ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 11 ΜΑΪΟΥ

11 Μαΐου

330.—Ο Μέγας Κωνσταντίνος τελεί με επιβλητική επισημότητα και μεγαλοπρέπεια τα εγκαίνια τής Κωνσταντινουπόλεως, την οποίαν είχε προικίσει εν τω μεταξύ με πολλά κτήρια και εξωραϊστικά έργα. Η Νέα Ρώμη που είχε θεμελιώσει το 324 ο Κωνσταντίνος Α’ ο Μέγας στην θέση τής αποικίας των Μεγαρέων Βυζάντιο, μετονομάζεται σε Κωνσταντινούπολη. Εδώ τέθηκαν τα θεμέλια γιά την ιστορία τής μετέπειτα (Ανατολικής) Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τής Κωνσταντινουπόλεως. Από τις 11 Μαΐου τού 330 έως την κατάκτησή της από τις οθωμανικές ορδές, η Αυτοκρατορία έζησε συνολικά 1.123 χρόνια και δεκαοκτώ ημέρες. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τού Μεσαιωνικού ελληνισμού (αποκαλούμενη τα νεώτερα χρόνια από τους Δυτικούς «Βυζάντιο»), παρά τις όποιες αντιλήψεις ορισμένων, είναι θρύλος. Όποιος ασχολείται με την πορεία της, αποδίδει φόρο τιμής στον παρεξηγημένο πολιτισμό της, που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ επαρκώς.

482.—Ημερομηνία γεννήσεως τού μετέπειτα Αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’.

912.—Απεβίωσε ο Λέων Στ΄ ο Σοφός, Αυτοκράτορας τής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Γεννήθηκε το 866 και ήταν γυιός τού ιδρυτή τής Μακεδονικής δυναστείας Βασίλειου Α΄· ανέλαβε την εξουσία σε ηλικία είκοσι ετών, μετά τον θάνατο τού πατέρα του, χωρίς όμως να κληρονομήσει κανένα από τα πρακτικά προτερήματα τού πατέρα του. Ο πατέρας του ήταν αμόρφωτος αλλά πρακτικός άνθρωπος, ενώ ο γυιός λογιότατος αλλά εντελώς άπραγος. Γι’ αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο το γεγονός ότι το κράτος στα χρόνια αυτής τής βασιλείας υπέστη τρομερές συμφορές. Γνωστός γιά την μόρφωσή του, εξ ου και το προσωνύμιο Σοφός, τον επεισοδιακό τέταρτο γάμο του με την Ζωή Καρβονοψίνα, την Στρατιωτική Πραγματεία «Τακτικά» που άφησε στον γυιό του Κωνσταντίνο Ζ΄ Πορφυρογέννητο, και το νομοθετικό του έργο επί τού Εκκλησιαστικού, Αστικού και Ποινικού Δικαίου. Σε στρατιωτικό επίπεδο, επί τής βασιλείας του η Αυτοκρατορία είχε να αντιμετωπίσει τις επιδρομές των βούργαρων στην Θράκη, και των Αράβων, οι οποίοι μάλιστα έφτασαν μέχρι την Θεσσαλονίκη και την λεηλάτησαν.

.—Ο Αλέξανδρος, γυιός τού Αυτοκράτορα Βασίλειου Α΄ τού Μακεδόνα και τής Ευδοκίας, διαδέχεται τον αδελφό του Λέοντα Στ΄. Στο σύντομο διάστημα τής βασιλείας του, δεν έκανε τίποτα το εξαιρετικό. Αυτό που συνέβη ήταν ότι, ενώ ο αδελφός του Λέοντας Στ΄ είχε κατορθώσει να ελέγξει τους βούργαρους, μετά τον θάνατό του οι αντιθέσεις που προέκυψαν γιά την διαδοχή και η ανώμαλη εν γένει εσωτερική κατάσταση, έγιναν αφορμή να ξεκινήσει ο βούργαρος Συμεών, νέους πολέμους κατά τής Αυτοκρατορίας. Επί δεκαπέντε χρόνια προκάλεσε με τις επιδρομές του μεγάλες καταστροφές στις ευρωπαϊκές περιοχές, φθάνοντας στον Κορινθιακό κόλπο, και μέχρι τα τείχη τής Βασιλεύουσας.

925.—Απεβίωσε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Νικόλαος ο Μυστικός. Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια τής Κάτω Ιταλίας και έγινε Πατριάρχης το 901. Ετάφη στην Μονή Γαλακρηνών, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο και τιμούμε την μνήμη του στις 16 Μαΐου. Ως  επικεφαλής επιτροπής τού ανήλικου διαδόχου Κωνσταντίνου Ζ΄ Πορφυρογέννητου,  διαδραμάτισε σημαντικό πολιτικό ρόλο στα τεκταινόμενα, και ιδίως στους πολέμους κατά των βούργαρων.

1766.—Τρομερός σεισμός έπληξε γιά ακόμη μία φορά την σκλαβωμένη Βασιλεύουσα. Ήταν ημέρα Πέμπτη, όταν ο Εγκέλαδος επί δύο ολόκληρα λεπτά έσειε την γη, με μέγεθος το οποίο έφτασε τα 6,8 Ρίχτερ. Πολλά σπίτια κατέρρευσαν και θάφτηκαν κάτω απ’ αυτά οι ένοικοί τους. Όλοι οι χριστιανικοί ναοί υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Καταστράφηκαν επίσης πολλά τουρκικά τζαμιά. Σαν να μην έφθαναν οι καταστροφές από τον σεισμό, ακολούθησε καταιγίδα κατά την οποία «…. έπεσαν κεραυνοί και πολλά οσπίτια ενέπρησαν.» Στις 18 Μαΐου υπάρχει «ενθύμηση» γιά νέο φρικώδη σεισμό, αλλά το κακό ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουλίου (βλ. ημ.).

1771.—Σαν σήμερα γεννήθηκε  η Υδραία λεοντόκαρδη καπετάνισσα Λασκαρίνα Πινότση – Μπούμπουλη. Έζησε μέσα στην θάλασσα, παντρεύτηκε δύο φορές γενναίους καπετάνιους που έχασαν ηρωικά την ζωή τους πολεμώντας την μάστιγα των βερβερίνων πειρατών, πρόσφερε στην πατρίδα γεννώντας επτά Ελληνόπουλα, και η ίδια πολέμησε με θάρρος και αυταπάρνηση, διαθέτοντας όλη της την περιουσία στον Αγώνα· πέθανε άδοξα και άδικα εκτός μάχης, στην αυλή τού σπιτιού της, στις 22 Μαΐου τού 1825. Οι Ρώσοι, μετά τον θάνατό της, τής απένειμαν τον τίτλο τής «Ναυάρχου», έναν τίτλο με παγκόσμια μοναδικότητα γιά γυναικεία μορφή.  

1788.—Κουρσάρικα πλοία τού στολίσκου τού Κατσώνη υπό ρωσική σημαία, ερχόμενα από Τεργέστη «παραβίασαν» τα νερά τής Ζακύνθου. Υπό το βλέμμα των απαθών Βενετών, οι οποίοι δεν έφεραν εμπόδια ούτε κατά την διέλευσή τους, την ίδια κιόλας ημέρα αιχμαλώτισαν πειρατικό δουλιτσινιώτικο τού εγκληματία Λίκου, στο Κερί, και το πυρπόλησαν μέσα στο λιμάνι τής Ζακύνθου. Τον είχε βάλει στο μάτι ο Κατσώνης κυνηγώντας τον παντού (βλ. & 14/5ου). Ενθουσιασμός από τους Έλληνες κατοίκους.

1791.—Στην αναφορά του προς τον Γάλλο υπουργό Ναυτικών, ένας ομοεθνής του, ιππότης, γνωστοποιεί ότι συνάντησε στην Λάρνακα τής Κύπρου δύο ρωσικά πειρατικά (ενν. με ρώσικη σημαία) τα οποία ανήκαν στους Επτανήσιους Ανδρέα και Φώτη Λυκιαρδόπουλο. Η δράση των Επτανήσιων ναυτικών ήταν τεράστια εκείνη την εποχή, περισσότερο δε των κατοίκων τής Κεφαλλονιάς, οι οποίοι είχαν έντονη συμμετοχή στην πειρατεία τόσο μεμονωμένα όσο και σε συνεργασία με τον θρυλικό Λάμπρο Κατσώνη.

1806.—Στην Θεσσαλονίκη, οι γενίτσαροι συλλαμβάνουν τον Άγιο Αργύρη ή Αργυρό και τον βασανίζουν ανηλεώς. Θανατώθηκε στην αγχόνη, σε ηλικία 18 ετών.

1821.—«Ἐκομίσθη εἰς Ὀδυσσὸν ἐκ Κωνσταντινουπόλεως ὁ νεκρός τοῦ Πατριάρχου Γρηγορίου τοῦ Ε΄ ὑπὸ τοῦ Κεφαλλῆνος πλοιάρχου Νικολάου Παπαδοπούλου Σκλάβου». Μετά τον απαγχονισμό, επί τρεις ημέρες έμεινε το άγιο σκήνωμα τού εθνομάρτυρα στα χέρια τού άγριου όχλου και των Εβραίων, μέχρις ότου στις 13 Απριλίου, το έριξαν στην θάλασσα τού Κεράτιου κόλπου. Το Σάββατο τού Θωμά, 16 Απριλίου, ανέλπιστα προσκολλήθηκε στο πλοίο τού  Κεφαλλονίτη Νικ. Σκλάβου και μέσα στην γενική τού πληρώματος συγκίνηση, μεταφέρθηκε στην Οδησσό.

.—Συνεδριάζουν όλοι οι εκπρόσωποι των επαναστατικών σωμάτων Θεσσαλίας. Η συνέλευση  αυτή ονομάστηκε «Βουλή τής Θετταλομαγνησίας» και πρόεδρο είχε τον Άνθιμο Γαζή, γραμματέα δε τον Ζαγοριανό, Φίλιππο Ιωάννου. Η βουλή αυτή εξέδωσε επαναστατική προκήρυξη, με την οποία καλούσε τους υπόδουλους χριστιανούς τού κάμπου τού Βελεστίνου, τού Αλμυρού, των 24 χωριών τού Πηλίου, τού Βόλου, να ξεσηκωθούν εναντίον των τούρκων. Σ΄ αυτή την προκήρυξη χρησιμοποιήθηκε γιά πρώτη φορά ως σφραγίδα το έμβλημα τού Αγώνα τής Μαγνησίας το 1821.

1825.«Παρεδόθη δυνάμει τῆς ἀπό 6 ἰδίου μηνὸς ὑπογραφείσης συνθήκης τὸ φρούριον Νεοκάστρου ἐκ τὸν Ἰμβραὴμ πασᾶν, ἐκρατήθησαν δ’ αἰχμάλωτοι οἱ Παναγ. Γιατράκος καὶ Γ. Μαυρομιχάλης». Τις διαπραγματεύσεις που κράτησαν ημέρες, ανέλαβε ο Μακρυγιάννης ο οποίος διαχειρίστηκε επιδέξια τον Ιμπραήμ. Όμως, παρά την συνθήκη,  ο Ιμβραήμ, έσφαξε 63 από τους αποχωρούντες και κράτησε τους Γ. Μαυρομιχάλη και Π. Γιατράκο ως ομήρους γιά να τους ανταλλάξει αργότερα με τους ευρισκόμενους στα χέρια των Ελλήνων πασάδες τού Άργους, Αλλήν, και τού Ναυπλίου Σελήμ.

1828.—«Μάχη ἔξω τοῦ Αἰτωλικοῦ καὶ φυγὴ Ἑλλήνων. Ἐν αὐτῇ ἐπληγώθη θανασίμως ὁ φιλέλλην πλοίαρχος Ἄγγλος Ἄστυγξ». Ο Άστυγξ από τον Μάρτιο τού 1828, είχε οργανώσει τον κανονιοβολισμό τού Αιτωλικού, προπύργιο τού Μεσολογγίου. Στην κρίσιμη τελική επίθεση εγκατέλειψε την ασφάλεια τής “Καρτερίας” και έλαβε μέρος στην μάχη, οδηγώντας την επίθεση από την πρώτη γραμμή. Πληγώθηκε ελαφρά αλλά δυστυχώς λόγω ελλείψεως νοσοκομειακής περιθάλψεως, πέθανε στις 20 Μαΐου 1828.

1832.—Οι τρείς Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία), υπογράφουν Συνθήκη στο Λονδίνο με τον βασιλέα τής Βαυαρίας. Η συνθήκη αφορούσε την διαδοχή τού στέμματος στην Ελλάδα, το καθεστώς, την ανάληψη δανείου, καθώς και τα όρια τής χώρας μας.

.—Η «Εθνική Εφημερίς» παρουσιάζει τον κατάλογο των νέων υπουργών, ο οποίος προέκυψε μετά από πολλές διαφωνίες και φιλονικίες. Οικονομικών ανέλαβε ο Μαυροκορδάτος, Εξωτερικών ο Τρικούπης, ο Ζωγράφος των Στρατιωτικών, Δικαιοσύνης ο Κανάρης, Εσωτερικών ο Χρηστίδης και ο Ρίζος Νερουλός αυτό των Εκκλησιαστικών. Το πρόβλημα των κενών ταμείων παραμένει άλυτο.

1840.—Μετὰ ἀπὸ τὸ ξέσπασμα τῆς λαϊκῆς ὀργῆς γιὰ τὴν ‘’Συνθήκη Φιλίας, Ἐμπορίου καὶ Συμμαχίας’’ μὲ τὴν τουρκία, τὸ ὑπουργικὸ συμβούλιο ἀναγκάστηκε νὰ τὴν ἀπορρίψῃ, ἐνῷ τὸ Συμβούλιο τῆς Ἐπικρατείας ἀρνήθηκε νὰ τὴν ἐπικυρώσῃ. Τὸ γεγονὸς ὅτι τὸ κείμενο τῆς συνθήκης ἀνακοινώθηκε μετὰ τὴν ὑπογραφὴ της, ὁπότε καὶ διαπιστώθηκε ὅτι ἦταν ἐπιζήμιο γιὰ τὰ ἑλληνικὰ συμφέροντα, ξεχύλησε τὴν λαϊκὴ ὀργή μὲ ἀποτέλεσμα τὴν ἀπόρριψη καὶ μὴ ἐπικύρωσή της άπὸ τὸ ὑπουργικὸ συμβούλιο καὶ τὸ Συμβούλιο Ἐπικρατείας ἀντιστοίχως. Ὁ Ὄθων ἐμμέσως ἀποδοκίμασε τὸν ὑπουργὸ Ἐξωτερικῶν Κωνσταντῖνο Ζωγράφο, διότι βάσει ὅσων ὑποστηρίχθηκαν ἀπὸ παράγοντες τῶν Ἀνακτόρων, δὲν τοῦ εἶχε δώσει προκαταβολικὴ ἐξουσιοδότηση γιὰ νὰ ὑπογράψῃ συνθήκη, ἀλλὰ μόνον περιωρισμένη ἐντολὴ «νὰ κάμῃ τὰ ἀναγκαῖα βήματα μιᾶς ἐμπορικῆς συνθήκης».

1854.—Ο Αχμέτ Πασάς καταλαμβάνει την Σκουληκαριά Άρτας, τελευταίο προπύργιο των επαναστατών τής Ηπείρου.

1879.—Ο Σούτσος Δημήτριος αναλαμβάνει δήμαρχος Αθηναίων. Η πρώτη θητεία του έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου τού 1883 όπου ανέλαβε και πάλι ο ίδιος έως τις 30 Σεπτεμβρίου 1887. Έμεινε στην ιστορία ως ο «Δήμαρχος των Λούστρων», διότι υποστηριζόταν κυρίως από την εργατική τάξη και τις επαγγελματικές «φατρίες» τού Ψυρρή.

1886.—Αιχμαλωτίζονται από τους τούρκους 280 στρατιώτες τού πέμπτου Τάγματος Ευζώνων στην Κούτρα τής Θεσσαλίας και ανατρέπεται ένας λόχος στο Πατσό (Κάτω Όλυμπος).

1896.—Ο χριστιανικός πληθυσμός των Χανίων ο οποίος αποτελούσε μειονότητα στην πόλη, υπέστη μεγάλη σφαγή από τους κτηνώδεις τούρκους. Όπως επίσης και τον επόμενο χρόνο, οπότε και πυρπολήθηκαν τα κοινοτικά καταστήματα απέναντι από τον καθεδρικό ναό τα οποία περιλάμβαναν το επισκοπικό μέγαρο και το παρθεναγωγείο. Τότε ξέσπασε η Επανάσταση του 1897-1898. 

1907.—Σαν σήμερα φονεύθηκε ο Αρκάδας Μακεδονομάχος Ζαχαριάς Ανδρούτσος ή Παπαδάς (καπετάν Φούφας), σε επίθεση κατά των βούργαρων κομιτατζήδων στο Παλαιοχώρι Κοζάνης. Μαζί με αυτόν άφησαν την τελευταία τους πνοή και τέσσερεις από τους συμπολεμιστές του. Τον Απρίλιο, το Σώμα τού καπετάν Φούφα συναντήθηκε με αυτό τού Φαληρέα (καπετάν Ζάκα) στο Μουρίκι, οπού αποφασίστηκε η προσβολή τού Παλαιοχωρίου με δύναμη 60 ανδρών. Η μάχη διεξήχθη το βράδυ τής 11ης Μαΐου και είχε σοβαρότατες απώλειες γιά τους Έλληνες. Σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, η Κοινότητα, το 1932 μετονόμασε το χωριό από Παλαιοχώρι σε Φούφας (βλ.&8/5).

.—Ο Μάρκος Πεϊτσίνης, δάσκαλος τού Παλαιοχωρίου την βραδιά τής συμπλοκής τού σώματος Φούφα (άλλη αναφερόμενη ημερομηνία είναι η 8η), συνελήφθη από τους κομιτατζήδες και τους τούρκους και οδηγήθηκε στις φυλακές των Σερβίων ως άμεσος συνεργάτης τού ανθυπολοχαγού Παπαδά και εκτοπίστηκε στον Μούδρο. Απελευθερώθηκε με την παρέμβαση των Ελληνικών Προξενείων Μοναστηρίου και Σερβίων και συνέχισε τον αγώνα αναγνωρισθείς ως Μακεδονομάχος Γ΄ Τάξεως.

.—Συμμορία βούργαρων εδρεύουσα στην Αν. Μακεδονία, φονεύει τον Αναστάσιο, αδελφό τού οργανωτή τού Μακεδονικού Αγώνα περιφέρειας Ηράκλειας (Τζουμαγιάς), Δημήτρη Ρότσικα.

1913.—Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος δηλώνει ότι, αν και η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι κρίσιμη, εντούτοις πιστεύει ότι δεν θα διασπαστεί ο Βαλκανικός Σύνδεσμος.

1919.—Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει το Νυμφαίον πλησίον τής Σμύρνης.

1920.—Σ’ ολόκληρο το Μέτωπο στην Μικρά Ασία γίνεται δράση περιπόλων.

1921.—Οι Ελληνικές δυνάμεις στο Μέτωπο τής Μικράς Ασίας συνάπτουν σφοδρή μάχη εναντίον των τούρκων παρά το Νασίς.

1922.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μικρά Ασία, προβαίνει σε αναγνωριστικές επιχειρήσεις.

1932.—Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος πετυχαίνει την έγκριση παρατάσεως τής θητείας των απερχομένων μελών τής Γερουσίας.

1933.—Ο Ιωάννης Μεταξάς και αρκετοί βουλευτές τού Λαϊκού Κόμματος, προτείνουν την δίωξη τού Ελευθέριου Βενιζέλου ως ηθικού αυτουργού τού κινήματος Πλαστήρα, που έλαβε χώρα στις 6 Μαρτίου.

1934.—Αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ εργατών και αστυνομίας σημειώνονται στην Καλαμάτα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερεις εργάτες και να τραυματιστούν πολλοί περισσότεροι.

1935.—Με νομοσχέδιο αποφασίζεται η σύσταση ενός νέου σώματος στις τάξεις τής Αστυνομίας, αυτό τής Τουριστικής Αστυνομίας.

.—Στα πλαίσια ενισχύσεως τής Πολεμικής Αεροπορίας, αποφασίζεται πανελλήνια διενέργεια εράνου.

1941.—Οι Γερμανοί ενεργούν αλλεπάλληλες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον τού αεροδρομίου Μάλεμε (Κρήτης), το οποίο υπεράσπιζαν Βρετανοί και Έλληνες στρατιώτες.

.—Νέος Δήμαρχος Αθηναίων ο Κωνσταντίνος Μέρμιγκας. Η θητεία τού νέου Δημάρχου θα διαρκέσει έως την 1η Αυγούστου τού 1941, γιά να παραδώσει τελικά την σκυτάλη στον Άγγελο Γεωργάτο.

.—Ο μακεδονομάχος Μάρκος Π. Πεϊτσίνης, δάσκαλος τού χωριού Φούφα (πρώην Παλαιοχώρι) και συνεργάτης τού οπλαρχηγού καπετάν Φούφα κατά την διάρκεια τού Μακεδονικού αγώνα, βλέποντας τους βούργαρους να υψώνουν στο Δημοτικό Κατάστημα Φούφα την βουργάρικη σημαία, φώναξε «Εδώ είναι Ελλάδα, δεν επιτρέπω να υψωθεί βουργάρικη σημαία» και την κατέβασε, προκαλώντας την μήνη βούργαρων και Ιταλών.

1944.—Στην Βοιωτία, οι σφαγείς τού Έθνους Γερμανοί, εκτελούν εκατό (100) ομήρους και ανάμεσά τους δέκα γυναίκες.

1945.—Παράδοσις των εχθρών και απελευθέρωσις Καλύμνου (βλ.&9/5).

.—Την ίδια ημέρα, δυνάμεις τού Ιερού Λόχου εγκαθίστανται στην απελευθερωμένη Λέρο (βλ.&9/5).

1947.—Μητρόπολις Φθιώτιδος. Επειδή ο Ιερέας Γεώργιος Καλώτσος ύψωσε την φωνή εναντίον τού κομμουνισμού και των οπαδών του, οι συμμορίτες οι οποίοι είχαν στην κυριαρχία τους το χωριό του, τον «προειδοποίησαν» ότι κοντά είναι η τελευταία του στιγμή. Τον δολοφόνησαν στην θέση «Πλατανάκι» με μία σφαίρα στο κεφάλι, αφού προηγουμένως οι βασανιστές του τον κατακρεούργησαν.

1958.—Στις εκλογές που διεξάγονται, νικητής είναι η Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (Ε.Ρ.Ε.) τού Κωνσταντίνου Καραμανλή με ποσοστό 41,16%. Το αριστερό κόμμα τής Ε.Δ.Α. αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση θα αναλάβει τα καθήκοντά της στις 17 Μαΐου.

1959.—Κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής πτήσεως, αεροσκάφη μας συγκρούστηκαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να πέσουν ανατολικά τής Επιδαύρου και να σκοτωθούν οι χειριστές, Στυλιανός Γραφάκος και Σκούρας Ευάγγελος. http://www.pasoipa.org.gr/

1961.—Τροποποιείται ο νόμος περί τού δικαιώματος ψήφου στους στρατιωτικούς.

1962.—Πρόταση μομφής κατά τής ελληνικής Κυβερνήσεως καταθέτει η Ένωση Κέντρου.

1965.—Αρχίζουν στο Λονδίνο οι τριήμερες διυπουργικές συνεδριάσεις, οι οποίες αφορούν τα ελληνοτουρκικά.

1976.—Ο ανθέλληνας πρόεδρος τής Γιουγκοσλαβίας Γ. Τίτο, έρχεται επίσημα στην Αθήνα γιά συνομιλίες.

.—Ο Εγκέλαδος χτυπά την Ζάκυνθο με μέγεθος το οποίο έφθασε τα 6,5 Ρίχτερ. Προκάλεσε αρκετές ζημιές.

1982.—Αρχίζουν στο Αλγέρι οι επίσημες συνομιλίες μεταξύ τού Έλληνα πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και τού Αλγερινού ομολόγου του, Αμπντελγκανί, με επίκεντρο διάφορα οικονομικά ζητήματα. Θα καταλήξουν στις 13/5 σε συμφωνία οικονομικής, επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας, η οποία θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ Α’101/1986. Η έναρξη ισχύος τής συμφωνίας θα είναι η 16/3/1987.

.—Με νόμο τού Πα.Σο.Κ (1304/1982), καταργείται ο θεσμός των Επιθεωρητών των σχολείων και ορίζονται οι νέοι Σχολικοί Σύμβουλοι…

1984.—Το Συμβούλιο Ασφαλείας με το υπ. αριθμόν 550/84 ψήφισμά του, δικαιώνει την Κύπρο γιά την καταγγελία περί εποικισμού τής κατεχόμενης Αμμοχώστου από τούρκους (αγνώστου προελεύσεως από τα βάθη τής ανατολίας). Πέντε χρόνια νωρίτερα, στις 19/5/1979, ο γενίτσαρος Ρ. Ντεκτάς είχε συμφωνήσει με τον Κυπριανού γιά επιστροφή τής πόλεως, αλλά οι κεχρισμένοι εχθροί τού πολιτισμού αθέτησαν (όπως πάντα) την συμφωνία τους. Έτσι, το άλλοτε στολίδι τής Μεσογείου και τρίτη μεγαλύτερη πόλη τής Κύπρου με 39.000 κατοίκους, παρέμεινε πόλη φάντασμα.

1989.—Ο Άρειος Πάγος τάσσεται υπέρ τής εκδόσεως τού Ρασίντ, τον οποίο διεκδικούν οι Η.Π.Α. γιά τρομοκρατικές επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων.

1990.—Ο τελευταίος λευκός πρόεδρος τής Νοτίου Αφρικής, Φρεντερίκ Γ. Ντε Κλερκ, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

.—Απεβίωσε από καρδιακό επεισόδιο ο Στράτος Διονυσίου, ένας από τους γνωστότερους εκφραστές τού λαϊκού τραγουδιού. Παιδί προσφύγων από την Μικρά Ασία, ορφανός από πατέρα, έφυγε από την Νιγρίτα των Σερρών, και στην Θεσσαλονίκη έκανε τα πρώτα του βήματα στο τραγούδι. Η πρώτη του εμφάνιση σε Αθηναϊκή πίστα έγινε με την Καίτη Γκρέϋ. Την μεγάλη του δόξα γνώρισε το 1967, όταν άρχισε να συνεργάζεται με έναν από τους σπουδαιότερους συνθέτες του λαϊκού τραγουδιού, τον Άκη Πάνου.

1996.—Τέσσερεις χιλιάδες στρέμματα αγροτικής και δασικής εκτάσεως καταστρέφει η πυρκαγιά που ξεσπά στον Νομό Χανίων.

1999.—Πέθανε ο ποδοσφαιριστής τού ΠΑΟΚ και γιά πολλά χρόνια τού ΟΦΗ, Πέτρος Βουζουνεράκης. Καταγόταν από την Ιεράπετρα Κρήτης.

2005.—Πέθανε ο τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός τού ρεμπέτικου τραγουδιού, Μιχάλης Γενίτσαρης. Από το 1935 έως και το 1952 που αποσύρθηκε, έπαιξε επαγγελματικά μπουζούκι και συνεργάστηκε με τους περισσότερους καλλιτέχνες τής εποχής ως εκτελεστής και συνθέτης. Επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο, με την λεγόμενη “αναβίωση τού ρεμπέτικου” μετά την μεταπολίτευση.

2014.—Σαν σήμερα ο αστυνομικός από την Ηλεία, Βασίλειος Μαρτζάκλης, ενώ βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, δολοφονήθηκε από τον τσιγγάνο Βασίλη Λέντερη, λίγα μέτρα έξω από το σπίτι του στην Ανδραβίδα, στην προσπάθειά του να τον εμποδίσει να διαρρήξει οικία. Ο οπλισμένος τσιγγάνος τον μαχαίρωσε στην καρδιά και στον πνεύμονα θανάσιμα. Ο Βασίλειος Μαρτζάκλης είχε καταγωγή από την Ροδιά Πηνείας, νυμφεύθηκε και εγκαταστάθηκε στην Ανδραβίδα και ήταν πατέρας δύο παιδιών ηλικίας πέντε και έντεκα ετών. Υπηρετούσε στην δίωξη ναρκωτικών Πύργου, ενώ παράλληλα εκπαίδευε στην Ακαδημία ποδοσφαίρου τής Δάφνης Ανδραβίδας περισσότερα από 150 παιδιά τής περιοχής. Στην απολογία του, ο εγκληματίας είπε ότι βρισκόταν υπό την επήρεια χαπιών και ηρωίνης και δεν γνώριζε τί έκανε. Στις 20 Απριλίου τού 2015, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, συν τριάντα έτη γιά επί μέρους αδικήματα. Στις 14 Ιανουαρίου τού 2016, ο ισοβίτης βρέθηκε νεκρός μέσα στο κελί του.

2019.—Το Κύπελλο Ελλάδος στο ποδόσφαιρο κατέκτησε ο ΠΑΟΚ σαν σήμερα, επικρατώντας με 1 – 0 επί τής ΑΕΚ στον –κεκλεισμένων των θυρών– τελικό τής διοργανώσεως που διεξήχθη στο Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών. Με την νίκη αυτή, ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το 7ο κύπελλο τής ιστορίας και το πρώτο διπλό (νταμπλ) αυτής.

.—Έντονα αρνητικό είναι το ισοζύγιο τής φορολογικής πολιτικής τής τελευταίας τετραετίας βάσει  δημοσιευμάτων τού Τύπου σαν σήμερα. Αν και επιβλήθηκαν 29 νέες φορολογικές επιβαρύνσεις οι οποίες συνθέτουν το τοπίο τής εξοντωτικής υπερφορολόγησης, με το πρόσφατο πακέτο ελαφρύνσεων, ουσιαστικά η κυβέρνηση πήρε πίσω δύο από τις επιβαρύνσεις που είχε επιβάλει και πρόσθεσε μία νέα ελάφρυνση.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση