ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

19 Απριλίου

1321.—Απεβίωσε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γεράσιμος Α΄. Διετέλεσε Πατριάρχης από το 1320 ως το 1321 και γεννήθηκε στην Φιλαδέλφεια τής Λυδίας.

.—Ξεκινά ο πόλεμος μεταξύ των δύο Ανδρόνικων Παλαιολόγων, τού εγγονού Ανδρόνικου Γ΄ εναντίον τού παππού του, Ανδρόνικου Β΄. Η διαμάχη μεταξύ τους διήρκεσε επτά χρόνια.

1453.—Οι τούρκοι αποβιβάζονται εις Πριγκηπόννησον και προβαίνουν εις ανηκούστους θηριωδίας εις βάρος των εκεί Ελλήνων. Σε όλη την διάρκεια τού Μαρτίου, ο μεγάλος στρατός τού σουλτάνου κινήθηκε κατά τμήματα μέσω τής Θράκης προς τον Βόσπορο. Η ικανοποίηση όλων των αναγκών μιάς τόσο τεράστιας στρατιάς, δεν ήταν εύκολη. Όλα όμως είχαν σχεδιαστεί προσεκτικά. Οι ιεροκήρυκες γιά να τονώσουν το ηθικό τού στρατού, προσάρμοσαν μία προφητεία τού Μωάμεθ η οποία έλεγε το εξής: Ο προφήτης ρωτώντας τους μαθητές του εάν έχουν ακούσει γιά μία μεγάλη πόλη που η μία της πλευρά είναι στεριά και οι άλλες δύο θάλασσα, απάντησε ότι η ώρα τής κρίσεως δεν θα σημάνει μέχρις ότου την καταλάβουν 72.000 γυιοί τού Ισαάκ. Στους πολιορκούμενους τής Βασιλεύουσας η ατμόσφαιρα ήταν διαφορετική. Η θέα τού τεράστιου οθωμανικού στόλου που περιπολούσε την Προποντίδα και των τεράστιων κανονιών με προεξάρχον το τέρας τού Ουρβανού, έδειξε στους κατοίκους, τί τους περίμενε. Ωστόσο, παρά την αίσθηση τής απελπισίας, δεν έλειπε το θάρρος. Ακόμη και οι διανοούμενοι που αναρωτιόντουσαν κατά πόσο τελικά η ενσωμάτωση στην οθωμανική αυτοκρατορία θα αποδεικνυόταν λιγότερο επιβλαβής από την παρούσα κατάσταση διχασμού, φτώχειας και αδυναμίας, έλαβαν μέρος με όλη τους την καρδιά στις προετοιμασίες γιά την άμυνα.

.—Ξεκινάει από την Βενετία γαλέρα, με σκοπό να συνδράμει τους πολιορκούμενους στην Κωνσταντινούπολη, έχοντας όμως εντολή να προσεγγίσει προσεκτικά και όχι πριν από τις 20 Μαΐου. Από το Φθινόπωρο τού 1452, ο Αυτοκράτορας είχε στείλει πρεσβευτές στην Ιταλία με έκκληση γιά επείγουσα βοήθεια. Η ανταπόκριση ήταν πενιχρή. Μία νέα πρεσβεία στάλθηκε στην Βενετία, τής οποίας η Γερουσία απάντησε ότι με μεγάλη της λύπη μάθαινε τα νέα τής Ανατολής, αλλά θα συνεργαζόταν μόνο εάν ο Πάπας και άλλες δυνάμεις αναλάμβαναν δράση. Ένας απεσταλμένος που στάλθηκε τον ίδιο μήνα στην Γένοβα, έλαβε υπόσχεση γιά ένα πλοίο, ενώ η κυβέρνηση προσφέρθηκε να κάνει έκκληση γιά περισσότερη βοήθεια στον βασιλέα τής Γαλλίας και στην δημοκρατία τής Φλωρεντίας. Ο πάπας Νικόλαος δεν ήθελε να δεσμευτεί υπερβολικά, μέχρις ότου βεβαιωνόταν ότι η ένωση των Εκκλησιών είχε πραγματικά επιτευχθεί.

1615.—Μικτός στόλος δέκα πέντε πλοίων τού Αγίου Στεφάνου και τής Σικελίας, στην θαλάσσια περιοχή τού Ευβοϊκού κόλπου κοντά στην Κάρυστο, συνάπτει ναυμαχία με έξι γαλέρες τού τουρκικού στόλου τής Ρόδου. Η σύγκρουση έγινε νύχτα και είχε διάρκεια τριών ωρών, με τους οθωμανούς να χάνουν δύο γαλέρες οι οποίες καταλήφθηκαν και 300 νεκρούς. Μεταξύ των νεκρών ήταν και  ο νέος πασάς τής Πύλης τον οποίον μετέφεραν στο Αλγέρι. Διακόσιοι δέκα έξι σκλαβώθηκαν ενώ ανάμεσα στην λεία ήταν και  200.000 σκούδα (νόμισμα τής εποχής) που βρέθηκαν σε μετρητά. Επίσης, από τα δύο πλοία τα οποία καταλήφθηκαν, το ένα ήταν η «καπιτάνα» και το άλλο η «πατρόνα» τού στόλου (με Πορτογάλο εξωμότη καπετάνιο), ενώ μετά την μάχη απελευθερώθηκαν τετρακόσιοι δέκα οκτώ χριστιανοί τους οποίους είχαν σκλάβους.

1790.—Σε συνέχεια των καταγγελιών τού Γάλλου πρεσβευτή προς τον σουλτάνο (βλ. 8/3ου), οι κάτοικοι τής Σίφνου εξαναγκάζονται να καταβάλλουν την πρώτη δόση από τα 6.626 πιάστρα (νόμισμα τής εποχής) με τα οποία έχουν καταδικαστεί. Η υπόθεση αφορούσε έναν Σιφναίο πειρατή, τον Γιάννη Φραγκούλη, τον οποίο οι νησιώτες είχαν βοηθήσει με διάφορους τρόπους. Τα χρήματα θα διαμοιραστούν σε τούρκους και Έλληνες, θύματα τού πειρατή.

1818.—Ὁσιομάρτυς Ἀγαθάγγελος ὁ Ἐσφιγμενίτης· ὑπέστη μαρτυρικό θάνατο σέ ἡλικία 19 ἐτῶν στήν Σμύρνη.

1819.—Ο Αλή Πασάς αναγκάζει τους κατοίκους τής Πάργας να καταφύγουν πρόσφυγες στην Κέρκυρα και στ’ άλλα νησιά τού Ιονίου.

1825.—Εις την Μεθώνην συνεχίζουν να αποβιβάζονται στρατεύματα υπό τού αιγυπτιακού στόλου, διά την ενίσχυσιν τού Ιμπραήμ υπό τον Χαλήλ Μπέη. «Ἄφιξις Αἰγυπτιακοῦ στόλου μετὰ στρατευμάτων εἰς Μεθώνην, ὑπὸ τὴν ὁδηγίαν τοῦ καπετὰν Χαλήλμπεη».

1834.—Τίθεται σε ισχύ ο «Ποινικός νόμος τού φον Μάουρερ» σε μεταγλώττιση στην ελληνική από τους Σχινά και Πολυζωίδη.

1855.—Γίνεται γνωστό ένα έγγραφο με αναφορά στην δολοφονία των κοτζαμπάσηδων τού Πολύγυρου Χαλκιδικής, το 1854, από τους αγάδες επικεφαλής στρατιωτικού σώματος, Χασάν, Μαχμούτ, Αλί και Γιαχιά [πληροφορία τού ερευνητή Νίκου Παπαοικονόμου].

1878.—(ν. ημ.) Καταστρεπτικότατος σεισμός κτυπά με δύναμη την Νικομήδεια. Μικρού μεγέθους βλάβες σημειώθηκαν και στην Κωνσταντινούπολη.

.—Με από την μεσολάβηση των Άγγλων, αποφασίστηκε η λήξη των εχθροπραξιών στην Μακεδονία. Αρχηγός τής επαναστάσεως η οποία είχε οργανωθεί στην περιοχή τού Ολύμπου, είχε αναλάβει ο Κοσμάς Δουμπιώτης με καταγωγή από την Χαλκιδική. Ως λοχαγός τότε τού ελληνικού στρατού και με στρατιωτικό σώμα 500 ανδρών, αποβιβάστηκε στην Πιερία και στις 16 Φεβρουαρίου τού 1878 κατέλαβε το Λιτόχωρο. Η κακή οργάνωση τής επαναστάσεως και τα αρνητικά δεδομένα που δημιούργησε στο μεταξύ η υπογραφή τής συνθήκης τού Αγίου Στεφάνου, οδήγησαν το κίνημα σε αποτυχία.

1882.—(ἤ 22/4) Υπογράφεται επί κυβερνήσεως Χαριλάου Τρικούπη, η πρώτη σύμβαση γιά την κατασκευή και εκμετάλλευση των σιδηροδρομικών γραμμών Πειραιώς – Ελευσίνος – Κορίνθου – Πατρών, Κορίνθου – Άργους – Ναυπλίου και Άργους – Μύλων.

1897.—Οι Ελληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των τούρκων στο Μουζάκι Θεσσαλίας. Ο στρατός μας, υποχωρώντας, αναγκάστηκε να δώσει μάχες στο Βελεστίνο και στα Φάρσαλα με τους πασάδες Ετέμ και Σουλεϊμάν και να οπισθοχωρήσει προς Δομοκό. Οι τούρκοι εγκατέστησαν φρουρές στο Παλιόκαστρο- Φανάρι και Φράγκου, αφού είχαν καταλάβει όλα τα κράσπεδα τού δυτικού Θεσσαλικού κάμπου, από το Μουζάκι ως την Ραχούλα.

.—Στον τομέα τής Ηπείρου καταλαμβάνουν την περιοχήν Λούρου και αποκαθιστούν τις συγκοινωνίες.

1900.—Πέντε θάνατοι από πανώλη σημειώνονται στο Πορτ-Σάιντ τής Αιγύπτου, ενώ προληπτικά μέτρα λαμβάνονται και στην Ελλάδα.

1902.—Δύο εργάτες βρίσκουν τον θάνατο και τραυματίζονται πολλοί, εξ αιτίας εκρήξεως στο πυριτιδοποιείο Δροσινού.

1903.—Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια τού Μουσείου των Δελφών, τού οποίου μέγας χορηγός ήταν ο Ανδρέας Συγγρός. Το πρώτο Μουσείο στους Δελφούς, αποτελούμενο από δύο πτέρυγες, οικοδομήθηκε το 1903 σε σχέδια τού Γάλλου αρχιτέκτονα Τουρναί (Tournaire) με δωρεά τού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού, γιά να στεγάσει τα ευρήματα τής μεγάλης γαλλικής ανασκαφής που είχε αρχίσει το 1892. Το κτήριο επισκευάστηκε και επεκτάθηκε το 1935-1936, ενώ δύο χρόνια αργότερα άρχισε η επανέκθεση των αρχαιοτήτων. Το 1958 αποφασίστηκε πλήρης ανανέωση, σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις περί εκθετικής φιλοσοφίας, που επιβαλλόταν άλλωστε και μετά από την απόκρυψη των αρχαίων κατά την διάρκεια τής γερμανικής κατοχής. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, από τα πιό σημαντικά στην Ελλάδα, παρουσιάζει την ιστορία τού φημισμένου Δελφικού Ιερού και τού πιό ξακουστού μαντείου τού αρχαίου ελληνικού κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του, περιλαμβάνουν κυρίως αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα και έργα μικροτεχνίας, αφιερώματα των πιστών στο ιερό, τα οποία ανακλούν την θρησκευτικο-πολιτική και καλλιτεχνική δραστηριότητά του σε όλη την ιστορική του πορεία, από την ίδρυση τού Απολλώνειου τεμένους τον 8ο αι. π.Χ. έως την παρακμή του.

.—Μία ημέρα μετά την επίθεση από βούργαρους ληστοσυμμορίτες, η Θεσσαλονίκη κατακλύζεται από τουρκικά στρατεύματα. Μοίρα τού ιταλικού στόλου κατευθύνεται προς την πόλη.

1904.—Άφιξη στην Θεσσαλονίκη τού Στρατηγού Ντε Γκιόργκις (De Giorgis), γενικού διοικητή τής πολυεθνικής αστυνομίας στην Μακεδονία. Οι βομβιστικές ενέργειες τον Απρίλιο τής προηγούμενης χρονιάς στην Θεσσαλονίκη και κυρίως η εξέγερση τού Ίλιντεν στις αρχές Αυγούστου, έδωσαν αφορμή στις Μεγάλες Δυνάμεις να επέμβουν.

.—Απεβίωσε ο πανεπιστημιακός καθηγητής παθολογίας, Γεώργιος Καραμήτσας. Γεννήθηκε στον Μόλυβο (Μήθυμνα) τής Μυτιλήνης. Διετέλεσε διευθυντής τής Α΄ Παθολογικής Κλινικής που μαζί με την Α΄ Χειρουργική Κλινική, είναι η αρχαιότερη Κλινική τής Ιατρικής Σχολής Αθηνών· ιδρύθηκε με Βασιλικό Διάταγμα στις 3 Απριλίου τού 1833, ως τμήμα τού Ωθώνειου Πανεπιστημίου που μετονομάστηκε σε Καποδιστριακό. Ο όρος λευκωματουρία, μαρτυρείται από το 1879 στον Γεώργιο Καραμήτσα.

1906.—Δολοφόνοι βούργαροι πνίγουν με σχοινί τον ελληνόψυχο Γεώργιο Ζάϊκο, μέσα στο κατάστημά του, το οποίο διατηρούσε στο χωριό Σάδοβο (Νομός Σερρών). Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, οι δήμιοι τού νεαρού Γεώργιου, προσπάθησαν να κάψουν ζωντανό τον αδελφό του Θεόδωρο μέσα στο ίδιο κατάστημα, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

1909.—Η τουρκία αναγνωρίζει τον Φερδινάνδο ως βασιλέα τής ανεξάρτητης πλέον βουργαρίας. Με την υποστήριξη τού τσάρου Νικόλαου τής Ρωσίας, ο Φερδινάνδος τής βουργαρίας αναγνωρίστηκε από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και την Αυστροουγγαρία. Στέφθηκε τον Σεπτέμβριο τού 1908 στο Τίρνοβο, όμως η οθωμανική αυτοκρατορία έχοντας να αντιμετωπίσει την εσωτερική της κρίση με την επανάσταση των νεότουρκων, αρνιόταν να τον αναγνωρίσει, προβάλλοντας ως δικαιολογία τα χρέη σε φόρους τής βουργαρίας από την εποχή που ανακηρύχθηκε αυτόνομη. Με την μεσολάβηση γιά μία ακόμη φορά τού τσάρου τής Ρωσίας, ο οποίος χάρισε ρωσικά δάνεια στην τουρκία συμψηφίζοντάς τα με τα χρέη τής βουργαρίας, η οθωμανική αυτοκρατορία αναγνώρισε τον Φερδινάνδο ως βασιλέα τής ανεξάρτητης βουργαρίας. Παρ’ όλη την υποστήριξη τής Ρωσίας, η βουργαρία δεν κατάφερε τελικά να πραγματοποιήσει το όραμά της γιά κατοχή ολόκληρης τής Θράκης και τής Μακεδονίας καθώς και έξοδό της στο Αιγαίο.

1912.—Ανατινάσσεται έξω από την Σμύρνη με τορπίλη, το ατμόπλοιο ”Τέξας”, στο οποίο επέβαιναν 200 περίπου επιβάτες, οι περισσότεροι Έλληνες. Διασώθηκαν μόνο 71.

1917.—Γίνεται η Συνδιάσκεψις Αγ. Ιωάννου Μωριέννης Σαβοΐας, μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ιταλίας, στην οποία οι Γάλλοι θέτουν ζήτημα αντικαταστάσεως τού Βασιλέα Κωνσταντίνου Α’με άλλον (τής αρεσκείας τους). Εκτός αυτού, συζητήθηκε η κατάληψη τής Θεσσαλίας από τους Συμμάχους τού Βενιζέλου, με σκοπό ο λιμός των Ελλήνων, να πιέσει την χώρα μας.

1920.—Ο Πέτρος Τριβουλίδας τερματίζει πρώτος στον 24ο Μαραθώνιο τής Βοστόνης, δίνοντας συγκλονιστικό αγώνα στήθος με στήθος στο τελευταίο μίλι με τον Αρθούρο Ροθ (Arthur Roth).Υπήρξε από τους πρώτους αθλητές τού Πειραϊκού Συνδέσμου και αργυρός ολυμπιονίκης στην Μεσολυμπιάδα τού 1906 στην Αθήνα με την εθνική ομάδα τής διελκυστίνδας. Στην συνέχεια ασχολήθηκε με τις μεγάλες αποστάσεις και τον μαραθώνιο. Το 1914 μετανάστευσε στις Η.Π.Α., όπου συνέχισε να γυμνάζεται και να ασχολείται με τον μαραθώνιο. Ζούσε στο Μπρούκλιν τής Νέας Υόρκης, και αγωνιζόταν γιά τον σύλλογο Μιλρόουζ με αμερικανοποιημένο όνομα, ως Πήτερ Τριβουλίδας (Peter Trivoulidas).

.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μ. Ασία προβαίνει σε εκκαθάριση τού τομέα του.

.—Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Εμμανουήλ Τοράκης,  λόγω πτώσεως τού αεροσκάφους του από μηχανική βλάβη, στο Καζαμίρ Σμύρνης, ενώ μετέβαινε στην Αθήνα γιά να παραλάβει τα νέα αεροσκάφη που είχαν φτάσει από το εξωτερικό γιά την κάλυψη των αναγκών τού πολέμου. Υπηρέτησε στην Μοίρα Σμύρνης και έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις τής Μ. Ασίας. Σκοτώθηκε επίσης και ο αεροπόρος μας, Ηλίας Ντόκας.  http://www.pasoipa.org.gr/

1921.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μικρά Ασία, προβαίνει σε μάχες αναγνωρίσεως.

1922.—Ο Ελληνικός Στρατός τής Μ. Ασίας δέχεται μικροεπιθέσεις από τουρκικά αποσπάσματα.

1923.—Οι συνομιλίες στην Λωζάννη τής Ελβετίας συνεχίζουν, παρόντος τού Ελευθέριου Βενιζέλου.

1926.—Ο αεροπόρος μας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σκοτώθηκε σε αεροπορικό ατύχημα που συνέβη κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής πτήσεως στο Τατόϊ.

1927.—Ο πρόεδρος τής Δημοκρατίας Π. Κουντουριώτης, υποβάλλει αίτημα παραιτήσεώς του.

1928.—Ο Ελ. Βενιζέλος, ενώ διαβεβαίωνε τους πάντες γιά την μη ανάμειξή του στα πολιτικά τής χώρας (μετά από τα τελευταία πραξικοπήματα που διενήργησαν οπαδοί του από τις τάξεις τού στρατού και εν όσο βρισκόταν στην Κρήτη), με την άφιξή του από τα Χανιά στον Πειραιά, αναλαμβάνει την πολιτική ηγεσία τού κόμματός του.

1932.—Βρήκαν τον θάνατο οι πιλότοι μας Ευφραιμίδης Άγγελος και Πεταλίδης Κωνσταντίνος, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν με χειριστή τον Ευφραιμίδη και με συνεπιβάτη τον Επιτεχνίτη Πεταλίδη Κωνσταντίνο, κατά την διάρκεια τής εκπαιδευτικής πτήσεως, προσέκρουσε στο έδαφος τού αεροδρομίου Τατοΐου και συνετρίβη.

1941.—Στο μέτωπο συνεχίζεται η σύμπτυξη των Ελληνικών δυνάμεων.

.—Ο Στρατός μας εκκενώνει το Δέλβινο και τους Αγίους Σαράντα.

.—Μετά από την αυτοκτονία τού πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κορυζή, η εντολή σχηματισμού νέας κυβερνήσεως θα ανατεθεί στον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Κοτζιά.

.—Ὁ ἐπίσκοπος Ἰωαννίνων, Σπυρίδων, συνομίλησε μὲ τὸν Τσολάκογλου, τὸν Δεμέστιχα καὶ τὸν Μπᾶκο καὶ συναποφάσισαν νὰ ζητήσουν ἀνακωχὴ ἀπὸ τὸν ἴδιο τὸν Χίτλερ. Δυστυχῶς γιὰ τὸν Τσολάκογλου καὶ τοὺς ὑπόλοιπους σωματάρχες, δὲν περιορίστηκαν στὴν ἀνακωχή, ἀλλὰ σχημάτισαν πολιτικὴ κυβέρνηση·  ἡ προδοσία τοῦ Τσολάκογλου συντελέσθηκε ὅταν δέχθηκε νὰ ἀναλάβῃ Πρωθυπουργός, ἐμπιστευόμενος τὶς διαβεβαιώσεις τῶν Γερμανῶν. Καλλιέργησε τὴν ἡττοπάθεια στὸν πληθυσμό, ἀπέτυχε νὰ ἀποσοβήσῃ τὸν ἐδαφικὸ διαμελισμὸ τῆς Ἑλλάδος καὶ νὰ προστατεύσῃ τὰ εὐπαθῆ τμήματα τοῦ πληθυσμοῦ. 

.—Αρχίζει η εισβολή των βούργαρων και στην Μακεδονία. Προηγήθηκε η Θράκη. Γιά τρίτη φορά μέσα σε τριάντα χρόνια (1912-1913, 1916-1918, 1941…) η βουργαρία καταλάμβανε την περιοχή ανατολικά τού Στρυμόνα. Η επιμονή της εξηγείται από τον στόχο της να επιτύχει διέξοδο στο Αιγαίο πέλαγος. Η βίαιη πολιτική που ακολούθησε και στις τρείς περιόδους κατοχής, ήταν αποτέλεσμα τής προσπάθειάς της να εκβουλγαρίσει ταχύτατα την περιοχή η οποία δεν περιελάμβανε σλάβους, έτσι ώστε την ώρα τής ειρήνης να την παρουσιάσει ως φυσιολογική επέκταση τού εδάφους της. Από τις τρείς όμως εκείνες περιόδους βουργάρικης κατοχής, η σκληρότερη (αν μπορεί η ωμότητα και κτηνωδία να διαβαθμιστεί…), είναι η τρίτη.

.—Γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το νησί τής Σαμοθράκης.

.—Το δράμα τής Άρτας από τούς πεπολιτισμένους τής Ευρώπης. Ημέρα Μεγάλο Σάββατο η πόλη δέχεται ισχυρότατο βομβαρδισμό από την γερμανική αεροπορία. Τουλάχιστον 270 κατοικίες καταστράφηκαν ή κατέστησαν πλήρως άχρηστες, ενώ άλλες 840 υπέστησαν μικρές ή μεγάλες ζημιές. Συνολικά βλάβες ή καταστροφές υπέστησαν 1.110 σπίτια, σε μία πόλη που αριθμούσε 1.300. Οι δε νεκροί, έφθασαν τούς 151. Πραγματικό Μεγάλο Σάββατο (…)

.—Εκτός τής πόλεως τής Άρτας, την ίδια ημέρα οι Γερμανοί βομβαρδίζουν και το ηρωικό Πέτα. Συν τοις άλλοις, 11 αθώοι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

.—Οι Βρεττανο-ελληνικές μάχονται μάχες καθυστερήσεως με τις γερμανικές δυνάμεις.

.—Η αντιστασιακή οργάνωση «Προμηθεύς», τού απότακτου βενιζελικού Συνταγματάρχη Ευριπίδη Μπακιρτζή, πλαισιώνεται επιπλέον με τρεις απότακτους Αξιωματικούς τού Ναυτικού. Σε συνεργασία με άλλους, παραλάμβανε πολεμικό υλικό το οποίο αξιοποιούσε γιά δολιοφθορές. Αποτέλεσε τον πρώτο στρατιωτικό σύνδεσμο με τους Άγγλους την περίοδο τής Κατοχής. Ο Μπακιρτζής υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη τής αντιστασιακής πολιτικής οργάνωσης ΕΚΚΑ, μαζί με το φίλο και συμμαθητή του συνταγματάρχη, επίσης βενιζελικό απότακτο, Δημήτριο Ψαρρό. Στην πορεία εγκατέλειψε την ΕΚΚΑ και προσχώρησε στο ΕΑΜ ΕΛΑΣ, σε αντίθεση με τον Ψαρρό, ο οποίος δολοφονήθηκε από τον ΕΛΑΣ.

1942.—Συμπλοκή μεταξύ ανταρτών τής εθνικής αντιστασιακής οργανώσεως ΠΑΟ και βούργαρων. Οι αντάρτες μας επιτέθηκαν στους βούργαρους στο χωριό Χείμαρρος τού Νομού Σερρών, εξόντωσαν έναν βάρβαρο και έλαβαν άλλον έναν ως αιχμάλωτο.

1943.—Τμήμα τού Αρχηγείου Φαρσάλων τού Ελληνικού Στρατού Απελευθερωτικής Προσπάθειας (ΕΣΑΠ), συνήψε μάχην εις άνω Σιατερλί Φαρσάλων μετά Ιταλών και λεγεωναρίων με αποτέλεσμα την διάλυσιν τούτων.

1944.—Στὶς 19 Ἀπριλίου 1944 ἦλθε στὸ φῶς ἀκόμη μία ἀρχαιολογικὴ ἀπόδειξη τῆς Ἑλληνικότητας τῆς Θρᾲκης. Κατὰ τὴν διάρκεια τοῦ Β’Π.Π. ἀνακαλύφθηκε τυχαία πάνω σὲ λόφο κοντὰ στὴν ἀρχαία θρᾳκικὴ πρωτεύουσα τῆς Σευθόπολης (κοντὰ στὸ σημερινὸ Καζανλάκ, 190 χιλιόμετρα ἀνατολικὰ τῆς Σόφιας), ταφικὸ μνημεῖο (θολωτὸς τάφος) δημιούργημα τοῦ Ἑλλαδικοῦ χώρου ποὺ χρονικὰ τοποθετεῖται στὰ τέλη τοῦ 4ου αἰ. π.Χ. Εἶναι τμῆμα μιᾶς θρᾳκικῆς νεκροπόλεως. Συντίθεται ἀπὸ ὑπαίθριο πρόδρομο, στενὸ διάδρομο (δρόμο) καὶ κυκλικὸ ταφικὸ θάλαμο. Διακοσμεῖται μὲ τοιχογραφίες ποὺ ἀπεικονίζουν ἕνα ζεῦγος Θρᾳκῶν σὲ ἐπικήδειο τελετουργικὸ (νεκρόδειπνος). Οἱ ἀνασκαφὲς ὁλοκληρώθηκαν τὸ 1946 καὶ ἡ ΟΥΝΕΣΚΟ ἐκτιμῶντας τὴν ἄριστη κατάσταση τῶν τοιχογραφιῶν ποὺ βρέθηκαν, τὸ ἐνέταξε στὴν Παγκόσμια Λίστα Μνημείων μὲ Ἱστορικὴ Σημασία. Στὶς μέρες μας οἱ ἐπισκέπτες τοῦ ἀρχαιολογικοῦ χώρου μποροῦν νὰ δοῦν ἕνα πιστὸ ἀντίγραφο, διότι τὸ πρωτότυπο ἔχει σφραγιστεῖ γιὰ νὰ ἀποφευχθοῦν φθορὲς στὶς εὐαίσθητες τοιχογραφίες. Οἱ δυνατότητες ποὺ προσφέρει τὸ ταφικὸ μνημεῖο στοὺς ἀρχαιολόγους εἶναι σημαντικὲς μιᾶς καὶ ὁ τύπος του ἀποτελεῖ ἄλλη μία ἀπόδειξη – στὶς πολλὲς προϋπάρχουσες ἀπὸ ἱστορικὰ συγγράμματα ἐνδείξεις – γιὰ τὴν πολιτιστικὴ παρουσία τῶν Ἑλλήνων στὸν εὑρύτερο Θρᾳκικὸ χῶρο. Πολύτιμες ἐπίσης πληροφορίες πάρθηκαν ἀπὸ τὶς σὲ ἀρίστη κατάσταση τοιχογραφίες γιὰ τὴν ζωὴ τῶν Θρᾳκῶν. Στὴν θολωτὴ στέγη τοῦ νεκρικοῦ δωματίου, βρέθηκε τὸ κύριο μέρος τῶν τοιχογραφιῶν. Ἔχουν θέμα τὴν νεκρικὴ γιορτὴ ποὺ ἀκολουθεῖ τὸν θάνατο τοῦ εὐγενοῦς. Αὐτὴ ἡ ἀνακάλυψη ἔδειξε μὲ σαφήνεια τὴν ὕπαρξη τοῦ ἐθίμου τῆς νεκρικῆς γιορτῆς καὶ στὴν περιοχὴ τῆς Θρᾲκης, ἑνὸς ἐθίμου ποὺ πρωτοεμφανίστηκε στὸν κυρίως Ἑλλαδικὸ χῶρο καὶ μέσῳ τῶν ἀποικιῶν ἔφθασε σὲ κάθε ἄκρη τῆς λεκάνης τῆς Μεσογείου, ἀπὸ τὴν Ποσειδωνία τῆς Νοτίου Ἰταλίας ἔως τὴν Ἀπολλωνία τοῦ Εὐξείνου Πόντου καὶ μὲ μικρὲς παραλλαγές, ἀπαντᾶται μέχρι σήμερα σὲ διάφορες περιοχὲς τῆς Ἑλλάδος. Σὲ πολλὲς περιοχὲς τῆς Θρᾲκης ἔως καὶ τὴν σύγχρονη ἱστορία μας, οἱ συγγενεῖς καὶ φίλοι τοῦ κεκοιμημένου πήγαιναν καὶ ἔτρωγαν στὸ μνῆμα ὅπως συνήθιζαν οἱ Ἕλληνες τῶν ἀρχαίων καὶ μεσαιωνικῶν χρόνων.

.—Ο Ιερός Λόχος κατάφερε να αιχμαλωτίσει τρία γερμανικά καΐκια. Τα μετέφερε όλα στην Κύπρο.

.—Λήγουν οι πολυήμερες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Γερμανών κατά κομμουνιστών, στην περιοχή των Πιερίων.

1945.—Αίρεται ολοκληρωτικά η απαγόρευση τής κυκλοφορίας των πολιτών τής Αθήνας μετά τις 21:00. Επανήλθε το 2020-2021 πανελλαδικά, λόγω τού ιού τής γρίπης.

.—Περίπολοι αναγνωρίσεως από Ιερολοχίτες στις νήσους Κάλυμνο, Αλίμνια, Νίσυρο και Κω.

.—Στην εφημερίδα «Καθημερινή» τής εποχής, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε: «… [στα Δωδεκάνησα] Η θνησιμότης, συνεπεία τού λιμού και άλλων συναφών παραγόντων, ανήλθεν εις εξαιρετικώς απελπιστικά επίπεδα, ενθυμίζοντα τον χειμώνα τού 1941-42 εν Αθήναις. Εκατοντάδες βρεφών κάτω των πέντε μηνών, έχουν προσβληθεί από εξόγκωσιν τής κοιλίας, από φυματίωσιν και άλλα χρόνια νοσήματα…»

1949.—Σκοτώθηκε λόγω πτώσεως τού αεροσκάφους του στην περιοχή Κορυδαλλού Αττικής, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, ο πιλότος μας Ανέστης Γερούκαλης.

1955.—Ακριβώς έναν χρόνο μετά τον φονικό σεισμό στους Σοφάδες τής Θεσσαλίας (βλ. 30/4/1954), ένας νέος εξ ίσου καταστροφικός με επίκεντρο το Πήλιο, ρημάζει τον Βόλο και όλη την Μαγνησία. Ήταν 18:47 το απόγευμα, όταν τα 6,2 Ρίχτερ ισοπέδωσαν περισσότερα από 450 σπίτια, έπληξαν σοβαρότατα άλλα 6.000 και πλέον, αφήνοντας άστεγους περίπου 20.000 ανθρώπους. Δυστυχώς, υπήρξε ένας νεκρός και οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 60, ενώ, δύο ημέρες μετά (21/4ου), αρκετά σοβαρός μετασεισμός συμπλήρωσε το κακό.

1980.—Συλλαμβάνεται στην Καβάλα η Ιταλίδα Ροσάνα Ματιούσι, γνωστή ως “κοντέσσα Ρόσα“, μέλος τής τρομοκρατικής οργανώσεως Ερυθρές Ταξιαρχίες, ενώ γίνονται έρευνες σε βάθος γιά τον ρόλο της στην Ελλάδα.

1991.—Έκρηξη βόμβας στα χέρια Παλαιστίνιου τρομοκράτη στο κέντρο τής Πάτρας, στα γραφεία τής εταιρίας “Air Courier“, στοιχίζει την ζωή σε επτά ανθρώπους.

1992.—Ο Βρετανός αρχαιολόγος και ιστορικός, Νίκολας Χάμοντ, τάσσεται παντιοτρόπως υπέρ τής ελληνικότητας τής Μακεδονίας. Το ίδιο θα πράξει μερικά χρόνια αργότερα, ο ακαδημαϊκός και ιστορικός τής Οξφόρδης, Ρόμπιν Λέϊν Φόξ.

.—Στο Καπανδρίτι τής Αττικής, δολοφονείται ο γνωστός Αθηναίος ψυχίατρος Ηλία Κοέν. Οι έρευνες τής ΕΛ.ΑΣ κατέδειξαν ως υπαίτιο τον Βασίλη Δαναλάτο.

1993.—Κατά την διάρκεια τής συναντήσεως τού υπ. Εξωτερικών Μιχάλη Παπακωνσταντίνου με τον τούρκο ομόλογό του, Χικμέτ Τσετίν στην Άγκυρα, δεν υπήρξε συμφωνία σε μία κοινή γραμμή γιά την αντιμετώπιση τής κρίσεως στην πρώην Γιουγκοσλαβία και ιδιαίτερα στον πόλεμο τής Βοσνίας (η τουρκία ήταν υπέρ τής διαλύσεώς της).

.—Απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς ο ηθοποιός Τίμος Περλέγκας.

1996.—Τρομοκρατική επίθεση στην Αίγυπτο με στόχο περιηγητές, στοιχίζει την ζωή σε 18 Έλληνες.

1997.—Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με πλήρη μυστικότητα, φτάνει στην Αθήνα ο Πρόεδρος τής Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, γιά τριήμερη ιδιωτική επίσκεψη.

2018.—Εκτός Unicef βρέθηκε η Εθνική Επιτροπή τής Ελλάδος, ενώ η εκπροσώπησή της στην Ελλάδα πρόκειται να αλλάξει ριζικά βάσει δημοσιευμάτων τού Τύπου. Οι λόγοι που οδήγησαν στην συγκεκριμένη απόφαση το διοικητικό συμβούλιο τής διεθνούς επιτροπής τής Unicef, είναι οικονομικές παρατυπίες, μετά από τα αποτελέσματα ελέγχων που διενήργησε διεθνής εταιρεία («όλα τού γάμου δύσκολα κι η νύφη γκαστρωμένη…»)

2019.—Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Κύπρο και το αναπάντητο ερώτημα. Στα κρατητήρια τού ΤΑΕ Λευκωσίας βρέθηκε σαν σήμερα ο 35χρονος Νίκος Μεταξάς, μόνιμος αξιωματικός τής Εθνικής Φρουράς Κύπρου, ο οποίος ομολόγησε την δολοφονία τής Marry Rose, 38 ετών από τις Φιλιππίνες και τής 6χρονης κόρης της, Σιέρα. Η ανακάλυψη στις 14 Απριλίου από δύο νεαρούς στο παλιό μεταλλείο τού Μιτσερού, δεμένου πτώματος σε κατάσταση προχωρημένης αποσυνθέσεως, οδήγησε την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στον εντοπισμό τού Νίκου Μεταξά. Η συνέχεια τής αστυνομικής έρευνας θα αποκαλύψει και άλλες φρικτές δολοφονίες τις οποίες διέπραξε. Στις 25 Απριλίου, ομολόγησε συνολικά επτά φόνους και τα σημεία στα οποία πέταξε τα πτώματα. Πέντε γυναίκες και δύο ανήλικα κορίτσια. Δύο φόνοι το 2016, ένας το 2017 και τέσσερεις το 2018. Ορισμένα από τα θύματά του, τα έριχνε σε φρεάτιο στο παλιό μεταλλείο τής Κοκκινόγειας στο Μιτσερό. Στις 24 Ιουνίου 2019, ο Νίκος Μεταξάς καταδικάστηκε σε επτά φορές ισόβια.Τα ενήλικα θύματά του τα εντόπιζε σε σελίδες ‘’γνωριμιών’’, οι οποίες μοναδικό σκοπό έχουν τις σεξουαλικές επαφές. Ο δολοφόνος ήταν κάτοικος χωριού τής Επαρχίας Λευκωσίας και υπηρετούσε σε στρατόπεδο τής Επαρχίας Λευκωσίας στο Σώμα των Τεθωρακισμένων με τον βαθμό τού ιλάρχου. Ήταν διαζευγμένος και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών. Στην απολογία του είπε: «Θα ήθελα να εκφράσω μεταμέλεια και να απολογηθώ, προς τις ψυχές των θυμάτων μου, τους συγγενείς τους, προς τα παιδιά μου. Η κοινωνία αναρωτιέται πώς ένα μέλος της έφτασε σε αυτό το σημείο. Το ίδιο ερώτημα βασανίζει και εμένα, όμως δεν έχω βρει ακόμα την απάντηση».

.—Η Βουλή αποφάσισε την άρση ασυλίας τού βουλευτή τής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου γιά την υπόθεση τής Novartis, κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε την σχετική συζήτηση. Επίσης, ανάλογες αποφάσεις λήφθηκαν και γιά τους βουλευτές Μάριο Σαλμά τής Ν.Δ. και Αριστείδη Φωκά των ΑΝΕΛ, γιά διαφορετικές υποθέσεις.

.—Τα αποκαλυπτήρια τού αγάλματος τού Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι απολογίες και τα ενοχικά σύνδρομα των παρευρισκομένων. Σαν σήμερα, πραγματοποιήθηκαν στην συμβολή των λεωφόρων Βασιλίσσης Αμαλίας και Βασιλίσσης Όλγας, τα αποκαλυπτήρια τού αγάλματος τού Μεγάλου Αλεξάνδρου. Λόγο μεταξύ άλλων, εκφώνησε και ο Δήμαρχος Αθηναίων Καμίνης, στον οποίο μάλιστα φρόντισε να τονίσει ιδιαιτέρως ότι ο ανδριάντας δεν έχει μιλιταριστικό συμβολισμό, εφ’ όσον αναπαριστά τον Μέγα Αλέξανδρο ως έφηβο (!..). Από την άλλη, ο γυιός τού εκλιπόντος γλύπτη Γιάννη Παππά, αισθάνθηκε την ανάγκη να διασαφηνίσει ότι το έργο είναι καθαρό από τα πρόσφατα και τετριμμένα (εννοώντας το Σκοπιανό και την ‘’Συμφωνία των Πρεσπών’’), διότι ο πατέρας του ξεκίνησε την μελέτη του από το 1941, στην διάρκεια τής Κατοχής. Τόσες απολογίες και δικαιολογίες γιά την τοποθέτηση τού ανδριάντα μίας παμμέγιστης προσωπικότητας, την οποία η πρωτεύουσα δεν καταδεχόταν να τιμήσει (βλ.&17/4).

.—Σύμφωνα με δημοσιεύματα τού Τύπου, τα στοιχεία τού υπουργείου Οικονομικών γιά το πρώτο δίμηνο τού 2019, δείχνουν ότι η πληρωμή οφειλών τού ευρύτερου δημοσίου (ασφαλιστικών ταμείων, δήμων, ΔΕΚΟ και Νοσοκομείων) προς ιδιώτες, έγινε με το… σταγονόμετρο, με προφανείς συνέπειες γιά τον ιδιωτικό τομέα και την ρευστότητα στην αγορά. Ο μηδενισμός των οφειλών τού ελλαδικού δημοσίου προς τους ιδιώτες και η μη δημιουργία νέων, είναι ένα συνεχές κριτήριο στο πλαίσιο τής μετά-προγραμματικής εποπτείας των Θεσμών. Η κυβέρνηση θα κριθεί εκ νέου γιά τις επιδόσεις τού πρώτου τριμήνου στο εν λόγω πεδίο, κατά την νέα άφιξη των Θεσμών τον Μάϊο.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση