ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 04 ΜΑΪΟΥ

4 Μαΐου

812.—Η μεγάλη δυσαρέσκεια τού στρατού κατά τής άνασσας Προκοπίας, κόρης τού Νικηφόρου Α΄ και αδελφής τού Αυτοκράτορα Σταυράκιου, αλλά και μία έκλειψη ηλίου που συνέβη, θεωρήθηκαν κακοί οιωνοί γιά τις προετοιμασίες εκστρατείας κατά των βούργαρων.

1449.—Έφθασε στο Σφέτι Γκραντ (πρόκειται γιά την Πελούσια στην περιοχή Δίβρας Β. Ηπείρου) ο Μουράτ Β΄ αρχίζονταν την τακτική του πολιορκία. Οι 2.000 υπερασπιστές υπό τον Πέτρο Παρλάτο θα μπορούσαν ν’ αντέξουν γιά πολύ. Όμως ένας προδότης έριξε ένα ψόφιο σκυλί στο μοναδικό πηγάδι από το οποίο υδρεύονταν οι πολιορκημένοι. Έτσι, υποφέροντας από την δίψα, αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν, αλλά ο Μουράτ, τιμώντας την γενναιοφροσύνη τους, τούς επέτρεψε να κρατήσουν τα όπλα και να υποχωρήσουν στην Κρόϊα.

1821.—«Ἀπηγχονίσθησαν ἐν Κωνσταντινουπόλει οἱ Ἀρχιερεῖς, Δέρκων Γρηγόριος, Ἀδριανουπόλεως Δωρόθεος ὁ καὶ Πρώιος, Τυρνάβου Ἰωαννίκιος καὶ Θεσσαλονίκης Ἰωσήφ». Ο Δωρόθεος Αδριανουπόλεως ανήκει στους μεγάλους διδασκάλους τού Γένους και συνέβαλε στον ελληνοκεντρικό διαφωτισμό του, αλλά μέσα στα πλαίσια τής παραδόσεώς του. Δίδαξε την φυσική, τα μαθηματικά, την γεωμετρία, την φιλοσοφία και την λογική και εκτός πολλών άλλων συνέταξε το μεγάλο λεξικό τής ελληνικής γλώσσας, με τον τίτλο «Κιβωτός», που το ενίσχυσαν ηθικά και οικονομικά οι Ζωσιμάδες. Οι Αρχιερείς κρατούντο υπό περιορισμό ως όμηροι από τον Μάρτιο τού 1821 και ήταν στην κυριολεξία  στα χέρια τού σουλτάνου, που μ’ αυτό τον τρόπο προσπαθούσε να κρατά υποχείριους και καταδυναστευόμενους τους Έλληνες κάθε περιοχής.

.—«Ἡ Πύλη ἐκρέμασε τὸν πιστὸν Ἀρχιδιάκονον τοῦ Πατριάρχου Γρηγορίου τοῦ Ε΄ Νικηφόρον».

.—(Ἀρχὰς Μαΐου) «Ἀπεκεφαλίσθη ὁ πρώην μέγας διερμηνεύς τῆς Πύλης Γιώργιος Καλλιμάχης».

.—(Ἀρχὰς Μαΐου) «Ἀπεκεφαλίσθη ἐν Κωνσταντινουπόλει καὶ ἐν τῇ δεξαμενῇ τοῦ Ναυστάθμου ὁ Κωνσταντῖνος Γκιάστας».

.—Άφιξη στο Τρίκκερι Μαγνησίας τού Κριεζή με σκοπό να ξεσηκώσει τους Έλληνες. «Αλέξανδρος Δ. Κριεζής – Γκιορνάλε διά την ανεξαρτησίαν τού Έθνους : “Ήρχισε να αλλάζει ο καιρός μπάτης και εις τας 3 Μαΐου εφθάσαμεν εις Σκίαθον, εις τας 4 εις Τρίκερι αγκυροβολήσαμε. Ήλθον οι προύχοντες τού τόπου με τους εμποροπλοιάρχους και με υποδέχθησαν με εσυντρόφευσαν εις την Κατζελαρίαν τους,  τους ωμίλησα πολλά διά την ανεξαρτησίαν”». Παρά τον ενθουσιασμό γιά συμμετοχή στον ξεσηκωμό τού Γένους, οι επαναστάτες στην Θεσσαλία ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία άτακτοι χωρικοί χωρίς κανένα είδος στρατιωτικής εμπειρίας, αλλά και χωρίς τα απαραίτητα όπλα και πολεμοφόδια. Αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη τής Επαναστάσεως στην περιοχή.

1823.—Στην Αστυπάλαια κατάργησαν την σουλτανική κυριαρχία και πολλοί νέοι της συμμετείχαν ένα χρόνο μετά, στην ναυμαχία τού Γέροντα.

.—Οι Καρπάθιοι έδιωξαν τον εκπρόσωπο τού Σουλτάνου οριστικά και ανακηρύχθηκαν ελεύθεροι.

.—Οι Συμιακοί ξεσηκώθηκαν και στείλανε καράβια και χρήματα στην κυβέρνηση. Στις 4 Μαΐου 1823 αυτοανακηρύχθηκαν τμήμα τής ελευθέρας Ελλάδος.

1824.—(Κρήτη). Ο Ανδρέας Κριαράς πήγε στην Ύδρα όπου παρήγγειλε δέκα πλοία γιά τον αγώνα, προκαταβάλλοντας 66.000 γρόσια. «Οι κατέχοντες, πολλά προσέφεραν στον αγώνα, εξέχον δε τούτων, το μέλος τής Καγκελαρίας Ανδρέας Κριαράς, πέραν τής φιλοξενίας (ύπνον και τροφήν) στα πλοία του, αλλά και στας οικίας του στην Ανώπολην, διέθεσεν ολόκληρο το φορτίο τού πλοίου του, αποτελούμενον από σίτο, όρυζα και κουκιά γιά τους πρόσφυγας, χωρίς να λάβει οβολόν, αλλά στις 4 Μαΐου 1824, μετέβη εις Ύδραν και παρήγγειλε 10 πλοία, κατέβαλε δε εξ ιδίην, 66.000 γρόσια μόνο ως προκαταβολήν γιά την σωτηρίαν τής πατρίδος.»

1825.—Οι τούρκοι κυριεύουν τα Σάλωνα και κατασφάζουν Χριστιανούς. Τρεις χιλιάδες τούρκοι υπό τον Κιουταχή πασά, νικούν στα Πεντεόρια Φωκίδος τους Πανουργιά, Γκούρα και Σκαλτσοδήμο και εισβάλουν στα Σάλωνα (Άμφισσα), όπου προβαίνουν σε άγριες λεηλασίες και σφαγές, ενώ παίρνουν ως σκλάβους 300 νέους και νέες.

1826.—Ο Ιμπραήμ Πασάς επιτίθεται σφοδρώς εναντίον των καλογήρων τής Ιεράς μονής Αγίας Λαύρας και αποκρούεται.

1827.—Με ψήφισμα τής Γ΄ Εθνοσυνελεύσεως, ορίζεται ως πρωτεύουσα τού κράτους το Ναύπλιο. Όμως λόγω τού εμφυλίου, η Αντικυβερνητική Επιτροπή που είχε οριστεί μέχρι την άφιξη τού Καποδίστρια, αποφάσισε την μεταφορά τής έδρας στην Αίγινα.  

.—Ο Μιχαήλ Σισίνης, παραδίδει κατόπιν συνθήκης το κάστρο τής Γλαρέντζας (Ν. Ηλείας) στον Ιμπραήμ, ο οποίος δεν κράτησε τον λόγο του, αθετώντας την συμφωνία, ενώ οι αρχηγοί ρίχτηκαν στην φυλακή (βλ. και 5/5).

1833.—Συνθήκη τής Κιουτάχειας (τουρκία-Αίγυπτος), σύμφωνα με την οποία η Κρήτη παραχωρήθηκε από τον Σουλτάνο στον αντιβασιλέα τής Αιγύπτου στην τιμή των 21 εκατομμυρίων γροσίων. Πολιτικός διοικητής τής νήσου διορίστηκε ο Μουσταφά Ναϊλή πασάς, γνωστός και ως Γκιριτλής (Κρητικός). Το διάστημα εκείνο η Αίγυπτος είχε εμπλακεί σε πόλεμο με την τουρκία, η οποία ζήτησε τότε την βοήθεια τής παλιάς αντιπάλου της, Ρωσίας. Με την ισχυρή όμως παρουσία τού ρωσικού στόλου στον Κεράτιο, η τουρκία και η Αίγυπτος υπέγραψαν την Συνθήκη ειρήνης τής Κιουτάχειας, στα πλαίσια τής οποίας ήταν και η παραχώρηση τής Κρήτης στον έλεγχο των Αιγυπτίων.

1854.—(ἤ 8/5).Τα εισελθόντα εις Θεσσαλίαν ανταρτικά σώματα υπό τους Τσικουράκον, Δ. Πετροπουλάκην και Πλαπούταν, πολιορκούν το Φανάρι και αναγκάζουν τους τούρκους να κλεισθούν εις το φρούριον των Τρικάλων, ενώ ο Χατζηπέτρος με τον Ν. Λεωτσάκο, έπειτα από σκληρή μάχη, καθ’ ην επετέλεσαν και οι δύο θαύματα ηρωϊσμού και ανδρείας, εισέρχονται στην Καλαμπάκα. Τα δημοτικά τραγούδια τού τόπου αντηχούν γιά τους δύο αυτούς ήρωες μέχρι σήμερα στην περιοχή.

.—Κατά την ιδίαν ημέραν, ο εν Αθήναις Άγγλος πρεσβευτής, εις βιαίαν συνομιλίαν του με τον Όθωνα, διατυπώνει την απειλήν τής εκθρονίσεώς του, εις περίπτωσιν καθ΄ ην δεν απεκήρυσσε τους εν Θεσσαλία αντάρτας [!..].

1863.—Απεβίωσε σαν σήμερα ο στρατιωτικός και συγγραφέας τής Επαναστάσεως, Χριστόφορος Περραιβός (Χρυσάφης Χατζηβασιλείου). Γεννήθηκε το 1773 στην Περραιβία, κοντά στον Όλυμπο και συγκεκριμένα στους Παλαιούς Πόρους (Πούρλες) Πιερίας.

1882.—Υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ τού ελληνικού δημοσίου και τής εταιρείας «Μεταλλουργεία Λαυρίου» γιά την κατασκευή τής σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών-Λαυρίου με διακλάδωση προς την Κηφισιά.

1896.—Οι Κρήτες δίνουν πολυήμερη μάχη με τους τούρκους στον Βάμο και τους Αρμένους τού Αποκορώνα.  

1897.—Στην Θεσσαλία συνεχίζονται οι μάχες Ελλήνων και τούρκων.

1900.—Το ατμόπλοιο “Κωνσταντίνος” τής ατμοπλοΐας “Χατζή-Δαούτ Φαρκούχ” εγκαινιάζει τακτική επικοινωνία με την Αίγυπτο.

1904.Σύμφωνα με πηγές, 1.500 οργανωμένοι βούργαροι συμμορίτες είχαν συγκεντρωθεί στην Μονή Ρίλα και ήταν έτοιμοι να περάσουν στην Μακεδονία με σκοπό δολιοφθορές.

1905.—Οι έμποροι ανθράκων από το χωριό Μεσημέρι Εδέσσης, Αθ. Καρβουνιάρης και Κων. Λιούπτσης, δολοφονούνται αγρίως από την αιμοδιψή συμμορία του βούργαρου Χατζή.

.—Ηλεκτροφωτίζεται η οδός Αθηνάς.

1908.—Τελείται στην Αθήνα πάνδημο μνημόσυνο, υπέρ των 617 Κρητικών πεσόντων τού Μακεδονικού αγώνα.

.—Πολύ μεγάλου μεγέθους σεισμός σημειώνονται στην Κρήτη, ο οποίος έφθασε μέχρι τα 6,6 Ρίχτερ. Ευτυχώς, λόγω τού μεγάλου εστιακού βάθους, δεν καταγράφηκαν αξιόλογες καταστροφές.

1910.—Σαν σήμερα γεννήθηκε στην Κύπρο ο αθλητής παγκοσμίου επιπέδου, δρομέας ημιαντοχής και αντοχής Στέλιος Κυριακίδης. Η νίκη του στον Μαραθώνιο τής Βοστώνης στις 20/4/1946, ήταν μία πράξη ηρωισμού, αυτοθυσίας και ανιδιοτέλειας. Ενάντια σε όλες τις προβλέψεις και τον εξαντλημένο οργανισμό του από την κακή διατροφή τής Κατοχής, απόδειξε ότι η αγάπη του γιά την Ελλάδα και τα αδέλφια του, ήταν τόσο ισχυρή, που τού έδωσε την ψυχική δύναμη να ξεπεράσει κάθε δυσκολία.

1912.—Η περίοδος τής Ιταλικής κατοχής στα Δωδεκάνησα. Ο ιταλικός στόλος αρχίζει την κατάληψη τής Ρόδου η οποία θα ολοκληρωθεί στις 6 τού μήνα. Αποβατικές ιταλικές δυνάμεις χωρίς σημαντική αντίσταση των τούρκων και με την ενθουσιώδη συμπαράσταση τού ελληνικού πληθυσμού, εισήλθαν στην πόλη τής Ρόδου και ύψωσαν την ιταλική σημαία στο φρούριό της. Το αποτέλεσμα ήταν οι κάτοικοι, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν Έλληνες, να συνταχθούν από ενθουσιασμό στην πλευρά των Ιταλών, θεωρώντας ότι ύστερα από αιώνες θα απαλλάσσονταν από τον επαχθή τουρκικό ζυγό που βύθισε την Ρόδο και τα άλλα Δωδεκάνησα στην αμάθεια, στην οικονομική αθλιότητα και στην πολιτιστική υποβάθμιση.

1918.—Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, προβαίνει σε λογοκρισία  συγκεκριμένης μερίδας εφημερίδων τής χώρας.

1919.—Άτακτοι τούρκοι επιτίθενται κατά τού Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος στην Σμύρνη.

.—Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τα Βουρλά τής Μικράς Ασίας. Μετά την αποβίβασή του στην Σμύρνη, ο Ελληνικός Στρατός κατάφερε μετά από όσα προηγήθηκαν να θέσει υπό τον έλεγχό του τα Βουρλά.

.—Σε απάντηση τής αποβάσεως τού Ελληνικού Στρατού στο λιμάνι τής Σμύρνης, οι τούρκοι προβαίνουν σε βιαιοπραγίες κατά των ομογενών μας σε όλη την Ανατολία.

.—Ο Μητροπολίτης Ρόδου στέλνει επιστολή με την οποία παρακαλεί τον Ελευθέριο Βενιζέλο να ενδιαφερθεί γιά το Δωδεκανησιακό ζήτημα. Δυστυχώς, λίγες ημέρες μετά, σε απαντητική επιστολή του, ο Βενιζέλος, αρνείται στον ιεράρχη βοήθεια και μάλιστα τον αποτρέπει να μεταβεί στο εξωτερικό γιά τον ίδιο σκοπό […]

1920.—Σε ολόκληρο το μέτωπο τής Μικράς Ασίας, γίνεται δράση προφυλακών.

1921.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μικρά Ασία δέχεται επιθέσεις τουρκικών αποσπασμάτων.

1924.—Έναρξη των όγδοων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Γαλλική πρωτεύουσα, Παρίσι.

1931.—Η τουρκική Εθνοσυνέλευση επανεκλέγει Πρόεδρο τον αιμοσταγή Μουσταφά Κεμάλ.

.—Άρχισε η δίκη γιά το σκάνδαλο τής νοθευμένης κινίνης που βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη. Οι φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες παρασκεύαζαν τα δισκία γιά λογαριασμό τού κράτους, παρακρατούσαν την κινίνη και την αντικαθιστούσαν με κοινό αλεύρι (…) Στις 20 Ιουνίου, το δικαστήριο έληξε με την απαλλαγή τού βασικού ύποπτου, ο οποίος ήταν ο Γενικός Διευθυντής τού Χημείου τού Κράτους,  Ευστράτιος Γαλόπουλος.

1941.—Σε λόγο που εκφώνησε στο Ράϊχσταγκ ο Χίτλερ, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στον ηρωισμό των Ελλήνων στρατιωτών, λέγοντας: «[…] Ενώπιον τής Ιστορίας, είμαι υποχρεωμένος να αναγνωρίσω ότι, από τους μέχρι τώρα αντιπάλους μας, ο Έλληνας στρατιώτης πολέμησε με εξαιρετική γενναιότητα και δεν παραδόθηκε, παρά όταν κάθε αντίστασή του, ήταν αδύνατη. Ως εκ τούτου αποφάσισα να μην κρατηθεί κανένας Έλληνας στρατιώτης αιχμάλωτος και οι αξιωματικοί να διατηρήσουν τα προσωπικά τους όπλα.»

.—Σε άλλη δήλωσή του, ο Χίτλερ πρόσφερε στους από τον Μάρτιο σύμμαχους του Γιουγκοσλάβους, έξοδο στο Αιγαίο μέσω τής Θεσσαλονίκης. Ήδη από τις 27/9/1940, οι Γερμανία,  Ιταλία και Ιαπωνία, υπέγραψαν Τριμερές Σύμφωνο, με το οποίο δημιούργησαν το πλήρες σχέδιο τού Άξονα. Στην πορεία προσέγγισαν και άλλες χώρες οι οποίες έγιναν σύμμαχες, όπως η αλβανία, η βουργαρία, η Γιουγκοσλαβία, την οποία αναφέραμε, και η τουρκία. Σε όλους αυτούς, ο Χίτλερ έταξε μερίδιο από τα εδάφη τής Ελλάδος.

.—Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής καταλαμβάνουν την νήσο Χίο.

1943.—Οι Ιταλοί, κάνουν επιδρομή και ρημάζουν το χωριό Πεδινή των Ιωαννίνων. Συνέλαβαν και 10 ομήρους, εκ των οποίων εξετέλεσαν τον ένα (Ιωάννη Τόλη, ετών 35).

1944.—Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής καταστρέφουν ολοσχερώς το χωριό Σακτούρια τού Ρεθύμνου, φυλακίζουν όλους τους άνδρες άνω των 15 ετών και τους οδηγούν στον Άγιο Κύριλλο, στην θέση ενός απότομου γκρεμού, όπου είχαν στήσει τα πολυβόλα. Τελικά η εκτέλεση δεν πραγματοποιήθηκε και οι όμηροι οδηγήθηκαν στις φυλακές τής Φορτέντζας στο Ρέθυμνο. Κατά διαστήματα αφήνουν ορισμένους ελεύθερους. Στις 16 Μαΐου, θα εκτελέσουν 16 από τους φυλακισμένους. Τα γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν στην εξορία στην περιοχή  Άδελε- Κόρνια τού Νομού. Λίγο μετά την απομάκρυνση των γυναικόπαιδων, κατέστρεψαν το χωριό.

.—Εκτελέσεις από τους Γερμανούς στο Μαγαρικάρι Ηρακλείου Κρήτης. Ο αρχηγός και εμψυχωτής τής Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή τής Μεσσαράς και στον Ψηλορείτη, Πετρακογιώργης, είχε την καταγωγή του από το Μαργαρικάρι. Αυτό ήταν η αιτία που στις 4 Μαΐου 1944 οι Γερμανοί βοηθούμενοι στο έργο τους από προδότες, έκαψαν εξ ολοκλήρου το χωριό, εκτός από την εκκλησία και την βιοτεχνία Πετράκη. Εφτά (7) άτομα από εκείνα που συνέλαβαν, εκτελέστηκαν στο χωριό Σκούρβουλα με άλλους 40, ενώ 13 άτομα μαζί με άλλα πολλά, τα επιβίβασαν σε καράβια και στην συνέχεια τα βούλιαξαν.

.—Στις 4 Μαΐου 1944, βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς το χωριό Καμάρες (Ηράκλειο Κρήτης) και πυρπολήθηκε. Όσοι από τους κατοίκους δεν πρόλαβαν να διαφύγουν, εκτελέστηκαν επί τόπου. Ο αριθμός των εκτελεσθέντων ανδρών και γυναικών ανέρχεται στους 28.

.—Στα Μεγάλα Λιβάδια τού Πάϊκου (Μακεδονία), οι Γερμανοί και οι βούργαροι συνεργάτες τους, εκκένωσαν, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν τους δύο οικισμούς.

.—Δύο βουργαρικά συντάγματα βαρέως οπλισμένα, συνοδευόμενα και από γερμανικά αεροπλάνα, ξεκινούν ταυτόχρονα από την πόλη τής Δράμας και από την κατεύθυνση τής βουργαρίας, με προορισμό τον ποταμό Νέστο. Εκεί, στην Γέφυρα των Παπάδων, θα ακολουθήσει η πολυήμερη μάχη με αντάρτες των Εθνικών ομάδων.

1946.—Σε συνάντηση που είχε ο Νίκος Ζαχαριάδης με τον Σοβιετικό πρέσβη στην Αθήνα, Ροντιόνοφ, μεταξύ άλλων που συζήτησαν, τού δήλωσε ότι το Κ.Κ.Ε. θα απέχει από τις επερχόμενες εκλογές. Γιά την Σοβιετική Ένωση προείχε η μετεξέλιξη τού Κ.Κ.Ε. σε ένα ισχυρό κοινοβουλευτικό κόμμα που θα επηρέαζε τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο Ζαχαριάδης όμως, εκτιμούσε ότι με την εδραίωση των κομμουνιστικών καθεστώτων στα γειτονικά βαλκανικά κράτη και την δεινή οικονομική κρίση στην Αγγλία, το Κ.Κ.Ε. είχε καλύτερη βάση γιά να αρχίσει τον ένοπλο αγώνα με στόχο την επιβολή τής «Λαϊκής Δημοκρατίας». Η Σοβιετική πλευρά μέσω τού Δημητρώφ, κάλεσε το Κ.Κ.Ε. να μην μαζικοποιήσει το ελληνικό κίνημα. Ωστόσο μετά την υπογραφή τής Συνθήκης ειρήνης (10/2/1947), την επιδίκαση τής Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα και την εξαγγελία τού Δόγματος Τρούμαν, το ΚΚΕ αποφάσισε την μεταβίβαση στην ολομέτωπη αντιπαράθεση.

1947.—Ο πατήρ Ισίδωρος Καβατσιάδης δολοφονήθηκε από κομμουνιστές. Όταν ομάδα τους εισέβαλε στο χωριό του, τον Άη-Λιά, με προπηλακισμούς και ύβρεις τον οδήγησαν στον αρχηγό τους, φωνάζοντάς του ότι είναι προδότης και ότι θα τον σφάξουν σαν αρνί. Ο πατήρ Ισίδωρος προσευχόμενος σιωπηλά, παρέδωσε την ψυχή του στα χέρια τού Δημιουργού του.

1951.—Αποφασίζεται οριστικά η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου.

1954.—Ο Νίκος Καζαντζάκης διώκεται γιά θρησκευτικούς λόγους. Η Εκκλησία τής Ελλάδος, στα μέσα Ιουνίου θα εισηγηθεί στην πολιτεία να απαγορευτεί η κυκλοφορία των βιβλίων του, με βάση αποσπάσματα από τον «Καπετάν Μιχάλη» και τού συνόλου τού περιεχομένου τού «Τελευταίου Πειρασμού».

.—Ισχυρή σεισμική δόνηση καταγράφεται στην περιοχή Λάδωνας τού Νομού Ηλείας στην Πελοπόννησο.

1961.—Δύο νεκροί από κτυπήματα κεραυνών, σε Αλεξανδρούπολη και Ρόδο.

1963.—Το κόμμα Ένωση Κέντρου, καταθέτει πρόταση μομφής κατά τής κυβερνήσεως.

1967.—Αρχίζουν νέοι εκτοπισμοί στην νήσο Γυάρο.

1972.—Μία σχολική εκδρομή και ένα τραγικό ατύχημα. Σαν σήμερα 21 από τις 27 μαθήτριες τής Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεως τού εξατάξιου γυμνασίου Σπηλίου, βρήκαν τραγικό θάνατο από πνιγμό όταν η μηχανότρατα στην οποία είχαν επιβιβαστεί ανατράπηκε. Μία μόνο μαθήτρια ονόματι Στυλιανή Γλυνιαδάκη η οποία γνώριζε κολύμβηση,  κατόρθωσε να σώσει με ηρωική αυταπάρνηση δύο συμμαθήτριές της, ενώ άλλες τρεις σώθηκαν επίσης επειδή δεν μπλέχτηκαν στα δίχτυα. Συνολικά από το τραγικό ατύχημα θρηνήθηκαν 21 κορίτσια ηλικίας 13 έως 15 ετών.

.—Την νύκτα τής σημερινής, συμβαίνει μεγάλου μεγέθους σεισμική δόνηση στην Κρήτη. Αν και έφτασε τα 6,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο την Κάνδανο τού Νομού Χανίων, δεν θρηνήθηκαν θύματα καθώς δεν καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές.

1980.—Πεθαίνει ο ανθέλληνας Γιουγκοσλάβος ηγέτης, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο. Λόγω τής Συμφωνίας τής Γιάλτας, βάσει τής οποίας η επιρροή στην Γιουγκοσλαβία μοιράστηκε 50-50 μεταξύ ΕΣΣΔ και Δύσης, ο Τίτο δέχτηκε στην πρώτη μεταπολεμική κυβέρνηση να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι τής αστικής δημοκρατίας. Έτσι ο Τίτο έγινε πρόεδρος τής χώρας και ο Σέρβος Μίλαν Γκρόλ (θερμός οπαδός τού κοινοβουλευτισμού και των οικονομικών ελευθεριών), έγινε αντιπρόεδρος. Όμως ο βασικός λόγος διαφωνίας Τίτο – Γκρόλ δεν ήταν ιδεολογικός, αλλά η Μακεδονία. Σε αντίθεση με την προπαγάνδα τού Τίτο, ο Γκρόλ δεν αναγνώριζε καμμία ύπαρξη Μακεδονικού έθνους, γλώσσας πολιτισμού, και θεωρούσε ότι η ίδρυση τού κρατιδίου των Σκοπίων έγινε γιά να μειωθεί η δύναμη και το έδαφος τής Σερβίας εντός τής Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας. Αποκαλούσε μάλιστα την «Μακεδονία τού Βαρδάρη» ως τον «πνεύμονα τής Σερβίας». Αυτή η διαφωνία έγινε και η αφορμή γιά το τέλος τής πολιτικής του καριέρας και τής εξορίας του στο Λονδίνο το 1945, αφήνοντας ανενόχλητο τον Τίτο και τους κομμουνιστές, να εφαρμόσουν το σχέδιό τους γιά την προσάρτηση τής Μακεδονίας. Οι διεκδικήσεις τους μάλιστα έφταναν μέχρι τα Πομακοχώρια τής Θράκης! Γεγονός αναμφισβήτητο είναι και ο ρόλος τού Κ.Κ.Ε. στην Μακεδονία. Σημειωτέον ότι τα Σκόπια έχουν δύο ξένους ήρωες. Τον Μάρκο Βαφειάδη και τον Τίτο. Τότε, βέβαια, μιλούσαν γιά σλαβικό στοιχείο και όχι Μακεδονικό, όπως το έχουν αλλάξει στις μέρες μας οι σκοπιανοί δήθεν «ιστορικοί».

1984.—Απεβίωσε ο πολιτικός από την Κρήτη Παύλος Βαρδινογιάννης (1925 – 1984). Γεννήθηκε στην Επισκοπή Ρεθύμνης και ήταν γυιός τού Ιωάννη Βαρδινογιάννη και τής Χρυσής Θεοδωρουλάκη.

1987.—Από το δεξαμενόπλοιο «Rabigh Bay III», διέρρευσαν στην θαλάσσια περιοχή τού Ασπρόπυργου, 500-1.000 τόνοι πετρελαίου.

1990.—Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται γιά δεύτερη φορά Πρόεδρος τής Ελληνικής Δημοκρατίας, λαμβάνοντας 153 ψήφους. Μετά τις εκλογές τής 8ης Απριλίου, ο Κ. Καραμανλής δέχθηκε να είναι υποψήφιος τής Ν.Δ. και αφού απέβη άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία κατά την οποία απαιτούνταν 180 ψήφοι (το ΠαΣοΚ ψήφισε τον Ι. Αλευρά και ο ΣΥΝ τον Κ. Δεσποτόπουλο ), εξελέγη στην επαναληπτική με 153 ψήφους των βουλευτών τής Ν.Δ., τού κ. Θ. Κατσίκη που είχε εκλεγεί με την ΔΗΑΝΑ και των δύο εκπροσώπων τής μουσουλμανικής μειονότητας, οι οποίοι είχαν εκλεγεί ως ανεξάρτητοι.

1992.—Στην Ελούντα τής Κρήτης βρίσκεται ο Γάλλος Ζαν Μαρί Λεπέν, γιά να συμμετάσχει σε ακροδεξιό ευρωπαϊκό συνέδριο.

1993.—Με κυβερνητική απόφαση, ιστορικός τόπος χαρακτηρίζεται ο χώρος θυσίας στα Καλάβρυτα, όπου το 1943 τα γερμανικά στρατεύματα εκτέλεσαν 800 περίπου κατοίκους.

1995.—Στην Αθήνα γίνεται η σύνοδος τού Εθνικού Συμβουλίου τής Κύπρου, με την συμμετοχή τού Έλληνα πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, κατά την οποία επιβεβαιώνεται ότι, το Κυπριακό είναι εθνικό ζήτημα πρώτης προτεραιότητας…

.—Τα ξημερώματα τής Πέμπτης, στις 3:34, ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,0 Ρίχτερ σημειώθηκε 60 χλμ. ανατολικά τής Θεσσαλονίκης. Οι εκτεταμένες ζημιές αλλά και οι καταστροφές που απέφερε, καταγράφηκαν κυρίως στον Νομό Χαλκιδικής. Αρκετές δεκάδες σπίτια κατέστησαν ακατοίκητα, ενώ, πολλά περισσότερα έπαθαν σοβαρότατες βλάβες.

1997.—Αντιδράσεις στο κόμμα «Νέα Δημοκρατία» προκαλούν αποκαλύψεις προερχόμενες από τα αρχεία τού Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι, στα τέλη τού 1975 ο τέως βασιλέας οργάνωνε πραξικόπημα, το οποίο τελικά απετράπη.

.—Σε αναφορά εφημερίδας, βρίσκουμε την τεράστια συνεισφορά τής μαρτυρικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην αλβανία, όπου μεταξύ άλλων ίδρυσε στην Βόρειο Ήπειρο νηπιαγωγεία, κέντρα νεολαίας, αγροτικής ανάπτυξης κ.α.

2001.—Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ επισκέπτεται την Ελλάδα, ικανοποιώντας την επιθυμία του να προσκυνήσει στην Πνύκα, τον τόπο όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε τον χριστιανικό λόγο. Είναι η πρώτη επίσκεψη προκαθήμενου τής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά το Σχίσμα τού 1054. Η επίσκεψή του έγινε μετά από πρόσκληση τού Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, προέδρου τής Δημοκρατίας, και με την συγκατάθεση τής Εκκλησίας. Δύο ημέρες πριν έλθει ο Πάπας, πραγματοποιήθηκε μεγάλη λαοσύναξη μπροστά στην Μητρόπολη Αθηνών με σκοπό να τροποποιήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος την απόφασή του γιά την επίσημη και θεσμική εκκλησιαστική υποδοχή τού αιρεσιάρχη Πάπα τής Ρώμης στην Αθήνα.

2018.—Υπό τον ασφυκτικό κλοιό των αστυνομικών μέτρων αλλά και με καθολική συμμετοχή τής τοπικής αγοράς στην παλλεσβιακή απεργία, τελεί από το πρωί η Λέσβος με αφορμή την επίσκεψη τού πρωθυπουργεύοντος Αλέξη Τσίπρα (βλ.& 3/5).

.—Σαν σήμερα ξεκίνησε η διαβούλευση γιά το νομοσχέδιο τού υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων γιά την συγχώνευση τού Τ.Ε.Ι. Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με τίτλο «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων». Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως και τις 14 Μαΐου.

.—Ολοκληρώθηκε σαν σήμερα από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, η επεξεργασία νομοσχεδίου γιά το δικαίωμα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβιώσεως. Η σχετική διάταξη περιελήφθη ως σφήνα σε νομοσχέδιο τού υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Κατά την διάρκεια τής επεξεργασίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Ντόρα Μητσοτάκη-Μπακογιάννη (τα δύο «βαριά χαρτιά» των μεγαλυτέρων κομμάτων τής αντιπολιτεύσεως), διαφοροποιήθηκαν δημοσίως από τις έως τώρα επίσημες θέσεις των κομμάτων τους, τασσόμενοι ευθέως υπέρ τού δικαιώματος αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε μετέπειτα συζήτηση γιά το εάν θα ψηφίσει και την σχετική διάταξη, ακούστηκε να απαντά καταφατικά, συμπληρώνοντας: «Υπάρχουν σοβαρότερα πράγματα γιά να κάνουμε αντιπολίτευση».

2019.—Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Την παραίτησή του υπέβαλε σαν σήμερα στον οικουμενικό πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Το 1999 ο Δημήτριος διορίστηκε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής με σκοπό να ξεπεραστούν οι διαιρέσεις που προκάλεσε η θορυβώδης τριετής θητεία τού Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος. Στην αρχή κέρδισε τα εύσημα γιά την επούλωση πληγών, αλλά από νωρίς επισημάνθηκε ότι δεν διέθετε διοικητική εμπειρία. Το καλοκαίρι τού 2017, διέρρευσαν πληροφορίες ότι η Αρχιεπισκοπή αντιμετώπιζε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε αρνηθεί να παραιτηθεί όπως τον έχει καλέσει τους προηγούμενους μήνες ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ζητώντας ο ίδιος να λύσει τα προβλήματα τής Αρχιεπισκοπής.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Μία απάντηση στο “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 04 ΜΑΪΟΥ”

Αφήστε μια απάντηση