ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 06 ΜΑΡΤΙΟΥ

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Άγαλμα τού Οδυσσέα, από παριανό μάρμαρο. Βρέθηκε στο Nαυάγιο των Aντικυθήρων.
6 Μαρτίου

326.—Μνήμη ευρέσεως τού Σταυρού τού Μαρτυρίου από την μητέρα τού Μεγάλου Κωνσταντίνου, Ελένη, στην Ιερουσαλήμ. Στις εργασίες τής Α΄ Οικουμενικής Συνόδου στην Νίκαια, ο Επίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του με τον Αυτοκράτορα, έθεσε το θέμα τού ναού τής Αφροδίτης που είχαν αναγείρει οι εθνικοί στον λόφο τού Γολγοθά, στο σημείο τής σταυρικής θυσίας τού Κυρίου. Την ίδια χρονιά η μητέρα τού Μεγάλου Κωνσταντίνου, Ελένη, πραγματοποίησε ταξίδι στα Ιεροσόλυμα. Το πρώτο έργο της ήταν η ανεύρεση τού Τιμίου Σταυρού. Η προσπάθεια πέτυχε και ο Τίμιος Σταυρός βρέθηκε μέσα σε σπήλαιο, μαζί με τους δύο άλλους των συσταυρωθέντων ληστών και τα λοιπά σύνεργα τής σταυρώσεως. Αμέσως μετά, με βασιλικά έξοδα αναγέρθηκε γιά πρώτη φορά ο Ναός τής Αναστάσεως. Οι εργασίες τής οικοδομήσεως ολοκληρώθηκαν το 335 μ.Χ. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου τού 336, από τους επισκόπους που συμμετείχαν στην σύνοδο τής Τύρου και στις 14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ύψωση τού Τιμίου Σταυρού.

846.—Σαράντα δύο αιχμάλωτοι τού Ρωμαϊκού στρατού μετά την πολιορκία τού Αμορίου και την πτώση του στα χέρια των Αράβων τον Αύγουστο τού 838, βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στην Σαμάρα, διότι αρνήθηκαν να εξισλαμιστούν.

991.—Ο περίφημος στρατηγός, Βάρδας Σκληρός, απεβίωσε στο Διδυμότειχο.

1802.—Ο αγγλικός στρατός αποβιβάζεται στην Κέρκυρα. Από τις 2 Μαρτίου 1800, στην Συνθήκη τής Κωνσταντινουπόλεως στην οποία είχε προσχωρήσει και η Αγγλία, είχε αναγνωριστεί η πολιτική ύπαρξη τής Επτανήσου Πολιτείας υπό την εγγύηση τής Ρωσίας και την προστασία τής Υψηλής Πύλης. Λόγω επεισοδίων που ξέσπασαν το 1802, αποβιβάστηκε στην Κέρκυρα βρετανικός στρατός, με σκοπό την αποκατάσταση τής τάξεως.

1810.—Συνεχίζει η αντιδικία με τον πειρατή Διονύσιο Στάμο και τον Γάλλο πρόξενο Κορώνης, ο οποίος έδρασε γιά τα συμφέροντα τού Βελή Πασά των Ιωαννίνων. Μετά την καταγγελία τού Επτανήσιου πειρατή γιά αρπαγή νόμιμου κούρσου (βλ. 19 Δεκεμβρίου 1809), έγγραφο τού αυτοκρατορικού κομισάριου συνιστά στον διοικητή Κυθήρων Δημήτριο Αρβανιτάκη, να παράσχει κάθε ευκολία στο κουρσάρικο το οποίο δρούσε επίσης με γαλλική σημαία.

1824.—«Ἡ ἐν Κρανιδίῳ διαμένουσα Κυβέρνησις μετέβη εἰς Μύλους τοῦ Ναυπλίου». Οι έδρες κυβερνήσεως και εκτελεστικού μεταφέρονται από το Κρανίδι Αργολίδας στους Μύλους τού Ναυπλίου.

1825.—«Προφυλάκισις ὡς ἀνταρτῶν τῶν Θ. Κολοκοτρώνη, Ἀναγνώστου, Κανέλλου καὶ Νικολάου Δεληγιάννη, Παναγιώτου καὶ Ἰωάννου Νοταρᾶ, Θεοδ. Γρίβα, Μήτρου Ἀναστασοπούλου, Μητροπέτροβα, Γ. Παπατσώνη, Ἰ. Κίρτσαλη καὶ Ἀντ. Κατσαροῦ ἐντὸς τοῦ μοναστηρίου τοῦ Προφήτου Ἠλιοῦ τῆς Ὕδρας».

1826.—(5-12)«Πολιορκία τοῦ φρουρίου τῆς Καρύστου ὑπό Φαβιέρου». Γίνεται σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων και τούρκων στο φρούριο τής Καρύστου.

1835.—Μάχη σώματος Χωροφυλακής με την συμμορία τού τρομερού αρχιληστή Κονοβουνήσιου σε ποιμνιοστάσιο κοντά στο χωριό Πλατανιά τής Ολυμπίας. Στην διάρκειά της, τρεις από τους ληστές σκοτώθηκαν. Θα ακολουθήσει άγρια καταδίωξη με τελική κατάληξη τις πρώτες πρωινές ώρες τής επομένης.

1841.—Οι Σφακιανοί στην Κρήτη επαναστατούν και πάλι.

1863.—Η Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων εκλέγει ως βασιλέα τής Ελλάδος τον δευτερότοκο γυιό τού πρίγκιπα Χριστιανού τής Δανίας, Γεώργιο τον Α΄.

.—Το φύλο τής εφημερίδας «ΕΘΝΟΦΥΛΑΞ», αναφέρει ότι: «Εκατόν πεντήκοντα περίπου Γερμανοί, εκ τής άνω Γερμανίας, ταξειδεύοντες δι’ ιδιαιτέρου ατμοπλοίου, περιηγήσεως χάριν, έφθασαν ενταύθα χθες και επεσκέφθησαν τα αξιοπεριεργότερα μέρη τής πρωτευούσης».

1864.—Ο Κωνσταντίνος Κανάρης ορκίζεται κυβερνήτης τής Ελλάδος. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης γεννήθηκε στα Ψαρά το 1793 ή το 1795  και απεβίωσε στην Αθήνα στις 2 Σεπτεμβρίου 1877. Ήταν σημαντική μορφή τού ναυτικού αγώνα κατά την Ελληνική Επανάσταση τού 1821, μετέπειτα ναύαρχος και κατόπιν πολιτικός. Διετέλεσε πρωθυπουργός τής Ελλάδος τα έτη 1864-65 και 1877.

1894.—Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο τής εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ», με διευθυντή τον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη.

1897.—Οι Ευρωπαίοι, ανακοινώνουν ότι «απεφάσισαν αμετακλήτως να εξασφαλίσουν την πλήρη αυτονομία τής Κρήτης υπό την επικυριαρχία τού Σουλτάνου».

1901.—Δημοσίευμα τής Εφημερίδας «Σκρίπ» αναφέρει ότι :«Χθεσινό τηλεγράφημα από την Κέρκυρα, ανήγγειλε την άφιξη τού Ιταλού τεχνίτη τού Αρχαιολογικού Μουσείου τής Νεαπόλεως κ. Καραντενούτο, ο οποίος σήμερα θα έρθει στην Αθήνα γιά τον καθαρισμό των αγαλμάτων τού ναυαγίου των Αντικυθήρων. Τον κ. Καραντενούτο θα υποδεχθεί στον Πειραιά ένας από τους εφόρους των αρχαιοτήτων με εντολή τού υπουργού των Εκκλησιαστικών κ. Στάη».

1902.—Τουρκαλβανοί από τις Φιλιάτες επιτέθηκαν εναντίον τού διοικητηρίου Ιωαννίνων και ήλθαν σε συμπλοκή με τους χωροφύλακες.

1904.—Εγκαινιάζεται η λειτουργία τού πρώτου τμήματος τής σιδηροδρομικής γραμμής Πειραιώς – Αθηνών – Θηβών – Λειβαδιάς – Λιανοκλαδίου – Παλαιοφαρσάλων (τότε Δεμερλή).

1905.—Τα εγκλήματα των βούργαρων στην Μακεδονία είναι καθημερινά. Συμμορία τους, απήγαγε στα Γιαννιτσά τον Έλληνα δάσκαλο Νικόλαο Ρώμη, την σύζυγο και τον μόλις δύο ετών γυιό τους, τους οποίους και κατέσφαξαν.

1910.—Αιματηρά γεγονότα στην Θεσσαλία. Με προτροπή των μεγαλοτσιφλικάδων, ο στρατός ανοίγει πυρ και σκοτώνει στο χωριό Κιλελέρ δύο αγρότες, έπειτα από επεισόδια με τους σιδηροδρομικούς.

.Άλλοι δυο νεκροί στο χωριό Τσουλάρ, μετατρέπουν σε φονική μάχη το συλλαλητήριο που οργανωνόταν την ίδια μέρα στην Λάρισα. Μετά από την ενσωμάτωση τής Θεσσαλίας στην Ελλάδα το 1881, στην ζωή των αγροτών τού Θεσσαλικού κάμπου δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα. Η γη απλώς άλλαξε χέρια και τον τούρκο δυνάστη διαδέχτηκε ο μεγαλοτσιφλικάς, με δικαιώματα ζωής και θανάτου. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι χωρικοί έγιναν δέκτες ενός επαναστατικού ευαγγελίου. Απ’ το 1908, ο Θεσσαλικός κάμπος ήταν αναμμένο ηφαίστειο, έτοιμο να εκραγεί. Οι αγρότες τής Θεσσαλίας βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση.

1911.Η τουρκία εξακολουθεί τις αγριώτατες διώξεις εναντίον τής ομογένειας.

1913.—Ο Ελληνικός Στρατός τής 8ης Μεραρχίας που δρα στην Ήπειρο, εκδιώκει τους τούρκους μέχρι τής περιοχής τής Κλεισούρας.

.—Αφού η Αθήνα πληροφορείται την δολοφονία τού βασιλέα Γεώργιου Α΄ στην Θεσσαλονίκη, θα ορκίσει νέο βασιλέα τον Κωνσταντίνο Α΄.

1915.—Παραιτείται ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος μετά από την συνάντησή του με τον βασιλέα Κωνσταντίνο Α΄, καθώς εκείνος αρνείται να συγκατατεθεί στην συμμετοχή τής Ελλάδος στην εκστρατεία τής Αντάντ στα Δαρδανέλλια (βλ. και 22/2  π. ημ.)

.—Η Μυστική Συμφωνία τού Λονδίνου μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, με την οποία παραχωρείται από την Γαλλία και την Αγγλία στην Ρωσία, η Κωνσταντινούπολη με την ενδοχώρα εκατέρωθεν των Θρακικών Στενών. Οι σύμμαχοι τού Ελ. Βενιζέλου εκπλήρωσαν τον προαιώνιο πόθο των Ρώσων, συναινώντας στις παράλογες αξιώσεις τους γιά τους Έλληνες και την Κωνσταντινούπολη, με σκοπό την συμμαχία τους εναντίον των Γερμανών. Μόλις την προηγούμενη ημέρα, ο υπ. Εξωτερικών τής Ρωσίας τόνισε ότι η εμφάνιση τής Ελληνικής Σημαίας στην Κωνσταντινούπολη, θα προκαλέσει στην Ρωσία ανησυχία και οργή (…)

1918.—Νέος Επίσκοπος Αθηνών ο τέως Κιτίου (Κύπρος) Μελέτιος.

1919.—Το Ελληνικό Σώμα στην Μεσημβρινή Ρωσία, διεξάγει, από τις 6 έως τις 21 Μαρτίου, σκληρούς αγώνες στα περίχωρα τής Οδησσού. Ο ηρωισμός των ανδρών του, εντυπωσιάζει εχθρούς και δήθεν «συμμάχους». Η συμμετοχή τού Ελληνικού Σώματος κρίθηκε απαραίτητη από τον Βενιζέλο, λόγω των ανταλλαγμάτων που υποτίθεται θα κέρδιζε σε σχέση με την Σμύρνη. Το δυσμενές αποτέλεσμα και ο διωγμός που ξέσπασε από τους μπολσεβίκους εις βάρος των Ελλήνων τού Πόντου, καθώς και η μετέπειτα βοήθεια προς τους νεότουρκους από τους Ρώσους κομμουνιστές, δεν συνυπολογίστηκαν.

1920.—Στο μέτωπο Μ. Ασίας η δράση περιπόλων συνεχίζεται.

1921.—Ολόκληρη η δύναμη τού Ελληνικού Στρατού στην Μ. Ασία ετοιμάζει την επίθεσή της εναντίον των τούρκων.

1922.—Η Ελληνική στρατιά στην Μ. Ασία αναμένει έτοιμη την επιθετική ενέργεια των τούρκων.

.—Έκθεση τού τούρκου Δζεμάλ Μουσχέτ, στηριζόμενη σε μία επιστολή ενός Γάλλου από την Βηρυτό, έγραφε γιά τις σφαγές τής Μερζιφούντας στον Πόντο: «[…] Μία συμμορία από 2.000 στρατιώτες κατέστρεψε τα χωριά και έσφαξε τον χριστιανικό πληθυσμό. Στην Μερζιφούντα υποχρέωσαν τους χριστιανούς να καταβάλουν φόρο που ξεπερνούσε τα εισοδήματά τους. Εκείνοι πούλησαν τα πάντα, δανείστηκαν και τελικά πλήρωσαν το ποσό. Όταν οι τούρκοι εξασφάλισαν μ’ αυτόν τον τρόπο τα χρήματά τους, κάλεσαν τους άνδρες στο Διοικητήριο γιά να τους δώσουν [δήθεν] μία απόδειξη· εκεί τους έσφαξαν· έτοιμες τάφροι δέχτηκαν τα πτώματα. Έπειτα, ήρθε η σειρά των γυναικών και των παιδιών. Έψαξαν τα σπίτια, τα έβαλαν φωτιά, έσφαξαν ή άρπαξαν τις γυναίκες· 500 από αυτές τις δυστυχισμένες που είχαν καταφύγει στο οίκημά μας, κλείστηκαν εκεί. Τις έβαλαν φωτιά ….».

1923.—Νέο διάταγμα ορίζει ότι τα χάλκινα και χαλκονικέλινα νομίσματα που έκοψε η αυτόνομη Κρήτη με βάση το διάταγμα τού 1900 (17/4), θα αποσυρθούν από την κυκλοφορία.

1926.—Νέος ανασχηματισμός τής κυβερνήσεως τού καθεστώτος Πάγκαλου. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος αλλάζει τέσσερεις υπουργούς (Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας και Γεωργίας – Βιομηχανίας).

1927.—Η κυβέρνηση, γιά να αντιμετωπίσει το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα τής χώρας,  προβαίνει σε νέες απολύσεις υπαλλήλων καθώς και σε περικοπές δαπανών.

1930.—Μόλις είκοσι ημέρες μετά από τον καταστροφικό σεισμό τής 14ης Φεβρουαρίου (βλ. ημ.), δύο μετασεισμοί έρχονται να πλήξουν εκ νέου την Κρήτη. Αρκετές ήταν οι ζημίες οι οποίες καταγράφηκαν στις περισσότερες περιοχές τού νησιού.

1932.—Παραιτείται η ελληνική Κυβέρνηση εξ αιτίας τής οικονομικής κρίσεως. Ο Βενιζέλος κάνει έκκληση γιά σχηματισμό οικουμενικής κυβερνήσεως.

1933.—Σχηματίζεται κυβέρνηση υπό το στρατηγό Οθωναίο, η οποία έπειτα από τέσσερεις μέρες θα μεταβιβάσει την εξουσία στους νικητές των εκλογών («Ηνωμένη Αντιπολίτευση» υπό τον Π. Τσαλδάρη).

.—Νέα απόπειρα βενιζελικού πραξικοπήματος από τον Πλαστήρα. Είναι το ένατο στην σειρά που πραγματοποιεί η παράταξη τού Ελ. Βενιζέλου (…). «[…] Μόλις έγινε γνωστό ότι τα εκλογικά αποτελέσματα έδιναν την νίκη στο αντίπαλο κόμμα, ο στρατηγός Πλαστήρας εκδήλωσε μεγαλόφωνα προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο πρόθεση εγκαταστάσεως στην Ελλάδα δικτατορίας, όμοιας με την φασιστική τής Ιταλίας, με το επιχείρημα ότι “Θα κάνουμε ό,τι και στην Ιταλία που χάρις στον φασισμό προοδεύει”. Ο Ν. Πλαστήρας, σε επιστολή που έγραψε στις 2 Αυγούστου 1937, σημειώνει ότι ενήργησε με την συγκατάθεση τού Ε. Βενιζέλου. Μετά από την αποτυχία τού πραξικοπήματος, ο Πλαστήρας διέφυγε στην Ιταλοκρατούμενη Δωδεκάνησο και τέθηκε υπό την προστασία τού δικτάτορα Μουσολίνι. Από εκεί και πέρα, με την οικονομική βοήθεια τού Ε. Βενιζέλου, εγκαταστάθηκε στην νότια Γαλλία όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος τού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

1936.—Με την υποστήριξη και των κομμουνιστών εν μέσω θυελλώδους συνεδριάσεως, εκλέγεται νέος Πρόεδρος τής Βουλής ο Θεμιστοκλής Σοφούλης. Είχε προηγηθεί στις 19 Φεβρουαρίου η μυστική συμφωνία μεταξύ τού αρχηγού των Φιλελεύθερων και τού ηγέτη τής κοινοβουλευτικής ομάδας τού Παλλαϊκού Μετώπου (Κ.Κ.Ε.), Στυλιανού Σκλάβαινα, σύμφωνα με την οποία το Παλλαϊκό Μέτωπο δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τον Σοφούλη γιά πρόεδρο τής Βουλής, με αντάλλαγμα οι Φιλελεύθεροι να καταργήσουν το «Ιδιώνυμο», και να αμνηστεύσουν ηγετικά στελέχη τού Κ.Κ.Ε. Η υπόσχεση όμως στην συνέχεια δεν τηρήθηκε.

.—Την ίδια ημέρα ο βασιλέας Γεώργιος Β΄ αναθέτει στον Θεμιστοκλή Σοφούλη τον σχηματισμό κυβερνήσεως.

.—Μετά από την παραίτηση τού Αλέξανδρου Παπάγου, ο I. Μεταξάς αναλαμβάνει το υπουργείο Στρατιωτικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση τού Κωνσταντίνου Δεμερτζή.

1941.—Οι Ελληνικές δυνάμεις καταλαμβάνουν ολόκληρη την περιοχή τής Μετσιγκοράνης και τού ανατολικού τμήματος των στενών τής Κλεισούρας, ενισχύοντας έτσι τις θέσεις μας στο μέτωπο τής Τρεμπεσίνας.

.—Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε χωρία τής Ηπείρου.

1942.—Ομάδα τής εθνικής αντιστασιακής οργάνωσης ΠΑΟ, επιτίθεται σε Ιταλούς στην Κλεισούρα και εξοντώνει πέντε εχθρούς.

1943.—Η καταστροφή των Σερβίων Κοζάνης. Στις 6 Μαρτίου 1943, Ιταλική φάλαγγα που πήγαινε από την Ελασσόνα στην Σιάτιστα, πέρασε από τα Σέρβια τής Κοζάνης και παρέμεινε 2 με 3 ημέρες ώσπου να κατασκευάσει καινούργια γέφυρα στον Αλιάκμονα. Σε συνεννόηση με τους Γερμανούς, οι Ιταλοί τις μέρες αυτές κατέστρεψαν και ρήμαξαν 1.100 σπίτια. Τα Σέρβια καταστράφηκαν ολοκληρωτικά, με μόνο το ορφανοτροφείο και 2 ή 3 σπίτια να γλιτώνουν από την μανία των κατακτητών. Πάνω από 40 Σερβιώτες εκτελέστηκαν ή κάηκαν ζωντανοί την μαύρη εκείνη ημέρα. Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 70 τις επόμενες μέρες.

.—(5–6/3) Περίπου εκατό άνδρες τής αντιστασιακής οργανώσεως ΠΑΟ και οκτακόσιοι οπλισμένοι χωρικοί τής περιοχής Βοΐου – Σιατίστης – Γρεβενών και Παλαικάστρου, επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στην θέση Φαρδύκαμπος εναντίον κινούμενης από τα Γρεβενά προς την Σιάτιστα, πεζοπόρας ιταλικής φάλαγγας. Η φάλαγγα διαλύθηκε και παραδόθηκαν 598 Ιταλοί μαζί με τον οπλισμό τους. Απώλειες Ιταλών, νεκροί: 38, τραυματίες: 67, αιχμάλωτοι 598.  Απώλειες Ελλήνων, νεκροί: 3, τραυματίες: 9. Αρχηγός τής επιθετικής ενέργειας ήταν ο αντισυνταγματάρχης Πεζικού, Ιωάννης Κοντονάσιος, ενώ συμμετείχαν ανώτεροι και κατώτεροι Έλληνες αξιωματικοί.

1944.—Συνέρχεται η Α΄ Συνδιάσκεψη τού Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας στο Καρπενήσι.

.—Την 6η Μαρτίου οι Γερμανοί εισέβαλαν γιά πρώτη φορά από την Πτολεμαΐδα στο χωριό Ερμακιά, πυρπολώντας κατοικίες τού χωριού. Στην περιοχή δρούσαν κομμουνιστές αντάρτες, των οποίων θύμα υπήρξε και ο π. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης. Δολοφονήθηκε σε μιά χαράδρα στις 22/3/1944, ανάμεσα στα χωριά Εξοχή και Ερμακιά. Το γεγονός ύπαρξης των κομμουνιστών, οδήγησε σε αντίποινα κατά τα οποία οι Γερμανοί εισέβαλαν πέντε (5!!) φορές στο χωριό, σε διάστημα μόλις σαράντα ημερών (από 6/3ου μέχρι 22/4ου), σφάζοντας, καίγοντας, λεηλατώντας και προβαίνοντας σε κάθε είδους δηώσεις.

1945.—Σύμφωνα με μαρτυρία τού ΕΛΑΣίτη Νικήτα Σαμαρτζή, στην ευρύτερη περιοχή Φενεού οι ομόφρονές του, προχώρησαν σε σφαγή εθνικόφρονων πολιτών και μεταξύ άλλων ομολόγησε πως «[…] πάνω από το χωριό Γκιόζα μέσα σε μία τρύπα οι αντάρτες τού 6ου Συντάγματος έχουν εκτελέσει περισσότερους από 1.000 αντιδραστικούς».

.—Τμήματα τού Ιερού Λόχου πραγματοποιούν περιπολίες στα νησιά Χάλκη, Πάτμο, Αμοργό, Νίσυρο, Κω και Λειψούς. Άλλο τμήμα, καταφέρνει να συλλάβει 5 εχθρούς στην Μήλο.

.—Η τιμημένη ομάδα ανταρτών των Εθνικών Αντιστασιακών οργανώσεων ΕΑΟ – ΕΣΕΑ, παραδίδει τα όπλα της στην Εθνοφυλακή. Ήταν αυτοί που είχαν ξεσκίσει βουργάρους και βουργαρόφρονες κυρίως στα βουνά τής Δράμας καθώς και σε όλη την ανατολική Μακεδονία.

1949.—Οι κομμουνιστές συντρίβονται στα Κεδρύλλια.

.—Στην Θεσσαλική πεδιάδα, μετά από νικηφόρα μάχη τού Στρατού, το Β΄ Σύνταγμα Ιππικού διέλυσε τελειωτικά το Έφιππο Σύνταγμα Γαζή (ενν. κομμουνιστές αντάρτες).

1950.—Οι ελληνικές εκλογές, που έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση τού Λαϊκού Κόμματος και την εντυπωσιακή άνοδο τής ΕΠΕΚ, οδηγούν σε μία κυβέρνηση υπό τον Σοφοκλή Βενιζέλο. Το Λαϊκό Κόμμα έλαβε 63 έδρες, το Κόμμα Φιλελεύθερων 56 και η ΕΠΕΚ: 49.

1956.—Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ διακήρυξε: «Εν ουδεμιά περιπτώσει θα υποστείλωμεν την σημαίαν τής αυτοδιαθέσεως».

.—Ο ήρωας τής ΕΟΚΑ Κυπριανού Μιχαήλ, ετών 17, εκ Πέγειας, εφονεύθη εις Πέγειαν υπό δυνάμεων ασφαλείας.

1964.—Ο βασιλέας Παύλος άφησε στο Τατόϊ την τελευταία του πνοή. Ετάφη στο Παλαιόκαστρο την Πέμπτη 12 Μαρτίου, στην θέση την οποία είχε επιλέξει ο ίδιος, εν μέσω γενικής συγκινήσεως και λαϊκού πένθους.

.—Κατά την διάρκεια ειδικής τελετής, η οποία πραγματοποιείται στα Βασιλικά Ανάκτορα τής Αθήνας, ο βασιλέας Κωνσταντίνος Β΄ δίνει τον νενομισμένο όρκο τού συνταγματικού Βασιλέα. Ο βασιλέας Κωνσταντίνος Β΄, συνοδευόμενος από την διάδοχο Ειρήνη και τον πρίγκιπα Μιχαήλ, εισήλθε στην Μεγάλη Αίθουσα των Βασιλικών Ανακτόρων Αθηνών προκειμένου να δώσει τον νενομισμένο όρκο τού συνταγματικού Βασιλέα ενώπιον τού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρυσόστομου Β΄, των μελών τής Ιεράς Συνόδου, τού Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου και των μελών τής κυβερνήσεως. Μετά από την ολοκλήρωση τής ορκωμοσίας, ο Γ. Παπανδρέου συνεχάρη τον νέο Βασιλιά.

1976.—Επίθεση τής τρομοκρατικής οργανώσεως ΕΛΑ καταστρέφει έξι λεωφορεία, ενώ προκαλεί ζημιές σε άλλα οκτώ, στο αμαξοστάσιο Αγίου Δημητρίου.

1981.—Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην Κόρινθο, όπου ήδη έχουν χαρακτηριστεί ακατοίκητα 3.742 σπίτια.

1985.—Η ελληνική κυβέρνηση κάνει γνωστή την πρόθεσή της να αγοράσει 120 αεροσκάφη τρίτης γενιάς γιά την ενίσχυση τής Πολεμικής Αεροπορίας. Στις 6 Μαρτίου τού 1985, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου εξήγγειλε θεαματικά την περιβόητη «αγορά τού αιώνα».

1990.—Η Ελευθεροτυπία αποκαλύπτει την “υπόθεση Κιάππε“, που συγκλονίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Κωνσταντίνος Κιάππε, υπάλληλος τής ΕΠΟ με ειδικότητα στις διεθνείς σχέσεις, αποκαλύπτει την έγγραφη καταγγελία τού διαιτητή Κώστα Δημητριάδη στην FIFA σε σχέση με κυκλώματα τα οποία ρυθμίζουν αποτελέσματα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν πήγε φυλακή.

1994.—Πέθανε στο νοσοκομείο “Μεμόριαλ” τής Νέας Υόρκης, η Μελίνα Μερκούρη μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο.

2012.—Απεβίωσε ο Φοίβος Σταυρίδης, (από την Λάρνακα Κύπρου), ποιητής, εκδότης τού περιοδικού τέχνης και προβληματισμού «Ο ΚΥΚΛΟΣ», και συνεκδότης τού περιοδικού«ΜΙΚΡΟΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ». Μελέτησε και δημοσίευσε άρθρα γιά την κυπριακή λογοτεχνία τού 19ου και τού 20ου αιώνα και ήταν δημιουργός και αρθρογράφος τού ιστολογίου, «Η ΑΛΛΗ ΚΥΠΡΟΣ». Εκδότης, επιμελητής εκδόσεων, μελετητής, λόγιος, και τέλος, δωρητής των πολύτιμων συλλογών του και ευεργέτης, ο Φοίβος Σταυρίδης διαφύλαξε έναν πραγματικό πολιτιστικό θησαυρό γιά τον τόπο του, ο οποίος αφορά όλους τους τομείς τής ιστορίας και τού πολιτισμού τής Κύπρου από το 1580 έως τις μέρες μας. Μεγάλο μέρος αυτού του υλικού υπάρχει μόνο στην εν λόγω συλλογή. Όπως είπε και ο γυιός τού εκλιπόντος: «το μεγαλύτερο πάθος του, ήταν το συλλέγειν». Η οικογένειά του, σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, ανέλαβε να υλοποιήσει το όνειρό του, την δημιουργία δηλαδή ενός ιδρύματος το οποίο θα στέγαζε την τεράστια και πολύτιμη συλλογή του. Από τον Μάρτιο τού 2016, το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη Αρχεία Λάρνακας, στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο ιστορικό κτήριο τής πρώην οθωμανικής Τράπεζας και περιλαμβάνει πάνω από 30.000 εκθέματα. Σκοπός τού Ιδρύματος δεν είναι μόνο η φύλαξη και ταξινόμηση τού υλικού, αλλά και η προώθηση τής ιστορικής γνώσης.

2018.—Σε έγγραφο τής Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου των Η.Π.Α. εξηγούνται οι όροι, βάσει των οποίων κινήθηκε η διαδικασία των αντισταθμιστικών δασμών εναντίον εταιρειών ορισμένων χωρών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η «Σωληνουργεία Κορίνθου». Η υπόθεση τής «Σωληνουργείας Κορίνθου» θα κριθεί χωριστά από τους ερευνητές τής επιτροπής των Η.Π.Α., οι οποίοι θα κληθούν να εξετάσουν και να κρίνουν εάν όντως η ελληνική εξαγωγική εταιρεία ‘’απείλησε’’ με μη δίκαιες τιμές τούς παραγωγούς τής αμερικανικής αγοράς γιά το 2018 (βλ. & 26/2/2018).

2019.—Με αφορμή το εισαγγελικό πόρισμα που παραδόθηκε (βλ. 5/3/2019) στο ανακριτικό γραφείο γιά την τραγωδία στο Μάτι Ανατολικής Αττικής (23/7/2018),  εξελίσσεται στην Βουλή η νέα ‘’θεατρική παράσταση’’ πολιτικής αντιπαραθέσεως, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Δημοκρατίας και ΚΙΝΑΛ.

.—Σε μία καταγγελτική ανακοίνωση προχώρησε η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ), στην οποία αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι: «[…] με αφορμή την άσκηση ποινικών διώξεων γιά την τραγωδία στο Μάτι, κυβερνητικοί παράγοντες, βουλευτές από διάφορα κόμματα – συμπεριλαμβανόμενων και αυτών τής αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημοσιογράφοι και όσοι άλλοι τελούν σε εντεταλμένη υπηρεσία, επικαλούνται το μύθευμα τής δήθεν άναρχης δόμησης στην περιοχή ως το αίτιο τής καταστροφής». Α ν τ ι θ έ τ ω ς, το πόρισμα των τριών Εισαγγελέων δεν αφήνει περιθώρια γιά τις ευθύνες και τους υπευθύνους τής καταστροφής και τής εκατόμβης των νεκρών. Στο διά ταύτα τού πολυσέλιδου πορίσματος, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «[…] Προέκυψε ότι ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας, […] δεν κατόρθωσε όπως επιβαλλόταν εκ τού νόμου και τής αποστολής του αλλά και των σχετικών εγκυκλίων τής Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.), να είναι στην πράξη και όχι επί χάρτου κατάλληλα και έγκαιρα προετοιμασμένος και επαρκώς επιχειρησιακά οργανωμένος και να βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, όταν οι συνθήκες το απαίτησαν όπως στην προκειμένη περίπτωση που ο δείκτης πυρκαγιάς είναι υψηλός κατηγορία 4, προκειμένου να αντιμετωπίσει και γενικά να διαχειριστεί ταυτόχρονα και μάλιστα στην ίδια ή έστω σε άλλη περιφέρεια δύο μεγάλες καταστροφές λόγω δασικών πυρκαγιών και με την έκταση και την ένταση σαν αυτές που εκδηλώθηκαν, στην Κινέττα και το Νταού Πεντέλης. Επίσης προέκυψε ότι από ενέργειες, παραλείψεις ολιγωρίες, πλημμέλειες, αρρυθμίες και δυσλειτουργίες των αρμοδίων θεσμικά και νομικά οργάνων και υπηρεσιών και φορέων τού ισχύοντος μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας τής χώρας, αιτιακά προκλήθηκε ο θάνατος τουλάχιστον 100 [102 τελικά] ανθρώπων και 31 τραυματισμών λόγω τής συγκεκριμένης δασικής πυρκαγιάς.»

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση