31 ΜΚ 1964 -1974-Η ΗΡΩΙΚΟΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

,31 MK

……….Η συγκρότηση τής Εθνικής Φρουράς και των Δυνάμεων Καταδρομών της στην Κύπρο, είναι συνυφασμένη με τις πρώτες μάχες που ξέσπασαν σε κυπριακό έδαφος με την οργανωμένη στρατιωτικά από τούρκους αξιωματικούς τουρκοκυπριακή κοινότητα. Οι συγκρούσεις άρχισαν όταν πλέον οι τουρκοκύπριοι εκδηλώθηκαν αρνητικά στην πρόθεση τής Κυπριακής κυβέρνησης να αναθεωρήσει διατάξεις τού Συντάγματος οι οποίες είχε αποδειχθεί στην πράξη ότι δεν ήταν λειτουργικές.

……….Οι τουρκοκύπριοι εκμεταλλευόμενοι τα δυσανάλογα μεγάλα προνόμια που τους είχαν δοθεί, εμπόδιζαν την σωστή λειτουργία τού κράτους επιδεικνύοντας πλήρη κακοπιστία. Τον Δεκέμβριο τού 1963 μετά από τυχαία επεισόδια, οι τουρκοκύπριοι και η ΤΟΥΡΔΥΚ αντέδρασαν στρατιωτικά, επιλέγοντας να απομονωθούν από τους Ελληνοκυπρίους και την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχαν και να αποσυρθούν από τις δημόσιες υπηρεσίες. Υποχρεώνοντας σε μετακίνηση μεγάλο αριθμό τουρκοκυπρίων, οργάνωσαν δικούς τους θυλάκους στους οποίους δεν επιτρεπόταν η ελεύθερη πρόσβαση και εγκαθίδρυσαν δικές τους υπηρεσίες και αρχές.

……….Αιφνιδιασμένη από την ταχεία εξέλιξη των πραγμάτων, η ελληνική πλευρά δεν μπόρεσε να αντιδράσει δυναμικά, με αποτέλεσμα τουρκοκύπριοι ένοπλοι και τμήματα τής ΤΟΥΡΔΥΚ να καταλάβουν ορισμένα στρατηγικής σημασίας σημεία.  Η κατάσταση σε συνδυασμό με τις απειλές τής τουρκίας για εισβολή έθετε σαφές θέμα άμυνας τής Κύπρου. Η Ελλάδα αποφάσισε τότε να στείλει μυστικά μία μεραρχία ειδικής σύνθεσης (ΕΛΔΥΚ/Μ), ενώ στην Κύπρο τον Απρίλιο τού 1964 αποφασίστηκε η συγκρότηση στρατού, που γιά πολιτικούς λόγους ονομάστηκε Εθνική Φρουρά (ΕΦ).


Ὁλόκληρο τὸ κείμενο μπορεῖτε νὰ διαβάσετε στό: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση