ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

17 Απριλίου

485.—Απεβίωσε στην Αθήνα  ο Πρόκλος, νεοπλατωνιστής φιλόσοφος και ένας από τους διασημότερους μαθηματικούς τού αρχαίου κόσμου. Η Αθήνα ήταν το επίκεντρο των σπουδών του και τού έργου του, αφού εκεί θήτευσε από 20 ετών δίπλα στον Πλούταρχο και στον Συνέσιο, ενώ διετέλεσε διευθυντής τής «Πλατωνικής Ακαδημίας» την οποία έκλεισε αργότερα ο Ιουστινιανός. Στο επίκεντρο των μελετών και τού έργου του, ήταν η φιλοσοφία τού Πλάτωνα και συγκεκριμένα η ανάδειξη τής μεταφυσικής υποστάσεώς της. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη την 8η Φεβρουαρίου τού 412 μ.Χ. Όταν έγινε έφηβος, πήγε γιά σπουδές στην Αλεξάνδρεια τής Αιγύπτου, όπου κατ’ αρχήν ασχολήθηκε με την ρητορική και στην συνέχεια με την φιλοσοφία με δασκάλους τον Ολυμπιόδωρο και τον μαθηματικό Ήρωνα. Αναζωπύρωση τού ενδιαφέροντος γιά τον Πρόκλο στον Ελληνικό χώρο, έγινε με τον Μιχαήλ Ψελλό και κορυφώθηκε με τον Πλήθωνα Γεμιστό.

1278.—Γεννιέται (ἤ 28/3/1277) ο Μιχαήλ Θ΄ Παλαιολόγος, μετέπειτα συμβασιλέας τού πατέρα του, Ανδρόνικου Β΄, στον θρόνο τής Αυτοκρατορίας τής Ρωμανίας.

1500.—Ο Βαγιαζήτ, αφού φρόντισε να ρίξει στην θάλασσα 200 πλοία και όλο του το ιππικό γιά την κατάκτηση τής Πελοποννήσου, ο ίδιος επέστρεψε στην Πόλη. Οι οθωμανοί είχαν πολλές και οικτρές ήττες από την σθεναρή αντίσταση Ελλήνων και Ενετών, αλλά η Μεθώνη γνώρισε με άσχημο τρόπο το σπαθί τους.

1566.—Οι τούρκοι καταλαμβάνουν αιφνιδιαστικά και χωρίς καμμία αντίσταση, την νήσο Χίο, η οποία μέχρι τότε ήταν φόρου υποτελής. Στις 13 Απριλίου 1566, την παραμονή τής Κυριακής τού Πάσχα, ο τουρκικός στόλος με 80 ή 123 γαλέρες και επικεφαλής τον Πιαλή πασά, γενίτσαρο ουγγρικής καταγωγής, έκανε την εμφάνισή του στα παράλια τού νησιού. Στις 15 Απριλίου, ημέρα Δευτέρα, έμπαινε στο λιμάνι, ενώ τα κανόνια τού φρουρίου έριχναν προς τιμήν του τις νόμιμες χαιρετιστήριες βολές. Την Τετάρτη, 17 ο οθωμανός ναύαρχος απαίτησε να πληρωθεί ο καθυστερούμενος φόρος. Η χρηματική αδυναμία που επικαλέστηκαν οι Γενουάτες και η παράταση εισπράξεως των φόρων δεν είχε αποτέλεσμα. Ο Πιαλή πασά τους φυλάκισε μέσα στα πλοία, ενώ οι 12 περίπου χιλιάδες στρατιώτες που ήταν διάσπαρτοι στο νησί, έγιναν κύριοι τού κάστρου και χωρίς να συναντήσουν καμμιά αντίσταση, κατέβασαν την σημαία τού Αγίου Γεωργίου τής Γένουας υψώνοντας στην θέση της την τουρκική με την ημισέληνο.

1570.—Ξεκινά από την Κωνσταντινούπολη εκστρατευτικό σώμα με σκοπό την κατάληψη τής Κύπρου. Ο γενικός αρχηγός τού στόλου είναι ο Πιαλή πασάς με 80 γαλέρες και 30 γαλιότες. Έναν μήνα αργότερα (17/5), ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο ο καπουδάν Αλή πασάς, με πολύ περισσότερα καράβια, φορτωμένα με πυροβόλα και άλλα πολεμοφόδια. Μαζί του ήταν και ο γενικός αρχηγός των κατά ξηράν δυνάμεων, Λαλά Μουσταφά πασάς. Ύστερ’ από μία ανεπιτυχή απόπειρα τού Πιαλή να καταλάβει την Τήνο, ο τουρκικός στόλος συγκεντρώθηκε στην Ρόδο. Απ’ εκεί κατευθύνθηκε προς τις ακτές τής Ανατολής, στον Φοίνικα (Φινέκα), όπου παρέλαβε τουρκικό ιππικό, γενιτσάρους και πολεμικά εφόδια.

1664.—Ημερομηνία θανάτου τού λόγιου μοναχού, Μελέτιου Συρίγου στην Κωνσταντινούπολη. Ο Συρίγος γεννήθηκε στον Χάνδακα (Ηράκλειο Κρήτης) το 1586.

1789.—Ο Λάμπρος Κατσώνης, αφού γκρέμισε τζαμιά, σκότωσε τούρκους και αλβανούς τού Δυρραχίου διαλύοντας κάθε δύναμή τους στην περιοχή μέσα σε δύο μόλις ημέρες, έβαλε πλώρη γιά το Αιγαίο.

1791.—Γνωστοποιείται ότι ο πειρατής Lorenzi, ο οποίος ήδη από τις 26/7/1790 κουρσεύει στα Ελληνικά νερά υπό την ρωσική σημαία, συνέλαβε αυτόνομο πειρατή, ο οποίος έκλεψε και έσφαξε το πλήρωμα ενός βενετικού πλοίου. Τον καπετάνιο του ο Lorenzi τον κρέμασε στο μεσαίο κατάρτι τού πλοίου του, το οποίο είχε αράξει απέναντι από το χωριό Άγιος Νικόλαος τής Τήνου.

1821.—Οι τούρκοι καρατομούν τον Φιλικό Φραγκίσκο Γεωργαντόπουλο, άξιο τέκνο τής Τήνου, στην πλατεία Ατ Μεϊδάν, ως εκδίκηση γιά τον ξεσηκωμό των συμπατριωτών του.

.—Την Κυριακή τού Θωμά (17/4/1821), καθώς εξιστορεί ο Ιωσήφ Ζαφειρόπουλος, οι όμηροι τής τουρκικής διοικήσεως στην Τριπολιτσά μεταφέρθηκαν «εις το κάτω μέρος τού Σεραγίου, εις δεινοτάτην και φρικτοτάτην ειρκτήν των καταδίκων. […] Αύτη δε η ειρκτή περιωρισμένη εις εν δωμάτιον έκειτο υπό το Σεράγιον επί τού εδάφους, αριστερώθεν τού εισερχομένου διά τής τού Σεραγίου Πύλης· και δέθηκαν όλοι στο φοβερό Κούτσουρο, εις τας οπάς τού οποίου εισήρχοντο οι πόδες των βασανιζομένων. […] Εισελθόντες δε εις ταύτην την φυλακήν, συνέδεσαν διά μακράς αλύσεως τους Αρχιερείς και Προύχοντας την εσπέραν εκείνην». Στην στενή αυτή φυλακή, οι κρατούμενοι δεν πλύθηκαν, δεν άλλαξαν φορέματα, είχαν εκεί κοντά τους τα δοχεία ακαθαρσιών και τρέφονταν κάκιστα. Μερικές φορές δε, έριχναν μέσα στο στενάχωρο εκείνο κελί και μερικούς πληγωμένους με ανίατες κακοφορμισμένες πληγές οι οποίες ανέδυαν κακοσμία. «[…] Ἐκλείσθησαν ἐν ταῖς φυλακαῖς Τριπόλεως ὡς ὅμηροι οἱ Ἀρχιερεῖς καὶ πρόκριτοι τῆς Πελοποννήσου κατὰ σειρὰν Θ. Δεληγιάννης ἐκ Καρυταίνης, ὁ Μητροπολίτης Τριπόλεως Δανιήλ, Παπαλέξης ἐξ Ἀνδριτσαίνης, Ἀναστ. Μαυρομιχάλης ἐκ Μάνης, ὁ Μονεμβασίας Ἀρχιερεὺς Χρύσανθος, ὁ Ἀνδρούσης Ἰωσήφ, Παναγ. Κυριακὸς ἐκ Καλαμῶν, Ἀναγ. Κωστόπουλος ἐκ «Μηλιάκακα» τῆς Μεσσηνίας, Χριστιανουπόλεως Γερμανός, Ἰωαν. Τομαρᾶς καὶ Ἀντώνιος Καραπάτσος ἐκ Τριφυλίας,  Ἀνδρ. Καλαμογδάρτης καὶ Μῆτρος Ῥοδόπουλος ἐκ Πατρῶν, ὁ Μητροπολίτης Κορίνθου Κύριλλος, Σ. Νοταρᾶς ἐκ Κορίνθου, ὁ Μητροπολίτης Ναυπλίου Γρηγόριος,  Ἰ. Πέρους ἐξ Ἄργους, Γιαννούλης Καμαρινὸς ἐκ Πραστοῦ τῆς Κυνουρίας, ὁ Μελέτιος καὶ Κοπανίτσας ἐκ Σπάρτης καὶ ὁ Δημ. Φιλόθεος ἐκ Καρυταίνης».

.—Οι τούρκοι απηγχόνισαν (17ἤ 30/4) εις Αδριανούπολιν τον πρώην οικουμενικόν Πατριάρχην Κύριλλον και άλλους κληρικούς και λαϊκούς. Κατά την ιδίαν ημέραν κατέσφαξαν 25 Έλληνας εις την πόλιν Αίνος. Ο Κύριλλος φέρεται να συμμετείχε σε ενέργειες γιά την ενίσχυση των σκοπών τής Φιλικής Εταιρείας, τής οποίας μάλλον υπήρξε σύμβουλος ήδη από την περίοδο τής πατριαρχικής του θητείας. Με την έναρξη τής Ελληνικής Επαναστάσεως, το όνομά του περιλήφθηκε σε διάταγμα που εξέδωσε ο σουλτάνος, και στο οποίο δινόταν εντολή γιά την θανάτωση τριάντα περίπου ιερωμένων και προχούντων τής Αδριανουπόλεως, με την κατηγορία τής συμμετοχής στο κίνημα εναντίον του. Το σώμα του, αφού παρέμεινε κρεμασμένο γιά τρείς μέρες, πετάχτηκε τελικά στο ποτάμι τού Έβρου, γιά να βρεθεί και να ταφεί λίγο αργότερα από τον χωρικό Χρήστο Αργυρίου.

.—Η Σωζόπολη τής Θράκης μπαίνει στον ΑγώναΜετά από την ορκωμοσία πολλών Ελλήνων επαναστατών από τον μητροπολίτη Παΐσιο Πρικαίο, στον περίβολο τού ναού τού Αγ. Ζωσίμου, άρχισαν αμέσως συγκρούσεις με τους οθωμανούς. Τις αμέσως επόμενες ημέρες δόθηκε αποφασιστική μάχη κοντά στον ποταμό Ροπόταμο, μεταξύ Αγαθουπόλεως και Σωζοπόλεως, όπου οι αριθμητικά υπέρτερες δυνάμεις των οθωμανών κατανίκησαν τους ανοργάνωτους επαναστάτες.

.—«Ἀναχώρησις πλοιάρχου Νικολάου Παπαδόπουλου Σκλάβου ἐκ Κωνσταντινουπόλεως εἰς Ὀδησσὸν μετὰ τοῦ σώματος τοῦ Πατριάρχου Γρηγορίου τοῦ Ε΄». Ο πλοίαρχος Νικ. Παπαδόπουλος Σκλάβος μεταφέρει το σκήνωμα τού Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ στην Οδησσό.

.—(17-18/4) «Ἐπανάστασις Σάμου διενεργηθεῖσα ὑπὸ Κ. Λαχανᾶ. Βοεβόδας Σάμου ἦτο ὁ Ναΐχμπεης». Η Σάμος εισέρχεται στον αγώνα πρωτοστατούντος τού Κ. Λαχανά ο οποίος  κυριεύει τουρκικό πολεμικό ευρισκόμενο στον λιμένα τού Βαθέος.

1825.—Συνάπτεται ναυμαχία αμφίρροπος μεταξύ ελληνικού και τουρκικού στόλου απέναντι τού ακρωτηρίου Σπαθιού. «Ναυμαχία ἀπέναντι τοῦ ἀκρωτηρίου Σπαθίου ἀμφίρροπος, διευθυνθεῖσα ὑπὸ τῶν Μιαούλη, Α.Λ. Κριεζῆ καὶ Μ. Μπουτούρη κατὰ Χαλὴλ μπέη».

.—«Οἱ τοῦρκοι ἔκαυσαν τὴν Σεργούλαν, χωρίον τοῦ Δήμου Εὐπαλίου τῆς Ἐπαρχίας Δωρίδος».

1849.—Νέος ανασχηματισμός τής κυβερνήσεως.

1861.—Ημερομηνία ιδρύσεως τού «Εν Κωνσταντινουπόλει Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου». Ο Σύλλογος αυτός, υπήρξε ένας από τους λαμπρότερους φορείς πολιτισμού, με στόχο την προώθηση τής παιδείας όχι μόνο στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα τής Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και σε ολόκληρο τον Ελληνισμό, όπου εκτείνονταν οι δραστηριότητές του. Η πολυσχιδής εθνική δράση τού Συλλόγου περιελάμβανε μεταξύ πολλών άλλων, την ίδρυση και οικονομική ενίσχυση ελληνικών σχολείων, την διοργάνωση διαλέξεων και συνεδρίων, την διενέργεια επιστημονικών και φιλολογικών διαγωνισμών, την έκδοση περιοδικού και την λειτουργία βιβλιοθήκης. Δυστυχώς μετά από την μικρασιατική καταστροφή η μοναδικής επιστημονικής αξίας τόμοι τής βιβλιοθήκης τού Συλλόγου διαμοιράστηκαν, αναλόγως τού περιεχομένου τους, σε διάφορες δημόσιες ή πανεπιστημιακές τουρκικές βιβλιοθήκες, ενώ η τύχη τού πλουσιότατου αρχείου του αγνοείται.

1863.—(π. ημερ.) Ημερομηνία γεννήσεως τού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, στην Αλεξάνδρεια τής Αιγύπτου. Οι γονείς του ήταν Κωνσταντινουπολίτες, και ο Κωνσταντίνος υπερηφανευόταν γιά την καταγωγή του και γιά τους διαπρεπείς προγόνους του. Σπανίως εγκατέλειπε την αγαπημένη του Αλεξάνδρεια, εκτός από δύο φορές που αναγκάστηκε να μετοικήσει οικογενειακώς. Έκανε σαφή διαχωρισμό τής επαγγελματικής και τής προσωπικής του ζωής, η οποία απετέλεσε το αντικείμενο εικασίας και σκανδαλολογίας από την στιγμή που άρχισε η ποίησή του να γίνεται γνωστή. Ήταν όμως πάνω απ’ όλα ποιητής (στο τελευταίο του διαβατήριο, το 1932, σημείωσε ως “Επάγγελμα” την λέξη “Ποιητής”), και ήθελε να μείνει ως ποιητής και μόνον, δίχως άλλους προσδιορισμούς, με εξαίρεση το “Ελληνικός”. Έτσι φρόντισε να ζει προσεκτικά, χωρίς να δίνει αφορμές στην Αλεξανδρινή κοινωνία αλλά και στο Αθηναϊκό κατεστημένο. Η εκδοτική πρακτική που ακολούθησε ο Καβάφης, ήταν πρωτοφανής. Δεν τύπωσε ποτέ τα ποιήματά του σε βιβλίο, και μάλιστα αρνήθηκε δύο σχετικές προτάσεις που τού έγιναν, μία γιά ελληνική έκδοση και μία γιά αγγλική μεταγλώττιση των ποιημάτων του. Προτιμούσε να δημοσιεύει τα ποιήματά του σε εφημερίδες, περιοδικά και ημερολόγια, και να τα τυπώνει ιδιωτικά σε μονόφυλλα, κάνοντας στην συνέχεια αυτοσχέδιες συλλογές που μοίραζε στους ενδιαφερόμενους. Ο πρώτος που τον ανθολόγησε και εκτίμησε την ποίησή του, ήταν ο Ηρακλής Αποστολίδης.

1881.—Νέος σεισμός καταγράφεται στην Κρήτη. Δεν προκάλεσε καταστροφές.

1897.—Οι Ελληνικές δυνάμεις εις τον τομέα τής Ηπείρου υφίστανται σφοδρά επίθεσιν υπό των τουρκικών δυνάμεων και αφού είχον υπέρ τους 100 νεκρούς αναγκάζονται να συμπτυχθούν.

.—(Ελληνοτουρκικός πόλεμος). Αρχίζει η δεύτερη μάχη τού Βελεστίνου, η οποία διήρκεσε μέχρι την επόμενη ημέρα.

.—Σημειώνεται η μοναδική ίσως ελληνική νίκη στην περιοχή Βελεστίνου, κατά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο τού 1897. Ελληνικές δυνάμεις, υπό τον Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Σμολένσκη, αποκρούουν σφοδρές τουρκικές επιθέσεις και με αντεπίθεση αναγκάζουν τους τούρκους να υποχωρήσουν.

1899.—Ο πρίγκιψ Γεώργιος, Ύπατος Αρμοστής εν Κρήτη, σχηματίζει την πρώτην κυβέρνησίν του εκ των Ν. Γιαμαλάκη, Μ. Κουνδούρου, Χ. Σκυλιανάκη, Ελ. Βενιζέλου και Κ. Φούμη.

1900.—Με ένα Διάταγμα τού Ύπατου Αρμοστή Κρήτης το οποίο καταχωρήθηκε στην Εφημερίδα τής Κυβερνήσεως τής Κρητικής πολιτείας σαν νόμος υπ’ αριθμ. 157β, ορίστηκε αποκλειστικό προνόμιο τής πολιτείας το δικαίωμα κοπής νομισμάτων. Το Διάταγμα όριζε σαν νομισματική μονάδα την δραχμή που την υποδιαιρεί σε 100 λεπτά. Είχε προβλεφτεί η κοπή χρυσών δεκάδραχμων και εικοσάδραχμων, η οποία τελικά δεν έγινε.

1902.—Λήσταρχος ονόματι Ηλίας Βάνιας, στήνει ενέδρα και δολοφονεί πρόκριτο χωριού τής περιοχής Σιδηροκάστρου.

1903.—Οι τρομοκρατικές ενέργειες των βουλγαροκομιταζήδων είχαν ως αποτέλεσμα την ανατίναξη στο λιμάνι τής Θεσσαλονίκης τού γαλλικού ατμοπόπλοιου «Γκουανταλκιβίρ».

1905.—Το λουτρό αίματος στην Μακεδονία συνεχίζει. Συμμορία βούργαρων σφαγιάζει τον προύχοντα τού χωριού Γραμματικό, Χρήστο Σεραφείμ.

.—Μεγάλη Τετάρτη, στην Κωνσταντινούπολη, και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ με τον Έλληνα πρεσβευτή Ιωάννη Γρυπάρη, έχουν ως επίσημο προσκεκλημένο τον πρόξενο Σερρών Αντ. Σαχτούρη. Οι δύο Εθνεργάτες κάλεσαν τον Σαχτούρη ώστε να πληροφορηθούν εκ του σύνεγγυς την έκβαση τού Μακεδονικού Αγώνα στην περιοχή, καθόσον οι ίδιοι δεν ήταν απλώς μυημένοι, αλλά πρωτεργάτες του!

1907.—Στις 17 Απριλίου 1907, ο καπετάν Στρατής από το Αδραμύττιο τής Μ. Ασίας  με το πρωτοπαλίκαρό του Ζαχαρία (από την Μικρόπολη Δράμας), βρέθηκαν στο Σουμπάσκιοϊ [Νέο Σούλι Σερρών]. Έστησαν ενέδρα στους σχισματικούς Ντρανοβαλήδες Νικόλαο Κωνσταντίνου [Στόϊκο] Δημήτριο Παπαδημητρίου και στον αγροφύλακα συνοδό τους Διαμαντή Φέκα ή Παντή. Αυτοί επέστρεφαν από τις Σέρρες και φιλοξενήθηκαν το βράδυ στο Νέο Σούλι. Το πρωί κατά την αναχώρησή τους ενώ πότιζαν τ’ άλογά τους στην βρύση τού χωριού, ο καπετάν Στρατής με τον Ζαχαρία τους πυροβόλησαν και σκότωσαν επί τόπου τον Στόϊκο. Οι άλλοι έφυγαν καλπάζοντας με τα άλογά τους αλλά οι σφαίρες τους πρόλαβαν και φόνευσαν τον Παπαδημητρίου. Μετά από μάχη με τους τούρκους, ο περίφημος Μικρασιάτης Μακεδονομάχος καπετάν Στρατής αιχμαλωτίστηκε, και κατόπιν δίκης απεστάλη σιδηροδέσμιος στις φυλακές τής Ρόδου με ισόβια ποινή. Από την έρευνα των Αρχών βρέθηκαν στον νεκρό Νικόλαο Κωνσταντίνου (Στόϊκο) το ποσό των 135 χρυσών λιρών, και στο πτώμα τού Δημήτριου Παπαδημητρίου αρκετά γρόσια…

1910.—Γεννιέται στα Τρίκαλα ο Ευάγγελος Αβέρωφ – Τοσίτσας. Ιδιαίτεροι ήταν οι δεσμοί του με την φύση, την γη και τον τόπο καταγωγής του, το Μέτσοβο. Ως ισόβιος Πρόεδρος και κινητήρια δύναμη τού Ιδρύματος Βαρόνου Μιχαήλ Τοσίτσα, ως Ιδρυτής τού Ιδρύματος Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, ως δωρητής, ο Ευάγγελος Αβέρωφ ανέπτυξε και ενθάρρυνε στο Μέτσοβο επί 40 και πλέον χρόνια κάθε είδους δραστηριότητα γιά την διατήρηση τής λαϊκής παραδόσεως και τής οικονομικής ευρωστίας τής κοινότητας. Με δική του πρωτοβουλία δημιουργήθηκαν και άνθισαν πολλές κοινωφελείς, οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες που βοήθησαν στην ανάπτυξη τού Μετσόβου και τής γύρω περιοχής.

1912.—Η I και η II μοίρα τού ιταλικού στόλου τής Μεσογείου, υπό την διοίκηση τού ναυάρχου Leone Viale, αναχώρησαν από τον Τάραντα τής Ιταλίας και συγκεντρώθηκαν στα νερά τού Αρχιπελάγους των Νοτίων Σποράδων, δηλαδή τα Δωδεκάνησα· σε λίγο χρονικό διάστημα θα τα καταλάβουν, γιά να ξεκινήσει μία νέα περίοδος κατοχής γιά τα ελληνικά νησιά.

1913.—Η χολέρα πλήττει την Βόρειο Ελλάδα. Δύο θύματά της στον Ν. Σερρών.

1914.—Ημερομηνία διεξαγωγής τής νικηφόρας μάχης τής Σήλεσης στην Βόρειο Ήπειρο. Μεταξύ άλλων, στην μάχη έλαβαν μέρος εθελοντές φοιτητές στις τάξεις τού Ιερού Λόχου, ενώ στους πεσόντες ήταν ο επίσης φοιτητής Δασκαλογιάννης, απόγονος τής ιστορικής οικογένειας από την Κρήτη.

1920.—Στο μέτωπο τής Μ. Ασίας, ο Ελληνικός στρατός εκκαθαρίζει την περιοχή του από άτακτους τούρκους.

.—Τα δεινά των Ελλήνων τού Πόντου δεν έχουν σταματημό. Κατόπιν δύο σοβαρότατων ληστειών οι οποίες καταγράφηκαν σαν σήμερα  κοντά στην Λαραχανή [πλησίον τής Τραπεζούντας], μαθαίνουμε ότι, κατά καιρούς περιοχές ολόκληρες και γιά χρόνια, αποκλείονταν από διάφορες ληστρικές ομάδες που δρούσαν ανεξέλεγκτα και δίχως έλεος.

1921.—Σε ολόκληρο το μέτωπο τής Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά τής Μ. Ασίας μάχεται με περιπόλους.

1929.—Εν όψει των γερουσιαστικών εκλογών στην χώρα, οι πολιτικοί αρχηγοί πραγματοποιούν περιοδείες στην επικράτεια. Πρακτική την οποία εφάρμοζαν και εφαρμόζουν τις προεκλογικές περιόδους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επισκέψεώς τους ως και στις Μονές των κορυφών των Μετεώρων…

1930.—Σεισμός 6° τής κλίμακας Ρίχτερ, προκαλεί σημαντικές ζημιές σε πολλά χωριά τού Νομού Κορινθίας και όχι μόνον. Σοβαρές ζημιές έπαθε κυρίως η Κόρινθος.

1936.—Εξοντώθηκε σερραϊκή ληστοσυμμορία, η οποία είχε σκορπίσει τον τρόμο στην ευρύτερη περιοχή Σερρών και Δράμας.

1941.—Οι Γερμανοί πιέζουν τις Βρετανο-ελληνικές δυνάμεις και τις αναγκάζουν να συμπτυχθούν στις Θερμοπύλες.

.—Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Κατερίνη και τα Γρεβενά.

.—Ο Ελληνικός Στρατός εκκενώνει την Ερσέκα και την Χιμάρα.

.—Οι Ιταλοί, συλλαμβάνουν και θανατώνουν με βασανιστήρια τον ιερέα τής Πολυτσάνης Βορείου Ηπείρου, Χαράλαμπο Γκίκα.

.—Οι κάτοικοι τής Θάσου συγκρούονται με τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής, οι οποίες προσπαθούν να απομακρύνουν από το νησί το σύνολο των αποθηκευμένων τροφίμων. Αυτή η αντίδραση των κατοίκων, απέτρεψε την μεταφορά. Είναι η πρώτη απόλυτα αυθόρμητη πράξη αντιστάσεως κατά των κατακτητών τού ελληνικού λαού. Στις 13 Μαΐου, οι Γερμανοί θα παραδώσουν την Θάσο και την Σαμοθράκη στους βούργαρους.

1941.—Η βασιλική οικογένεια και άλλοι επίσημοι, αποχωρούν μέσω Κρήτης από την Ελλάδα λόγω τής καταρρεύσεως τού μετώπου. Στις 21 τού μήνα θα ακολουθήσουν ο βασιλέας Γεώργιος Β’ και ο πρωθυπουργός Εμμ. Τσουδερός.

1943.—Ο Ιερός Λόχος διατάχθηκε να επιστρέψει επειγόντως στην Αίγυπτο γιά να συμμετάσχει σε άλλες επιχειρήσεις. Έτσι τελείωσε η συμμετοχή του στις μάχες τής Τυνησίας.

.—Τμήμα τού Αρχηγείου Φαρσάλων τού Ελληνικού Στρατού Απελευθερωτικής Προσπάθειας (Ε.Σ.Α.Π.), συνήψε μάχη με στρατιωτικό απόσπασμα Ιταλών και λεγεωνάριων στα υψώματα Παληοδερέλι Φαρσάλων, με αποτέλεσμα την παντελή διάλυση τής εχθρικής δυνάμεως.

1944.—Ο ναύαρχος Π. Βούλγαρης, αναλαμβάνει την Αρχηγία τού Ελληνικού Στόλου τής Μέσης Ανατολής και καταστέλλει βιαίως την στάση που εκδηλώθηκε στα πλοία τής Αλεξάνδρειας (4 νεκροί – 30 τραυματίες).

.—Οι κομμουνισταί δολοφονούν εις Κλήμα Δωρίδος τον συνταγματάρχην Δημήτριον Ψαρρόν και άλλους αξιωματικούς και οπλίτας τού  5/42 συντάγματος ευζώνων. Στις τρεις η ώρα τα χαράματα, δεκαπλάσιες δυνάμεις κομμουνιστών, ενεργούν επίθεση σε όλα τα μέτωπα εναντίον Ελλήνων ανταρτών τού ηρωικού 5/42. Από τις 14 τού μήνα, η ηγεσία τού ΚΚΕ με υπογραφή Σιάντου, είχε δώσει εντολή να εξοντωθεί πλήρως η αντιστασιακή ομάδα τού μετέπειτα εθνομάρτυρα Ψαρρού.

.—Η καταστροφή τής Κουκουβίστας (Καλοσκοπή Φωκίδος). Μετά από μικρή συμπλοκή με κομμουνιστές αντάρτες, ημέρες Λαμπρής, οι κτηνώδης Γερμανοί αφανίζουν κυριολεκτικά το χωριό. Οι εκτελέσεις, οι σφαγές, δηώσεις, βιασμοί (μέχρι και κτηνών!!), δεν περιγράφονται.

.—Ημερομηνία θανάτου τού αρχιμανδρίτη παπά Σωφρόνιου, ηγούμενου τής Ιεράς Μονής Αντινίτσης τής Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Πέθανε από τις κακουχίες που υπέστη από τούς Γερμανούς, μετά από την ανατίναξη και τής Ιεράς Μονής του, την δεύτερη ημέρα τής Αναστάσεως. Ταυτόχρονα, οι απολίτιστοι και βάρβαροι Γερμανοί ανατίναξαν και το εκεί σανατόριο, δολοφονώντας έτσι και τούς νοσηλευόμενους φυματικούς (…)

.—Μάχες Εθνικών ομάδων ανταρτών με τον βουργαρικό στρατό, στα βουνά τής Λεκάνης τού Νομού Καβάλας. Οι μάχες διήρκεσαν δύο ημέρες.

1948.—Στην Τρίπολη, γίνεται δολιοφθορά σε στρατιωτικό τρένο από κομμουνιστές, οι οποίοι πίστευαν ότι μέσα βρισκόταν ο στρατηγός των Η.Π.Α., Βαν Φλιτ, μαζί με τον βασιλέα Παύλο.

1954.—Ο Νάσερ καταλαμβάνει την εξουσία στην Αίγυπτο. Θύμα τού κινήματος Νάσερ έπεσε και ο  τότε ο αιγυπτιώτης Ελληνισμός. Παρά το γεγονός ότι συμπαραστάθηκε στην προσπάθεια τής Αιγύπτου να απαλλαγεί από την μοναρχία και την βρετανική επιρροή, δεν εξαιρέθηκε από τα περιοριστικά μέτρα τής νασερικής πολιτικής, όπως δικαιολογημένα προσδοκούσε. Τότε κανείς ίσως δεν είχε εκτιμήσει με πόση υπευθυνότητα και ευθυκρισία ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο Γ. Τριανταφυλλίδης, προειδοποιούσε γιά την τύχη τού Ελληνισμού και την «[…] αρκούντως επισφαλή θέσιν του, λόγω τού κρατούντος αντιξενικού πνεύματος και τής ξενοφοβίας» που ο ίδιος απέδιδε σ’ ένα είδος «νεοπαγούς εθνικού σωβινισμού με βάθρον περισσόν θρησκευτικόν φανατισμόν». Η φυγή των Ελλήνων θα διογκωνόταν μέχρι το 1962. Έτσι, από 187.770 ψυχές πριν από την έναρξη τού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την δεκαετία τού ΄70 ο ελληνικός πληθυσμός τής Αιγύπτου έφθασε να αριθμεί μόλις 15.000 με ολοένα φθίνουσα πορεία.

.—Νέος σεισμός μεγέθους 5,8 Ρίχτερ πλήττει την περιοχή τού Νομού Κορίνθου.

1956.—Κύπριοι αγωνισταί τής Ε.Ο.Κ.Α. ανατινάσσουν δύο δεξαμενάς πετρελαίου εις Λευκωσίαν.

1957.—Φθάνουν στην Αθήνα, μέσω Μαδαγασκάρης και Ναϊρόμπι, οι εξόριστοι των Σεϋχελλών, Μακάριος Γ΄ και οι τρεις συγκρατούμενοί του. Ο λαός των Αθηνών τους επιφυλάσσει ενθουσιώδη υποδοχή.

1959.—Τίθεται σε λειτουργία ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός τού λεκανοπεδίου Αττικής.

1961.—Ο Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται με Όσκαρ τραγουδιού γιά«Τα Παιδιά τού Πειραιά», που έγραψε γιά την ταινία τού Ζιλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή». Η βράβευση αυτή τού έδωσε παγκόσμια δημοσιότητα, την οποία ο Χατζιδάκις προσπάθησε να αποφύγει με κάθε τρόπο. Ο μουσικοσυνθέτης που είχε γράψει και τους στίχους τού τραγουδιού, δεν είχε παραβρεθεί στην τελετή λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων που τον είχαν κρατήσει στην Ελλάδα.

1961.—Γίνεται γνωστή η έκδοση ομολογιακού δανείου τής ΔΕΗ, ύψους 500 εκατ. δραχμών.

1964.—Οι πρώτοι Έλληνες στρατιώτες τής μεραρχίας που προορίζεται να ενισχύσει την άμυνα τής Κύπρου, φτάνουν μυστικά στην Μεγαλόνησο. Η συγκρότηση τής Εθνικής Φρουράς και των Δυνάμεων Καταδρομών στην Κύπρο, είναι συνυφασμένη με τις πρώτες μάχες που ξέσπασαν σε κυπριακό έδαφος από την οργανωμένη στρατιωτικά με τούρκους αξιωματικούς τουρκοκυπριακή κοινότητα. Τον Δεκέμβριο τού 1963, μετά από τυχαία επεισόδια, οι τουρκοκύπριοι και η ΤΟΥΡΔΥΚ αντέδρασαν στρατιωτικά, επιλέγοντας να απομονωθούν από τους Ελληνοκύπριους και την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχαν και να αποσυρθούν από τις δημόσιες υπηρεσίες. Αιφνιδιασμένη από την ταχεία εξέλιξη των πραγμάτων, η ελληνική πλευρά δεν μπόρεσε να αντιδράσει δυναμικά, με αποτέλεσμα τουρκοκύπριοι ένοπλοι και τμήματα τής ΤΟΥΡΔΥΚ να καταλάβουν ορισμένα στρατηγικής σημασίας σημεία.  Η κατάσταση σε συνδυασμό με τις απειλές τής τουρκίας γιά εισβολή, έθετε σαφές θέμα άμυνας τής Κύπρου. Η Ελλάδα αποφάσισε τότε να στείλει μυστικά μία μεραρχία ειδικής σύνθεσης (ΕΛΔΥΚ/Μ), ενώ στην Κύπρο τον Απρίλιο τού 1964, αποφασίστηκε η συγκρότηση στρατού, που γιά πολιτικούς λόγους ονομάστηκε Εθνική Φρουρά (ΕΦ).

1970.—Η σύνδεση τής Ελλάδος με την Κοινή Αγορά αρχίζει να επανεξετάζεται, λόγω εσωτερικών εξελίξεων.

1974.—Απεβίωσε ο Σωτήρης Σπαθάρης, δημιουργός τού Θεάτρου Σκιών και πατέρας τού διάσημου δάσκαλου τού θεάτρου σκιών, Ευγένιου Σπαθάρη. Ο άριστος αλλά και γνήσιος λαϊκός καλλιτέχνης, με σπάνιο λογοτεχνικό χάρισμα, έγραψε τα  “Απομνημονεύματά” του, τα οποία αποτέλεσαν αφορμή και κίνητρο ενδιαφέροντος γιά πολλούς ιστορικούς τέχνης, ώστε να ασχοληθούν με την μελέτη τής καταγωγής και τής πορείας τού ελληνικού θεάτρου σκιών.

1978.—Θεμελιώνεται το νέο εργοστάσιο αμίαντου, στα Σέρβια Κοζάνης.

1979.—Εκρήξεις βομβών στα γραφεία τού Σ.Ε.Β. (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων και Βιοτεχνών) στην οδό Ακαδημίας στην Αθήνα. Πρόκειται γιά ενέργεια τής τρομοκρατικής οργανώσεως ΕΛΑ.

1981.—Έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο τού Λιβανέζου επιχειρηματία Σουλεϊμάν, στην οδό Αιγινήτου στα Ιλίσια Αττικής, από την τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ.

1982.—Απεβίωσε ο Ιωάννης Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος, συγγραφέας, δοκιμιογράφος, ποιητής, κριτικός και εκπαιδευτικός τού 20ού αιώνα. Διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση τού Κωνσταντίνου Καραμανλή (τού πρεσβύτερου) από το 1974, καθώς και πρόεδρος τού Διοικητικού Συμβουλίου τού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και Τηλεοράσεως. Ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1901.

1984.—Η τουρκία και το ψευδοκράτος τής Βόρειας Κύπρου ανταλλάσσουν πρέσβεις.

1985.—Απεβίωσε ο ηθοποιός Τάκης Μηλιάδης. Ήταν απόφοιτος τής Ιατρικής τού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά τον κέρδισε το θέατρο. Από την ημέρα που πρωτοεμφανίστηκε στην σκηνή μέχρι και το τέλος τού βίου του, έπαιζε στο θέατρο και συγχρόνως συμμετείχε και σε κινηματογραφικές ταινίες.  Έλαβε μέρος σε όλα τα θεατρικά είδη, αλλά λάτρεψε την επιθεώρηση. Ήταν από τους μόνιμους καλεσμένους τής κυριακάτικης τηλεοπτικής εκπομπής τής ΥΕΝΕΔ «Κυριακή χωρίς σύννεφα», σε θεατρικά «σκετς» και «παρλάτες», που παρουσίαζε ο Όμηρος Αθηναίος.

1990.—Το Κυπριακό συμπεριλαμβάνεται στις συνομιλίες τού Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, και τής πρωθυπουργού τής Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, στις Βερμούδες.

1993.—Απεβίωσε η Ευφροσύνη Προεστού, η κυρά τής Λαπήθου. Όταν το 1974 εισέβαλαν οι τούρκοι στην Κύπρο, η κυρά τής Λαπήθου μετά την άνιση μάχη στις 6 Αυγούστου 1974, εντόπισε και φρόντισε 12 στρατιώτες οι οποίοι αποκόπηκαν και εγκλωβίστηκαν πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

1994.—Με την επανεκλογή τού Ανδρέα Παπανδρέου ως προέδρου τού ΠΑΣΟΚ, λήγουν οι εργασίες τού τρίτου συνεδρίου τού κόμματος.

.—Δύο βόμβες κατέστρεψαν τα αυτοκίνητα τού οικονομικού συμβούλου και ενός υπαλλήλου τής Γαλλικής Ακαδημίας. Άλλη βόμβα, η οποία είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητο υπαλλήλου τής ολλανδικής πρεσβείας, δεν εξερράγη. Οι επιθέσεις αποδόθηκαν στις συνεργαζόμενες (πλέον) τρομοκρατικές οργανώσεις, «ΕΛΑ» και «1η ΜΑΗ».

1996.—Απεβίωσε ο καλλιτέχνης Παναγιώτης (Τάκης) Καρνάτσος.

1999.—Απεβίωσε ο μουσικός, διευθυντής ορχήστρας και συνθέτης, Βύρων Κολάσης. Γεννήθηκε στα 1921 στην Κωνσταντινούπολη.

2010.—Απεβίωσε η δημοφιλής ηθοποιός Άννα Καλουτά. Η περίεργη συγκυρία τής τύχης, έφερε την οικογένεια Καλουτά υπό την προστασία τής θεατρικής οικογένειας των Κοτοπούλη και Μυράτ, με αποτέλεσμα η Άννα Καλουτά μαζί με την αδελφή της Μαρία, να ξεκινήσουν την επιτυχημένη θεατρική τους καριέρα σε πολλή μικρή ηλικία. Μία πορεία που θα εγκαταλείψει η Μαρία, αλλά που γιά την Άννα Καλουτά αντιπροσώπευε τον μεγάλο έρωτα τής ζωής της. Σε πολύ μικρή ηλικία ξεριζώθηκε με την οικογένειά της από την Σμύρνη λόγω τής Μικρασιατικής καταστροφής.

2011.—Απεβίωσε ο δημοφιλής τραγουδοποιός Νίκος Παπάζογλου νικημένος από τον καρκίνο. Στην πόλη που γεννήθηκε, την Θεσσαλονίκη, είχε την πρώτη επαφή με την μουσική μέσω συγκροτημάτων. Λίγα χρόνια μετά, η καθοριστική συνάντησή του με τον Μανώλη Ρασούλη και τον Νίκο Ξυδάκη θα δημιουργήσει έναν δίσκο σφραγίδα γιά την νεοελληνική μουσική, με τραγούδια που αγαπήθηκαν πολύ. Από εκεί και πέρα ο Νικόλας δημιούργησε “σχολή” με το ύφος του, την γνωστή σχολή τής Θεσσαλονίκης.

2012.—Απεβίωσε ο δημοφιλής λαϊκός τραγουδιστής, Δημήτρης Μητροπάνος. Ξεκίνησε την καριέρα του  δίπλα στο Γιώργο Ζαμπέτα, τον οποίο μνημονεύει ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα. Στην μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους δημιουργούς τού λαϊκού αλλά και τού έντεχνου τραγουδιού.

2015.—Τις πρώτες πρωινές ώρες, συνελήφθησαν στην νήσο Λέρο από αστυνομικούς τού Αστυνομικού Τμήματος Λέρου είκοσι ένας λαθρομετανάστες γιά παράνομη είσοδο στην χώρα, προερχόμενοι από τα έναντι τουρκικά παράλια.

.—Με αφορμή την κινητοποίηση τουρκικών επιχειρήσεων γιά να αναπτύξουν τον εμπορικό τους τζίρο στο νησί τής Ρόδου, η εφημερίδα «Ραντικάλ» αφιέρωσε άρθρο της με τίτλο : ‘’Στόχος η οικονομική κατάκτηση!’’. Το άρθρο αναφέρθηκε στο ότι η Ρόδος είχε κατακτηθεί πριν από 500 περίπου χρόνια από τον Σουλεϊμάν, αλλά τώρα ο στόχος είναι η οικονομική κατάκτηση. Το Εμπορικό Επιμελητήριο Μαρμαρίδας (Φύσκος) που βρίσκεται στις απέναντι από την Ρόδο ακτές, με την στήριξη τού (τουρκικού) Πρακτορείου Ανάπτυξης Νοτίου Αιγαίου, παρουσίασε το σχέδιό του σε επιχειρηματίες. Σχετική ομάδα επισκέφθηκε την Ρόδο όπου και συναντήθηκε με τον δήμο τού νησιού, με το Εμπορικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και με Έλληνες επιχειρηματίες. Ο πρόεδρος τού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μαρμαρίδας, ανέφερε ότι είναι μεγάλο πλεονέκτημα το γεγονός ότι στην Ρόδο λειτουργεί η  τράπεζα ‘’Ζιράτ’’…  Ο τούρκος ειδικός σε θέματα εξωτερικού εμπορίου, ανέφερε ότι στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι ανάγκες των ελληνικών εταιρειών γιά δομικά υλικά, ηλεκτρονικά είδη και ενέργεια. Πρόσθεσε δε ότι οι ετήσιες εξαγωγές στην Ρόδο ανέρχονται σε 6 εκατομμύρια λίρες τουρκίας, κάτι που μπορεί μέσα σε πέντε χρόνια να φτάσει στα 15 εκατομμύρια.  Πάντως, τον Φεβρουάριο τού 2018, το υποκ/μα τής Τράπεζας «Ζιράτ» στην Ρόδο έκλεισε, έχοντας ως επίσημη αιτιολογία ότι κρίθηκε συμφέρον να μεταφερθεί στην Θεσσαλονίκη.

2018.—Μετά την παρενόχληση από δύο τούρκικα μαχητικά τού πρωθυπουργεύοντος Τσίπρα, κατά την εναέρια μεταφορά του από την Ρω στην Ρόδο, αποφάσισε να προτάξει τα ηρωικά του στήθη και να δηλώσει υπερηφάνως από την Μεγίστη (Καστελλόριζο) ότι: «[…] κανείς δεν μπορεί να παίζει με την Ελλάδα, έχουμε αξίες και θα τις υπερασπιστούμε με όποιον τρόπο κι’ αν χρειαστεί». Τόνισε δε ότι:«δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε σπιθαμή γης» (!..). Μετά από αυτές τις δηλώσεις, ο Αλέξης κέρδισε με το σπαθί του τον τίτλο τού παμμέγιστου τρολ τής δεκαετίας (τουλάχιστον…).

.—Ακυρώθηκε η απόφαση περιορισμού τής ελεύθερης κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία σε έξι επίμαχα νησιά τού Αιγαίου. Την απόφαση είχε εκδώσει η διευθύντρια τής υπηρεσίας ασύλου βάσει τής οποίας οι παράνομοι αλλοδαποί είχαν την υποχρέωση να μένουν στα ειδικά κέντρα, τα λεγόμενα Hot Spot. Μετά όμως από την ακύρωσή της, με την υπ’ αριθμόν 805/2018 απόφαση τού Δ΄ Τμήματος τού ΣτΕ, όλοι οι παράνομοι αλλοδαποί μπορούν πλέον να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρος, Ρόδος και Κως. Ο υπουργός Βίτσας πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο «Θέμα 104,6», είπε ότι: «Το 2018 […] σε σχέση με το 2017 έχουμε 33% παραπάνω ροές τον Απρίλιο.Το καινούριο στοιχείο είναι ότι αυξάνονται οι ροές στον Έβρο. Εμείς ακολουθούμε την πολιτική που ξεκινάει από την Συνθήκη τής Γενεύης, και την πολιτική η οποία εδράζεται στην κοινή δήλωση Ε.Ε.- Τουρκίας».

.—Τέλος η προανακριτική γιά την Novartis. Οι βουλευτές τού ΣΥΡΙΖΑ και των Αν. Ελ. αποφάσισαν ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει τα αδικήματα τού ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και τής δωροδοκίας – δωροληψίας, οπότε ο φάκελος επέστρεψε στην Δικαιοσύνη.

2019.—Την απαλλαγή τού Θεόδωρου Τσουκάτου (και πάλαι ποτέ δεξιού χεριού τού πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη) γιά την υπόθεση τής Siemens πρότεινε στην δίκη γιά τα μαύρα ταμεία τού γερμανικού κολοσσού η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά. Ο Θεόδωρος Τσουκάτος είχε εμπλακεί στην υπόθεση γιά ένα εκατ. γερμανικά μάρκα, τα οποία έλαβε από τον τότε ισχυρό άνδρα τής Siemens στην Ελλάδα, Μιχάλη Χριστοφοράκο. Από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι δεν τα κράτησε αλλά τα έδωσε στο κομματικό ταμείο τού ΠαΣοΚ. (ένδοξες μέρες…)

.—Κεραυνός έπεσε περίπου στις 4:30 το απόγευμα στον αρχαιολογικό χώρο τής Ακροπόλεως των Αθηνών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο γυναίκες αρχαιοφύλακες και δύο περιηγητές. Όλοι διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο ‘’Ευαγγελισμός’’. Από τον κεραυνό διαλύθηκε το αλεξικέραυνο !.., ενώ ο αρχαιολογικός χώρος εκκενώθηκε και έκλεισε. Οι δύο περιηγητές τραυματίστηκαν από τα τζάμια που έσπασαν στο κουβούκλιο των εκδοτηρίων, στην περιοχή τού Ερέχθειου. Πρόκειται γιά μία Σκανδιναβή και έναν Κορεάτη.

.—Σαν σήμερα συνεργεία τού δήμου Αθηναίων εργάστηκαν γιά την τοποθέτηση τού αγάλματος τού Μεγάλου Αλεξάνδρου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κοντά στους Στύλους τού Ολυμπίου Διός. Το άγαλμα έχει ύψος 3,45 μέτρα και μήκος 3,8 μέτρα. Η μελέτη τού έργου ξεκίνησε από τον διάσημο γλύπτη Γιάννη Παππά το 1941 και τελικά ολοκληρώθηκε το 1973. Το άγαλμα αποκτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1993 και στην συνέχεια δωρίστηκε στον Δήμο Αθηναίων. Πέρα από τις συνεχείς αναβολές και την μεγάλη χρονική καθυστέρηση μέχρι την τοποθέτηση ενός αγάλματος τού Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πρωτεύουσα, μετά από την τοποθέτησή του, ορισμένες γελοίες προσωπικότητες το χρησιμοποίησαν γιά να γίνουν γνωστές, έστω και με αρνητικό τρόπο. Όπως η υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον σχηματισμό τού Συριζαίου Νάσου Ηλιόπουλου γιά τον δήμο Αθηνών, Μαργαρίτα Συγγενιώτη. Η οποία δήλωσε ότι ένα άγαλμα με τον Μέγα Αλέξανδρο δεν αντιπροσωπεύει τον πολιτισμό ( ; ) που θέλει να έχει η πόλη της… (βλ.&19/4).

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση