ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

26 Φεβρουαρίου

896.—Ήταν ημέρα Κυριακή, όταν σεισμός μεγέθους 6,0 Ρίχτερ κατέστρεψε την Βέροια τής Μακεδονίας, προκαλώντας τεράστιες ζημιές και στην Έδεσσα, καθώς επίσης σε όλη την γύρω περιοχή.  

1430.—Στην πολιορκούμενη Θεσσαλονίκη, τις νυχτερινές ώρες, κάπου κοντά στα μεσάνυχτα, ένας ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,5 Ρίχτερ έπληξε την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Ερμηνεύτηκε ως το προανάκρουσμα των 500 ετών σκλαβιάς που ακολούθησαν. (Άλλη πηγή αναφέρει το γεγονός στις 26 Μαρτίου τής ίδιας χρονιάς).

1489.—Αρχίζει η περίοδος τής Βενετοκρατίας στην Κύπρο, η οποία θα λήξει το 1571 με την κατάληψη τής Μεγαλονήσου από τους οθωμανούς.

1575.—Μετά από πολύμηνη φυλάκιση και βασανισμούς γιά να αρνηθεί την πίστη του, αποκεφαλίζεται στην Κωνσταντινούπολη ο νεομάρτυρας Ιωάννης Κάλφας. Το συναξάρι του, το έγραψε ο παπά Ανδρέας, ο οποίος ήταν τότε στον ναό των Οσίων αυταδέλφων Θεοδώρου και Θεοφάνους, και ήταν αυτός που είχε μεταδώσει την Αγία Κοινωνία στον μάρτυρα  όταν ήταν στο δεσμωτήριο.

1619.—Ημερομηνία γεννήσεως τού Φραγκίσκου Μοροζίνι, γνωστού μας από τον έκτο Ενετοτουρκικό πόλεμο, ο οποίος είχε αρχίσει το 1645 με την επιδρομή των τούρκων κατά τής Κρήτης. Μέλος ευγενούς Βενετικού οίκου που έδωσε τέσσερεις δόγηδες και αρκετούς στρατηγούς και ναυάρχους, ο Φραγκίσκος Μοροζίνι ήταν το διασημότερο μέλος τής οικογένειάς του. Μεγάλωσε σε μία χρονική περίοδο όπου κυριαρχούσε ο μεγάλης διάρκειας βενετοτουρκικός πόλεμος, και αναδείχθηκε σε έναν από τούς σπουδαιότερους αρχηγούς τού βενετικού στόλου. Παρ’ όλο που δεν κατόρθωσε να αποτρέψει την οθωμανική κατοχή στην Κρήτη, τού ανατέθηκε η αρχηγία στην νέα βενετοτουρκική σύγκρουση γιά την Πελοπόννησο και την Αθήνα. Η ανάμνηση τού περάσματός του από την Αθήνα, είναι η καταστροφή τού Παρθενώνα και η τεράστια κλοπή αρχαιολογικών θησαυρών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Βενετία.

1727.—Ημερομηνία γεννήσεως τού Σιατιστινού εμπόρου και λογίου, Μιχαήλ Παπαγεωργίου. Υπήρξε μαθητής τού Ευγένιου Βούλγαρη και απεβίωσε στην Βιέννη στις 19 Ιουνίου 1796.

1782.—Νέο αγγλικό κουρσάρικο πλοίο αφίχθη στην Ζάκυνθο. Το σκάφος αυτό, το οποίο εμφανίστηκε στα Κύθηρα στις 10 Ιανουαρίου, είχε πλήρωμα σαράντα άνδρες. Γρήγορα ο καπετάνιος του ήρθε σε επαφή με τον Ζακυνθινό κουρσάρο Δεληκωσταντή, προσλαμβάνοντας μάλιστα και είκοσι Επτανήσιους ως πλήρωμα, και άρχισε την πειρατική δράση του στα ελληνικά νερά.

1783.—Νέος ισχυρός σεισμός πλήττει τούς Νομούς Αρκαδίας και Αργολίδας. Επίκεντρο τού σεισμού ήταν η Στεμνίτσα.

1793.—Γάλλος έμπορος γνωστοποιεί την παρουσία και δράση Τυνησιακού πειρατικού στα νερά τής Επτανήσου, μέσω επιστολής την οποία έστειλε, ενημερώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι επανδρωμένο αποκλειστικά με Δουλτσινιώτες και αλβανούς.

1821.—«Ἐγένετο ἐν Ἰασίῳ εἰς τὸ Ναὸν τῶν Ἁγίων Ταξιαρχῶν δοξολογία παρόντος τοῦ στρατοῦ καὶ Ἀρχιστρατήγου Ἀλεξάνδρου Ὑψηλάντου, ἐν ᾖ ὡρκίσθησαν τὸν ὑπέρ ἐλευθερίας τῆς Πατρίδος ὅρκον». Η επαναστατική σημαία τού Αλέξανδρου Υψηλάντη, καθαγιάστηκε στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών τού Ιασίου, ιερουργούντος τού μητροπολίτου Βενιαμίν. Η σημαία έφερε επί τής μίας επιφανείας της τον Σταυρόν και τας εικόνας τού αγίου Κωνσταντίνου και τής αγίας Ελένης, με την φράσιν «Εν τούτω νίκα», εις δε την άλλην, παράστασιν τού Φοίνικος με την φράσιν: «Εκ τής τέφρας μου αναγεννώμαι».

1822.—«Μάχη τοῦ χωρίου Χαλανδρίτσης, πρωτευούσης τοῦ Δήμου Φαρῶν τῆς Ἐπαρχίας Πατρῶν. Φυγὴ τούρκων. Ἐνταῦθα τῶν μὲν Ἑλλήνων ἐστρατήγουν οἱ Ἰωάννης Κολοκοτρώνης, Δ. Πλαπούτας καὶ Πετμεζᾶς, τῶν δὲ τούρκων ὁ Ἰσούφ Σελήμ πασᾶς». Στην είδηση τής πυρπολήσεως τής Χαλανδρίτσας από τους οθωμανούς τού Μεχμέτ Πασά, οι Πλαπούτας, Ι. Κολοκοτρώνης  και Πετμεζάς, ξεκίνησαν χωρίς φόβο να τους αντιμετωπίσουν. Στην σφοδρή μάχη που ακολούθησε, και διήρκεσε μέχρι το απόγευμα, οι Έλληνες τους έτρεψαν σε φυγή περιορίζοντάς τους στον λόφο Τσουκαλά. Την νύκτα οι τούρκοι υποχώρησαν στην Πάτρα.

.—«Ἄφιξις Ἑλληνικοῦ στόλου ὑπό τὸν Μιαούλην εἰς Μεσολόγγιον».

1825.—Ο Ιμπραήμ αποβιβάζεται ανενόχλητος στην Μεθώνη με 4.000 πεζούς και 400 ιππείς και καταλαμβάνει το κάστρο τής πόλεως. Τις επόμενες μέρες ενισχύθηκε με νέες δυνάμεις και ο συνολικός αριθμός τού πεζικού του, έφθασε τις 15.000. Μέχρι τα τέλη Απριλίου είχε καταλάβει τα στρατηγικά κάστρα τής Κορώνης και τής Πύλου (Νεόκαστρο), αφού προηγουμένως είχε νικήσει τους Έλληνες στο Κρεμμύδι (7 Απριλίου 1825). Οι επαναστάτες αφυπνίστηκαν έστω και καθυστερημένα. Άφησαν κατά μέρος τις διαφορές τους και προσπάθησαν να προβάλλουν αποτελεσματική αντίσταση, με ηγέτη τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ο οποίος στο μεταξύ, είχε αποφυλακιστεί.

1826.—«Οἱ καπετάν Τοπάλ πασᾶς Μουχαρέμπεης καὶ Χαλίμπεης, κυριεύσαντες τὸ Βασιλάδι, νησίδιον τοῦ Μεσολογγίου, ἐφόνευσαν ὁλόκληρον τὴν φρουράν. Ἐνταῦθα ἦσαν ἀρχηγοί  τῶν Ἑλλήνων οἱ Πεταλούδας, Ἀσημάκης Ζορμπᾶς, Ἀ. Παπαλουκᾶς καὶ Σ. Ῥαζῆς» (βλ.&25/2).

1827.—«Ἄφιξις στρατηγοῦ Ῥιχάρδου Τζούρτς ἐξ Ἰταλίας εἰς τὸ Χέλι τοῦ Ναυπλίου, ἀντίκρυ Σπετσῶν». Φτάνει στο Πόρτο Χέλι, προερχόμενος από την Ιταλία, ο Βρετανός αξιωματικός Ρίτσαρντ Τσώρτς. Ο ερχομός του χαιρετίστηκε μεν από τους Έλληνες, όμως οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν σύντομα. Χωρίς ιδιαίτερες στρατηγικές ικανότητες, η συμπόρευσή του με τον Κόχραν γιά κατά μέτωπο επίθεση εναντίον τού Κιουταχή, παρά την αντίθεση τού Καραϊσκάκη, οδήγησαν στην πανωλεθρία των Ελλήνων στον Ανάλατο, στην παράδοση τής Ακροπόλεως και στην καταστολή τής Επαναστάσεως στην Στερεά Ελλάδα.

1836.—«Ακαρνανικά». Συμμορία διακοσίων «κινηματιών» με αρχηγούς τους εγκληματίες αρχιληστές Χοσάδα και Καλαμάτα, εισέβαλε και κατέλαβε το άτυχο Γαρδίκι. Λεηλάτησαν τόσο την πόλη όσο και τα περίχωρα. Ευτυχώς, την επόμενη ημέρα, ο μοίραρχος Μιχ. Γρίβας με αρκετούς άνδρες από διάφορα σώματα τού Στρατού κατάφεραν να τους εκδιώξουν. Τις επόμενες μέρες ακολούθησαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα χωριά όλης τής περιφέρειας.

1843.—Εγκρίθηκε με Διάταγμα, η σύσταση τού Βαρβάκειου Λυκείου βάσει κληροδοτήματος τού Ψαριανού Εθνικού ευεργέτη, Ιωάννη Βαρβάκη. Η οικονομική προσφορά τού Ιωάννη Βαρβάκη γιά την υποστήριξη των διαφωτιστικών και εκπαιδευτικών αναγκών τού έθνους και γιά την παροχή των αναγκαίων εφοδίων σε οπλισμό, πυρομαχικά, εξοπλισμό πλοίων, τροφοδοσία και επισιτισμό των αγωνιζόμενων στην Μολδοβλαχία και την Ελλάδα, υπήρξε απαράμιλλα μεγαλειώδης.

1869.—Ημερομηνία θανάτου τού σπουδαίου Αγωνιστή από την Κεφαλλονία, Ηλία Πανά. Μετά την λήξη τού Αγώνα, ο Πανάς υπηρέτησε στο σώμα τής Χωροφυλακής, όπου σημείωσε εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία, ενώ έλαβε μέρος και στην Επανάσταση τού 1854 ως αρχηγός σώματος. Μετά από την αποστρατεία του με τον βαθμό τού Ταγματάρχη, το έτος 1858, παρέμεινε στην πόλη των Αθηνών όπου και απεβίωσε σαν σήμερα.

1872.—Η κυβέρνηση Δημητρίου Βούλγαρη διενεργεί εκλογές (26/29 Φεβρουαρίου), στις οποίες κυριαρχούν η βία και η νοθεία. Τις κέρδισε με σχετική πλειοψηφία και παρέμεινε στην εξουσία μέχρι τον Ιούνιο τού 1874, επί δεκαοκτώ περίπου μήνες. Χαρακτηριστική είναι η παραίτηση τής κυβερνήσεως αυτής, με την «υπόθεση Λαυρίου» και τα συμφέροντα των επιχειρήσεων τού Ιταλού Σερπιέρη.

1877.—Νέος πρωθυπουργός τής Ελλάδος στην θέση τού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, ο Επαμεινώνδας Δεληγιώργης.

1883.—Τον επιτάφιο τού πολιτικού Αλέξανδρου Κουμουνδούρου εκφώνησε ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο οποίος τόνισε ότι «το όνομα τού Κουμουνδούρου ήτο εθνικόν κεφάλαιον και πέραν των συνόρων του κράτους» (βλ. 25/2).

1892.—Ήταν ημέρα Παρασκευή, όταν ο τελευταίος μεγάλος μετασεισμός έκανε αισθητή την παρουσία του στην περιοχή τής Λάρισας. Συνοδεύτηκε από υπόγεια βοή και ανήκει σε μία σειρά σεισμών οι οποίοι είχαν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο τού προηγούμενου έτους (βλ. 29 Δεκεμβρίου 1891).

1905.—Η «Ενωμένη Αντιπολίτευση» στην Κρήτη, διακηρύσσει ότι μόνη ορθή λύση είναι η Ένωση.

.—Στην Κρήτη, φέρεται να πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην οποία υπογράφηκε πρωτόκολλο το οποίο αφορούσε την σχεδιαζόμενη επανάσταση στον Θέρισο. Το όλο εγχείρημα ηγήθηκε ο Κωνσταντίνος Μάνος, ο οποίος υπήρξε και μέλος τής Εθνικής Εταιρείας.

.—Η κακοκαιρία και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε όλο το Αιγαίο, προκαλούν ναυάγιο ιστιοφόρου στην νήσο Σαντορίνη.

1906.—Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, άνθρωπος με ποικίλα πνευματικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα· εκτός από την ζωγραφική, ασχολήθηκε με την χαρακτική, την εικονογράφηση βιβλίων, την γλυπτική και την σκηνογραφία.

1907.—Η ρουμάνικη προπαγάνδα στην Μακεδονία οργιάζει. Δύο Ελληνικές κοινότητες στην περιοχή Μελενίκου, κουτσόβλαχοι στην καταγωγή,  δηλώνουν ότι ρουμανίζουν.

1908.—Ολοκληρώνεται η άφιξη τής 3ης Βασιλικής Αγγλικής Στρατιάς στην Κρήτη, η οποία έχει αρχίσει δύο ημέρες πριν, στις 24 τού μήνα.

1909.—Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, διαμαρτύρεται προς την υψηλή Πύλη, γιά την συγκρότηση στην Πόλη βουργάρικης Εξαρχίας και λαϊκού συμβουλίου. Η ίδρυση τής Εξαρχίας, υπήρξε μακρόχρονη διαδικασία. Ήδη από το 1840 οι βούργαροι, είχαν ζητήσει από το Πατριαρχείο να επιτραπεί η χρήση τής βουργάρικης γλώσσας στους ναούς. Οι σλάβοι αντιμετώπιζαν τους Έλληνες αρχιερείς με έντονη εχθρότητα, καθόσον μάλιστα ο σλαβικός κλήρος, ακόμη κι’ όταν γνώριζε κάποια ελληνικά, σπάνια κατόρθωνε να ανέλθει πάνω από τον βαθμό τού ενοριακού ιερέα. Η αίτηση ωστόσο τού 1840 απορρίφθηκε από το Πατριαρχείο. Το 1853, βούργαροι προσέφυγαν στον Μένσικοφ, τον Ρώσο Πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη,  γιά να αναλάβει την υπόθεσή τους. Τρία χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο τού 1856, ένα οθωμανικό διάταγμα έδωσε δικαιώματα στους χριστιανούς υπηκόους, οπότε οι βούργαροι, με την ρωσική υποστήριξη, απαίτησαν το διορισμό βουργάρων επισκόπων και την χρήση τής βουργάρικης γλώσσας στις εκκλησίες τους.

.—Βίαιο συλλαλητήριο στα προπύλαια τής Βουλής, από πολίτες οι οποίοι διαμαρτύρονται εναντίον τής κυβερνήσεως Θεοτόκη. Πέτρες και μαχαίρια συμπληρώνουν το σκηνικό.

1911.—Έξαψη δημιουργεί το γλωσσικό ζήτημα κατά την διάρκεια συζητήσεως στην Αναθεωρητική Βουλή, με θέμα την γλώσσα στην οποία θα γραφτεί το νέο Σύνταγμα. Ακολουθούν φοιτητικές διαμαρτυρίες εναντίον των απόψεων τού Κωστή Παλαμά, ο οποίος δήλωσε σκωπτικά: «[…] Είμαι στρογγυλά και χτυπητά μαλλιαρός απολύτως».

1912.—Βία και νοθεία χαρακτηρίζει τις εκλογές στην τουρκία, την στιγμή που τα Πατριαρχεία μας σπεύδουν να καταδικάσουν τις καταπιέσεις και τις βιαιοπραγίες κατά των ομογενών μας.

1913.—Έπειτα από την νικηφόρα έκβαση των πολεμικών επιχειρήσεων στα Ιωάννινα, ολόκληρη η Ήπειρος, νότια και βόρεια, βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του ελληνικού στρατού.

1915.—Ορκίζεται πρωθυπουργός ο Δημήτριος Γούναρης (25/2/1915 έως 10/8/1915), μετά από την παραίτηση Βενιζέλου. Αφορμή τής παραιτήσεώς του, ήταν η άρνηση τού βασιλέα Κωνσταντίνου Α΄ να συμφωνήσει με την εισχώρηση τής Ελλάδος στην συμμαχία τής «Αντάντ». Η νέα Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι, εφ’ όσον απειλούνταν τα συμφέροντα τής χώρας, η Ελλάδα δεν θα δίσταζε να βγει από την ουδετερότητα (βλ. και 25/2).

.—Οι Σύμμαχοι επαναλαμβάνουν τον βομβαρδισμό των Στενών των Δαρδανελίων. Η ναυτική επιχείρηση κατά των Δαρδανελίων στην οποία συμμετείχε και η Ρωσία, βρήκε ένθερμο υποστηρικτή τον Γουίνστον Τσώρτσιλ. Στις 19 Φεβρουαρίου εκδηλώθηκε η επίθεση, αλλά παρά την αρχική επιτυχία με την απόβαση στρατευμάτων στην χερσόνησο τής Καλλιπόλεως, στην συνέχεια η επιχείρηση θα βαλτώσει και θα εγκαταλειφθεί τον Ιανουάριο τού 1916. Η αποτυχία τής επιχειρήσεως απέκοψε την Ρωσία από τον ανεφοδιασμό, και επιτάχυνε τις εξελίξεις στο εσωτερικό της.

1919.—Το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στην Μεσημβρινή Ρωσία συνεχίζει τις εμπλοκές με τους μπολσεβίκους.

1920.—Βεβαιώνεται ότι η Διάσκεψη τού Λονδίνου θα αποφασίσει την κατακύρωση τής Θράκης στην Ελλάδα. Η ίδια διάσκεψη θα ασχοληθεί στην συνέχεια και με τον καθορισμό, επί των Ελληνικών διεκδικήσεων, των τελικών ορίων τους στην Μικρά Ασία. Ο τούρκος διοικητής τής Αδριανουπόλεως, γιά να προλάβει τις εξελίξεις και να εμποδίσει την απελευθέρωση τού Ανατολικού τμήματος τής Θράκης, εφάρμοσε την τακτική τού Μουσταφά Κεμάλ και στασίασε κατά τής σουλτανικής κυβερνήσεως, ανακηρύσσοντας αυτονομία. Αφού σχημάτισε κυβέρνηση με Πρόεδρο, υπουργό Στρατιωτικών και Αρχιστράτηγο τον ίδιο, άρχισε να οργανώνει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Θράκη και συμμορίες κομιτατζήδων στην Δυτική. Παρά τις λυσσώδεις προσπάθειες των τούρκων να εμποδίσουν την παραχώρηση τής Θράκης στην Ελλάδα, η Δυτική απελευθερώθηκε τον Μάϊο, η δε Ανατολική, τον Ιούλιο τής ίδιας χρονιάς. Τον Φεβρουάριο τού 1920, επισκέφθηκε την Αδριανούπολη ο Γάλλος αρχιστράτηγος Ντ’ Εσπεραί, με σκοπό να διαμορφώσει γνώμη την οποία θα κατέθετε στο Διασυμμαχικό Συμβούλιο των Παρισίων. Καθοριστικό ρόλο στην υπέρ των Ελλήνων θέση του, διαδραμάτισε ο Φιλοεκπαιδευτικός Σύλλογος Αδριανουπόλεως με τον Μητροπολίτη Πολύκαρπο και ο εκπρόσωπος τής Γαλλικής Αρμοστείας Κωνσταντινουπόλεως, Βασίλειος Φωτιάδης.

.—Σε ολόκληρο το Μέτωπο Μ. Ασίας γίνεται δράση περιπόλων.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ. Ασία μάχεται με περιπόλους και πυροβολικό εναντίον των τούρκων.

1926.—Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώνεται στην Κυλλήνη τού Νομού Ηλείας.

1929.—Η «Εταιρεία Λαυρίου», διέκοψε τις εργασίες της, προκαλώντας απόγνωση στους κατοίκους τής πόλεως.

.—Η αλβανική κυβέρνηση, αφού κατάφερε να χειραγωγήσει την Εκκλησία και να τοποθετήσει μέχρι μητροπολίτες (sic!), καθαιρεί και απελαύνει Έλληνες οι οποίοι κατείχαν μέχρι πρότινος τις θέσεις.

1935.—Ο απολογισμός τού σεισμού στην Κρήτη είναι πέντε νεκροί, αρκετοί τραυματίες και περίπου 2.000 άστεγοι.

.—Στην γειτονική τουρκία, γιά πρώτη φορά στα χρονικά, αποφασίζεται οι κάτοικοι τής χώρας να φέρουν επώνυμα (…)

1936.—Λίγες μόλις ημέρες μετά από την μυστική συμφωνία τού Σοφούλη με τούς κομμουνιστές (Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα, στις 19/2ου), οι αρχές συλλαμβάνουν ως επικίνδυνο στοιχείο τον  Σκλάβαινα.

1941.—Στο Μέτωπο σημειούται δράσις πυροβολικού και περιπόλων μεταξύ εμπολέμων Ελληνοϊταλών.

1943.—Σαν σήμερα η Σαμιώτισα ηρωομάρτυρας τής Εθνικής Αντιστάσεως Ιουλία Μπίμπα, εκτελέστηκε διά αποκεφαλισμού στην γκιλοτίνα τού Δικαστηρίου τής 8ης Περιφερείας τής Βιέννης, μετά από την καταδίκη της γιά την συμμετοχή στην δολιοφθορά εναντίον τής φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ. Ήταν η μεγαλύτερη δολιοφθορά που είχε γίνει μέχρι τότε στην κατεχόμενη Ευρώπη. Συνελήφθη μαζί με άλλα μέλη τής ΠΕΑΝ στις 11 Νοεμβρίου 1942, βασανίστηκε, και καταδικάστηκε δις εις θάνατον με αποκεφαλισμό.

.—Υπό δύο Ιταλικών αεροπλάνων εβομβαρδίσθη η έδρα τού Γενικού Αρχηγείου, τού Κεντρικού Αρχηγείου, τού Αρχηγείου Πορτής τού Ελληνικού Στρατού Απελευθερωτικής Προσπαθείας (ΕΣΑΠ), και αι κωμοπόλεις Μουζάκιον και Πύλη, με αποτέλεσμα τον φόνον μίας γυναικός και τον τραυματισμόν τριών εκ τού αμάχου πληθυσμού.

.—Σκοτώθηκε ο πιλότος Θεόδωρος Γαζής κοντά στο αεροδρόμιο Μάρσα Ματρούχ τής Αιγύπτου, κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής αποστολής σχηματισμού μάχης, όταν το αεροσκάφος του συγκρούστηκε με άλλο, τού οποίου χειριστής ήταν ο επίσης άτυχος Υποσμηναγός Οικονομάκος Βασίλειος. Κατέπεσαν στο έδαφος και κάηκαν. http://www.pasoipa.org.gr/

.—Σε άλλο ατύχημα, κατά την διάρκεια νυκτερινής τοπικής εκπαιδευτικής πτήσεως, το αεροπλάνο τού πιλότου Ανδρέα Δημακόπουλου, προσέκρουσε κατά την απογείωση στο έδαφος, κοντά στο αεροδρόμιο Κράνμπορν τής Νότιας Ροδεσίας, με αποτέλεσμα το θάνατο τού χειριστή.

1948.—Καταγγελία υπό τής Ελλάδος προς τον Ο.Η.Ε. τού φρικιαστικού ‘’Παιδομαζώματος’’, κατά το οποίον ηρπάγησαν υπό των Κομμουνιστών 28.000 Ελληνόπουλα, και ωδηγήθησαν εις Κομμουνιστικά κράτη.

.—Ο πιλότος μας, Κωνσταντίνος Δερμετζόγλου, εκτελώντας πολεμική αποστολή στην Κρανιά Ελασσόνας, βρήκε τον θάνατο όταν το αεροσκάφος του κατέπεσε χτυπημένο από αντιαεροπορικά πυρά, βορείως τού Κεφαλόβρυσου Λαρίσης και απανθρακώθηκε.

1954.—Το Δημοτικό Συμβούλιο τού Δήμου Παγασών, αποφασίζει την μετονομασία τής δημοτικής Αρχής, σε «Δήμο Βόλου».

1957.—Ενώ όλη η Κύπρος φλέγεται και οι ταραχές ολοένα και εντείνονται, η Γενική Συνέλευση τού Ο.Η.Ε. ενέκρινε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο εκφράζει την επιθυμία της γιά εξεύρεση λύσεως στο Κυπριακό (…)

1962.—Ο Γεώργιος Παπανδρέου συνεχίζει τον Ανένδοτο Αγώνα κατά τής Κυβερνήσεως Καραμανλή γιά την βία και την νοθεία των βουλευτικών εκλογών τού 1961.

.—Σκοτώθηκε ο αεροπόρος μας Ευάγγελος Δούκας, όταν κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως το αεροσκάφος του προσέκρουσε στο έδαφος, έξω από το αεροδρόμιο τής 115 Σμηναρχίας Μάχης (Σούδα).

1964.—Με πρωτοβουλία των σπουδαστών και τής νεολαίας τής πόλεως των Σερρών, «διωργανώθη πάνδημον συλλαλητήριον συμπαραστάσεως προς τον κυπριακόν λαόν». (Στοιχεία Σάκης Αραμπατζής).

1965.—Το Υπουργείο ανακοινώνει την καθιέρωση τού Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου γιά τους φοιτητές των Ανώτατων Σχολών. Το μέτρο ίσχυσε μόνο γιά δύο χρόνια.

1968.—Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ιδρύει στην Στοκχόλμη τής Σουηδίας την εξτρεμιστική οργάνωση Π.Α.Κ. («Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα»). Επρόκειτο γιά μία ριζοσπαστική οργάνωση, με ιδεολογία κυρίως μαρξιστική-λενινιστική, και αρχικό σκοπό την πτώση τής δικτατορίας.

1986.—Απεβίωσε στην Αθήνα η Αμαλία Φλέμιγκ. Πατέρας της ήταν ο γνωστός δερματολόγος τής Κωνσταντινουπόλεως, Χαρίλαος Κουτσούρης, διδάκτορας Μικροβιολογίας τής Ιατρικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ίδια ήταν επιστημονική συνεργάτιδα, και σύζυγος, τού σημαντικού Σκωτσέζου επιστήμονα, Αλεξάντερ Φλέμιγκ, εφευρέτη τής πενικιλίνης.

1992.—Τραυματισμός 19 αστυνομικών και δύο πολιτών, μετά από έκρηξη βόμβας που έγινε με τηλεχειρισμό σε λεωφορείο των ΜΑΤ, απέναντι από τον σταθμό τού Ηλεκτρικού, στο Θησείο. Την επίθεση ανέλαβαν από κοινού, οι τρομοκρατικές οργανώσεις «ΕΛΑ» και «1η ΜΑΗ».

1997.—Την αποφυλάκιση τού δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, λόγω ανηκέστου βλάβης τής υγείας του, ζητούν με επιστολή που καταθέτουν στην Βουλή, 38 βουλευτές τού κόμματος, «Νέα Δημοκρατία».

2015.—Σύμφωνα με την τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, Χαμπέρ3, δέκα έξι (16) ελληνικά νησιά τού ανατολικού Αιγαίου, κατέχονται παράνομα από την ελληνική πλευρά και πρέπει να «ελευθερωθούν»…

2018.—Με δηλώσεις του στο Cannabis News ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ τής χρήσεως τής κάνναβης και γιά «ψυχαγωγική χρήση». Μέσα σε όσα φαιδρά είπε, δήλωσε ότι: «[…] η κοινωνία μας πρέπει να ξεπεράσει το ταμπού γιά να μπορέσει να επιτρέψει την καλλιέργεια και την αυτοκαλλιέργεια». Χρόνια πριν, ως υπουργός α-παιδείας τού ΠαΣοΚ, είχε προτείνει να καλλιεργεί ο κόσμος κατ’ οίκον χασισόδεντρα σε γλάστρες.

.—Παραιτήθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου, μετά από τον σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι τσέπωνε χίλια (1.000) ευρώ μηνιαίως ως επιδότηση ενοικίου διαμερίσματος στο Κολωνάκι!.. Με δεδομένο ότι διαθέτει τεράστια περιουσία σε καταθέσεις και ακίνητα (βάσει τού ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ), αντιλήφθηκε, μετά από την αποκάλυψη, ότι έπρεπε να παραιτηθεί και να δηλώσει ότι θα επιστρέψει τα ποσά που έλαβε. Λίγο μετά, ακολούθησε και η παραίτηση τού συζύγου της, ο οποίος όλως τυχαίως ήταν ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου. Επειδή όμως το πανελλήνιο ανησύχησε σφόδρα γιά το πώς το άνεργο ζεύγος θα τα βγάλει πέρα, σε σύντομο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση φρόντισε να την διορίσει στην θέση τού μόνιμου αντιπροσώπου τής Ελλάδας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α), στο Παρίσι. Πέρασε μάλιστα και τροπολογία ακριβώς έναν χρόνο μετά (26/2/2019), βάσει τής οποίας η γνώση τής γαλλικής γλώσσας γιά την συγκεκριμένη θέση, δεν ήταν πλέον υποχρεωτική (βλ. επίσης 13/12/2017 & 11/7/2018).

2019.—Τὸ  Γ’ Τριμελὲς Πλημμελειοδικῶν Ἀθηνῶν, ἐπέβαλε στὸν Νῖκο Γεωργιάδη, σὲ πρῶτο βαθμό, ποινὴ φυλακίσεως εἴκοσι ὀκτώ μηνῶν μὲ ἀναστολή, γιὰ ὑπόθεση κυκλώματος σεξουαλικῆς ἐκμεταλλεύσεως ἀνηλίκων. Συγκεκριμένα τὸ δικαστήριο τὸν ἔκρινε [πρωτοδίκως] ἔνοχο κατὰ πλειοψηφία (2-1), γιά τὴν κατηγορία τῆς ἀσέλγειας κατὰ ἀνηλίκου ἄνω τῶν 15 ἐτῶν ἔναντι ἀμοιβῆς, κατ’ ἐξακολούθηση καὶ κατὰ συρροή, ἐπιβάλλοντάς του ποινὴ κατὰ συγχώνευση, καθὼς ἡ κατηγορία ἀφοροῦσε τρία ἀνήλικα παιδιά. Τοῦ ἐπιβλήθηκε ἐπιπλέον συνολικὴ χρηματικὴ ποινή 20 χιλιάδων εὐρώ. Ἡ ὑπόθεση εἶχε ἀποκαλυφθεῖ  πρὶν ἀπὸ ἐννέα περίπου χρόνια στὴν Μολδαβία. Ἐκείνη τὴν περίοδο, ὁ Νῖκος Γεωργιάδης ὑπηρετοῦσε ὡς ἀντιπρόσωπος τοῦ Ο.Η.Ε. U.N.D.P¹ καὶ τῆς Εὐρωπαϊκῆς ἐπιτροπῆς στὴν Μολδαβία, καλυπτόμενος πλήρως ἀπὸ διπλωματική ἀσυλία. Ἐπίσης ἦταν σύμβουλος τοῦ ὑπουργείου Οἰκονομικῶν τῆς Μολδαβίας. Ἡ ὑπεράσπιση τοῦ Νίκου Γεωργιάδη, μετὰ ἀπὸ τὴν καταδικαστική ἀπόφαση ἔθεσε ἔνσταση παραγραφῆς, τὴν ὁποία, τὸν Δεκέμβριο τοῦ 2019, τὸ δικαστήριο ὑποχρεώθηκε νὰ δεχτῇ βάσει τοῦ νέου ποινικοῦ κώδικα ποὺ ψηφίστηκε ἐπὶ κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.  Ὁ Γεωργιάδης, μεταξὺ ἄλλων, δήλωσε ὅτι ἦταν: «[…] Μία υπόθεση που κατασκευάστηκε (ἀπὸ τοὺς Μολδαβούς ; ), με προφανείς πολιτικούς σκοπούς.» Ὁ Νῖκος Γεωργιάδης διετέλεσε στὸ παρελθὸν βουλευτὴς μὲ τὸ κόμμα  «Νέα Δημοκρατία». Τὸ 2016 ἐπανῆλθε στὸ κόμμα, ὡς Γραμματέας Πολιτικοῦ Σχεδιασμοῦ, ἀντικαθιστῶντας τὸν Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Παραιτήθηκε τὴν ἴδια χρονιά, κατόπιν ὑποδείξεως νὰ παραμείνῃ στὸ ἠμίφως μέχρι νὰ ὑποχωρήσῃ ὁ σάλος. Χαρακτηριστικό τοῦ περάσματός του ἀπὸ τὰ κοινά, ἦταν καὶ ἡ δημόσια δήλωσή του στὶς 26/10/2005, ὅτι οἱ κινητοποιήσεις ὑπέρ τῆς Μακεδονίας εἶναι «μία μπούρδα»… ([1] Πρόγραμμα τῶν Ἠνωμένων Ἐθνῶν γιὰ τὴν Ἀνάπτυξη.)

.—Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν το άψυχο σώμα τού αγνοούμενου από τις 25 Φεβρουαρίου ηλικιωμένου, ο οποίος είχε χαθεί σε χείμαρρο στον Αποκόρωνα Χανίων. Ο νεκρός εντοπίστηκε στην ξηρά μεταξύ Γεωργιούπολης και Βρυσών, περίπου 3-4 χλμ από το πλημμυρισμένο σημείο στο οποίο προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό του (μεταξύ Εμπρόσνερου και Βατουδιάρη).

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση