ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

20 Απριλίου

417.—Σύμφωνα με το «Πασχάλιο Χρονικό», «[…] σεισμός μέγας εγένετο» στην Κωνσταντινούπολη το απόγευμα τής Μεγάλης Παρασκευής, προ τής Αναστάσεως τού Κυρίου. Θύματα ή ζημιές δεν μνημονεύονται.  

611.—Μεγάλος σεισμός στην Μικρά Ασία, ο οποίος σύμφωνα με τις περιγραφές κόστισε ιδιαίτερα σε ανθρώπινες και υλικές απώλειες, τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

1042.—(20-21/4) Η αδελφή τής Αυτοκράτειρας Ζωής, Θεοδώρα, ανακηρύσσεται συναυτοκράτειρα, ενώ ο Μιχαήλ  Ε΄ ο Καλαφάτης, ο οποίος είχε εξορίσει την θετή του μητέρα Ζωή, εκδιώκεται από τον θρόνο έπειτα από λαϊκή εξέγερση και τυφλώνεται. Μπροστά στην δυσάρεστη κατάσταση που έπρεπε να αντιμετωπίσει, ο Μιχαήλ επανέφερε την Ζωή στα ανάκτορα, αλλά ο λαός δεν πείστηκε να συναινέσει στην συμμαχία Ζωής και Μιχαήλ και στράφηκε στην μικρότερη αδελφή τής Ζωής, Θεοδώρα, που επίσης βρισκόταν σε μοναστήρι. Έτσι η Κωνσταντινούπολη είχε δύο βασίλισσες. Τις πορφυρογέννητες Ζωή και Θεοδώρα. 

1453.—Τρία εμπορικά γενοβέζικα πλοία με όπλα, στρατιώτες και τρόφιμα από την Χίο, υπό τις διαταγές τού Μαουρίτσιο Καττανέο και ένα μεγάλο βασιλικό σκάφος υπό τις διαταγές τού Φλαντανελά [Francesco Lecanella] με σιτάρι από την Σικελία, «άπαντα αναπεπταμένην σημαίαν ελληνικήν», περνούν την Προποντίδα και μετά από τρίωρη μάχη με τα τουρκικά πλοία, εισέρχονται στον Κεράτιο. «[…] Ναύκληροι καὶ κυβερνῆται ἐκτιθέμενοι εἰς τὸν ἔσχατον κίνδυνον, παρεθάρρυνον τοὺς ναῦτας νὰ ἀποθάνῳσι μᾶλλον ἤ νὰ παραδοθώσιν, ὑπὲρ πάντας δὲ διεκρίνετο ὁ τῆς βασιλικῆς νῃὸς κυβερνήτης Φλαντανελᾶς (ο οποίος) ἐκ πρύμνης εἰς πρῶραν καὶ ἐκ πρώρας εἰς πρύμνην ἀδιακόπως διερχόμενος, δὲν ἔπαυε διὰ τοῦ παραδείγματος καὶ τῆς φωνῆς, ἐξεγείρων τὴν καρτερίαν τῶν ἀνθισταμένων». Ο Μωάμεθ «ἐξοργισμένος […] ὀρμήσας ἐν τῇ θαλάσσῃ ἐποχούμενος ἵππῳ, ἐφαντάζετο σχίζειν τὴν θάλασσαν καὶ ἔως αὐτῶν τῶν νῃῶν διὰ τοῦ ἵππου πλεύσαι, ῥαβδίζει μὲ τὰ ἴδιά του τὰ χέρια» (τον αρχηγό τού στόλου του ) και την επομένη διορίζει νέο αρχηγό τον Hamza BegΧαμουζά.

1551.—Ο τρομερός πειρατής Dragut, καταφέρνει να συλλάβει γαλέρα από την Σικελία, η οποία ερχόταν να ενισχύσει τον Αντρέα Ντόρια που τον καταδίωκε. Αυτό το κτήνος ήταν στην δούλεψη τού σουλτάνου ως μισθοφόρος, και μάλιστα τον είχαν διορίσει σαντζάκ μπέι τής Αφρικής έτσι ώστε να μην μπορούν να τον αγγίζουν οι Λατίνοι.

1619.—Οι γαλέρες τού Αγίου Στεφάνου καταδιώκουν επί 40 μίλια μία τουρκική γαλέρα, την οποία κατορθώνουν να αιχμαλωτίσουν με όλο της το πλήρωμα, παρά τους συνεχείς κανονιοβολισμούς από το παρακείμενο κάστρο τής Σκιάθου. Οι τούρκοι έπλεαν από την Χίο προς τον Βόλο όταν οι Δυτικοί τους βρήκαν κοντά στην Σκόπελο, έχοντας ως πλοίαρχο τον (νεκρό από την μάχη) Μουσταφά πασά τής Εύβοιας.

1794.—Ο Γάλλος υποπρόξενος στην Κέρκυρα γνωστοποιεί την πειρατική δράση κάποιου καπετάν Νικόλα, ο οποίος συγκέντρωσε σημαντικό αριθμό συνεργατών με κύρια δράση τους το στενό Ιθάκης-Λευκάδας. Κατόπιν διαβημάτων προς τους Βενετούς, πέτυχε τον περιορισμό των δραστών.

1804.—Ο Αλή Πασάς στέλνει περίπου 7 με 8.000 τουρκαλβανούς γιά να ενισχύσει αυτούς που πολιορκούν τους Σουλιώτες στην Μονή Σέλτσου. Μάλιστα παράγγειλε οργισμένος στους στρατηγούς του, να ξεπαστρέψουν μιά «φούχτα κατσικοκλέφτες», όπως αποκαλούσε τους γενναίους Σουλιώτες, οι οποίοι έμειναν ολόκληρο τον χειμώνα αποκλεισμένοι στο μοναστήρι. Το μέλλον τους πλέον είχε κριθεί.

1821.—Οι Έλληνες επαναστάτες τού Γαλατσίου Μολδαβίας, υπό τον Χιλίαρχο Αθανάσιο Καρπενησιώτη, καταστρέφουν την γέφυρα τού ποταμού Σερέτη γιά να παρεμποδίσουν την κατάληψη τής πόλεως από τους τούρκους.

.—Οι τούρκοι φυλακίζουν τον Τήνιο Φιλικό, Φραγκίσκο Γεωργαντόπουλο στις φυλακές Μποσταντζή.

1829.—Σε συνέχεια τού μεγάλου σεισμού τής 30ης Μαρτίου, αλλά και των μικρότερων που ακολούθησαν, ήρθε να προστεθεί ένας ακόμη καταστροφικός, κυρίως γιά τον Νομό Ξάνθης. Σε κάποιες «ενθυμήσεις» διαβάζουμε ότι, καταστράφηκαν πλήρως αρκετά σπίτια στην Ξάνθη και την Γενισέα, το μοναστήρι Παναγίας Καλαμούς καθώς και αλλού. Ήταν ημέρα Τρίτη και ώρα εννιά.

1865.—Μικρού σχετικά μεγέθους σεισμική δόνηση στην νήσο Κρήτη.

1879.—Το πρώτο τροχόσπιτο, ρυμουλκούμενο από άλογα, χρησιμοποιείται σε ταξίδι από το Λονδίνο στην Κύπρο.

1897.—Στον τομέα τής Ηπείρου, οι Ελληνικές δυνάμεις διά τού 6ου συντάγματος επιτίθενται εναντίον των τούρκων. Τούτο όμως πλευροκοπηθέν υπό τουρκικών δυνάμεων αναγκάζεται να υποχωρήσει.

1905.—Την Αθήνα επισκέπτεται η βασίλισσα τής Αγγλίας, Αλεξάνδρα, αδελφή τού Γεώργιου Α΄ βασιλέα τής Ελλάδος. Η Αλεξάνδρα παρέμεινε εκτός των πολιτικών πραγμάτων σε γενικές γραμμές, με εξαίρεση την περίπτωση όπου προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να επηρεάσει την γνώμη των Βρετανών υπουργών και τής οικογένειας τού συζύγου της, προς όφελος τής Ελλάδος και τής Δανίας.

1905.—Η Μακεδονία βαμμένη κόκκινη από το αίμα. Συμμορία βούργαρων, αρπάζει και κατακρεουργεί τους Έλληνες ποιμένες τού χωριού Μπομπότι Καστοριάς, Αθανάσιο Χρήστου και Μήτρο Μελισόβα.

.—Λίγο πάνω από το Μπλάτσι και στην θέση Σταυραετοφωλιά, τα σώματα των Κρητικών Μακεδονομάχων καπεταναίων Βέργα, Βάρδα και Ρούβα, καταστρώνουν σχέδιο επιθέσεως στο εκβουργαρισμένο χωριό Εμπόριο, τού οποίου οι φανατικά εκβουργαρισμένοι κάτοικοι το είχαν μετατρέψει σε άλλη Ζαγορίτσανη. Στις 13 τού μήνα το ίδιο σχέδιο κατέστρωσε και ο Νίδας, αλλά μία απρόοπτη είδηση το απέτρεψε. Την παρουσία τους στο Μπλάτσι πρόδωσαν στους τούρκους βούργαροι υλοτόμοι, γι’ αυτό και το σχέδιο αναβλήθηκε εκ νέου.

1908.—Μεγάλη συμπλοκή μεταξύ τού τουρκικού στρατού και συμμορίας βούργαρων στην  μονή Τσερκόβου τής περιφέρειας Άνω Τζουμαγιάς Σερρών. Την ίδια ημέρα και στην ίδια περιοχή, οι βούργαροι φονεύουν τρείς ομοεθνείς μας, μεταξύ των οποίων και ένα δωδεκάχρονο παιδί.

.—Εφονεύθη εις Όλυμπον ο ήρωας Μακεδονομάχος Μανώλης Κατσίγαρης ο καπετάν Καραμανώλης. Ήταν ο σωματοφύλακας τής εθνομάρτυρος Αικατερίνης Χατζηγεωργίου και είχε καταγωγή από το Νίππος Αποκορώνου Χανίων. Έδρασε από το  1905 έως και τον θάνατό του, το 1908, κυρίως στην περιοχή Καρατζόβα, σημερινή Αλμωπία, στην κεντρική Μακεδονία. Οι αναφορές γιά τον ηρωικό Κρητικό οπλαρχηγό μιλάνε γιά τα λαμπρά αποτελέσματά του, τις πράξεις γενναιότητας, τις μικρές έως ελάχιστες απώλειες ως κόστος, αναδεικνύοντας μιά στρατηγική φυσιογνωμία που στο άκουσμά της, προκαλούσε τον θαυμασμό στους τούρκους και τον τρόμο στους βούργαρους.   

.—Γεννιέται στην Κωνσταντινούπολη ο ποιητής, φιλόσοφος και δοκιμιογράφος τής Γενιάς τού ’30, Γιώργος Σαραντάρης. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Γιώργος Σαραντάρης εμφορούμενος από συναισθήματα φιλοπατρίας συμμετείχε στον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο στην πρώτη γραμμή τού μετώπου, όπου αρρώστησε από τύφο. Πέθανε ύστερα από την επιστροφή του στην Αθήνα στις 25 Φεβρουαρίου 1941.

1914.—Ἕλληνες ἀπεργοί (μεταξὺ ἄλλων) τοῦ καταυλισμοῦ Λάντλοου (Ludlow) στὸ Κολορᾶντο τῶν Η.Π.Α. δέχονται ἐπίθεση ἀπὸ μέλη τῆς Φρουρᾶς τοῦ Κολορᾶντο, μαζὶ μὲ ἐγκληματικὰ στοιχεῖα ποὺ στρατολόγησε ἡ ἑταιρία συμφερόντων Ῥοκφέλερ «Fuel & Iron Company». Ἀνάμεσα στοὺς νεκροὺς ἦταν καὶ ὁ ὀργανωτὴς τῶν ἀνθρακωρύχων, Σπαντιδάκης Ἀναστάσιος Ἠλίας (Λούης Τίκας), μὲ καταγωγὴ ἀπὸ τὰ Λούτρα Ρεθύμνου Κρήτης.

.—Επίσκεψη του πρωθυπουργού Βενιζέλου στην πόλη των Σερρών, ο οποίος αντικρίζει ιδίοις όμμασι τα αποκαΐδια που άφησαν πίσω τους οι βούργαροι από το καλοκαίρι τού 1913. Οι βούργαροι, όπως και στο Κιλκίς, πριν από την αναχώρησή τους, έκαψαν το μεγαλύτερο μέρος τής πόλεως. Κυρίως την μεγάλη ελληνική συνοικία και την ελληνική αγορά. Ο Μέραρχος έστειλε τηλεγράφημα στο στρατιωτικό επιτελείο στην Δοϊράνη ζητώντας επειγόντως βοήθεια. «[…] Η πόλη Σερρών εκάη ολόκληρος, εξαιρέσει τουρκικής και εβραϊκής συνοικίας. Αγορά εκάη επίσης. Πλήθος γυναικοπαίδων ευρέθησαν φονευμένα ή απηνθρακωμένα εντός των οικιών. Πόλις στερείται εντελώς άρτου. Απόλυτος ανάγκη ληφθώσι μέτρα συντόμως προς διατροφήν πληθυσμού. Άστεγοι υπερβαίνουσι 20 χιλιάδας».

1920.—Ο Ελληνικός Στρατός τής Μ. Ασίας δέχεται μικροεπιθέσεις άτακτων τούρκων.

.—Έναρξη των έβδομων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αμβέρσα τού Βελγίου (20/4 -12/9). Η επιλογή τής Αμβέρσας έγινε 18 μήνες πριν από την έναρξη των Αγώνων και αποτελούσε χειρονομία προς τιμήν μιάς πόλεως που είχε πληγεί βαρύτατα στην διάρκεια τού πολέμου. Από τους αγώνες αποκλείστηκαν οι Γερμανία, βουργαρία, Αυστρία, Ουγγαρία και τουρκία, ως τιμωρία των υπαίτιων τού πολέμου. Στην Αμβέρσα απαγγέλθηκε γιά πρώτη φορά ο Ολυμπιακός όρκος, γραμμένος από τον Βαρώνο Πιέρ ντε Κουμπερντέν (Pierre de Coubertin), μετά από μικρές αλλαγές που υπέστη, ενώ εμφανίστηκε  γιά πρώτη φορά η Ολυμπιακή σημαία με τους πολύχρωμους κρίκους.

1921.—Στο μέτωπο τής Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τουρκικών αποσπασμάτων.

.—Υπογράφεται συμφωνία τού Κεμάλ Ατατούρκ με τους Ιταλούς, σύμφωνα με την οποία οι Ιταλοί αποχωρούν από την κοιλάδα τού ποταμού Μαιάνδρου στην νοτιοδυτική Μικρά Ασία, με την υποχρέωση να ασκήσουν πίεση στους Συμμάχους υπέρ τής τουρκίας.

1925.—Εγκαινιάζεται ο νέος ιππόδρομος τού Φαληρικού Δέλτα, με την πρώτη ιπποδρομία με στοίχημα. Το 1936 επί κυβερνήσεως Μεταξά, οι αδελφοί Κωστόπουλοι ιδρυτές τής Τραπέζης Πίστεως στους οποίους η κυβέρνηση Γονατά  είχε παραχωρήσει το προνόμιο διοργανώσεως ιπποδρομιών το 1923, παραχωρούν το προνόμιο αυτό, στον συνεργάτη τους, Άγγλο Γουίλιαμ Ρίτζες (William Riges).

1926.—Ημέρα ιδρύσεως τού ΠΑΟΚ (Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών) στην Θεσσαλονίκη. Σαν σήμερα εγκρίθηκε το πρώτο καταστατικό του. Ο σύλλογος ήταν μία πρωτοβουλία προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη με πρώτο πρόεδρο τον Τριαντάφυλλο Τριανταφυλλίδη. Τα χρώματα τής ομάδας είναι το μαύρο και το άσπρο, που συμβολίζουν τις αλύτρωτες πατρίδες και την ελπίδα, που δεν σβήνει.

1927.—Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιστρέφει από το εξωτερικό και αποσύρεται στην γενέτειρα πόλη του, τα Χανιά.

.—Υποψίες γιά νέο κίνημα οπαδών τού δικτάτορα Πάγκαλου, καθώς και ανταρσία στον στόλο. Πέντε ημέρες μετά θα αρχίσουν οι συλλήψεις αξιωματικών.

1930.—Ο σεισμός που σημειώνεται στην περιφέρεια τής Κορίνθου, έχει ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 15 άτομα και να μείνουν άστεγες πολλές (πάνω από 500) οικογένειες.

1931.—Καταρτίζεται ο ελληνικός κώδικας περί απονομής συντάξεων στους πολιτικούς και στρατιωτικούς συνταξιούχους.

1933.—Υπό περιορισμό τέθηκε ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας, αφού είχε δραπετεύσει στην Ρόδο μετά από το πραξικόπημα τής 6ης Μαρτίου.  Επόμενος προορισμός του η Γαλλία.

1937.—Η κυβέρνηση Μεταξά, στα πλαίσια ενίσχυσης τής Ναυτιλίας, επεκτείνει εγκαταστάσεις στην Σύρο και κατασκευάζει πλωτή δεξαμενή.

1938.—Ο Ιωάννης Μεταξάς, δημιουργεί τον Οργανισμό Αγροτικής Ασφαλίσεως.

1941.—Ο βασιλέας τής Ελλάδος Γεώργιος Β΄, απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό και τού γνωστοποιεί την στρατιωτική κατάσταση.

.—Ανακοινώνεται ότι την θέση τού αντιπροέδρου τού συμβουλίου αναλαμβάνει ο Στρατηγός Μαζαράκης, ενώ τού προέδρου εξακολουθεί να έχει ο Γεώργιος Β΄. Όμως, τις απογευματινές ώρες, τον έλεγχο ανέλαβε ο Ναύαρχος Σακελλαρίου με τον Τσουδερό ως υπουργό Εξωτερικών και τον Στρατηγό Παναγάκο ως υπουργό Πολέμου. Σύμφωνα με το Ημερολόγιο τού Πρέσβη Μακ Βι, «Ελλάς 1933-1947», ο Γεώργιος Β΄ έδωσε μάχη εναντίον τής ηττοπάθειας, αλλά οι Μαζαράκης και Μανέττας δεν τον στήριξαν, οπότε αναπάντεχα επελέγη ο Σακελλαρίου λόγω τής σταθερότητάς του, με την οποία άλλωστε κράτησε τον έλεγχο τού ναυτικού.

.—Τα θήλυ μέλη τής βασιλικής οικογενείας αναχώρησαν τις πολύ πρωινές ώρες γιά την Κρήτη, ενώ την επομένη θα ακολουθήσει και ο Γεώργιος Β΄ με τον βασιλικό πρίγκιπα και τον Τσουδερό να τον ακολουθούν.

.—Ο αρχιστράτηγος Παπάγος συνιστά διά διαταγής του προς τον Στρατόν τής Ηπείρου την άμυναν μέχρις εσχάτων…

.—Υπογράφεται στο Βοτονόσι Ηπείρου (περιοχή Μετσόβου), το Πρωτόκολλο συνθηκολογήσεως τού Ελληνικού Στρατού μεταξύ τού Αντιστρατήγου Γ. Τσολάκογλου και τού Γερμανού Στρατηγού Ντήτριχ. Τρείς σωματάρχες σε συνεργασία με τον μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα, παρά τις αντιδράσεις τού Αρχηγού των Δυνάμεων Ηπείρου, αλλά και τού ίδιου τού Παπάγου, ήρθαν σε επαφή με την γερμανική στρατιωτική ηγεσία και υπέγραψαν το πρώτο πρωτόκολλο ειρηνεύσεως με τις γερμανικές δυνάμεις. Τόσο αυτό το οποίο έλαβε χώρα στο Βοτονόσι, όσο και το δεύτερο (Λάρισα), υπήρξαν τιμητικά γιά τον Στρατό μας. Δυστυχώς γιά τον Τσολάκογλου και τους υπόλοιπους σωματάρχες, δεν περιορίστηκαν στην ανακωχή, αλλά σχημάτισαν πολιτική κυβέρνηση·  η προδοσία τού Τσολάκογλου συντελέσθηκε όταν δέχθηκε να αναλάβει Πρωθυπουργός, εμπιστευόμενος τις διαβεβαιώσεις των Γερμανών. Καλλιέργησε την ηττοπάθεια στον πληθυσμό, απέτυχε να αποσοβήσει τον εδαφικό διαμελισμό τής Ελλάδος και να προστατεύσει τα ευπαθή τμήματα τού πληθυσμού.

.—Η γερμανική αεροπορία βομβαρδίζει τα Γιάννενα και την Άρτα. Μεταξύ άλλων, βομβαρδίστηκε μέχρι και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Υπήρξαν θύματα μεταξύ των ιατρών και των νοσοκόμων.

.—Οἱ ἥρωες τῶν μετόπισθεν. Σὰν σήμερα, ἀνήμερα τῆς Ἀναστάσεως, ὁ διαπρεπὴς καὶ πολλὰ ὑποσχόμενος ἐπιστήμων Ξενοφῶν Κοντιάδης φονεύθηκε ἐν ὥρᾳ καθήκοντος κατὰ τὴν διάρκεια βομβαρδισμοῦ τοῦ Στρατιωτικοῦ Νοσοκομείου Ἰωαννίνων. Κατὰ τὸν βομβαρδισμὸ ἀπὸ Ἰταλικὰ καὶ Γερμανικὰ ἀεροπλάνα, φονεύθηκαν ἐπίσης δύο ἀρχίατροι, δέκα ὀκτώ ὁπλίτες καὶ ἕξι ἀδελφὲς τοῦ Ἑλληνικοῦ Ἐρυθροῦ Σταυροῦ. Συνολικὰ χάθηκαν περίπου πενήντα ἀνθρώπινες ζωές. Τὸ Νοσοκομεῖο στεγαζόταν στὴν  Ζωσιμαῖα Παιδαγωγικὴ Ἀκαδημία Ἰωαννίνων καὶ παρὰ τὸ γεγονὸς ὅτι ἔφερε τὸ σῆμα τοῦ Ἐρυθροῦ Σταυροῦ, οἱ εἰσβολεῖς παρέβησαν τοὺς Διεθνεῖς κανόνες καὶ τὸ βομβάρδισαν. Ὁ Ξενοφῶν Κοντιάδης εἶχε πετύχη τὴν μετάθεσή του ὡς διευθυντὴς στὸ Στρατιωτικὸ Νοσοκομεῖο, μετὰ ἀπὸ ἐπίμονες αἰτήσεις του. Ἐκεῖ ἵδρυσε χειρουργικὸ κέντρο γιὰ τοὺς παγοπλήκτους καὶ τοὺς σοβαρὰ τραυματισμένους πολεμιστές μας. Ὁ θάνατός του, θεωρήθηκε ἡ μεγαλύτερη ἐπιστημονικὴ ἀπώλεια τοῦ πολέμου 1940-1941.

.—Σαν σήμερα εγκαταστάθηκε προσωρινά στα Γιαννιτσά μία μεραρχία Αυστριακών Αλπινιστών τής οποίας  οι κάτοικοι μαρτυρούν την βίαιη και ληστρική συμπεριφορά με εισβολές στα καταστήματα, καταστροφές και αρπαγές σε ό,τι έβρισκαν… Αρκετά καταστήματα και οικίες υπέστησαν λεηλασίες και δεν έλειψαν τα έκτροπα από την κτηνώδη συμπεριφορά τους.  Ο γερμανικός στρατός είχε εισβάλει στα Γιαννιτσά από τις 11 Απριλίου 1941 (Μεγάλη Παρασκευή) στις 10 το πρωί.

.—Οι βάρβαροι Γερμανοί επιδρομείς φθάνουν μέχρι την Λαμία. Οι γραμμή άμυνας στις Θερμοπύλες, με την συμμετοχή βρετανικών δυνάμεων, θα καταρρεύσει στις 25 τού μήνα.

.—Οι Γερμανοί εισβάλουν στην Λάρισα και τα Τρίκαλα.

.—Καταφθάνουν οι βούργαροι στην περιφέρεια Κομοτηνής. Μετά από μία δραματική βάρβαρη και βασανιστική κατοχή θα αποχωρήσουν στις 26 Οκτωβρίου 1944.

.—Οι Γερμανοί αποχωρούν από την Ξάνθη και αντικαθίστανται από τους βούργαρους συμμάχους τους, οι οποίοι θα παραμείνουν έως τις 8 Σεπτεμβρίου 1944 οπότε και συνθηκολόγησαν με τους νικητές. Ο λαός τής Θράκης και τής Ανατολικής Μακεδονίας, πλήρωσε με πολύ αίμα και πόνο την ιδιαιτέρως βάρβαρη βουργάρικη κατοχή. Ο πικρός αστεϊσμός των κατοίκων που εγκατέλειπαν τις βουργαροκρατούμενες περιοχές και κατέφευγαν απελπισμένοι στις γερμανοκρατούμενες δυτικά τού Στρυμόνα,  ήταν: «φεύγουμε στην ελεύθερη Ελλάδα!».

.—Η γερμανική αεροπορία βομβάρδισε τον Πειραιά, την Καλαμάτα και τα Μέγαρα.

.—Βυθίστηκε την Κυριακή τού Πάσχα, το αντιτορπιλλικό «ΨΑΡΑ» στον κόλπο των Μεγάρων, κατόπιν αιφνιδιαστικής επιθέσεως 15 γερμανικών αεροσκαφών καθέτου εφορμήσεως. Δύο βόμβες το χτύπησαν στην πλώρη και την απέκοψαν, ενώ μία τρίτη προκάλεσε μεγάλο ρήγμα στα πλευρά του. Το πλοίο παρά τις δίωρες προσπάθειες γιά την διάσωσή του, τελικά βυθίσθηκε. 36 άνδρες τού πληρώματος έπεσαν υπέρ πατρίδος.

.—Το καταδιωκτικό λαθρεμπορίου τού Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, Α2, βυθίζεται μετά από αεροπορική επιδρομή κοντά στις ακτές τού Ρίου.

.—Κανονιοφόρα πλοία των εχθρών βομβάρδισαν την Νέα Αγχίαλο στον Βόλο.

.—Σὰν σήμερα ὁ Γεώργιος Κανδηλάπτης μαθαίνει γιὰ τὸν ἡρωικὸ θάνατο τοῦ γυιοῦ του ἀνθυπολοχαγοῦ Πεζικοῦ, Θεόδωρου, στὸ μέτωπο. Σὲ ἐπιστολὴ ποὺ ἔγραψε πέντε χρόνια μετὰ τὸν θάνατο τοῦ λατρεμένου του παιδιοῦ, ἀπευθυνόμενος σὲ αὐτό, τοῦ περιγράφει μὲ γλαφυρὸ καὶ συγκινητικὸ τρόπο τὰ συναισθήματα ποὺ βίωσε μέχρι νὰ συνειδητοποιήσῃ ὅτι πράγματι δὲν θὰ ἐπέστρεφε ἀπὸ τὰ πεδία τῶν μαχῶν. Ἀπὸ τὴν ἄρνηση… «[…] ἔκλεισα τά ὦτα μου διά νά μήν ἀκούσω τούς ψιθυρισμούς των περί ἐμέ […] ἐνέκρωσα τό σῶμα μου ἵνα ἀναίσθητον εἶναι πρός τό μαῦρον περιβάλλον μου», τὴν ἐλπίδα… «[…]Ἡ ἀνίκητος ἐλπίς μέ συνεκράτει καί ἡμέρας καί ὥρας ὁλοκλήρους ηὐχαριστούμην νά καθήσω ἐπί πολλάς ἡμέρας ἐπί τῆς ὁδοῦ […] μήπως σέ εἶδον καθ’ ὁδόν», μέχρι τὴν συνειδητοποίηση τῆς ἀπώλειας, «[…]τότε πλέον ἐπίστευσα αὐτό καί ἐνόμισα ὅτι ὁ οὐρανός καί ἡ γῆ ἐστροβιλίζοντο περί ἐμέ καί ἀνελύθην εἰς δάκρυα…»

1942.—Ο βενιζελικός απότακτος Συνταγματάρχης Δημήτριος Ψαρρός συμμετέχει σε κοινή σύσκεψη, η οποία σκοπό έχει την πανελλαδική οργάνωση τού αντάρτικου κατά των κατακτητών. Ο Ψαρρός θα αναλάμβανε την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα.

1943.—Ο μετέπειτα δολοφονημένος από τον ΕΛΑΣ, Ψαρρός, μετονομάζει τον ΕΑΣ (Ελληνικός Απελευθερωτικός Στρατός – Ε.Α.Σ.) σε 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων. Το γεγονός συνέβη στην περιοχή Λυκοχορός Βουνιχώρας, στην Γκιώνα, ενώ η επιλογή στο όνομα δόθηκε προς τιμήν τού ηρωικού 5/42 Συντάγματος Λαμίας, των ηρώων τού πολέμου 1912 – 1913 και 1940. Τον πυρήνα τού Συντάγματος αποτέλεσαν αξιωματικοί και οπλίτες τής αντιστασιακής οργανώσεως Ε.Α.Σ., ο οποίος είχε συσταθεί στην περιοχή αυτή από τους πρώτους μήνες τής κατοχής, με σκοπό τον αγώνα γιά την απελευθέρωση τής Πατρίδος.

.—Οι βούργαροι άρπαξαν μέσα από την εκκλησία τον ιερέα Δημήτριο Καβάζη και τον σκότωσαν με απάνθρωπο βασανισμό. Ζωντανό ακόμα τον έριξαν σ’ έναν καιόμενο λάκκο, όπου τον καταπλάκωσαν με πέτρες στην θέση Τσακάλ Μπαΐρ.

1944.—Μετά από καταδρομή τού Ιερού Λόχου στην Σαντορίνη, οι Έλληνες και Βρετανοί καταδρομείς κατάφεραν να καταστρέψουν έναν σταθμό ασυρμάτου, να φονεύσουν δύο Γερμανούς και να αιχμαλωτίσουν τρείς. Είχαμε έναν Βρετανό νεκρό.

.—Σαν σήμερα ο ΕΛΑΣ πραγματοποίησε ενέδρα και επίθεση εναντίον γερμανικού αποσπάσματος, γνωστή ως μάχη τής Γλόβοβα (κοντά στην Τρίπολη τής Πελοποννήσου). Οι απώλειες γιά τους κομμουνιστές ήταν βαριές, αλλά το χειρότερο είναι πως την επόμενη κιόλας ημέρα, οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό (Γλόβοβα).

1945.—Χάνει την ζωή του κατά την διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ως πλήρωμα κατέπεσε στην θάλασσα κοντά στην Ικαρία, ο αεροπόρος μας Σωτήριος Βαθής. http://www.pasoipa.org.gr/

1946.—Ἡ δύναμη τῆς ψυχῆς τοῦ Στέλιου Κυριακίδη. Σὰν σήμερα ὁ Ἕλλην δρομέας Στέλιος (Στυλιανὸς) Κυριακίδης, μὲ ἰδιαίτερη καταγωγὴ ἀπὸ τὴν Κύπρο, ἐνάντια σὲ κάθε λογική, ὑποσιτισμένος λόγῳ τῆς κατοχῆς ὅπως καὶ τὰ ἑπτὰ ἑκατομμύρια πεινασμένα ἀδέλφια του, κερδίζει τὸν 50ο Μαραθώνιο τῆς Βοστώνης χάρις στὴν ἀγάπη του γιὰ τὴν Ἑλλάδα καὶ τὶς ψυχικὲς του δυνάμεις. Στὴν Ἑλλάδα ἐπέστρεψε στὶς 23 Μαΐου 1946 καὶ τὸ πρῶτο ποὺ ἔκανε μόλις ἔφτασε, ἦταν νὰ γονατίσῃ μπροστὰ στὸ Μνημεῖο τοῦ Ἀγνώστου Στρατιώτου, τιμῶντας τοὺς πεσόντες γιὰ τὴν Πατρίδα.

1959.—Απεβίωσε ο γλωσσολόγος καθηγητής Μανώλης Τρανταφυλλίδης. Ήταν ένας από τους ιδρυτές τού Εκπαιδευτικού Ομίλου, ο οποίος υπήρξε το κύριο όργανο τού εκπαιδευτικού δημοτικισμού. Με τους Γληνό και Δελμούζο, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος άσκησε πίεση και επεξεργάστηκε  την εκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων Ελ. Βενιζέλου και πρόβαλε την δημοτική γλώσσα ως σύμβολο επαναστατικού λόγου. Το όνομα τού Τριανταφυλλίδη συνδέθηκε με την σύνταξη τού ιστορικού Λεξικού τής Ελληνικής Γλώσσας επί κυβερνήσεως Ι. Μεταξά, χωρίς να καταφέρει όμως να δημιουργήσει ένα λεξικό αντάξιο των προσδοκιών και τής καταρτήσεώς του.

1962.—Από τον Τύπο τής εποχής μαθαίνουμε γιά μεγάλα επεισόδια και συγκρούσεις στην πρωτεύουσα Αθήνα, αφορμή των οποίων υπήρξε ο Γ. Παπανδρέου. Πρωτεργάτες ήταν οι οπαδοί του.

.—Τὸ Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο ἀναγνωρίζοντας τὴν προσφορὰ τοῦ ἐθναποστόλου καὶ λαοκατηχητοῦ, Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ, τὸν κατατάσσει στὸ πάνθεο τῶν Ἁγίων τῆς Ὀρθοδόξου Χριστιανικῆς Ἐκκλησίας. «[…] Ἅπασαν τὴν πατρῲαν γῆν διέδραμε, κηρύττων ἱεραποστολικῶς τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ, σχολεῖα πολλαχοῦ ἱδρύων, ἀσθενοῦντας θεραπεύων, τὴν ἁγίαν αὐτοῦ ἐκκλησίαν κρατύνων, τύπον δ’ ἑαυτὸν ταπεινώσεως, αὐταπαρνήσεως, ἀρετῆς καὶ ἐγκρατείας ἀναδείξας, ἔως οὖ καὶ τὸν μαρτυρικὸν ὑπέμεινε θάνατον».

1963.—Εγκαινιάστηκε επισήμως το μεγάλο ξενοδοχείο «Χίλτον» στην Αθήνα. Τέσσερεις Έλληνες αρχιτέκτονες ανέλαβαν την δημιουργία τού 960 κλινών πρώτου ουρανοξύστη στην πρωτεύουσα, τού οποίου η θεμελίωση έγινε στις 27/2/1959.

.—Η βασίλισσα Φρειδερίκη με την κόρη της πριγκίπισσα Ειρήνη, αφίχθησαν στον Λονδίνο γιά να παρευρεθούν στους γάμους τής πριγκίπισσας Αλεξάνδρας, δισέγγονης (από την πλευρά τής μητέρας της), τού βασιλέα Γεώργιου Α΄ τής Ελλάδος, εγγονής τού πρίγκηπα Νικόλαου και δεύτερης εξαδέλφης τού συζύγου τής βασίλισσας Ελισσάβετ Β’ τής Αγγλίας, Φίλιππου. Η νύφη από την πλευρά τού πατέρας της, ήταν πρώτη εξαδέλφη τής βασίλισσας Ελισσάβετ τής Αγγλίας. Επίσης ο Γερμανικός Οίκος τού Ανόβερου από τον οποίο καταγόταν η Φρειδερίκη, είχε στενούς συγγενικούς δεσμούς με την βασιλική οικογένεια τής Αγγλίας. Στην διάρκεια τής πρώτης ημέρας αφίξεως τής Φρειδερίκης, συνέβη και το επεισόδιο με την Αγγλίδα σύζυγο τού φυλακισμένου κομμουνιστή Αντώνη Αμπατίελου, Μπέτυ. Λίγο μετά την άφιξή της, αποφάσισε με την κόρη της Ειρήνη να δούνε τις βιτρίνες των καταστημάτων πεζή. Βγήκαν από την πίσω πόρτα τού ξενοδοχείου ‘’Κλάριτζ’’, συνοδευόμενες από έναν Άγγλο αστυνομικό, όταν ξαφνικά η Αμπατίελου την άρπαξε από τους ώμους. Με την επέμβαση τού Άγγλου αστυνομικού, η Αμπατίελου απαγκιστρώθηκε από την Φρειδερίκη, η οποία πέρασε βιαστικά (πάντα μαζί με την κόρη της) στο απέναντι πεζοδρόμιο. Τότε άγνωστοι οι οποίοι κρατούσαν μπαστούνια, επιτέθηκαν στον αστυνομικό τον έριξαν καταγής και απελευθέρωσαν την Αμπατίελου, η οποία ξεφωνίζοντας, άρχισε να καταδιώκει την Φρειδερίκη. Επιταχύνοντας τον βηματισμό, βασίλισσα και πριγκίπισσα έφτασαν σε αδιέξοδο δρόμο, και τότε χτύπησαν απεγνωσμένα δύο κουδούνια σπιτιών. Την πόρτα τους άνοιξε η ηθοποιός Μάρτιν Στήβενς, από τις ΗΠΑ, στο σπίτι τής οποίας βρήκαν καταφύγιο. Κατά την διάρκεια τής διαμονής της στην Αγγλική πρωτεύουσα (έως τις 30/4), η Φρειδερίκη δέχθηκε και άλλη επίθεση, από τον δεκαεξάχρονο Κύπριο Μιχαήλ Μιχαήλ, ο οποίος επιχείρησε να ανοίξει την πόρτα τού αυτοκινήτου της και χτύπησε την γροθιά του στο τζάμι φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της. Ο πρέσβης Μιχαήλ Μελάς, είχε στείλει προειδοποιητική επιστολή στο Υπουργείο Εξωτερικών και στα Ανάκτορα για το κλίμα που επικρατούσε, αλλά κάποιοι την απέκρυψαν ‘’για να μην την στενοχωρήσουν’’. Λόγω των επεισοδίων, ο Μελάς υπέστη έμφραγμα, ο Άγγλος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την λύπη του και την συγγνώμη τής κυβερνήσεώς του, με επιστολή προς την Φρειδερίκη, και, ο Αμπατίελος αφέθηκε ελεύθερος έναν χρόνο μετά από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου.

1965.—Ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός τής Αγγλίας (1957–1963), Χάρολντ Μακ Μίλαν (Harold-Mac Millan), επισκέπτεται την χώρα μας.

1967.—Αεροπλάνο των ελβετικών αερογραμμών συντρίβεται στην Λευκωσία τής Κύπρου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 126 άτομα.

1979.—Η κακοκαιρία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν όλη την χώρα.

1984.—Έσβησε χτυπημένος από τον καρκίνο το βράδυ τής Μεγάλης Παρασκευής,  ο Πόντιος πρωτοπόρος και μέγας λυράρης, Γώγος Πετρίδης, γνωστός ως «Πατριάρχης τής Ποντιακής λύρας».  Άξιος συνεχιστής ο ίδιος τής οικογενειακής και λαογραφικής παράδοσης, εξέλιξε το παίξιμο τής Ποντιακής λύρας, συνδυάζοντας και ενσωματώνοντάς τραγούδια και σκοπούς εκτός ποντιακού «ρεπερτορίου». Πέρα από εξαιρετικός λυράρης ήταν και δεξιοτέχνης στο μπουζούκι. Από την συνάντησή του με τον Χρύσανθο Θεοδωρίδη, προέκυψε μία συνεργασία  που θα παραμείνει ιστορική και θα αφήσει την σφραγίδα της στην πορεία τής Ποντιακής μουσικής.

1989.—Ὁ Ἀνδρέας Παπανδρέου κατὰ τὴν διάρκεια προεκλογικῆς συγκεντρώσεως τοῦ Πα.Σο.Κ. στὸ Περιστέρι, ἐκστόμισε τὴν περιβόητη φράση – σύνθημα «Τσοβόλα δῶστα ὅλα !». Ὁ Τσοβόλας ἦταν τότε ὑπουργὸς τῶν Οἰκονομικῶν καὶ μὲ τὸ σύνθημα – προτροπὴ τοῦ ἀρχηγοῦ του, δόθηκε τὸ ἐλεύθερο γιὰ τὴν λεηλάτηση τῶν κρατικῶν ταμείων μέσῳ μιᾶς ἀκατάσχετης παροχολογίας.

1992.—Η Ελλάδα συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με την Γεωργία.

.—Ὁ πρωθυπουργὸς Κωνσταντῖνος Μητσοτάκης δηλώνει κατηγορηματικά, ὅτι ἡ Ἑλλάδα δὲν πρόκειται ν’ ἀναγνωρίσῃ τὰ σκόπια μὲ τὸ ὄνομα «Μακεδονία». Όμως, παρὰ τὶς ἀποφάσεις τῆς τότε Ε.Ο.Κ. τὸν Δεκέμβριο τοῦ 1991, ἡ κυβέρνηση Μητσοτάκη ἐξέπεμπε ἀντιφατικά μηνύματα. Στὶς 23/6/1992, σὲ ἐπιστολὴ του πρὸς τοὺς ὁμολόγους του ἐνόψει τῆς Συνόδου Κορυφῆς τῆς Λισσαβώνας, ὁ Μητσοτάκης πρότεινε διπλὴ ὀνομασία, γράφοντας ὅτι : «[…] Μποροῦμε νὰ ποῦμε στὰ σκόπια ὅτι θὰ τὰ ἀναγνωρίσουμε μὲ ὅποιο ὄνομα ἐπιλέξουν, τὸ ὁποῖο δὲν θὰ περιλαμβάνει τὸ «Μακεδονία», ἀλλὰ θὰ ἔχουν τὴν ἐλευθερία νὰ αὐτοαποκαλοῦνται μὲ ὅποιο ὄνομα ἐπιθυμοῦν»… Κι’ ἐνῷ κατὰ τὴν προεκλογικὴ ἐκστρατεία τοῦ Μπίλ Κλίντον γιὰ τὴν προεδρία τῶν Η.Π.Α., ἡ ἑλληνικὴ ὁμογένεια πέτυχε τὴν στήριξη τῶν ἑλληνικῶν θέσεων μὲ ξεκάθαρη δήλωσή του στὶς 3/10/1992, ἡ κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατὰ ἕνα ἀπίστευτο τρόπο ἀποδέσμευσε τὸν Κλίντον ἀπὸ αὐτήν τὴν ἀνεπιφύλακτη ὑποχρέωσή του, ζητῶντας του νὰ ὑποστηρίξῃ τὴν νέα θέση τῆς Ἑλληνικῆς κυβερνήσεως, γιὰ συμβιβαστικὴ λύση μὲ σύνθετη ὀνομασία!..

.—Οι παρατεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις, είναι η αιτία που η Αθήνα πνίγεται κυριολεκτικά από τα σκουπίδια.

1994.—Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, φθάνει στην Άγκυρα γιά να παραστεί στην κηδεία τού προέδρου τής τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ.

1995.—Αξιωματούχος των ΗΠΑ, κατέστησε σαφές ότι η ένταξη τής Κύπρου στην Ε.Ε. δεν σημαίνει ότι, θα πρέπει να συνοδεύεται και με ένταξη τής τουρκίας.

1996.—Την τρομοκρατική ενέργεια στην Αίγυπτο που στοίχισε την ζωή σε 18 Έλληνες περιηγητές, αναλαμβάνει η ισλαμική οργάνωση Γκαμάα αλ Ισλαμίγια.

1997.—Απεβίωσε ο Σταμάτης Πολενάκης, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες γελοιογράφους και σκηνοθέτης τής πρώτης ελληνικής ταινίας κινουμένων σχεδίων. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και ασχολήθηκε με την γελοιογραφία και το ευθυμογράφημα, καθώς επίσης και με το κινούμενο σχέδιο. Την ταινία με τίτλο “Ο Ντούτσε αφηγείται”, την σχεδίασε στην Σίφνο και ολοκλήρωσε στην Αθήνα το διάστημα 1942–1944, κατά την διάρκεια τής ιταλικής κατοχής.  Το σπουδαιότερο έργο τού δημιουργού είναι ο Σπαγγοραμμένος”, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ήρωας κάποιων γελοιογραφιών του.

1999.—Απεβίωσε ο δημοφιλής ηθοποιός Νίκος Ρίζος. Είχε γεννηθεί  στις 30 Σεπτεμβρίου τού 1924 στο ηρωικό Πέτα τής Άρτας. Ο λεγόμενος «κοντός» τού ελληνικού κινηματογράφου, έκανε την επίσημη παρουσία του ως ηθοποιός το καλοκαίρι τού 1948, αφού γιά δύο χρόνια ήταν αντιγραφέας διαλόγων των ηθοποιών και αργότερα υποβολέας. Δύο χρόνια μετά από την πρώτη του θεατρική εμφάνιση, άρχισε να παίζει παράλληλα με το θέατρο, και στον κινηματογράφο, χαρίζοντάς μας αξέχαστες ερμηνείες μεταξύ των οποίων και δίπλα στους Βασίλη Αυλωνίτη και Γεωργία Βασιλειάδου.

2000.—Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στην καλαθοσφαίριση (μπάσκετ) γιά δεύτερη φορά στην ιστορία του. Στον τελικό των τεσσάρων («φάϊναλ-φορ») που έγινε στην Θεσσαλονίκη, επικράτησε τής Μακάμπι Τελ Αβίβ με 73-67.

2015.—Ρόδος. Στην τουριστική ακτή Ζέφυρος τής Ρόδου, προσάραξε πλοιάριο προερχόμενο από τις μικρασιατικές ακτές, το οποίο μετέφερε περισσότερους από εκατό λαθρομετανάστες. Την ίδια ημέρα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Χατζημάρκος, έστελνε επείγουσα επιστολή προς το κράτος των Αθηνών μετά από την συνεδρίαση που προηγήθηκε στις 18/4, με αντικείμενο την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετωπίσεως των λεγόμενων «μεταναστευτικών ροών» που δέχεται η χώρα μας. Η επιστολή έκλεινε με την επισήμανση ότι: «[…]αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε πλέον χωρίς την άμεση ενεργοποίηση τής κεντρικής διοίκησης στην κατεύθυνση που μόλις σάς περιγράψαμε».

2016.—Απεβίωσε ο ηθοποιός Γιάννης Βόγλης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, μετά από χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία από τις αρχές τού μήνα. Λόγω τής κρίσιμης καταστάσεώς του, παρέμενε διασωληνωμένος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Την ζωή του αφιέρωσε και παρέμεινε πιστός σε δύο πράγματα. Πρώτα στην υποκριτική και μετά στην οικογένειά του. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου 1937, αλλά ορφάνεψε από τον Σμυρνιό πατέρα του νωρίς όταν ξέσπασε ο Ελληνο-ιταλικός πόλεμος. Μοναδική ζωντανή εικόνα στην μνήμη του, παρέμεινε η σκηνή τού αποχαιρετισμού καθώς ο πατέρας του φεύγοντας, γύρισε δύο τρεις φορές γιά να τούς χαιρετήσει. Χάρις στον πατριό του και φίλο τού πατέρα του, ο οποίος και τον μεγάλωσε, αγάπησε το βιβλίο και διάβασε από την παιδική του ηλικία σπουδαίους συγγραφείς. Τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες εντόπισε ο καθηγητής του και φιλόλογος στο νυχτερινό σχολείο, όταν πήγαν στο Ηρώδειο γιά να παρακολουθήσουν την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης». Εκτός από την θεατρική σκηνή και τις ταινίες τού ελληνικού κινηματογράφου, συμμετείχε και σε διεθνείς παραγωγές δίπλα σε γνωστούς ηθοποιούς τής περιόδου εκείνης. Γνωστή πάντως στο ευρύ κοινό έχει μείνει η σκηνή από την ταινία «Κορίτσια στον ήλιο» όταν προσπαθεί, υποδυόμενος έναν αγνό και πρωτόγονο βοσκό, να δώσει αμύγδαλα στην Σουηδή περιηγήτρια. Ο ίδιος σε συνέντευξή του είχε πεί ότι: «Δεν μπορώ να πω ότι με ενοχλεί, αν και θα ήθελα να θυμούνται κι’ άλλες φράσεις».

.—Απεβίωσε ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ, Γεράσιμος Αρσένης.  Τον τελευταίο μήνα νοσηλευόταν στην εντατική τού νοσοκομείου «Μητέρα».

2018.—Σκάνδαλο στὴν Ἑλλαδικὴ UNICEF μετὰ ἀπὸ τὶς ἀποκαλύψεις δύο πορισμάτων γιὰ ὑπέρογκους μισθούς, προσλήψεις συγγενῶν καὶ φίλων καὶ κακοδιαχείριση στὸ Ἑλληνικὸ Τμῆμα τοῦ Διεθνοῦς Ὀργανισμοῦ. Τὸ πρῶτο πόρισμα προέκυψε μὲ πρωτοβουλία τῆς νέας προέδρου τοῦ Ὀργανισμοῦ στὴν Ἑλλάδα, Σοφίας Τζιτζίκου, ἡ ὁποία προβληματίστηκε βλέποντας τοὺς ὑψηλοὺς μισθούς τῶν στελεχῶν. Τὰ συμπεράσματα τοῦ πρώτου πορίσματος ἐστάλησαν στὰ κεντρικά τῆς UNICEF στὴν Γενεύη ἀπ’ ὅπου καὶ διατάχτηκε νέα ἔρευνα ποὺ ἔδωσε ἐπὶ πλέον ἀποδείξεις.

.—Ἔχασε τελικὰ τὴν μάχη μὲ τὸν θάνατο ὁ ἐπιχειρηματίας Ἀλέξανδρος Σταματιάδης, ὁ ὁποῖος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στὴν Μονάδα Ἐντατικῆς Θεραπείας τοῦ ‘’Γεώργιος Γεννηματᾶς’’ ἐδῶ καὶ τρεῖς ἑβδομάδες, μετὰ τὴν δολοφονικὴ ἀπόπειρα ληστείας ποὺ δέχθηκε στὸ σπίτι του. Τὸ μοιραῖο βράδυ τῆς 2ας Ἀπριλίου, ὁ Ἀλέξανδρος Σταματιάδης κοιμόταν μὲ τὴν σύζυγό του, ἐνῶ σὲ διπλανὸ δωμάτιο κοιμόταν ὁ γυιὸς τους. Ξύπνησε ἀπὸ θορύβους ποὺ ἄκουσε καὶ κατέβηκε στὸ ἰσόγειο ὅπου καὶ βρέθηκε ἀντιμέτωπος μὲ δύο κουκουλοφόρους ληστές, οἱ ὁποῖοι ἀνῆκαν σὲ σπείρα ἀλβανῶν ἐγκληματιῶν. Τὸ θῦμα ἀντιστάθηκε καὶ δέχτηκε χτυπήματα στὸ κεφάλι ἐνῶ ὁ ἕνας ἀπὸ τοὺς ἐγκληματίες τὸν πυροβόλησε δύο φορὲς (!..) ἐξ’ ἐπαφῆς στὴν πλάτη. Πρὸ τριετίας τὰ κτῆνοι εἶχαν συλληφθεῖ γιὰ ληστεῖες καὶ διαρρήξεις κατοικιῶν στὴν Ἀττική, ἀλλὰ εἶχαν ἀποφυλακιστεῖ προσφάτως ἔχοντας ἐκτίσει μέρος τῆς ποινῆς τους (!..)

2019.—Στην πλατεία Συντάγματος απέναντι από την Βουλή, τσαντιρώσανε διάφοροι παράνομοι αλλοδαποί, γιά να διαμαρτυρηθούν επειδή η Αστυνομία εκκένωσε κατάληψή τους στα Εξάρχεια. Οι δήθεν ‘’αδικημένοι’’, προέρχονται κυρίως από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Μετά από την ικεσία τού υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής των ορδών, τού έκαναν την χάρη να αποχωρήσουν, αφού βεβαίως προβλέφθηκε η μεταφορά τους σε ξενοδοχείο στα Γρεβενά.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση