέρας τους ενώ επέστρεφαν από κοινωνική εκδήλωση, σε κέντρο διασκεδάσεως τού δήμου Φαιστού (βλ. 13/2 & 14/2).

 Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση