ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

,

22 Φεβρουαρίου

1583.—Σε επιστολή τής αγίας Φιλοθέης προς την Βενετική Γερουσία, η αγία, ζητά χρηματική βοήθεια γιά να γλιτώσει το μοναστήρι και τις μοναχές από τις τουρκικές λεηλασίες. Η Βενετική Γερουσία αποφάσισε να συνδράμει με 200 τσεκίνια (χρυσά νομίσματα).

1619.—Φθάνει στην Κρήτη ο Capetano Monanni και διορίζεται ως ανώτερος αξιωματικός στην πόλη των Χανίων.

1814.—Στην Πάργα τής Ηπείρου, Γάλλοι στρατιώτες μετά την ήττα τού Ναπολέοντα, παραδίδουν την πόλη στις Βρετανικές δυνάμεις και συλλαμβάνονται. Το 1817 οι Άγγλοι θα την ξεπουλήσουν στον Αλή Πασά. Οι τραγικές στιγμές πριν το ξερίζωμα των κατοίκων και την καταφυγή τους στην Κέρκυρα, αποδίδονται στο Δημοτικό Τραγούδι: «Πάρτε, μανάδες τα παιδιά, παπάδες, τους Αγίους./Άστε, λεβέντες, τ’ άρματα κι’ αφήστε το τουφέκι,/σκάψτε πλατιά, σκάψτε βαθιά, όλα σας τα κιβούρια,/και τ’ αντρειωμένα κόκαλα ξεθάψτε τού γονιού σας· /τούρκους δεν επροσκύνησαν,/τούρκοι μην τα πατήσουν». (Ν. Γ. Πολίτη, Εκλογαί από τα τραγούδια τού Ελληνικού λαού).

1821.—«Ὁ Ἀλέξανδρος Ὑψηλάντης διαβὰς τὸν Προῦθον, ἔφθασεν εἰς Ἰάσιον τῆς Μολδαυΐας». Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον Προύθο και εισέρχεται στην Μολδοβλαχία.

1822.—Οι επαναστατημένοι Μακεδόνες, επιτέθηκαν στην τουρκοκρατούμενη Βεροία. Στις αρχές τού 1822, στην Μονή Δοβράς, οι Δυτικομακεδόνες πρόκριτοι Ζαφειράκης Θεοδοσίου τής Νάουσας, Ναούμ τής Έδεσσας, Νιόπλιος τής Σιάτιστας, Παπαρέσκος τής Καστοριάς κ.α., με τους αρματολούς Καρατάσιο και Γάτσο, αποφάσισαν να εξεγερθούν,  με κέντρα την Νάουσα, την Καστανιά των Πιερίων και την Σιάτιστα. Στην Βέροια υπήρχε σοβαρός κίνδυνος αποτυχίας, αφού εκεί είχαν εγκατασταθεί πολυάριθμοι τουρκαλβανοί (οι Λαλαίοι που είχαν φύγει από την Πελοπόννησο). Στις αρχές Φεβρουαρίου 1822, επέστρεψε στην Μακεδονία από την Νότιο Ελλάδα ο Κοσομούλης, φέρνοντας πολεμοφόδια και συνοδευόμενος από τον Σάλα (ο οποίος είχε ορισθεί από τον Υψηλάντη αρχηγός τής εκστρατείας), τον φιλόσοφο μοναχό Θεόφιλο Καΐρη και Γερμανούς Φιλέλληνες, χειριστές κανονιών. Ακολούθησε ο ξεσηκωμός των Ναουσαίων και η επίθεση στην Βεροία, η οποία όμως γρήγορα αποκρούστηκε.

.—Ο Νικόλαος Κριεζιώτης έδωσε μάχη στα Στύρα και ανάγκασε τον στρατό τού Ομέρ Μπέη να κλειστεί στο φρούριο τής Καρύστου. Μετά από τον θάνατο των δύο οπλαρχηγών, Αγγελή Γοβιού και Ηλία Μαυρομιχάλη, ο Κριεζώτης απέμεινε ο μόνος αρχηγός σε όλη την Εύβοια.

1833.—Με Βασιλικό Διάταγμα τής Αντιβασιλείας, ο φον Μάουρερ προέβη στην σύσταση των πρώτων τριμελών δικαστηρίων. Όταν ο Καποδίστριας ανέλαβε την διακυβέρνηση τής Ελλάδος, με το ΙΘ΄ ψήφισμα «περί τού Διοργανισμού των Δικαστηρίων» στις 15/12/1828, είχε θέσει τις βάσεις γιά τα πρώτα δικαστήρια. Μετά από την δολοφονία του, η κυβέρνηση που ακολούθησε, κατάργησε με διάταγμά της στις 20 Οκτωβρίου τού 1832 όλα τα δικαστήρια, εκτός από τα ειρηνοδικεία.

1836.—«Ακαρνανικά». Σε αντίθεση με αυτά που επικαλούνταν οι αρχιλήσταρχοι ως αίτια τής αποστασίας τους, δήθεν γιά θρησκευτικούς λόγους κ.α., ο αρχιεπίσκοπος Ακαρνανίας Πορφύριος σε αναφορά του προς την Ιερά Σύνοδο κάνει γνωστά τα εξής (γιά τα πραγματικά αίτια): «…οι βαθμοί των στρατιωτικών, η απληστία τής μισθοδοσίας των, τα χρήματα όσα οφείλουν εις το Β. Ταμείον, η αντιποίησις πολλών εθνικών πραγμάτων, η αποφυγή τής δίκης από νόμιμα δικαστήρια, ο επί των ζώων φόρος, η στενοχώρια των βοσκημάτων και η μη ασφάλεια από τους εξ επαγγέλματος ληστάς ….» Μόλις την 3η Φεβρουαρίου (βλ. ημ.), αρκετοί εγκληματίες ληστές σε συνεργασία με αντιδραστικούς πρώην οπλαρχηγούς, ύψωσαν την σημαία τής αποστασίας και οδήγησαν τον τόπο σε μεγάλη ανθρωποσφαγή!

1841.—Κηρύσσεται επανάσταση στα Σφακιά τής Κρήτης. Αφορμή ήταν η συνθήκη τού Λονδίνου (3/15 Ιουλίου 1840) με την οποία η Κρήτη δεν αποκτούσε την ελευθερία της, αλλά επανερχόταν από την αιγυπτιακή κυριαρχία, στην τουρκική (βλ. και 21/2). Οι Μεγάλες Δυνάμεις ήταν αποφασισμένες να εμποδίσουν τον διαμελισμό τής οθωμανικής αυτοκρατορίας, και γι’ αυτό απέσπασαν την Κρήτη από την αιγυπτιακή κυριαρχία και την επανέφεραν στην κυριαρχία τού σουλτάνου. Σε αυτή την απόφαση δεν συμμετείχε η Γαλλία. Οι Κρήτες θεώρησαν ότι αυτή ήταν η καταλληλότερη στιγμή γιά να εξεγερθούν και έτσι εκδηλώθηκε η επανάσταση των αδελφών Χαιρέτη-Βασιλογεώργη (ή Βασιλακογεώργη). Η ελληνική κυβέρνηση δεν υποστήριξε την κίνηση, κρίνοντας ακατάλληλη την χρονική στιγμή εκδηλώσεως τού επαναστατικού κινήματος. Είχε προηγηθεί η ατυχέστατη εμπορική Συνθήκη που υπέγραψε ο Ζωγράφος με την Υψηλή Πύλη, η οποία έθετε σε κίνδυνο μελλοντικές διεκδικήσεις τής Ελλάδος γιά αλύτρωτες περιοχές τού Ελληνισμού. Παρά ταύτα, πολλοί εξόριστοι Κρήτες οπλαρχηγοί κατέβηκαν στην Κρήτη γιά να οργανώσουν το επαναστατικό κίνημα. Μεταξύ αυτών και ο τότε πολιτευτής Αλ. Κουμουνδούρος και οι οπλαρχηγοί Βασίλειος Χάλης, Δεικτάκης, Ιάκωβος Κουμής, Εμμ. Πατελάρος, Αναγν. Τσουδερός και οι αδελφοί Χαιρέτη και Βασιλογεώργη (ή Βασιλακογεώργη). Λόγω τής κακής εκτιμήσεως αλλά και τής εσωτερικής καταστάσεως που επικρατούσε στο νησί, η επανάσταση απέτυχε.

1878.—Οι τούρκοι πυρπολούν το Λιτόχωρο. Στην Πιερία η επανάσταση καταπνίγηκε στο αίμα και σφραγίστηκε με το ολοκαύτωμα – θυσία στην Ιερά Μονή των Αγίων Πάντων. Η κυβέρνηση τού Μπούρινου επέζησε γιά δώδεκα μόνο ημέρες. Το εθελοντικό σώμα που αναμενόταν από την ελεύθερη Ελλάδα, δεν έφτασε ποτέ, η Επανάσταση τού Ολύμπου κατέρρευσε αμέσως, κι’ έτσι τα σώματα διασκορπίστηκαν. Πολλοί αγωνιστές, ρακένδυτοι μα αγωνιστικοί, διέσχισαν την Δυτική Μακεδονία και την Θεσσαλία και κατέφυγαν στην Νότιο Ελλάδα. Παρ’ ότι τον Απρίλιο τού 1878, δόθηκε με την συμφωνία τού Δομοκού γενική αμνηστία στους αγωνιστές, οι τούρκοι, κατά το σύστημα και την πονηριά τους, εφάρμοσαν σκληρά αντίποινα στους Έλληνες.

1881.—(ν. ημ.) Η Διάσκεψη των Μεγάλων Δυνάμεων στην Κωνσταντινούπολη, παραχωρεί στην Ελλάδα την Θεσσαλία (εκτός τής περιοχής Ελασσόνος) και από την Ήπειρο, την περιοχή τής Άρτας (βλ. και 10/2).

1897.—Μάχη στην Ιεράπετρα Κρήτης. Οι επαναστάτες αντιμετωπίζουν εκτός από τους τούρκους και οβίδες ιταλικού θωρηκτού. Από τον Ιανουάριο τού 1897, με αφορμή τον φόνο ενός τούρκου που είχε υποκινηθεί από την Πύλη υπό την καθοδήγηση τού Βερολίνου,  ο τουρκικός όχλος στα Χανιά άρχισε τις ταραχές με εμπρησμό τής ελληνικής συνοικίας και με οργανωμένες σφαγές. Ταυτόχρονα εξεγέρθηκαν οι μωαμεθανοί σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Στόχος αυτής τής μεθοδεύσεως των τούρκων, ήταν να υπαναχωρήσουν από τα συμφωνηθέντα και να μην υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις που απέσπασαν οι Έλληνες με την Επανάσταση τού 1895.

1902.—Οι τούρκοι διαμαρτύρονται στις Μεγάλες Δυνάμεις γιά την συνεχιζόμενη προσπάθεια Ενώσεως τής Κρήτης με την Μητέρα Πατρίδα.

1904.—Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου / 6 Μαρτίου 1904, πραγματοποιήθηκε  στους δρόμους τής Θεσσαλονίκης (παρά τις αντιρρήσεις τού βαλή), συλλαλητήριο τής ελληνικής κοινότητας τής πόλεως, με την συμμετοχή περίπου 2.000 με 3.000 κατοίκων (ίσως και παραπάνω). Στόχος τού συλλαλητηρίου ήταν η διαμαρτυρία γιά την συστηματική δίωξη των πατριαρχικών από τις βουργάρικες συμμορίες στην Μακεδονία, και να ζητηθεί η αποτελεσματική προστασία από τις τοπικές αρχές και τον βαλή. Κατά την διάρκεια των δύο προηγούμενων μηνών υπήρξαν αρκετές δολοφονίες πατριαρχικών από βούργαρους κομιτατζήδες.

1906.—Στα πλαίσια τής τρομοκρατίας με σκοπό την τελική επιβολή, οι αιμοδιψείς βούργαροι δολοφονούν αγρίως τους προύχοντες τού χωριού Χόλιτσα, στην Μακεδονία, Κωνσταντίνο Παπαβασιλείου και Γ. Μπίτσο.

1907.—Ο μεγάλος Μακεδονομάχος Α. Καραλίβανος καταφέρνει να εξοντώσει τον αιμοδιψή βούργαρο ληστή Μήτρο Βλάχο (Μήτρε Βλάβοτ).

1908.—Συμμορία βούργαρων δολοφόνησε τρείς ανθρώπους σε χωριό τής περιφέρειας Πετριτσίου. Οι διώξεις και οι φόνοι, γιά την Μακεδονία είναι φαινόμενο καθημερινό, ενώ οι τουρκικές αρχές ελάχιστο δείχνουν ενδιαφέρον.

.—(ν.ημ.) Δολοφονεῖται ἀπὸ τοὺς βούργαρους ὁ πρῶτος διερμηνέας τοῦ Ἑλληνικοῦ Προξενείου τῆς Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Ἀσκητῆς, ἐξ αἰτίας τῆς ἐπιτυχημένης δράσεως τῆς ἑλληνικῆς ὀργανώσεως τῆς πόλεως, μὲ τὴν ὁποία διακόπηκε ὁ ἐποικισμὸς τῶν βουργάρων στὴν Θεσσαλονίκη. Ἀπὸ τὸ καλοκαίρι τοῦ 1906, ὑπὸ τὸν Μακεδονομάχο Ἀθανάσιο Σουλιώτη Νικολαΐδη, εἶχαν τεθεῖ οἱ βάσεις μίας ὀργανώσεως μὲ στόχο τὸν οἰκονομικὸ πόλεμο. Σὲ κάθε ἐργασία, ἀπαγορευόταν ἡ πρόσληψη ἐξαρχικῶν, τοὺς ὁποίους ἔως τότε προτιμοῦσαν γιὰ τὸ φθηνότερο ἡμερομίσθιο, καὶ ἄρχισαν νὰ ὑποστηρίζονται οἱ ἑλληνικὲς ἐπιχειρήσεις μὲ δάνεια καὶ παροχές. Παράλληλα, ὀργανώθηκε ὑπηρεσία πληροφοριῶν ἡ ὁποία παρακολουθοῦσε τὶς βουργαρικὲς ἐνέργειες καὶ εἰσέπραπε μηνιαῖες εἰσφορές. Ἀκόμα, καταρτίστηκε σῶμα ἐκτελεστικό γιὰ τὴν ἐπιβολὴ τῶν ἀποφάσεων τῆς Ὀργανώσεως καὶ τὴν τιμωρία ἐκείνων ποὺ διέπρατταν κακουργήματα κατὰ τῶν Ἑλλήνων.

1913.—Ο Διάδοχος Κωνσταντίνος, Αρχιστράτηγος τού Ελληνικού στρατού, εισέρχεται θριαμβευτικώς στα Ιωάννινα, επευφημούμενος υπό των κατοίκων ως ελευθερωτής.

.—Οι βούργαροι συνεχίζουν την επίθεσή τους εναντίον των Ελλήνων κοντά στην Νιγρίτα, και καταλαμβάνουν το χωριό Φυτράκι, το οποίο όμως οι Έλληνες κατά τις εσπερινές ώρες ανακατέλαβαν.

1914.—Η ελλαδική κυβέρνηση, γιά να αποδείξει στις Μεγάλες Δυνάμεις ότι δεν ευνοεί το αυτονομιστικό κίνημα των Βορειοηπειρωτών, στέλνει τα πολεμικά «Αλφειός» και «Ευρώτας» γιά την καταστολή του, και την παράδοση των Αγίων Σαράντα σε αλβανική αντιπροσωπεία..

1915.(π.ημ.) Παραιτείται ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος μετά από την συνάντησή του με τον βασιλέα Κωνσταντίνο Α΄, καθώς ο δεύτερος αρνείται να συγκατατεθεί στην προσχώρηση τής Ελλάδος στην εκστρατεία τής Αντάντ στα Δαρδανέλλια. Την ημέρα που ο βασιλέας συμφώνησε με το Γενικό Επιτελείο ώστε η Ελλάδα να μην εκστρατεύσει στα Δαρδανέλλια (γιατί θα ήταν μάταιο ανεξάρτητα από την έκβαση τής εκστρατείας), ο Βενιζέλος αποφάσισε να παραιτηθεί.

1919.—Έκθεση τής επιτροπής γιά τα ελληνικά ζητήματα, αξιώνει την διάλυση τής οθωμανικής αυτοκρατορίας, την διεθνοποίηση τής Κωνσταντινουπόλεως και των Δαρδανελλίων, και την παραχώρηση τής Μικράς Ασίας στην Ελλάδα.

1920.—Ο Ελληνικός στρατός στην Μ. Ασία δρα με περιπόλους και εκκαθαρίζει την περιοχή του.

1921.—Σ’ ολόκληρο το μέτωπο στην Μ. Ασία σημειώνεται δράση περιπόλων.

1922.—Η στρατιά των Ελλήνων στην Μ. Ασία οχυρώνει τις θέσεις της και ανιχνεύει το εχθρικό μέτωπο.

.—Μία ἀνεξιχνίαστη δολοφονία. Σὲ ἀντικυβερνητικὸ συλλαλητήριο μετατράπηκε ἡ κηδεία τοῦ δολοφονημένου ἱδρυτῆ καὶ ἐκδότη τῆς φιλοβενιζελικῆς ἐφημερίδας «Ἐλεύθερος Τύπος», Ἀνδ. Καβαφάκη. Ἡ εἴδηση ἀπασχόλησε μεγάλες εὐρωπαϊκὲς ἐφημερίδες, οἱ ὁποῖες τόνιζαν τὴν ὕπαρξη καὶ δράση «παραστρατιωτικῶν ὀργανώσεων» ἐναντίον τῶν ἀντιβασιλικῶν πολιτικῶν παραγόντων, ἐνῶ, ὁ Σύνδεσμος Ἀθηναϊκοῦ Τύπου, γνωστοποίησε τὴν ἀπόφασή του νὰ μὴν ἐκδοθοῦν ἐφημερίδες στὶς 24 Φεβρουαρίου. Ἐν τούτοις, σύμφωνα μὲ τοὺς περισσότερους μελετητές, στὴν τελικὴ «προγραφὴ» τοῦ Καβαφάκη, καθοριστικὸ ρόλο δὲν ἔπαιξε τὸ χάσμα ἀνάμεσα στὴν βενιζελικὴ καὶ ἀντιβενιζελική παράταξη, ἀλλὰ δύο γεγονότα. Τὸ ἕνα ἀφορὰ τὴν δημοσίευση τοῦ «Δημοκρατικοῦ Μανιφέστου», τὴν ἐπίσημη διακήρυξη ἀρχῶν τῆς ἀριστερῆς πτέρυγας τοῦ κόμματος τῶν Φιλελευθέρων, καὶ τὸ δεύτερο, τὸ μεγάλο ἀφιέρωμα τοῦ «Ἐλεύθερου Τύπου» στὰ ὅσα εἰπώθηκαν κατὰ τὴν συνάντηση τοῦ Βρετανοῦ πρωθυπουργοῦ, Λόϋντ Τζῶρτζ, μὲ τὸν Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μελέτιο, στὸ Λονδῖνο.

.—Ἀνακρίνεται ὁ συλληφθεὶς γιὰ τὴν δολοφονία τοῦ Ἀνδ. Καβαφάκη, Ἀντώνιος Μαστραντώνης, μέλος τοῦ 10ου τμήματος τοῦ «Λαϊκοῦ Πολιτικοῦ Συλλόγου». Στὴν ἀρχικὴ του κατάθεση, ὁ Μαστραντώνης ἀνέλαβε τὴν πλήρη εὐθύνη τοῦ ἐγκλήματος, ἐπιμένοντας ὅτι τὸ διέπραξε μόνος. Στὴν πορεία ὅμως, ἡ κατάθεσή του ἄλλαξε… Ἡ ὑπόθεση δολοφονίας τοῦ Καβαφάκη παρέμεινε οὐσιαστικῶς ἀνεξιχνίαστη, μὲ ἄγνωστο, ποιοὶ πραγματικὰ δολοφόνησαν τὸν δημοσιογράφο καὶ ποιοὶ ἦταν οἱ ἠθικοί αὐτουργοὶ τοῦ ἐγκλήματος.

1923.—Στον οικισμό Γκιουρούμτζε,  85 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά τής Καισάρειας, το οργανωμένο σχέδιο των Κεμαλικών υλοποιήθηκε εναντίον Ελληνίδων, παιδιών και βρεφών. Όσοι διασώθηκαν, εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες πλέον, στον Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών.

.—Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Σταυραετός τού Μαχαιρά, Γρηγόρης Αυξεντίου. Αντί άλλων γεγονότων από την ζωή τού Εθνομάρτυρα, πολεμικών και ηρωικών, όμορφο και φρόνιμο είναι να δώσουμε μιά άλλη λεπτομέρεια από την ζωή του, από την οποία όμως δεν λείπει τίποτε από τα χαρακτηριστικά τού μεγάλου ανδρός. Αυτή η λεπτομέρεια αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε ο γάμος του.

1927.—Βίαιο επεισόδιο με γρονθοκοπήματα εντός τής Βουλής.

.—Οι δρόμοι τού Νομού Σερρών, αποκτούν ονόματα. Μέχρι πρότινος, όπως και σε όλη την χώρα, αντί ταχυδρομικών διευθύνσεων λαμβάνονταν ως ονόματα μέχρι και οι ρεματιές.

1930.—Πλημμύρες και καταστροφές παραλύουν την Αθήνα.

1933.—Μια νέα αιρετική τάση έκανε την εμφάνισή της στις τάξεις τής Εκκλησίας, η οποία μεταξύ άλλων ζητά την κατάργηση τού ράσου και τής γενειάδας. Το κίνημα θα διαλυθεί ταχύτατα, ενώ ο αρχηγός τής αιρέσεως, θα καθαιρεθεί πάραυτα.

1938.—Ημερομηνία θανάτου τού μεγάλου Πόντιου λαογράφου, ιστορικού, λεξικογράφου (βλ. Ακαδημία Αθηνών) και ιδρυτικού μέλους τής «Επιτροπής Ποντιακών Μελετών», Δημοσθένη Η. Οικονομίδη.

1941.—Στο μέτωπο, μεταξύ των εμπόλεμων Ελλήνων και Ιταλών συνεχίζεται ο αγώνας πυροβολικού και περιπόλων.

.—Σχεδόν έναν μήνα μετά τον θάνατο τού Ιωάννη Μεταξά, ο Άγγλος υπουργός των Εξωτερικών, Ήντεν και ο αρχηγός τού αυτοκρατορικού βρετανικού επιτελείου Ντηλ, φθάνουν στην Αθήνα γιά να μελετήσουν με την ελληνική κυβέρνηση τον τρόπο «τής προσφορωτέρας αντιμετωπίσεως τής προβλεπομένης γερμανικής εισβολής».

1943.—Συμπλοκή Ιερολοχιτών με γερμανικά τεθωρακισμένα στην Αφρική. Σε αυτήν είχαμε έναν νεκρό, έναν αιχμάλωτο (σοβαρά τραυματισμένο) και άλλους δύο ελαφρότερα.

.—Με σκοπό την απελευθέρωση τής Μακεδονίας από τους βούργαρους ιδρύεται στην Ανατολική Μακεδονία η Οργάνωση «Ένωσις Συμπολεμιστών Εθνικού Αγώνος» (Ε.Σ.Ε.Α.). Γενικός Αρχηγός της ήταν ο έφεδρος αντισυνταγματάρχης Πυροβολικού, Αντώνιος Φωστερίδης. Η Οργάνωση αυτή ανέπτυξε γρήγορα επτά αρχηγεία στις ορεινές περιοχές τής Ανατολικής Μακεδονίας, και μέχρι την απελευθέρωση τής χώρας έδωσε πολλές και σημαντικές μάχες κατά των βουργαρικών δυνάμεων κατοχής.

.—Οι απάνθρωποι Ιταλοί, εκτελούν τέσσερεις ανθρώπους από το χωριό Λιμίνη τής Άρτας. Στις 26 Ιουνίου, εκτελέστηκε ακόμη ένας νέος άνθρωπος, καθώς επίσης έκαναν την εμφάνισή τους και οι Γερμανοί, οι οποίοι, λεηλάτησαν και κατέκαψαν 63 κατοικίες στο μαρτυρικό χωριό, ενώ σκότωσαν και έναν άνδρα.

.—Νέο θύμα των αιμοσταγών Τσάμηδων, ο Ηλίας Ντούσης από το Γραικοχώρι τής Θεσπρωτίας. Τον άτυχο άνθρωπο δολοφόνησαν γενίτσαροι μουσουλμάνοι συγχωριανοί του, καθώς κάθονταν στο παράθυρο τού σπιτιού του.

1944.—Μία από τις πλέον επιτυχημένες ενέργειες δολιοφθοράς τής αντίστασης κοντά στα Τέμπη, στέφεται με επιτυχία. Άγγλοι και Έλληνες ανατίναξαν αμαξοστοιχία η οποία μετέφερε Γερμανούς από την Πελοπόννησο στην Θεσσαλονίκη. Εκατοντάδες οι νεκροί Γερμανοί.

1945.—Υπογράφεται στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως συνοδική πράξη, επί τής οποίας και εκδίδεται «Πατριαρχικός και Συνοδικός τόμος περί τού Αυτοκέφαλου τής Εκκλησίας τής Βουλγαρίας». Συγχρόνως με αυτό, ήρθη και το βουλγαρικό σχίσμα.

1948.Μία Ίλη Εφόδου τού Στρατού μας, έστησε ενέδρες στον δημόσιο δρόμο Λάρισας-Βόλου και επέφερε μεγάλες απώλειες στις δυνάμεις των κομμουνιστών, οι οποίες κυριολεκτικά «αλώνιζαν» στην περιοχή σκορπώντας τον τρόμο.

1952.—Η Ελληνική Βουλή ψηφίζει την προσχώρηση τής Ελλάδος εις το Ν.Α.Τ.Ο.

1956.—Τρείς ημέρες μετά την εκλογή του (19/2) γιά δεύτερη φορά στην θέση τού βουλευτή Θεσσαλονίκης, απεβίωσε ο καθηγητής τού Συνταγματικού Δικαίου και πολιτικός, Αλέξανδρος Σβώλος. Η καταγωγή του ήταν από το Κρούσοβο τής Μακεδονίας. Κατά την διάρκεια τής Μικρασιατικής Εκστρατείας είχε τοποθετηθεί από τον Βενιζέλο πολιτικός διοικητής τής Προύσας. Θεωρείται εμπνευστής τής ιδέας τού κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα. Ως βενιζελικός, μετά την αποτυχία τού πραξικοπήματος τον Μάρτιο τού 1935, διώχθηκε, και κατά την διάρκεια τής δικτατορίας Μεταξά, εξορίστηκε στην Μήλο, την Νάξο και την Χαλκίδα. Το 1941, με την έναρξη τής Κατοχής, βρέθηκε και πάλι ελεύθερος στην Αθήνα, ενισχύοντας τον στρατηγό Τσολάκογλου στην πρωθυπουργία του, όχι μόνο παρέχοντας γνώμες και συμβουλές, αλλά και ως πρόεδρος στην Επιτροπή Μακεδόνων και Θρακών (1941-43), όπου ασχολήθηκε τόσο με την εθνική όσο και με την προσφυγική πλευρά τού ζητήματος που δημιουργούσε η βουργαρική εισβολή και οι συνέπειές της. Τον Απρίλιο τού 1944, ο Σβώλος πήγε στην Βίνιανη Ευρυτανίας γιά να αναλάβει την προεδρία τής Π.Ε.Ε.Α. (Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης), τής «κυβέρνησης τού βουνού».

1957.—Πρόταση των Ινδιών γιά εκ νέου διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ζήτημα, εξετάζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

1959.—Οι Βρετανοί καταργούν τα Στρατόπεδα Συγκεντρώσεως που είχαν δημιουργήσει στην Κύπρο, από τον Ιούλιο τού 1955.

1973.—Η Νομική Σχολή Αθηνών καταλαμβάνεται από φοιτητές που αντιδρούν στο καθεστώς. Από την 21η Φεβρουαρίου είχε γίνει συνέλευση τής Φυσικομαθηματικής Σχολής στο Χημείο, η οποία εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο αποφασίστηκε αποχή επ’ αόριστον από τα μαθήματα. Στην συνέχεια, χίλιοι περίπου φοιτητές πήγαν στην προγραμματισμένη συγκέντρωση στην Νομική Σχολή.

.—Απεβίωσε η ηθοποιός θρύλος, Κατίνα Παξινού, μία πραγματικά προικισμένη καλλιτεχνική μορφή. Γεννημένη στην μεγαλοαστική και εύπορη οικογένεια Κωσταντοπούλου, η δυναμική και ηφαιστειώδης προσωπικότητά της εκδηλώθηκε έντονα από τα παιδικά της χρόνια. Με μουσικές σπουδές στην Κωνστάντζα τής Ρουμανίας, την Βιέννη και το Βερολίνο, η μουσική αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη και ανυπέρβλητη αγάπη της, και το όνειρό της ήταν να ασχοληθεί με το τραγούδι. Συνεργάστηκε με τον συνθέτη Μητρόπουλο, αλλά η συνάντησή της με τον Μινωτή, υπήρξε καθοριστική. Αυτός την έπεισε να στραφεί στο αρχαίο δράμα. Μαζί με τον Μινωτή, η καριέρα της απογειώθηκε όταν συνεργάστηκαν με το Εθνικό θέατρο. Ρόλοι της, όπως η Ηλέκτρα τού Σοφοκλέους, η Γερτρούδη στον Άμλετ, η Κυρία Άλβινγκ, θα μείνουν αξέχαστοι σε κοινό και κριτικούς. Η φυγή της από την Ελλάδα λόγω τής Γερμανικής κατοχής, θα την φέρει στις Η.Π.Α., όπου το αστέρι της θα λάμψει τόσο στο Μπρόντγουεϊ, όσο και στον αμερικανικό κινηματογράφο.

1977.—Επίθεση τής τρομοκρατικής οργανώσεως ΕΛΑ, πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα τής πολυεθνικής εταιρίας «Pechiney», στα Ιλίσια.

1984.—Έλληνες φοιτητές μέλη τής ΣΦΕΒΑ από την Βόρειο Ήπειρο, οργανώνουν ογκώδες συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα Αθήνα. Το συλλαλητήριο εμπρός στην πρεσβεία των αλβανών, συνοδεύτηκε με απεργία πείνας ομογενών φυγάδων από το φρικτό καθεστώς τής αλβανίας.

1989.—Εκρήξεις σε τρία διαμερίσματα πολιτών σημειώθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

1992.—Στην Μελβούρνη τής Αυστραλίας, πάνω από 100.000 Έλληνες ομογενείς παίρνουν μέρος σε συλλαλητήριο υπέρ τής ελληνικότητας τής Μακεδονίας.

.—Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, ο γνωστός Θεσσαλονικιός (Ποντιακής καταγωγής) φωτορεπόρτερ Γιάννης Κυριακίδης, ο οποίος έγραψε ιστορία στον χώρο τού φωτορεπορτάζ.

.—Οι κακοκαιρίες που σαρώνουν όλη την χώρα συνεχίζουν με την ίδια ένταση.

2003.—Τραγικό δυστύχημα με λεωφορείο τού ΚΤΕΛ, το οποίο έπεσε από την ύψους 15 μέτρων γέφυρα τού Αλιάκμονα στα παγωμένα νερά τού ποταμού, στοιχίζει την ζωή σε 15 άτομα.

2017.—Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 68 ετών ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης και επίτιμος πρόεδρος τού Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου, Κώστας Τζιβελέκας. Ο Κώστας Τζιβελέκας συμμετείχε ως αρχηγός στην πιό σημαντική αποστολή ορειβασίας, Hellas Everest 2004, κατά την οποία η ορειβατική ομάδα αναρριχήθηκε στην κορυφή τού κόσμου. Η καταγωγή του ήταν από το Μαυρολιθάρι Φωκίδος, ενώ τους τελευταίους μήνες έδινε άνιση μάχη με τον καρκίνο.

.—Απεβίωσε ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος. Λίγοι γνωρίζουν ότι η ταινία του, με τίτλο «1922», απαγορεύτηκε να προβληθεί επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή, μετά από «διαμαρτυρία» τού υπουργείου Εξωτερικών τής τουρκίας. Η ταινία είχε την ίδια τύχη και με την κυβέρνηση τού Ανδρέα Παπανδρέου, αφού το 1982, με παρέμβαση των πρεσβευτών Ελλάδος και τουρκίας, κατασχέθηκε και δεν προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου τής Βουδαπέστης. Αποδεσμεύθηκε μεν με παρέμβαση τού Καψή, αλλά απαγορεύθηκε να προβληθεί στην Θράκη!.. Αν και αριστερής ιδεολογίας ο σκηνοθέτης, η ταινία του εξόργισε και την Αριστερή, η οποία τον κατηγόρησε γιά σωβινισμό. Σχετικά με την ταινία, ο αείμνηστος είχε πει ότι δύο προσφυγοπούλες που είχε μαζέψει η μητέρα του στο σπίτι τους ήταν η αφορμή γιά να αρχίσει την έρευνα γιά το τί συνέβη σε αυτό το κομμάτι τού ξεριζωμένου Ελληνισμού. Συνάντησε την απαγόρευση γιά το θέμα, οπότε αυτό τον πείσμωσε, με αποτέλεσμα να αποφασίσει να γυρίσει την ταινία. Βασίστηκε στο βιβλίο/οδοιπορικό τού Ηλία Βενέζη, από το οποίο όμως κράτησε μόνο την φρίκη…

2018.—Ψηφίστηκε τελικά από την Βουλή η σύσταση προανακριτικής και γιά τους 10 φερόμενους ως εμπλεκόμενους πολιτικούς, Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμένο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Η συζήτηση-κοκορομαχία στην Βουλή, ξεκίνησε από τις 09:20 το πρωί τής Τετάρτης 21/2, και έληξε στις 03:00 τα ξημερώματα τής Πέμπτης 22/2. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το εδώ και πολλά χρόνια λιμνάζον θέμα τού ρόλου κολοσσιαίων φαρμακοβιομηχανιών στην οικονομική ζημιά τού ελληνικού δημοσίου, γιά να τραβήξει το βλέμμα προσοχής τής κοινής γνώμης από τα τεράστια συλλαλητήρια εναντίον τής εκχωρήσεως τού ονόματος τής Μακεδονίας στα Σκόπια.

.—Δημοσίευμα τής οικονομικής εφημερίδας «ΚΑΠΙΤΑΛ», αναφερόμενο στην υπερφορολόγηση, γράφει ότι οι απλήρωτοι φόροι από Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΕΝ.Φ.ΙΑ) και Φόρο Εισοδήματος ανέρχονται σε 13 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2010 και μετά. Ειδικά τα τρία τελευταία χρόνια οι αριθμοί ‘’απογειώθηκαν’’ λόγω τής ακόμη πιό βαριάς φορολογίας που επιβλήθηκε σε όλα τα πεδία. Ο αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές στα τέλη τού 2009 ήταν 1.089.791, ενώ στο τέλος τού 2017 ο αριθμός εκτοξεύτηκε στους 4.068.857, δηλαδή αυξήθηκε κατά περίπου 300%.

.—Το πρόγραμμα με τον υβριστικό τίτλο ‘’ESTIA’’, γιά την υποστήριξη των παράνομων αλλοδαπών διαφόρων προελεύσεων στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε σαν σήμερα στην Αθήνα από τους επιτρόπους Χρήστο Στυλιανίδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο, και τον υπουργό τής λεγόμενης Μεταναστευτική Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την στέγασή τους σε διαμερίσματα  και την παροχή προπληρωμένων καρτών. Υποτίθεται ότι το χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαμέσου τής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας (DG ECHO). Ο αρχικός προϋπολογισμός ύψους 93,5 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει την ενοικίαση καταλυμάτων γιά την παροχή 22.000 θέσεων στέγασης σε αστικές περιοχές, ενώ ο αριθμός των παράνομων αλλοδαπών που ζουν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Ελλάδα θα φτάσει (βάσει προβλέψεων…) τους 30.000 έως το τέλος τού 2018. Το μεγαλύτερο μέρος των διαμερισμάτων βρίσκεται σε πόλεις τής ηπειρωτικής Ελλάδας και περίπου 2.000 στα νησιά. Σχετικά με την χρονική διάρκεια τού προγράμματος, ο επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης σημείωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να συνεχιστεί η χρηματοδότηση έως τα μέσα τού 2019, αλλά θα πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση τής κατάστασης σε ένα χρόνο και να δούμε πού βρισκόμαστε…

.—Σαν σήμερα, η επένδυση στο Ελληνικό Αττικής κρίθηκε τελικά συνταγματική και νόμιμη μετά το σφίξιμο των λουριών από τους Θεσμούς (βλ.19/2) γιά τα προαπαιτούμενα, έτσι ώστε να εκταμιευθεί η δόση… και να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος γιά την επένδυση, γνωμοδότησε η Ολομέλεια τού Συμβουλίου τής Επικρατείας με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη.

2019.—Σε νέα επέκταση των θέσεών του επί τού κατεχόμενου Κυπριακού εδάφους στην περιοχή των Στροβιλιών, προέβη ο τουρκικός ‘’Αττίλας’’, παραβιάζοντας εκ νέου την παγιωμένη κατάσταση (‘’status quo’’) στην περιοχή τής ‘’νεκρής ζώνης’’. Με αυτήν την κίνηση ο κατοχικός στρατός επιχειρεί να προωθήσει τις θέσεις του στις ελεύθερες περιοχές τής Κυπριακής Δημοκρατίας, στο σημείο που γειτνιάζουν με το έδαφος των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας. Οι κατοχικές αρχές τοποθέτησαν βαρέλια, κάγκελα και αλυσίδες στην περιοχή, στην οποία διαμένουν τρείς οικογένειες Ελλήνων τής Κύπρου.

.—Την παραδοχή ότι ο ρυθμός αναπτύξεως τής ελλαδικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 1,8% το 2022 και το 2023, περιλαμβάνει εγκύκλιος γιά το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής. Το κείμενο απέστειλε σαν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, στους αρμόδιους φορείς τού Δημοσίου. Η κρατική παραδοχή μέσω τής εγκυκλίου, επιβεβαιώνει ουσιαστικά τους φόβους τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) γιά την πορεία τής πραγματικής οικονομίας, ότι το Α.Ε.Π., η κατανάλωση, οι εξαγωγές και οι συνολικές επενδύσεις θα επιβραδύνονται αλλά και ότι η αύξηση τής απασχολήσεως θα είναι ανεμική. Με την εγκύκλιο καλούνται έως τις 8/3 να στείλουν ρεαλιστικές εκτιμήσεις γιά τις ανάγκες τους τα έτη 2020 – 2023, Υπουργεία, ΔΕΚΟ, Ασφαλιστικά Ταμεία, Ο.Τ.Α. και όλοι οι άλλοι φορείς που χρηματοδοτούνται από το κράτος.[Βεβαίως όταν τίθεται θέμα γιά αναδρομικά και παροχές βουλευτών και υπουργών, τότε το ζήτημα αλλάζει και οι νομοθετικές επιτροπές τους, βρίσκουν ‘’παράθυρα’’.]

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση