ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 24 ΜΑΪΟΥ

,

,

24 Μαΐου

,

641.—Θάνατος τού Αυτοκράτορα  Κωνσταντίνου Γ΄. Στον θρόνο τον διαδέχθηκε ο δεκαπεντάχρονος αδελφός του, Ηρακλεωνάς υπό την επιτροπεία τής μητέρας του Μαρτίνας. Σύντομα θα κατηγορηθούν γιά τον θάνατο τού Κωνσταντίνου Γ΄και θα τιμωρηθούν με εξορία. Παρ’ όλο που ο Ηράκλειος επιθυμούσε να περιλάβει την Μαρτίνα και τους απογόνους τους στην διαδοχή, η δυναστεία έμελλε να θεμελιωθεί από τα παιδιά τού πρώτου γάμου του με την Ευδοκία. Ο Ηράκλειος Κωνσταντίνος, γνωστός και ως Κωνσταντίνος Γ΄, υπήρξε Αυτοκράτορας μόνο μερικούς μήνες το έτος 641, από τις 11 Ιανουαρίου έως τις 24 Μαΐου. Μετά τον θάνατο τού πατέρα του αντιμετώπισε την αντίθεση τής μητριάς του Μαρτίνας αλλά και την πίεση από τις συνεχόμενες καταστροφές των αραβικών εισβολών. Πέθανε από κακή υγεία, αν και είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι η Μαρτίνα τον δηλητηρίασε. Η Μαρτίνα προσπάθησε να κυβερνήσει μετά το θάνατο τού Ηρακλείου Κωνσταντίνου, αλλά δεν ήταν δημοφιλής. Τόσο η ίδια όσο και ο γιός της καθαιρέθηκαν. Ο Ηρακλεωνάς υπέστη ρινοτομία και εξορίστηκε μαζί με την Μαρτίνα στην Ρόδο, το 642.  Στον θρόνο θα ανεβεί ο Κώνστας Β΄.  

1328.—Ο Ανδρόνικος Γ΄ εισβάλλει στην Κωνσταντινούπολη, εκδιώκει τον Ανδρόνικο Β΄ Παλαιολόγο και ανέρχεται στον θρόνο τής Ανατολικής Ορθόδοξης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β΄ αποσύρθηκε και εκάρη μοναχός με το όνομα Αντώνιος (τέλος α΄ εμφυλίου). Τις συνέπειες αυτού τού εμφυλίου που ξεκίνησε το 1321 και υπέσκαψε τα θεμέλια τής Αυτοκρατορίας, ήλθαν να συμπληρώσουν τα δεινά που υπέστη η Θράκη ως σκηνή τού σπαραγμού. Μετά τον θάνατο τού Ανδρονίκου Γ΄ θα ακολουθήσει δεύτερος εμφύλιος μεταξύ τής συζύγου τού Ανδρονίκου Γ΄, Άννας τής Σαβοΐας με τον Ιωάννη Καντακουζηνό. Χρησιμοποιώντας ως συμμάχους τα αντίπαλα στρατόπεδα, τούρκους, βούργαρους, και Σέρβους, μετέτρεψαν την Θράκη σε πεδίο μάχης γιά άλλη μία φορά, όπου υπό το πρόσχημα τής φιλίας και συμμαχίας, τα στίφη, «εδήουν διά πυρός και σιδήρου την χώραν, μεταβληθείσαν ούτως ειπείν εις κονίστραν τής κακοπραγίας παντός τυχοδιώκτου».

1453.—Ένα γεγονός που ερμηνεύτηκε ως κακός οιωνός γιά την Πόλη, ήταν, όταν ενώ αποφασίσθηκε να γίνει λιτάνευση τής εικόνας τής Παναγίας Οδηγήτριας, Υπερμάχου Στρατηγού τής Πόλεως, ξέσπασε καταρρακτώδης βροχή και αναγκάσθηκαν να διακόψουν την λιτανεία.

1571.—Μόνον τις τελευταίες εξ ημέρες, οι τούρκοι, πολιορκητές τής Αμμοχώστου μετρούν περισσότερους από 3.000 νεκρούς. Η Λευκωσία είχε ήδη πέσει στα χέρια των οθωμανών, αλλά στην Αμμόχωστο η άμυνα ήταν καλά οργανωμένη. Οι Έλληνες στρατιώτες και πολίτες συμμετείχαν πρόθυμα στον αγώνα. Ανδρείοι ανώτατοι αρχηγοί, όπως οι διοικητές Bragadin και Baglione, καθώς και ο Tiepolo, ηγούντο με θάρρος τις επιχειρήσεις παρακινώντας τους άνδρες τους σε τολμηρές εξόδους γιά την καταστροφή των πολιορκητικών έργων των τούρκων. Παρ’ όλο που οι βομβαρδισμοί των οθωμανών έγιναν βαρύτεροι, το πυροβολικό των πολιορκημένων απαντούσε συχνά με ευστοχία.

1612.—Κοντά στα μικρασιατικά παράλια μεταξύ Κω-Σάμου, τα πειρατικά τού Αγίου Στεφάνου από την Μάλτα, κατέλαβαν πλοιάριο, από το οποίο αιχμαλώτισαν και σκλάβωσαν και πέντε ανθρώπους.

.—Την ίδια ημέρα (ίσως την χθεσινή 23/5ου), ο στόλος των κουρσάρικων τού Τάγματος τού Αγίου Στεφάνου ενήργησε επίθεση στην ξηρά τής Μικράς Ασίας (απέναντι από την Κω). Κατέστρεψαν ολοσχερώς ένα χωριό, αποκομίζοντας πολλά λάφυρα αλλά και 130 τούρκους ως σκλάβους (άνδρες, γυναίκες και παιδιά).

1693.—Ενετική αρμάδα υπό τον εβδομηνταπεντάχρονο πλέον Μοροζίνι, απέπλευσε γιά το Αιγαίο. Αρχικά κατέπλευσε στο Ναύπλιο και στην συνέχεια στον Πόρο.

1787.—Βενετική ημιγαλέρα συλλαμβάνει στις Σκρόφες (κοντά στην Λευκάδα) πειρατικό πλοίο με Έλληνες, από το χωριό Καταστάρι τής Ζακύνθου. Όταν τους οδήγησαν στον τοπικό προβλεπτή, αυτός, προς μεγάλη έκπληξη τού βενετικού πληρώματος τους απελευθέρωσε όλους, μαζί και το σκάφος τους. Ήταν μία περίπλοκη κατάσταση και περίοδος σαν αυτή των κλεφταρματολών, με την διαφορά ότι το πεδίο δράσης βρισκόταν στην θάλασσα.

1811.—Την περίοδο αυτή, όπως και άλλοτε αλλά όχι τόσο συχνά, πειρατικά πληρώματα έβγαιναν στην στεριά διαπράττοντας ανάλογα εγκλήματα. Την σημερινή, κάποιος Σπετσιώτης αναφέρει ένα τέτοιο περιστατικό με κλέφτες, οι οποίοι επιτέθηκαν στον άτυχο Κοσμά μόλις λίγο έξω από τον Βόλο, αφαιρώντας του 100 κιλά σιτάρι.

1821.—Οι τούρκοι καίνε την Ναύπακτο. «Μάχη εν Ναυπάκτω αμφίρροπος, υπό την αρχηγίαν των Διαμαντή Χορμόβα, Κ. Σαδήμα και Γ.Πιλάλα. Ενταύθα οι τούρκοι καύσαντες την πόλιν εισήλθον εις το φρούριον».

.—Ο Διαμαντής Χορμόβας ανέρχεται με ελαχίστους οπαδούς του εις τας επάλξεις τού φρουρίου τού Αντιρρίου. Οι τούρκοι, όμως, αντελήφθησαν τους ηρωϊκούς Έλληνας και τους κατεκρήμνισαν όλους (αναφέρεται και η 26/5).

.—Μοίρα Υδρο-σπετσιώτικων πλοίων κατεδίωξε στον Κορινθιακό κόλπο τον τουρκικό στόλο αναγκάζοντάς τον να καταφύγει στην Ναύπακτο, υπό την προστασία των επάκτιων φρουρίων. Οι Έλληνες αρχηγοί αποφάσισαν τότε να πυρπολήσουν την τουρκική ναυαρχίδα διασκευάζοντας ταχύτατα σε πυρπολικό ένα γαλαξειδιώτικο πλοίο. Ένας εικοσιπενταετής ναύτης από τους Παξούς, ο Γεώργιος Ανεμογιάννης, γνωστότερος ως Παξινός, ανέλαβε την τολμηρή επιχείρηση. Παρά τού ότι η ανάφλεξη τού πυρπολικού έγινε πρόωρα, αρνήθηκε να το εγκαταλείψει προσπαθώντας αυτοθυσιαστικά έως το τέλος να το κολλήσει στην τουρκική ναυαρχίδα. Οι τούρκοι τον αιχμαλώτισαν, απομάκρυναν το πυρπολικό και ο ηρωικός Παξινός οδηγήθηκε στην Ναύπακτο, όπου θανατώθηκε διά πασαλώσεως (αναφέρεται και η 26/5).

.—Εις συμπλοκήν παρά τον Άγιον Βλάσην, οι Έλληνες φονεύουν πολλούς τούρκους, οίτινες είχον εξέλθει από την Τρίπολιν. «Μάχη παρά τον Άγιον Βλάσιον μίαν ώραν μακράν τής Τριπόλεως υπό την στρατηγίαν αφ’ενός μεν των Θ.Κολοκοτρώνη, αδελφών Πλαπούτα, αφ’ετέρου δε υπό την τού Μουσταφάμπεη. Νίκη Ελλήνων. Κατ’ αυτήν επληγώθη ο οπλαρχηγός Καλιακούδας».

1823.—«Άφιξις τουρκικού στόλου έμπροσθεν τής Καρύστου οδηγουμένου υπό τού Καπετάν Χουσρέφμπεη». Οι γενίτσαροι τού Χοσρέφ αποβιβάστηκαν στην Εύβοια (Κάρυστο) ξεκινώντας ανηλεείς σφαγές χριστιανών.

1824.—«Οι αντικυβερνητικοί Κολοκοτρώναι παρέδωκαν το φρούριον Βούρτσι τού Ναυπλίου εις τον αντιπρόσωπον τής Κυβερνήσεως (Δωδεκανήσιο Συνταγματάρχη) Παναγιώτην Ρόδιον. Φρούραρχος ήτο ο Καβαδίας».

1825.—Έξω τού Μεσολογγίου έγινε ναυμαχία μεταξύ τούρκων και Ελλήνων. «Ναυμαχία έξω τού Μεσολογγίου αμφίρροπος, διεξαχθείσα υπό των Αντ. Μπάμπα αφ’ ενός και Καπετάν Μαχμούτ πασά αφ’ ετέρου».

1827.—«Παρεδόθη το φρούριον τής Ακροπόλεως Αθηνών διά συνθήκης εις τον Μεχμέτ Ρεσίτ πασάν Κιουταχήν». Η Ακρόπολις των Αθηνών, μετά μακροτάτην πολιορκίαν (9 μήνες), παραδίδεται εις τον Κιουταχήν. Στην Αθήνα, οι τούρκοι θα παραμείνουν μέχρι τις 31/3/1833.

1828.—«Οι Κρήτες παρέδωσαν το φρούριον Φραγκοκάστελον διά συνθήκης εις τον Μουσταφάπασα». Μετά την ατυχή μάχη στο Φραγκοκάστελο τής Κρήτης, έγινε συνθηκολόγηση – ανταλλαγή αιχμαλώτων και οι επιζήσαντες αγωνιστές αναχώρησαν με τα όπλα τους. Απώλειες Έλληνες 385, τούρκων 800.

1833.—Νέος αρχηγός τής Χωροφυλακής, ο Γάλλος συνταγματάρχης και Φιλέλλην Φραγκίσκος Γκραλλιάρ. Ήταν από τους πρώτους οι ήλθαν στην Ελλάδα όταν ξεκίνησε η Επανάσταση, λαμβάνοντας μέρος σε πολλές συγκρούσεις και μάλιστα τραυματίστηκε στην μάχη των Μύλων. Η θητεία του ως Αρχηγός Χωροφυλακής θα διαρκέσει μέχρι τις 31/12/1834, όπου θα αντικατασταθεί από τον Βαυαρό ταγματάρχη Μαξιμιλιανό Ρόσνερ.

1837.—Καταδιωκόμενη από τουρκαλβανούς στρατιώτες τού Εμίν Αγά, μία πολυπληθέστατη συμμορία διαβαίνει την μεθόριο από τα (τότε) τουρκικά Άγραφα και την σημερινή ημέρα στρατοπεδεύει κοντά στην Δραμάλα. Πιθανότατα η καταδίωξη των τούρκων να έγινε εσκεμμένα διότι είναι γνωστές οι σχέσεις τους με τους ληστές τότε. Οι τουρκικές αρχές τους παρείχαν κάθε διευκόλυνση, μιάς και οι καταδιωκόμενες από το ελληνικό κράτος ληστρικές συμμορίες, έβρισκαν πάντοτε φιλόξενο έδαφος στην τουρκική πλευρά. Μικρό μόλις διάστημα πριν, ο εγκληματίας λησταντάρτης Ταφίλ Μπούζης με χίλιους τουρκαλβανούς και ελάχιστους Έλληνες ληστές στην συμμορία του, άφησε τα ήσυχα λημέρια του επί τουρκικού εδάφους και επέδραμε στα χωριά τής Καλλιδρόμης. Τους ληστές από την Δραμάλα και γενικώς τα ελληνικά εδάφη, κατεδίωξε επιτυχέστατα η ολιγομελής ομάδα (μόλις 40 άτομα!) τού διοικητή Χωροφυλακής τής περιφέρειας, Αθ. Κουτρούμπα.

1839.—Εξαιρετικά ζημιογόνος είναι ο νέος σεισμός ο οποίος έπληξε την Κεφαλληνία, στις 15:00 το μεσημέρι και ημέρα Πέμπτη. Οι μετασεισμοί ακολούθησαν γιά έναν ολόκληρο μήνα.

1862.—Μία ακόμα σεισμική δόνηση στην Κρήτη, συμπληρώνει  τον μακρύ κατάλογο μιάς χρονιάς, με πολλούς, αλλά όχι καταστροφικούς σεισμούς.

1878.—(ν.ημ.) Ο Λόρδος Σώλσμπερυ (υπουργός Εξωτερικών τής Αγγλίας), έστειλε επιστολή στον πρεσβευτή τής χώρας του στην τουρκία, Λαγιάρτ, με οδηγίες να ζητήσει την υπογραφή αμυντικής συμμαχίας με την τουρκία. Σύμφωνα με αυτήν, η Αγγλία θα αναλάμβανε την ευθύνη να υποστηρίξει την Υψηλή Πύλη από τυχόν νέα επίθεση τής Ρωσίας. Σε αντάλλαγμα, ο Σουλτάνος θα αναλάμβανε τηv υποχρέωση να επιφέρει μεταρρυθμίσεις στην κυβέρνησή του και στην προστασία των χριστιανών τής Κύπρου και άλλων υπηκόων. (Υπήρχε ήδη η συμφωνία παραχώρησης τής Κύπρου από τους τούρκους στην Αγγλία).

1881.—(ν. ημ.) Υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη από τους Πρέσβεις των Μεγάλων Δυνάμεων, η Σύμβαση γιά την παραχώρηση τής Θεσσαλίας και τής Άρτας στην Ελλάδα. Στην σύνταξη τού κειμένου είχε ζητηθεί και η συνδρομή τού εκεί Έλληνα πρεσβευτή, Ανδρέα Κουντουριώτη. Η προσάρτηση τής Θεσσαλίας και τής περιοχής τής Άρτας, πραγματοποιήθηκε με ειρηνικό τρόπο και με βάση τις διατάξεις τής Συμβάσεως τής Κωνσταντινουπόλεως. Στις 20 Ιουνίου 1881, ο Κουντουριώτης και ο τούρκος πρωθυπουργός υπέγραψαν το ίδιο κείμενο ως ελληνοτουρκική σύμβαση. Στις 11 Μαρτίου τού 1882, η Σύμβαση επικυρώθηκε ως νόμος κράτους από την ελληνική βουλή. Η προσάρτηση πραγματοποιήθηκε σταδιακά και ο Ελληνικός Στρατός μπήκε στην πόλη τού Βόλου στις 2 Νοεμβρίου 1881.

1898.—Συνέρχεται στην Ακρόπολη το Πρώτο Συνέδριο Γυναικών υπό την προεδρία τής Ελληνίδας φεμινίστριας Καλλιρρόης Κεχαγιά.

1901.—Στον Βόλο τίθεται ο θεμέλιος λίθος τού πανέμορφου ναού τού Αγίου Νικολάου.

1902.—Αφηνιάζουν τα άλογα τής άμαξας τού δήμαρχου Μερκούρη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ο ίδιος και ο αμαξηλάτης του.

1905.—Οι συμπλοκές στην Κρήτη συνεχίζουν. Ρωσικό απόσπασμα και Κρήτες έρχονται σε σύγκρουσην με αποτέλεσμα τρεις τραυματίες και έναν αιχμάλωτο.

1908.—Δολοφονείται στην Ρεσνίκια Μακεδονίας ο Μακεδονομάχος Γρηγόριος Παπαδόπουλος.

1914.—Τουρκικός όχλος προβαίνει σε άγριες διώξεις τού Ελληνικού στοιχείου καθώς και σε λιθοβολισμό τού Πατριαρχείου μας. Την περίοδο 1913-1916 που έμεινε γνωστή ως περίοδος διωγμών και εκτοπίσεων χριστιανών, ο Ταλαάτ πασάς, ήταν υπουργός Εσωτερικών. Οι διωγμοί Ελλήνων άρχισαν στο τέλος τού 1913 στην Δυτική Μικρά Ασία. Ο Δανός πρόξενος στην Σμύρνη έγραψε: «Σύντομα η φυγή εξαπλώθηκε στις περιοχές Κεμέρ, Κιλισέκιοϊ, Κινίκ, στην Πέργαμο και την Σόμα. Εξοπλισμένες συμμορίες βασιβοζούκηδων επετέθησαν στους κατοίκους, έκλεψαν τα ζωντανά τους, τους έδιωξαν από τα αγροκτήματά τους και τους τα πήραν με την βία. Επακολούθησε λεηλασία, γυναίκες και κορίτσια βιάσθηκαν, μερικά πέθαναν από την κακομεταχείριση, παιδιά που ακόμα βύζαιναν εκτελέσθηκαν ή σφαγιάσθηκαν με τις μάνες τους».

.—Ὁ ὑπολοχαγὸς τοῦ Ἑλληνικοῦ Στρατοῦ Φουρίδης Μιχαήλ, φτάνει στὸ Ἀργυρόκαστρο μετὰ ἀπὸ πάρα πολλὲς δυσκολίες καὶ παρουσιάζεται στὸν Ὑπουργὸ τῶν Στρατιωτικῶν τῆς Αὐτόνομης Β. Ἠπείρου, Δ. Δούλη. Ἐντάχθηκε ἀμέσως στὸν Αὐτονομιακὸ Στρατὸ μὲ τὸν βαθμὸ τοῦ λοχαγοῦ καὶ ἀκολούθως ἔστειλε προσκλητήριο στὴν Μάνη καλῶντας Μανιᾶτες ἀλλὰ καὶ ἄλλους Ἕλληνες νὰ ἔλθουν στὴν Βόρειο Ἤπειρο, ἀνταποκρινόμενοι στὸ ἐθνικὸ κάλεσμα τῶν ἀγωνιζομένων ἀδελφῶν μας. Ἡ δύναμη ἡ ὁποία συγκέντρωσε ὑπὸ τὶς διαταγές του, ἀνῆλθε σὲ πεντακόσιους ἄνδρες.

1917.—Καταφθάνει στην χώρα μας ο διορισμένος ως Ύπατος Αρμοστής από την ΑΝΤΑΝΤ, Κάρολος Ζοννάρ. Το πρώτο του μέλημα ήταν να συναντηθεί με τον αρχηγό τού πραξικοπήματος Θεσσαλονίκης, Ελευθέριο Βενιζέλο. Στενός συνεργάτης τού Ζοννάρ, ανακοίνωσε στον πρωθυπουργό Αλ. Ζαΐμη πως κάποια στιγμή θα συναντήσει κι αυτόν (…).

1919.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μικρά Ασία, εκκαθαρίζει την καταληφθείσα περιοχή.

1920.—Στο Μέτωπο τής Μικράς Ασίας γίνεται δράση περιπόλων.

1921.—Ο Ελληνικός Στρατός στην Μικρά Ασία σταθεροποιεί τις θέσεις του.

1922.—Στο γηροκομείο τής Αθήνας και σε ηλικία περίπου 100 ετών, απεβίωσε ο ευπατρίδης Αξιωματικός τού Στρατού και πολιτικός, Κοσμάς Δουμπιώτης. Γεννήθηκε το 1826 στην Σκόπελο, αλλά η καταγωγή τής μητέρας του ήταν από την Νικήτη τής Χαλκιδικής. Μετά τον θάνατο τού φυσικού του πατέρα, υιοθετήθηκε από τον Αστέριο Δουμπιώτη, αδελφό τού Κωνσταντίνου. Ως λοχαγός τού ελληνικού στρατού, τέθηκε αρχηγός τής Επαναστάσεως τού Ολύμπου τού 1878, που διαδραματίστηκε στην περιοχή τής Πιερίας. Μετά την αποτυχία τής επαναστάσεως, επέστρεψε στην Ελλάδα και κάποια στιγμή έθεσε υποψηφιότητα ως βουλευτής Σποράδων. Τα τελευταία χρόνια τής ζωής του τα πέρασε κοντά στον ανεψιό του, γνωστό μακεδονομάχο και μετέπειτα στρατηγό, Νικόλαο Δουμπιώτη.

.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μικρά Ασία δρα διά πυροβολικού και περιπόλων.

.—Κυβερνητικές αλλαγές στην ελληνική κυβέρνηση προκαλούν αμηχανία γιά την τύχη τής χώρας.

1924.—Ο Εμπορικός Σύλλογος Σερρών στέλνει τηλεγράφημα στον Πρωθυπουργό με το οποίο ζητά να τεθεί σε ισχύ ο νόμος γιά την αργία τής Κυριακής.

1927.—Σοβαρότατες αποκαλύψεις γιά την Αμερικανική  Εταιρεία Υδάτων “ΟΥΛΕΝ”. Η εταιρεία εισέπραττε, το κράτος πλήρωνε και οι πολίτες δεν είχαν νερό.

1930.—Με πράξη τού Υπουργικού Συμβουλίου (Εφημερίς τής Κυβερνήσεως/21-6-1930), εγκρίνεται η ανάθεση επιβλέψεως των έργων μετασκευής των Παλαιών Ανακτόρων σε Μέγαρο Βουλής και Γερουσίας, στον Ανδρέα Κριεζή.

1931.—Γίνονται τα εγκαίνια τού νέου Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών στο μέγαρο τής “Δουκίσσης Πλακεντίας“.

1933.—Σαν σήμερα, συνέβη η πρωτοκόλληση τής συμβάσεως Ιταλίας και τουρκίας υπό τής Γραμματείας τής Κοινωνίας των Εθνών, με αύξοντα αριθμόν 3191 (το κείμενον δε αυτής εδημοσιεύθη εις το League Nations, LEAGUE NATIONS, TREATY SERIES, VOLUME CXXXVIII), και αφορά τον καθορισμό συνόρων των Δωδεκανήσων και τής Μικρασιατικής ακτής, βάσει τής συμφωνίας τής Άγκυρας στις 4/1ου.

1937.—Ο Ισμέτ Ινονού επισκέπτεται την Αθήνα διαβιβάζων θερμό τηλεγράφημα από τον Μουσταφά Κεμάλ. 

1941.—Οι Γερμανοί συνεχίζουν τας αποβάσεις εις Κρήτην και τας φονικάς μάχας εναντίον των ηρωικών υπερασπιστών Κρητών και Βρεττανών. Ο βασιλεύς τής Ελλάδος Γεώργιος αποχωρεί εκ Κρήτης διά την ξένην.

.—Οι Γερμανοί, αφού ενισχύθηκαν, καταλαμβάνουν το Καστέλλι Κίσσαμου Κρήτης.

.—Ο π. Γρηγόριος Προγούλης, σε ηλικία 28 ετών εκτελείται από Γερμανούς αλεξιπτωτιστές μπροστά στα μάτια των γονέων του και των αδελφών του. «Ο Θεός, ο προστάτης τής Ελλάδος, θα την σώσει κι αυτή την φορά, από σάς τους πολιτισμένους βαρβάρους». Ήσαν τα θαρραλέα λόγια του προς τους Γερμανούς, καθώς τον έσερναν στον τόπο τής εκτελέσεως.

.—Κατά την δεύτερη ημέρα βομβαρδισμών από εχθρικά αεροσκάφη στο Ηράκλειο τής Κρήτης,  σοβαρότατες ζημιές και καταστροφές προκαλούνται σε ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικά εκθέματα. Στον χώρο τού Μουσείου έπεσαν συνολικά οκτώ βόμβες. «Τὰ πρῶτα πλήγματα ἐπῆλθον κατὰ τοὺς σκληροὺς ἀεροπορικοὺς βομβαρδισμοὺς τῆς 23ης καὶ 24ης Μαΐου 1941 πρὸς κατάληψιν τῆς πόλεως ὑπὸ τῶν Γερμανῶν. Ὁ οὐχὶ μικρὸς ἀριθμὸς τῶν βομβῶν αἱ ὁποῖαι ἔπεσαν ἐπὶ τοῦ κτηρίου εἰς τὸν περίβολόν του ἤ εἰς τὴν ἄμεσον γειτονίαν του, ἀπέδειξεν, ὅτι τὸ Μουσεῖον δὲν εἶχεν ἐξαιρεθῆ ἀπὸ τὸ πρόγραμμα τοῦ ὁλοκληρωτικοῦ βομβαρδισμοῦ».

1943.—Ο τσάμης Φεήμ Μπεκήρ, από το Ρετσιάτι, σκότωσε στην θέση Πλουκ στο Καστρί Θεσπρωτίας και μέσα στο χωράφι του, τον Έλληνα Ευάγγελο Χρήστου.

1944.—Ο Ιταλός ναύαρχος Ίνιο Καμπιόνι (Inigo Campioni) και διοικητής των Δωδεκανήσων, αρνούμενος να υπογράψει αίτηση χάριτος, εκτελείται.

.—Οι Εθνικές ανταρτικές ομάδες τού Ναπολέοντα Ζέρβα, ξεκινούν διήμερες συγκρούσεις με τους Γερμανούς στην περιοχή Θεσπρωτικού και Στεφάνι Πρεβέζης.

.—Η μάχη των Λελόβων. Την επόμενη ημέρα από την μάχη τού 24 ΣΠ τού ΕΔΕΣ στον αυχένα τού Προφήτη Ηλία Νικολιτσίου (βλ.23/5) με Γερμανικές δυνάμεις οι οποίες υποχώρησαν, οι Γερμανοί επιχείρησαν δεύτερη επίθεση εναντίον των χωριών Νικολίτσι και Κρανιά, υποστηριζόμενοι αυτή την φορά από μία πυροβολαρχία πεδινού Πυροβολικού από την θέση Σιούρος. Στο Νικολίτσι έκαψαν μερικά σπίτια και συνέλαβαν την Επιτροπή Εθνικού Αγώνα τού ΕΔΕΣ, αποτελούμενη από τους Θ. Πανούση, Λ. Αθανασίου και Π. Αθανασίου των οποίων τα σπίτια έκαψαν επίσης. Στην Κρανιά οι Γερμανοί προσέκρουσαν στην σθεναρή αντίσταση των Κ. Λογοθέτη (Ζήδρου) τού ΕΛΑΣ που κατείχε την Καρλόϊα και τού καθηγητή Νικ. Παπαχρήστου τού ΕΔΕΣ που κατείχε τα υψώματα Κουρούνα και Βρανιές.

.—Τμήματα ανταρτών και Βρετανών καταδρομέων επιτίθενται στην γερμανική φρουρά Νάξου, προκαλώντας σ’ αυτήν σημαντικές απώλειες.

.—Οι κομμουνιστές ενεργούν τυφλό κτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό Παλαιοφαρσάλου, δίχως ουσιαστικά αποτελέσματα. Λίγες ημέρες μετά, την 31η τού μήνα, οι ναζί ως αντίποινα θα κρεμάσουν σαράντα (40) αθώους πολίτες στο χωριό Δασόλοφο των Φαρσάλων.

.—Ο Γεώργιος Παπανδρέου σχηματίζει νέα κυβέρνηση. Η κυβέρνηση Παπανδρέου θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.

1948.—Μία περίεργη συμπλοκή μεταξύ αστυνομικών (…) στον Πειραιά. Όταν ο αστυφύλακας Πετούσης Κωνσταντίνος αντιλήφθηκε αργά το βράδυ ένα ποδήλατο να κινείται περίεργα, το καταδίωξε και ανταλλάχθηκαν πυροβολισμοί όπου ο αστυφύλακας και ο επιβάτης τού ποδηλάτου τραυματίστηκαν θανάσιμα. Όπως αποκαλύφθηκε, ο άνδρας με το ποδήλατο ήταν ο κομμουνιστής δήμιος Νικόλαος Γεωργιάδης, ο οποίος διέπραξε πολλές δολοφονίες όντας ντυμένος αστυνομικός (έφερε μέχρι ταυτότητα ένστολου!!)

1955.—Στην Κύπρο, γίνεται απόπειρα δολοφονίας κατά τού κυβερνήτη σερ Ρόμπερτ Αρμιτέϊτζ με βόμβα που τοποθέτησαν άνδρες τής ΕΟΚΑ κάτω από το κάθισμά του, στον κινηματογράφο. Η βόμβα εξερράγη λίγο μετά την αναχώρησή του (βλ.και 23/5).

.—Επικηρύχθηκαν ο Γρίβας Διγενής (10.000 λίρες) και ο Γρηγόρης Αυξεντίου (5.000 λίρες) τής ΕΟΚΑ.

1956.—Έξαλλοι τούρκοι προβαίνουν σε βιαιοπραγίες εις βάρος των Ελλήνων σε Λευκωσία, Πάφο, Λεμεσό και Λάρνακα.

1960.—Αποφασίζεται η εγκατάσταση συστήματος τηλεοράσεως στην Ελλάδα.

1961.—Η Κύπρος γίνεται το 14ο μέλος τού Συμβουλίου τής Ευρώπης.

1969.—Τίθεται σε λειτουργία η πρώτη μονάδα τού υδροηλεκτρικού έργου Καστρακίου, ισχύος 80.000 κιλοβάτ.

1970.—Δραματικά γεγονότα σημειώνονται στην Κύπρο, όταν 100 προσωπιδοφόροι λεηλατούν αποθήκη οπλισμού.

1980.—Η Κυβέρνηση Ράλλη έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή.

1981.—Τα αποτελέσματα των κυπριακών εκλογών είναι: ΑΚΕΛ 32,86%, ΔΗΣΥ 31,85%, ΔΗΚΟ 19,69%.

.—Επίσημα εγκαίνια τού συνόλου των εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαίου και αερίου των κοιτασμάτων Πρίνου/νότιας Καβάλας, και έναρξη τής παραγωγής αερίου νότιας Καβάλας.

1992.—Ο Ολυμπιακός, μετά από 22 χρόνια, νικάει τον ΠΑΟΚ με 2-1 μέσα στην Τούμπα γιά το πρωτάθλημα.

2000.—Υπό την αιγίδα και με έξοδα τού Υπουργείου Εξωτερικών τού Γιώργου Παπανδρέου, διοργανώθηκαν δύο εκδηλώσεις (σαν σήμερα και αύριο) τού Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (Κ.Ε.Μ.Ο.), βάσει καταγγελίας τής εφημερίδας “Πρωινός Λόγος” των Ιωαννίνων. Μάλιστα, η πρώτη εκδήλωση τού Κ.Ε.Μ.Ο. έγινε σε αίθουσα τού Υπουργείου Εξωτερικών…

2014.—Στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, στην θαλάσσια περιοχή Ν.- Ν.Δ. τής Λήμνου, σημειώθηκε στις 12:25 π. μ. ισχυρότατος σεισμός μεγάλης διάρκειας, μεγέθους 6,3 Ρίχτερ. Στην Λήμνο κατέρρευσαν 11 ακατοίκητα σπίτια, σημειώθηκαν μικροζημιές σε 13 άλλα ακίνητα και σε 2 εκκλησίες, καθώς και μικρές ρωγμές σε 3 σχολεία τα οποία ήταν και εκλογικά κέντρα. Ο καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας, κοσμήτορας τής Σχολής Θετικών Επιστημών τού Α.Π.Θ. Σπύρος Παυλίδης, εκτίμησε ότι ο σεισμός ως επιφανειακός θα συνοδευτεί από πολλούς μετασεισμούς γιά μεγάλο χρονικό διάστημα με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαμοθράκης, Ίμβρου και Λήμνου. Η Σαμοθράκη ανήκει στην γνωστή και αρκετά καλά μελετημένη ζώνη των ενεργών ρηγμάτων τής Τάφρου τού Βορείου Αιγαίου (υψηλής σεισμικότητας), η οποία αποτελεί προέκταση τού μεγάλου ρήγματος τής Βόρειας Ανατολίας.

.—Ισχυρός επίσης σεισμός κτύπησε την Κωνσταντινούπολη και την Ίμβρο. Στην Αδριανούπολη και την Ραιδεστό, σημειώθηκε σεισμός μεσαίου μεγέθους.

.—(βλ. και 23/5). Λίγο μετά τα μεσάνυκτα τής Παρασκευής 23 Μαΐου απεβίωσε ο Ολυμπιονίκης πάλης Παναγιώτης Ποικιλίδης, χάνοντας την τελευταία μάχη τής ζωής του από επιπλοκές που παρουσιάστηκαν μετά το έμφραγμα που υπέστη την Τετάρτη 21/5.

2015.—Ἡ «κοινωνικὴ μηχανική» (social engineering) καὶ ὁ προπαγανδιστικὸς σχεδιασμός της. Σὰν σήμερα ἔληξε ἡ «γιορτὴ τῆς πολυγλωσσίας» ἡ ὁποία διοργανώθηκε ἀπὸ τὸν Δῆμο Θεσσαλονίκης γιὰ τὸ τριήμερο ἀπὸ 22 ἔως 24 Μαΐου. Μεταξὺ τῶν συμμετεχόντων ἦταν καὶ ἡ «Ἕνωση Πτυχιούχων καὶ Φοιτητῶν ἀλβανῶν Θεσσαλονίκης καὶ Κεντρικῆς Μακεδονίας,Τὸ φῶς τῆς γνώσης”». Μὲ συμμετοχὴ Νηπιαγωγῶν, ὅπως οἱ κυρίες Γρηγοριάδου Χρυσούλα καὶ Κοπαλίδου Μαρία, βασικὸ θέμα τῆς «φιέστας» ἦταν τὸ φαινόμενο τῆς Πολυγλωσσίας στὴν Προσχολικὴ ἐκπαίδευση λόγῳ τῆς «πολυπολιτισμικῆς σύνθεσης τοῦ πληθυσμοῦ τῆς Ἑλλάδας»… τὰ τελευταῖα εἴκοσι χρόνια. Στὸ φυλλάδιο παρουσιάσεως, τονίσθηκε ἰδιαίτερα ὅτι «…οἱ διαφορετικὲς γλῶσσες ποὺ μιλιοῦνται στὴν τάξη, εἰσάγουν τὰ παιδιὰ σ’ ἕνα καινούργιο κόσμο…» καὶ ὅτι «…ἡ πολυγλωσσία βοηθάει τὰ παιδιὰ νὰ κατανοοῦν καὶ ν’ ἀντιλαμβάνονται τὸν κόσμο καλύτερα…». Μὲ Εἰσηγήτρια τὴν Στέλλα Καραπαύλου τοῦ Κέντρου Ξένων Γλωσσῶν καὶ Πολιτισμού… Κολόμπο (Colombo), παρουσιάσθηκε ἐπίσης τὸ “σημαντικότατο” θέμα: «Γιατί νὰ μάθω τούρκικα; Ποιὸς δὲν θὰ ἤθελε νὰ μάθῃ μία γλῶσσα τῆς ὁποίας ἤδη χρησιμοποιεῖ διακόσιες καὶ πλέον λέξεις ;…». Στὴν “φιέστα” τῆς κοινωνικῆς μηχανικῆς, ἐντάχθηκαν καὶ διάφορα παιχνίδια μὲ σκοπὸ τὴν ἐξοικείωση τῶν ἑλληνοπαίδων μὲ τὴν ἰδέα ὅτι «…δὲν μεταναστεύουν μόνο οἱ ἄνθρωποι, ἀλλὰ καὶ ἡ γλῶσσα τους…» καὶ ὅτι «…στὴν Ἑλλάδα ἀρκετὲς λέξεις “μετανάστευσαν” ἀπὸ ἄλλες χῶρες καὶ “ἐγκαταστάθηκαν” στὴν Νεοελληνικὴ γλῶσσα…». Μὲ τέτοιου εἴδους “φιέστες” λοιπόν, ἐκπαιδεύονται τὰ ἑλληνόπουλα, συνηθίζοντας στὴν ἰδέα τῆς ἐγκατάλειψης τῆς κοινωνίας τῶν ὁμοίων – ὁμογενῶν, πρὸς χάριν μιᾶς νέας κοινωνίας ἑτερόκληητων «διαφορετικοτήτων», ποὺ ἀποτελοῦν αὐτό ποὺ ἀποκαλεῖται: «πολυπολιτισμός».

2018.—Η ασυμφωνία μεταξύ Eurogroup και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι παρασκηνικές επαφές των δύο οργανισμών κατά τις οποίες το Eurogroup προσπάθησε να ‘’τραβήξει’’ το Δ.Ν.Τ. στο Πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας έτσι την βιωσιμότητα τού Ελλαδικού Χρέους. Στην περίπτωση που το Δ.Ν.Τ. περιοριστεί σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, τότε η επικείμενη Ανάλυση Βιωσιμότητας πάνω στην οποία θα εφαρμοστούν τα όποια μέτρα ελάφρυνσης τού Χρέους, μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση