ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

,

25 Φεβρουαρίου

364.—Φλάβιος Βαλεντινιανός χριστιανὸς στὸ θρήσκευμα μὲ καταγωγή ἀπὸ τὴν περιοχὴ τῆς Πανοννίας, ἀνακηρύσσεται ἐπισήμως αὔγουστος τῆς Ῥωμαϊκῆς Αὐτοκρατορίας μετὰ ἀπὸ ἀπόφαση τῶν ἀξιωματικῶν τῶν ῥωμαϊκῶν λεγεώνων. Ἡ τελετὴ τῆς ἀναγορεύσεως ἔγινε στὴν Νίκαια τῆς Βιθυνίας.  Ἐκείνη τὴν περίοδο (4ος αἰ.), ἡ ἀνάρρηση στὶς ὑψηλότερες βαθμίδες τῆς στρατιωτικῆς ἡγεσίας Ῥωμαίων πολιτῶν ταπεινῆς καταγωγῆς ἦταν κάτι ἐφικτό, ταυτόχρονα ὅμως ἦταν καὶ ἡ γενεσιουργός αἰτία δημιουργίας βίαιων συγκρούσεων μεταξὺ τῆς συγκλητικῆς ἀριστοκρατίας καὶ τῶν ταπεινῆς καταγωγῆς στρατιωτικῶν, οἱ ὁποῖοι εἶχαν φθάσει σὲ ὕπατα ἀξιώματα καὶ ἔτρεφαν φθόνο γιὰ τὴν καθεστηκυία τάξη.

806.—Απεβίωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ταράσιος. Παρέμεινε περισσότερα από είκοσι χρόνια στον θώκο.

1821.—Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διορίζει σωματάρχες τους δύο αδελφούς του, Νικόλαο και Γεώργιο, στρατοπεδάρχη τον Δούκα και χιλίαρχους τους, Ιωάννη Κολοκοτρώνη, Β. Θεοδώρου, Κόντο, Β. Καραβιά και Β. Μπαρλά.

1822.—Έξω των Πατρών γίνονται σφοδραί μάχαι Ελλήνων και τούρκων. Η ατμόσφαιρα στην πόλη τής Πάτρας ήταν ήδη εκρηκτική από τα μέσα Φεβρουαρίου τού 1821, όταν οι Πατρινοί αρνήθηκαν να καταβάλουν έκτακτες εισφορές γιά τον εξοπλισμό και τα πολεμοφόδια τού οθωμανικού στρατού, που πολεμούσε εναντίον τού Αλή Πασά. Οι τούρκοι, υποψιαζόμενοι τις κινήσεις των Ελλήνων, μετέφεραν στις 18 Μαρτίου 1821 τα υπάρχοντα και τις οικογένειές τους μέσα στο φρούριο, και οχυρώθηκαν εκεί. Όταν αποβιβάστηκε στις 3 Απριλίου 1821 τουρκική δύναμη υπό τον Γιουσούφ Πασά, συνέδραμε τους τούρκους τού κάστρου, λεηλάτησε και κατέστρεψε την πόλη, και τελικά οι τούρκοι κράτησαν το φρούριο έως το 1828. 

.—Σαν σήμερα,  ο Θεόδωρος Νέγρης απευθυνόμενος στον υπουργό Πολέμου Νότη Μπότσαρη, τού γνωστοποιεί διαταγή τής διοικήσεως σχετικά με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στην Ελληνική επικράτεια. Το συγκεκριμένο έγγραφο φυλάσσεται στην Βιβλιοθήκη τής Βουλής και χαρακτηρίζεται ως μεγάλης ιστορικής και ανθρωπιστικής αξίας, διότι αφορά την κατάργηση τής δουλείας στην Ελλάδα. Έχει αριθμό αρχείου 151 και εκδόθηκε στην Κόρινθο στις 25 Φεβρουαρίου 1822. «[…] Γνωστοποιεῖται κατ’ ἐπιταγήν τῆς Διοικήσεως πρὸς τὸ Μινιστέριον τοῦ Πολέμου, ὅτι, […]  ἡ Διοίκησις ἀρχὴν θεμελιώδη ἔχει τὴν κατάργησιν τῆς δουλείας…»

1823.—Ο Χασάν Πασάς οδηγώντας τον αιγυπτιακό στρατό, προσπάθησε να μπει στο οροπέδιο Λασιθίου μέσα από την ορεινή τοποθεσία Τσούλη Μνήμα, αλλά μετά από επίθεση των Κρητών, έπαθε μεγάλη πανωλεθρία και αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει. Κατά την οπισθοχώρησή του, νικήθηκε σε νέα μάχη στην Κασταμονίτσα (Νομού Ηρακλείου). Οι Έλληνες πήραν όλη την εφοδιοπομπή των τούρκων και μία σημαία. Στην μάχη αυτή σκοτώθηκαν 200 τούρκοι και 15 χριστιανοί.

1826.—Οι τουρκοαιγύπτιοι καταλαμβάνουν το Βασιλάδι. Πολλές φορές οι τούρκοι προσπάθησαν να καταλάβουν το στρατηγικής σπουδαιότητας νησάκι, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η άλωση τού Μεσολογγίου μέσω θαλάσσης. Τρείς έφοδοι απέτυχαν, μία όμως έκρηξη αποθήκης πυρομαχικών άφησε τους ηρωικούς υπερασπιστές χωρίς εφόδια, με αποτέλεσμα οι τουρκοαιγύπτιοι να καταλάβουν το Βασιλάδι. Μετά από την άλωση τής νησίδας, ο πολιορκητικός κλοιός γύρω από το Μεσολόγγι έσφιξε περισσότερο.

1833.—Με Β.Δ. (Βασιλικό Διάταγμα) που εκδόθηκε από την Αντιβασιλεία τού Όθωνα, καταργείται ο Στρατός των ατάκτων και συγκροτείται Ελληνικός Τακτικός Στρατός, αποτελούμενος από Πεζικό, Ιππικό, Πυροβολικό και Μηχανικό.

1856.—Ξεκινά τις εργασίες του το «Συνέδριον Παρισίων». Σε αυτό, συζητήθηκαν μεταξύ των εμπόλεμων Αγγλίας, Ρωσίας, τουρκίας, Αυστρίας, Σαρδηνίας (και κατόπιν τής Πρωσίας), τα σχετικά μετά την υπογραφή ανακωχής τού Κριμαϊκού πολέμου, καθώς επίσης και ο τρόπος τερματισμού τής κατοχής τής Ελλάδος.

1866.—Νέα ηφαιστειογενής νησίδα κάνει την εμφάνισή της κοντά στην Θήρα. Η έντονη δραστηριότητα τού ηφαιστείου, άρχισε από τον Ιανουάριο.

1883.—Απεβίωσε ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, πολιτικός και πρωθυπουργός τής χώρας μας. Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος (1815 – 1883) διετέλεσε πρωθυπουργός τής Ελλάδος δέκα φορές. Γεννήθηκε στον Κάμπο Αβίας, στην Μεσσηνιακή Μάνη, και καταγόταν από ιστορική οικογένεια τής περιοχής. Ήταν γυιός τού αγωνιστή Σπύρου Κομουνδούρου, γόνου σημαντικής Μανιάτικης οικογένειας, στρατηγού και έπαρχου Πύργου. Παιδί σχεδόν, είχε κινδυνέψει να αιχμαλωτιστεί από τους τουρκοαιγύπτιους τού Ιμπραήμ. Φοίτησε στο γυμνάσιο Ναυπλίου και σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1841, έσπευσε να πολεμήσει στην επαναστατημένη Κρήτη, όντας αρχηγός σώματος αποτελούμενου από άλλους νέους φοιτητές και επιστήμονες. Μάλιστα στην μάχη τού Αποκορώνου, κινδύνευσε να αιχμαλωτιστεί από τους τούρκους.

1906.—Θύμα δολοφονικής απόπειρας ο Έλληνας Πέτρος Ιωάννου, από το Μοναστήρι, κατόπιν ύπουλης επιθέσεως βούργαρων. Όδευε με την οικογένειά του και η σφαίρα διαπέρασε την παλάμη του.

1907.—Μάχη μεταξύ Ελλήνων ανταρτών και 40 βουργαροληστών στην Νιγρίτα Σερρών, κατέληξε σε φυγή των βούργαρων.

1913.—Οι ελληνικές δυνάμεις στην Ήπειρο, εκκαθαρίζουν την απελευθερωθείσα περιοχή από τα τουρκικά τμήματα.

.—Το Απόσπασμα Αχέροντα, απελευθερώνει το Νεοχώρι και την κωμόπολη Φιλιάτες από τους τούρκους (βλ.&24/2).

1914.—Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ανακοινώνει στην Ηπειρωτική Επιτροπή το αμετάβλητο τής Ευρωπαϊκής αποφάσεως γιά την ένωσή της με την Ελλάδα. Παράλληλα με τις προτροπές να μην λιποψυχήσουν και να κρατήσουν τον Εθνισμό τους, τούς καλεί να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων, χωρίς καμμία αντίσταση. Εν συνεχεία, ορίστηκε η 1η Μαρτίου ως ημερομηνία ενάρξεως τής αποχωρήσεως τού Ελληνικού Στρατού από την Βόρεια Ήπειρο. 

1915.—Ο Κωνσταντίνος Α΄, μετά από την παραίτηση τού Βενιζέλου, αναθέτει τον σχηματισμό κυβερνήσεως στον Δημήτριο Γούναρη.

.—Ο Συμμαχικός στόλος τής «Αντάντ», καταλαμβάνει την Λήμνο ως ορμητήριο γιά απόβαση στην χερσόνησο τής Καλλιπόλεως. Την Λήμνο είχε απελευθερώσει ο Ελληνικός Στόλος το 1912, όταν ο Παύλος Κουντουριώτης αποφάσισε, ενάντια στην «κοινή λογική», να χρησιμοποιήσει το λιμάνι τού Μούδρου ως βάση τής Ελληνικής Ναυτικής Δυνάμεως. Η καθαρά επιθετική του απόφαση, χαρακτηρίζει την γενικότερη πολεμική του τακτική, η οποία καμμία σχέση δεν είχε με αμυντική στάση. Χάρις σ’ αυτήν, η Ελλάς κατάφερε συντριπτικά πλήγματα στην οθωμανική αυτοκρατορία, αναγκάζοντας τον τουρκικό στόλο να κρυφτεί στα στενά των Δαρδανελίων, βοηθώντας έτσι καθοριστικά στην νικηφόρα εξέλιξη των μαχών ξηράς.

1916.—Σέρβοι στρατιώτες των Συμμαχικών κατοχικών δυνάμεων τής Κέρκυρας, μεταφέρονται στην πόλη τής Θεσσαλονίκης όπου ανασυντάσσεται ο Σερβικός στρατός. Ο Γάλλος στρατηγός Μωρίς Σαράϊγ, επικεφαλής τής Γαλλικής Στρατιάς τής Ανατολής και Αρχιστράτηγος των Συμμαχικών Δυνάμεων στο Μακεδονικό Μέτωπο, επέκτεινε σταδιακά την ζώνη ελέγχου του, απαίτησε και πέτυχε την απομάκρυνση των Ελληνικών στρατευμάτων από την Θεσσαλονίκη και περιόρισε τις δικαιοδοσίες και τις αρμοδιότητες των Ελληνικών Αρχών. Μετά από την εισβολή των βούργαρων στην Ανατολική Μακεδονία και την κατάληψή της, ο Σαράϊγ επέβαλε τον Στρατιωτικό νόμο και την λογοκρισία. Η Μακεδονία, χωρίστηκε σε ζώνες κατοχής των Συμμαχικών Δυνάμεων, παραγκωνίζοντας πλήρως την Ελληνική Διοίκηση. Εκμεταλλευόμενοι την χαώδη κατάσταση που επικράτησε, οι Σέρβοι διεκδίκησαν γιά πρώτη φορά την Θεσσαλονίκη. Ευτυχώς η αντίδραση ορισμένων Ελλήνων πατριωτών, εμπόδισε τον Σαράϊγ να κάνει πράξη την Σερβική απαίτηση (έτοιμος ήταν…).

1919.—Στο Παρίσι, κηρύσσεται η έναρξη λειτουργίας τής «Κοινωνίας των Εθνών» (προπομπός τού Ο.Η.Ε.).

.—Σαν σήμερα γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από Έλληνες μετανάστες, ο Κωνσταντίνος (Γκας) Αλέξης. Το πάθος του γιά τις πτήσεις και τα αεροπλάνα το έδειξε από μικρή ηλικία, ξεκινώντας από την κατασκευή στατικών  μοντέλων και φτάνοντας στην ηλικία τής εφηβείας στην κατασκευή μηχανοκίνητων αερομοντέλων. Το ίδιο πάθος τον οδήγησε στην διάρκεια τού Β΄Παγκοσμίου Πολέμου να υπηρετήσει στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ ως κυβερνήτης βομβαρδιστικού στην 346 Μοίρα, με αποστολές στο Πλοέστι τής Ρουμανίας, στην Βουδαπέστη, στην Γιουγκοσλαβία, το Μόναχο, αλλά και στην Ελλάδα. Ο ίδιος περιέγραψε τα ανάμικτα συναισθήματα που τον διακατείχαν, όταν έπρεπε να βομβαρδίσει στόχους στο έδαφος τής πατρίδας του.

.—Ολοκληρώνονται οι σκληρές μάχες στην Χερσώνα τής Μεσημβρινής Ρωσίας, οι οποίες άρχισαν από τις 17 Ιανουαρίου, κατά την διάρκεια των οποίων τμήματα των Ελληνικών 34ου και 7ου Συνταγμάτων Πεζικού, διακρίθηκαν γιά την σθεναρή αντίστασή τους εναντίον των Ερυθρών τής Μεραρχίας Δνείστερου.

.—Ολοκληρώθηκε η μεταφορά όλων των Μονάδων Πεζικού τής ΙΙ Μεραρχίας στην Ρωσία, χωρίς όμως να έχει μεταφερθεί έστω και μία μονάδα πυροβολικού.

.—Οι Δωδεκανήσιοι πραγματοποιούν συλλαλητήριο στην Αθήνα, αξιώνοντας την ένωση των νησιών με την Ελλάδα.

1920.—Στο μέτωπο Μικράς Ασίας, οι Έλληνες, με περιπόλους καταδιώκουν τούρκους ατάκτους.

1921.—Στην Μικρά Ασία, σε ολόκληρο το μέτωπο επικρατεί ηρεμία.

.—Μέσω τού Στεργιάδη, έφτασε στην Στρατιά Μ. Ασίας τηλεγράφημα τού πρωθυπουργού Καλογερόπουλου και τού υπ. Στρατιωτικών Γούναρη, γιά την κατάληψη τής γραμμής Εσκί Σεχίρ-Αφιόν Καραχισάρ. Η κατάσταση στην Διάσκεψη στο Λονδίνο επέβαλε την άμεση εκτέλεση τής επιχειρήσεως, ενώ η ενίσχυση τού στρατού θα γινόταν σταδιακά, γιατί, όπως δηλώθηκε στο Λονδίνο, οι δυνάμεις ήταν επαρκείς. Μετά από το συγκεκριμένο τηλεγράφημα, η Στρατιά αποφάσισε την έναρξη τής επιχειρήσεως λίγες ημέρες μετά, στις 10 Μαρτίου. [Στοιχεία Κωνσταντίνος Χαλάστρας.]

1922.—Σ’ ολόκληρο το μέτωπο γίνεται δράση πυροβολικού και περιπόλων.

1926.—Συλλαμβάνεται από Σερβικές αρχές στα Σκόπια ο Νικόλαος Πλαστήρας, κατά την προσπάθειά του να περάσει στην Ελλάδα με πλαστό διαβατήριο. Στόχο είχε την δημιουργία νέου ανατρεπτικού κινήματος.

1928.—Λόγω πυρκαγιάς στο Μοναστηράκι, ένα οικοδομικό τετράγωνο το οποίο στέγαζε 25 καταστήματα, έγινε παρανάλωμα τού πυρός.

1930.—Απεργούν οι καπνεργάτες στην Μυτιλήνη.

1933.—Απεβίωσε ο Επίσκοπος Κίτρους Παρθένιος, κατά κόσμον Περικλής Βαρδάκας. Τον επισκοπικό θώκο κατείχε από το 1904, και ανέπτυξε σημαντικό φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο, ενώ οργάνωσε και τον Μακεδονικό Αγώνα στην περιοχή τής Πιερίας, σε συνεργασία με οπλαρχηγούς Μακεδονομάχους, όπως ο Καπετάν Ματαπάς (Μιχαήλ Αναγνωστάκος).

1935.—Ένας φονικός σεισμός έπληξε την Κρήτη, τα ξημερώματα τής σημερινής. Παρά το εστιακό βάθος των 100 χλμ. τα 7,0 Ρίχτερ ισοπέδωσαν ολόκληρα χωριά, φόνευσαν οκτώ ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους διακόσιους τέσσερεις. Ιδιαιτέρως έπληξε την ανατολική πλευρά τού Νομού Λασιθίου, αλλά καταστροφές έγιναν σε όλο το νησί. Εκατοντάδες οικογένειες έμειναν άστεγες μέσα στον χειμώνα.

1941.—Στο πολεμικό μέτωπο συνεχίζεται μεταξύ των εμπόλεμων Ελλήνων και Ιταλών η δράση πυροβολικού και περιπόλων.

.—Αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης τής Μεγίστης(Καστελλόριζου) από Βρετανούς στο πλαίσιο επιχειρήσεως αντιπερισπασμού (βλ.& 24/2).

.—Απεβίωσε ο ποιητής, φιλόσοφος και δοκιμιογράφος τής Γενιάς τού ’30, Γιώργος Σαραντάρης. Στον Β΄ Π. Π, ο Γιώργος Σαραντάρης εμφορούμενος από συναισθήματα φιλοπατρίας συμμετείχε στον Ελληνο-ιταλικό Πόλεμο στην πρώτη γραμμή τού Μετώπου, όπου αρρώστησε από τύφο. Πέθανε μετά από την επιστροφή του στην Αθήνα, το 1941. Στην σύντομη ζωή του, κατάφερε να δώσει ένα πλούσιο και πολυσχιδές έργο, με τον ευαίσθητο λιτό και περιεκτικό ποιητικό του λόγο, αλλά και τον εύστοχο προβληματισμό που χαρακτηρίζει τα δοκίμιά του. Είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 20 Απριλίου 1908.

1943.—Λήγουν οι μεγάλες μάχες τού Ε.Δ.Ε.Σ. εναντίον των Ιταλών. Στις 17 τού μήνα, ένα ιταλικό σώμα αποτελούμενο από τρία τάγματα είχε κινηθεί από την Άρτα με στόχο την διάλυση των ανταρτικών ομάδων τού Ναπολέοντα Ζέρβα. Στις σκληρές μάχες που ακολούθησαν στις περιοχές Καλεντίνη – Σκουληκαριά – Μεγαλόχαρη, οι Ιταλοί απέτυχαν τον σκοπό των επιχειρήσεών τους.

1945.—Το κλιμάκιο τού Ιερού Λόχου στην Σύμη, ενισχύεται με αφίξεις ανδρών από την Αίγυπτο.

.—Καταδρομική απελευθέρωση τής Τήλου από τον Ιερό Λόχο, στις 25-26 Φεβρουαρίου.

1948.—Ο Εθνικός Στρατός αρχίζει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα βουνά τής Μουργκάνα στην Ήπειρο, εναντίον των κομμουνιστών.

1953.—Μονογραφείται εν Αθήναις το τριμερές (Ελλάς, Γιουγκοσλαβία, τουρκία) Βαλκανικόν Σύμφωνον. Η υπογραφή του, έγινε στην Άγκυρα, την 27ην Φεβρουαρίου.

1957.—Ο ήρωας τής ΕΟΚΑ  Κοτζιαμπάσης Κωσταντής, ετών 38 εκ Παραλιμνίου, εφονεύθη μεταξύ Δερύνειας και Βαρωσίων από πυροβολισμούς Άγγλων στρατιωτών, κατόπιν ανατινάξεως στρατιωτικών οχημάτων.

1959.—Ανακαλούνται οι εκτοπίσεις τού Μακαρίου και των τριών συνεξορίστων του. Με άλλο διάταγμα, δόθηκε αμνηστία στον στρατηγό Γρίβα και στους συναγωνιστές του.

1967.—Παραλήφθηκε στην Ελλάδα η τορπιλάκατος «Κύκνος», τύπου «Nasty», με Κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Ι. Νυδριώτη. Είναι το ένα από τα έξι ταχυσκάφη που παραγγέλθηκαν μεταπολεμικά με δαπάνη τού Δημοσίου, κατασκευάστηκαν στα Νορβηγικά ναυπηγεία τού Mavdal, στο διάστημα 1966 – 67 και είχαν εκτόπισμα 72 τόνους, με μέγιστη ταχύτητα, 41 κόμβους.

.—Βόρεια Ήπειρος: «… τη 25η Φεβρουαρίου 1967 ημέρα Σάββατον η ώρα 12 Μεσημέρι επαράδοκα το κλειδί τής εκκλησίας εις την Νεολέαν, εκλήσθη η εκκλησία». Αυτή ήταν η σημείωση τού ιερέα π. Μιχάλη Μπάρκα από τα Βόδριστα τής Δρόπολης, επάνω στο Ι. Ευαγγέλιο τού ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βόδριστας, και αφορούσε το κλείσιμο τής Εκκλησίας μετά από το διάταγμα τού κομμουνιστικού καθεστώτος Χότζα.

1973.—Τρείς νεκροί και επτά τραυματίες είναι τα θύματα «μιάς παραγγελιάς»… Θύτης ο Νίκος Κοεμτζής και σκηνή τού δράματος το νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα». Το γεγονός συνέβη κατά την διάρκεια αποκριάτικου γλεντιού, στο οποίο ο Νίκος Κοεμτζής θεώρησε προσβολή το γεγονός ότι σε παραγγελιά τού αδελφού του γιά να χορέψει, σηκώθηκαν ταυτόχρονα και τρεις άλλοι θαμώνες.

1978.—Ημερομηνία θανάτου τού ιερέα π. Μιχάλη Γκίγκα, από την Βόρειο Ήπειρο. Ο λευίτης τού πονεμένου αυτού τόπου, βασανίστηκε πολλές φορές, καθώς θεωρούνταν ύποπτος από το κομμουνιστικό καθεστώς τής αλβανίας.

1990.—Απεβίωσε ο αξιωματικός χωροφυλακής, πρώτος πρόεδρος τής Παγκρήτιας Ένωσης και Γενικός Διοικητής Κρήτης, Αναστάσιος Χομπίτης. Γεννήθηκε στο χωριό Ροδακινό Ρεθύμνου, το 1895.

1992.—Στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών, κηδεύεται ο «πρωθυπουργός τού βουνού», υμνητής και υπηρέτης των Τίτο και Στάλιν, και μετέπειτα βουλευτής Πα.Σο.Κ,  Μάρκος Βαφειάδης.

1994.—Απεβίωσε ο Τριαντάφυλλος Σιαπέρας, πρώην πρωταθλητής Ελλάδος στο σκάκι. Είχε τον τίτλο τού μαίτρ και είχε συγγράψει το δίτομο έργο, “Το σκάκι”, το οποίο κυκλοφόρησε τον Αύγουστο τού 1967. Κατείχε το ρεκόρ στο τυφλό σκάκι στην Ελλάδα σε 6 σκακιέρες, ενώ ήταν ο πρώτος Έλληνας που ξεπέρασε τους 2.400 βαθμούς ELO. Την πρώτη του επαφή με το σκάκι, είχε το 1941, σε ηλικία 9 ετών, ενώ ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος μαινόταν.

2015.—Ὁ ὑπουργός Οἰκονομικῶν τοῦ ΠαΣοΚ καὶ τοῦ Α΄ Μνημονίου, Γιῶργος Παπακωνσταντίνου, κάθεται στὸ ἐδώλιο τοῦ Εἰδικοῦ Δικαστηρίου μὲ τὶς κατηγορίες τῆς ἀπόπειρας ἀπιστίας καὶ νοθεύσεως ἐγγράφου, σὲ συνδυασμὸ μὲ  τὶς ἐπιβαρυντικὲς διατάξεις τοῦ νόμου περὶ καταχραστῶν τοῦ δημοσίου. Τὰ ἀδικήματα αὐτὰ συνδέονταν μὲ τὶς πράξεις καὶ τὶς παραλείψεις του στὴν ὑπόθεση τῆς λίστας Λαγκάρντ, ὅταν διέγραψε τρία ἀρχεῖα ἀναφερόμενα σὲ συγγενικὰ του πρόσωπα. Τελικῶς, περὶ τὰ τέλη Μαρτίου τοῦ 2015, τὸ Δικαστήριο θὰ μετατρέψῃ τὸ κακούργημα σὲ πλημμέλημα, καὶ θὰ κρίνῃ ἔνοχο τὸν πρώην ὑπουργὸ Οἰκονομικῶν μόνο γιὰ τὸ ἀδίκημα νοθεύσεως ἐγγράφου. Οἱ δικαστὲς ἔκριναν ὅτι ἡ νόθευση τῆς λίστας, δὲν ἐπέφερε ζημιὰ εἰς βάρος τοῦ Δημοσίου!.. Τοῦ ἐπιβλήθηκε φυλάκιση ἑνὸς ἔτους μὲ τριετὴ ἀναστολή. «…Ὁ Θρασύμαχος στὸ 1ο βιβλίο τῆς Πολιτείας, ἰσχυρίζεται ὅτι αὐτοὶ ποὺ κυβερνοῦν μία πολιτεία, ἄσχετα ἄν πρόκειται γιὰ δημοκρατικὸ πολίτευμα ἤ γιὰ τυραννία, θεσπίζουν τοὺς νόμους ποὺ ἐξυπηρετοῦν τὸ δικὸ τους συμφέρον. Αὐτὸ τὸ ἐμφανίζουν ὡς δικαιοσύνη γιὰ τοὺς ἐξουσιαζόμενους καὶ ὅποιος τὸ παραβαίνει τιμωρεῖται γιατὶ δῆθεν ἐνεργεῖ ἐνάντια στὸν νόμο καὶ τὴν δικαιοσύνη…».

.—Οι αρχές συλλαμβάνουν μία από τις πλέον αιμοδιψείς συμμορίες, η οποία είχε ρημάξει κυρίως την Πελοπόννησο και φέρει ευθύνη γιά τον θάνατο τουλάχιστον 3 γερόντων. Η σύλληψη των τεσσάρων αλβανών μελών έγινε στα Εξαμίλια Κορινθίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι αδίστακτοι εγκληματίες είχαν διαπράξει 11 ληστείες, 5 κλοπές και πολλές άλλες παρανομίες όπως η διακίνηση όπλων. Χαρακτηριστικό των εγκληματιών ήταν το απίστευτο μίσος (έδεναν και μαχαίρωναν τους ηλικιωμένους), γι΄ αυτό και η δικαιοσύνη τούς τιμώρησε με 10 φορές ισόβια.

2016.—Τὸ ὑπουργεῖο (α)παιδείας ἀπαγόρευσε στὸν Μητροπολίτη Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς Νικόλαο νὰ παραστῇ στὸ 15ο Ἑνιαῖο Λύκειο Θεσσαλονίκης γιὰ τὴν προγραμματισμένη του ὁμιλία με θέμα τὴν βιοηθική. Ὁ Μητροπολίτης ἦλθε στὴν Θεσσαλονίκη μετὰ ἀπὸ αἴτημα τῶν παιδιῶν τοῦ σχολείου. Ὅταν ἔφτασε ἐκεῖ, ἡ διεύθυνση τοῦ σχολείου τοῦ ἀπαγόρευσε νὰ μιλήσῃ, λέγοντάς του ὅτι αὐτή εἶναι ἡ ἐντολὴ τοῦ Ὑπουργείου. Ὁ σεβαστὸς Μητροπολίτης μὲ καταγωγὴ ἀπὸ τὴν Ἀδριανούπολη τῆς Θρᾲκης, γεννήθηκε καὶ μεγάλωσε στὴν Θεσσαλονίκη, ὅπου μετὰ τὴν ὁλοκλήρωση των βασικῶν του σπουδῶν συνέχισε στὸ Πανεπιστήμιο τῆς Θεσσαλονίκης στὸν κλάδο τῆς Φυσικῆς. Ἀκολούθως σπούδασε Ἀστροφυσική στὸ Πανεπιστήμιο τοῦ Χάρβαρντ καὶ Μηχανολογία στὸ Τεχνολογικό Ἰνστιτοῦτο τῆς Μασσαχουσέττης γνωστὸ ὡς ΜΙΤ. Μοναχὸς ἐκάρη στὴν Ἱερὰ Μονὴ Στομίου Κονίτσης ἀπὸ τὸν ὑπέρμαχο τῶν δικαίων τοῦ Ἑλληνισμοῦ τῆς Βορείου Ηπείρου, μακαριστὸ Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης Σεβαστιανό.

2018.—Η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με αφορμή τις εξελίξεις γιά την υπόθεση Novartis, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει ότι «ο θεσμός τού “κρυφού” μάρτυρα είναι αντίθετος με τις αρχές τού νομικού μας πολιτισμού, προσβάλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάζει τις αρχές τής δίκαιης δίκης».

.—Μέλη τού «Ρουβίκωνα» πραγματοποίησαν επίθεση στα κεντρικά γραφεία τής Novartis Hellas, και ακολούθως ανέβασαν κείμενό τους στο διαδίκτυο με το οποίο χαρακτήρισαν ως απαράδεκτη πρακτική την ανώνυμη καταγγελία, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή και αλληλεγγύη τους σε όσους εμπλέκονται στην υπόθεση μέσω αυτής τής πρακτικής.

2019.—Κατέρρευσε σαν σήμερα, η ιστορική γέφυρα τού ποταμού Κερίτη στην είσοδο τού Αλικιανού τού Δήμου Πλατανιά στην Κρήτη. Η γέφυρα, που είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από την κακοκαιρία τής 14ης Φεβρουαρίου, κόπηκε στα δύο καθώς δεν κατάφερε να αντέξει τον τεράστιο όγκο των νερών. Η πετρόκτιστη τρίτοξη γέφυρα χτίστηκε το 1908 και είχε χαρακτηριστεί ως νεώτερο μνημείο. Μετά την κατάρρευση τής γέφυρας, o Νομός Χανίων κόπηκε στα δύο με αποτέλεσμα να αποκλειστούν ο Πλατανιάς, η Κίσσαμος και το Σέλινο. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος, ο ποταμός Ιάρδανος έχει υπερχείλιση στην γέφυρα τού Πλατανιά με αποτέλεσμα να είναι απροσπέλαστη η Παλαιά Εθνική Οδός, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με τον ποταμό Ταυρωνίτη στο ύψος των Βουκολιών και τού Συριλίου.

.—Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το μεγαλύτερο μέρος τής χώρας, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο και τής Σαντορίνης. Λόγω τής σφοδρής νεροποντής που έπληξε το νησί, κατέρρευσε εσωτερικά τμήμα δρόμου, με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός τεράστιου κρατήρα. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση