ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 25 ΜΑΪΟΥ

,

.

25 Μαΐου

,

477.—Φονικότατος και εξαιρετικά καταστρεπτικός σεισμός στην Βασιλεύουσα. Τα 7,0 Ρίχτερ ήταν αρκετά γιά να γκρεμίσουν πολυάριθμα κτήρια, στα συντρίμμια των οποίων θάφτηκε μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Μεγάλο όμως ήταν και το κακό το οποίο προκάλεσαν επιπλέον τα θαλάσσια σεισμικά κύματα, τα οποία ακολούθησαν. Παρέσυραν κτήρια, ζώα, αλλά και πολλούς ανθρώπους.  

861.—Ο πρώην Πατριάρχης Ιγνάτιος, μεταμφιεσμένος σε αχθοφόρο, καταφέρνει να δραπετεύσει από την Πρωτεύουσα γλυτώνοντας τον εξευτελισμό αλλά και την τιμωρία του.

1453.—Οι τούρκοι συνεχίζουν τον αδιάκοπο βομβαρδισμό τής Κωνσταντινουπόλεως από όλα τα σημεία. Την νύχτα, ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ επισκέφθηκε έφιππος διάφορα σημεία των εξωτερικών οχυρώσεων. Από τις μετακινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων, αντιλαμβάνεται ότι η τελική έφοδος επίκειται. Εκείνοι που τον περιστοιχίζουν τον βλέπουν να κλαίει σιωπηλά.

1571.—Οι τούρκοι πολιορκητές τής Αμμοχώστου στην Κύπρο, στέλνουν αγγελιαφόρους οι οποίοι προτείνουν την παράδοση τής πόλεως. Δραματικές ώρες γιά τους δύσμοιρους κατοίκους.

.—Η Ενετία συνάπτει μετά τού Πάπα και τής Ισπανίας Ιερή Συμμαχία, αποβλέπουσα στην εκδίωξη των τούρκων από τις χριστιανικές χώρες. Οι συζητήσεις των λεπτομερειών και σκοπών τής Συμμαχίας ήταν μακρές και περίπλοκες και έληξαν τον Μάιο τού 1571. Ως τόπος συναντήσεως τού χριστιανικού στόλου ορίσθηκε η Μεσσήνη στην Σικελία. Αποτέλεσμα αυτής τής συμμαχίας υπήρξε η γενομένη μετά από λίγο ναυμαχία τής Ναυπάκτου 

1574.—Υπογραφή τής Συμμαχίας τής Ρώμης, μεταξύ Ισπανίας, Ενετικής Δημοκρατίας και Πάπα, με σκοπό την καταπολέμηση των τούρκων.

1602.—Μικρός στόλος κουρσάρικων τής Φλωρεντίας ανακαλύπτει τρείς τούρκικες γαλέρες κοντά στην Σάμο, τις οποίες εκδιώκει και αιχμαλωτίζει. Δύο από τα πλοία έρχονταν από την Αλεξάνδρεια, κατάφορτα με εμπορεύματα, δώρα γιά τον γιό τού σουλτάνου, αλλά και 1500 καντάρια πυρίτιδας. Η πυρίτιδα είχε προορισμό την Θεσσαλονίκη με τελικό σημείο το μέτωπο τής Ουγγαρίας. Το τρίτο πλοίο ήταν τής Κω με εμπορεύματα γιά την Πόλη.

1612.—Ο στόλος των κουρσάρικων πλοίων των Φλωρεντινών πιάνει τούρκικο πλοιάριο κοντά στο νησί Μαντριά, από το οποίο αιχμαλωτίζει πέντε άνδρες ως σκλάβους. Τις επόμενες ημέρες κτύπησαν άλλα δύο με επιπλέον πέντε σκλάβους, ενώ μόλις την χθεσινή πραγματοποίησαν σκληρή επίθεση σε χωριό απέναντι τής νήσου Κω (βλ. 24/5).

1719.—Δύο μεγάλες σεισμικές δονήσεις σκορπούν τον θάνατο και την καταστροφή στην τουρκοκρατούμενη Βασιλεύουσα. Με διαφορά μιάς ώρας και μέγεθος – τής ισχυρότερης – που έφτασε τα 6,8 Ρίχτερ, κατερείπωσαν την Πόλη με ζημιές έως την Νικομήδεια, και τους νεκρούς να φθάνουν τους χίλιους. Επί τρείς ολόκληρες ημέρες το φαινόμενο ήταν σε έξαρση στην περιοχή.

1814.—Επί Μητροπολίτη Βελεγράδων Ιωάσαφ Β’, ολοκληρώνεται η οικοδόμηση τής Ιεράς Μονής Κοσμά τού Αιτωλού στο Βεράτιο στην Βόρειο Ήπειρο, στην οποία μάλιστα βρίσκεται και ο τάφος τού Αγίου και Εθναποστόλου. Την εντολή γιά την δόμηση τής Ι. Μονής έδωσε ο ίδιος ο Αλή Πασάς, στις 12/9/1813 (βλ. ημ.), συμβάλλοντας οικονομικά και ζητώντας από τους Έλληνες τής περιοχής να συνδράμουν επίσης. Στο ρημαγμένο και συλημένο από τους αλβανούς μοναστήρι, ο Αλή είχε φτιάξει μέχρι σχολείο ενώ κατ’ εντολήν του έγινε ανακομιδή των οστών και μεταφέρθηκε ο τάφος τού Αγίου ο οποίος βρίσκεται κατά μήκος τού (κατεστραμμένου) ναού των Εισοδίων τής Θεοτόκου, στο κέντρο μικρού δωματίου το οποίο σχετικώς προσφάτως στεγάστηκε (…)

1821.—Ο οπλαρχηγός Βαρνακιώτης ξεσηκώνει το Ξηρόμερο (Ακαρνανία) στον Αγώνα. Το γεγονός ότι η περιοχή βρισκόταν κοντά στην Ήπειρο όπου υπήρχαν ισχυρές τουρκικές δυνάμεις, έπαιξε ρόλο στην καθυστέρηση τής ενάρξεως. Κατά τον ιστορικό Φιλήμονα, ο Βαρνακιώτης, «αναποφάσιστος εδείκνυτο ως προς τον πόλεμον και μάλλον την αποτυχίαν αυτού εθεώρει αναπόφευκτον ως εκ των μικρών δυνάμεων τής Ελλάδος». Οι νίκες όμως των Ελλήνων στην Γραβιά και στο Βαλτέτσι, ενθάρρυναν τον Βαρνακιώτη, και στις 25 Μαΐου, από το Ξηρόμερο απηύθυνε επαναστατική προκήρυξη με την οποία καλούσε κυρίως τους προεστούς αλλά και όλους τους κατοίκους τού Ξηρομέρου να αγωνιστούν γιά την ελευθερία.

.—«Κανονιοβολισμός από ξηράς και θαλάσσης τού Φρουρίου Ναυπάκτου εκ μέρους των Ελλήνων. Δράσαντες αρχηγοί εν αυτή ήσαν οι Ανδρέας Μιαούλης, Νικόλαος Γκίκας Μπότασης, Διαμαντής Χορμόβας, Κ.Σιαδήμας και Γ. Πιλάλας».

1822.—«Άφιξις Νούτση και Παλάσκα εις το χωρίον Δρακοσπηλιά τού Δήμου Ηρακλείας τής Επαρχίας Φθιώτιδος και θάνατος αυτών υπό τού Οδυσσέως Ανδρούτσου». Αντιλαμβανόμενος ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ότι σχέδιο τής κυβέρνησης ήταν η δολοφονία και όχι η σύλληψή του, προέβη στην θανάτωση των απεσταλμένων Αλ. Νούτσου και Χρ. Παλάσκα. Το συμβάν έγινε στην Δρακοσπηλιά Υπάτης, εκεί όπου ήταν η έδρα τού Οδυσσέα.

1823.—Ο Χοσρέφ πασσάς, ηγούμενος ισχυράς μοίρας τού τουρκικού στόλου, καταπλέει εις Κάρυστον και αποβιβάζει στίφη γενιτσάρων, που ενούνται με τους στρατιώτας τού Ομέρ μπέη και αρχίζουν την συστηματικήν εξόντωσιν τού ελληνικού πληθυσμού. Οι γενίτσαροι εθανάτωναν με μαρτύρια τους άνδρας, ήνοιγαν τας κοιλίας εγκύων γυναικών και αποσπούσαν με τα χέρια των από τα σπλάγχνα των τα έμβρυα, διεμέλιζον μικρά παιδιά, απεγύμνωναν παρθένους και νεαράς γυναίκας και τας εβίαζαν εμπρός εις τα μάτια των δεμένων συζύγων, πατέρων και αδελφών των. Τόση ήτο η αποθηρίωσίς των, ώστε ο ίδιος ο Ομέρ μπέης συνεκινήθη και έκρυψε πολλούς Έλληνας και Ελληνίδας εις τον γυναικωνίτην τού σπιτιού του. Το παράδειγμά του, εμιμήθησαν και άλλοι ισχυροί τούρκοι τής Καρύστου.

.—Σφαγές Ελλήνων σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα από τους τούρκους.

.—Οι τούρκοι τού φρουρίου Κισσάμου παραδίδονται εις τους Έλληνας. «Οι Χατζή Δερβίσης Γενιτσάραγας, Χασάν Αγάς Καραγγιόγλου Εμιναγαδάκης, παρέδοσαν το φρούριον Κισσάμου διά συνθήκης εις τον Αρμοστήν τής Κρήτης Μανώλην Τομπάζην». 

1825.—Ο Βρετανός τυχοδιώκτης Εδουάρδος Τρελώνυ, ενώ έψαχνε κάποιον θησαυρό στην σπηλιά τού Ανδρούτσου,  έπεσε θύμα δολοφονικής επιθέσεως από δύο συμπατριώτες του (Fenton και Whitcombe). Τον Τρελώνυ (Trelawny) συνόδευαν διάφοροι Ευρωπαίοι στο εγχείρημά του, οι οποίοι ήσαν προσκείμενοι στον Μαυροκορδάτο.

.—Την ίδια ημέρα, στο Ναύπλιο, έφτασε η πρώτη δόση από το δεύτερο δάνειο τής κυβέρνησης από την Αγγλία. «Έφθασεν εις Ναύπλιον το α΄ μέρος τού β΄δανείου». 

1827.—«Ο Ιμβραήμ πασάς εις Ρίον».

.—Ο Ι. Καποδίστριας λαμβάνει επιστολή από τον αδελφό του Βιάρο, ο οποίος του γνωστοποιεί (ανεπίσημα) την εκλογή του ως Κυβερνήτη τής Ελλάδος. Η οικογένεια Καποδίστρια είχε καταγωγή από την περιοχή τού Αργυροκάστρου στην Β. Ήπειρο, με ρίζες τις οποίες συναντούμε ήδη αμέσως μετά την πρώτη Άλωση τού 1204.

1828.—Εις τα στενά Χαλάρων Κρήτης, έγινε σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων και τούρκων. Εις την μάχην ενίκησαν οι Έλληνες. «Μάχη προς τα στενά των Χαλάρων τής Κρήτης και νίκη Κρητών. Ταύτην διεξήγαγον οι Παλιός Τσιριντάκης, Π. Παπαδάκης, Εμ. Βουγιουκλάκης, Μ. Μουστάκας, Εμ. Νταλαβέρης, Μ. Κόρακας, Κ. Βενέρης, Ν. Γαλανός, Αν. Βούρβαχης, Ι. Δεληγιάννης και Ξενοθοδωρής, κατά Μουσταφάπασα. Συνελήφθη αιχμάλωτος και εθανατώθη ο Τζιτζιφανός Ομέρ Αγάς».

1832.—Κατόπιν τής υπογραφής Συνθήκης με τις Μεγάλες Δυνάμεις, υπογράφεται ταυτόχρονα η παροχή δανείου 60 εκατ. δραχμών. Δυστυχώς, οι άτιμοι Ευρωπαίοι, κράτησαν τις δύο πρώτες δόσεις προς εξόφληση παλαιότερων δανείων αλλά και αποζημιώσεων προς την τουρκία (…), ενώ Αγγλία και Γαλλία (με την προθυμία τού ανθρώπου τους Άρμανσπεργκ) αντιτίθεντο ακόμη και γιά την 3η δόση. Ευτυχώς, ο Όθων κατάφερε την σύναψη δύο δανείων από την Βαυαρία και έσωσε την δεινή κατάσταση στην οποία επήλθε η χώρα. Τα δάνεια ήταν προσωπικά τού ίδιου τού βασιλιά Όθωνα, κι’ έγιναν κρυφά από τον πατέρα του.

1834.—Οι Θ. Κολοκοτρώνης και Δ. Πλαπούτας εισάγονται εις δίκην με την κατηγορίαν ότι παρεσκεύαζον εμφύλιον πόλεμον και ότι ενήργουν «επί σκοπώ καταργήσεως τής Υψηλής Αντιβασιλείας, ήγουν επί σκοπώ καταργήσεως τού καθεστώτος πολιτεύματος». Το δικαστήριον, με πλειοψηφίαν μιάς μόνον ψήφου (μειοψηφισάντων τού Μακεδόνος προέδρου τού δικαστηρίου, Α. Πολυζωίδου και τού Ζακύνθιου δικαστού Γ. Τερτσέτη), κατεδίκασεν αμφοτέρους εις θάνατον, ποινή η οποία μετετράπη εις εικοσαετή ειρκτή. Μετά την ενηλικίωσίν του, ο Όθων απένειμε πλήρη χάριτα εις τους καταδικασθέντας και ετίμησε πολλαπλώς τον Γέρο τού Μοριά.

1857.—Ο Σπυρίδων Μπενιζέλος είναι ο νέος Δήμαρχος Αθηνών. Η θητεία του έληξε στις 3 Δεκεμβρίου τού ιδίου έτους όπου τον διαδέχθηκε ο Γεώργιος Σκούφος.

1863.—Εις τα ανάκτορα τής Κοπεγχάγης, εγένετο, παρουσία τής ελληνικής αντιπροσωπείας εκ των Κ. Κανάρη, Θ. Ζαΐμη και Δ. Γρίβα, η επίσημος τελετή αποδοχής τού ελληνικού στέμματος υπό τού πρίγκιπος Γουλιέλμου-Γεωργίου τής Δανίας (Γεωργίου Α΄). Η εκλογή τού Γεωργίου Α΄ είχε επικυρωθεί από τις 18 Μαρτίου 1863 από την Εθνοσυνέλευση, κατόπιν Αγγλικής παραινέσεως. Στην Δανία ταξίδεψε ελληνική αντιπροσωπεία με σκοπό την συμβολική προσφορά τού στέμματος στον νεαρό Πρίγκιπα Χριστιανό Γουλιέλμο Φερδινάνδο Αδόλφο Γεώργιο, τού οίκου Γλύξμπουργκ τής Δανίας.

1898.—Αποχώρηση τού τουρκικού στρατού από την Θεσσαλία.

.—Την ημέρα ακριβώς τής αποχωρήσεως από την πόλη των τουρκικών στρατευμάτων, κυκλοφορεί και η εφημερίδα «Θεσσαλία». Αναδείχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες εφημερίδες τής ελληνικής περιφέρειας, με πολλούς ανταποκριτές και συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με μεγάλη κυκλοφορία. Το 1914 την έκδοση και διεύθυνση τής «Θεσσαλίας» ανέλαβε ο δημοσιογράφος Τάκης Οικονομάκης, δημοτικιστής και πρωτεργάτης τού εργατικού κινήματος, ο οποίος έδωσε στην εφημερίδα φιλελεύθερο προσανατολισμό.

1900.—Τα μακρόπνοα σχέδια διαμελισμού τής Ελλάδος. Στο Βουκουρέστι, μία οργάνωση με το όνομα «DRITA» έθεσε ως πρωταρχικό της στόχο τον διαχωρισμό των Ορθοδόξων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μεταξύ άλλων, οι ανθέλληνες προπαγάνδιζαν την εισαγωγή τής αλβανικής γλώσσας στην λατρεία τού Θεού, 14 χρόνια πριν την δημιουργία τής αλβανίας, ενώ γιά τους σκοπούς τους είχαν στρατεύσει – δημιουργήσει αντίστοιχους συλλόγους μέχρι στις Η.Π.Α. («Vatra», το 1912 στην Βοστώνη).

1901.—Ο Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ επανήλθε στον οικουμενικό θρόνο, καθώς εξελέγη γιά δεύτερη φορά Οικουμενικός Πατριάρχης, διαδεχόμενος τον παυθέντα Κωνσταντίνο Ε΄. Είχε εξαναγκασθεί σε παραίτηση στις 30 Μαρτίου τού 1884. Θα παραμείνει στον Θρόνο μέχρι την κοίμησή του, στις 13 Νοεμβρίου τού 1912.

1904.—Ο διευθυντής τής Αγγλικής αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, γνωστοποίησε στην επιτροπή εράνων, ότι στο Παλαιόκαστρο Ανατολικής Κρήτης ανακαλύφθηκαν σπουδαιότατα ευρήματα. Μεταξύ αυτών  δωρική επιγραφή με τον τελετουργικόν ύμνον προς το νήπιον Δία. Επίσης ανακαλύφθηκε και το ιερόν τού Δικταίου Διός καθώς και δύο εξαιρετικής τέχνης αγαλμάτια από ελεφαντόδοτο, Μινώων παίδων. Σκοπός των ανασκαφών στο Παλαιόκαστρο ήταν η ανεύρεσις τού ιερού τού Διός

.—Νέα σημαντικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην Κνωσό από τον Άρθουρ Έβανς και την Αγγλική αρχαιολογική Σχολή Αθηνών. Δυτικώς τού αρχαίου θεάτρου τής Κνωσού, βρέθηκαν πολυάριθμοι ενεπίγραφοι πίνακες που περιείχαν λεπτομέρειες γιά τα βασιλικά άρματα, καθώς και μεγάλος σωρός κεφαλών ορειχάλκινων βελών με τα λείψανα τριών ξύλινων κιβωτίων με επίσημες σφραγίδες. Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκαν έγγραφα και αντικείμενα κατ’ αντιπαράθεση.

1905.—Οι αιμοσταγείς βούργαροι συνεχίζουν την τρομοκρατία στην Μακεδονία. Νέο θύμα των αιμοβόρων ο 80ετής Έλλην Δημήτριος Τσακμάκης, τον οποίο κατακρεούργησαν στο αμπέλι του έξω από τα Γιαννιτσά.

.—Ὁ θάνατος τοῦ Μακεδονομάχου Ἰ. Καλογεράκη καὶ δύο ἀνταρτῶν τοῦ Σώματός του, από τουρκικὸ στρατιωτικὸ ἀπόσπασμα. Σὰν σήμερα ὁ Μακεδονομάχος Ἰ. Καλογεράκης καὶ δύο ἀντάρτες τοῦ Σώματός του, σκοτώνονται από τουρκικὸ στρατιωτικὸ ἀπόσπασμα. «Λόγῳ πληροφοριῶν ὅτι στὴν Δυτικὴ Μακεδονία εἶχαν φθάσει ἀπὸ τὴ Βουλγαρία οἱ συμμορίες τοῦ Μιχαήλωφ, Ποπώφ καὶ Τσακαλάρωφ, δυνάμεως ἑξῆντα ἀνδρῶν ἡ κάθε μία, ὁ ἀρχηγὸς Βάρδας ἐνίσχυσε τὸ σῶμα τοῦ καπετὰν Μακρῆ μὲ τὸ ἐξ ἐντοπίων ἀνταρτῶν σῶμα τοῦ καπετὰν Φιλώτα, δυνάμεως 13 ἀνδρῶν καὶ μὲ τὸ ἰσάριθμο σῶμα τοῦ Καλογεράκη. Τὸ ὀλιγάριθμο σῶμα τοῦ Καλογεράκη, ἔστησε ἐνέδρα, προκειμένου νὰ προσβάλῃ βουλγαρικὴ συμμορία. Προδόθηκε ὅμως στὶς τουρκικὲς ἀρχὲς καὶ ἀπόσπασμα τουρκικοῦ στρατοῦ, ποὺ κινήθηκε ἀπὸ τὸ Ἀμύνταιο τὸ προσέβαλε ξαφνικά, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ σκοτωθῇ ὁ Ἰωάννης Καλογεράκης καὶ δύο ἀντάρτες.»

.—Οι Κρήτες συναθροίζονται εκ νέου στον Θέρισο και καταθέτουν νέο υπόμνημα.

1911.—Η Βουλή ψηφίζει τον Νόμο ΓΨΠΓ΄ (Φ.Ε.Κ. 27.5.1911), με τον οποίο εγκρίνεται δαπάνη 140.000 δραχμών γιά την ανέγερση Βιβλιοθήκης τής Βουλής. Έως τότε στεγαζόταν σε επτά αίθουσες τής Παλαιάς Βουλής. Το κτήριο αναγέρθηκε στον περίβολο τού Βουλευτηρίου στην διασταύρωση των οδών Κολοκοτρώνη και Άνθιμου Γαζή.

1916.—Οι Συμμαχικές Δυνάμεις κηρύττουν μερικό θαλάσσιο αποκλεισμό τής χώρας (μεταξύ άλλων, απέκλεισαν το λιμάνι τής Θεσσαλονίκης), απαιτώντας την αποστράτευση τού κράτους των Αθηνών και την αποκατάσταση τής πολιτικής ομαλότητος. (!..)

.—Το 21ο Σύνταγμα Πεζικού εγκαταλείπει το Σιδηρόκαστρο (Μακεδονία), και, με τον φόβο τής εισόδου των βουργάρων, οι κάτοικοι το ακολουθούν εγκαταλείποντας επίσης την πόλη τους.

1917.—Οι Ιταλοί αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία τής αλβανίας, ενώ προελαύνουν προς τα Ιωάννινα.

1919.—Συνεχίζεται η εκκαθάρισις τού απελευθερωθέντος εδάφους εις Μικράν Ασίαν υπό τού Ελληνικού στρατού.

.—Τα Ελληνικά Στρατεύματα καταλαμβάνουν το Ναζλί τής σημερινής Επαρχίας Nazilli στον Νομό Αϊδινίου (αρχ. Τράλλεων), περίπου 120 χιλιόμετρα από την Σμύρνη.

.—Η πολεμική μας αεροπορία θρηνεί τον θάνατο τού Ιωάννη Κορωναίου. Τον Σεπτέμβριο τού 1917 είχε μεταταχθεί από το Πεζικό στην Αεροπορία όπου εκπαιδεύτηκε ως παρατηρητής αεροπόρος και υπηρέτησε στην 532 Ελληνική Μοίρα λαμβάνοντας μέρος στις επιχειρήσεις τού Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Μακεδονικό Μέτωπο. Πέθανε στο Α΄ Στρατιωτικό Νοσοκομείο Δράμας, λόγω τραυματισμού του σε αεροπορικό ατύχημα κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής. http://www.pasoipa.org.gr/

1920.—Στο Μέτωπο σημειώνεται δράση περιπόλων μεταξύ των εμπολέμων Ελλήνων και τούρκων.

1921.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ. Ασία δρα διά πυροβολικού και περιπόλων.

1923.—Η ελληνική απόβαση στις ακτές τής Ανατολικής Θράκης που δεν έγινε.Το βράδυ τής 25ης Μαΐου όλα ήταν έτοιμα. Τα πλοία που προορίζονταν να κάμουν αποβάσεις σε καθορισμένες ακτές τής Ανατολικής Θράκης είχαν γεμίσει και όλοι κατά μήκος τού Έβρου περίμεναν με το δάκτυλο στην σκανδάλη να τον διαβούν. Ο πόλεμος φαινόταν βέβαιος πλέον, αναπόφευκτος. Όλα όμως ανατράπηκαν, με την «παρέμβαση» των Άγγλων και την Συμφωνία μεταξύ Ελ. Βενιζέλου και Ινονού την επομένη.

1931.—Στην Αθήνα, αρχίζει η πρώτη ημέρα ανασκαφών στην περιοχή τής Αρχαίας Αγοράς.

1935.—Οι κατάδικοι των φυλακών τής Αίγινας λύνουν την απεργία πείνας την οποία είχαν αρχίσει λόγω των κάκιστων συνθηκών.

.—Παρά τις απειλές τής αντιπολίτευσης γιά αποχή, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει σε εκλογές.

1941.—Ο βασιλεύς Γεώργιος Β΄ και η ελληνική κυβέρνησις, εγκαταλείπουν την Κρήτην και μεταβαίνουν εις Αίγυπτον, διά να συνεχίσουν εκείθεν τον αγώνα κατά των κατακτητών…

.—Επιθέσεις τής γερμανικής αεροπορίας εναντίον αμυνομένων στην Κρήτη, κατά τις απογευματινές ώρες.

.—Οι Γερμανοί συνεχίζουν τις επιθέσεις των εναντίον των Ελληνο-βρετανών στα ορεινά σημεία τής Κρήτης, καταλαμβάνοντας το χωριό Γαλατάς Χανίων, το οποίο ανακαταλαμβάνεται τις βραδινές ώρες από Ελληνικά τμήματα.

.—Στην περιοχή Αλικυανού, από το πρωί, το 8ο Ελληνικό Σώμα Στρατού μαζί με ομάδα ενόπλων πολιτών αμύνεται με πείσμα στην ισχυρή πίεση τού 85ου Ορεινού Συντάγματος. Στερούμενοι πυρομαχικών και εφοδίων, αποσύρθηκαν την νύκτα από τις θέσεις τους.

.—Στο Ηράκλειο οι δυτικώς τής πόλεως Γερμανικές Δυνάμεις, προσπάθησαν διά επιθέσεως να το καταλάβουν χωρίς αποτέλεσμα.

.—Ημερομηνία θανάτου τού ιερέα Αντώνιου Λιουδάκη. Ο άτυχος εφημέριος Καμάρας – Κούμουλη, τής Ι. Μ. Κισσάμου και Σελίνου Κρήτης, κατέληξε από βασανιστήρια των βάρβαρων και απολίτιστων Γερμανών.

.—Οι βούργαροι κατακτητές αποχώρησαν κατόπιν γερμανικής διαταγής από την περιοχή των Μαρασίων. Είχε προηγηθεί συνεννόηση των Γερμανών με τις τουρκικές αρχές λόγω τού ότι η περιοχή ήταν μεθόριος προς την τουρκία και γι’ αυτό χαρακτηρίστηκε ως νεκρή ζώνη. Οι Γερμανοί θα εισέλθουν στα Μαράσια στις 26 Μαΐου  και θα αποχωρήσουν στις 28 Αυγούστου τού 1944, κατευθυνόμενοι προς Αλεξανδρούπολη.

1942.—Ο Άρης Βελουχιώτης, κατά κόσμον Θανάσης Κλάρας, συγκροτεί την πρώτη ένοπλη ομάδα τού ΕΑΜ και ξεκινά την δράση του. Ένοπλες ομάδες, αποτελούμενες από αντάρτες εμφανίστηκαν γιά πρώτη φορά στα βουνά τής Μακεδονίας τον Οκτώβριο τού 1941, και η πρώτη ένοπλη σύγκρουση με τις Δυνάμεις Κατοχής είχε ως αποτέλεσμα την δολοφονία 488 αμάχων ως αντίποινα από τους Γερμανούς, καταφέρνοντας να περιορίσει την αντιστασιακή δράση γιά τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, αυτές οι εγκληματικές ενέργειες, μαζί με την λεηλασία των φυσικών πόρων τής χώρας από τους κατακτητές, έστρεψε περισσότερους Έλληνες εναντίον τους.

1943.—Κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής αποστολής στην Ισμαηλία Αιγύπτου, το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ο πιλότος μας Βασίλειος Κουρκούτας, κατέπεσε, με αποτέλεσμα τον θάνατό του.

.—Οι βάρβαροι Ιταλοί, πυρπολούν ολοκληρωτικά το χωριό Κυριάκι Βοιωτίας. Είναι η πρώτη από τις τρείς φορές, διότι ακολουθούν άλλες δύο από τους Γερμανούς.

1944.—Λήγουν οι μάχες μεταξύ των Εθνικών ομάδων ανταρτών (ΕΟΕΑ) με τούς Γερμανούς ναζί στην Ήπειρο. Οι κατοχικοί, ορμώμενοι από την Πρέβεζα αναχαιτίστηκαν στις περιοχές Θεσπρωτικού και Στεφάνι.

1947.—Η «Μακεδονορουμανική Εταιρεία», πραγματοποιεί μεγάλη συγκέντρωση στο Βουκουρέστι γιά να διαμαρτυρηθεί παγκοσμίως γιά την δήθεν κακομεταχείριση τού «ρουμανικού λαού» στην Ελλάδα.

1954.—Δήλωση Παρισίων. Υπογράφεται η Δήλωση μεταξύ Ελλάδος και βουργαρίας, με πρωτοβουλία τής Σόφιας, κατά την οποία: α. Αποκαθίστανται οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, β. Η βουργαρία υπόσχεται να τηρήσει τους όρους τής Συνθήκης των Παρισίων (10 Φεβ. 1947). γ. Οι δύο κυβερνήσεις συμφωνούν να συνέλθει Επιτροπή εμπειρογνωμόνων γιά τον καθορισμό τού τρόπου εφαρμογής τού Άρθρου 21 τής Συνθήκης Ειρήνης, ενώ γιά τα λοιπά θέματα τής Συνθήκης συμφωνούν να αφεθούν στους διπλωματικούς αντιπροσώπους. δ. Η βουργαρική κυβέρνηση υποχρεούται να εκδώσει στην Ελλάδα κατάλογο Ελλήνων υπηκόων, οι οποίοι βρίσκονται στην βουργαρία μέχρι τής υπογραφής τής Δηλώσεως, έτσι ώστε να ρυθμιστούν τα ζητήματα επαναπατρισμού, σε όσους από αυτούς επιθυμούν.

1955.—Αποφασίζεται η επιβολή τού ενιαίου φόρου, αντικατασταθέντος τού ισχύοντος προτέρου φορολογικού συστήματος.

.—Ο ηρωομάρτυρας τής ΕΟΚΑ Μάρκος Δράκος, ηγήθηκε απόπειρας εναντίον τού Άγγλου Κυβερνήτη Άρμιτεϊτζ στο κινηματοθέατρο Παλλάς (βλ. 23 & 24/5).

1959.—Η βουργαρία αρνείται ευσχήμως την πληρωμή πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα.

.—Τὰ ἐγκαίνια τοῦ Ἑλληνικοῦ Ἱδρύματος Βυζαντινῶν καὶ Μεταβυζαντινῶν Σπουδῶν Βενετίας ἀπὸ τὸν βασιλέα τῶν Ἑλλήνων, Παῦλο. Κατὰ τὴν ἐπίσημη ἐπίσκεψη (19-25/5) τοῦ Βασιλέα Παύλου καὶ τῆς Βασιλίσσης Φρειδερίκης στὴν Ἰταλία, μεταξὺ τῶν μελῶν ποὺ συνόδευσαν τὸ βασιλικὸ ζεῦγος ἦταν ὁ  Ὑπ.Ἐξ. Εὐάγγελος Ἀβέρωφ καὶ ὁ Ὑπ. Παιδείας Βογιατζῆς. Στὸ πρόγραμμα παραμονῆς περιελαμβάνετο ἐκτὸς ἄλλων, ἐπίσκεψη στὸ κράτος τοῦ Βατικανοῦ, συνάντηση μὲ τὸν Ποντίφικα, καθὼς καὶ ἐπίσκεψη στὴν Βενετία, ὅπου ἐτελέσθη δοξολογία στὸν ναὸ τοῦ Ἁγίου Γεωργίου, προστάτη τῶν Ἑλλήνων «στραντιότι» τῆς Ἑλληνικῆς παροικίας. Μετὰ τὴν δοξολογία ὁ βασιλεῦς ἐγκαινίασε τὸ Ἑλληνικὸ Ἰνστιτοῦτο Βυζαντινῶν καὶ Μεταβυζαντινῶν Σπουδῶν Βενετίας. Ἐν ἔτει 2017, τὸ σωματεῖο τῶν Ἑλλήνων μελετητῶν τῆς βυζαντινῆς ἀρχαιολογίας καὶ τέχνης, ἐξέφρασε τὴν σοβαρὴ του ἀνησυχία γιὰ τὴν συστηματικὴ ἀποδυνάμωση τοῦ Ἰνστιτούτου ἡ ὁποία ξεκίνησε πρὶν ἀπὸ ἕναν περίπου χρόνο, μὲ τὴν δημοσιοποίηση ἐκ μέρους τοῦ Ὑπουργείου Ἐξωτερικῶν νομοσχεδίου γιὰ τὴν ἀναδιοργάνωσή του…

1972.—Σαν σήμερα ιδρύθηκαν οι (θαλάσσιες) Μινωικές Γραμμές.

.—Η Πυραυλάκατος τύπου Combattante II «ΑΝΝΙΝΟΣ» παραλήφθηκε στο Χερβούργο από τον Κυβερνήτη Υποπλοίαρχο Ι. Θεοφιλόπουλο Π.Ν. Στην Ελλάδα κατέπλευσε την 1η Αυγούστου 1972. Αρχικά είχε ονομασθεί «ΝΑΥΣΙΘΟΗ», αλλά μετονομάσθηκε σε «ΑΝΝΙΝΟΣ» προς τιμήν τού Ανθυποπλοιάρχου Κ. Άννινου που χάθηκε κατά την βύθιση τού υποβρυχίου «Τρίτων» στον Καφηρέα, στις 16 Σεπτεμβρίου 1942. Παροπλίστηκε στις 12 Σεπτεμβρίου τού 2004.

1983.—Στο Ολυμπιακό Στάδιο τού Αμαρουσίου «Σπύρος Λούης», διεξάγεται ο πρώτος τελικός τού Κυπέλλου Ευρώπης των Πρωταθλητριών ομάδων· το Αμβούργο κερδίζει την Γιουβέντους 1-0, με γκολ-φάουλ τού Φελίξ Μαγκάθ στα πρώτα λεπτά. Ο πρώτος σκόρερ τού θεσμού με 6 γκολ, Πάολο Ρόσι, δεν σκοράρει, παρ’ ότι πλαισιώνεται από τους Πλατινί, Μπόντζεκ, Μπέτεγκα, Σιρέα. Το στάδιο είχε εγκαινιασθεί ένα χρόνο πριν γιά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τού στίβου.

1989.—Δύο βομβιστικές επιθέσεις τής τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΛΑ, έγιναν στο υπουργείο Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην Αθήνα και στο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης.

1991.—Γιά πρώτη φορά Γερμανός ηγέτης, ο Χέλμουτ Κολ, παραβρίσκεται στα Χανιά γιά τον εορτασμό τής επετείου από τα 50 χρόνια τής Μάχης τής Κρήτης.

1997.—Ο Άρης υποβιβάζεται γιά πρώτη φορά στην ιστορία του στην Β΄ Εθνική.

.—Ο Δημήτρης Βακρινός, ο πρώτος κατά συρροή Έλληνας δολοφόνος, βρέθηκε νεκρός και κρεμασμένος από τα κορδόνια των παπουτσιών του σε μία σωλήνωση των λουτρών των φυλακών τού Κορυδαλλού. Υπήρξε κρατούμενος και περίμενε να δικαστεί, μετά την σύλληψή του και τον έκτο φόνο που είχε διαπράξει.

2006.—Η Νέα Δημοκρατία καταθέτει στην Βουλή πρότασή της γιά αναθεώρηση τού Συντάγματος 1975/1986/2001.

2014.—Δεύτερος γύρος Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών και πρώτος γιά τις Ευρωεκλογές σε όλη την Ελλάδα.

2017.—Ο πρώην δοτός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, τραυματίστηκε μέσα στο αυτοκίνητό του στο κέντρο των Αθηνών, από έκρηξη παγιδευμένου φακέλου. Ο Λουκάς Παπαδήμος διατέλεσε διοικητής τής Τράπεζας τής Ελλάδος από το 1994 ως το 2002, και αντιπρόεδρος τής Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το 2002 ως το 2010. Η θητεία του συνδέθηκε με την είσοδο τής Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και την Ευρωζώνη. Σε ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος στον Κωνσταντίνο  Λαβίθη, είπε ότι μέσα στην Βουλή, απευθυνόμενος στον Παπαδήμο ανέφερε ότι «η κυβέρνησή του είναι προϊόν επιβολής» και ότι «η Βουλή έχει πλήρη αναντιστοιχία με το λαϊκό αίσθημα και με το Σύνταγμα». Παραδέχθηκε δηλαδή την συνταγματική εκτροπή, εμμέσως δε την παρανομία όσων αποφασίστηκαν «δημοκρατικά».

.—Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με την υποστήριξη τού Cy Twombly Foundation παρουσιάζεται η έκθεση με τίτλο «ΘΕΪΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ: Cy Twombly και Eλληνική Aρχαιότητα» στην οποία συνδυάζονται έργα τής αρχαιότητας με τα [κακόγουστα] έργα τού σύγχρονου Αμερικανού καλλιτέχνη Cy Twombly. Το μόνο αξιόλογο στην συγκεκριμένη έκθεση είναι η παρουσίαση τού περίφημου αγγείου François, γνωστού και ως Κρατήρας τού Εργότιμου και τού Κλειτία, το οποίο ταξίδεψε για πρώτη φορά εκτός Ιταλίας από το αρχαιολογικό μουσείο τής Φλωρεντίας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

2018.—Τίθεται σε ισχύ στην Ε.Ε. ο νέος Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (G.D.P.R.) με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία προσωπικών δεδομένων και την καταπολέμηση τής κατάχρησής τους. Ο G.D.P.R. καθορίζει σε ποιές περιπτώσεις επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται, αποθηκεύονται, διαγράφονται, μεταβιβάζονται και εν γένει επεξεργάζονται τα προσωπικά μας δεδομένα και κυρίως, με ποιόν τρόπο μπορούμε να τα προστατεύουμε.

2019.—Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός παλαιστής Σαμψών κατά κόσμον Γιάννης Κεσκελίδης. Ο παλαιστής που γιά πολλά χρόνια γύριζε την Αθήνα και όλη την Ελλάδα, παρουσιάζοντας «νούμερα» με τα οποία αναδεικνυόταν η μεγάλη μυϊκή του δύναμη, πέθανε σε ηλικία 90 ετών τα ξημερώματα τού Σαββάτου. Γεννήθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και καταγόταν από ποντιακή οικογένεια με παράδοση στην πάλη.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση