ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

,

,

6 Απριλίου

,

648 π.X..—Καταγράφεται το φαινόμενο τής εκλείψεως ηλίου σε ποίημα τού λυρικού ποιητού Αρχιλόχου: «Χρημάτων ἄελπτον οὐδέν ἐστιν οὐδ᾽ ἀπώμοτον οὐδὲ θαυμάσιον, ἐπειδὴ Ζεὺς πατὴρ Ὀλυμπίων ἐκ μεσημβρίης ἔθηκε νύκτ᾽, ἀποκρύψας φάος  ἡλίου λάμποντος. ὑγρὸν δ᾽ ἦλθ᾽ ἐπ᾽ ἀνθρώπους δέος»· (Ο Δίας, ο πατέρας των Ολυμπίων Θεών, μετέτρεψε την μέρα σε νύκτα, κρύβοντας το φως τού απαστράπτοντος ηλίου, και βαθύς φόβος κυρίευσε τους ανθρώπους). Βάσει μιάς θεωρίας, σχετικά με την απόδοση των «Αργοναυτικών» τού Θρακός Ορφέως, η καταγραφή εκλείψεως Ηλίου έγινε πολύ πριν το 648 π.Χ. Συγκεκριμένα στους στίχους 120-122, όπου αναφέρεται η γέννηση τού Ηρακλή, ο Ορφέας περιγράφει ένα φυσικό γεγονός που την συνόδευσε· «ο Ηρακλής, ο γιός τής Αλκμήνης και τού Κρονίωνα Δία, γεννήθηκε όταν ο Ήλιος έχανε την αίγλη του και η μακριά νύχτα απλωνόταν παντού». Χρονολογικά αυτό το γεγονός τοποθετείται – βάσει τής θεωρίας πάντοτε – την Άνοιξη τού 1902 π.Χ.

885.—Ημερομηνία θανάτου τού Αγίου Μεθοδίου, αδελφού τού Κυρίλλου. Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, ήταν αδέλφια, μοναχοί, με μεγάλη ιεραποστολική δράση και σε αυτούς οφείλεται ο εκχριστιανισμός των σλαύων και η απόδοση γραφής στην σλαυική γλώσσα, όταν ο ηγεμόνας τής Μοραβίας Ροστισλάβος, έστειλε το 862 στην Κωνσταντινούπολη πρεσβεία, ζητώντας άνθρωπο γιά να διδάξει τον χριστιανισμό στους υπηκόους του.

945.—Ο Κωνσταντίνος Ζ΄ ο Πορφυρογέννητος, προωθεί τον ιδιαίτερα ικανό νόθο γιό τού Ρωμανού Α΄ Λεκαπηνού, Βασίλειο. Ισχυρός από τα πρώτα χρόνια τής βασιλείας τού Κωνσταντίνου Ζ΄ Πορφυρογέννητου, ο Βασίλειος Λεκαπηνός εκδήλωσε γιά πρώτη φορά τις μεγαλεπήβολες πολιτικές του φιλοδοξίες, εμπνεόμενος την εκστρατεία εναντίον τής αραβοκρατούμενης Κρήτης το 958/959, οπότε και συντάχθηκαν υπό την καθοδήγησή του, τα «Ναυμαχικά». Επί Αυτοκράτορος Νικηφόρου Β΄ υπήρξε ο εμπνευστής τής οικουμενικής δυτικής πολιτικής του. Κατάφερε να κυριαρχήσει στο πολιτικό προσκήνιο γιά σαράντα περίπου χρόνια, ασχολούμενος με όλους τους τομείς και να επιζήσει πέντε Αυτοκρατόρων.

1199.—Πεθαίνει ο Ριχάρδος Α΄ Λεοντόκαρδος, βασιλιάς τής Αγγλίας και εισβολέας τής Κύπρου. Ο λαός, τής Κύπρου εξαιρετικά δυσαρεστημένος από την διακυβέρνηση τού Ισαακίου, δεν τον υποστήριξε, όταν οχυρωμένος στην Λεμεσό αμυνόταν τού Ριχάρδου, με αποτέλεσμα η Λεμεσός να περιέλθει στην κατοχή τού Ριχάρδου. Όπως παρατηρεί ο Σάθας. «…με ενθουσιασμό τους υποδέχθηκαν σαν ελευθερωτάς». Σύντομα όμως οι ελπίδες τους εξανεμίσθηκαν.

1326.—Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν την Προύσα, την οποία κάνουν πρωτεύουσά τους.

1453.—Ο Μωάμεθ Β΄, επικεφαλής στρατού 250.000 τούρκων, τον οποίο ακολουθούν και στίφη ατάκτων, εμφανίζεται μπροστά στα τείχη τής Κωνσταντινουπόλεως (βλ.και 2/4).

1611.—Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χριστόδουλος, με επιστολή του προς τους Δυτικούς, τους παρακινεί γιά βοήθεια προς τον επαναστατημένο λαό τής Κύπρου. Η Εκκλησία τής Κύπρου, στην τουρκοκρατία και την αγγλοκρατία που ακολούθησε, ήταν ο μόνος οργανωμένος εθνικός φορέας των υποδούλων και η μόνη ελπίδα τους.

1613.—Έξι γαλέρες τού Αγίου Στεφάνου, οι οποίες αναχώρησαν από το Λιβόρνο στις 31/3ου γιά τα ελληνικά νερά, συλλαμβάνουν τουρκικό πλοίο κοντά στην Κω με φορτίο βαμβακιού. Αιχμαλώτισαν επίσης 12 τούρκους ως σκλάβους, ενώ τις ίδιες ημέρες έπιασαν άλλο ένα πλοίο με ξυλεία από το οποίο σκλάβωσαν 3 ακόμη τούρκους.

1619.—Ο Αρχιεπίσκοπος Τορνόβου και πάσης βουργαρίας Διονύσιος Ράλλης, στέλνει επιστολή στον δούκα Νεβέρ γνωστοποιώντας του πως έλαβε κάποιο ποσό με σκοπό να το δαπανήσει στις επαναστατικές ενέργειες των Ελλήνων.

1818.—Ὁσιομάρτυς Γεννάδιος, ὑπέστη μαρτυρικό θάνατο στήν Κωνσταντινούπολη.

1821.—Συγκροτείται το πρώτο ελληνικό στρατόπεδο στην θέση Βρύση από τον πολέμαρχο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τους συμπολεμιστές του, με σκοπό την ανασυγκρότηση και την εμψύχωση των αγωνιστών γιά την συνέχιση τής μάχης στο Βαλτέτσι, τα Τρίκορφα και την Τριπολιτσά.

.—Αγωνιστές υπό τον Δυοβουνιώτη, πολιορκούν την Μπουδουνίτσα (Μενδενίτσα) τής Ρούμελης. Θα καταφέρουν να την πατήσουν λίγες ημέρες μετά (10/4ου).

.—«Σφαγαὶ χριστιανῶν ἐν Σμύρνῃ». Οι γενίτσαροι σφάζουν εκατοντάδες Ελλήνων στην Σμύρνη και λεηλατούν τις χριστιανικές συνοικίες.

1822.—«Ὁ Ἀβδουλαδούμπεης κυριεύσας τὴν Νιάουσαν τῆς Μακεδονίας ἔκαυσε αὐτὴν. Φυγὴ Ἐλλήνων, ἀρχηγουμένων ὑπὸ Καρατάσου, Γάτσου καὶ Ζαφειράκη». Κατόπιν πολυήμερου αγώνος, οι τούρκοι κυριεύουν την πόλιν τής Ναούσης, φονεύουν τους ευρισκόμενους εκεί γέροντας και κατακαίουν την πόλιν. Χιλιάδες μουσουλμάνοι ακολουθούμενοι από πλήθος Κονιάρων και Εβραίων, έκαναν κάθε είδους ωμότητες. (Σχετικά με την άλωση τής Νάουσας υπάρχει μεγάλη ασάφεια και σύγχυση γύρω από την ημερομηνία που άρχισε η πολιορκία και ο χαλασμός τής πόλης. Επικρατέστερη άποψη είναι τής έρευνας τού Γεωργίου Χονίδη, η οποία καταλήγει ότι η άλωση και ο χαλασμός τής τραγικής πόλης πρέπει να τοποθετηθεί στο χρονικό διάστημα από την 4η /16η έως την 13η /25η Απριλίου. Οι διπλές ημερομηνίες αναφέρονται στο παλαιό και νέο ημερολόγιο).

1823.—Από διασωθείσα επιστολή με ημερομηνία 6/4/1823 που εστάλη στον Μαυροκορδάτο από Καφφά τής Κριμαίας, μαθαίνουμε ότι ο Ιταλός φιλέλλην Βικέντιος Γκαλλίνα, αναχώρησε γιά Αίγινα και από ‘κεί γιά Σύρο στα τέλη τού 1822. Από τότε, δεν επέστρεψε στην Ελλάδα, και αγνοείται η περαιτέρω τύχη του. Ο Γκαλλίνα, από το Μεσολόγγι που βρέθηκε με τον Λόρδο Μπάϋρον, ακολούθησε τον Μαυροκορδάτο στο Άργος και εν συνεχεία στην Επίδαυρο, όπου συνδέθηκε με τον Νέγρη και συνεργάστηκε ως σύμβουλος και γραμματέας του. Στις 11 Μαρτίου 1822, κατ’ εξαίρεση, η Α΄ Εθνική Συνέλευση τής Επιδαύρου τού απένειμε αργυρό μετάλλιο γιά την συμβολή του στο έργο της.

1824.—Ανήμερα τής Αναστάσεως και αργά το βράδυ, ο Λόρδος Βύρων πέφτει σε κώμα. Είναι οι τελευταίες ημέρες τού ανδρός.

.—Μετά τις σημαντικές επιτυχίες που είχαν οι τουρκοαιγύπτιοι υπό το Χουσεΐν στην Κρήτη, ο Αρμοστής Μανώλης Τομπάζης εγκαταλείπει τη νήσο και ο Αγώνας καταστέλλεται προσωρινά. Η υποταγή τής Κρήτης είχε δυσμενείς επιπτώσεις γιά την Επανάσταση γενικότερα, διότι το νησί μετατράπηκε σε ισχυρή βάση ανεφοδιασμού τού εχθρού.

1825.—«Τὴν δὲ 6 Ἀπριλίου ἔφθασεν ὁ Μαυροκορδάτος κατὰ τὴν ἐντολὴν τοῦ προέδρου εἰς Κρεμμύδι, ὅπου, συμβουλίου γενομένου, ἀπεφασίσθη νὰ μετατοπήσωσι τὰ στρατεύματα τὴν αὐτήν νύκτα εἰς ἄλλην θέσιν πρὸς διακοπὴν τῆς κοινωνίας Νεοκάστρου καὶ Μεθώνης».

1826.—Α’ περίοδος τής Γ΄ Εθνοσυνελεύσεως.  Αρχίζει τις εργασίες της στην Επίδαυρο η Γ’ Εθνική Συνέλευση. Λόγω τής πτώσεως τού Μεσολογγίου, οι εργασίες θα διακοπούν και τελικά θα συνεχιστούν το 1827. «Ἡ ἐν Ἐπιδαύρῳ Γ΄ Ἐθνικὴ Συνέλευσις ἤρξατο τῶν ἐργασιῶν αὐτῆς ὑπὸ τὴν Προεδρείαν τοῦ Πανούτσου Νοταρᾶ, ἐψηφίσθησαν δὲ τὰ νέα μέλη τῆς Κυβερνήσεως, Ἀ. Ζαΐμης Πρόεδρος, Π. Μαυρομιχάλης,  Ἀ. Δεληγιάννης, Γ. Σισίνης, Δ. Τσαμαδὸς,  Ἀ. Χατζῆ Άνάργυρος,  Μοναρχίδης, Ά. Ἴσκος,  Σπ. Τρικούπης,  Ἰ. Βλάχος καὶ Δημητρακόπουλος μέλη».

.—Οι αρχηγοί τής φρουράς τού Μεσολογγίου, συνελθόντες εις σύσκεψιν υπό την προεδρίαν τού επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ εις την πλατείαν τής Αγίας Παρασκευής, αποφασίζουν ομοφώνως την Έξοδον. 

1827.—«Ἀπεβίωσε ἐν Αἰγίνῃ ὁ ὁπλαρχηγὸς τῆς Ψαριανῆς μοίρας Νικολῆς Ἀποστόλης». Ἔλαβε μέρος σχεδὸν σὲ ὅλες τὶς ναυτικὲς ἐκστρατεῖες ὅπως προκύπτει ἀπὸ τὰ δημοσιευμένα ἔγγραφα τοῦ ἀρχείου Ψαρῶν, ἱδιαίτερα στὶς ναυμαχίες Κῶ – Ἀλικαρνασσοῦ καὶ Γέροντα τὸν Αὔγουστο τοῦ 1824..Ὁ γενναῖος Ψαριανὸς  συνέχισε νὰ ἀγωνίζεται σθεναρὰ καὶ μετὰ τὴν κατα­στροφὴ τῆς ἱδιαίτερης πατρίδας του, τὸν Ἰούνιο τοῦ 1824, παίρνοντας μέρος σὲ πολλὲς ναυτι­κὲς ἐπιχειρήσεις μέχρι τὸ τέλος τῆς σύντομης ζωῆς του. Ὁ θάνατος ἀπὸ πνευμονία τὸν βρῆκε πρόωρα, στὶς 6/19 Ἀπριλίου 1827.

.—«Ἄφιξις Ἰμβραὴμ πασᾶ εἰς τὸν Ἀλφειὸν ποταμόν. Ἔπέπεσε κατὰ τοῦ Πύργου, ἐθανάτωσε αἰχαμαλώτους πολλούς».

.—Ο αρχιστράτηγος από τις 15/3ου Τζώρτς με τον στόλαρχο Κόχραν, διαφωνούν (δυστυχώς) με το σχέδιο τού Καραϊσκάκη γιά την επίθεση στην Αθήνα. Ο Καραϊσκάκης σκόπευε να περικυκλώσει τον εχθρό και να τον νικήσει με επιδρομές από ασφαλή ταμπούρια.

1833.—(ν.ημ.) Παράδοση τής Χαλκίδος στο νεοϊδρυθέν Ελληνικό κράτος από τους τούρκους. Τα κλειδιά τού κάστρου παρέλαβε ο κυβερνητικός επίτροπος Ιάκωβος Ρίζος Νερουλός, και δύο μέρες αργότερα ο επίσης κυβερνητικός επίτροπος Δημήτριος Δούκας παρέλαβε την Κάρυστο. Το γεγονός ότι η Εύβοια συμπεριλήφθηκε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, οφείλεται στο κύρος, την διεθνή εμπειρία, την οξυδέρκεια και την διπλωματική ικανότητα τού κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Πέτυχε δε αυτό χωρίς να γίνει ανταλλαγή πληθυσμών (βλ. 25/3 με το π.ημ.).

.—(ν. ημ.) Απεβίωσε εις Παρισίους, εις ηλικίαν 85 ετών, ο Αδαμάντιος Κοραής. Τα γεγονότα αλλά και οι ιδέες τής Γαλλικής Επαναστάσεως, επέφεραν ολοκληρωτική μετουσίωση στην σκέψη του. Σε αντίθεση με τον Ρήγα Βελεστινλή, τού οποίου βασική επιδίωξη ήταν ο φωτισμός τού Γένους,  ο Κοραής, πριν ακόμη εγκαινιάσει την φιλολογική του δράση, αντίκρισε το όραμα τής απελευθερώσεως τής πατρίδος του, υπό τις στρατιές τής δημοκρατικής Γαλλίας… Ως προς το πράγματι σπουδαίο φιλολογικό του έργο, το γεγονός ότι έχει βραβευθεί με περισσότερα από 600 «παλμάριουμ», αποδεικνύει την σπουδαία του κατάρτιση και προσφορά στα κείμενα τής αρχαιοελληνικής γραμματείας (βλ.κριτική των κειμένων).

1835.—Πέντε νεομάρτυρες βρίσκουν φρικτό θάνατο από τους Αγαρηνούς. Τα μαρτύριά τους είχαν αρχίσει από την Κυριακή τού Θωμά και ήταν τα εξής. Τον Μιχαήλ, με καταγωγή από την Κύπρο, τον έκοψαν σε κομμάτια με μαχαίρι, ενώ, από τους υπόλοιπους,  με καταγωγή το νησί τής Σαμοθράκης, ο Γεώργιος και ο Θεόδωρος, απαγχονίστηκαν και οι Μανουήλ και Γεώργιος θανατώθηκαν με αιχμηρά μολυβένια αντικείμενα. Όλων τα μαρτύρια έγιναν στην Μάκρη τής Αλεξανδρουπόλεως.

1841.—Οι οπλιτάρχαι και αντιπρόσωποι των επαρχιών Σελίνου, Κυδωνίας, Κισσάμου, Αποκορώνου, Ρεθύμνης, Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου και Μυλοποτάμου, συνελθόντες εις Βαφέ, ωρκίσθησαν σύμπραξιν με τους Σφακιανούς εις τον ιερόν υπέρ πατρίδος αγώνα. Ο αρχηγός τής εις Σούδαν ναυλοχούσης αγγλικής μοίρας, ναύαρχος Στιούαρτ, υπεδέχθη επιτροπήν τούτων μετά τιμητικών κανονιοβολισμών, ενώ ταυτοχρόνως είχε διατάξει μεγάλον σημαιοστολισμόν όλων των πλοίων του και υπέδειξεν εις τους προσελθόντας να ζητήσουν την ίδρυσιν ηγεμονίας, υπό την προστασίαν τής Αγγλίας.  Αλλ’ ούτοι απήντησαν : «Δέν θέλομεν ούτε Άγγλους, ούτε ηγεμονίαν. Θέλομεν την Ένωσιν της πατρίδας μας, μετά τής ελευθέρας Ελλάδος. Διά τούτο και εχύσαμεν ποταμούς αιμάτων». Έκτοτε η Αγγλία εστράφη κατά των Ενωτικών προσπαθειών τού Κρητικού λαού.

1854.—Ο Στρχης Τσάμης Καρατάσος, επικεφαλής περίπου 500 ανδρών, αποβιβάζεται στον όρμο Κουφού Σιθωνίας, με σκοπό την συστηματική διεξαγωγή τού επαναστατικού αγώνα στην Χαλκιδική.

1858.—Ισχυρή σεισμική δόνηση καταγράφηκε στην περιοχή τού Νομού Κορινθίας.

1869.—Ένας εξαιρετικά μεγάλης ισχύος σεισμός, κτυπά καταστροφικά την Σύμη στα Δωδεκάνησα. Τα 6,7 Ρίχτερ έφθασαν ακόμη και να ξεριζώσουν πολλές δεκάδες κτηρίων. Εκτεταμένες ζημιές υπέστησαν περισσότερο η Ρόδος, αλλά έφτασαν μέχρι την Κάλυμνο. Γιά ενάμισο μήνα, το νησί δεν έπαψε να «κουνιέται».

1896.—(ν.ημ.) Έναρξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Έλαβαν μέρος 311 αθλητές από 13 χώρες, εκ των οποίων οι 230 ήταν Έλληνες. Η ημερομηνία 25 Μαρτίου 1896 η οποία καταγράφηκε ως επίσημη ημερομηνία, αντιστοιχεί στο Ιουλιανό Ημερολόγιο. Ο Αμερικανός τριπλουνίστας Τζέιμς Κόνολυ (James Connolly) είναι ο πρώτος σύγχρονος Ολυμπιονίκης, με επίδοση 13,71 μέτρα, εφ’ όσον κατά την διάρκεια τής πρώτης ημέρας των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, το άλμα τριπλούν ολοκληρώθηκε πρώτο από όλα τα άλλα αγωνίσματα τής πρώτης ημέρας.

.—Ο Έλληνας αθλητής Παναγιώτης Παρασκευόπουλος έλαβε το Αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα τής Δισκοβολίας. Ο Παρασκευόπουλος είχε επίδοση 27,81 μέτρα, η οποία, σύμφωνα με τις πηγές τής εποχής, αποτελούσε παγκόσμιο ρεκόρ. Πέρασε γρήγορα επί κεφαλής με βολή στα 28, 955 μέτρα, αλλά ο Αμερικανός Ρόμπερτ Γκάρετ στην προτελευταία του προσπάθεια, έρριψε τον δίσκο στα 29,15 μέτρα, πετυχαίνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ και αφήνοντας τον Έλληνα αθλητή στην δεύτερη θέση.

.—Ο Έλληνας αθλητής Σωτήρης Βερσής έλαβε το Χάλκινο μετάλλιο στο αγώνισμα τής Δισκοβολίας. Εκτός από το αγώνισμα τής δισκοβολίας έλαβε μέρος και στους αγώνες άρσεως βαρών. Η καλλίτερή του επίδοση στην ρίψη τού δίσκου ήταν  27,78 μέτρα.

.—Ο Έλληνας αθλητής Γιάννης Περσάκης κατέκτησε το Χάλκινο μετάλλιο στο αγώνισμα τού άλματος εις τριπλούν. Ως καλλίτερη επίδοση πριν την συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε 12,44 μέτρα, αλλά στον τελικό βελτιώθηκε. Την τρίτη θέση έλαβε με άλμα 12,52 κι’ έτσι έγινε ο πρώτος Έλληνας χρονικά στην ιστορία, ο οποίος κατετάγη στην πρώτη τριάδα.

1897.—(Μάχη των συνόρων 5-10/4) Αι ελληνικαί δυνάμεις αποκρούουν τας επιθέσεις των τούρκων εις την περιοχήν Μελούνας-Γκριτζάβαλι.

.—Σφοδρή μάχη γίνεται στο ύψωμα Μενεξέ.

1903.—Αλβανοί προβαίνουν σε σφαγές Χριστιανών στην Αχρίδα. 

1906.—Φονεύθηκε εις Μπέσφινα ο ηρωικός μακεδονομάχος Μανούσος Βασιλείου Γαυγιώτης, από τον Στύλο Αποκορώνου Χανίων.

1909.—Ρωσία και τουρκία υπογράφουν 2ο Πρωτόκολλο στην Πετρούπολη, σύμφωνα με το οποίο η τουρκία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία τού νέου κράτους με το όνομα «βουργαρία». Η προστάτιδα δύναμη των βουργάρων, η Ρωσία, ανέλαβε και τις σχετικές αποζημιώσεις, κάτι το οποίο είχε συμφωνηθεί από τις 3 Μαρτίου.

1914.—Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης διορίζεται Γενικός Διοικητής Μακεδονίας.

.—Το Μαύρο Πάσχα γιά τους Θρακιώτες από τους διωγμούς των νεότουρκων. Σαν σήμερα οι νεότουρκοι εκδίωξαν τους Έλληνες πολλών χωριών τής επαρχίας Αρκαδιουπόλεως, Βιζύης και άλλων περιοχών τής Θράκης. Το ίδιο έτος πραγματοποιήθηκαν διωγμοί, δολοφονίες, απελάσεις, διαρπαγές, εμπρησμοί και λεηλασίες κατά των Ελλήνων των περιοχών Ηράκλειας, Μαγλάρων και Κεσσάνης.

.—Στην επίσημη τελετή απονομής τού τίτλου και τής Στραταρχικής ράβδου στον βασιλέα Κωνσταντίνο, μετά από εισήγηση τού Ελευθερίου Βενιζέλου, ο υπουργός Εξωτερικών τής Γερμανίας, θέλησε να προσφέρει εκ μέρους τού Κάϊζερ τιμητικά τον τίτλο τού Αρχιστρατήγου τής Γερμανίας. Ο μεγάλος άνδρας, εκτός τού ότι αρνήθηκε την αρχιστρατηγία και από τα δύο κράτη, φέρεται πως απάντησε: «Απαράδεκτο! Φαντάστηκε πως είμαι Γερμανός; Και επειδή μού προσέφερε μία στραταρχική ράβδο, πιστεύει πως μού δημιούργησε κάποια ηθική υποχρέωση απέναντί του; Αν το νομίζει, είμαι πρόθυμος να τού την επιστρέψω αμέσως… Μα, είναι τόσο ανόητος;… Εμείς είμαστε Έλληνες και πάνω απ’ όλα βάζουμε τα συμφέροντα τής Ελλάδος.» Φυσικά, ακόμη και σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αντιστρέφουν αυτό το δεδομένο επιδεικνύοντας επιλεκτική μνήμη (βλ.&7/4).

1920.—Ο Ελληνικός Στρατός δέχεται μικροεπιθέσεις τούρκων ατάκτων.

1921.—Η Ελληνική Στρατιά εν Μ.Ασία εδραιώνει τις θέσεις της.

1922.—Οι «Σύμμαχοι»,  πιέζουν την Ελλάδα να εκκενώσει την Μικρά Ασία πριν ακόμα την υπογραφή ειρήνης.

1926.—Ο δικτάτορας Θ. Πάγκαλος, δηλώνει ότι θα αναλάβει τα καθήκοντα τού Προέδρου τής Δημοκρατίας, διατηρώντας συνάμα και την ιδιότητα τού Πρωθυπουργού (βλ. & 4/4).

1930.—Το περιοδικό «Κινηματογραφικός Αστήρ», σχολιάζοντας την εμφάνιση των ομιλούντων ταινιών και το πώς αυτό επέδρασε στις κινηματογραφικές αίθουσες και το κοινό τής Θεσσαλονίκης, έγραψε: «Η κρίση την οποία διέρχονται οι ομιλούντες κινηματογράφοι τής πόλεώς μας, είναι αφάνταστος, παρατηρουμένη διά πρώτην φοράν εις την πόλιν μας». Αυτό οφειλόταν στην δυσκολία προσαρμογής στην νέα τεχνολογία.

1932.—Τραγικό δυστύχημα καταδιωκτικού με πιλότο τον Δόσιο Παύλο, το οποίο εκτελούσε άσκηση φωτοπολυβόλου. Το καταδιωκτικό συγκρούστηκε με εκπαιδευτικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν οι Ανθυποσμηναγοί Παναγιωτόπουλος Αθανάσιος και Πατσιάνης Χρήστος, το οποίο χρησίμευε γιά στόχος τού πρώτου και παράλληλα πραγματοποιούσε εκπαιδευτική πτήση. Νεκροί και οι τρείς πιλότοι. 

1935.—Το Διεθνές Δικαστήριο τής Χάγης δικαιώνει την ομογένεια τής Βορείου Ηπείρου στο θέμα των σχολείων. Οι αλβανοί, καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο έκλεισαν κάθε ελληνικό σχολείο αναγκάζοντας τα ελληνόπουλα να φοιτούν σε αλβανικά. Οι Βορειοηπειρώτες είχαν συγκεντρώσει πολλές χιλιάδες υπογραφών, μέσα σε μικρό διάστημα, τις οποίες έστειλαν τόσο στο Δ.Δ. τής Χάγης όσο και στην Κοινωνία των Εθνών. Εκτός από τις κινήσεις των ενηλίκων, συγκινητικές υπήρξαν και οι αντίστοιχες των μαθητών, οι οποίοι κατήλθαν σε αποχή από τα σχολεία τους (18-25/9/1934). Οι άθλιοι αλβανοί, έκλεισαν περισσότερα από πεντακόσια (500) σχολεία μας!!

.—Σε αντίδραση στις προσπάθειες εξιταλισμού των Δωδεκανησίων από τους κατακτητές και με αφορμή το Αυτοκέφαλο τής Εκκλησίας που ήθελαν να επιβάλλουν οι Ιταλοί, σε συνεργασία με τους Μητροπολίτες Ρόδου, Καλύμνου-Λέρου και Κάσου-Καρπάθου, σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις των Καλυμνίων και κυρίως των γυναικών με την ιταλική αστυνομία. Στα επεισόδια υπήρξε ένα θύμα, ο Μανώλης Καζώνης. Οι Καλύμνιοι θεώρησαν το Αυτοκέφαλο κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους και ολοφάνερη απόπειρα για την απεθνικοποίησή τους. Γι’ αυτό και τήρησαν αρνητική στάση έναντι τού Μητροπολίτη τους. Η άρνηση των Καλυμνίων (γονέων, μαθητών, παπάδων, δασκάλων) στο κάλεσμα γιά υποχρεωτικό εκκλησιασμό από τον Μητροπολίτη Απόστολο, οδήγησε στην σύγκρουση με την ιταλική αστυνομία (τους «καραμπινιέρους»).

1938.—Ο Τύπος τής εποχής γνωστοποιεί την ανακάλυψη ραδιενεργών πηγών στα Καμμένα Βούρλα τής Φθιώτιδας (βλ.& 22/3).

1941.—Η Αντικατασκοπία τού εθνικού κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά. «[]Συνελήφθησαν [] μέχρι [] τής 13 ώρας τής 6ης Απριλίου άπαντα τα μέλη των υφισταμένων εννέα Γερμανικών δικτύων κατασκοπείας και προπαγάνδας και άπαντες οι Γερμανοί ύποπτοι, 3.500 εν συνόλω». Η επιχείρηση είχε ξεκινήσει από τις 28 Οκτωβρίου 1940 κατά την οποία «[]συνελήφθησαν εντός 2 ωρών άπαντα τα εν τη περιοχή τής Πρωτευούσης μέλη των ιταλικών δικτύων κατασκοπείας και προπαγάνδας ως και έτεροι χίλιοι Ιταλοί ύποπτοι. Από τής πρωίας τής 28-10-40 και 6-4-41 ελήφθησαν όλα τα μέτρα απομονώσεως των Ιταλικών και Γερμανικών κτηρίων, αποκοπής τηλεφώνων, κατασχέσεως αυτοκινήτων, ραδιοφώνων, όπλων εις την κατοχήν υπηκόων των εχθρικών κρατών και φρουρήσεως των ενδιαφερόντων από πολεμικής απόψεως σημείων κλπ. ώστε να καταστεί πρακτικώς ανέφικτος πάσα δράσις οργάνων τού εχθρού, τυχόν μη συλληφθέντων.»

.—Ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής απορρίπτει τις γερμανικές αιτιάσεις γιά την παρουσία βρετανικών δυνάμεων στην χώρα.

.—Στις 05:15 ώρα τής 6ης Απριλίου η πανίσχυρη ψυχρή Γερμανική πολεμική μηχανή επιτίθεται κατά τής ηρωικής Ελλάδος, μετά την τελευταία αποτυχία τής «Εαρινής επίθεσης» των Ιταλών. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη τού Γερμανού Πρέσβη Viktor von Erbach στην πρωθυπουργική οικία, όπου συνοδευόμενος από τον ελληνομαθή στρατιωτικό ακόλουθο Αντισυνταγματάρχη Clemm von Hohenberg, επέδωσε στον Έλληνα πρωθυπουργού Κορυζή την σχετική διακοίνωση. Η επίθεση εκδηλώθηκε σε όλη την γραμμή τού μετώπου ανατολικά τού ποταμού Αξιού, με την υποστήριξη μεγάλου αριθμού αεροπλάνων κάθετης εφορμήσεως (Στούκας), και σφοδρών πυρών πυροβολικού. Η Ελληνική Ψυχή συνεχίζει να Αμύνεται τού Πατρίου Εδάφους. Μέχρι το πρωί τής 10ης Απριλίου, διεξήχθησαν επικοί αγώνες και διαδραματίστηκαν σκηνές εξόχου ηρωισμού, κυρίως στα οχυρά τής «Γραμμής Μεταξά». Μεταξύ των ηρωικώς πεσόντων στην ορεινή διάβαση Μπέλες, είναι ο έφεδρος Επιλοχίας πεζικού, Δημήτριος Ίτσιος (τού Ευσταθίου), ο οποίος ως επικεφαλής τού θρυλικού πολυβολείου Π-8, συνέχιζε να θερίζει τους βάρβαρους εισβολείς όταν τα υπόλοιπα πολυβολεία γύρω του είχαν σιγήσει· σταμάτησε μόνο όταν τού τελείωσαν οι σφαίρες και αφού τους προξένησε απίστευτες απώλειες.

.—Ο Ίλαρχος Δ. Σαρήμπεης τού 192ου Μηχανοκίνητου Συντάγματος, Διοικητής τού Τάγματος Αρμάτων, είναι ο πρώτος νεκρός τού σώματος των Τεθωρακισμένων. Ο Σαρήμπεης δέχθηκε με μεγάλη ψυχραιμία την επίθεση Γερμανικών αεροσκαφών καθέτου εφορμήσεως και προσπάθησε με την αγέρωχη στάση του να εμψυχώσει τους άνδρες του. Έπεσε από ριπή πολυβόλων των Στούκας στις 6 Απριλίου στο χωριό Θεοδώροβο Ροδοπόλεως.

.—Οι υπερασπισταί τού παρά τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα οχυρού Ιστίμπεη, συντρίβουν τας θυελλώδεις γερμανικάς επιθέσεις και δι‘ ηρωϊκής εξορμήσεως εξολοθρεύουν διά τής ξιφολόγχης μεγάλον αριθμόν Γερμανών στρατιωτών.

.—Οι υπερασπισταί τού οχυρού Κελκαγιά εξολοθρεύουν τους εισελθόντας εντός αυτού Γερμανούς.

.—Οι Γερμανοί εισέρχονται στην περιοχή τής επαρχίας Κομοτηνής.

.—Το βράδυ τής 6ης Απριλίου, τής πρώτης ημέρας τής Γερμανικής εισβολής και από τις 21:20, τα βομβαρδιστικά τής «Λούφτβάφε» άρχισαν τον βομβαρδισμό τού Πειραιά. Οι Γερμανοί πόντισαν αρχικά νάρκες και στην συνέχεια χτύπησαν τα πλοία. Το εμπορικό πλοίο «Clan Fraser» είχε μπει  γιά τελευταία φορά στο λιμάνι τού Πειραιά από τις 4 Απριλίου μ’ ένα φορτίο πολεμικού υλικού από όπλα και 250 ή 500 τόνους ΤΝΤ (εκρηκτική ύλη).  Κατά την διάρκεια τής πρώτης και τής δεύτερης αεροπορικής επιδρομής, χτυπήθηκε, κατά μία εκδοχή από τρεις βόμβες. Κατά μία άλλη εκδοχή η πυρκαγιά προκλήθηκε από τις φλεγόμενες παρακείμενες προς αυτό αποθήκες. Το πλοίο καιγόταν επί πέντε ώρες και παρά τις προσπάθειες κατασβέσεως, αυτό δεν κατορθώθηκε. Εξ ίσου αδύνατη ήταν και η ρυμούλκηση, γιατί είχε εγκλωβιστεί από συντρίμμια ενώ παράλληλα υπήρχαν και οι νάρκες που είχαν ποντίσει οι Γερμανοί. Η 7η Απριλίου το βρήκε φλεγόμενο.

.—Οι Γερμανοί και οι βούργαροι μπήκαν στην περιφέρεια Εχίνου. Οι Γερμανοί θα αποχωρήσουν στις 25/4/1941 ενώ οι βούργαροι στις 25/9/1944. Ο λαός τής Θράκης και τής Ανατολικής Μακεδονίας πλήρωσε με πολύ αίμα και πόνο την ιδιαιτέρως βάρβαρη βουργαρική κατοχή. Ο πικρός αστεϊσμός των κατοίκων που εγκατέλειπαν τις βουργαροκρατούμενες περιοχές και κατέφευγαν διωγμένοι στις γερμανοκρατούμενες, δυτικώς τού Στρυμόνα, ήταν, «φεύγουμε στην ελεύθερη Ελλάδα!».

.—Η αναμονή τής γερμανικής επίθεσης στις αρχές Απριλίου, δεν έκαμψε το φρόνημα των Ελλήνων αεροπόρων, αν και το μέτωπο ήταν σε φανερή κατάσταση αναμονής. Κατά την εισβολή των Γερμανών στις 6-4-1941, ένα γερμανικό αναγνωριστικό Hs-126 καταρρίφθηκε στον Στρυμόνα από δύο PZL (Σμηναγός Αντωνίου, Υποσμηναγός Κατσιμπούρης) και ένα Bloch MB-151 και ένα ακόμα από τους Σμηναγό Δούκα και Υποσμηναγούς Κοντογιώργο και Κατσιμπούρη.

.—Στο μέτωπο τής Ηπείρου, «Εγένετο εξόρμησις παρά τού 32ου συντάγματος και κατάληψις διαφόρων υψωμάτων τού χωρίου Λέγκας, όπου και κατέλαβον αυτά με αποτέλεσμα την σύλληψιν 50 αιχμαλώτων και την ανεύρεσιν άπειρων φονευθέντων. Ως και εκ των ημετέρων τμημάτων υπήρξαν αρκετοί τραυματίαι και ολίγοι νεκροί».

1943.—Ο Ιερός Λόχος, στις επιχειρήσεις τής Τύνιδας, αφού αποσπάστηκε από την Γαλλική Φάλαγγα και διατέθηκε στην 2η Νεοζηλανδική Μεραρχία, έλαβε μέρος στην μάχη επί τής αμυντικής τοποθεσίας τού Ουαντί Ακαρίτ (Wadi Akarit).

.—Στην περιοχή Σκάλας Φιλιατών, οι κομμουνιστές κτυπούν ιταλική μηχανοκίνητη φάλαγγα.

1944.—Κομμουνιστές τού ΕΛΑΣ επιτίθενται και φονεύουν 2 Γερμανούς στην πόλη τής Βέροιας. Τα αντίποινα ήλθαν αμέσως από τούς ναζί, οι οποίοι εκτέλεσαν 37 αθώους πολίτες ενώ δεκάδες άλλους τούς συνέλαβαν και οδήγησαν στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στην Θεσσαλονίκη.

1945.Ο ιερέας Αλεξάνδρος  Περδικομάτης, σκοτώνεται από τις ριπές πολυβόλων των Χιτλερικών ταγμάτων S.S., ενώ ήταν κρατούμενος  στην φυλακή Stein στην Αυστρία.

1946.—Απεβίωσε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης μας από την Κέρκυρα, Σπυρίδων Καίσαρης.

1948.—Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Δημήτριος Βαρελάς εκτελώντας πολεμική αποστολή με αεροσκάφος τής Αεροπορικής Βάσεως Λάρισας, το οποίο καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικά πυρά βορείως τού Δομοκού.

1949.—Κατά την εκτέλεση πολεμικής αποστολής ρίψεως εφοδίων και βομβαρδισμού οχυρωμένων θέσεων στον Γράμμο, το αεροσκάφος τύπου Dacota τής Αεροπορικής Βάσεως Ελευσίνας στο οποίο επέβαινε ως χειριστής ο Αντώνιος Μουλόπουλος, χτυπήθηκε από όλμο και φλεγόμενο έπεσε στην περιοχή Θεοτόκου – Γράμμου όπου αποτεφρώθηκε. Μαζί με τον άτυχο πιλότο, έχασαν επίσης την ζωή τους οι Μ. Οικονόμου και Κωνσταντίνος Παπαγεωργακόπουλος.

.—Σκοτώθηκε ο άτυχος Βασίλειος Βουτσάς κατά την εκτέλεση ρίψεως εφοδίων και βομβαρδισμού οχυρωμένων θέσεων στον Γράμμο, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ως πλήρωμα, χτυπήθηκε από όλμο, και φλεγόμενο έπεσε στην περιοχή Θεοτόκου – Γράμμου όπου αποτεφρώθηκε.  http://www.pasoipa.org.gr/

1957.—Ιδρύεται η Ολυμπιακή Αεροπορία τού Αριστοτέλη Ωνάση.

1960.—Πραγματική σύρραξη μεταξύ κυβερνητικών και αριστερών βουλευτών σημειώνεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να επέμβει η χωροφυλακή.

1979.—Το σχετικό Υπουργείο αποφασίζει την εφαρμογή τού πρώτου δακτυλίου γιά τα IX αυτοκίνητα στο κέντρο τής Αθήνας.

.—Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζίμι Κάρτερ, υπόσχεται στην ηγεσία τής ΑΧΕΠΑ ότι, θα δείξει προσωπικό ενδιαφέρον γιά την επίλυση τού Κυπριακού…

1985.—Η Βουλή εγκρίνει με 182 ψήφους την πρόταση τού ΠΑ.ΣΟ.Κ γιά αναθεώρηση τού Συντάγματος.

1993.—Συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τής Αθήνας η δίκη τού πρώην μεγαλοτραπεζίτη Γιώργου Κοσκωτά και 29 ακόμη ατόμων για την υπόθεση τής Τράπεζας Κρήτης και τού εκδοτικού συγκροτήματος “Γραμμή ΑΕ”.

1994.—Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω τού αποκλεισμού που επέβαλε στους κλέφτες τής ιστορίας μας Σκοπιανούς, ο Ανδρέας Παπανδρέου, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι οι αποφάσεις τής Ε.Ε. είναι υπεράνω εθνικών αποφάσεων, μετά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

1996.—Πραγματοποιείται στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο η τελετή παράδοσης τής Ολυμπιακής Φλόγας με αγώνες αναπαράστασης των αθλημάτων τού στίβου, γιορτάζοντας έτσι την 100ή επέτειο από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

2009.—Σαν σήμερα, σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που έπληξε την ιταλική πόλη Λ’ Άκουιλα, άφησε πίσω του 309 νεκρούς, 1.600 τραυματίες, ζημιές σε περισσότερα από 10.000 κτήρια, 70.000 εκδιωγμένους από τα σπίτια τους και περίπου 29.000 αστέγους γιά μέρες μετά. Στην Λ’ Άκουιλα, την ημέρα τού σεισμού, βρίσκονταν πολλοί Έλληνες φοιτητές. Μεταξύ των νεκρών ήταν ο Βασίλης Κουφολιάς και μεταξύ των σοβαρά τραυματισθέντων η αδελφή του, Διονυσία Κουφολιά. Όπως περιέγραψε η ίδια μετά από την πολύμηνη ανάρρωσή της, «[ …] ήμουν 12 ώρες εγκλωβισμένη κάτω από τα ερείπια. Δεν ένιωθα τα πόδια μου και φώναζα με όση δύναμη μού είχε απομείνει γιά να με ακούσει ο αδερφός μου και οι διασώστες». Η μητέρα των θυμάτων, υπέβαλε μηνύσεις εναντίον τού ιταλικού κράτους, τής περιφέρειας τής Λ’ Άκουιλα αλλά και των κατασκευαστών τού τετραώροφου κτηρίου που διέμεναν τα παιδιά της, διότι το 2002, χωρίς κανέναν έλεγχο στατικότητας, έγινε προσθήκη δύο ορόφων και μίας σοφίτας. Η Λ’ Άκουιλα έχει βιώσει αρκετούς σεισμούς πριν από τον καταστροφικό τού 2009 (1315, 1349, 1452, 1501, 1646, 1703, 1706 και 1958), ωστόσο είχε καταφέρει να μείνει όρθια. Το 2009 είχε ξεκινήσει να έχει σχεδόν σε καθημερινή βάση σεισμούς, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον μεγάλο τής 6ης Απριλίου. Το βράδυ τού κυρίως σεισμού είχαν προηγηθεί δύο αρκετά αισθητοί, οι οποίοι ‘’έβγαλαν’’ τον κόσμο από τα σπίτια του. Έτσι σώθηκαν αρκετοί που θα είχαν θαφτεί και αυτοί στα ερείπια.

2016.—Ἡ ποινικοποίηση τῆς ἑλληνικῆς Σημαίας ἀπὸ τὴν κυβέρνηση. Ἡ κυβέρνηση Τσίπρα, κατόπιν ἀνώνυμης καταγγελίας, συνέλαβε 6 ἄτομα τὰ ὁποῖα ζωγράφισαν στὸν τοῖχο ἑνὸς παλαιοῦ ὑδραγωγείου στὴν Ἡγουμενίτσα τὴν ἑλληνικὴ Σημαία. Ἡ κατηγορία ἦταν «Φθορά ξένης περιουσίας», ἐνῶ στὴν πραγματικότητα πρόκειται γιὰ ποινικοποίηση τοῦ Ἐθνικοῦ μας Συμβόλου. Μέχρι πρὶν τὸ συγκεκριμένο συμβάν, ὁ τοῖχος τοῦ παλαιοῦ ὑδραγωγίου ἦταν γεμάτος ὁπαδικὰ συνθήματα, κομματικὰ συνθήματα, ὕβρεις κ.λπ.

2019.—Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), έδωσε νέα παράταση στην ελλαδική κυβέρνηση γιά να ολοκληρώσει την διαδικασία α π ο – λ ι τ ι κ ο π ο ι ή σ ε ω ς τού Δημοσίου, στο επίπεδο επιλογής νέων Γραμματέων γιά τα Υπουργεία. Η διαδικασία συνδεόταν με την εκταμίευση των 974 ή 978 εκατ. ευρώ (βλ.5/4), έλαβε όμως παράταση.

.—Σύμφωνα με δημοσίευμα τής εφημερίδας ‘’Καθημερινή’’, οι νέοι Έλληνες ερευνητές επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα, ωστόσο η πνευματική αιμορραγία τής χώρας μας, το λεγόμενο brain drain, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με λύσεις μεταβατικές. Το συμπέρασμα προέκυψε από τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων τού Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (Ε.Κ.Τ.) γιά την στήριξη των νέων ερευνητών. Έως τώρα, από τις δράσεις τού Ε.Κ.Τ. ωφελήθηκαν συνολικά 7.591 άτομα. Από αυτά, η μεγαλύτερη ομάδα – 5.222 άτομα – ήταν οι νέοι επιστήμονες – κάτοχοι διδακτορικού, οι οποίοι μετείχαν σε πρόγραμμα γιά απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας σε Α.Ε.Ι. Ωστόσο, παρά την συμμετοχή τους σε κάποια δράση, παρατηρήθηκε αύξηση όσων συνεχίζουν να σκέφτονται την προοπτική τής φυγής στο εξωτερικό, Το 2016-2017 το σχετικό ποσοστό ήταν 51,1%, ενώ το 2017-2018 αυξήθηκε σε 61,7%.

.—Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, με αφορμή όσα συνέβησαν στην δομή ‘’φιλοξενίας’’ Διαβατών Θεσσαλονίκης την προηγούμενη ημέρα (βλ. 5/4), δήλωσε ότι: «[…] δεν θα επιτρέψουμε παράτυπες μετακινήσεις». Με την δήλωσή του, ξεκαθάρισε στους παρανόμως εισελθόντες στην Ελλάδα αλλοδαπούς, ότι το ελλαδικό κρατίδιο, έχει μεν ανοιχτά σύνορα, αλλά μόνο γιά να εισέρχονται [στην «χωματερή»], όχι όμως γιά να συνεχίσουν την μετακίνησή τους στις χώρες που επιθυμούν.

.—Μεγάλες καταστροφές, απεγκλωβισμοί και πολλά προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη. Οι καταρρακτώδεις βροχές που σημειώθηκαν στο νησί, είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι, σπίτια και καταστήματα και να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές στην Σητεία και στην Ιεράπετρα. Συγκεκριμένα, επλήγησαν αρκετές περιοχές στον Νομό Λασιθίου και κάτοικοι χρειάστηκε να μεταφερθούν με βάρκες (!..) Η περιοχή Λιβάδεια στην Σητεία είναι αυτή που αντιμετώπισε το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ ολόκληρος ο Νομός τέθηκε σε επιφυλακή… λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

.—Στην εκδήλωση τού ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, στελέχη προερχόμενα από το ΠαΣοΚ και την ανανεωτική Αριστερά… έκαναν εμφανέστατη την παρουσία τους. Οι πρώην υπουργοί τού ΠαΣοΚ, Λούκα Κατσέλη, Γιάννης Ραγκούσης, Στέφανος Τζουμάκας αλλά και οι Νίκος Μπίστης, Μαρία Ρεπούση, έδωσαν το παρόν. Παρών δήλωσε και ο Βασίλης Παϊτέρης, ο «βασιλιάς των τσιγγάνων», ο οποίος είχε περάσει παλαιότερα από τα ψηφοδέλτια τής Ν.Δ. και τού ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσά τους, υποψήφιοι ευρωβουλευτές τού ΣΥΡΙΖΑ και υπουργοί, βουλευτές και στελέχη τού κυβερνώντος κόμματος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρωθυπουργεύων και πρόεδρος τού ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση