ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

,

21 Φεβρουαρίου

362.—Ο εξόριστος Πατριάρχης Αλεξανδρείας Αθανάσιος, επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια.

997.—Εκδίδεται ο λεγόμενος «τόμος» τού πατριάρχη Σισιννίου Β΄ (996-998), «le document le plus celebre assurement de toute la legislation matrimoniale», περί γάμων και κωλυμάτων στον γάμο.

1723.—Ένα κοινοτικό έγγραφο, μάς γνωστοποιεί πως το 1/3 τού πληθυσμού τής Σύρου, μόνο στο τελευταίο μικρό διάστημα, έχει εγκαταλείψει το νησί γιά να μεταναστεύσει στην Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη.

1820.—Σφοδρή και καταστροφική σεισμική δόνηση έπληξε την Λευκάδα, η οποία υποφέρει πραγματικά από το φυσικό φαινόμενο. Το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου, οι δονήσεις ξεπέρασαν τις τετρακόσιες  – 400! – στο νησί.

1821.—«Σφαγαὶ τούρκων ἐν Γαλατσίῳ τῆς Μολδοβλαχίας, καθ’ ἅς ἐφονεύθη ὁ Τοπουτσῆς Ἀγᾶς. Ἀρχηγοὶ τῶν σφαγῶν ἦσαν οἱ Βασίλης Καραβιᾶς, Δ. Ἀργυρόπουλος καὶ Γ. Ἀρβανιτάκης». Στο Γαλάτσι τής Μολδαβίας, οι Έλληνες επαναστάτες με αρχηγό τον Βασίλειο Καραβιά, πέτυχαν περιφανή νίκη σε βάρος τού τουρκικού στρατού. (Πρώτη ένοπλη σύγκρουση τής Επαναστάσεως). Οι Φιλικοί, ονειρευόμενοι γενική εξέγερση των Χριστιανών τής χερσονήσου τού Αίμου, κατέβαλαν άπειρες προσπάθειες να μυήσουν στους σκοπούς τους ισχυρούς άνδρες, το ίδιο πολεμικούς, από τους ομόδοξους λαούς τής περιοχής. Αλλά η απήχηση τού κηρύγματός τους και τ΄ αποτελέσματα των ενεργειών τους υπήρξαν πενιχρά, και μάλλον ασήμαντα. (Η βουργαρική προπαγάνδα, προσπαθώντας να θεμελιώσει τον παράδοξο ισχυρισμό ότι όλοι οι αγωνιστές τού ’21 με καταγωγή από την Θράκη (βόρεια, νότια και ανατολική), και την Μακεδονία, υπήρξαν βούργαροι, δημοσίευσε μεταξύ άλλων και την εργασία 1020 σελίδων των καθηγητών Τοντόροφ και Τράϊκοφ, με τον τίτλο «βούργαροι συμμετέχοντες στους αγώνες γιά την απελευθέρωση»). Την στιγμή που ξέσπασε η Επανάσταση στις παραδουνάβιες χώρες, ο Ιωάννης Καποδίστριας βρισκόταν στο Συνέδριο τού Λάϋμπαχ ως υπουργός Εξωτερικών τής Ρωσίας. Ο ρόλος του ήταν καθοριστικός στο να περιοριστούν οι Μεγάλες Δυνάμεις μόνο σε δηλώσεις αποδοκιμασίας και να μην στείλουν στρατεύματα καταστολής, όπως έκαναν στην Ιταλία και την Ισπανία.

1835.—Φυλακισμένος στα υπόγεια τού Βουλευτικού, με την κατηγορία τού «μαινόμενου» και τού «ταραξία», και ταλαιπωρημένος από τις κακουχίες και την έλλειψη στοιχειώδους φροντίδας, πέθανε ο ήρωας τού Παλαμηδιού, Στάϊκος Σταϊκόπουλος. Επειδή ήταν πάμπτωχος, φίλοι και συγγενείς έκαναν έρανο γιά να καλυφθούν τα έξοδα τής κηδείας.

1841.—Οι Σφακιανοί κηρύσσουν στον Άσκυφο επανάσταση κατά τής τουρκίας. Στην σχετική προκήρυξη τόνισαν ότι : «[…] Ὑψώσαμεν ἤδη πρῶτοι τὴν σημαίαν μας, καθὼς καὶ εἰς ἄλλας ἐπαναστάσεις καὶ χαιρετίζομεν αὐτήν». Στην προσωρινή κυβέρνηση που σχηματίστηκε, πρόεδρος ανέλαβε ο Α. Χαιρέτης, ενώ συμμετείχαν οι Ρ. Βουρδουμπάς, Α. Κονταξάκης και Μ. Μπιτσάκης. Στρατάρχης ορίστηκε ο Πωλογεωργάκης. Οι γεωπολιτικές συνθήκες τής εποχής, καθυστέρησαν σε μεγάλο βαθμό την απελευθέρωση τής Κρήτης. Η Μεγάλη Βρετανία εμπόδιζε την απελευθέρωση τής νήσου και δεν ήταν η τελευταία φορά που χειριζόταν το θέμα. Μετά από την ενδιάμεση περίοδο τής Αιγυπτιοκρατίας (1831-1840), η Συνθήκη τού Λονδίνου το 1840 παρέδωσε το νησί και πάλι στην οθωμανική αυτοκρατορία.

1858.—Καταστρεπτικοί σεισμοί σημειώνονται στην Κόρινθο.

1898.—Ψηφίζεται ἀπὸ τὴν ἑλληνικὴ Βουλή νόμος, ὁ ὁποῖος θὰ καθόριζε τὴν λειτουργία τῆς Ἐπιτροπῆς τοῦ Διεθνοῦς Οἰκονομικοῦ Ἐλέγχου. Τὴν ψήφιση αὐτοῦ τοῦ νόμου ἔθεσαν ὡς  ἀ π α ρ α ί τ η τ ο  ὅ ρ ο  οἱ Μεγάλες Δυνάμεις στὴν προκαταρκτικὴ Συνθήκη εἰρήνης τὸν Σεπτέμβριο τοῦ 1897, προκειμένου νὰ δανειοδοτήσουν ἐκ νέου τὴν Ἑλλάδα. Μετὰ ἀπὸ τὴν ἧττα στὸν ἑλληνοτουρκικό πόλεμο τοῦ 1897, ἡ Ἑλλάδα ἔπρεπε νὰ καταβάλῃ πολεμικὴ ἀποζημίωση στὴν τουρκία. Μὲ τὸν νόμο αὐτὸ καθοριζόταν ἡ εἴσπραξη καὶ ἡ διάθεση τῶν ἐσόδων τοῦ Ἑλληνικοῦ κράτους τὰ ὁποῖα παραδίδονταν στὸν ἁπόλυτο ἔλεγχο τῆς Ἐπιτροπῆς. Στὸν ἴδιο νόμο ὁρίστηκε καὶ ὁ διακανονισμὸς γιὰ τὴν ἐξόφληση τῶν παλαιῶν χρεῶν χωρὶς νὰ μειωθῇ τὸ ἀρχικὸ κεφάλαιο τῶν δανείων.

1903.—Μετά από ισχυρή πίεση των Μεγάλων Δυνάμεων, στα βιλαέτια Θεσσαλονίκης, Μοναστηρίου και Κοσσυφοπεδίου, εφαρμόζεται ένα σχέδιο τής  Ρωσίας και τής Αυστρίας, γιά την αστυνόμευσή τους από Διεθνή Αστυνομία.

1905.—Η συμμορία τού βούργαρου κομιτατζή, Μήτρου Βλάχου (Μήτρε Βλάβοτ), εισβάλλει στο Μοναστήρι τού Αγίου Νικολάου τού Τσιριλόβου, και αφού σφάζει τρεις καλόγερους και δύο γυναίκες, το λεηλατεί. Ο σλαβόφωνος εβδομηκονταπενταετής αρχιμανδρίτης Γρηγόριος, ηγούμενος τής Μονής, βρισκόταν στην Καστοριά και γλύτωσε. Τον αιμοδιψή βούργαρο ληστή θα εξοντώσει στις 22/2/1907, ο μεγάλος Μακεδονομάχος Α. Καραλίβανος.

1908.—Εκτελείται στον Ίσβορο τής Χαλκιδικής, ο Μακεδονομάχος Μιχαήλ Γαλατσάνος.

.—Μία πολύτιμη ανακάλυψη. Ο σημαντικός ιστορικός Γ. Βλαχογιάννης, ανακάλυψε και αγόρασε έναντι 250 δραχμών, έγγραφα τεράστιας ιστορικής αξίας. Είχαν πουληθεί στην αγορά γιά τύλιγμα σαρδελλών… Ο σπουδαίος ιστοριοδίφης, διεξήγαγε έρευνες διασώζοντας αρχεία, πολύτιμα απομνημονεύματα αγωνιστών και έγγραφα γιά την επανάσταση τού 1821. Το σπουδαιότερό του επίτευγμα, είναι ίσως η εύρεση και η δημοσίευση το 1907 των απομνημονευμάτων τού Ιωάννη Μακρυγιάννη. Επίσης, ανακάλυψε και διέσωσε πολλά στοιχεία γιά τους βίους τού Κολοκοτρώνη, τού Καραΐσκάκη και άλλων αγωνιστών, τόσο τού ’21 όσο και τού Μακεδονικού Αγώνα.

1910.—Νέος υπουργός Εσωτερικών ο Ε. Μαυρομάτης. Ανέλαβε την θέση από τον παραιτηθέντα Πετμεζά.

1913.—Α π ε λ ε υ θ έ ρ ω σ η  Ι ω α ν ν ί ν ω ν. Ο Ελληνικός στρατός εισέρχεται στο Μπιζάνι και απελευθερώνει τα Ιωάννινα. Μετά από διαπραγματεύσεις των αντιπροσώπων τού Εσσάτ Πασά και τού Ελληνικού Στρατηγείου τής Ηπείρου, υπογράφεται συμφωνία με την οποία παραδίδονται «άνευ όρων» στον Ελληνικό Στρατό 1.000 τούρκοι αξιωματικοί, 32.000 οπλίτες και 108 πυροβόλα. Έτσι ο νικηφόρος Ελληνικός Στρατός, εισέρχεται απελευθερωτής στην ιστορική πόλη των Ιωαννίνων, υπό τις ενθουσιώδεις ζητωκραυγές των κατοίκων της.

.—Οι βούργαροι, συνεχίζουν την επίθεσή τους εναντίον των Ελλήνων στην περιοχή Νιγρίτας.

1914.—Ο Μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης Σπυρίδων, διαμαρτύρεται γιά την απαράδεκτη στάση τής ελλαδικής κυβερνήσεως και τού Στρατού. Κατά την εγκατάλειψη τής Β. Ηπείρου, εκτός τού ότι ότι αρνήθηκαν να δώσουν εξοπλισμό στους εθελοντές φοιτητές τού Ιερού Λόχου, επί πλέον ενεπλάκησαν μαζί τους με αποτέλεσμα επτά Ιερολοχίτες και δύο Ιερολοχίτισσες να τραυματιστούν, ενώ σημειώθηκαν και θάνατοι (…)

.—Ο πρωθυπουργός τής Ελλάδος αποδέχεται τις αποφάσεις τού Πρωτοκόλλου τής Φλωρεντίας (βλ. 13/2ου) οι οποίες όριζαν την νέα σκλαβιά τής Βορείου Ηπείρου στους αλβανούς, και απαντά στην σχετική Διακοίνωση θετικά. Το μόνον που ζήτησε, ήταν ορισμένες διαβεβαιώσεις γιά την ασφάλεια, την ελεύθερη εκπαίδευση και την θρησκευτική ελευθερία των Ομογενών.

1915.—(π.ημ.) Παραίτηση τής κυβερνήσεως Ελευθέριου Βενιζέλου. Προηγήθηκε η διαφωνία με το Στέμμα γιά το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει ουδέτερη, ή θα προσχωρήσει στον πόλεμο στο πλευρό των υποτιθέμενων Συμμάχων. Ο Βασιλέας Κωνσταντίνος Α’ επέμεινε στην ουδετερότητα τής χώρας και ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε, εφ’ όσον η πολιτική του δεν επιδοκιμάστηκε (6/3 ν. ημ.).

1920.—Στην Μικρά Ασία ο Ελληνικός Στρατός εκκαθαρίζει την καταληφθείσα περιοχή.

.—Πομάκοι επαναστάτες κατά τού κεμαλικού καθεστώτος, εισβάλουν στο χωριό Γιένιτζε και το καταλαμβάνουν. Οι Πομάκοι, όταν αντιλήφθηκαν πόσο επικίνδυνο ήταν γι’ αυτούς το κίνημα τού Κεμάλ Μουσταφά, προσπάθησαν να ξεσηκωθούν. Αρχηγός τους ήταν ένας Πομάκος ιμάμης, τον οποίο οι τούρκοι υποτιμητικά απεκάλεσαν «Γκιαούρ Ιμάμ». Στην προσπάθειά τους, οι Πομάκοι είχαν συμμάχους τους μουσουλμάνους Τσερκέζους (Κιρκασίους),  και η επανάστασή τους  επικεντρώθηκε στην περιοχή των Δαρδανελίων. Οι κεμαλιστές, με αρχηγό τον αντισυνταγματάρχη Ραχμή Μπέη, συγκέντρωσαν στρατό και πυρομαχικά στην Άρτεμις Θερμαία (Γκιόνεν) και προχώρησαν κατά των επαναστατών, οι οποίοι είχαν ελλιπή εξοπλισμό. Τον μήνα Μάρτιο θα ακολουθήσουν σφοδρές συγκρούσεις.

1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπο των αντιμαχόμενων Ελλήνων και τούρκων, σημειώνεται δράση περιπόλων και πυροβολικού.

.—Συγκαλείται από τους Άγγλους Συνδιάσκεψη στο Λονδίνο μεταξύ Αγγλίας, Ελλάδος και τουρκίας, με αντικείμενο την αναθεώρηση τής Συνθήκης των Σεβρών και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Μικρά Ασία. Μεταξύ των Αγγλικών προτάσεων ήταν, να παραδοθεί η επικυριαρχία τής Σμύρνης στην τουρκία, η ελληνική διοίκηση να αντικατασταθεί με αυτήν που θα όριζαν οι υποτιθέμενοι Σύμμαχοι, να αποχωρίσει ο Στρατός μας και να αντικατασταθεί από τοπικό. Η  Συνδιάσκεψη θα λήξει την 14η Μαρτίου με την άρνηση τής Ελλάδος.

1922.—Ο υπουργός Οικονομικών Πρωτοπαπαδάκης Πέτρος τής κυβερνήσεως Γούναρη, προτείνει την διχοτόμηση τού ελληνικού νομίσματος, προς εξεύρεση λύσεως στο οικονομικό πρόβλημα.

.—Η Ελληνική επιτροπή με αρχηγό τον πρωθυπουργό Δ. Γούναρη, επιστρέφει από το ταξίδι της στην Ευρώπη. Οι φερόμενοι ως «Σύμμαχοι», έδειξαν πλήρως την αντιπάθειά τους προς εμάς, τής οποίας τα αποτελέσματα ο Ελληνισμός θα γνωρίσει βουτηγμένος στο αίμα λίγους μήνες αργότερα.

.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μικρά Ασία, προβαίνει σε μετακινήσεις μονάδων της, σύμφωνα με το σχέδιο τού στρατηγείου.

.—Δολοφονείται ο ορκισμένος φιλοβενιζελικός δημοσιογράφος και λιβελογράφος τού βασιλέα,  Ανδρέας Καβαφάκης. Ως εκδότης υπήρξε καινοτόμος στην σελιδοποίηση, εκλεκτικός στην πρόσληψη συνεργατών και επεδίωκε την δημοσίευση αποκαλυπτικών κειμένων και αποδεικτικών στοιχείων γιά την ενίσχυση των θέσεων του. Καθιέρωσε τον «Ελεύθερο Τύπο» σαν μία από τις εγκυρότερες εφημερίδες τής εποχής. Μετά από τις εκλογές τού 1920 και την παλινόρθωση τού βασιλέα Κωνσταντίνου Α΄, άσκησε από την εφημερίδα του δριμύ έλεγχο των μετανοεμβριανών κυβερνήσεων, καλώντας τον βασιλέα να παραιτηθεί γιά την σωτηρία τής πατρίδας που κινδύνευε. Στις 21 Φεβρουαρίου 1922, έξω από το σπίτι του, στην οδό Τροίας, τρεις άντρες, εκ των οποίων οι δύο με στρατιωτική περιβολή και ο τρίτος πολιτική, τού είχαν στήσει ενέδρα θανάτου. Η έκδοση τής εφημερίδας του συνεχίστηκε από τους κληρονόμους του, ως το 1928.

1929.—Οι θάνατοι εξ αιτίας τής βαρυχειμωνιάς και τα δεκάδες πλημμυρισμένα και αποκλεισμένα χωριά στην Μακεδονία, μεταφέρουν τις εκλογές τής Γερουσίας από την 3η Μαρτίου στην 21η Απριλίου.

1931.—Μακεδονία – Νομός Σερρών. Αρχίζει το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα με τις ομάδες τού Νομού να χωρίζονται σε τέσσερεις ομίλους.

1935.—Το ελληνικό κράτος διά τού εκπροσώπου του, προβάλλει με υπόμνημα  στο Δικαστήριο τής Χάγης, τις θέσεις του γιά το ζήτημα των ελληνικών σχολείων στην Β. Ήπειρο. Το ανθελληνικό αλβανικό καθεστώς έκλεισε περισσότερα από πεντακόσια σχολεία μας και υποχρέωσε τους μαθητές να σπουδάζουν σε αλβανικά.

1940.—Καταγράφεται μία από τις σφοδρότερες θύελλες που έχει συμβεί στην βόρεια Κρήτη, με Β-ΒΑ ανέμους οι οποίοι προκαλούν μεγάλες καταστροφές κυρίως στα Χανιά.

1941.—Ἀπὸ τὴν 21η μέχρι καὶ τὴν 23η Φεβρουαρίου, τὸ Σύνταγμα Ἐθελοντῶν Δωδεκανησίων ἀναχώρησε σιδηροδρομικῶς γιὰ τὸ μέτωπο. Ὑπήχθη στὴν 20η Μεραρχία καὶ διοικητὴς του ὁρίστηκε ὁ ἀντισυνταγματάρχης Ἰωάννης Νικολάου. Συγκροτήθηκε σὲ τρία τάγματα. Ὁ Μάρκος Κλαδάκης, ἀνέλαβε διοικητὴς τοῦ πρώτου τάγματος, ἑνῷ στὸ 2ο καὶ 3ο ἀνέλαβαν οἱ Παναγιώτης Γεωργαντόπουλος καὶ Κωνσταντῖνος Δανδάκης, ὅλοι μὲ πολεμικὴ ἐμπειρία. Ἡ 20η Μεραρχία ὑπήχθη στὸ Τμῆμα Στρατιᾶς Κεντρικῆς Μακεδονίας, τὸ ὁποῖο ἀργότερα θὰ συνεργαστῇ μὲ τὸ Βρετανικὸ ἐκστρατευτικό Σῶμα ποὺ ἀποβιβάσθηκε στὴν Ἑλλάδα ἀποτελῶντας τὸ Συγκρότημα W.

.—Στο ελληνοϊταλικό μέτωπο, μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες των Ιταλών να ανακαταλάβουν τις θέσεις Γκόλικο και Πέστανη, ο αγώνας συνεχίζεται με δράση πυροβολικού και περιπόλων.

.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε νησιά τού Αιγαίου. Επτά από τα ιταλικά αεροπλάνα καταρρίπτονται.

1943.—Ένας Ιερολοχίτης μας τραυματίζεται στην Αφρική, όταν το τζιπ στο οποίο επέβαινε έπεσε σε νάρκη.

.—Αντάρτικη ομάδα κτυπά γερμανική φάλαγγα, στον δρόμο μεταξύ Ελασσόνας – Κατερίνης.

1945.—Αρχίζει στην Αθήνα η δίκη των δωσιλόγων.  Παραπέμπονται αρκετοί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Ιωάννης Ράλλης, στρατιωτικοί και άλλοι.

1951.—Το κράτος, στα πλαίσια βοήθειας στους πληγέντες τού λεγόμενου «εμφύλιου», κατασκευάζει και δωρίζει 100 κάρα στην περιφέρεια τού Νομού Σερρών.

1963.—Το κόμμα τής Ε.Ρ.Ε. καταθέτει στην Βουλή πρόταση αναθεωρήσεως τού Συντάγματος, με σκοπό σύμφωνα με την πρότασή του, την ομαλοποίηση τής πολιτικής ζωής τού τόπου και την ενίσχυση τής εκτελεστικής εξουσίας.

1969.—Το ξενοδοχείο “Μον Παρνές” μετατρέπεται σε καζίνο.

1973.—Φοιτητές τής Νομικής Σχολής Αθηνών, εξεγείρονται κατά τής χούντας.

1981.—Κηδεύεται ο φιλόσοφος και ακαδημαϊκός, Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος.

1985.—Κολωνάκι. Η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, δολοφόνησε τον εκδότη τής εφημερίδας «Απογευματινή» Νίκο Μομφεράτο, και τον οδηγό του, Παναγιώτη Ρουσσέτη.

1986.—Αρχίζει στην Βουλή η συζήτηση γιά τον Φάκελο τής Κύπρου

1988.—Ο Γιώργος Βασιλείου εκλέγεται πρόεδρος τής Κυπριακής Δημοκρατίας.

1992.—Εξουδετέρωση βόμβας στο κέντρο «Καν Καν», μετά από τηλεφώνημα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Η επίθεση αποδόθηκε στις από κοινού συνεργαζόμενες τρομοκρατικές οργανώσεις, «ΕΛΑ» και «1η ΜΑΗ».

1993.—Ο τούρκος πρόεδρος Τουργκούτ Οζάλ, κατηγορεί τους Έλληνες γιά …”σοβινισμό“, σχετικά με το θέμα τής ονομασίας των Σκοπίων.

1994.—Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφουν την κατάσταση τού ελληνισμού τής Ίμβρου, οι Έλληνες βουλευτές που επισκέπτονται το νησί, τονίζοντας την ανάγκη γιά διεθνοποίηση τού προβλήματος.

1997.—Νέος πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής αναδεικνύεται ο Μητροπολίτης Καμερούν Πέτρος Ζ΄ (Πέτρος Παπαπέτρου). Με καταγωγή από την Κύπρο και μάλιστα από το κατεχόμενο τμήμα τού νησιού (Σίχαρι, επαρχίας Κυρήνειας), ο Πατριάρχης Πέτρος βρήκε τραγικό θάνατο στις 11 Σεπτεμβρίου 2004, όταν συνετρίβη στα ανοιχτά τής Σιθωνίας το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε.

2014.—Απεβίωσε ο καλλιτέχνης Αθανάσιος (Σάκης) Μπουλάς, στο νοσοκομείο «Υγεία» μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. «Ο χαρισματικός καλλιτέχνης (ηθοποιός, στιχουργός, τραγουδιστής) καθ’ όλη την διάρκεια τής νοσηλείας του, επέδειξε γενναιότητα και αξιοπρέπεια», έγραφε η ανακοίνωση τού νοσοκομείου.

2016.—Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: «[…] Η Αλβανία, γιά μιά ακόμη φορά, προκαλεί με τούς “Τσάμηδες” την Ελλάδα. Και δεν φανερώνει απροκάλυπτα πλέον την αχαριστία της προς την Χώρα μας, από την οποία εχόρτασε το ψωμί μετά την πτώση τού Χοτζικού κομμουνιστικού καθεστώτος και γιά μακρά σειρά ετών· δείχνει και την περιφρόνησή της προς την απόφαση τού Στρατοδικείου Ιωαννίνων, που καταδίκασε ερήμην τούς περιβόητους “Τσάμηδες”, αμέσως μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, γιά τα ανήκουστα εγκλήματά τους στην περιοχή τής Θεσπρωτίας κατά την διάρκεια πρώτα τής Ιταλικής και στην συνέχεια τής Γερμανικής Κατοχής. Το πιό φοβερό έγκλημά τους ήταν η εκτέλεση από τούς Γερμανούς (με «τσάμικη» παρότρυνση και υπόδειξη) των σαράντα και εννέα Προκρίτων τής Παραμυθιάς, στις 29 Σεπτεμβρίου 1943».

2018.—Στον Τύπο αναφέρεται η κλοπή από το εγκαταλελειμμένο κτήριο τής Βιβλιοθήκης τού Κέντρου Μελέτης και Έρευνας τού Ελληνικού Θεατρικού Μουσείου, διακοσίων από τις σημαντικότερες εκδόσεις που είχε η Βιβλιοθήκη τού Κέντρου. Όλες προέρχονταν από το δωρισμένο αρχείο τής Ελένης Παπαδάκη, με ιδιόχειρες σημειώσεις τής σπουδαίας πρωταγωνίστριας. Χάθηκαν επίσης χειρόγραφα, ανέκδοτα έργα, ένας πίνακας τού Γουναρόπουλου, ένα πορτρέτο τής Κοτοπούλη και τα κλειδιά από τις κλειστές βιβλιοθήκες (!..) Σύμφωνα με τα γραφόμενα, ήταν θέμα χρόνου να συμβεί αυτό, εφ’ όσον εδώ και χρόνια οι ηγεσίες τού λεγόμενου υπουργείου Πολιτισμού αδιαφόρησαν επιδεικτικά γιά την σωτηρία τού Μουσείου.

.—Διεξάγεται στην Βουλή συζήτηση τής προτάσεως των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ γιά σύσταση προανακριτικής επιτροπής η οποία θα ερευνήσει την υπόθεση Novartis. Κατά την διάρκεια τής συζητήσεως σημειώθηκαν έντονες αντιπαραθέσεις, με τα κόμματα τής ‘’Νέας Δημοκρατίας’’ (Ν.Δ.) και τού ‘’Κινήματος Αλλαγής’’ (Κιν.Αλ.) να λένε ότι επιθυμούν μεν την διερεύνηση τού σκανδάλου, αποδίδοντας όμως σε σκευωρία τής κυβερνήσεως την εμπλοκή συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. Με το ξεκίνημα τής συζητήσεως, ακούστηκε από την προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου να λέει «Αϊ στο διάολο» στον βουλευτή τής Ν.Δ. Χαράλαμπο Αθανασίου.

.—Στο Συμβούλιο τού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.) το οποίο ξεκίνησε σαν σήμερα, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και οι διαφορές που προέκυψαν μεταξύ των “πολιτικών” ευρωπαϊκών εκτιμήσεων και των στενά “οικονομικών” τού Δ.Ν.Τ. Τουλάχιστον όσον αφορά την Ελλάδα, το Δ.Ν.Τ. δήλωσε ότι η συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα διασώσεως μπορεί να υλοποιηθεί,  μ ό ν ο  εάν συμφωνηθεί να ακολουθηθούν οι δικές του υποδείξεις, τόσο στην μέθοδο, όσο και στα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν. Ας μην λησμονήσουμε ότι επί κυβερνήσεως Γιώργου Α. Παπανδρέου, το Δ.Ν.Τ. έλαβε μέρος στον πρώτο μηχανισμό ‘’διασώσεως’’ τής Ελλάδας παραβαίνοντας το Καταστατικού του, το οποίο άλλαξε (!..) Βάσει τού προηγούμενου Καταστατικού του, εάν ένα χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν γίνει αναδιάρθρωσή του, τότε το Δ.Ν.Τ. δεν μπορεί να προχωρήσει σε χρηματοδότηση. Όμως το 2010 το έκανε γιά να διασωθούν,  όχι η Ελλάδα, αλλά  Γερμανικές και Γαλλικές Τράπεζες οι οποίες κερδοσκοπούσαν με τα λεγόμενα τοξικά παράγωγα. Έτσι, οι απώλειες των κερδοσκόπων, μεταφέρθηκαν στις πλάτες των φορολογούμενων.

2019.—Μία ακόμα κυβερνητική απόπειρα να αντιμετωπιστεί το δημόσιο κύμα δυσαρέσκειας γιά το Σκοπιανό, απέτυχε παταγωδώς. Η ομιλία τού Δημήτρη Τζανακόπουλου στην Κατερίνη, όπως και αυτή τού Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Καβάλα, έγιναν σε καθεστώς πολιορκίας, με ισχνή συμμετοχή. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, τουλάχιστον στην Κατερίνη, απαγόρευσαν την πρόσβαση εκατοντάδων διαδηλωτών στο σημείο τής κομματικής εκδήλωσης τού ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα γιά την Μακεδονία και κρατούσαν ελληνικές σημαίες. Με αφορμή τις έντονες αποδοκιμασίες που δέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην Κατερίνη, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, αποκάλεσε «φασισταριό» όσους διαφωνούν με την προδοτική ‘’Συμφωνία των Πρεσπών’’. Ενώ ο υποτιθέμενος ‘’δημοκράτης’’ Τζανακόπουλος δεν επέτρεψε στην δημοσιογράφο Μαρία Νικολαΐδη να εισέλθει στο Επιμελητήριο, χαρακτηρίζοντάς την ‘’ανεπιθύμητη’’.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com