ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

16 Απριλίου

1071.—Με την κατάκτηση τού Μπάρι από τον Νορμανδό Ροβέρτο Γισκάρδο (Robert Guiscard), λαμβάνει τέλος η  παρουσία τής Ανατολικής Ορθόδοξης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην Ιταλία. Ο Ροβέρτος, στα πρώτα του βήματα υπήρξε αρχηγός μιάς ομάδας ένοπλων που επιβίωνε χάρη στις ζωοκλοπές, το πλιάτσικο και τα λύτρα που αποσπούσε απαγάγοντας πλούσιους Βυζαντινούς άρχοντες, αντιμετωπίζοντας παράλληλα και την Παπική εχθρότητα. Όλα άλλαξαν το 1059, όταν ο πάπας Νικόλαος Β΄ αναγνώρισε με κάθε επισημότητα τον Ροβέρτο ως δούκα Απουλίας και Καλαβρίας, νόμιμο κύριο όλων των εδαφών που κατείχε, αλλά και αυτών που θα κατακτούσε, θεωρώντας ότι η συμμαχία με τους Νορμανδούς  ήταν πλέον προς το συμφέρον του.

1571.—Αρχίζει ο ασταμάτητος κανονιοβολισμός τής Αμμοχώστου από τους τούρκους.

1601.—Φονικός σεισμός σαρώνει τον Αυλώνα τής Βορείου Ηπείρου και την γύρω περιοχή. Τα 6,4 Ρίχτερ τού Εγκέλαδου ήταν αρκετά γιά να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές και να σπείρουν τον θάνατο προς «πάσα φυλή» κατά τους ιστορικούς.

1676.—Τρεις γαλιότες (είδος πλοίου) πειρατικές, των Ιπποτών τής Μάλτας, ρημάζουν την υπαίθρια και παράλια χώρα τής Νάξου. Ήταν η τρίτη φορά μέσα σε έξι μήνες (βλ. 21/10/1675), με την προηγούμενη να έχει συμβεί μόλις στις 2 Απριλίου ενώ, στις αρχές τού χρόνου βάλθηκαν να ερημώσουν και την Σάμο. Αρχηγοί των πειρατών αυτή την φορά ήταν κάποιος Δανιήλ, αλλά και ένας Μιχαήλ Μανιάτης από την Μάνη, οι οποίοι άρπαξαν ζώα και προκάλεσαν αρκετές ζημιές.

1706.—Ο λόγιος Αναστάσιος ο Γόρδιος και ο μοναχός Ιωάννης, περιγράφουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Δυτική Ελλάδα και προ πάντων στο Ξηρόμερο: φόνοι, ληστείες, ωμότητες, φορολογίες και κάθε είδους καταπιέσεις είναι σε ημερήσια διάταξη. «Οι πλείονες των εν τούτοις υπερεχόντων, οι μεν μαχαίρας ή πυρός έργον εγένετο, οι δε φυγή την σωτηρίαν, όπου έκαστος οιός τε ην απελθείν, ωνήσαντο, και νυν ουκ  ανθρώπων οικητήρια, αλλά χωρία μόνον ψιλά μεμενήκασι τα χωρία».   

1733.—Ο Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος διαδέχεται στην ηλικία των 18 ετών τον πατέρα του Νικόλαο, και ανέρχεται στον θρόνο τής Μολδαβίας ως βοεβόδας «ἐν τῇ Δακία ἐπικράτειαν τῆς τε τῶν Βλάχων καὶ Μολδαβῶν». Λειτουργώντας υπό την κυριαρχία τής οθωμανικής αυτοκρατορίας, και όχι ως αυτόνομος αυθέντης, διετέλεσε επιδέξιος και συνετός πολιτικός αλλά και ενθουσιώδης προστάτης τής παιδείας και τού πολιτισμού. Στο πνεύμα τής λαμπρής οικογενειακής παραδόσεως, μεταμόρφωσε τις ρουμανικές ηγεμονίες  σε κέντρο πνευματικής ακτινοβολίας.

1772.—Ο νεαρός στην ηλικία άγιος Μιχαήλ, αποκεφαλίζεται στην Σμύρνη από τους τούρκους. Είχε καταγωγή τα Βουρλά τής Μ.Ασίας και ετάφη στον ναό τής Αγίας Φωτεινής στην Σμύρνη.

1789.—Ο Λάμπρος Κατσώνης ενεργεί επίθεση κατά των εχθρών στο Δυρράχιο τής Βορείου Ηπείρου. Ρήμαξε τους προμαχώνες, κατασκόρπισε τους 12.000 αλβανούς, αφού πρώτα έκαψε σωρεία τουρκικών πλοίων στο λιμάνι.

1810.—Ο λόρδος Βύρων κατά την διάρκεια τού πρώτου μεγάλου οδοιπορικού του που τον έφερε στην Ελλάδα, ευρισκόμενος στην Μ. Ασία, επισκέπτεται τις πεδιάδες τής Τροίας.

.—Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης,  ως Λοχαγός τού «Συντάγματος Ελληνικού Πεζικού» με πεντακόσιους Έλληνες, και άλλους (Άγγλους, Κορσικανούς και Σικελιώτες), συμμετέχει στην κατάληψη τής Λευκάδας. Με την συνθήκη τού Τιλσίτ τα Επτάνησα είχαν παραχωρηθεί στην αυτοκρατορική Γαλλία τού Ναπολέοντα, αλλά γιά ελάχιστο χρονικό διάστημα. Από το 1809 μέχρι το 1814, ο αγγλικός στόλος τα κυρίευσε ένα προς ένα, με τελευταίο το νησί τής Κέρκυρας. Από το 1815, με την συνθήκη των Παρισίων μεταξύ Ρωσίας και Αγγλίας, τα Ιόνια νησιά θα αποτελέσουν ένα τύποις ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος, με την επωνυμία «Ενωμένο Κράτος των Ιονίων Νήσων» υπό την άμεση και αποκλειστική Προστασία τής Μεγάλης Βρετανίας, έχοντας πρώτο Αρμοστή τον αυταρχικό φιλότουρκο Λόρδο Μέϊτλαντ.

1818.—(κατ’ άλλους το 1808). Σφαγή στην Αδριανούπολη από τους τούρκους τού νεομάρτυρα Χριστόφορου. Αποκεφαλίστηκε ψάλλοντας το ‘’Χριστός Ανέστη’’. Σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς, μεγάλη υπήρξε στο Έθνος η προσφορά των Χριστιανών εκείνων, οι οποίοι απτόητοι μπροστά στον κίνδυνο τής ζωής τους, διακήρυξαν με παρρησία και απαράμιλλη γενναιότητα την ομολογία τής Χριστιανικής πίστεως και την απόφασή τους να υποστούν μαρτυρικό θάνατο χάριν τής Χριστιανικής Θρησκείας και τής Πατρίδας τους.  Η Θράκη πρόσφερε βαρύ φόρο αίματος. 

1821.—«Μάχη Ἀγουλινίτσης, πρωτευούσης τοῦ Δήμου Βώλακος τῆς Ἐπαρχίας Ὀλυμπίας, καὶ φυγὴ τούρκων. Μέρος ἐν αὐτῇ ἔλαβον ἐκ μὲν τῶν Ἑλλήνων ὁπλαρχηγῶν οἱ Μοσχούλας καὶ Ἀμβρ. Φραντζῆς ἐκ δὲ τῶν τούρκων ὁ Μουσταφάμπεης». Οι Έλληνες υπό τους Μοσχούλαν Αλέξιον, Χαραλάμπην Βιλαέτη, ιερομόναχον Αμβρόσιον Φρατζήν, μάχονται εναντίον των τούρκων στην Αγουλινίτσα και τους τρέπουν σε φυγή. Ανάμεσα στους αρχηγούς των Ελλήνων ήταν ο Χαραλάμπης Βιλαέτης ως επικεφαλής των πεντακοσίων πενήντα οπλοφόρων Πυργίων, ο Ιωάννης και ο Διονύσιος Διάκος, ο Πέτρος Μήτζου, οι Αχολαίοι, ο Παπασταθόπουλος, ο Αλέξιος Μοσχούλας με εβδομήντα Αγουλινιτσαίους και οι γυιοί τού Κολοκοτρώνη μαζί με τους Καμπασαίους και 50 ένοπλους. Συνολικά οι Έλληνες ήταν εξακόσιοι εβδομήντα ένοπλοι. Από την άλλη μεριά, οι τουρκαλβανοί είχαν χίλιους διακόσιους ένοπλους (κατά άλλες πηγές δύο χιλιάδες). Η μάχη κράτησε οκτώ ώρες. Τμήμα τής πόλεως καταστράφηκε και κάηκε από τους επιτιθέμενους, αλλά η άμυνα άντεξε. Μάλιστα κατάφεραν να απωθήσουν τους τουρκαλβανούς από τον Πύργο. Θα ακολουθήσει μία περίοδος μαχών μέχρι τον Ιούνιο τού 1821, οπότε και το Λάλα μετά από μεγάλη εκστρατεία και πολιορκία από τους Έλληνες, θα αλωθεί, δίνοντας ανάσα στην Ηλεία και εξαφανίζοντας τον κίνδυνο των τουρκαλβανών.

.—«Εὑρέθη ἐν Κωνσταντινουπόλει τὸ ῥιφθὲν εἰς τὴν θάλασσαν σῶμα τοῦ Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ ὑπὸ τοῦ πλοιάρχου Νικολάου Παπαδοπούλου ἤ Σκλάβου Κεφαλλῆνος». Ο πλοίαρχος Νικόλαος Παπαδόπουλος Σκλάβος από την Κεφαλλονιά, περισυνέλεξε στην θαλάσσια περιοχή τής Κωνσταντινουπόλεως το σώμα τού οικουμενικού πατριάρχη Γρηγόριου Ε΄ τον οποίο είχαν απαγχονίσει οι τούρκοι, και στην συνέχεια το μεταφέρει στην Οδησσό.

.—Ο Αρχιεπίσκοπος Ύδρας Γεράσιμος, μετά από επίσημη δοξολογία, υψώνει στο Διοικητήριο τής νήσου την Σημαία τής Επαναστάσεως και εκδίδει το πρώτο επαναστατικό έγγραφο. Από την στιγμή αυτή, η Ύδρα επωμίζεται το βάρος ολόκληρου σχεδόν τού ναυτικού αγώνα τής Επαναστάσεως.

1822.—Μετά την πρώτη ρήξη του με τον Άρειο Πάγο, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος δηλώνει την παραίτησή του. «Ὁ Ὀδυσσεὺς  Ἀνδροῦτσος ἀπέστειλεν ἀπὸ Δαδίου τῆς Λοκρίδος εἰς τὸν ἐν θέσει ”Λιθάδα” παρὰ τὰς πηγὰς τοῦ Μέλανος ποταμοῦ μεταξὺ Θηβῶν καὶ Λεβαδείας ἑδρεύοντα Ἅρειον Πάγον, ἔγγραφον παραίτησιν ἀπὸ πάσης ὑπηρεσίας τῆς πατρίδος του».

1823.—«Ναυμαχία ἐν Μιτυλήνῃ ἀμφίρροπος ὑπὸ τὴν ἡγεσίαν τῶν  Ἀ. Μιαούλη,  Γ. Σαχτούρη,  Κ. Σκούρτη,  Ἰ. Ῥαφαήλ, Θ. Γκιώνη, Γκίκα Κοσμᾶ κλπ.». Στο στενόν τής Μυτιλήνης, ο ελληνικός στόλος ναυμαχεί με τον τουρκικόν. Την ναυμαχίαν ουδείς εκέρδισε.

1825.—«Ὁ Ἑλληνικὸς (στόλος) ὑπὸ τὸν Μιαούλην καὶ (ὁ) τουρκικὸς ὑπὸ τὸν Χαλήμπεην ἔξω τῆς Σούδας».

.—«Μάχη ἐν Κεφαλοβρύσῳ πρωτευούσῃ τοῦ Δήμου Παμφίας τῆς Ἐπαρχίας Τριχωνίας  ἀμφίρροπος». Στο Κεφαλόβρυσον τής Επαρχίας Τριχωνίδος, οι τούρκοι επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων χωρίς να επιτύχουν κέρδος.

1826.—«Ἡ ἐν Ἐπιδαύρῳ Γ΄ Ἐθνικὴ Συνέλευσις ἀποπεράτωσε τὰς ἐργασίας αὐτῆς». Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση διακόπτει τις εργασίες της, λόγω τής πτώσεως τού Μεσολογγίου. Η Β΄ περίοδος τής Γ΄ Εθνοσυνελεύσεως, θα ξεκινήσει στις 19 Μαρτίου 1927 στην Τροιζήνα. Οι εργασίες τής Α΄περιόδου τής Εθνοσυνελεύσεως είχαν αρχίσει στις 6 Απριλίου 1826, αλλά λόγω τής πτώσεως τού Μεσολογγίου διακόπηκαν.

.—Ιδρύεται η «Διοικητική Επιτροπή τής Ελλάδος».

1827.—«Παρεδόθη διὰ συνθήκης ἡ τουρκικὴ φρουρὰ τοῦ μοναστηρίου Ἁγίου Σπυρίδωνος τοῦ Πειραιῶς εἰς τὸν Καραϊσκάκην». Ο Καραϊσκάκης ανέλαβε δράση στις 13 Απριλίου και μέσα σε λίγες μέρες κατέλαβε όλα τα εχθρικά οχυρώματα ΒΔ τού Φαλήρου, μέχρι και το λιμάνι τού Πειραιά, ασχέτως με τις όποιες αποφάσεις τής εθνοσυνελεύσεως τής Τροιζήνας (19/3-5/5/1827), η οποία με διάταγμά της στις 3 Απριλίου διόρισε αρχιστράτηγο τον Άγγλο στρατηγό Ρίτσαρντ Τσερτς και αρχιναύαρχο τον επίσης Άγγλο, Τόμας Κόχραν. Ο Καραϊσκάκης αποδέχτηκε την απόφαση αλλά, όπως δήλωσε αργότερα με κάποια πικρία, ήταν λάθος η επιλογή τού Τσερτς, διότι, «δεν γνώριζε καλά τους Έλληνες κατά ήθος, κατά πνεύμα και κατά πόλεμον». Οι καταστροφικές επιπτώσεις των δύο αυτών ατυχών πράξεων τής εθνοσυνελεύσεως, έμελλε δυστυχώς να τον δικαιώσουν μετά θάνατον.

.—Ο τουρκοαιγύπτιος εισβολέας Ιμπραήμ πασά, έστειλε δελεαστική επιστολή στους Σουλιμοχωρίτες (Μεσσηνία) με σκοπό την υποταγή τους. Σ’ αυτήν, τους υποσχόταν στρατιωτικούς βαθμούς και χρηματική βοήθεια. Οι Σουλιμοχωρίτες εκπροσωπούμενοι από τον γενικό στρατιωτικό Αρχηγό, Αθανάσιο Γρηγοριάδη, απέρριψαν τις προτάσεις του, γράφοντας: “Αρχιστράτηγε Ιμβραήμ Πασά, ελάβομεν την επιστολήν σου και σού αποκρινόμεθα, ότι περιφρονούμεν τας περί υποταγής προτάσεις σου, διότι και εγώ και οι λοιποί συμπατριώται μου έχομεν απόφασιν ορκισθέντες να ελευθερώσωμεν την κινδυνεύουσαν πατρίδα μας διά πάσης θυσίας. Λοιπόν, θα κάμεις καλά να αποσυρθείς από τον Μωριά, επειδή ματαίως κοπιάζεις. Άκουσον όλα αυτά που σού γράφομεν σήμερον και μην επιμένεις, διότι και ημείς όλοι θα επιμείνωμεν περισσότερον, και η ζημία θα είναι εναντίον σου. Λοιπόν, σε περιμένομεν προθύμως διά να πολεμήσωμεν και να μάθεις και πάλιν τί είναι Αρκαδίων τουφέκι. Από τού εν τη κώμη Λάπι γενικού στρατοπεδαρχείου των Αρκαδίων”.

1834.—(π.ημ) Αρχίζει η δίκη των Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα στο Ναύπλιο, με την κατηγορία τής συνωμοσίας κατά τού βασιλέα Όθωνα.

1864.—Ο Ζηνόβιος Βάλβης σχηματίζει βραχεία κυβέρνηση, την οποία λίγο αργότερα (τέλη Ιουλίου) θα αντικαταστήσει ο Κωνσταντίνος Κανάρης.

1871.—Ημερομηνία θανάτου τού Κωνσταντίνου Γενοβέλη, διαπρεπούς ανδρός κατά την Επανάσταση τού 1821 και μετέπειτα αξιωματικού τής Χωροφυλακής. Γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1807, και στο σώμα τής Χωροφυλακής ανήλθε μέχρι τού Βαθμού τού Υπαρχηγού.

1895.—Εκλογές στην Ελλάδα με νικητή τον ‘’λαϊκιστή’’ Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Ο ‘’εκσυγχρονιστής’’ Χαρίλαος Τρικούπης ηττήθηκε κατά κράτος (δεν εκλέχθηκε ούτε βουλευτής) και αποχώρησε τής πολιτικής. Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, γύρω από τον οποίο συσπειρώθηκαν οι αντιπολιτευόμενες τού Τρικούπη δυνάμεις, προπαγάνδιζε  ενάντια στην “πλουτοκρατία”, και υπερθεμάτιζε τον κρατικό έλεγχο στην οικονομική ζωή, ενώ ο Τρικούπης επεδίωκε να μειώσει τον κρατικό έλεγχο στην οικονομία.

1897.—Οι Ελληνικές δυνάμεις, κατόπιν πιέσεως από τις τουρκικές, υποχωρούν επί τού Βελεστίνου Θεσσαλίας.

1899.—Μετά την επικύρωση τού Συντάγματος τής Κρητικής Πολιτείας από τον Ύπατο Αρμοστή, και την έγκρισή του (με ελάχιστες μεταβολές) από τις Μεγάλες Δυνάμεις, το Σύνταγμα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα τής Κυβερνήσεως.

1905.—Ανταρτικό σώμα με δύναμη 150 ανδρών υπό τον Υπολοχαγό Ν. Καλομενόπουλο (καπετάν Νίδα), το οποίο βρισκόταν στο χωριό Δροσοπηγή τής περιοχής Μορίχοβο, μετά από βουργαρική προδοσία, περικυκλώνεται και δέχεται επίθεση τού τουρκικού στρατού. Ως αποτέλεσμα, φονεύθηκαν έξι άνδρες και αιχμαλωτίστηκαν σαράντα πέντε. Μεταξύ αυτών και ο Καλομενόπουλος.

.—Ο Μακεδονομάχος Βρανάς Λαμπρινός, από Καλλικράτη Χανίων, εφονεύθη εις Μπελκαμένη.

.—Δολοφόνοι βούργαροι κατασφάζουν τους Κωνσταντίνο Πάτση και Λάζαρο Πάτση (μαθητή), κατοίκους Μελένικου, στο χωριό Λιμπόφκ τής Μακεδονία. Οι βούργαροι συνεχίζουν την τρομοκρατία στην Μακεδονία με ανηλεείς σφαγές αμάχων.

.—Έναν μήνα και πλέον μετά από την επίσημη κήρυξη τής επαναστάσεως Θερίσου, οι αιματοχυσίες στην Κρήτη συνεχίζουν. Οκτώ οι νεκροί και πολλοί οι τραυματίες.

.—Στο χωριό Βουκολιές τού Νομού Χανίων στην Κρήτη, σημειώνεται εμφύλια σύρραξη μεταξύ επαναστατών τού Θερίσου και Κρητών χωροφυλάκων. Δυστυχώς, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν.

1907.—Συμμορία τουρκοκρητών η οποία λυμαίνονταν την Κεντρική Μακεδονία, συνεργαζόμενη και τροφοδοτούμενη από τον τουρκικό στρατό, επιτίθεται σε Έλληνες υλοτόμους τού Παγγαίου. Ο ύπουλος στρατιωτικός διοικητής των Σερρών, δημιούργησε την συμμορία με τους τουρκοκρητικούς, η οποία επιτίθετο αποκλειστικά σε Έλληνες και ελληνικά χωριά. Με αυτόν τον πονηρό τρόπο, το κτήνος, αφ’ ενός αποσκοπούσε να αποκαλύψει τα χωριά που έκρυβαν ή τροφοδοτούσαν Μακεδονομάχους, αφ’  ετέρου προσπαθούσε να αποθρασύνει περισσότερο τους βούργαρους ώστε να αυξηθεί ο αλληλοσπαραγμός μεταξύ των «γκιαούριδων». Σαν σήμερα, στα πλαίσια τής εφαρμογής τού σχεδίου του, η συμμορία επιτέθηκε σε ξυλοκόπους τής περιοχής τού Ροδολείβους (Ν. Σερρών).

1908.—Έκθεση σχετικά με τις βιαιότητες τού βουλγαρικού κομιτάτου: «…εν τω χωρίω Πουρλίδα (Κογχύλια Σιδηροκάστρου) τής περιφερείας Σερρών, εκκλησιαστικώς εις την επαρχίαν Μελενίκου ανήκοντι, εφονεύθη εις Βλάχος αγωγιάτης εν τη καλύβη αυτού».

1909.—Νέος αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναδεικνύεται ο μητροπολίτης Κυρήνειας Κύριλλος.

1912.—Στην Θεσσαλονίκη, η οθωμανική κυβέρνηση υποχρεώνει την Εταιρεία Ηλεκτροφωτισμού να ενοποιηθεί με την Εταιρεία Τροχιοδρόμων, γιά να δημιουργηθεί η ΕΤΗΘ. Τα κεφάλαια τής Εταιρείας είναι Βελγικά και έδρα της, οι Βρυξέλλες.

1914.—Ολοκληρώνεται η εκκένωση τής Βορείου Ηπείρου από τα Ελληνικά στρατεύματα, τα οποία αποσύρονται στα νέα σύνορα Ελλάδος-αλβανίας.

1915.—Μυστική συνθήκη μεταξύ Ιταλίας και Δυνάμεων τής Αντάντ, παραχωρεί τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία.

1917.—Μετά από τους αποκλεισμούς των συμμάχων τού Βενιζέλου, παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα καθώς και φαινόμενα αισχροκέρδειας.

.—Το μακελειό στην σπηλιά τής Ότκαγια, τού όρους Νεπιέν Νταγ, στην Πάφρα τού Δυτικού Πόντου (16 Απριλίου 1917 — 21 Απριλίου 1917). Φρικτές σκηνές βίας, ατίμωσης, οργίων και θανάτου περίμεναν τα γυναικόπαιδα που κρύβονταν στην σπηλιά τής Παναγίας. Μόλις οι τούρκοι όρμησαν στο εσωτερικό της, η σπηλιά έγινε κόλαση. Οι κραυγές πόνου, ντροπής και φρίκης, αντιλαλούσαν χωρίς τελειωμό. Στο κοντινό τουρκικό χωριό Τζαχιούρ, το αχαλίνωτο όργιο και η σφαγή συνεχίστηκε μέχρι το βράδυ. Την άλλη μέρα, ο Μεχμέτ διέταξε κι’ έκοψαν τα κεφάλια τριάντα ανδρών, τα οποία έστειλε στην Σαμψούντα ως τρόπαιο νίκης Από τα τριακόσια γυναικόπαιδα που στάλθηκαν εξορία στην Κασταμονή, έφτασαν τελικά μόνο 83 μισοπεθαμένα.[«Πάφρα τού Πόντου, η χώρα των γενναίων», τού Νικόλαου Κυνηγόπουλου. Το αλιεύσαμε από την φίλη Αρχ. Κωνσταντινίδου.]

1919.—Οι Δωδεκανήσιοι ψηφίζουν την Ένωση με την Ελλάδα. Συλλήψεις και βιαιοπραγίες από την πλευρά των Ιταλών ακολουθεί το ψήφισμα.

1920.—Ο Ελληνικός στρατός στην Μ. Ασία εξουδετερώνει τουρκικές επιθέσεις.

1921.—Φτάνει στην Σμύρνη ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης, γιά να εξετάσει επιτόπου την στρατιωτική και διοικητική κατάσταση τής Μικράς Ασίας.

.—Στο μέτωπο τής Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

1922.—Η Ελληνική στρατιά τής Μ. Ασίας μάχεται με περιπόλους και πυροβολικό.

1924.—Στα πλαίσια τού εορτασμού γιά την εκατονταετηρίδα από τον θάνατο τού λόρδου Βύρωνα, ο προσφυγικός συνοικισμός κοντά στο Παγκράτι, λαμβάνει την ονομασία Βύρωνας.

.—Όσοι Πόντιοι επέζησαν από τα  κάτεργα των τουρκικών φυλακών, οδηγήθηκαν στην Τραπεζούντα και επιβιβάστηκαν στο ατμόπλοιο «Καβάλα» μαζί με εκατοντάδες πρόσφυγες. Όπως περιγράφει ο επιζήσας των κατέργων καθηγητής στο Γυμνάσιου Σαμψούντας, Παντελής Βαλιούλης: «…Αποβιβαστήκαμε στην Θεσσαλονίκη κομίζοντας προφορικούς και γραπτούς χαιρετισμούς των αειμνήστων συντρόφων μας προς τους οικείους τους…».

1941.—Το Σύνταγμα Δωδεκανησίων ξεκίνησε μία ιδιαίτερα εξουθενωτική πορεία. Μέρα – νύχτα, χωρίς ανάπαυση, ούτε καν ολιγόλεπτη, υπό σχεδόν συνεχή βροχή, σε ανώμαλα και καταλασπωμένα δρομολόγια, χωρίς τρόφιμα, με άντρες εξαντλημένους, χωρίς υποδήματα, με κουρέλια τυλιγμένα γύρω από τα κρυοπαγήματα των ποδιών τους, με κουρελιασμένο τον ιματισμό τους. Πολλοί έπεφταν κατά γης, μη μπορώντας να ακολουθήσουν την φάλαγγα.

.—Οι Γερμανοί επιτίθενται εναντίον των Βρετανο-ελληνικών δυνάμεων εις τον Πλαταμώνα καθώς και τού άμαχου πληθυσμού.

.—Γερμανικά ‘’στούκας’’ βομβάρδισαν την Χαλκίδα, τα Λουτρά Αιδηψού, την Ερέτρια, την Αμάρυνθο, το Αλιβέρι, την Νέα Αρτάκη, την Λίμνη, τούς Ωρεούς και την Παραλία Κύμης.

.—Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδων (Βλάχος), εκλιπαρεί τον Πρωθυπουργό Κορυζή να επιτρέψει στην στρατιά τής Ηπείρου να συνθηκολογήσει. Στην συνεδρίαση τού υπουργικού συμβουλίου που θα ακολουθήσει, παρουσία τού Βασιλέα Γεώργιου Β΄, ο Κορυζής προσπάθησε να εκμαιεύσει μία έγκριση γιά την συνθηκολόγηση τής Ελληνικής στρατιάς στην Β. Ήπειρο. Μπροστά στην άρνηση, θα δηλώσει την παραίτησή του, η οποία δεν έγινε δεκτή ούτε σε ιδιαίτερη συνάντηση. Μετά από αυτό, θα ακολουθήσει η αυτοκτονία του. Πίσω από την διαφορετική οπτική στο ζήτημα τής συνθηκολογήσεως, βρισκόταν η Αγγλική πίεση γιά συνέχιση τού αγώνα μέχρις εσχάτων.

.—Ο Στρατός δίνει μεγάλες μάχες στην Καστοριά. Κρισιμότερα σημεία καταγράφονται στα χωριά τής γύρω περιοχής, ενώ την άμυνα δυσχεραίνει η αεροπορία των Γερμανών.

1942.—Ιταλοί των κατοχικών δυνάμεων αφαιρούν αρχαιολογικούς θησαυρούς από την Δήλο.

1943.—Μετά από ανούσιο κτύπημα των κομμουνιστών σε αμαξοστοιχία, στις 13 τού μήνα, οι βάρβαροι Γερμανοί προβαίνουν σαν σήμερα σε εκτελέσεις αθώων κατοίκων τού χωριού Δαδί τής Φωκίδας. Την επόμενη κιόλας από το κτύπημα τού ΕΛΑΣ, οι Γερμανοί έκαψαν ολοσχερώς το χωριό.

.—Απεβίωσε ο Μητροπολίτης Γρεβενών, Γερβάσιος, κατά κόσμον Ευριπίδης Σουμελίδης, με καταγωγή από την Κρώμνη τού Ανατολικού Πόντου. Στην Ελλάδα έφθασε το 1924 με την ανταλλαγή πληθυσμών, καταφέρνοντας να διασώσει 38 κιβώτια γεμάτα ιερά κειμήλια τα οποία μπόρεσε να περισυλλέξει από τον αλύτρωτο Πόντο. Τα περισσότερα άφησε στην Νίκαια τού Πειραιά, ενώ άλλα έστειλε σε εκκλησίες τής Καστοριάς και στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών όπου και εκτίθενται. Τα πρώτα χρόνια μετά την αποφοίτησή του από την Θεολογική Σχολή τής Χάλκης (1911-1912), ανέλαβε την διεύθυνση τής Ιερατικής Σχολής Πρασάρεως. Εργάστηκε επίσης ως δάσκαλος, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως ιερέας στην Κωνσταντινούπολη, την Καισάρεια και την Θράκη, όπου το 1912 εξορίστηκε λόγω τής θρησκευτικής και εθνικής του δράσεως. Με την λήξη των Βαλκανικών πολέμων χειροτονήθηκε επίσκοπος Σεβάστειας και το 1919 τοποθετήθηκε στην μητρόπολη Κολωνίας και Νικοπόλεως με έδρα την Νικόπολη, όπου ανέπτυξε έντονη δράση γιά την ανακούφιση των διωκόμενων χριστιανών τής επαρχίας του από τούς τούρκους. Το 1921 ο πληθυσμός τής περιοχής εκτοπίστηκε στο εσωτερικό τής Μ. Ασίας, ενώ ο Γερβάσιος έζησε περιορισμένος στην μονή Ζιντζίντερε μέχρι την ανταλλαγή. Την μετά την ανταλλαγή περίοδό του, αφιερώθηκε στην θρησκευτική, κοινωνική και πνευματική μέριμνα των προσφύγων που είχαν εγκαταλειφθεί στην μοίρα τους. Κατά την διάρκεια τής κατοχής τού Β΄Π.Π. έως και την κοίμησή του, περισυνέλεξε και φρόντισε τα ορφανά στην περιοχή τής μητροπόλεώς του, αγωνιζόμενος με όλες του τις δυνάμεις κατά των Γερμανών κατακτητών.

1944.—Η σφαγή νεαρών αποφοίτων τής Σχολής Αστυνομίας από τούς Ελασίτες το Πάσχα τού 1944. Κομμουνιστές τού ΕΛΑΣ, στις 4 Απριλίου είχαν εκτροχιάσει το τραίνο το οποίο τούς μετέφερε, όπου αρκετοί από τούς σχεδόν 90 άνδρες σκοτώθηκαν κατά τον εκτροχιασμό. Από τούς υπόλοιπους, 6 τραυματίες εκτελέστηκαν άμεσα, ενώ άλλους 43 τούς «έφαγαν» στις 16 Απριλίου, Κυριακή τού Πάσχα, στην περιοχή Σωληνάρι κοντά σε μία χαράδρα στο Αφροδίσιο όρος. Εκτελέστηκαν όλοι οι αιχμάλωτοι, πλην ενός, ο οποίος κατάφερε να ξεφύγει και να φτάσει στην Πάτρα.

.—Απεβίωσε στο Νοσοκομείο Πραιτώρια τής Νότιας Αφρικής, ο αεροπόρος μας, Αλέξανδρος Στρούβαλης.  http://www.pasoipa.org.gr/

.—Δύο ημέρες μετά την διαταγή τής ηγεσίας των κομμουνιστών, ενώ οι καμπάνες στις εκκλησίες καλούσαν τον κόσμο γιά το Χριστός Ανέστη, το τάγμα Νικηφόρου ξεκίνησε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον τού 5/42. Οι κομμουνιστές ενήργησαν μεγάλη επίθεση στο χωριό Μαραθιά. Τις επόμενες ημέρες συνέχισαν να πολεμούν εναντίον των Ελλήνων, εκτελώντας την διαταγή Σιάντου η οποία έλεγε, «…. να ξεκαθαριστεί η κατάσταση με το 5/42 δυναμικά και κεραυνοβόλα χωρίς χρονοτριβές».

1945.—Ἀπαγχονίζονται ἀπό τούς Γερμανούς στήν Κῶ (λίγο πρὶν τὴν ἄνευ  ὅρων παράδοσή τους στους Συμμάχους), τρεῖς πατριῶτες: ὁ Θεόκριτος Κώστογλου, ἡ Ἀνεζούλα Πατάκου-Τρουμούχη καί ἡ Σταματία Περῆ.

1947.—Ισχυρός σεισμός με επίκεντρο τον Πατραϊκό κόλπο, πλήττει κυρίως το Αντίρριο. Τρεις οικίες κατέρρευσαν, ενώ ρήγματα σημειώθηκαν σε ποσοστό 10%  στις κατοικίες τής Πάτρας.

1948.—Ο 3ος Ουλαμός τής 2ης Ίλης τού Α΄ Συντάγματος Αναγνωρίσεως, ενώ συνόδευε φάλαγγα από 70 οχήματα που προέρχονταν από την Σπάρτη και με κατεύθυνση την Τρίπολη, δέχτηκε επίθεση από οκτακόσιους κομμουνιστές αντάρτες. Τα δύο τεθωρακισμένα που προπορεύονταν, απομονώθηκαν από την φάλαγγα. Το ένα ανατινάχθηκε μαζί με τους άνδρες του, ενώ το πλήρωμα τού δεύτερου συνέχισε τον αγώνα τραυματισμένο και πεζό. Τελικά, και μετά την ενίσχυση των δυνάμεων από τον 4ο Ουλαμό και την Ίλη Εφόδου, η κατάσταση ανατράπηκε και οι κομμουνιστές αποσύρθηκαν.

1956.—Ο στρατάρχης Χάρτινγκ εξαπολύει στην Κύπρο άγρια εκστρατεία εναντίον τής Ε.Ο.Κ.Α..

.—Οι Άγγλοι κατοχικοί πραγματοποίησαν έρευνα στο καθαριστήριό τού αγωνιστή τής ΕΟΚΑ Γεωργίου Νίκου, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει την σύλληψη, προσποιούμενος ότι θα πήγαινε να καλέσει δήθεν τον ιδιοκτήτη τού καταστήματος. Κατά την έρευνα που ακολούθησε τη απουσία του, οι κατοχικοί ανακάλυψαν τα πυρομαχικά που έκρυβε κάτω από τον λέβητα τού νερού. Ο αγωνιστής Γεωργίου Νίκος, κατέφυγε τότε στα βουνά τού Μαχαιρά, όπου ενώθηκε με την ομάδα τού Γρηγόρη Αυξεντίου. Οι Άγγλοι τον επικήρυξαν με το ποσό των 5.000 λιρών.

1959.—Ο Νικόλαος Βαλαής, ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση στο Πόρτο Γερμενό ως τριτοετής Ίκαρος, βρήκε το θάνατο λόγω απώλειας ελέγχου τού αεροπλάνου στο οποίο επέβαινε μαζί με τον εκπαιδευτή τού 121 Σμήνους Εκπαιδεύσεως Αεριωθουμένων, Κωνσταντινίδη Κ.

1970.—Το Συμβούλιο τής Ευρώπης καταδικάζει την Δικτατορική Κυβέρνηση γιατί παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

1975.—Ο πρωθυπουργός τής χώρας Κ. Καραμανλής, βρίσκεται στο Παρίσι γιά επίσημες συνομιλίες.

1988.—Απεβίωσε στην Αθήνα σε ηλικία 90 ετών, ο αρχαιολόγος Γεώργιος Μυλωνάς, μέλος τής Ακαδημίας Αθηνών. Υπήρξε υποδειγματικός ανασκαφέας των Μυκηνών και τού πρωτοελλαδικού νεκροταφείου τού Αγίου Κοσμά Αττικής. Αφού κατάφερε να δραπετεύσει από την τουρκική αιχμαλωσία το 1923, έφθασε στην Αθήνα, όπου προσλήφθηκε από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών ως βοηθός τού αρχιτέκτονα τής Γενναδείου βιβλιοθήκης, Στιούαρτ Τόμσον. Κατά το διάστημα 1923-1928, παρακολούθησε και εργάστηκε στις ανασκαφές τής Σχολής στην Παλαιά Κόρινθο, την Νεμέα και τα Αγιοργήτικα, και το 1928, οργάνωσε και έλαβε μέρος στην μεγάλη ανασκαφή τής Ολύνθου με τον Δαυίδ Μ. Ρόμπινσον. Σημαντικό είναι το ανασκαφικό έργο τού Μυλωνά στην Όλυνθο (1928, 1932, 1938), στην Μυκηβέρνα (1938), στο Πολύστυλο και στον Ακροπόταμο (1938), στον Άγιο Κοσμά (1930, 1931, 1952), στην Ελευσίνα (1931-1934, 1952-1954, 1956-1957) και στις Μυκήνες (1951-1954 και 1958), το οποίο συμπληρώθηκε με τις μεγάλες δημοσιεύσεις του.

1989.—Αποκαλυπτήρια  α κ ό μ α ενός ανδριάντα τού Ελευθέριου Βενιζέλου στον δυτικό περίβολο τού Μεγάρου τής Βουλής, απέναντι από την οδό Όθωνος.[Τού Μεγάλου Αλεξάνδρου ή τού Καποδίστρια γιά παράδειγμα, ακόμα αναμένουμε...]

1992.—Μετά από τον θάνατο τού Αντώνη Τρίτση, νέος δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο αντιδήμαρχος Λεωνίδας Κουρής.

1993.—Το Βέλγιο αναγνωρίζει “ντε φάκτο” τα Σκόπια. Δεκαοκτώ χρόνια μετά, το Βέλγιο αντιμετωπίζει πρόβλημα διαμελισμού, αφού περιοχές του, ζητούν απόσχιση από το κράτος τους !

1997.—Την έναρξη διμερούς πολιτικού διαλόγου Ελλάδος και τουρκίας μέσω τής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σηματοδοτεί η συνάντηση στην Μάλτα τού Γιώργου Παπανδρέου (σωθήκαμε), με τον υφυπουργό Εξωτερικών τής τουρκίας.

2003.—Υπογράφεται στην Αθήνα η συνθήκη προσχωρήσεως των δέκα νέων μελών τής Ε.Ε. Τής Κύπρου, τής Μάλτας, τής Σλοβενίας, τής Σλοβακίας, τής Ουγγαρίας, τής Τσεχίας, τής Πολωνίας, τής Λιθουανίας, τής Εσθονίας και τής Λετονίας.

2008.—Σε εκδήλωση με προσκεκλημένους 10 Έλληνες «μπλόγκερ», η Ντόρα Μητσοτάκη Μπακογιάννη δήλωσε ότι «το όνομα ‘’Νέα Μακεδονία’’ βρίσκεται εντός των αποδεκτών πλαισίων από ελληνικής πλευράς γιά μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό» [!..]

2015.—Τις πρωινές ώρες, συνελήφθησαν από αστυνομικούς τού Αστυνομικού Τμήματος νήσου Σύμης, πενήντα έξι λαθρομετανάστες, γιά παράνομη είσοδο στην χώρα, προερχόμενοι από τα έναντι μικρασιατικά παράλια.

.—Το απόγευμα τής ίδιας ημέρας, συνελήφθησαν στην πόλη τής Κω από αστυνομικούς τού Τμήματος Ασφαλείας Κω, σαράντα επτά λαθρομετανάστες γιά παράνομη είσοδο στην χώρα, προερχόμενοι από τα έναντι μικρασιατικά παράλια.

.—Με επείγουσα επιστολή του, την Πέμπτη 16/4/2015, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χ. Κόκκινος και μετά από αίτημα τού Δήμαρχου Σύμης, Παπακαλοδούκα, κάλεσε τα αρμόδια Υπουργεία, τις Αστυνομικές και τις Λιμενικές Αρχές, να λάβουν άμεσα μέτρα γιά την διακομιδή 400 λαθρομεταναστών που εισέβαλαν προχθές το βράδυ και χθες στο νησί τής Σύμης.

2016.—Απεβίωσε μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο ο πρώην βουλευτής Σερρών με καταγωγή από τον αλύτρωτο Πόντο, Ηλίας Πολατίδης σε ηλικία 50 ετών. Απόφοιτος τού τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές στις Η.Π.Α. στην Αεροδιαστημική Μηχανική, εργάστηκε σε κορυφαίες βιομηχανίες και επιχειρήσεις τού ιδιωτικού τομέα και σε ερευνητικά προγράμματα πριν αποφασίσει να πολιτευθεί, αρχικά με την «Πρώτη Γραμμή» και μετέπειτα με τον «Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό». Μετά από τις εκλογές τού 2012, αποστασιοποιήθηκε από το ΛΑ.Ο.Σ. και την πολιτική, αρνούμενος προτάσεις προσχωρήσεώς του στην «Νέα Δημοκρατία». Παρέμεινε ένας άνδρας με ήθος, ευπρέπεια, αγωγή, βαθιά παιδεία και ελληνική ψυχή. Ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

2018.—Την παραίτησή του από την θέση τού προέδρου τού Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού υπέβαλε ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, σχεδόν έναν μήνα μετά από τον ορισμό τού Διοικητικού Συμβουλίου τού Οργανισμού. Ο Δρ. Κριμιζής, στην μακροσκελή επιστολή παραιτήσεώς του, έκανε λόγο γιά υπουργικές αποφάσεις που «πρακτικά ακύρωσαν τον λόγο ύπαρξης τού ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μία μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου». Δηλώνοντας «[…] εγώ περισσεύω, εφ’ όσον δεν δέχομαι να είμαι φερέφωνο κανενός», ο Δρ. Κριμιζής πρόσθεσε ότι ζήτησε και πήρε τις διαβεβαιώσεις που έπρεπε από τον Υπουργό, οι οποίες όμως τελικά ΔΕΝ τηρήθηκαν. «Προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατόν, αξιοποιώντας τους καλύτερους. Δυστυχώς η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε». Την παραίτησή του δημοσιοποίησε ο ίδιος στις 26/4/2018 (βλ.&15/3).

2019.—Στην τιμή των 800.000 δολαρίων εκτιμήθηκε ελληνικό άγαλμα γυναίκας τού 4ου αι. π.Χ. για να ξεπουληθεί σαν σήμερα από την Aphrodite Gallery (Ν. Υόρκης, Η.Π.Α.) Θεωρείται ότι αναπαριστά την Ασπασία σύζυγο τού Περικλή και ενδιαφέρον γιά την δημοπρασία του εκδήλωσαν αρκετές εκατοντάδες άτομα!.. Το ανεκτίμητο  που εκτιμήθηκε, ‘’ανήκε’’ σε ‘’ελβετική ιδιωτική συλλογή, από την δεκαετία τού 1980, έχοντας μάλιστα και «πιστοποιητικό εισαγωγής»’’.

.—Η δικαίωση τής Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης (μπύρα «Βεργίνα») και η καταδίκη σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών των Διευθυνόντων Συμβούλων (κατά τα έτη 2011-2014) τής ‘’Αθηναϊκής Ζυθοποιίας’’, μέλους τού Ολλανδικού κολοσσού Heineken. Οι διευθύνοντες Σύμβουλοι καταδικάστηκαν γιά παράβαση των διατάξεων περί ελεύθερου ανταγωνισμού. Ειδικότερα εφάρμοζαν εν γνώσει τους πρακτικές αποκλεισμού και αποκλειστικότητας, οι οποίες συνιστούν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης τής ‘’Αθηναϊκής Ζυθοποιίας’’. Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, απέδειξε ότι η μητρική Heineken είχε συμμετοχή στις παράνομες πρακτικές αποκλεισμού τής μπύρας «Βεργίνα» από την ελληνική αγορά, τις οποίες ακολούθησε η θυγατρική Αθηναϊκή Ζυθοποιία… Ο ιδρυτής τής Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης, Δημήτρης Πολιτόπουλος, είχε καταγγείλει από το 2003 στην γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι με καταχρηστικές πρακτικές η κυρίαρχη εταιρεία τής αγοράς προσπάθησε να περιορίσει την διανομή τής μπύρας «Βεργίνα» σε εμπορικά καταστήματα και καταστήματα εστιάσεως. Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης (μπύρα «Βεργίνα») διεκδίκησε μεγάλη αποζημίωση από την ολλανδική Heineken, μητρική τής Αθηναϊκής Ζυθοποιίας (μπύρες Heineken, Amstel κ.α.). Το πρόστιμο που επέβαλε το δικαστήριο υπέρ τής Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης ανήλθε (μετά από μείωση τού αρχικού ποσού), στα 26,7 εκατ. ευρώ.

.—Η υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, έστειλε προς τον πρόεδρο τής Κεντρικής Ενώσεως Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), τον πρόεδρο τού Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ) και τον πρόεδρο τού Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), επιστολές, προκειμένου να ξεκινήσουν την έναρξη τού θεσμικού διαλόγου (!..) με θέμα το ζήτημα των εμπορικών σημάτων και επωνυμιών, όπως αυτό έχει τεθεί, μετά από την υπογραφή τής προδοτικής ‘’συμφωνίας των Πρεσπών’’. [Γιά το εάν δηλαδή θα έχουν το δικαίωμα να φέρουν τα προϊόντα τους το όνομα «Μακεδονία ή Μακεδονικά».]

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση