ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 26 ΜΑΡΤΙΟΥ

,

14-12-2014,,

26 Μαρτίου

,

1306.—Στην Κύπρο εκδηλώθηκε κίνημα των ευγενών κατά τού βασιλιά Ερρίκου Β΄ το οποίο επικράτησε αναίμακτα. Επικεφαλής τού κινήματος ήταν ο αδελφός τού βασιλιά, Αμάλριχος Λουζινιανός, ο οποίος και ανακηρύχτηκε αντιβασιλιάς. Ο Ερρίκος Β΄ κατά την διάρκεια τής βασιλείας του, διεξήγαγε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Σαρακηνών τής Αιγύπτου και τής Συρίας, και των τούρκων τής Μικράς Ασίας. Στο εσωτερικό, εκτός από το πραξικόπημα αντιμετώπισε και προβλήματα με τους Γενουάτες, ενώ παραχώρησε εμπορικά προνόμια στους Βενετούς.

1463.—Απεβίωσε ο  Έλλην λόγιος τής διασποράς τού 15ου αιώνα, Νικόλαος Σεκουνδινός. Λόγω των άριστων γνώσεων τής Λατινικής γλώσσας, έγινε επίσημος διερμηνέας τής Συνόδου γιά την ένωση των εκκλησιών, ενώ είχε συνοδεύσει τον Αυτοκράτορα Ιωάννη Παλαιολόγο στην Ιταλία γιά τον ίδιο λόγο. Γεννήθηκε στην Εύβοια ή στην Κρήτη, περίπου στα τέλη τού 14ου αιώνα (το πιθανότερο στην Εύβοια).

1553.—(ἤ 29/3) Ημερομηνία γεννήσεως τού ποιητή μας Βιτσέντζο Κορνάρου. Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους τής κρητικής λογοτεχνίας, συγγραφέας τού αφηγηματικού ποιήματος «Ερωτόκριτος», και πιθανώς τού θρησκευτικού δράματος «Η Θυσία τού Αβραάμ». Μετά τα 35 του, εγκαταστάθηκε στον Χάνδακα (όπου έγινε ένα από τα πιό δραστήρια μέλη τής Ακαδημίας των Stravaganti, ιδρυθείσης από τον αδελφό του Ανδρέα), και νυμφεύθηκε· παράλληλα ήταν μέλος τού Συμβουλίου των Ευγενών τού Χάνδακα.

1597.—Απεβίωσε ο επίσκοπος Αθηνών και αργότερα Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Θεοφάνης Α΄ Καρύκης. Η παραμονή του στον πατριαρχικό θρόνο, έμελλε να είναι πολύ σύντομη, καθώς είχε ενθρονιστεί μόλις τον προηγούμενο μήνα με αντικανονικό μάλιστα τρόπο, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τον Μελέτιο Πηγά.

1747.—Έγγραφο τού μητροπολίτη Κέρκυρας προς όλους τους ιερείς και τους ιερομόναχους τού νησιού, μάς αποκαλύπτει σειρά από σεισμικές δονήσεις οι οποίες έπληξαν τον τόπο. Τους καλούσε γιά μεγάλη και επίσημη λιτανεία η οποία θα ξεκινούσε από την μονή τού Αγίου Σπυρίδωνος, γεγονός το οποίο παρακολούθησαν όλες οι αρχές τού νησιού (ελληνικές και ενετικές).

1761.Μετά την καθαίρεση τού προκατόχου του, Σεραφείμ Β΄, εκλέγεται ο νέος Οικουμενικός Πατριάρχης, Ιωαννίκιος ο Γ΄.

1784.—Επιτυχής επιχείρηση σύλληψης τού πειρατικού πλοίου κάποιου Δημήτριου Μουσέλα (ή Μουρσελά) από την Κάσο, στην Κεφαλληνία όπου έδρευε εκείνο το διάστημα. Έπιασαν ένα από τα καράβια τού πειρατή αλλά όχι τον ίδιο.

1821.—Ο πρόκριτος τής περιοχής Γαστούνης, Γεώργιος Σισίνης, κηρύσσει την Επανάσταση στην περιοχή του και πολιορκεί το φρούριο Χλομούτσι, στο οποίο είχαν κλειστεί οι τούρκοι. Την επόμενη ημέρα, καταφτάνει σε βοήθεια των τούρκων ο Ραΐπ Αγάς, με 400 Λαλαίους και προσβάλλει τους Έλληνες από τα νώτα, αναγκάζοντάς τους έτσι να λύσουν την πολιορκία και να αποχωρήσουν.

.—Οι εκπρόσωποι τού «Αχαϊκού» ή «Επαναστατικού Διευθυντηρίου» (Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, Ανδρέας Ζαΐμης, Ανδρέας Λόντος, Μπενιζέλος Ρούφος), επιδίδουν ανακοίνωση στους Προξένους των αλλοδαπών Δυνάμεων τής Πάτρας, με την οποία τους γνωστοποιούν την κήρυξη τής Ελληνικής Επαναστάσεως.

.—Ο Χαράλαμπος Βιλαέτης υψώνει την Σημαία τής Επαναστάσεως στον Πύργο Ηλείας.

.—Οι τούρκοι τής Πελοποννήσου εγκαταλείπουν τα μέρη όπου διέμενον και τρέχουν να κρυφτούν στα φρούρια τής Μεθώνης, Κορώνης και Τριπόλεως:

.—«Ἀναχώρησις τούρκων Ἀρκαδίας διὰ Μεθώνην καὶ Κορώνην».

.—«Ἀναχώρησις τούρκων ἐκ τοῦ χωρίου Φαναρίου, τοῦ Δήμου Ἀνδριτσαίνης τῆς Ἐπαρχίας Ὀλυμπίας, διὰ Τρίπολιν».

.—«Οἱ τοῦρκοι τῶν Βαρδουνοχωρίων τῆς Λακεδαίμονος, ἐγκατέλειψαν τὰ χωρία των καὶ μετέβησαν εἰς Τρίπολιν». Οι καταδιωκόμενοι από παντού τούρκοι, εγκαταλείπουν τα Βαρδουνοχώρια Λακωνίας γιά να βρουν καταφύγιο στην Τριπολιτσά.

.—Οι επαναστατήσαντες Κυπαρίσσιοι, καταδιώκουν τους τούρκους μέχρι Νεοκάστρου.

.—«Ἐπανάστασις Σπετσῶν. Οἱ πρόκριτοι Γεώργιος Πάνου καὶ Π. Μπότασης». Οι Σπετσιώται κηρύσσουν την Επανάστασιν υπό την ηγεσίαν των Γ. Πάνου και Π. Μπόταση.

.—«Ἀποκεφαλίσθησαν ἐν Κωνσταντινουπόλει οἱ Λεβίδης, Στεργιανάκης, Τουρπατσόγλου καὶ ἄλλοι πολλοί». Στην Κωνσταντινούπολιν αποκεφαλίζονται πολλοί χριστιανοί, μεταξύ των οποίων οι Λεβίδης, Στεργιανάκης, Τουρμπατζόγλου.

.—Ο Πανουργιάς πολιορκεί τους τούρκους εις τα Σάλωνα και τους αναγκάζει να παραδοθούν. 600 όπλα και άφθονο πολεμικόν υλικόν περιήλθον εις τους νικητάς.

1826.—Ο Δημήτριος Θέμελης, αγωνιστής τής επανάστασης τού 1821 από την Πάτμο, βρήκε ένδοξο θάνατο στις επάλξεις τής πολιορκημένης πόλης τού Μεσολογγίου.

1832.—Ο αντικυβερνητικός στρατός, μετά την νίκη του στην εμφύλια μάχη τού Λουτρακίου, στρατοπεδεύει στην Πρόνοια τού Ναυπλίου. Δύο ημέρες μετά θα ακολουθήσει η παραίτηση τού Αυγουστίνου Καποδίστρια από τα ηνία τής χώρας.

1838.—Η εφημερίδα «Αθηνά», στις 26 Μαρτίου 1838 αμφισβήτησε εμμέσως με δημοσίευμά της τα κίνητρα τού Βασιλικού Διατάγματος  γιά την καθιέρωση τής 25ης Μαρτίου ως ημέρα Εθνικής Εορτής, θεωρώντας ότι σκοπός ήταν η διακοπή κάθε δεσμού με την Α΄ Εθνική Συνέλευση η οποία είχε ψηφίσει δημοκρατικό πολίτευμα. Με αυτό τον τρόπο η Εθνική Εορτή (που μέχρι τότε εορταζόταν την 1η Ιανουαρίου), έχανε τον πολιτικό, επαναστατικό χαρακτήρα της κι’ έπαιρνε θρησκευτική απόχρωση. «Και πόσην επισημότητα δεν ήθελε δόσει η εορτή αύτη εις την Ελλάδα αν μαζί με τον Ευαγγελισμόν τής Θεοτόκου επανηγυρίζετο και η καθίδρυσις τού συντάγματος, η στερέωσις τής ελευθερίας μας αυτής».

1877.—Έλλην εκδότης εφημερίδος τής Κωνστατινουπόλεως, ονόματι Κασάπης, παραπέμπεται από τον Σουλτάνο σε δίκη με την κατηγορία ότι σατύριζε τον πολυχρονεμένο, «…σατυρίζων ὁ Κασάπης τὸ ὑπ’ἑμοῦ χορηγηθὲν Σύνταγμα…». Η κατηγορία θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια την επιβολή έως και θανατικής ποινής. Επικράτησε όμως ωριμότερη σκέψη και ο εκδότης τής εφημερίδας καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση ενώ κατασχέθηκε το τυπογραφείο του.

1878.—Με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Σερρών, Γρηγόριο Β΄, δημογεροντίες απ’ όλο τον Νομό και με την συνέργεια τούρκων, πραγματοποιούν συγκέντρωση μετά διαβήματος προς τις Μεγάλες Δυνάμεις. Σκοπός ήταν η διαμαρτυρία γιά τον κατακερματισμό τής Μακεδονίας, με απόδοση εδαφών στο νεοσύστατο βουργαρικό κράτος.

1881.—Ανακοινούται εις την Ελλάδα η προσάρτησις τής Θεσσαλίας και λωρίδος τής Ηπείρου μέχρι τής Άρτης. Την προσάρτηση επέτυχε ο Γάλλος υπουργός, Βάδικτων. Σπουδαίο πάντως ρόλο στις εξελίξεις διαδραμάτισε και το επαναστατικό κίνημα τού 1878 στην Θεσσαλία, όπου παρ’ όλο που δεν είχε νικηφόρο κατάληξη, εντούτοις διατράνωσε το αίτημα απελευθερώσεως των υπόδουλων ελληνικών εδαφών. Η πολιτική τής Βρετανίας εκείνη την περίοδο ήταν ενάντια στις ελληνικές θέσεις. Η γαλλική πολιτική υποστήριξε περισσότερο απ’ όλους τα ελληνικά αιτήματα, όχι τόσο από φιλελληνισμό, όσο εξ αιτίας τής παραδοσιακής αντιπαλότητας με την Αγγλία. Οι αποφάσεις τού Συνεδρίου άργησαν να υλοποιηθούν και η περιοχή τής Άρτας απελευθερώθηκε μόλις τον Ιούνιο τού 1881, ακολούθησαν δε σταδιακά όλες οι Θεσσαλικές πόλεις με τελευταίο τον Βόλο. 

1896.—(π. ημ.) Στους πρώτους εν Ελλάδι Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Μ. Γκούσκος καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στην σφαιροβολία (7/4 με το ν.ημ.)

1904.—Γεννιέται ο Ξενοφών Ζολώτας, Πρωθυπουργός, οικονομολόγος και ακαδημαϊκός. Διετέλεσε στέλεχος τού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επί σειρά ετών και διοικητής τής Τράπεζας τής Ελλάδος, καθώς και πρωθυπουργός  τής οικουμενικής κυβερνήσεως τού 1989-1990. Όμως κατά πάσα πιθανότητα θα μείνει στην ιστορία γιά τους δύο λόγους που εκφώνησε στην δεκαετία τού 1950, και οι οποίοι ήταν γραμμένοι μεν στα αγγλικά, αλλά οι  λέξεις είχαν ελληνική ρίζα.

1905.—Το Σώμα τού μακεδονομάχου Μάλλιου την περίοδο 26-31 Μαρτίου περιφέρεται μεταξύ των χωριών Πιπιλίστα, Βλάστη, Λόσνιτσα και Βογατσικό, προσπαθώντας να αποφύγει τον τουρκικό στρατό ο οποίος έχει ξεχυθεί σε αναζήτηση ανταρτικών ομάδων. Είχε προηγηθεί η μάχη στην Ζαγορίτσανη.

.—Μία μόλις ημέρα μετά την τρομερή εκδίκηση των Μακεδονομάχων μας στην Ζαγορίτσανη, ο καπετάν Βάρδας με τα καπετανάτα του τραβά γιά τα μέρη τής Λεχενίτσας με τους υπόλοιπους να τραβούν κατά τα Καστανοχώρια. Έτσι έληξε η μεγάλη αυτή επιχείρηση των ενωμένων σωμάτων Μακεδονομάχων, στην οποία έλαβαν μέρος συνολικά 197 άνδρες.

1906.—Οι εκλογές στην χώρα χαρίζουν στον Γ. Θεοτόκη και το κόμμα του την απόλυτη πλειοψηφία.

.—Η ομάδα των «Ιαπώνων» τής ελληνικής Βουλής, άσκησε δριμεία κριτική στην οικονομική πολιτική τής κυβερνήσεως Θεοτόκη. Στην Βουλή εκείνη την περίοδο, εμφανίστηκε η εκσυγχρονιστική «ομάδα των Ιαπώνων», την οποία αποτελούσαν οι, Δ. Γούναρης, Π. Πρωτοπαπαδάκης, Εμ. Ρέπουλης, Απ. Αλεξανδρής, Χ. Βοζίκης και Α. Παναγιωτόπουλος. Η ομάδα αυτή ασκούσε έντονη κριτική στην κυβέρνηση Θεοτόκη. Έδρασε από το 1906 έως το 1908, με ριζοσπαστικές ιδέες γιά τον εκσυγχρονισμό τής χώρας, σε μία εποχή που ήταν ακόμη νωπή η ήττα τού 1897, το «Μακεδονικό» βρισκόταν σε τέλμα, και η πολιτική φαυλότητα κυριαρχούσε στο εσωτερικό. Οι «Ιάπωνες» προήλθαν από την διάλυση τής Δηλιγιαννικής παρατάξεως το 1905.

1907.—Ο βασιλιάς τής Ιταλίας βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας και ξεναγείται από τον Έλληνα βασιλιά στην Ακρόπολη.

1913.—(ν.ημ.) Οι βουργαρικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Αδριανούπολη (13/3 με το π.ημ.).

1914.—Με αυτοθυσία και ηρωισμό, το αυτονομιακό Σώμα τού Ανθυπολοχαγού Κοσσυβάκη αντεπιτίθεται και ύστερα από σκληρό πολυήμερο αγώνα κατορθώνει μέχρι τις 11 Απριλίου να απωθήσει τους αλβανούς πέρα από τον ποταμό Λεγκατίτσα, στο υψίπεδο τής Κολώνιας στην Ήπειρο.

1915.—Ο υπουργός Εσωτερικών καλεί σε απολογία τον Δήμαρχο Αθηναίων Μπενάκη, ο οποίος δεν παραβρέθηκε στην τελετή τής Εθνικής εορτής (…)

1920.—Στο μέτωπο Μ. Ασίας συνάπτονται μάχες προφυλακών μεταξύ Ελλήνων και τούρκων.

1921.—Στο μέτωπο Μ. Ασίας, οι Ελληνικές δυνάμεις υφίστανται επίθεσιν των τουρκικών τοιούτων, εις το Μαχτσετζίκ. Παρά την αριθμητικήν υπεροχή των τούρκων, οι Έλληνες κρατούν τις θέσεις των και μόνον το χωρίον Γιενίκιοϊ πέφτει σε τουρκικά χέρια και καταστρέφεται από αυτούς ολοσχερώς.

.—Μετά την είδηση ότι στο Μικρασιατικό μέτωπο το Γ΄ Σώμα Στρατού οπισθοχώρησε των θέσεών του, ο πρωθυπουργός Νικ. Καλογερόπουλος υποβάλλει την παραίτησή του.

.—Εκλογές στην χώρα. Η κυβέρνηση που αναδείχθηκε, τού Δημητρίου Γούναρη, είναι αυτή που θα προσπαθήσει να άρει χωρίς επιτυχία το πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό αδιέξοδο που συνοδεύει τις εξελίξεις στο μέτωπο τής Μικράς Ασίας (παραίτηση στις 2 Μαρτίου τού 1922).

1922.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ. Ασία μάχεται εις επιχειρήσεις προφυλακών.

1928.—Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιστρέφει μετά από μεγάλη περιοδεία που είχε στο εξωτερικό.

1929.—Επεισόδιο δημιουργήθηκε στην Θεσσαλονίκη στον Ναό τής Αγίας Σοφίας, όταν εκπρόσωπος τής Δωδεκανησιακής Οργάνωσης «Ένωσις των Αλυτρώτων Δωδεκανησίων», επιχείρησε να εισέλθει στην εκκλησία με λάβαρο που έφερε επιγραφή γιά την Ένωση με την Ελλάδα. Ο Ιταλός πρόξενος αξίωσε να αποβληθεί από την εκκλησία, όπως και έγινε.

.—Με βάση τον Ν. 3754, εκδίδεται Διάταγμα με το οποίο ιδρύεται ειδική Σχολή μετεκπαιδεύσεως Αξιωματικών τής Χωροφυλακής, την οποία παρακολουθούν άπαντες όσοι θα μεταταγούν στο σώμα τής Αστυνομίας Πόλεως.

.—Δημοσίευμα τής «Καθημερινής» περιγράφει την «[…] εύλογο […] περιέργεια και (την) αγωνιώδη […] αδημονία με την οποίαν οι Αθηναίοι επερίμεναν την διέλευσιν υπεράνω της πόλεώς […] τού “Κόμητος Ζέππελιν” (η οποία) ικανοποιήθη επί τέλους […] την πρωίαν. […] Όλοι οι Αθηναίοι, από τας 7 το πρωί, ευρίσκονται εις το πόδι, παρακολουθούντες τους επιβλητικούς ελιγμούς τού αεροπλοίου, που διέγραφε μεγαλοπρεπέστατα και αργά, το τόξον τής πορείας του εις τον συννεφιασμένον αττικόν ουρανόν».

1933.—Απεβίωσε ο Δουκέλης Σταύρος στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του σε αεροπορικό ατύχημα που συνέβη, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ως παρατηρητής, έπεσε στο έδαφος και συνετρίβη.

1940.—Απεβίωσε πάμπτωχος, ο εξ Αμαρουσίου Σπύρος Λούης, νικητής τού Μαραθωνίου κατά τούς πρώτους διεθνείς Ολυμπιακούς αγώνας, οι οποίοι τελέσθηκαν στην Αθήνα κατά το 1896. Σε ηλικία 63 ετών προσκλήθηκε από τον Χίτλερ να είναι σημαιοφόρος τής αποστολής κατά την τελετή ενάρξεως των Ολυμπιακών Αγώνων τού Βερολίνου.

1941.—Η τελευταία νηοπομπή τού Μαρτίου 1941. Ο πλοίαρχος Μεζεβίρης έλαβε διαταγή συμμετοχής τού αντιτορπιλικού «Βασιλεύς Γεώργιος Α΄» σε νηοπομπή που θα απέπλεε από την Αλεξάνδρεια γιά τον Πειραιά, το απόγευμα τής 26ης Μαρτίου. Την νηοπομπή αποτελούσαν 7 μεγάλα μεταγωγικά, τα περισσότερα Βρετανικά, που μετέφεραν στην Ελλάδα Βρετανικό Στρατό με τα εφόδιά του. Την συνοδεία που τελούσε υπό τις διαταγές τού πλοιάρχου Μεζεβίρη, αποτελούσαν το α/τ «Βασιλεύς Γεώργιος Α΄» και 3 Αυστραλιανά αντιτορπιλικά. Η νηοπομπή έπλευσε κανονικά μέχρι το απόγευμα τής 27ης Μαρτίου, όταν λήφθηκε διαταγή τού Αρχηγού τού Στόλου τής Μεσογείου, μόλις σκοτεινιάσει να αναστρέψει πορεία και να πλεύσει προς Αλεξάνδρεια μέχρι την αυγή και στην συνέχεια να ξαναπάρει την αρχική της πορεία.

.—Στο Ελληνοϊταλικό μέτωπο τοπικοί αγώνες και δράση πυροβολικού.

.—Φιλοβρετανικό πραξικόπημα στην Γιουγκοσλαβία επιταχύνει την γερμανική ανάμειξη στην βαλκανική σύγκρουση.

.—Στην Βιέννη, Γερμανία και Γιουγκοσλαβικό κράτος υπογράφουν μεταξύ τους Σύμφωνο, με το οποίο (ουσιαστικά) οι δεύτεροι εισέρχονται στο προϋπάρχον Τριμερές Σύμφωνο Γερμανίας-Ιταλίας-Ιαπωνίας, κυριολεκτικά ως υπόδουλοι. Οι Γερμανοί τους έταξαν ακεραιότητα των συνόρων και μη διέλευση ναζιστικού στρατού από τα εδάφη τους. Οι δε Γιουγκοσλάβοι, καταπροδίδοντας υποσχέσεις και Συμφωνίες, ζήτησαν την Θεσσαλονίκη με το λιμάνι τής πόλεως, όπως επίσης τα ελληνικά εδάφη κατά πλάτος των συνόρων τους μέχρι τής Θεσσαλονίκης. [Έτσι γιά την ιστορία…]

1943.—Εγκλήματα κατά τής θρησκείας. Οι υπάνθρωποι Ιταλοί, συλλαμβάνουν και εκτελούν τον άτυχο ιερέα τού Μικροκάστρου (Σιάτιστα Μακεδονίας) Αθανάσιο Παπαχρίστου.

.—Νέα θύματα σφαγών από τους αιμοδιψείς Τσάμηδες, η οκτάχρονη Αμαλία Λιάκου και ο εξάχρονος Χρήστος Φουσέκης από το Γραικοχώρι τής Θεσπρωτίας. Τα δύστυχα παιδάκια δολοφονήθηκαν ενώ έπαιζαν στην αυλή τού σπιτιού τους, από τους μουσουλμάνους συντοπίτες τους Ιλιάζ Νέλιο Χαμήτ, Αμπεντίν Ιντρίζ και Χόντο Χαμζά.

.—Η φάλαγγα που διοικούσε ο Ιταλός στρατηγός Ντελ Τζιούντιτσε (Del Giudice) συνεπλάκη κοντά στην Νεάπολη (προφανώς Κοζάνης) με ομάδα ανταρτών, οι οποίοι είχαν σημαντικές απώλειες. Μετά την απώθηση των ανταρτών, οι ιταλικές δυνάμεις εισήλθαν στην Νεάπολη, όπου εκτέλεσαν 150 άμαχους πολίτες σε μία πράξη αντιποίνων γιά την επίθεση των ανταρτών. Τις επόμενες ημέρες οι Ιταλοί επέκτειναν τις ενέργειες αντιποίνων σε γειτονικά χωριά και οικισμούς. Κατά την διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων, αναφέρεται ότι σκοτώθηκαν 280 «στασιαστές» – πιθανότατα άμαχοι πολίτες -, ενώ εκτελέστηκαν και άλλοι 170 πολίτες. Στον αριθμό των νεκρών δεν περιλαμβάνονται οι απώλειες των αμάχων που προκλήθηκαν από τον αδιάκριτο βομβαρδισμό των χωριών. Το σύνολο των νεκρών, δηλαδή, τής συγκεκριμένης μόνο επιχείρησης στην Νεάπολη και την ευρύτερη περιοχή, υπερέβη τα 600 άτομα.

1945.—Με την μεσολάβηση τού επισκόπου Αγαθαγγέλου, ηρεμούν τα πνεύματα μεταξύ ανταρτών εθνικών αντιστασιακών οργανώσεων και κομμουνιστών στην Κρήτη. Την προηγούμενη ημέρα, σε συνέλευση 600 περίπου κομμουνιστών ακούστηκαν συκοφαντίες κατά των εθνικών ανταρτών, όπως επίσης σχέδια επιβολής των αριστερών επί τής Ελλάδος. Περίπου 15 εθνικοί αντάρτες οι οποίοι βρέθηκαν εκεί αντέδρασαν, μετ’ ολίγου τα πνεύματα ηρέμησαν αλλά λίγο αργότερα (οι κουκουέδες) τους έστησαν δολοφονική ενέδρα. Παρά τις υποσχέσεις, τελικά οι κομμουνιστές εγκατέλειψαν τις προκαθορισμένες θέσεις τους στον κοινό αγώνα τής Κρήτης κατά των κατοχικών, ενώ, λίγες ημέρες μετά επιτέθηκαν εκ νέου, δολοφόνησαν και έλαβαν ομήρους από την ομάδα των ανταρτών τού Πέτρακα.

1946.—Στο Λιτόχωρον Ολύμπου οι κομμουνιστικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον των Ελληνικών στρατευμάτων.

.—Η Αμερικανική Γερουσία, με ψήφισμά της, αναγνωρίζει γιά δεύτερη φορά τα Ελληνικά δικαιώματα στην Β. Ήπειρο (η πρώτη ήταν στις 17-5-1920). Το ψήφισμα μεταξύ άλλων όριζε ότι : “Η Αμερικανική Γερουσία πιστεύει ότι η Δωδεκάνησος και η Β. Ήπειρος πρέπει να αποδοθούν στην Ελλάδα κατά την προσεχή διάσκεψη τής ειρήνης”. Και ο υπουργός Εξωτερικών τής Αγγλίας Ήντεν, δήλωσε κατηγορηματικά τον Μάϊο τού ιδίου έτους, ότι «κανείς δεν αμφισβητεί την ύπαρξη τού Βορειοπειρωτικού θέματος» όμως, ενώ κανένας από τους υπουργούς Εξωτερικών δεν αμφισβήτησε την ύπαρξη τού ζητήματος, όταν ζητήθηκε από τον Ήντεν ως προεδρεύοντα, να συμπεριληφθεί το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη τής Συνδιασκέψεως Ειρήνης, εκείνος αρνήθηκε. Την ίδια στάση επέδειξε και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ J. Byrnes, παρά το γεγονός τού ότι το Αμερικανικό Κογκρέσο είχε ταχθεί υπέρ τής δίκαιης αποδόσεως τής Ηπείρου στην Ελλάδα.

1965.—Ο μεσολαβητής τού Ο.Η.Ε. Γκάλο Πλάζα, δημοσιεύει την έκθεσή του γιά το Κυπριακό, παραδεχόμενος (στις 2/3ου) ότι οι διαφορές μεταξύ Ελλήνων και τούρκων είναι αγεφύρωτες. Ο Γκάλο Πλάζα, διπλωμάτης από τον Ισημερινό, που διαδέχθηκε τον πρώτο επί τού Κυπριακού μεσολαβητή, Φινλανδό Σάκαρι Τουομιόγια στις 16/9/1964, υπέβαλε την έκθεσή του (Σχέδιο Κ24), βάσει τής οποίας προτείνεται προς το Συμβούλιο Ασφαλείας τού Ο.Η.Ε., η δημιουργία ενιαίου και ανεξάρτητου κράτους, με ορισμένες ουσιαστικές εγγυήσεις προς την τουρκική μειονότητα. Σημείωνε δε ότι δεν γινόταν αποδεκτός ο ισχυρισμός τής τουρκοκυπριακής πλευράς ότι είναι αδύνατη η συμβίωση Ελλήνων και τούρκων. Η τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστήριζαν ομοσπονδοποίηση στηριζόμενη στον γεωγραφικό προσδιορισμό, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος υποστήριζαν το ανεξάρτητο κράτος με το δικαίωμα τής αυτοδιαθέσεως.

1972.—Τελείται στην Φρανκφούρτη η πρώτη χειροτονία Έλληνα ορθόδοξου Επισκόπου· ο Αυγουστίνος (κατά κόσμο Γεώργιος Λαμπαρδάκης) από τις Βουκολιές Χανίων Κρήτης, χειροτονήθηκε βοηθός Επίσκοπος, κατόπιν αποφάσεως τής Ιεράς Συνόδου τού Οικουμενικού Πατριαρχείου η οποία τον εξέλεξε βοηθό Επίσκοπο τής Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας με τον τίτλο τής παλαιάς επισκοπής Ελαίας.

.—Άκαρπη η μυστική συνάντηση των ηγετών τής Κύπρου Γρίβα-Μακαρίου, σε τοποθεσία τής Λευκωσίας, με σκοπό την εκτόνωση τής κρίσης. Ο ιερέας επέμενε εμπαθώς να διατηρεί την πολιτική του θέση ως πρόεδρος τής μεγαλονήσου.

1990.—Μία αναρχική τρομοκρατική οργάνωση, αυτοαποκαλούμενη ως «Κοινωνική Αντίσταση», αναλαμβάνει την ευθύνη γιά τις εκρήξεις 11 βομβών σε αυτοκίνητα διπλωματών στο Λεκανοπέδιο.

1991.—Ο ΠΑΟΚ κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στην καλαθοσφαίριση  (μπάσκετ), νικώντας την Σαραγόσα με 76-72.

1993.—Σωρεία εκρήξεων σε αυτοκίνητα πολιτών από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

1994.—Άφιξη στα Ιωάννινα των 12 ΥΠΕΞ τής Ε.Ε. γιά  να λάβουν μέρος στο άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέματα συζήτησης το Γιουγκοσλαβικό και τις εξελίξεις σε Ρωσία και Μέση Ανατολή.

2018.—Συνάντηση τής ηγεσίας τής Ε.Ε. – δηλαδή των Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ – με τον τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Βάρνα, γιά την ανανέωση τής συμφωνίας τού ‘’μεταναστευτικού’’. Μία από τις προτεραιότητες γιά τα κράτη μέλη τής Ε.Ε. είναι να εξασφαλιστεί ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει την συμφωνία που κλείστηκε τον Μάρτιο τού 2016 γιά τις εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπών που εισρέουν στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, με αντάλλαγμα κυρίως οικονομικό.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση