ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 03 ΜΑΪΟΥ

Γερμανοί κατακτητές παρατηρούν την πόλη των Αθηνών από τον βράχο τής Ακροπόλεως.
3 Μαΐου

612.—Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Γ΄ ο οποίος στέφτηκε Αυτοκράτορας τής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το έτος 641, ως διάδοχος τού πατέρα του, Αυτοκράτορα Ηράκλειου. Μητέρα του ήταν η πρώτη σύζυγος τού Ηράκλειου, Ευδοκία. Σε διάστημα μόνο τριών μηνών από την ενθρόνισή του, πέθανε σε ηλικία 29 ετών. Φέρεται ότι δολοφονήθηκε από την μητριά του Μαρτίνα, έτσι ώστε στον θρόνο να ανέλθει ο ετεροθαλής αδελφός του, Ηρακλεωνάς. Η Μαρτίνα κατηγορήθηκε από την Γερουσία ότι συνωμότησε και δηλητηρίασε τον Κωνσταντίνο, με αποτέλεσμα η ίδια και ο γυιός της Ηρακλεωνάς να ακρωτηριαστούν και να εξοριστούν. Στον θρόνο ανήλθε ο ανήλικος γυιός τού Κωνσταντίνου Γ΄, Κώνστας Β΄. 

1481.—Η Ρόδος των μεγάλων σεισμών πέφτει και πάλι θύμα, όταν ο Εγκέλαδος την κτυπά με 7,2 Ρίχτερ. Εκτός από το θαλάσσιο σεισμικό κύμα που ακολούθησε, ξέσπασε μία τρομακτική θεομηνία η οποία συμπλήρωσε την εικόνα που έμοιαζε να ταιριάζει απόλυτα στις περιγραφές τού Δάντη. Παραδόξως, δεν καταγράφηκαν καταρρεύσεις παρά μόνον ζημιές στα παράκτια, όταν αποσύρθηκε η θάλασσα από την ξηρά.

.—Πεθαίνει ο Μωάμεθ Β΄ στο Σκούταρι, ενώ προετοίμαζε εκστρατεία εναντίον τού Οτράντο τής Νοτίου Ιταλίας· σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις δολοφονήθηκε. Ο πρωτότοκος γυιός του ο οποίος τον διαδέχτηκε, δεν διακατεχόταν από την ίδια φιλοδοξία, κι’ έτσι η εκστρατεία ματαιώθηκε. Ο Μωάμεθ Β΄ γιά τους μουσουλμάνους ήταν ο Φατίχ, ο κατακτητής, ο ήρωας. Γιά τους χριστιανούς ήταν ο αιμοσταγής και ο γυιός τού σατανά. Οι τουρκικές πηγές τον παρουσιάζουν ως ανθρωπιστή, προστάτη των τεχνών και τής γνώσης, ακόμη και ποιητή. Αυτό όμως (εάν ισχύει), δεν τον εμπόδισε να ισοπεδώσει επί τρείς ημέρες την Κωνσταντινούπολη όταν την άλωσε, καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα (εκτός από τις σφαγές), πολιτιστική κληρονομιά αιώνων.

1605.—Οι πέντε γαλέρες των Μεδίκων οι οποίες έφυγαν από την Μεσσήνη τής Σικελίας στις 27 Απριλίου (βλ. ημ.), έφτασαν νύκτα και αποβίβασαν τους άνδρες τους τρία μίλια μακριά από το φρούριο τής Πρέβεζας. Στόχος τού Μεγάλου Δούκα τής Τοσκάνης ήταν η κατάληψη τού φρουρίου και η πρόκληση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ζημιάς στους οθωμανούς.

1682.—Ἅγιος Ἀχμέδ Κάλφας, ἀπαγχονίσθηκε στό Κεάτχανε Μπαξέ τῆς Κωνσταντινουπόλεως.

1770.—Οι τουρκαλβανοί τού Χατζή Οσμάν πολιορκούν τον Μανιάτικο πύργο των Καλκαντήδων όπου τα πέντε αδέλφια βρίσκονται κλεισμένα και αμύνονται μαζί με 75 ακόμα ηρωικούς υπερασπιστές. Με αφορμή τα Ορλωφικά, ο Χατζή Οσμάν πασάς εισέβαλε με στρατό 16.000 τουρκαλβανών και πυροβολικό στην ανατολική Μάνη. Γιά ν’ αναχαιτίσουν την προέλασή του στα ενδότερα, οι πέντε αδελφοί Καλκανδήδες (Καλκαντήδες) με εβδομήντα πέντε συγγενείς τους, κλείστηκαν (από την 01 Μαΐου) στον οχυρό πύργο τους (σημ. Παλιόπυργος) στο Σκουτάρι (Γυθείου). Προηγουμένως, δέχθηκαν διαπραγματευτές έτσι ώστε να κερδίσουν χρόνο γιά την απομάκρυνση των αμάχων και την προετοιμασία δύο λεγεώνων τους. Επί μία εβδομάδα καθήλωσαν τους εχθρούς. Οι τούρκοι γιά να καταλάβουν τον πύργο, κατασκεύασαν λαγούμι (υπόνομο), το οποίο ανατίναξαν στις 7 με 8 Μαΐου μαζί με τους ηρωϊκούς υπερασπιστές. Ο Χατζή Οσμάν αρχικά πρότεινε ειρήνη και οι Μανιάτες απέστειλαν τρεις γέροντες, από τους οποίους οι δύο ήταν ιερείς, γιά να διαπραγματευθούν τους όρους. Επειδή όμως οι αντιπρόσωποι των Μανιατών αρνήθηκαν να δεχτούν συζήτηση επί τής αξιώσεως τού Οσμάν να τού παραδοθούν τα όπλα, αυτός διέταξε να τους αποκεφαλίσουν και να παλουκώσουν τα κεφάλια τους σε ψηλούς πασσάλους γιά να είναι ορατά σε μεγάλη απόσταση.  Από τότε η περιοχή λέγεται Τρικεφάλι. Μετά από αυτό οι Μανιάτες εξοργίστηκαν και το ίδιο βράδυ τού θανάτου των γερόντων, επιτέθηκαν στους τουρκαλβανούς  στα Αγιοπήγαδα που έγιναν ο τάφος “υπερμυρίων τουρκαλβανών” καθώς και τού Οσμάν.

1781.—Συνθήκη Συμμαχίας μεταξύ Αυστρίας και Ρωσίας. Βασικοί όροι τής Συμμαχίας είναι η αμοιβαία εγγύηση των εδαφών των δύο ‘’αυτοκρατοριών’’ και η αναγνώριση των υφιστάμενων συνθηκών τής κάθε μίας με τους οθωμανούς. Εκτός των ανωτέρω, η Συνθήκη αυτή δημιούργησε τις προϋποθέσεις γιά τον διαμελισμό των Ευρωπαϊκών εδαφών που κατείχαν οι τούρκοι.

1796.—Μεγάλο Μαλτέζικο πλοίο κουρσάρων βυθίζεται στο νησάκι Πρώτη τού Μοριά. Ληστές επιτέθηκαν στα 120 μέλη τού πληρώματος, καταφέρνοντας να φονεύσουν ή να πληγώσουν 60, με τα υπόλοιπα τελικά να οδηγούνται κακήν κακώς στην Ζάκυνθο.

1809.—(ν. ημ.) Στην περιοχή μεταξύ Ηπείρου – Κέρκυρας, σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ προκάλεσε αρκετές ζημιές σε κτήρια.

1810.—Ο λόρδος Βύρων κατά την διάρκεια τού πρώτου μεγάλου οδοιπορικού του που τον έφερε στην Ελλάδα, «[…] αποπειράται να διασχίσει κολυμβών το από Αβύδου εις Σηστόν στενόν, όπως ο θρυλικός Λέανδρος τής αρχαιότητος, αλλ’ αναγκάζεται να παραιτηθεί τού σχεδίου του, διότι η θάλασσα ήτο εξαιρετικώς ψυχρά.»

1821.—«Σφαγαὶ Χριστιανῶν ἐν Κύπρῳ ὑπὸ Μουτεσελίμη». Με το πρόσχημα τής διαταγής από τον σουλτάνο Μαχμούτ γενικού αφοπλισμού των χριστιανικών πληθυσμών γιά τον περιορισμό επεκτάσεως τής Επαναστάσεως και σε άλλες περιοχές, τέσσερεις χιλιάδες τούρκοι στρατιώτες αποβιβάστηκαν στην Κύπρο, λεηλατώντας τα σπίτια και τα καταστήματα των Ελλήνων τής Λευκωσίας και άλλων πόλεων και προβαίνοντας σε κάθε είδος βιαιοπραγίες. Ο μυημένος από καιρό στην Φιλική Εταιρεία Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, προσδοκούσε την απελευθέρωση τής νήσου, και αυτός ήταν ο αμετάθετος στόχος του. Αλλά τόσο αυτός όσο και οι ηγέτες τής Φιλικής Εταιρείας, είχαν διαβλέψει την δυσμενή θέση τής Κύπρου μέσα στο σουλτανικό κράτος. Κάθε απόπειρα εξεγέρσεως θα καταπνιγόταν αμέσως στο αίμα από δυνάμεις που θα αποβιβάζονταν γρήγορα από τις γύρω περιοχές, ενώ η κύρια εστία αντιστάσεως βρισκόταν μακριά και δεν θα μπορούσε να βοηθήσει. Γι’ αυτό παρ’ όλο που Κύπριοι Αγωνιστές συμμετείχαν στην επανάσταση στον Ελλαδικό χώρο, η Κύπρος περιορίστηκε να την ενισχύσει οικονομικώς. Κι’ όμως δεν διέφυγε την καταστροφή.

.—«Ἀποκεφάλισις ἐν Κωνσταντινουπόλει ἐπισκόπου Μυριοπόλεως ἄγοντος τὸ ἑκατοστόν ἔτος».

.—Ο Κριεζής καταφθάνει στο Τρίκκερι τής Μαγνησίας ως αρχηγός μικρού στόλου, απ’ όπου θ’ αρχίσει να προμηθεύει βοήθεια και οπλισμό στις παράκτιες περιοχές μέχρι και την Εύβοια.

1823.—«Διωρίσθη Ἀρμοστής Κρήτης ὁ Μανώλης Τομπάζης». Ἡ Β΄Ἐθνικὴ Συνέλευση στὸ Ἄστρος Κυνουρίας, ἀποφάσισε κατόπιν ἐκκλήσεως τῶν Κρητῶν ἀντιπροσώπων νὰ ἀποστείλῃ στὴν Κρήτη τὸν Ἐμμ. Τομπάζη ὑπὸ τὴν ἰδιότητα τοῦ Ἁρμοστοῦ, γιὰ νὰ ἀναλάβῃ τὴν γενικὴ ἀρχηγία τῆς διεξαγωγῆς τοῦ πολέμου, συγχρόνως δέ, τὴν ἡγεσία τῆς πολιτικῆς διοικήσεως με τὴν ἐξουσιοδότηση νὰ θέσῃ σὲ ἐφαρμογή νέο πολίτευμα περισσότερο ἐναρμονισμένο στὶς περιστάσεις.

1826.—Το αποτελούμενο από τέσσερεις χιλιάδες οθωμανούς στράτευμα τού Κιουταχή  πολιορκεί την Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας. Ο αριθμός των υπερασπιστών τής I. Μονής ήταν μόνο 150 παλληκάρια, που πρόφτασε κι’ έστειλε ο Καραϊσκάκης, και 20 – 25 Μοναχοί. Επί 23 ημέρες οι τούρκοι προσπαθούν ανεπιτυχώς να την καταλάβουν, όμως, η Χάρις τής Παναγίας δεν τους άφηνε να κατακτήσουν το Μοναστήρι Της.

.—«Ὁ Ἰ. Γκούρας ἐδιωρίσθη παρά τῆς Κυβερνήσεως Γενικός Ἀρχηγὸς τῆς Ἀνατολικῆς Ἑλλάδος».

1829.—Δύναμη 4.000 ανδρών, υπό τον Αρχιστράτηγο Αυγουστίνο Καποδίστρια, πολιορκεί τις πόλεις Μεσολόγγι και Ανατολικό (Αιτωλικό) και εξαναγκάζει τους τούρκους που βρίσκονταν σ’ αυτές να παραδοθούν.

1837.—Έγιναν τα επίσημα εγκαίνια τού Οθώνειου Πανεπιστημίου (μετέπειτα Καποδιστριακού), στην κατοικία τού αρχιτέκτονα Σταμάτιου Κλεάνθη στην Πλάκα, κάτω από την Ακρόπολη. Η κατοικία Κλεάνθη επιλέχτηκε γιατί ήταν το δεύτερο μεγάλο κτήριο των Αθηνών μετά τα ανάκτορα τού Όθωνα, τα οποία τότε βρισκόντουσαν στην σημερινή πλατεία Κλαυθμώνος. «Ο βασιλεύς Όθων μετέβη έφιππος και συνοδευόμενος από λαμπράν ακολουθίαν, κατά δε την προσφώνησιν τού πρυτάνεως Κ. Σχινά εδάκρυσε επανειλημμένως από την συγκίνησίν του. Σχολάρχαι (κοσμήτορες) των τεσσάρων σχολών ωρίσθησαν οι: Ν. Βάμβας τής Φιλοσοφικής, Μ. Αποστολίδης τής Θεολογικής, Γ. Ράλλης τής Νομικής και Λευκίας τής Ιατρικής. Οι πρώτοι διορισθέντες καθηγηταί, εκτός των ανωτέρω, ήσαν οι ακόλουθοι: Κ. Κοντογόνης, Γ. Γεννάδιος, Δ. Μαυροκορδάτος, Ι. Βούρος, Κ. Νέγρης, Ερ. Ούλριχ, Αιμ. Χέρτσογ, Γ. Φέδερ, Δ. Φράας, Λ. Ρος, Ι. Σούτσος. Οι εγγραφέντες φοιτηταί ήσαν μόνον 52. Τα μαθήματα παρηκολούθουν και 75 ακροαταί.» (βλ.και  22/4).

1870.—Σαν σήμερα συστάθηκε ο «Μακεδονικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος» στην πόλη των Σερρών. Η συμβολή του στην παιδεία αλλά και εναντίον τής ρουμανοβουργάρικης προπαγάνδας ήταν μεγάλη [στοιχεία Σάκης Αραμπατζής].

1887.—Σαν σήμερα γεννήθηκε η κορυφαία γιά την εποχή της ηθοποιός, Μαρίκα Κοτοπούλη. Οι ωδίνες τού τοκετού βρήκαν την μητέρα της, ηθοποιό Ελένη Κοτοπούλη, ενώ έπαιζε στην ιταλική κωμωδία «Οι Μυλωνάδες». Ο πατέρας της, Δημήτριος Κοτοπούλης, ήταν ο ιδρυτής τού θιάσου «Πρόοδος». Η ίδια αντιλαμβανόταν το θέατρο ως φυσικό της περιβάλλον. Σε ηλικία μόλις 18 ετών πρωταγωνίστησε ως Ηλέκτρα στην “Ορέστεια” τού Αισχύλου. (Η συγκεκριμένη παράσταση στην Αθήνα, ήταν αφορμή γιά να ξεσπάσουν τα «Ορεστιακά» σε σχέση με το γλωσσικό ζήτημα).  Σε μία παράσταση που δόθηκε στην Αλεξάνδρεια, την είδε γιά πρώτη φορά ο Ίων Δραγούμης με τον οποίο αργότερα θα ζήσει έναν θυελλώδη έρωτα, έως την ημέρα τής δολοφονίας του. Όπως περιγράφει ο Λυκούργος Καλλέργης, «στην σκηνή η Μαρίκα δέσποζε με την φωνή και το μικροσκοπικό της σώμα, που έπαιρναν μίαν άλλη διάσταση. Στην ζωή ήταν κοντή και άσχημη. Στην σκηνή όμως ήταν μία ιέρεια. Στην ζωή ήταν γιομάτη χιούμορ, φωνακλού, βωμολόχα, ελεύθερη και άνετη σε κάθε στιγμή, έτοιμη να σχολιάσει και να κοροϊδέψει, αλλά ήταν και πολύ σοβαρή και φοβερά έξυπνη». Ως βασιλόφρων δεν έκανε ποτέ διακρίσεις στους ανθρώπους και βοήθησε αρκετούς συναδέλφους της, αριστερών πεποιθήσεων.

1890.—Απεβίωσε στις φυλακές Χαλκίδας ο βουλευτής, πρώην αντεισαγγελέας εφετών, Ρόκος Χοϊδάς, ο οποίος είχε αρνηθεί να υποβάλει αίτηση χάριτος. Ο Χοϊδάς είχε καταδικαστεί σε τριετή φυλάκιση γιά άρθρο που δημοσίευσε στην εφημερίδα «Ραμπαγάς» και θεωρήθηκε προσβλητικό γιά την βασιλική οικογένεια. Υπήρξε ένας από τους πρώτους Έλληνες σοσιαλιστές και διακρίθηκε γιά τις έντονα προοδευτικές αγορεύσεις του στην Βουλή. Αν και γνώστης των άρθρων τού ισχύοντος τότε Συντάγματος τής Ελλάδος, δημοσίευσε δύο άρθρα του τα οποία θεωρήθηκαν υβριστικά γιά τον Βασιλέα Γεώργιο Α΄ και τον διάδοχο τού θρόνου Κωνσταντίνο. Καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση και οδηγήθηκε στις φυλακές τής Χαλκίδας, όπου απεβίωσε από υποτροπή μιάς παλιάς του πληγής, εξ αιτίας των κακουχιών τής φυλακής.

1893.—Λόγω παραιτήσεως τού Χαρίλαου Τρικούπη, ανατέθηκε ο σχηματισμός νέας κυβερνήσεως στον Σωτηρόπουλο Σωτήριο, σε συνεργασία με τους Δημήτριο Ράλλη και Αθανάσιο Ευταξία. Η προσπάθειά του να σώσει την χώρα από την χρεωκοπία ήταν μάταιη και απλώς κατάφερε με δημοσιονομικά τεχνάσματα να την καθυστερήσει γιά διάστημα έξι περίπου μηνών. Η κυβέρνησή του ανατράπηκε στις 30 Οκτωβρίου τού ίδιου έτους, λόγω αποσύρσεως τής ψήφου εμπιστοσύνης τής Βουλής. Στον πρωθυπουργικό θώκο, επανήλθε ο Χαρίλαος Τρικούπης.

1897.—Ισχυρές δυνάμεις τουρκικού στρατού επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των ελληνικών παρά το Γρίμποβον και αναγκάζουν αυτές να συμπτυχθούν.

.—Στην Θεσσαλία συνεχίζονται οι μάχες Ελλήνων και τούρκων.

1899.—Με πρωτοβουλία τού Δημήτριου Βικέλα, ιδρύεται ο «Σύλλογος προς διάδοσιν ωφελίμων βιβλίων». “Προτάσει τοῦ Ἡμετέρου ἐπί τῶν Ἐσωτερικῶν Ὑπουργοῦ, ἐγκρίνομεν τὸ ἀπό 3 Μαΐου ἐ.ἔ. ἄρθρον 18, Καταστατικὸν τοῦ «Συλλόγου πρὸς διάδοσιν ὠφελίμων βιβλίων» διατάσσομεν δ’ ἐντός τῆς πρώτης τριμηνίας ἑκάστου ἔτους νὰ ὑποβάλληται τῷ ἐπί τῶν Ἐσωτερικῶν Ὑπουργείῳ ἡ διὰ τὸ προηγούμενον ἔτος λογοδοσία τοῦ σωματείου, ἐπιφυλασσόμενοι ν’ ἀνακαλέσωμεν τὴν ἔγκρισιν Ἡμῶν, ἐάν μὴ τηρηθῇ ἄρθρον τι τοῦ ἐγκρινομένου Καταστατικοῦ ἤ μὴ ὑποβληθῇ τις λογοδοσία ἐντός τῆς τασσομένης προθεσμίας”. Γεώργιος Α΄βασιλεύς τῶν Ἑλλήνων. (βλ.& 1/5).

1905.—Ταραχές στα Χανιά τής Κρήτης. Πλήθος λαού επιτίθεται σε βουλευτές τής νήσου.

.—Σε μάχη μεταξύ τούρκων και μακεδονομάχων στο Αχλαδοχώρι τού Νομού Σερρών, τρείς Έλληνες έχασαν την ζωή τους και δύο τραυματίστηκαν. Μετέφεραν πολεμοφόδια σε αγωνιστές μας.

.—Καταπληκτικές σκηνές!.. Στις 3 τα χαράματα, το σώμα τού ήρωα Μωραΐτη Μακεδονομάχου καπετάν Ρέμπελου αναχώρησε με προορισμό το χωριό Γουρούνιτσα (περιοχή Μοριχόβου), τού οποίου οι κάτοικοι ειδοποιημένοι γιά τον ερχομό του, τον περίμεναν σε απόσταση μισής ώρας έξω από αυτό. Η υποδοχή ήταν ενθουσιωδέστατη, παρ’ όλο που δεν εγνώριζαν την ελληνικήΤην συνεννόηση με τους Μακεδονομάχους έκανε ο καπετάν Αντώνης Ζώης, ο οποίος γνώριζε το τοπικό ιδίωμα, ο Μακεδονομάχος ο οποίος μέχρις εκείνη την στιγμή ήταν ο μόνος προστάτης τού Ελληνικού πληθυσμού στην περιφέρεια Μοριχόβου.

.—(2-3/5) Το ένοπλο σώμα των ογδόντα Κρητών Μακεδονομάχων τού Αβγιώτη, ιδιώτη και εθελοντή οπλαρχηγού, Ιωάννη Νταφώτη, μετά από απανωτές προδοσίες, έδωσε σκληρή μάχη στο μοναστήρι τής Αγίας Αναστασίας, ανάμεσα στα κεφαλοχώρια Βασιλικών και Γαλάτιστας, με 3.000 τούρκους στρατιώτες. Στην μάχη ο Νταφώτης έχασε 11 παλικάρια, ενώ οι τούρκοι γύρω στους 200. Όταν νύχτωσε, ο Νταφώτης εκμεταλλευόμενος τα σύννεφα που κάλυψαν το φεγγάρι, μαζί με τους επιζήσαντες συμπολεμιστές του, πέρασε ανάμεσα από τις τουρκικές γραμμές κατορθώνοντας να διαφύγει.

1906.—Στο Μοναστήρι, βούργαρος άνοιξε αδιακρίτως πυρ εναντίον Ελλήνων. Ευτυχώς οι σφαίρες του αστόχησαν όλες.

.—Στο χωριό Άγρα τής Έδεσσας κλήθηκε ο γιατρός των Μακεδονομάχων Βασίλειος Γ. Κιόρτσης (ή Δημητριάδης) γιά να περιθάλψει τραυματίες Αγωνιστές. Μεγάλες οι υπηρεσίες του στον Αγώνα!

1907.—Ο καπετάν Φούφας (Ζαχαρίας Παπαδάς) με το σώμα του, 35 λέοντες Μακεδονομάχους, λημεριάζει στην Πιπελίστα. Σε λίγο θα συναντήσει τον καπετάν Ζάκα με τον οποίο θα βαδίσει κατά τού Παλαιοχωρίου, όπου τον αναμένει η Αθανασία…

1912.—Ο ιταλικός στόλος, έχει ήδη καταλάβει τις νήσους Λέρο, Πάτμο, Κάλυμνο και επιχειρεί την κατάληψη τής Χίου και τής Ικαρίας.

1919.—Οι τούρκοι πυροβολούν τα αποβιβασμένα Ελληνικά στρατεύματα στην Σμύρνη τα οποία διά συντόνου δράσεως επιβάλουν την τάξη.

.—Οι Ιταλοί από τις 3 Μαΐου είχαν καταλάβει το Αγιασουλούκ και τα Σώκια, σημεία ελέγχου τής σιδηροδρομικής γραμμής Σμύρνης Αϊδινίου, επεκτείνοντας την κατοχή τους στην περιοχή νοτίως τού Μαιάνδρου.Έδιναν μάλιστα υποσχέσεις στους τούρκους ότι θα τους ενισχύσουν παρέχοντας οπλισμό. Αυτό δημιούργησε προστριβές με τον Ελληνικό στρατό και τότε ο Βρετανός ναύαρχος Κάλθορπ, ανταποκρινόμενος στο ιταλικό (!..) αίτημα, μάς συνέστησε να συμπτύξουμε όσα τμήματά μας προωθήθηκαν στα σημεία ελέγχου τής σιδηροδρομικής γραμμής δυτικώς τού Αγιασουλούκ και νοτίως τού Αϊδινίου. Απαίτησε να παραμείνουν μόνο μικρά φυλάκια βορείως τής γραμμής. Αίτημα τού Έλληνα πρωθυπουργού στο Ανώτατο Συμβούλιο των Παρισίων να καταληφθεί ολόκληρη η παραλιακή γραμμή από Κυδωνιές μέχρις Αγιασουλούκ, έτσι ώστε να μπορέσουν να επαναπατρισθούν 300.000 πρόσφυγες οι οποίοι είχαν καταφύγει στην μητροπολιτική Ελλάδα, δεν έγινε τελικά πλήρως δεκτό γιά να μην δυσαρεστήσουν οι δήθεν «Σύμμαχοι» τους Ιταλούς.

1920.—Ο Ελληνικός Στρατός δέχεται επιθέσεις τούρκων τακτικών και ατάκτων.

1921.—Στο μέτωπο τής Μ. Ασίας σημειώνεται δράση περιπόλων.

1922.—Η Ελληνική στρατιά στην Μ. Ασία δρα με πυροβολικό.

.—Οι εκλογές στην χώρα δίνουν το χρίσμα στην παράταξη τού Νικόλαου Στράτου, η οποία όμως υπέβαλε παραίτηση στις 9 τού ίδιου μήνα..

1927.—Νέο ζήτημα στην Βουλή  μετά από το αίτημα τού προέδρου τής Δημοκρατίας Π. Κουντουριώτη να παραιτηθεί από την θέση του.

1930.—Ιδρύεται το Εθνικό θέατρο, με νόμο που υπέγραψε ο τότε Υπουργός Παιδείας Γεώργιος Παπανδρέου στις 3 Μαΐου. Γενικός Διευθυντής ορίστηκε ο Ιωάννης Γρυπάρης. Μόνιμος σκηνοθέτης τού θεάτρου, ο Φώτος Πολίτης.   

1936.Ο Ι. Μεταξάς αναχωρεί γιά το Βελιγράδι γιά την Σύνοδο τού Συμβουλίου Βαλκανικής Συνεννοήσεως. Ήδη από το 1934 είχε κάνει παρατηρήσεις και προείδε την περίπτωση εμπλοκής τού Συμφώνου με ένα από τα Βαλκανικά κράτη, σε περίπτωση ιταλικής εισβολής.

1941.—Τα γερμανικά στρατεύματα παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους των Αθηνών, ενώ γερμανικά αεροπλάνα πετούν γιά 3 ώρες πάνω από την πόλη. Η Αθήνα παρουσιάζει κατά το διάστημα τής παρελάσεως εικόνα νεκρής πόλεως, με έρημους δρόμους και κλειστά τα παράθυρα σπιτιών. Στο δημαρχείο τής πόλεως κρατούνται από το γερμανικό φρουραρχείο 12 επιφανείς Αθηναίοι πολίτες ως όμηροι, γιά την πρόληψη τυχόν αποδοκιμασιών.

1942.—Στην Ρόδο, ολόκληρο το Γραφείο Πρόνοιας και Τροφίμων παραπέμπεται σε δίκη. Ενώ οι δύσμοιροι Έλληνες υπέφεραν από μεγάλη πείνα, οι απατεώνες είχαν εκδώσει διπλάσια από τον πληθυσμό δελτία.

1943.—Ο πατήρ Χρίστος Θεοχάρης που βρισκόταν στο χωριό Βουλγαρέλι (Ήπειρος), στο Γενικό Αρχηγείο τού ΕΔΕΣ, έχασε την ζωή του κατά την διάρκεια γερμανικού βομβαρδισμού.

1944.—Οι Γερμανοί εκτελούν 57 κρατούμενους από τις φυλακές Χατζηκώστα και 18 γυναίκες από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου.

.—Εκτελούνται στην Χαλκίδα 10 άτομα από τούς Γερμανούς. Μεταξύ των εκτελεσθέντων και κάποιος Βαρσαμάς Αργύρης, εκδότης εφημερίδας η οποία φερόταν ως όργανο τού ΕΑΜ.

.—(3 και 4 Μαΐου) Το Ολοκαύτωμα τού χωριού Λοχριά τού Ρεθύμνου.  Αφορμή γιά το κάψιμο τού χωριού ήταν η απαγωγή τού Γερμανού στρατηγού Κράϊπε από τους Άγγλους και τις αντιστασιακές ομάδες. Τα γερμανικά στρατεύματα περικύκλωσαν το χωριό και αφού μάζεψαν τους  άνδρες, τους πήγαν στις Μοίρες. Σκότωσαν δύο μέσα στο χωριό και εννιά κράτησαν ομήρους και τους βούλιαξαν στην θάλασσα. Την επομένη μέρα 4 Μαΐου, μάζεψαν τα γυναικόπαιδα και τους επέτρεψαν να φύγουν προς τα δυτικά χωριά τής Επαρχίας Αμαρίου – Άρδακτος  Πλάτανος. «Τα γυναικόπαιδα έκλαιγαν και τα ζώα εφώναζαν· τέτοια σκηνή φρίκης δεν εσυνάντησα ποτέ (Απομνημονεύματα οπλαρχηγού Σκουτελογιώργη, σελ. 242). Ο φόρος αίματος τού μικρού και φτωχού χωριού Λοχριάς ήταν βαρύς. Είκοσι δύο (22) νεκροί. Με δυναμίτες και φωτιά ισοπέδωσαν το χωριό.

.—Την ίδια ημέρα 60 Έλληνες πατριώτες εκτελούνται από τους Γερμανούς στην Καισαριανή.

1945.—Η τελευταία καταδρομική ενέργεια τού θρυλικού Ιερού Λόχου, στην νήσο Μήλο. Ο Ιερός Λόχος, εκτός από τις επί μέρους επιχειρήσεις του, πρόσφερε στην Πατρίδα υψίστης εθνικής σημασίας υπηρεσίες με τους υπέροχους αγώνες του και με τις θυσίες των αξιωματικών και των οπλιτών του. Συνετέλεσε επίσης μαζί με την εξαίρετη δράση τού Πολεμικού μας Ναυτικού στην απελευθέρωση τής Δωδεκανήσου και την επιστροφή και ενσωμάτωσή της στην μητέρα Ελλάδα. Οι απώλειες τού Ιερού Λόχου, από την εποχή τής συγκροτήσεώς του μέχρι το τέλος των επιχειρήσεών του στην Δωδεκάνησο, ανήλθαν σε 25 νεκρούς (16 αξιωματικούς–9 οπλίτες), 56 τραυματισθέντες (28 αξιωματικούς-28 οπλίτες), 3 εξαφανισθέντες και 29 αιχμαλώτους.

.—Χάθηκε κατά το ναυάγιο (βλ. 2/5) τού ναρκαλιευτικού “Σπερχειός” στην Ύδρα, ο αεροπόρος μας Στυλιανός Χρύσας.

.—Η περιοχή των Σκοπίων, ως ομόσπονδη περιοχή τής Γιουγκοσλαβίας, κάνει τις πρώτες της προσπάθειες να αποκτήσει δική της γραπτή γλώσσα. Βεβαίως, λόγω της παντελούς ανυπαρξίας της αλλά και τής αδυναμίας των επιστημόνων, αναγκάστηκαν να επισημοποιήσουν ελληνικά γλωσσικά ιδιώματα.

1948.—Κατά την διάρκεια τής εκκαθαριστικής επιχειρήσεως τού Εθνικού Στρατού με την ονομασία «Χαραυγή» στην Γκιώνα, κοντά στο χωριό Στρώμνη, η Χ Μεραρχία ανακάλυψε νεκρά νήπια, τα οποία είχαν στραγγαλίσει οι αντάρτες τού κομμουνιστικού στρατού γιά να μην αποκαλυφτούν οι κινήσεις διαφυγής τους με το κλάμα τους. Αυτό κατατέθηκε επίσημα από τις μητέρες των στραγγαλισμένων νηπίων, οι οποίες ακολουθούσαν το ένοπλο κομμουνιστικό τμήμα.

1956.—Στην Κύπρο, αφού πρώτα οι κατοχικές αρχές βεβαιώθηκαν πως ο στρατιωτικός ηγέτης τής ΕΟΚΑ ήταν ο Γ. Γρίβας-Διγενής, τον επικήρυξαν με το ποσό των 10.000 λιρών.

1962.—Αρχίζει η Εαρινή διάσκεψη τού ΝΑΤΟ στο Ζάππειο Μέγαρο των Αθηνών, η οποία θα λήξει την Κυριακή στις 6 τού μήνα.

1966.—Δημοσίευμα τής εφημερίδας «Βήμα», αναφέρεται στην συνομιλία τού Ευάγγελου Αβέρωφ με τον Άγγλο συγγραφέα Ρόμπερτ Στήβενς τον Αύγουστο τού 1965, κατά την οποία ο Αβέρωφ είπε ότι είχε προτείνει στον τούρκο Υπ.Εξ. Ικσέλ, τέσσερεις επιλογές μέσω δημοψηφίσματος.  «Πρώτον. Ένωσις με την Ελλάδα. Δεύτερον. Ένωσις με την Τουρκίαν. Τρίτον. Ανεξαρτησία. Τέταρτον. Διχοτόμησις».

1969.—Η κυβέρνηση θεμελίωσε το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης στην οδό 26ης Οκτωβρίου. Είχαν προηγηθεί έντονες διαμαρτυρίες αρχαιολόγων και πολλών άλλων γιά τον χώρο που αρχικά είχε επιλεχθεί, στον αρχαιολογικό χώρο εμπρός στο παλαιό διοικητήριο.

1982.—Απεβίωσε ο παιδαγωγός, φιλόσοφος και δοκιμιογράφος Ευάγγελος Παπανούτσος. Η καταγωγή του ήταν από το Σοπωτό τής Αχαΐας, αλλά γεννήθηκε στον Πειραιά στις 27 Ιουλίου 1900. Θήτευσε κατά καιρούς στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Επί κυβερνήσεως Καραμανλή μεταξύ των προτάσεων που έθεσε στην «Επιτροπής Παιδείας» ήταν και η κατάργηση τής διδασκαλίας των αρχαίων. Δίδαξε επί είκοσι συναπτά έτη στο «Αθήναιον». Αρθρογράφησε επί τριάντα χρόνια γιά εκπαιδευτικά θέματα, και διηύθυνε γιά δεκαπέντε χρόνια το εκπαιδευτικό περιοδικό «Παιδεία και Ζωή».

1984.—Οι εφημερίδες κάνουν λόγο γιά πλοίο το οποίο συνελήφθη στην Εύβοια, το φορτίο τού οποίου ήταν είκοσι τόνοι όπλα προερχόμενα από την βουργαρία. Τα όπλα βρέθηκαν σε διαμορφωμένη κρύπτη.

1996.—Σαν σήμερα απεβίωσε ο εξαιρετικός σολίστας κλασσικής κιθάρας, συνθέτης και δάσκαλος, Δημήτρης Φάμπας. Γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1921 στην Μηλίνα τού Βόλου. Σπούδασε κιθάρα με τον Νίκο Ιωάννου, ενώ παράλληλα μελέτησε θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών με τον Κώστα Κυδωνιάτη. Πήρε το δίπλωμα τής κιθάρας το 1953 από το Εθνικό Ωδείο, αλλά συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στην Ακαδημία Κιτζάνα τής Σιένα στην Ιταλία, κοντά στον Αντρές Σεγκόβια και στην Ισπανία με τον Αιμίλιο Πουζόλ. Έδωσε πολλά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ηχογράφησε μουσική σε δίσκους, συνεργάστηκε κατ’ επανάληψη με τους Χατζιδάκι, Θεοδωράκη σε ηχογραφήσεις γιά το θέατρο και τον κινηματογράφο και δίδαξε επί τέσσερεις δεκαετίες στο Εθνικό Ωδείο, αναδεικνύοντας πολλούς κιθαριστές που διέπρεψαν.  Με την λατρεία που είχε στην κιθάρα, σε συνδυασμό με τα καλλιτεχνικά του οράματα και την προσήλωσή του στην προσπάθεια γιά την καθιέρωση τού οργάνου, ο Δημήτρης Φάμπας σήκωσε από την πρώτη στιγμή πολύ ψηλά τον πήχη, με αποτέλεσμα πράγματι να πετύχει την δημιουργία (τηρουμένων των αναλογιών), μία από τις κορυφαίες Σχολές κιθάρας στον κόσμο.

1998.—Ο ποδοσφαιριστής Νίκος Μαχλάς τής Φίτεσε στην Ολλανδία, πετυχαίνει τέρμα εναντίον τής Φέγενορντ το οποίο τον αναβιβάζει σε 1ο ‘’σκόρερ’’ τής χρονιάς στην Ευρώπη. Ο ποδοσφαιριστής από το Ηράκλειο Κρήτης, βρήκε τα δίχτυα γιά 34η φορά σε 32 παιχνίδια και κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο τού «Χρυσού Παπουτσιού». (Με τί «επιτεύγματα» ασχολούμαστε…).

2011.—Απεβίωσε σε ηλικία ογδόντα τεσσάρων ετών ο κωμικός ηθοποιός τού ελληνικού κινηματογράφου και προπάντων Καλός μας Άνθρωπος, Θανάσης Βέγγος. Κατέληξε λίγο μετά τις 7 το πρωί στην Εντατική Μονάδα Θεραπείας στον Ερυθρό Σταυρό. Παιδί φτωχής οικογενείας, αναγκάστηκε από μικρός να βγει στην βιοπάλη επειδή ο πατέρας του έμεινε άνεργος λόγω πολιτικών πεποιθήσεων και όπως είπε ο ίδιος «στην γαλέρα τής ζωής τράβηξε άγριο κουπί». Γνώρισε την εξορία, η οποία όμως το έφερε κοντά στον επίσης εξορισμένο σκηνοθέτη Κούνδουρο. Από εκεί ξεκίνησε η μακριά του πορεία στον χώρο τής υποκριτικής. Ως κινηματογραφικός τύπος καθιερώθηκε σε κωμικές παραγωγές όπου ενσάρκωνε τον μέσο Έλληνα: τον βιοπαλαιστή, τον γκαφατζή, τον αγαθό, τον πονόψυχο, τον αγχωμένο, τον κυνηγημένο, αλλά και τον καπάτσο. Το «παιδί γιά όλες τις δουλειές», διαμόρφωσε τον «Βέγγο», έναν μοναδικό λαϊκό κινηματογραφικό ήρωα που λατρεύτηκε από τους Έλληνες.

2018.—Σε φορτισμένο κοινωνικό και πολιτικό κλίμα πραγματοποίησε την επίσκεψή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Μυτιλήνη (με ενδιάμεσο σταθμό την Λήμνο), γιά το 14ο Παραγωγικό και Αναπτυξιακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου. Επτά διμοιρίες (!..) των ΜΑΤ με 170 άνδρες, (2 από την Λέσβο και 5 από Αθήνα και Θεσσαλονίκη), ύψωσαν «τείχος» μεταξύ τού Αλέξη και των πολιτών τού νησιού, οι οποίοι διαδήλωσαν με αφορμή το λεγόμενο ‘’μεταναστευτικό’’.

2019.—Η τουρκία δέσμευσε περιοχή δυτικά τής Κύπρου (Πάφος) γιά την εκτέλεση γεωτρήσεων με το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» (=Πορθητής, τρομάρα της). Η κυπριακή κυβέρνηση, γνωρίζοντας την επικείμενη πλεύση τού τουρκικού γεωτρύπανου, ενημέρωσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα τις αντιπροσωπείες των μόνιμων μελών τού Συμβουλίου Ασφαλείας, το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α., ανώτατους αξιωματούχους τής Ε.Ε. και τον Ρώσο ΥΠ.ΕΞ. Η Ε.Ε. από την πλευρά της, κάλεσε επειγόντως την τουρκία «[…] να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα τής Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απέχει από οποιαδήποτε ανάλογη παράνομη ενέργεια»…

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση