ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 04 ΜΑΡΤΙΟΥ

 

Ἔργο τοῦ ζωγράφου Γιάννη Νίκου μὲ θέμα τὸν Καραϊσκάκη (Μάχη Φαλήρου).
4 Μαρτίου

303.—Ο Αδριανός τής Νικομήδειας, πραιτοριανός φρουρός τού αυτοκράτορα Γαλέριου Μαξιμιανού, τιμωρείται με μαρτυρικό θάνατο, διότι ασπάστηκε τον χριστιανισμό. Αργότερα θα ανακηρυχθεί σε άγιο από την Εκκλησία.

1773.—Το ρήγμα τού Αλμυρού στην Θεσσαλία ξυπνά και πάλι, δίνοντας μία σειρά σεισμών οι οποίοι συνεχίστηκαν γιά δύο ολόκληρους μήνες.

1799.—Υπογράφεται Συνθήκη ανακωχής, γνωστή ως η Συνθήκη τού Αγίου Παύλου, μεταξύ τής Γαλλίας και των συμμάχων Ρωσίας και τουρκίας. Οι Γάλλοι αναγκάστηκαν να υπογράψουν διότι βρέθηκαν σε  δύσκολη θέση  λόγω τής απώλειας τής νησίδας Βίδο, κατά την επιχείρηση των δύο συμμάχων γιά την κατάληψη τής Κέρκυρας. Το όνομά της η Συνθήκη έλαβε επειδή υπογράφηκε στην ρωσική ναυαρχίδα ‘’Άγιος Παύλος’’.

1827.—«Μάχη Κερατσινίου μεταξὺ Δραπετσῶνος  καὶ Περάματος τοῦ Δήμου Πειραιῶς καὶ νίκη Ἑλλήνων, ὦν ἀρχηγὸς ἧτο ὁ Καραϊσκάκης, τῶν δὲ τούρκων ὁ Κιουταχῆς». Γιά να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις τού Κιουταχή, ο Καραϊσκάκης πήρε την απόφαση να καταλάβει το Κερατσίνι· άρχισε λοιπόν στις 2 Μαρτίου να οργανώνει την άμυνά του, κατασκευάζοντας πρόχειρα οχυρώματα, τα λεγόμενα «ταμπούρια». (Με αφορμή αυτό, ολόκληρη η περιοχή θα ονομαστεί έτσι, κρατώντας μέχρι σήμερα αυτή την προσωνυμία). Ο χώρος που είχε υψώσει τα ταμπούρια του ο Καραϊσκάκης, ήταν γύρω από τον λόφο τού Άϊ-Γιώργη. Η πρώτη επίθεση τού Κιουταχή ήταν αναγνωριστική και αποκρούστηκε εύκολα. Στην συνέχεια έστησε τα κανόνια του σε λόφο, απέναντι από το μετόχι, στο νότιο ύψωμα τού Κορυδαλλού. Στις 4 Μαρτίου, ο Κιουταχής εξαπέλυσε την κύρια επίθεση, η οποία όμως αντιμετωπίστηκε συνδυαστικά από τον Στρατηγό Καραϊσκάκη. Οι τούρκοι καθηλώθηκαν και λίγο αργότερα αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή. Οι απώλειες των τούρκων ήταν μεγάλες.

.—«Μάχη ἐν Ὠρωπῷ, 10 ὥρας μακρὰν τῶν Ἀθηνῶν, ἀμφίρροπος. Ταύτην διηύθυνεν ὁ ὁπλαρχηγὸς Πέτας».

.—Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση στις διεργασίες γύρω από το εκκλησιαστικό ζήτημα, συγκροτεί επιτροπή από πέντε Αρχιερείς, προκειμένου να συντάξουν Σχέδιο «περί τού πώς αρμόζει να κυβερνάται το Εκκλησιαστικόν». Παρά τους στόχους γιά επανένωση τής Ελληνικής Εκκλησίας με την Μεγάλη Εκκλησία υπό τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ο κυβερνήτης Ι. Καποδίστριας ανέβαλλε την υλοποίησή του.

1828.—Άφιξη τού σπουδαίου Ηπειρώτη Χατζημιχάλη Νταλιάνη στα Σφακιά, με σκοπό να ξεσηκώσει ολόκληρη την Κρήτη σε επανάσταση. Η προσπάθειά του απέτυχε, ενώ λίγο μετά θα αναχωρήσει γιά το Φραγκοκάστελο, όπου θα συναντήσει  την αθανασία.

1829.—Ο Κυβερνήτης Καποδίστριας θα προκηρύξει εκλογές γιά νέα Εθνοσυνέλευση.

.—«Καθιερούται η καθολική ψηφοφορία διά τους έχοντας συμπληρώσει ηλικίαν 25 ετών. Αλλά ταυτοχρόνως ορίζεται σύστημα εμμέσου και κατά κλιμάκια εκλογής των τοπικών αρχόντων και των βουλευτών».

1836.—«Ακαρνανικά». Ο φρούραρχος τού Μεσολογγίου Αλμέϊδα, με δύο λόχους Σουλιωτών, 100 τακτικούς στρατιώτες, δύο ενωμοτίες ιππέων χωροφυλάκων και δύο κανόνια, εκμεταλλευόμενος την ομίχλη ενεργεί σφοδρή γενική έφοδο διασκορπίζοντας πλήρως τους εγκληματίες λησταντάρτες. Ήταν τέτοια η σφοδρότητα τής επιθέσεως, που οι «κινηματίες» αντάρτες εγκατέλειψαν το Ανατολικό [Αιτωλικό] (βλ. 2/3ου) και κατέφυγαν στα γύρω βουνά να σωθούν.

1851.—(ή 3 Μαρτίου.) Σαν σήμερα γεννήθηκε  ὁ Ἀλέξανδρος Παπαδιαμάντης, χαρακτηριζόμενος καὶ ὡς ὁ ἅγιος τῶν γραμμάτων μας. Ἧταν γιὸς τοῦ ἱερέα Ἀδαμάντιου Ἑμμανουὴλ καὶ τῆς Ἀγγελικῆς Μωραϊτίδη. Τέσσερεις ἀδελφὲς κι’ ἕνας ἀδελφὸς θὰ εἶναι ἡ μόνη περιουσία ποὺ θὰ κληρονομήση ἀπὸ τὴν φτωχὴ οἰκογένειά του. Ὑπῆρξε ἕνας ἄριστος μελετητὴς τῆς ἀνθρώπινης ψυχολογίας καὶ τῶν ἠθῶν τῆς ἐποχῆς του καὶ μὲ τὴν ἀπαράμιλλη καὶ γεμάτη λυρισμὸ πένα του, ἔγραψε χωρὶς ἀμφιβολία τὰ κορυφαῖα ἠθογραφήματα τῆς νεώτερης Ἑλλάδος. Στὸν ἐπίλογο τοῦ σύντομου βιογραφικοῦ ποὺ ὁ ἴδιος ἔγραψε, ἀναφέρει: «[…] Τὸ ἐπ᾿ ἐμοί, ἐνόσῳ ζῶ καὶ ἀναπνέω καὶ σοφρονῶ, δὲν θὰ παύσω πάντοτε, νὰ ὑμνῷ μετὰ λατρείας τὸν Χριστόν μου, νὰ περιγράφῳ μετ᾿ ἔρωτος τὴν φύσιν, καὶ νὰ ζωγραφῷ μετὰ στοργῆς τὰ γνήσια Ἑλληνικὰ ἔθη».

1878.—Νικηφόρα η μάχη των Κρητικών εναντίον τούρκων στα χωριά Καλονύκτης και Μαλλάκια (Κρητική επανάσταση τού 1878).   

1905.—Η βουργάρικη εγκληματική συμμορία τού Χατζή, απαγάγει και δολοφονεί αγρίως τους εμπόρους από το χωριό Μεσημέρι (Έδεσσας) Αθανάσιο Καρβουνιάρη, Κωσταντίνο Λούψη και Χρήστο Λίπκα. Οι βούργαροι συνεχίζουν την τρομοκρατία στην Μακεδονία με ανηλεείς σφαγές αμάχων.

1906.—Κατόπιν εντολής τού καπετάν Ακρίτα, Εδεσσαίοι σύνδεσμοι με επί κεφαλής τον Προκόπιο Κ. Σιβένα μεταφέρουν 3 κιβώτια όπλα στην Αγία Τριάδα Λόγγου. Από εκεί, διαμοιράστηκαν στα ένοπλα σώματα των Μακεδονομάχων τα οποία δρούσαν στην περιοχή.

.—Οι αιμοδιψείς βούργαροι, ποτίζουν την Μακεδονική γη με το αίμα τού άτυχου Έλληνα Δήμα Μουχτάρη από το Τσιρίλοβο.

.—Την ίδια ημέρα, οι αιμοχαρείς, κατασφάζουν τον Έλληνα πρόεδρο τού χωριού Κουμανίτσοβο, Αργύριο Δημητρίου.

1907.—Το πρώτο τροχαίο δυστύχημα στην Ελλάδα συνέβη στην λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος τού Φιξ, στις 4 Μαρτίου 1907, ώρα 11:30. Πάνω από το σώμα τής άτυχης Ευφροσύνης Βαμβακά, πέρασαν δύο αυτοκίνητα. Το πρώτο οδηγούσε ο πρίγκιπας Ανδρέας (πατέρας τού Φιλίππου, συζύγου τής βασίλισσας Ελισάβετ τής Αγγλίας), με συνεπιβάτες την σύζυγό του, Αλίκη, και τον υπασπιστή του, Μεταξά. Το δεύτερο αυτοκίνητο, οδηγούσε ο υπουργός και βουλευτής Φθιώτιδας, Ν. Σιμόπουλος. Την ευθύνη ανέλαβε ο Σιμόπουλος, δηλώνοντας ότι αυτός χτύπησε πρώτος την άτυχη γυναίκα.

1913.—Οι Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις Ηπείρου (Απόσπασμα Αχέροντος), μάχονται εναντίον των τούρκων και τους τρέπουν  σε φυγή. Τελικά, ο στρατός μας απελευθερώνει την κωμόπολη των Αγίων Σαράντα τής Ηπείρου. Μετά από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, οι IV και VI Μεραρχίες τής Στρατιάς Ηπείρου, μεταφέρθηκαν στην Θεσσαλονίκη. Οι υπόλοιπες κινήθηκαν βορειότερα και μέχρι τις 5 Μαρτίου 1913 απελευθέρωσαν το Αργυρόκαστρο, την Χιμάρα, τους Αγίους Σαράντα, το Τεπελένι, την Πρεμετή και την Κλεισούρα, ενώ η Κορυτσά είχε ήδη απελευθερωθεί από τις 7 Δεκεμβρίου 1912.

1914.—Πραγματοποιείται συνάντηση τού υπουργού Εξωτερικών τής Βορείου Ηπείρου με τον αντιπρόσωπο τής αλβανικής κυβερνήσεως, Ολλανδό ταγματάρχη, Θόμφων. Μετά από δύο μέρες άκαρπων συνομιλιών, οι συγκρούσεις επαναλαμβάνονται. Οι εξεγερμένοι Ηπειρώτες δεν είχαν καμμία βοήθεια από το ελληνικό κράτος. Μόνοι συμπαραστάτες τους στάθηκαν εθελοντές από την Ελλάδα και την Κύπρο, ακόμη και ομογενείς τού εξωτερικού. Από τον Φεβρουάριο και μέσα σε τρείς μήνες, οι εξεγερμένοι απελευθέρωσαν όλη σχεδόν την Βόρεια Ήπειρο. Αυτό θορύβησε την αλβανική πλευρά, η οποία ζήτησε εσπευσμένα την διαμεσολάβηση των Ευρωπαίων και τής Διεθνούς Επιτροπής Εθνολογικού Ελέγχου.

1915.—Με την υποστήριξη τής Γαλλίας και τής Βρετανίας, η Ρωσία διεκδικεί δικαιώματα στα Δαρδανέλια και την Κωνσταντινούπολη. Ήδη από την 1η Νοεμβρίου 1914, μετά την χωρίς προειδοποίηση επίθεση που δέχθηκε από την τουρκία στις 29 Οκτωβρίου, η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στην οθωμανική αυτοκρατορία. Ακολούθησαν (κήρυξαν τον πόλεμο), η Αγγλία και η Γαλλία στις 5/11 και 6/11 αντίστοιχα. Τον Ιανουάριο τού 1915, στις μάχες τού Σαρίκαμις, η 3η τουρκική στρατιά είχε εκμηδενιστεί. Οι επιχειρήσεις θα επαναληφθούν τον Μάϊο τού 1915.

1920.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μ. Ασία δέχεται μικροεπιθέσεις τούρκων.

1921.—Ολόκληρη η Στρατιά των Ελλήνων στην Μ. Ασία, αναμένει το σύνθημα γιά νέες εξορμήσεις.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ. Ασία μάχεται με περιπόλους και πυροβολικό.

1931.—Ισχυροί σεισμοί δονούν την Μακεδονία και αφήνουν πίσω τους σημαντικότατες ζημιές.

1937.—Αρχίζει στην Ελλάδα τού Ι. Μεταξά, η εφαρμογή τού θεσμού τής Κοινωνικής Ασφαλίσεως. Ο Ιωάννης Μεταξάς έδωσε ιδιαίτερη προσοχή και ενίσχυσε με κεφάλαια τον τομέα τής κοινωνικής πρόνοιας, ήδη από το καλοκαίρι τού 1936. Η προστασία των εργατών από τα ατυχήματα, η θέσπιση ωραρίου εργασίας, η Κυριακή αργία, η απαγόρευση τής παιδικής εργασίας, η ασφάλιση τού εργαζόμενου, η υγιεινή διαβίωσή του στον χώρο εργασίας, η ενίσχυση των αδύνατων οικονομικά και κοινωνικά, έπρεπε να εφαρμοστεί άμεσα. Με υπ. Κοινωνικής Πρόνοιας τον Αλέξανδρο Κορυζή, και υφυπ. Εργασίας τον Αριστείδη Δημητράτο, προχώρησε στην εφαρμογή τού νόμου γιά την δημιουργία τού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.), καταθέτοντας τα ανάλογα κεφάλαια ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο. Την 1/3/1937, ο Ι. Μεταξάς ανακοίνωσε ότι αρχίζει η λειτουργία τού θεσμού τού Ι.Κ.Α.

1941.—Στο Μέτωπο, οι Ιταλοί ενισχυθέντες, επιτίθενται εναντίον των Ελληνικών Δυνάμεων, άνευ αποτελέσματος.

.—Σε σύσκεψη Ελλήνων και Άγγλων επιτελών, αποφασίστηκε η συγκρότηση νέου τμήματος στρατιάς, τού Τμήματος Στρατιάς Κεντρικής Μακεδονίας (Τ.Σ.Κ.Μ.), αποτελούμενου από τις Μεραρχίες XII και 20, υπό τις διαταγές τού υποστράτηγου Κωτούλα Ιωάννη. Αποστολή ήταν η άμυνα τού κορμού τής Ελλάδος, σε περίπτωση παραβιάσεως τής βασικής αμυντικής γραμμής, Μπέλες-Νέστος (Μεταξά).

1943.—Ανταρτικές ομάδες αποκόπτουν Ιταλική φάλαγγα κοντά στην Σιάτιστα. Είκοσι Ιταλοί έμειναν νεκροί στο πεδίο τής μάχης, και ενενήντα συνελήφθησαν αιχμάλωτοι. Κυριεύτηκαν εξ άλλου, εννέα αυτοκίνητα κατάφορτα με παντοειδές πολεμικό υλικό.

.—Δεύτερη ημέρα τής επιχειρήσεως των βούργαρων, οι οποίοι συγκέντρωσαν τους Εβραίους τού Νομού Σερρών (116 οικογένειες) και με αυτούς τής Δράμας, τους έστειλαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως  τής Γερμανίας.

1944.—Ημέρα Σαββάτο και οι Γερμανοί διενεργούν τον πρώτο αποκλεισμό («μπλόκο») στην περιοχή τού Πειραιά, Κοκκινιά (Νίκαια). Η μεγάλη εκκαθαριστική επιχείρηση των Γερμανών και τα επεισόδια που ακολούθησαν, θα λήξουν στις 8 τού μήνα.

1945.—Εγκαινιάζεται το «Λαϊκό Νοσοκομείο» των Σερρών. Η λειτουργία του έχει ξεκινήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο τού 1944.

1948.—Ο Εθνικός Στρατός συνεχίζει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Μουργκάνα τής Ηπείρου, εναντίον των κομμουνιστών.

1953.—Διασπάται οριστικά η ΕΠΕΚ τού Νικόλαου Πλαστήρα και τα διαγραφέντα στελέχη της συγκροτούν ιδιαίτερη πολιτική ομάδα. Η ΕΠΕΚ ήταν βραχύβια, είτε ως κυβερνών κόμμα, είτε ως κομματικός σχηματισμός, καθώς διασπάστηκε και συρρικνώθηκε στην ουσία μετά τον θάνατο τού αρχηγού της, το 1953. Ο Πλαστήρας ηγήθηκε δύο κυβερνήσεων συνασπισμού τού Κέντρου από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο τού 1950, και από τον Οκτώβριο τού 1951 έως τον Οκτώβριο τού 1952. Στις εκλογές Νοεμβρίου τού 1952, υπέστη μεγάλη ήττα από τον Παπάγο, ο οποίος είχε στο μεταξύ συγκροτήσει τον «Ελληνικό Συναγερμό».

.—Κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, το αεροσκάφος τού πιλότου μας, Αριστοτέλη Μπινιάρη, κατέπεσε και συνετρίβη κοντά στην Ελασσόνα Λάρισας, με αποτέλεσμα τον θάνατο τού χειριστού. http://www.pasoipa.org.gr/

1956.—Ο ήρωας τής ΕΟΚΑ Χαραλάμπους ἤ Χαράλαμπος Γεώργιοςετών 18, από την Κυπερούντα, φονεύθηκε, κατά την διάρκεια βομβιστικής επιθέσεως εναντίον βρετανικού στρατιωτικού αυτοκινήτου. Το γεγονός συνέβη κοντά στο κινηματοθέατρο “Παλλάς” στον Πεντάδρομο και η  βόμβα εξερράγη ενώ την έριχνε, με αποτέλεσμα τον θάνατό του.

1964.—Το Συμβούλιο Ασφαλείας τού Ο.Η.Ε., με το ψήφισμα 186, αποφασίζει την αποστολή ειρηνευτικής δυνάμεως στην Κύπρο (YNFICYP).

1966.—Ημερομηνία θανάτου τού Αρχιεπισκόπου αλβανίας Παϊσίου. Στην θέση του, το αλβανικό κράτος τοποθέτησε αντικανονικά τον Κορυτσάς Δαμιανό.

1967.—Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοικτά τού θαλάσσιου χώρου βορείως τής Σκύρου. Το απομεμακρυσμένο σημείο τής εστίας τού φαινομένου, απέτρεψε δυστυχήματα και καταστροφές σε κατοικήσιμες περιοχές.

1968.—Αναπαράσταση ποντιακών εθίμων σε γήπεδο τής προσφυγικής Νεαπόλεως Νίκαιας. Σαν σήμερα, αγόρια παιδικής ηλικίας χόρεψαν παραδοσιακό ποντιακό χορό σε γήπεδο στο οποίο πραγματοποιήθηκε αναπαράσταση ποντιακού γάμου· άνδρες με παραδοσιακές ποντιακές ενδυμασίες ξύρισαν τον «γαμπρό», ενώ γυναίκες στόλισαν την «νύφη». Μετά από την αναπαράσταση τού γάμου, άνδρες με παραδοσιακές ποντιακές ενδυμασίες, κρατώντας αναμμένες δάδες, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

1972.—Επαναχορηγείται πλήρως η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια των Η.Π.Α. προς την Ελλάδα. Επί τής ουσίας η Ουάσινγκτον ουδέποτε διέκοψε τις σχέσεις της με το καθεστώς τής 21ης Απριλίου. Η μόνη διακοπή έγινε αμέσως μετά την 21η Απριλίου 1967, όπου σταμάτησε η χορήγηση αρμάτων, πυροβολικού, θωρακισμένων οχημάτων, πλοίων, αεροπλάνων, ελικοπτέρων, κ.λπ., αλλά η χορήγηση των άλλων ειδών εξοπλισμού και πυρομαχικών συνεχίστηκε. Τον Σεπτέμβριο τού 1968, μετά από την σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία, διεκόπη ο αποκλεισμός («εμπάργκο») στην χορήγηση βαρέων όπλων και στις 22/9, οι Η.Π.Α. ανακοίνωσαν την απόφασή τους «[…] να επαναλάβουν τις κανονικές χορηγήσεις εξοπλισμού στην Ελλάδα». Βεβαίως η απόφαση λήφθηκε αποκλειστικά βάσει των αναγκών ασφαλείας των Η.Π.Α. και τού ΝΑΤΟ. Με την επίσκεψη στην Αθήνα τού Ομογενή αντιπροέδρου των Η.Π.Α., Σπύρο Άγκνιου, τον Οκτώβριο τού 1971, προωθήθηκαν νέες συμφωνίες. Αφορούσαν κυρίως την επέκταση των στρατιωτικών βάσεων, «προς διάσωσιν τού Ισραήλ», σύμφωνα με δήλωση τού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον στην Γερουσία των ΗΠΑ στις 4 Αυγούστου 1972. Οι βάσεις στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκαν και στους επόμενους αραβοϊσραηλινούς πολέμους.

1981.—Σεισμική δόνηση δοκιμάζει τον Νομό Βοιωτίας. Πρόκειται γιά μετασεισμό τού μεγάλου ο οποίος είχε πλήξει την περιοχή στις 24 Φεβρουαρίου. Οι σεισμικές δονήσεις έμειναν γνωστές ως ‘’σεισμοί των αλκυονίδων νήσων’’ και είχαν διάρκεια περίπου έναν μήνα. Ο τελικός απολογισμός μέτρησε (περίπου) είκοσι νεκρούς, πεντακόσιους τραυματίες, 22.554 κτήρια να έχουν καταρρεύσει, και, περίπου άλλα 62.000 να έχουν πάθει σοβαρές, ή ελαφρότερες βλάβες.

2003.—Ολοκληρώθηκε η διαδικασία γιά την καταβολή αποζημιώσεως στον βασιλέα Κωνσταντίνο Β΄και την οικογένειά του. Με βάση τα σχετικά έγγραφα που υπεγράφησαν από τον δικηγόρο Πέτρο Μαχά, εντέλλεται η Τράπεζα τής Ελλάδος να εκταμιεύσει στον τέως βασιλέα Κωνσταντίνο, στην αδελφή του Ειρήνη, και στην θεία του, Αικατερίνη, ποσό ύψους 13,7 εκατομμυρίων ευρώ. Δόθηκε εντολή στην Τράπεζα τής Ελλάδος, τα χρήματα να κατατεθούν σε λογαριασμό τής Τραπέζης Πειραιώς, προκειμένου να αποσταλούν σε Τράπεζα τής Ζυρίχης και να εισπραχθούν μέσω αυτής.

2015.—Όταν οι προεκλογικές εξαγγελίες εφαρμόζονται και τα λόγια γίνονται έργα. Με απόφαση τής νέας κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανοίγουν όλα τα κέντρα κρατήσεως και φιλοξενίας όπου κρατούντο οι παρανόμως εισελθόντες στην χώρα. Επίσης ανακοινώνεται ότι κανένας από τους παράνομους αλλοδαπούς δεν θα συλλαμβάνεται πλέον. Αντιθέτως, θα τους δίνεται άδεια παραμονής γιά 1 μήνα, με δυνατότητα επεκτάσεως σε 6 μήνες. Ο πρόεδρος τής Ενώσεως Συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, τόνισε ότι: «[…] εμείς πήραμε στα χέρια μας μία διαταγή που άλλαζε κάπως την διαχείριση των [λεγόμενων] ‘μεταναστών’. Αυτό που μεταφέραμε στον κ. Πανούση προ ημερών, είναι ότι αν αφήσουμε ανεξέλεγκτη την ροή των “μεταναστών” και αν τους απελευθερώνουμε αμέσως, θα δημιουργηθούν έντονα “μεταναστευτικά” κύματα στην χώρα μας. Αυτό είναι μία ανησυχία και δεν νομίζω ότι είναι προβοκάτσια». Μετά από έναν χρόνο ηλιοθεραπείας των παράνομων αλλοδαπών, το ΝΑΤΟ σε συνεννόηση με την Ε.Ε.,  αποφάσισε να στείλει ναυτική δύναμη στο Αιγαίο γιά να «βοηθήσει» υποτίθεται, ενώ η τουρκία χρησιμοποιεί τις ροές των μετακινούμενων πληθυσμών γιά να εκβιάσει καταστάσεις.

2016.—Ο Μέγας Αλέξανδρος σε ανάγλυφο τής Αμφιπόλεως; Στο πλαίσιο τού Αρχαιολογικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο τής Φιλοσοφικής Σχολής τού Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), παρουσιάστηκαν στο κοινό, μεταξύ άλλων, οι ανάγλυφες παραστάσεις τής ζωφόρου από την βάση τού βάθρου τού Λέοντος στην κορυφή τού τύμβου. Σε αυτές αποτυπώθηκε παράσταση χαρακτηριστική μακεδονικής εικονογραφίας, με Μακεδόνες στρατιώτες, σάρισες, ασπίδες και μακεδονικό κράνος. Σύμφωνα με την εκτίμηση τού ειδικού στην γλυπτική, Ιταλού αρχαιολόγου Αντόνιο Κόρσο, ο άνδρας που οδηγεί την πορεία των στρατιωτών είναι ο Μέγας Αλέξανδρος. Επίσης τμήμα ξυλάνθρακα το οποίο βρέθηκε στην επίχωση τού τάφου και εξετάστηκε σύμφωνα με τις σύγχρονες μεθόδους από τους επιστήμονες Γ. Συρίδη, Σ. Παυλίδη, Α. Χατζηπέτρο, Γρ. Τσόκα, χρονολογεί την κατασκευή τού ταφικού μνημείου στο δεύτερο μισό τού 4ου π.Χ. αιώνα! Οι έως τώρα έρευνες τής ανασκαφικής ομάδας έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, καθώς στρέφονται και στην Αλεξάνδρεια όπως και στα ίχνη τής αρχαίας πόλεως που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος. Η διεπιστημονική ομάδα με τα ευρήματά της συμπληρώνει και συνδέει τα νέα στοιχεία με τα ήδη υπάρχοντα.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση