ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 05 ΜΑΡΤΙΟΥ

Ζὰκ Λουί Νταβίντ. «Ὁ θάνατος τοῦ Σωκράτη». (Jacques Louis David The Death of Socrates Catharine Lorillard Wolfe Collection).
5 Μαρτίου

399 π.Χ..—Πιθανή ημερομηνία όπου ο Σωκράτης ήπιε ήρεμα και με απόλυτη αξιοπρέπεια το κώνειο, αποχαιρετώντας νηφάλια την οικογένειά του, και συζητώντας εποικοδομητικά με τους φίλους του, γιά την ζωή, την ψυχή και τον θάνατο. Μέσω τής «απολογίας», είπε ότι δεν τού έλειψαν τα επιχειρήματα, αλλά η ταπείνωση να ικετεύσει και να εξευτελίσει τον εαυτό του. Ποτέ του όμως δεν έπραξε κάτι το «ανελεύθερον» και συνεπώς δεν θα απολογείτο απλώς γιά να γλυτώσει από τον θάνατο.

363.—Ο Αυτοκράτορας Ιουλιανός κινείται από την Αντιόχεια με στρατό 90.000 ανδρών εναντίον των Σασσανιδών τής Περσίας.

1342.Ο Ιωάννης Καντακουζηνός αφήνοντας στο Διδυμότειχο ισχυρή φρουρά, ξεκινά με στρατό γιά την Θεσσαλονίκη. Τον συνοδεύει η σύζυγός του, Ειρήνη, και ο σύγαμβρός του, Μανουήλ Ασάν καθώς και πολλοί συγγενείς.

1417.—Απεβίωσε ο Μανουήλ Γ΄ Μέγας Κομνηνός, Αυτοκράτορας τής Τραπεζούντας από το 1390. Ήταν γυιός τού προκατόχου του, Αυτοκράτορα, Αλέξιου Γ΄ και τής Θεοδώρας Καντακουζηνής.

1770.—Φάλαγγα Μανιατών, ενισχυμένη και από Ρώσους στρατιώτες, καταλαμβάνει τον Μυστρά και άλλες πόλεις τής Λακεδαίμονος. Μαζί τους, ο Μυκονιάτης Αντώνης Ψαρός και άλλοι Έλληνες, φορώντας ρώσικες στολές. Ενώ όμως συμφωνήθηκε ειρηνική παράδοση τού φρουρίου, οι Μανιάτες, που δεν λησμόνησαν τα παλαιά των τούρκων, εξόρμησαν από τα βουνά λεηλατώντας τα πάντα. Τους τούρκους που κατέφυγαν στο επισκοπικό, έσωσαν την τελευταία στιγμή ο επίσκοπος και ο κλήρος, σταματώντας τους εκδικούμενους κρατώντας σταυρούς στα χέρια.

1773.—Δεύτερη ημέρα των σεισμών στον Αλμυρό Θεσσαλίας, οι οποίοι κατάφεραν να προκαλέσουν σοβαρότατες βλάβες. Σύμφωνα με τους ιστορικούς δεν υπήρξε κανένα κτήριο το οποίο να έμεινε ανέπαφο, ενώ έπεσε και ο πύργος τής περιοχής.

1784.—Ὁ Ἄγιος Ἰωάννης ἀπό τήν Βουλγαρία, ἀπεκεφαλίσθη στήν Κωνσταντινούπολη.

1799.—Οι Ρώσοι μετά τουρκαλβανών εισέρχονται εις Κέρκυραν εκδιώξαντες τους Γάλλους. Είχε προηγηθεί την 1η Μαρτίου, η κατάληψη τής νησίδας Βίδο (σημαντικό σημείο τής γαλλικής άμυνας), μετά από σφοδρό βομβαρδισμό. Οι τούρκοι, μετά από την εισβολή φέρθηκαν με πρωτοφανή αγριότητα στους αιχμάλωτους Γάλλους, σε αντίθεση με τους Ρώσους οι οποίοι προσπάθησαν να τους σώσουν. Μία μόλις ημέρα μετά από την υπογραφή τής ‘’Συνθήκης τού Αγίου Παύλου’(20 Φεβρουαρίου/4 Μαρτίου), οι Γάλλοι, παρέδωσαν τα όπλα και την Κέρκυρα στους συνασπισμένους αντιπάλους τους (Ρωσία και τουρκία), ενώ υψώθηκε στο φρούριο τής πόλεως η σημαία των δύο νέων κυρίαρχων. Η Συνθήκη παραδόσεως τής Κέρκυρας υπογράφηκε πάνω στην ρωσική ναυαρχίδα «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ». Στις 5 Μαρτίου ο λαός υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τους Ρώσους και σε όλη την πόλη κυμάτιζαν ρωσικές σημαίες. Χάρις στις προσπάθειες τού Ουσακόφ η πόλη γλύτωσε από την λεηλασία των οθωμανών.

1805.—Η Εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Παρθένιο τον Νεομάρτυρα, ο οποίος μαρτύρησε στο Διδυμότειχο τής Θράκης. Στην Θράκη ο Άγιος βρέθηκε ζητώντας ενίσχυση γιά το κτίσιμο ενός μικρού μοναστηριού στην Πάτμο. Κατά την διάρκεια τής διαμονής του, συμβούλεψε μιά νεαρή Χριστιανή να αποφύγει σχέσεις με έναν τούρκο, και εκείνος τον σκότωσε. Ο Άγιος Παρθένιος ήταν μέλος τού κινήματος των Κολλυβάδων κι’ όταν ξέσπασε η εσωτερική σύγκρουση στο Άγιο Όρος, έφυγε, καταλήγοντας στην Πάτμο.

1810.—Κάποιος τούρκος αξιωματούχος από την Μονεμβασιά, ειδοποιεί τους Υδραίους να σπεύσουν στα Βάτικα γιά να μαζέψουν το τρεχαντήρι τού Μπαρμπαγιαννάκη, το οποίο έπεσε θύμα κουρσάρων τής Μάνης. Τον Μπαρμπαγιαννάκη αναζητούσε ήδη ο γυιός του Σωτήρης.

1818.Αφού πρώτα βασανίζουν ανελέητα τον εικοσάχρονο Άγιο Νεομάρτυρα Γεώργιο από την Ραψάνη, οι τούρκοι τού κόβουν το κεφάλι.

1820.—Η πολύπαθη από το γεωλογικό φαινόμενο Χίος, επλήγη ξανά από τον καταστροφικό Εγκέλαδο. Ο σεισμός των 6,0 Ρίχτερ προκάλεσε μικροκαταστροφές, ενώ συνοδεύτηκε από καταιγίδα.

1821.—«Δημήτριος Μακρῆς ἥρπασε τὰ χρήματα τοῦ φόρου τῆς τουρκίας τὰ ὁποῖα ἐστέλλοντο εἰς Κωνσταντινούπολιν, φονεύσας τοὺς συνοδεύοντας αὐτά ἐν θέσει «Σκάλα» τοῦ Μαυρομάτη, μία ὥρα πρὸς τὴν Ναύπακτον».

1822.—«Διὰ τοῦ Νόμου τῆς 5ης Μαρτίου 1822, ἐν Κορίνθῳ ψηφισθέντος ὑπό τοῦ Βουλευτικοῦ καὶ κυρωθέντος ὑπό τοῦ Ἐκτελεστικοῦ, ἀπεφασίσθη ἡ κοπὴ εἰδικῶν ἀργυρῶν μεταλλίων πρὸς ἀπονομήν ἐκ μέρους τῆς  εὐγνωμονούσης Ἑλλάδος εἰς τὰ μέλη τῆς Α’Ἐθνικῆς Συνελεύσεως καὶ μόνον εἰς ταῦτα».

.—Ιδρύεται το πρώτο υπουργείο Ναυτικών στην χώρα μας.

1825.—«Ἀποβίβασις 7.400 Αἰγυπτίων εἰς Μεθώνην τῆς Πυλίας». Νέες ενισχύσεις γιά τον Ιμπραήμ έφτασαν από την Αίγυπτο στην Μεθώνη.

1826.—«Ἄφιξις Ἁρμοστοῦ τῆς Ἑπτανήσου Ἀδὰμ εἰς Μεσολόγγιον πρὸς συμβιβασμὸν τῆς φρουρᾶς καὶ τοῦ Ἰμβραὴμ πασᾶ καὶ ἀποτυχία».

.—(5-12) «Πολιορκία τοῦ φρουρίου τῆς Καρύστου ὑπό Φαβιέρου». Ο Κάρολος Φαβιέρος με τον τακτικό ελληνικό στρατό, πολιορκεί το φρούριο τής Καρύστου.

1827.—«Ἄφιξις Ναυάρχου Κόχραν εἰς Πόρον».

1828.—Σαν σήμερα (5/3), ο κυβερνήτης Καποδίστριας έγραφε από τον Πόρο στον Δημήτριο Υψηλάντη γιά την ρύπανση των χωραφιών, στα οποία είχε δώσει διαταγές να σπείρουν την νεοφερμένη πατάτα (γεώμηλο). Μόλις είχε λάβει την πληροφορία γιά την ρύπανση, και μέσω τής επιστολής  ενημέρωνε ότι είχε δώσει συγκεκριμένες εντολές στον Ιρλανδό γεωπόνο Στήβενσον, «[…]να επισκεφθεί την ιδίαν ημέραν, την γύρω περιοχήν τού Πόρου και τας απέναντι ακτάς, διά να ευρεί γαίας αρμοδίους εις την καλλιέργειαν των γεωμήλων και άλλων προϊόντων, αναγκαίων διά την τραγικήν κατάστασιν τού λαού».

.—«Ἀναχώρησις Φαβιέρου μετὰ τοῦ τακτικοῦ στρατοῦ ἐκ Χίου». Οι ελληνικές δυνάμεις με διοικητή τον Φαβιέρο, αναγκάζονται να εκκενώσουν την Χίο.

1829.—«Παραδοθέντες διὰ συνθήκης εἰς τὸν Ἀρχιστράτηγον Ῥιχάρδον Τζοὺρτς οἱ τοῦρκοι τοῦ φρουρίου Βονίτσης ἀνεχώρησαν διὰ Πρέβεζαν». Οι τούρκοι τής Βόνιτσας, μετά από πολύμηνο και στενό αποκλεισμό τους, παραδίνουν στις ελληνικές δυνάμεις το φρούριο τής πόλεως και καταφεύγουν στην Πρέβεζα.

1864.—Παραιτείται η κυβέρνηση Βούλγαρη.

.—Ο Ήρωας τής Εθνεγερσίας Κωνσταντίνος Κανάρης, αναλαμβάνει την πρωθυπουργία τής χώρας γιά να παραιτηθεί έναν μήνα αργότερα. Κατόπιν, ανάλαβε και πάλι την θέση στην οποία παρέμεινε γιά έναν χρόνο. Το 1877 τέθηκε γιά τελευταία φορά στην θέση αυτή, ως επικεφαλής οικουμενικής κυβερνήσεως.

1860.—Ημερομηνία γεννήσεως τού Δωδεκανήσιου γιατρού και καθηγητή Πανεπιστημίου, Μιχαήλ Κατσαρά (1860 – 1939). Ιδιαίτερη πατρίδα του ήταν η νήσος Σύμη.

1905.—Κανονική μάχη έστησαν οι κάτοικοι τού χωριού Καρπερή (Σέρρες) με την βουργάρικη συμμορία κομιτατζήδων τού Ρόδες, στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν το χωριό (στοιχεία Σάκης Αραμπατζής).

1907.—Ο Μήτρο Βλάχος, ένας από τους πλέον αιμοσταγείς κομιτατζήδες στην περιοχή τής Καστοριάς, θανατώνεται στην Ζουπάνιστα (περίπου δεκατρία χιλιόμετρα δυτικά τής Καστοριάς).

1909.—Την μεγάλη απεργία των καπνεργατών τού Βόλου προσπαθεί να διαλύσει η χωροφυλακή. Στις βίαιες συμπλοκές ανταλλάχθηκαν πυροβολισμοί και από τις δύο πλευρές.

1911.—Το ένοπλο Σώμα που συγκρότησαν οι μακεδονομάχοι Γκόνος Γιώτας και Λάζος Δογιάμας, με σκοπό να προστατεύσουν χωριά τού Ρουμλουκιού, μετά από την συνεχή καταδίωξή του από τα τουρκικά αποσπάσματα, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αθήνα στο «Άσυλο Μακεδόνων». Προηγήθηκε ο θάνατος τού καπετάν Γκόνου στις 12 Φεβρουαρίου.

1913.—«Ο βασιλεύς Γεώργιος ο Α΄, ενώ είχεν εξέλθει εις περίπατον, παρά τον Λευκόν Πύργον τής Θεσσαλονίκης, δολοφονείται υπό τού ανισορρόπου Σχινά. Ούτος, υπήρξε επί πεντηκονταετίαν άριστος συνταγματικός Βασιλεύς των Ελλήνων», από το 1863 έως το 1913. Στην συμβολή με την οδό Βασιλίσσης Όλγας, τον περίμενε από ώρα ο Σερραίος Αλέξανδρος Σχινάς. Γύρω στις 3, είδε τον Γεώργιο και τον υπασπιστή του να περνούν, τους πλησίασε και από μικρή απόσταση πυροβόλησε τον βασιλιά μία φορά, προκαλώντας, ωστόσο, θανάσιμο τραύμα.

.—Ο Μακεδονομάχος παπα-Πέτρος (Παπαναστασίου) από το χωριό Κέλλη (Φλώρινα) τής Μακεδονίας, εξολόθρευσε τον βουλγαρόφρονα συντοπίτη του Συρίλα εκτελώντας εντολή τού Τάγματος Ευζώνων στο οποίο υπηρετούσε.  Ο Συρίλας, ήταν ένα από τα πρωτοπαλίκαρα τού κομιτατζή Τζόλε κατά την διάρκεια τού Μακεδονικού Αγώνα.

.—Η όγδοη Ελληνική Μεραρχία κατόπιν σκληρών αγώνων απελευθερώνει το Τεπελένι. Δύο ημέρες μετά από το Αργυρόκαστρο, το Σύνταγμα Ιππικού Ηπείρου το οποίο εισήλθε στα Ιωάννινα στις 21 Φεβρουαρίου, απελευθερώνει και το Τεπελένι. Τις προηγούμενες ημέρες είχε απελευθερώσει επίσης τα Δολιανά Ιωαννίνων (27/2ου) και το Δελβινάκι (28/2ου), καταφέρνοντας έτσι να συλλάβει πλήθος αιχμαλώτων και να κατασχέσει πολυάριθμο πολεμικό υλικό.

.Τερματίζουν οι κατά ξηρά Ελληνικές πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των τούρκων στο Ηπειρωτικό μέτωπο. Οι επιχειρήσεις  τού Στρατού μας άρχισαν στις 05 Οκτωβρίου 1912 και είχαν διάρκεια πέντε μηνών. Αρχηγός τού Ελληνικού Στρατού στην Ήπειρο ήταν ο Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σαπουντζάκης, μέχρι  τις 11/01/1913, και στην συνέχεια ο Διάδοχος Κωνσταντίνος, ενώ τού τουρκικού ο Εσσάτ πασάς.

1914.—Η Ελληνική Κυβέρνηση απαγορεύει την πραγματοποίηση τού προγραμματισμένου συλλαλητηρίου στην Αθήνα υπέρ τής Βορείου Ηπείρου.

1915.—Μία παράλογη απαίτηση τής Ρωσίας. Σε Διακοίνωσή της προς την Αγγλία και την Γαλλία (τα υπόλοιπα μέλη τής Triple Entente «Τριπλής Συνεννοήσεως»), η Ρωσική αυτοκρατορία εκδήλωσε την απόφασή της να προσαρτήσει στα εδάφη της την Κωνσταντινούπολη, την δυτική ακτή τού Βοσπόρου, την θάλασσα τού Μαρμαρά, τον Ελλήσποντο και την μεσημβρινή Θράκη μέχρι την γραμμή Αίνου–Μηδείας. Επί πλέον δε, λωρίδα γης στα βορειοδυτικά παράλια τής Μ. Ασίας, μέχρι και τις νήσους Ίμβρο και Τένεδο. Σχεδόν συγχρόνως, η Ρωσία έθεσε ως όρο «[…] διά την συμμετοχήν τής Ελλάδος εις την επίθεσιν κατά των Δαρδανελλίων, οπωσδήποτε ο Ελληνικός Στρατός δεν θα συμμετείχε τής θριαμβευτικής εισόδου εις Κωνσταντινούπολιν και ότι κατ’ ουδένα λόγον η Ελλάς θα προσαρτήσει μετά τον πόλεμον εδάφη γειτνιάζοντα προς τα Στενά». Τόνισαν μάλιστα ότι δεν πρέπει να συμπεριληφθεί η χώρα μας, διότι, η εμφάνιση τής Ελληνικής Σημαίας στην Κωνσταντινούπολη θα προκαλέσει στην Ρωσία ανησυχία και οργή, και πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ενδεχομένως να προβάλλουν αξιώσεις οι Ρουμάνοι και οι Ιταλοί. Αγγλία και Γαλλία την επόμενη κιόλας ημέρα συμφώνησαν εγγράφως (!..)

1919.—Ολοκληρώνονται οι σκληρές μάχες στο Βασιλίνοβο και την Μπερζεβόσκα τής Μεσημβρινής Ρωσίας, όπου τμήματα των Ελληνικών 1ου και 34ου Συνταγμάτων, πολέμησαν ηρωικά και απέκρουσαν μεγάλες δυνάμεις Ερυθρών. Οι μάχες άρχισαν στις 8 Φεβρουαρίου, ενώ τα Ελληνικά τμήματα υποχώρησαν μόνο μετά από σχετική διαταγή.

1920.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μ. Ασία δέχεται μικροεπιθέσεις ατάκτων.

1921.—Το γλωσσικό ζήτημα συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις στον πνευματικό και πολιτικό κόσμο τής Ελλάδος.

.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

.—Διωγμοί και σφαγές τού Ελληνισμού στον Πόντο από τους τούρκους.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά οχυρωμένη στα εδάφη που είχε καταλάβει δυτικά τού Σαγγάριου, αναμένει επιθετική εκδήλωση των τούρκων.

1929.—Αιματηρή σύρραξη σημειώνεται στην Ελευσίνα μεταξύ χωροφυλάκων και απεργών εργατών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις και να τραυματιστούν δέκα.

1930.—Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα τής Κυβερνήσεως ο νέος καταστατικός χάρτης των Δημοσίων Υπαλλήλων.

1933.—Στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές πλειοψηφεί το Λαϊκό Κόμμα τού Παναγή Τσαλδάρη με 488.545 ψήφους, έναντι 483.231 ψήφων που έλαβε ο κυβερνητικός συνασπισμός τού Ελευθέριου Βενιζέλου. Ο Νικόλαος Πλαστήρας μόλις έμαθε το αποτέλεσμα, οργάνωσε την επομένη στρατιωτικό πραξικόπημα που απέτυχε.

1939.—Πραγματοποιείται η παρθενική παράσταση τής Λυρικής Σκηνής Αθηνών, η οποία λειτούργησε μέχρι το 1944 σαν παράρτημα τού Εθνικού Θεάτρου.

1941.—Εις το Μέτωπον σημειούται  μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και Ιταλών σφοδρά δράσις πυροβολικού, όλμων και περιπόλων.

1943.—(5–6/3) Περίπου εκατό άνδρες τής αντιστασιακής οργανώσεως ΠΑΟ και οκτακόσιοι οπλισμένοι χωρικοί τής περιοχής Βοΐου – Σιατίστης – Γρεβενών και Παλαικάστρου, επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στην θέση Φαρδύκαμπος εναντίον κινούμενης από τα Γρεβενά προς την Σιάτιστα, πεζοπόρας ιταλικής φάλαγγας. Η φάλαγγα διαλύθηκε και παραδόθηκαν 598 Ιταλοί μαζί με τον οπλισμό τους. Απώλειες Ιταλών, νεκροί: 38, τραυματίες: 67, αιχμάλωτοι 598.  Απώλειες Ελλήνων, νεκροί: 3, τραυματίες: 9. Αρχηγός τής επιθετικής ενέργειας ήταν ο αντισυνταγματάρχης Πεζικού, Ιωάννης Κοντονάσιος, ενώ συμμετείχαν ανώτεροι και κατώτεροι Έλληνες αξιωματικοί.

.—«Τα καταστήματα των Αθηνών και τού Πειραιώς παραμένουν κλειστά και εις τους δρόμους συγκροτούνται ογκώδεις διαδηλώσεις εις ένδειξιν διαμαρτυρίας διά την σχεδιαζομένην υπό των Γερμανών πολιτικήν επιστράτευσιν. Οι διαδηλωταί εισήλθον εις το υπουργείον Εργασίας και έκαυσαν τα αρχεία, άτινα θα ηδύναντο να χρησιμεύσουν εις τους Γερμανούς διά την εφαρμογήν του σχεδίου των. Κατά τας γενομένας συμπλοκάς, εφονεύθησαν τέσσερεις και ετραυματίσθησαν άνω των διακοσίων».

1949.—Προπαγανδιστική εγκύκλιος τού υποστράτηγου των κομμουνιστών καπετάν Γιώτη (Χαρίλαου Φλωράκη), παρουσιάζει τα ΛΟΚ ως ανύπαρκτα στην πράξη, και ότι ο Εθνικός Στρατός απλώς «μεταμφίεσε» τους άνδρες τού πεζικού, ντύνοντάς τους με εντυπωσιακές στολές έχοντας σκοπό να τονώσει το πεσμένο ηθικό τους. Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν ίσχυε και οι αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις των ΛΟΚ είχαν επιτυχία.

1950.—Διενεργούνται εκλογές στις οποίες πλειοψηφούν τα κόμματα τού Κέντρου: η Ε.Π.Ε.Κ. τού Νικόλαου Πλαστήρα, το Κόμμα των Φιλελευθέρων τού Σοφοκλή Βενιζέλου και το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα τού Γεώργιου Παπανδρέου. Στις 23 Μαρτίου ο Σοφοκλής Βενιζέλος σχημάτισε κυβέρνηση (23/3/1950-15/4/1950), με την στήριξη τού Λαϊκού Κόμματος τού Κωνσταντίνου Τσαλδάρη. Θα ακολουθήσει μία συνεχής εναλλαγή κυβερνήσεων κατ’ εντολή τού πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα. Κυβερνήσεις κατέρρεαν γιατί δεν έπαιρναν ψήφο εμπιστοσύνης, άλλες συμφωνούνταν, αλλά δεν τις άφηνε ο πρεσβευτής των Η.Π.Α. ούτε καν να εμφανιστούν στην Βουλή, άλλες είχαν διάρκεια 50 ημέρες ή και λιγότερες.

1952.—Μεγάλη στρατιωτική σύσκεψη πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη με την συμμετοχή τού αρχιστράτηγου τού ΝΑΤΟ, στρατηγού Αϊζενχάουερ.

1958.—Μετά από την αποχώρηση δεκαπέντε βουλευτών και την παραίτηση τού Κωνσταντίνου Καραμανλή, ανέλαβε σαν σήμερα η υπηρεσιακή κυβέρνηση τού Κωνσταντίνου Γεωργακόπουλου έως την διενέργεια νέων εκλογών (5/3/1958 -17/5/1958).

1959.—Η ελληνική Βουλή τιμά τους αγωνιστές τής ΕΟΚΑ σε ειδικές συνεδριάσεις.

1968.—Ολοκληρώνεται η νέα εθνική οδός Λάρισας-Θεσσαλονίκης.

1974.—Το δικτατορικό καθεστώς  Ιωαννίδη – διά κυβερνήσεως Α. Ανδρουτσόπουλου–, σε μία επίδειξη βίαιης παρεμβάσεως στα εκκλησιαστικά, αποφασίζει το μεταθετό των επισκόπων.

1981.—Μεγάλη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 Ρίχτερ σημειώνεται τα μεσάνυχτα, προκαλώντας νέο κύμα πανικού στην πρωτεύουσα, κυρίως όμως στην Χαλκίδα, την Θήβα και την γύρω περιοχή. Τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν οι Πλαταιές και το χωριό Καπαρέλλι. Έντρομοι οι Αθηναίοι εγκατέλειψαν και πάλι τις πολυκατοικίες· τέσσερα άτομα πήδησαν από μπαλκόνια και τραυματίστηκαν.

1984.—Η Συνεδρία 38 τής αρμόδιας Επιτροπής τού Συμβουλίου Ασφαλείας, επικυρώνει την απόφαση (7/9/1983) τής επιτροπής Ανθρωπίνων δικαιωμάτων γιά καταπάτηση και πλήρη έλλειψη στοιχειώδους διαβιώσεως τής εθνικής μειονότητας των Ελλήνων τής Βορείου Ηπείρου.

1991.—Γιά… ελληνικό επεκτατισμό στο Αιγαίο κάνει λόγο η Άγκυρα σε επιστολή της προς τον Ο.Η.Ε., καταγγέλλοντας συγχρόνως τον εξοπλισμό των Ελληνικών νησιών.

.—Απεβίωσε ο συγγραφέας, ποιητής, ηθοποιός και σκηνοθέτης, Δημήτρης Χριστοδούλου.

2011.—Ημερομηνία θανάτου τού συνθέτη και στιχουργού, Μανώλη Ρασούλη. Καταγόταν από τις Σίσες Μυλοποτάμου Ρεθύμνου και απεβίωσε από έμφραγμα στην Θεσσαλονίκη. Με αριστερή ιδεολογία γιά ένα διάστημα, μετά από ένα ταξείδι του στην Ινδία και την συνάντησή του με τον Όσσο (Osho), μπήκε σε άλλους περιπετειώδης δρόμους αναζήτησης. Πολεμήθηκε από το καλλιτεχνικό και πολιτικό κατεστημένο, φύσει ελεύθερο πνεύμα, αρνούμενος να συμβιβαστεί. Όπως έγραψε ο ίδιος : “[…] Ο πολιτισμός ηττήθη βρωμοφυλλάδα Ελευθεροτυπία. Ηττήθηκα εγώ που διαχειρίζομαι την ζωντανή γλώσσα τού καθημερινού Έλληνα και εφευρίσκω λέξεις, φράσεις, νοήματα, με την ελπίδα ότι ο κοινωνικός ιστός θα ξαναεπιστρέψει. Εγώ δεν ακολούθησα την Ουτοπία. Ακολουθώ το ρεαλισμό και το μέγα πάθος. Εγώ ζω στην ψυχή μου και στην ψυχή των άλλων. Δεν ζω στην τσέπη μου και την τσέπη των άλλων. Είναι μεγάλο το θέμα. Είναι εθνικό. Αν το έθνος δεν θέλει να υφίσταται πιά, πάω πάσο”. Νεκρός βρέθηκε το πρωί τής Κυριακής 13 Μαρτίου 2011, από φιλικό του άτομο.

2014.—Ἑλληνικὲς οἱ ῥίζες τῆς ἄλγεβρας. Σὰν σήμερα, ἡ ἐρευνητικὴ ὁμάδα τοῦ ΜΙΘΕ (ἕδρα τῆς Ἱστορίας τῶν Μαθηματικῶν) τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν, παρουσίασε στὸ Παρίσι τὴν ἀνακάλυψη ἑνὸς χειρόγραφου. Βάσει αὐτοῦ, ἀποδεικνύεται ὅτι ὁ μαθηματικὸς Θέων χρησιμοποίησε τὴν ἀλγεβρική μέθοδο τοῦ Διόφαντου («διὰ τῆς τῶν Διοφαντείων ἀριθμῶν ἀγωγῆς»), γιὰ νὰ λύσῃ ἕνα ἀστρονομικὸ πρόβλημα τοῦ Πτολεμαίου. Ἡ ἀνακάλυψη τῶν δύο Ἑλλήνων ἐρευνητῶν καὶ μαθηματικῶν ἔγινε ἀποδεκτὴ ἔπειτα ἀπὸ κρίση, σ’ ἕνα ἀπὸ τὰ αὐστηρότερα περιοδικὰ τοῦ χώρου, στὸ ἰαπωνικό SCIAMVS (14, 2013 41-57). Μετὰ ἀπὸ αὐτό, οἱ βασικὲς ῥίζες τῆς ἄλγεβρας θὰ ἀνιχνευθοῦν σὲ διαφορετικὴ κατεύθυνση. Σχετικὰ μὲ τοὺς Ἄραβες, μερίδα μελετητῶν ἐπιμένει ὅτι πρὶν ἀπὸ αὐτοὺς δὲν ὑπῆρχε τίποτε σχετικὸ μὲ τὴν ἄλγεβρα. Οἱ ἴδιοι ἐπίσης ἀρνοῦνται τὸν ἀλγεβρικό χαρακτῆρα τοῦ ἔργου τοῦ Διόφαντου, ὑποστηρίζοντας ὅτι ἡ ἄλγεβρα εἶναι μία ἐπιστήμη ποὺ γεννήθηκε στὸ Ἰσλάμ· ἔναντι αὐτῆς τῆς θεωρίας ἀντιπαρατέθηκε μία ἄλλη, σύμφωνα μὲ τὴν ὁποία οἱ Ἄραβες δὲν ἔκαναν τίποτε παραπάνω ἀπὸ τὸ νὰ μεταφράσουν κείμενα Ἑλλήνων.

2015.—Η παγκόσμια Παμμακεδονική Ένωση με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ρητώς ότι η βούληση τής συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, πολύ δε περισσότερο των Μακεδόνων, είναι, η οριστική ονομασία των Σκοπίων να μην περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του.

2017.—Κυριακή τής Ορθοδοξίας. Ο Πατήρ Ζήσης στην ομιλία του κατά την Θεία Λειτουργία στον ιερό μετοχικό Ναό τού αγίου Αντωνίου τής ιεράς Μονής αγίας Θεοδώρας τής Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, διέκοψε την μνημόνευση τού επίσκοπου Θεσσαλονίκης  Άνθιμου. Ήδη είχε κοινοποιήσει την απόφασή του με επιστολή από τις 3 τού μηνός, στην οποία έγραφε διεξοδικά τους λόγους διακοπής τού μνημοσύνου. Ήταν σχετικοί με  την Σύνοδο τής Κρήτης τον Νοέμβριο τού 2016 και την στάση των ιερέων τής Εκκλησίας τής Ελλάδος έναντι των αποφάσεών της υπέρ τού Οικουμενισμού.

2018.—Απόφαση τού Εφετείου Ηρακλείου ανατρέπει τις πολυετείς ποινές φυλακίσεως που είχαν επιβληθεί στα πέντε μέλη τού πληρώματος τού τούρκικου δουλεμπορικού πλοίου, «Baris». Το αιτιολογικό τής αποφάσεως ήταν ότι ο εντοπισμός και η σύλληψη των δουλέμπορων έγινε στα διεθνή ύδατα, εκτός τής δικαιοδοσίας τού Λιμενικού (!..) Η απόφαση εξέπληξε και προβλημάτισε τους αξιωματικούς τού Λιμενικού, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις είχαν κληθεί να διαχειριστούν υποθέσεις παράνομης διακινήσεως αλλοδαπών στα ανοικτά τής Κρήτης με τέτοιου είδους πλοία. Υπ΄ όψιν ότι το εν λόγω δουλεμπορικό πλοίο, είχε αναχωρήσει από την Μερσίνα στις 13 Νοεμβρίου τού 2014 μεταφέροντας 586 αλλοδαπούς κλειδωμένους στα αμπάρια του και εξέπεμψε σήμα κινδύνου δώδεκα ημέρες μετά.

2019.—Παραδόθηκε στο ανακριτικό γραφείο η δικογραφία που σχηματίστηκε γιά την τραγωδία στο Μάτι Ανατολικής Αττικής (23/7/2018), με τους Εισαγγελείς να ασκούν ποινικές διώξεις σε βάρος 20 ατόμων γιά την φονική πυρκαγιά. Διαπιστώθηκε «απόλυτη ασυνεννοησία και κατάρρευση τού συστήματος». Οι Εισαγγελείς ζήτησαν την άσκηση ποινικής διώξεως γιά τα αδικήματα τής ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, των σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή και τού εμπρησμού από αμέλεια (όλα πλημμελήματα) κατά περίπτωση σε βάρος δημάρχων, αιρετών, τής Περιφέρειας, τής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τής Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και τής Πυροσβεστικής. Από την διάταξη προκύπτουν ευθύνες γιά όσα ΔΕΝ έγιναν στο επίπεδο προλήψεως, αλλά και κατά την διάρκεια τής πυρκαγιάς, καθώς υπήρξε πλήρης έλλειψη συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους υπό φρικώδεις συνθήκες 102 άνθρωποι. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και ο 65χρονος που επιχείρησε να κάψει ξερά κλαδιά στο Νταού Πεντέλης (πρώτη εστία τής φονικής πυρκαγιάς). Από το σημείο εκείνο, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και η φωτιά ξέφυγε πλήρως από τον έλεγχο.    

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com