ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

,

23 Φεβρουαρίου

532.—Ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός, μετά από την καταστροφή που υπέστη ο ναός από πυρκαγιά, θέτει τον θεμέλιο λίθο τής Τού Θεού Αγίας Σοφίας. Ο Παρθενώνας τής Χριστιανικής πίστεως θα ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια, έντεκα μήνες και δέκα ημέρες. Ο νέος ναός κατασκευάστηκε πάνω σε σχέδια των διάσημων αρχιτεκτόνων τής εποχής, Ανθέμιου από τις Τράλλεις και Ισίδωρου από την Μίλητο, και γιά την κατασκευή του, εργάστηκαν πάνω από 10.000 εργάτες. Η εκκλησία δεν φημίζεται μόνο γιά την αρχιτεκτονική της, αλλά και γιά την μυστικιστική ατμόσφαιρα που δημιουργεί το φως μέσα στον ναό, καθώς αντανακλάται στα πολύτιμα υλικά που λάμπουν στο εσωτερικό του. Τα παράθυρα που ανοίγονται περιμετρικά στον τρούλο, διαχέουν το φως, και δίνουν την εντύπωση τής ελαφρότητας και τής εξαϋλώσεως, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι οι θόλοι αιωρούνται και ο τρούλος κρέμεται από τον ουρανό. (Άλλη πηγή αναφέρει ως χρόνο κατασκευής τα 16 χρόνια 532-548).

1753.—Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,2° τής κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την περιοχή τής Κορινθίας στην Πελοπόννησο. Κτήρια κατέρρευσαν, μαζί με την ιστορική Μονή προφήτη Ηλία στην Ζάχολη, ενώ θρηνήθηκαν και ανθρώπινες ζωές.

1795.—Ο τούρκος καπετάνιος Αλή, τον οποίο είχαν καλέσει οι Συριανοί γιά να τους προστατέψει από τις πειρατικές επιδρομές, συγκρούστηκε με Μαλτέζους κουρσάρους  μέσα στο λιμάνι τής Σύρου, με αρκετές απώλειες και από τα δύο μέρη. Η πειρατεία στην Σύρο, όπως και στις υπόλοιπες Κυκλάδες, σταμάτησε στα χρόνια τού Καποδίστρια, ο οποίος ανέθεσε την επιχείρηση στον ναύαρχο Μιαούλη.

1821.—«Προκήρυξις Ἀλεξάνδρου Ὑψηλάντου ἐν Ἰασίῳ πρὸς τοὺς Μολδαυούς, δι’ ἧς διεφήμιζε, ὅτι διέβαινεν ἁπλῶς πορευόμενος εἰς Ἑλλάδα».

1841.—Οι Σφακιανοί με επιστολή τους, καλούν όλους τους Κρητικούς επαναστάτες να ενωθούν σε κοινό αγώνα εναντίον των τούρκων (βλ. & 22/2). 

1867.—Μόλις ενάμισο χρόνο από τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, η Λέσβος γνωρίζει την μεγαλύτερη καταστροφή της από το φαινόμενο. Ο μεγάλος σεισμός έγινε στις 06:00 το απόγευμα, ακολουθούμενος από 25 μετασεισμούς. Ο θλιβερός απολογισμός ήταν 550 νεκροί και εκατοντάδες άλλοι τραυματίες. Τα σπίτια που κατέρρευσαν έφτασαν τα 4.750, ενώ, αυτά που έπαθαν βλάβες ήταν πολύ περισσότερα.

1878.—Σαν σήμερα, μία μέρα πριν από την τραγική κατάληξη τής άγνωστης (γιά πολλούς) εξεγέρσεως στην Βόρειο Ήπειρο, οι δυνάμεις των τετρακοσίων εθελοντών μαζί με γηγενείς, δέχτηκαν  σφοδρότατη επίθεση από δύο τάγματα τουρκαλβανών, διακόσιους ιππείς και τέσσερα πυροβόλα (βλ. 12/2ου).  Το επαναστατικό κίνημα γιά την απελευθέρωση τής Ηπείρου στο Λυκούρσι, θα καταπνιγεί τελικά από τους έξι χιλιάδες τουρκαλβανούς τού Ιμπραήμ πασά. Ακολούθησε η πυρπόληση είκοσι χωριών και η σφαγή εκατοντάδων άμαχων.  Χίλιοι διακόσιοι οκτώ (1.208) αιχμάλωτοι από την μάχη στο Λυκούρσι στάλθηκαν στα Ιωάννινα, όπου δέχτηκαν τις επιθέσεις και τους προπηλακισμούς τού μουσουλμανικού αλλά και τού εβραϊκού όχλου. Παρ’ όλη την ουδέτερη στάση που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση κάτω από την πίεση που τής άσκησαν οι Μεγάλες Δυνάμεις, Ηπειρώτες και λοιποί Έλληνες πατριώτες, με αφορμή τον νέο ρωσο-τουρκικό πόλεμο, άρχισαν να οργανώνουν τοπικές επιτροπές γιά να ανεφοδιάσουν τα ένοπλα τμήματα τής Ηπείρου. Μέσα στους στόχους τού επαναστατικού κινήματος, ήταν και η αποτροπή τού σχεδίου αλλοιώσεως τού γηγενούς πληθυσμού από την Υψηλή Πύλη, που σκόπευε να εγκαταστήσει  Κιρκάσιους μουσουλμάνους στην Ήπειρο και την Θεσσαλία. Στα μέσα Ιανουαρίου, εκδηλώθηκε η πρώτη εξέγερση στα Τζουμέρκα, λόγω όμως τής προχειρότητας με την οποία οργανώθηκε, πνίγηκε τελικά στο αίμα. Όμως, μετά από το Συνέδριο τού Βερολίνου και τις χρονοβόρες διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα και η τουρκία κατέληξαν στην Συμφωνία τής Κωνσταντινουπόλεως, βάσει τής οποίας η Θεσσαλία και τμήμα τής Ηπείρου (Άρτα), απελευθερώθηκαν και ενώθηκαν με την Ελλάδα (1881).

1902.—Βούργαροι κομιτατζήδες, απελευθέρωσαν σαν σήμερα, μετά από εκατόν εβδομήντα τρείς (173) ημέρες ομηρίας, την προτεστάντισσα ιεραπόστολο, Μις Στόουν, από τις Η.Π.Α. Είχε απαχθεί στις 3 Σεπτεμβρίου 1901, με σκοπό την είσπραξη λύτρων γιά την VMRO· εκείνη την περίοδο, η μις Στόουν οργάνωνε στα προτεσταντικά σχολεία τής Μακεδονίας εκπαιδευτικά σεμινάρια γιά δασκάλες. Στις 3 Σεπτεμβρίου 1901, η αυτοκινητοπομπή της έπεσε σε βουργάρικη ενέδρα και κρατήθηκε όμηρος μαζί με άλλους δώδεκα προτεστάντες. Τελικά, παρέμειναν στα χέρια των βούργαρων κομιτατζήδων μόνο η Μις Στόουν με μία νεαρή βουργάρα προτεστάντισσα, ονόματι Κατερίνα Τσίλκα. Τα λύτρα που καταβλήθηκαν  γιά την απελευθέρωσή τους, ανήλθαν στο ποσό των 14.500 τούρκικων λιρών.

1906.—Στην Μπρατίνιτσα Θεσσαλονίκης, δολοφονείται ο Μακεδονομάχος Αθανάσιος Λάλης.

1908.—Οι απάνθρωποι βούργαροι δολοφόνησαν ένα δωδεκάχρονο αγόρι στα Πορόϊα τής Μακεδονίας.

1911.—Πελοπόννησος και Στερεά Ελλάδα σείονται από σεισμό, ο οποίος άφησε πίσω του πολλές ζημιές. Ετοιμόρροπα σπίτια εγκαταλείπονται.

1913.—Νικηφόρες μάχες τού Ελληνικού Στρατού στην Βόρειο Ήπειρο, με τις οποίες ανακτήθηκε πλήρως το Λεσκοβίκι. «[…] Ὁ ἑλληνικὸς στρατὸς (ΙΙΙ Μεραρχία), καταλαμβάνει τὸ Λεσκοβίκι, ὅπερ, ὅμως, διὰ τῆς συνθήκης τῆς εἰρήνης (Λονδῖνο 17/5/1913), παρεχωρήθη βραδύτερον εἰς τὴν ἀλβανίαν».

.—Οι σκληρές μάχες τού Στρατού μας στην Νιγρίτα τού Νομού Σερρών εναντίον των αιμοδιψών βούργαρων, συνεχίζουν με ένταση.

1914.—Συλλαμβάνεται ο φλογερός Μητροπολίτης Κονίτσης Σπυρίδων, μαζί με άλλους επαναστάτες,  ενώ ταυτόχρονα ο ελληνικός στόλος αποκλείει το λιμάνι των Αγίων Σαράντα (βλ. και 22/2). Η ελλαδική κυβέρνηση, γιά να αποδείξει στις Μεγάλες Δυνάμεις ότι δεν ευνοεί το Αυτονομιστικό κίνημα των Βορειοηπειρωτών, έστειλε τα πολεμικά πλοία «Αλφειός» και «Ευρώτας» γιά την καταστολή του, και την παράδοση των Αγίων Σαράντα σε αλβανική αντιπροσωπεία…

.—Στο μεταξύ, σε επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ κυβερνητικών και Βορειοηπειρωτών, οι κυβερνητικοί όχι μόνον αρνήθηκαν να δώσουν εξοπλισμό στους εθελοντές φοιτητές τού Ιερού Λόχου Βορείου Ηπείρου, αλλά αντιθέτως ενεπλάκησαν μαζί τους με αποτέλεσμα επτά Ιερολοχίτες και δύο Ιερολοχίτισσες να τραυματιστούν, ενώ σημειώθηκαν και θάνατοι (βλ. & 21/2).

1916.—Ο αρχηγός των Γαλλικών στρατευμάτων στην Θεσσαλονίκη στρατηγός Σαράϊγ, δηλώνει ότι σύντομα θα μεταβληθεί η Ελληνική πολιτική υπέρ των Συμμάχων. 

1919.—Το 1ο ελληνικό Σ.Π. στην Μεσημβρινή Ρωσία μάχεται στην Χερσώνα και απελευθερώνει την Συμμαχική φρουρά η οποία επολιορκείτο.

1920.—Στο μέτωπο τής Μικράς Ασίας μεταξύ των αντιμαχόμενων Ελλήνων και τούρκων, σημειώνεται δράση περιπόλων.

1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπο στην Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

1922.—Μὲ μία ἡρωικὴ καταδρομικὴ ἐπιχείρηση, ὁμάδα ἀνταρτῶν τοῦ Πόντου, ἐξοντώνει ἕναν ἀπό τοὺς στυγερότερους σφαγεῖς τοῦ Ποντιακοῦ Ἑλληνισμοῦ, τὸν Τζεμὰλ Τζεβήτ, ὁ ὁποῖος ἦταν προσωπικὴ ἐπιλογή τοῦ σφαγέα Μουσταφᾶ Κεμὰλ γιὰ τὴν κατάπνιξη τῆς Ποντιακῆς ἀντιστάσεως. Ἡ καταδρομικὴ ἐπιχείρηση, πέτυχε χάρις στὴν μέχρι θανάτου τόλμη ἐννέα ριψοκίνδυνων μαχητῶν. Ὀργανώθηκε καὶ ἀποφασίστηκε, μὲ πλήρη ἐπίγνωση ὅτι οἱ πιθανότητες ἐπιβιώσεως καὶ ἐπιτυχίας ἦταν ἐλάχιστες.

.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ. Ασία οχυρώνει τις θέσεις της.

1923.(π. ημ.) Ο Χρυσόστομος Α΄, κατά κόσμον Χρυσόστομος Παπαδόπουλος, εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του.

1926.—Συνοδική απόφαση τού Οικουμενικού Πατριαρχείου χορηγεί το Αυτοκέφαλο στην Εκκλησίας τής αλβανίας. Η απόφαση λήφθηκε μετά από την νέα επιθετική θρησκευτική διείσδυση των Καθολικών  στην Β. Ήπειρο.

1928.—Υπογράφεται σύμβαση γιά την ίδρυση τής Αγροτικής Τράπεζας τής Ελλάδος. Στην σύστασή της, συνέβαλε με κεφάλαια, στελέχη και εγκαταστάσεις η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος. Πρώτος πρόεδρος τής Αγροτικής ανέλαβε ο υποδιοικητής τής Ε.Τ.Ε. Αλέξανδρος Κοριζής. Η νέα Τράπεζα θα λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο.

1930.—Το περιοδικό «Κινηματογραφικός Αστήρ», σχολιάζοντας την εμφάνιση των ομιλούντων ταινιών και το πώς αυτό επέδρασε σε κινηματογραφικές αίθουσες και κοινό, έγραψε: «[…] Ο ερχομός τού ομιλούντος, συνοδεύτηκε με μία μεγάλη μείωση των εισπράξεων και έφερε σε απελπισία πολλούς κινηματογραφιστές. Η κρίση είναι πιό έντονη στην Θεσσαλονίκη και κάποιες επαρχιακές πόλεις». Αυτό οφειλόταν στην δυσκολία προσαρμογής στην νέα τεχνολογία.

.—Δεν πέρασαν παρά 15 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό τού Κεραμιδιού, στην Μαγνησία, όταν ο Εγκέλαδος έπληξε και πάλι με δύναμη τον τόπο. Τα 6,0 Ρίχτερ ήταν αρκετά γιά να ρημάξουν το μέρος και την ευρύτερη περιοχή.

1941.—Στο μέτωπο, μεταξύ των εμπόλεμων Ελλήνων και Ιταλών, συνεχίζεται η δράση τού πυροβολικού και των περιπόλων.

.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε περιοχές τής Μακεδονίας.

.—Το ελληνικό υποβρύχιο “Νηρεύς”, βύθισε στην Αδριατική μεγάλο ιταλικό εμπορικό σκάφος το οποίο συνοδευόταν από δύο αντιτορπιλικά.

.—Επιστρέφοντας από διατεταγμένη αποστολή αναχαιτίσεως εχθρικών αεροσκαφών, ο πιλότος μας Χριζόπουλος Κωνσταντίνος αναγκάστηκε λόγω τραυματισμού του, να προσγειώσει ανωμάλως το αεροπλάνο του τύπου Gladiator τής 21ης Μοίρας Διώξεως, στην θέση Κεράσοβο, 15 χλμ. Β.Α. τής Παραμυθιάς. Κατά την ανώμαλη προσγείωση, το αεροσκάφος έπιασε φωτιά και απανθρακώθηκε μαζί με τον χειριστή.

.—Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Νικόλαος Σκρούμπελος, όταν κατά την διάρκεια διατεταγμένης αποστολής συνοδείας φίλιου αεροσκάφους, ενεπλάκη σε αερομαχία με εχθρικά ιταλικά διώξεως, βορείως τής Κλεισούρας και καταρρίφθηκε. http://www.pasoipa.org.gr/

1942.—Η ελληνική κυβέρνηση αποστέλλει σε διακόσια σημαίνοντα πρόσωπα των εκκλησιών, τού Τύπου, και τής πολιτικής των συμμαχικών χωρών, υπόμνημα, στο οποίο περιγράφει τον λιμό που μαστίζει τον ελληνικό λαό, κάνοντας έκκληση γιά αποφασιστική βοήθεια. Καθοριστικό ρόλο στον ξέσπασμα τού λιμού, διαδραμάτισε και ο ναυτικός αποκλεισμός των υποτιθέμενων συμμάχων Άγγλων, ο οποίος επιβλήθηκε αμέσως μετά την κατάληψη τής Ελλάδος. Παρ’ όλο που το 60% τού πληθυσμού ήταν αγρότες, η επιβίωσή τους εξαρτάτο από τις εισαγωγές τροφίμων. Προπολεμικά, το 30%-45%  των σιτηρών που κατανάλωνε η χώρα μας, ήταν εισαγόμενα. Οι συνέπειες λοιπόν τού συμμαχικού αποκλεισμού στην διατροφική κατάσταση των Ελλήνων ήταν καθοριστική. Μέσα στην βρετανική κυβέρνηση είχαν προκύψει συγκρούσεις σχετικά με την στάση που έπρεπε να τηρηθεί. Ο Ίντεν, ως υπουργός Εξωτερικών, επέμενε να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά ο υπουργός Οικονομικού πολέμου Ντάλτον, δεν ήθελε να άρει τον αποκλεισμό. Στην διαμάχη, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ τού δεύτερου, με την παρέμβαση τού Τσώρτσιλ (βλ. οι ήρωες πολεμάνε σαν Έλληνες...), ο οποίος υποστήριξε την συνέχιση τού ναυτικού αποκλεισμού, με επακόλουθο τον φοβερό λιμό.

1943.—Ιδρύεται στην Αθήνα η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (Ε.Π.Ο.Ν.). Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία τού ΕΑΜ, με σκοπό να αναλάβει δράση την περίοδο τής γερμανικής κατοχής.

.—Συμπλοκές ομάδων τού Ιερού Λόχου με Γερμανούς, στα πεδία μάχης τής Αφρικής.

.—Οι Γερμανοί προβαίνουν σε ομαδική εκτέλεση 37 αθώων πολιτών στην Κατερίνη (σύμφωνα με άλλες πηγές 43). Τα αθώα θύματα πλήρωσαν το αντίτιμο των αντιποίνων, εξ αιτίας μίας δολιοφθοράς κομμουνιστών στις 18 Φεβρουαρίου στο μεταλλείο χρωμίου στον Άγιο Δημήτριο Πιερίας, με σκοπό να κλέψουν τρόφιμα και εκρηκτικές ύλες.

.—Σημειώνονται παραιτήσεις από εθνικόφρονες αξιωματικούς στην Μέση Ανατολή, ως διαμαρτυρία στην κυβέρνηση Τσουδερού· η αντίδρασή τους είχε σχέση με αίτημα άμεσης εκκαθαρίσεως τού Στρατού από αριστερούς, οι οποίοι χαρακτηρίζονταν από ρευστή εθνική συνείδηση.

.—Μετά από την δολοφονία ενός δωσίλογου διερμηνέα στις 9 τού μήνα, οι Γερμανοί τουφεκίζουν 50 ομήρους στην Τρίπολη ως αντίποινα.

1944.—Οι Γερμανοί εκτελούν 18 πολίτες τού Αιγίου στις φυλακές τής Πάτρας. Τους κρατούσαν ομήρους, γιά να αποτρέψουν ανταρτικές ενέργειες. Η εκτέλεση των ομήρων έγινε εξ αιτίας τυφλού κτυπήματος κομμουνιστών στις 17 τού Φεβρουαρίου, στο οποίο σκοτώθηκαν δύο Γερμανοί.

.—Το πρωί τής σημερινής, μία ομάδα κομμουνιστών τού ΕΛΑΣ, έστησε ενέδρα στην θέση Βίγλες κοντά στο χωριό Μαλωττά (Ν. Αρκαδίας) κτυπώντας γερμανική μηχανοκίνητη φάλαγγα. Την επόμενη κιόλας μέρα, οι Γερμανοί  έσυραν 212 ομήρους τους οποίους κρατούσαν στις φυλακές Μεγαπόλεως, και τους εκτέλεσαν με πολυβόλα στο σημείο που είχαν δεχτεί την επίθεση.

.—Μία από τις ελάχιστες επιτυχημένες ενέργειες δολιοφθοράς από αντάρτες κομμουνιστές, κοντά στα Τέμπη, στέφεται με επιτυχία. Ανατίναξαν αμαξοστοιχία, η οποία μετέφερε Γερμανούς από την Πελοπόννησο στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τους κομμουνιστές οι νεκροί Γερμανοί ήταν εκατοντάδες, πράγμα απίθανο, αφού μία τέτοια τεράστια επιτυχία θα ήταν αδύνατο να μην μαθευτεί και να μην την τιμούμε αντίστοιχα με τον Γοργοπόταμο. Όπως και να έχει, ως αντίποινα γιά την ανατίναξη τής γερμανικής ταχείας αμαξοστοιχίας «53» στα Τέμπη, γνωστή και εξακριβωμένη είναι η εκτέλεση περισσοτέρων από 100 ομήρων των Γερμανών σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα, στις 9 Μαρτίου.

1945.—Δύο ημέρες μετά από την έναρξη τής δίκης των δωσιλόγων, αρχίζει η εξέταση τού πρωθυπουργού Ιωάννη Ράλλη.

1949.—Ο κομμουνιστικός στρατός ηττάται στην επιχείρησή του εναντίον τής Φλώρινας.

.—Στην Ελλάδα τής αστάθειας, σε πολλούς Νομούς επιβάλλεται η αυστηρή προειδοποιητική εντολή απαγορεύσεως τής νυκτερινής κυκλοφορίας και τής ασφαλίσεως των θυρών μετά την εσπέρα.

1953.—Η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η τουρκία, υπογράφουν αμυντική συμφωνία πενταετούς διάρκειας.

1954.—Μεγάλες ζημιές και δύσκολη η αποκατάστασή τους στην Κερκίνη.

1957.—Στην Θεσσαλονίκη, εξακολουθούν οι διαμαρτυρίες από τις κινητοποιήσεις τού κόσμου, με αφορμή το Κυπριακό.

1959.—Ο Τύπος δημοσιεύει τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 11 και 19 τού μήνα αντιστοίχως. Επρόκειτο γιά συμφωνίες οι οποίες καθόρισαν την ανεξαρτησία τής Κύπρου και το αυτόνομο σύνταγμά της, αλλά και τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν αργότερα.

1960.—Συγχωνεύονται τα ελληνικά σιδηροδρομικά δίκτυα των Σ.Ε.Κ. και Σ.Π.Α.Π. και καταργούνται δευτερεύουσες γραμμές.

1961.—Δημοσιοποιούνται στοιχεία, βάσει των οποίων μέσα σε διάστημα δέκα ετών, 350.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τις επαρχίες, γιά την Αθήνα. Το «κράτος των Αθηνών»  γιγαντώνεται, ενώ η ύπαιθρος ερημώνεται σταδιακά, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια αναπτύξεως… Βασικότατο ρόλο στην ερήμωση τής επαρχίας και στην συρρίκνωση τού αγροτικού τομέα, έπαιξε και ο λεγόμενος «εμφύλιος» πόλεμος.

1964.—Ξεκινά το πρώτο εθνικό πρωτάθλημα καλαθοσφαιρίσεως, με την συμμετοχή δέκα ομάδων· (Ολυμπιακός-Τρίτων 43-40, Παναθηναϊκός–Πανελλήνιος 67-56 και ΑΕΚ–Σπόρτιγκ 66-64). Στην πρώτη θέση θα ισοβαθμήσουν η ΑΕΚ και ο Ηρακλής με 31 βαθμούς αλλά μετά από αγώνα «μπαράζ» στις 10/5/1964, πρωταθλήτρια θα αναδειχτεί η ΑΕΚ. Στο προηγούμενο πρωτάθλημα, που είχε διοργανωθεί υπό την αιγίδα τού ΣΕΓΑΣ μεταξύ 29/7 και 4/8/1963, πρωταθλήτρια είχε πάλι αναδειχτεί η ΑΕΚ.

1965.—Ο Γεώργιος Παπανδρέου αποκαλύπτει στην Βουλή σχέδιο εκτροπής από την ομαλότητα, με την ονομασία «Περικλής». Το χαρακτήρισε ως μηχανισμό «βίας και νοθείας» που εφαρμόσθηκε στις εκλογές τού 1961 από το κόμμα τής Ε.Ρ.Ε., ενώ το χρησιμοποίησε και ως αντιπερισπασμό γιά την υπόθεση «Ασπίδα» η οποία έγινε ταυτοχρόνως γνωστή την ίδια περίοδο. Ο αρχηγός τής Ε.Ρ.Ε., Παν. Κανελλόπουλος, ισχυρίστηκε ότι το «Περικλής» ήταν σχέδιο εξουδετερώσεως τής «5ης Φάλαγγας» σε περίπτωση πολέμου.

1966.—Τηλεοπτικοί δέκτες λαμβάνουν γιά πρώτη φορά το πρόγραμμα τού Ε.Ι.Ρ. (Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας), μετέπειτα Ε.Ρ.Τ./Ν.Ε.Ρ.Ι.Τ. Οι πρώτες μεταδόσεις έστελναν εικόνα από τον Ασπρόπυργο μέχρι την Εκάλη. Συνολικά εκείνη την περίοδο, τα αθηναϊκά σπίτια που διέθεταν τηλεοπτικές συσκευές έφταναν τα 1.500. Η εφημερίδα «Ελευθερία» έγραφε την επόμενη μέρα, 24 Φεβρουαρίου, τα εξής: «[…] Η πρώτη εκπομπή τηλεοράσεως εις την Ελλάδα επραγματοποιήθη χθες την εσπέραν επί δίωρον από τής 6.30 έως τής 8.30 μ.μ. Η εκπομπή ήτο πειραματικού χαρακτήρος. Εξεπέμφθη από το πανύψηλον κτήριον τού Ο.Τ.Ε. εις την οδόν Πατησίων, εις την οροφήν τού οποίου είναι εγκατεστημένος ο πομπός με τα δύο τεράστια κάτοπτρα».

1968.—Χάνουν την ζωή τους οι πιλότοι Κουθουρίδης Γεώργιος και Βενετσάνος Άγγελος, όταν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, τα αεροσκάφη στα οποία επέβαιναν ως χειριστές, προσέκρουσαν στην οροσειρά τής Πίνδου, 2 μίλια βορειοδυτικά τού χωριού Πηγές Άρτας.

1978.—Σὲ φυλάκιση ἑπτὰ μηνῶν καταδικάστηκε ὁ μουσουλμάνος ἐκδότης καὶ διευθυντὴς τῆς ἐφημερίδας “Ιλερί” (Ἐμπρός) τῆς Κομοτηνῆς, Χαλὶλ Σαλί, γιὰ ἐμπρηστικὸ ἄρθρο. Καταδικάστηκε πρωτοδίκως μὲ τὴν κατηγορία τῆς διασπορᾶς ψευδῶν εἰδήσεων, μὲ τὴν ὑπ’ ἀριθμό 196/23-2-1978, ἀπόφαση τοῦ Τριμελοῦς Πλημ. Ῥοδόπης, γιὰ ἄρθρο τὸ ὁποῖο προσπαθοῦσε νὰ ἐγείρει τὸ μῖσος τῶν μουσουλμάνων τῆς Θρᾲκης.

1979.—Παγώνουν οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών στην Ελλάδα, σε μία προσπάθεια συγκρατήσεως τού πληθωρισμού.

1980.Γνωστοποιείται η είδηση ότι ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας τού Πανεπιστημίου τής Σορβόνης. Προηγήθηκαν τα Πανεπιστήμια τής Ρώμης και των Αθηνών.

1981.Ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, εγκαινιάζει το νέο κτήριο τού Αρείου Πάγου στην Αθήνα επί τής Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

1983.—Το επιβατηγό-οχηματαγωγό «Χρυσή Αυγή», απέπλευσε υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες με σαράντα δύο (42) επιβαίνοντες (21 άτομα πλήρωμα  και 21 επιβάτες), μεταφέροντας οχήματα έμφορτα με καύσιμα, συνολικού βάρους 298 τόνων και εκτελώντας το δρομολόγιο Λαυρίου-Πάρου-Νάξου. Λόγω μετατοπίσεως σειράς βυτιοφόρων οχημάτων και εκρήξεως που ακολούθησε, το πλοίο βυθίστηκε. Από την βύθιση διασώθηκαν 14 άτομα.

1992.—Σαν σήμερα πέθανε ο Μάρκος Βαφειάδης, βουλευτής τού ΠαΣοΚ και αρχηγός τού παράνομου «Δημοκρατικού Στρατού». Έζησε, όπως και ο Ζαχαριάδης, πολλά χρόνια στην Σοβιετία [ΕΣΣΔ] (1949-1983). Από το 1985 υποστήριξε το Πα.Σο.Κ, τού οποίου και εκλέχτηκε βουλευτής Επικρατείας το 1989 και το 1990. Το όνομά του ταυτίσθηκε με το τραγικό παιδομάζωμα, τις στυγερές δολοφονίες και τις ομαδικές καταστροφές, καθώς και τις απαράδεκτες θέσεις τού Κ.Κ.Ε. γιά το Μακεδονικό.

1993.—Σημειώθηκε έκρηξη στην Δ.Ο.Υ. Χαλανδρίου. Την ευθύνη ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

1994.—Σαν σήμερα, σε έκθεση που συνόδευε το νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε προς ψήφιση από τον υπουργό Εσωτερικών, Άκη (Απόστολο-Αθανάσιο) Τσοχατζόπουλο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η ακροτελεύτια παράγραφος τής εισηγητικής, στην οποία αναφέρεται ότι: «[…] Η Κυβέρνηση διάκειται θετικά στην πρόταση των Ποντιακών οργανώσεων να προχωρήσει μετά τις απαραίτητες μελέτες, στην δημιουργία μιάς πόλης με το όνομα ΡΩΜΑΝΙΑ στην περιοχή τής Θράκης, που θα αποτελέσει την Μητρόπολη των απανταχού Ελλήνων τού Πόντου και θα είναι μία ορατή σύνδεση με την Ποντιακή ιστορία και τον Ποντιακό πολιτισμό. Με την πρόσθετη υποχρέωση ανέγερσης εθνικού μνημείου τής ποντιακής γενοκτονίας στην ίδια περιοχή». Δυστυχώς η πόλη δεν έγινε ποτέ…

1995.—Δωδεκάνησα. Στὶς 23 Φεβρουαρίου τοῦ 1995, ἀερομαχία στὴν περιοχὴ τῶν Δωδεκανήσων μεταξὺ Ἑλλήνων πιλότων τῆς 334 ΜΠΚ καὶ τούρκων οἱ ὁποῖοι εἰσέβαλαν στὸν ἐναέριο χῶρο μας, κατέληξε σὲ ἧττα τῶν τούρκων καὶ ἐγκατάλειψη τοῦ ἑνός F16 ἀπὸ τὸν χειριστὴ του, 3 μὲ 4 ναυτικὰ μίλια ἀνοιχτά τῆς Λίνδου. Τὸν τοῦρκο περιμάζεψαν ἐλικόπτερα τῆς Π.Α., ἐνῶ νοσηλεύτηκε στὸ νοσοκομεῖο Ῥόδου. Τὸ περιστατικὸ καταγράφηκε ὡς ἀτύχημα.

1996.—Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θέτει επίσημα υπό την σκεπή του την μικρή ορθόδοξη εκκλησίας τής Εσθονίας, αποσπώντας την από το Πατριαρχείο τής Μόσχας.

1999.—Στην Άγκυρα, ο ηγέτης τού κουρδικού κόμματος Ρ.Κ.Κ., Αμπντουλάχ Οτσαλάν, εμφανίζεται γιά πρώτη φορά στο δικαστήριο.  Τού απαγγέλθηκε η κατηγορία τής εσχάτης προδοσίας, κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την παρουσία δικηγόρων, ενώ ο εισαγγελέας ζήτησε την ποινή τού θανάτου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζήτησε διευκρινίσεις από την τουρκία γιά τις συνθήκες συλλήψεως και κρατήσεως τού Οτσαλάν. Η Άγκυρα απέρριψε την έκκληση τής Ε.Ε γιά παρουσία Ευρωπαίων παρατηρητών στην επικείμενη δίκη, ενώ ταυτοχρόνως, υπέδειξε την απαίτηση εξηγήσεων γιά την υπόθεση από την Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με την τουρκική απάντηση: «[…] συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να συνεργάζεται με τρομοκρατική οργάνωση».

2013.—Αστυνομικοί τού Τμήματος Διώξεως Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, συνέλαβαν στην Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας υπάλληλο τού υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος μετέφερε με κρατικό αυτοκίνητο μεγάλη ποσότητα κάνναβης…

2014.—Τὸ στημένο ἐπεισόδιο μὲ τὸ σκίσιμο τοῦ κορανίου στὸ μουσουλμανικὸ νεκροταφεῖο Ῥόδου ποὺ ἔγινε σὰν σήμερα, εἶναι μεταξὺ αὐτῶν ποὺ περιέλαβε σὲ ἀναφορὰ της στὸν Ο.Α.Σ.Ε., ἡ «Εὐρωπαϊκὴ Ὁμοσπονδία τούρκων Δυτικῆς Θρᾲκης» τῷ 2015. Ἀναφερόμενη σὲ δῆθεν ἐπιθέσεις μίσους μὲ στόχο μουσουλμανικὰ νεκροταφεῖα, τζαμιά, ἀλλὰ καὶ μέλη τῆς «τουρκικῆς μειονότητας», στάθηκε καὶ στὸ περιστατικὸ μὲ τὴν κομμένη γουρουνοκεφαλή ποὺ ἀφέθηκε στὴν εἴσοδο τζαμιοῦ τῆς Ἀλεξανδρουπόλεως στὶς 14 Ἀπριλίου τοῦ 2014.

2018.—Το επιχειρησιακό σχέδιο τής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) γιά το 2018, προβλέπει κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων και ακινήτων σε 1.000.000 φορολογούμενους με χρέη στην εφορία, και απλούστερες διαδικασίες γιά τις κατασχέσεις θυρίδων.

2019.—Επί 4,5 περίπου ώρες παρέμειναν εγκλωβισμένοι οι επιβάτες πέντε λεωφορείων και δεκάδων οχημάτων στην ιερά μονή του Αγίου Δημητρίου στο Στόμιο στην Λάρισα, λόγω τής χιονοπτώσεως. Οι ριπές των θυελλωδών βορείων ανέμων που έπνευσαν ανά την επικράτεια, σε πολλές περιοχές ξεπέρασαν τα 100 χλμ/ώρα. Οι πλέον ισχυρές ριπές καταγράφηκαν στην Σαμοθράκη με 121 χλμ/ώρα, την Πορταριά, με 119 χλμ/ώρα, την Μακρινίτσα, με 109 χλμ/ώρα και την Σιμωνόπετρα, με 92 χιλιόμετρα την ώρα. Εξ αιτίας τής κακοκαιρίας, σημειώθηκε διακοπή ηλεκτροδοτήσεως στην περιοχή τής Ανατολικής Αττικής και στους πρόποδες τής Πεντέλης. Ειδικότερα, στο Κορωπί, την Νέα Μάκρη και τα Σπάτα, έσπασαν κολώνες και κόπηκαν ηλεκτροφόρα καλώδια.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση