ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 23 ΜΑΪΟΥ

,

,

23 Μαΐου

.

1453.—Ο Μωάμεθ Β΄ διά τού εμίρη τής Σινώπης Ισμαήλ Χαμζά Ισφεντάρογλου, προτείνει στον Κωνσταντίνο ΙΑ΄ να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη με όλη την Αυλή, τον στρατό και τους θησαυρούς του, προσφέροντάς του παράλληλα την ηγεμονία τής Πελοποννήσου υπό την υψηλή κυριαρχία των οθωμανών. Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ απήντησε: «Δεν έχω το δικαίωμα, ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος εδώ να παραδώσουμε αυτή την Πόλη. Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε και θα αφήσουμε την ζωή χωρίς λύπη». «Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι οὔτ’ ἐμόν ἐστι οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ· κοινῇ γὰρ γνώμῃ, πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν». Ο Ελληνισμός, στην κρισιμότερη στιγμή τής χιλιετίας, μνήμων των αξιών και των παραδόσεών του, είναι έτοιμος να γράψει την συγκλονιστικότερη σελίδα τής Ιστορίας με το αίμα του.

.—Την ίδια ημέρα, οι μωαμεθανοί, εγκατέλειψαν το τέχνασμα με τις υπόγειες στοές, σύμφωνα με το οποίο θα προσπαθούσαν να περάσουν κάτω από τα τείχη και να  οδηγηθούν στο εσωτερικό τής Πόλης. Από τις στοές αυτές θα μπορούσαν να εισέλθουν στρατιώτες και να βρεθούν αιφνιδιαστικά στην πλάτη των υπερασπιστών. Όμως το τέχνασμα τού Μωάμεθ έγινε αντιληπτό από τους χριστιανούς, οι οποίοι, υπό την επίβλεψη τού Λουκά Νοταρά και ενός μηχανικού, τού Γιοχάννες Γκραντ, κατασκεύασαν αντιστοές και πλημμύρισαν τα ορύγματα των οθωμανών με νερά τής τάφρου και καπνό, ενώ άλλα τα ανατίναξαν.

1480.—Μέχρι και τις 17 Ιουλίου, τα 170 πλοία των μωαμεθανών αποβιβάζουν περίπου 100.000 στρατού στον κόλπο των Τριαντών τής Ρόδου.

1707.—Στις 23 Μαΐου τού 1707 και πενήντα επτά χρόνια μετά την έκρηξη τού 1650, μία καινούργια γεωλογική αναστάτωση σημειώθηκε στην καλδέρα τής Θήρας. Από την έκρηξη δημιουργήθηκε η νησίδα Νέα Καμένη. Κατά την μαρτυρία ενός Ευρωπαίου κληρικού, η ηφαιστειακή δραστηριότητα τής νήσου Θήρας προκάλεσε την ανάδυση ενός νέου νησιού μεταξύ τής Μικρής και τής Μεγάλης Καμμένης, περίπου 30 μίλια από την Θήρα. Προηγήθηκαν δύο μεγάλοι σεισμοί στις 18 τού μήνα, μεγέθους 6,0 Ρίχτερ.

1708.—Άρχισε να ηρεμεί η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στην νήσο Θήρα. Ολόκληρα βουνά τινάχθηκαν στον αέρα με πλήθος πυρακτωμένων βράχων, ενώ γύρω η θάλασσα έβραζε κυριολεκτικά. Η δραστηριότητα αυτή είχε αρχίσει έντονα περίπου από τις 10 Φεβρουαρίου.

1779.—Ισχυρός σεισμός ταρακουνά ολόκληρο τον Νομό Τρικάλων.

1792.—Ο Λάμπρος Κατσώνης αποβιβάζει 300 σκληροτράχηλους άντρες του στο Καψάλι των Κυθήρων, αλλά, καθότι ανεπιθύμητος από τους Βενετούς, απομακρύνθηκαν και τελικώς διώχθηκαν. Πλέον, μιάς και η Βενετία και την Ρωσία είχαν υπογράψει συνθήκες με τους τούρκους, ο Κατσώνης θεωρείται ανεπιθύμητος από όλους και από παντού.

1802.—Αγγλία, Γαλλία και Ισπανία, υπογράφουν την Συνθήκη τής Αμιένης (Γαλλία). Το ελληνικό ενδιαφέρον αυτής τής Συνθήκης, ήταν, πως, οι συμβαλλόμενοι συν την Βαυαρική Δημοκρατία, αναγνώρισαν την Επτάνησο Πολιτεία σύμφωνα με τους όρους τής συμβάσεως τής Κωνσταντινουπόλεως (1800).

1821.—Από τη περιοχή των Κιτριών ξεκίνησε η εξόρμηση των Μανιατών γιά την απελευθέρωση τής Καλαμάτας από τούς τούρκους.

1822.—«Ἄφιξις Προέδρου Νομοτελεστικοῦ σώματος Άλεξάνδρου Μαυροκορδάτου μετὰ στρατευμάτων εἰς Μεσολόγγιον». Ο πρόεδρος τού Νομοτελεστικού Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, φτάνει στο Μεσολόγγι επικεφαλής στρατευμάτων.

1825.—Ο Ιμπραήμ πασάς, μετά την μάχη στο Μανιάκι, επιστρέφει στο Νεόκαστρο και την Μεθώνη. Ύστερα από λίγες ημέρες καταλαμβάνει χωρίς αντίσταση την Καλαμάτα και άλλες κωμοπόλεις τής Μεσσηνίας και τις πυρπολεί.

.—«Ἄφιξις τουρκικοῦ στόλου εἰς Μεσολόγγιον ὑπό τὴν ὁδηγίαν τοῦ Καπετὰν Μαχμοὺτ πασᾶ».

.—Ο Ελληνικός Στόλος με αρχηγούς τους Σαχτούρη, Αποστόλη και Γ. Ανδρούτσο, καταναυμαχεί τον στόλο τού Ιμπραήμ ανάμεσα στην Άνδρο και το Κάβο Ντόρο. Στην ναυμαχία αυτή, οι πυρπολητές Γιάννης Ματρόζος και Λάζαρος Μουσούν πυρπόλησαν μία φρεγάτα, η οποία είχε 66 πυροβόλα και πλήρωμα 800 άντρες, ενώ ο πυρπολητής Μανώλης Μπούτης μία κορβέττα με 36 πυροβόλα και πλήρωμα 300 άντρες. Δυστυχώς, χάσαμε και εμείς 3 άνδρες.

1829.—Δυσανασχέτηση στην χώρα μας γιά ορισμένα από τα άρθρα τού Πρωτοκόλλου τού Λονδίνου (βλ. 22 Μαρτίου). Η κυβέρνηση απέστειλε υπόμνημα προς τον Dawkins, το οποίο περιείχε παρατηρήσεις με τις διαφωνίες της. Σημειώνουμε δε, ότι, το πρωτόκολλο τού Λονδίνου έβρισκε αντίθετους τόσο την Ελλάδα όσο και την τουρκία, καθότι και οι δύο χώρες δεν ήθελαν να σταματήσουν την εμπόλεμη κατάσταση.

1841.—Μεγάλη μάχη μεταξύ Κρητών και τούρκων στην αγροτική θέση τού Αγίου Γεωργίου Μεσάδας (Ν. Ηρακλείου). Οι τούρκοι ήταν 3.000 και οι Έλληνες, με επικεφαλής τον οπλαρχηγό Βασιλογιώργη, ήταν 1.000. Στην μάχη που κράτησε πέντε ώρες, σκοτώθηκαν 150 οθωμανοί και 20 Έλληνες, μεταξύ των οποίων και ο οπλαρχηγός από την Κάτω Μεσαρά, Μιχαήλ Παπαδάκης.

1864.—Μετά την παράδοση των Ιονίων νήσων στον επίτροπο τού βασιλέως Θρασύβουλο Ζαΐμη (βλ. 21/5), ο Άγγλος αρμοστής Στορξ πέρασε στο Κατάκολο και πρόσφερε την σημαία τής Επτανησιακής Πολιτείας στον Γεώργιο Α΄. Στην αποβάθρα τού Κατακόλου ήταν ο υπουργός των Στρατιωτικών Παύλος Καλλιγάς, ο απεσταλμένος τής Ελληνικής Κυβερνήσεως Θρασύβουλος Ζαΐμης, οι Δήμαρχοι των δήμων τής Ηλείας και Ολυμπίας, καθώς και Ηλείοι και Ολύμπιοι αγωνιστές. Όλη η Ηλεία και η  Ολυμπία περίμενε στο Κατάκολο με καρδιοχτύπι.

1868.—Απεβίωσε από ανίατη ασθένεια ο Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης. Ήταν νυμφευμένος με την Φωτεινή Τζαβέλα από το Σούλι και απέκτησε μαζί της δύο γιούς, τον Θεόδωρο, γνωστό με το ψευδώνυμο Φαλέζ και τον Κωνσταντίνο καθώς και πέντε θυγατέρες.

1878.—Υπογράφεται αγγλο-τουρκική συνθήκη, σύμφωνα με την οποία η τουρκία παραχώρησε στην Αγγλία την Κύπρο (κατοχή και διοίκηση, όχι κυριαρχία), έναντι αμοιβής 92.687 λιρών τον χρόνο.

1893.—Ιδρύεται ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος, το δεύτερο σημαντικότερο αθηναϊκό αθλητικό σωματείο, από δώδεκα μέλη τού Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου τα οποία διαφώνησαν με την πολιτική τού προέδρου Ι. Φωκιανού. Ήδη από τον Φεβρουάριο τού ιδίου έτους είχε διαγραφεί ο Ν.Α. Κοτσελόπουλος, ενώ η διάσταση των απόψεων είχε αιτία το γεγονός ότι ο Σύλλογος διοργάνωνε αγώνες δαπανηρούς γιά λίγους εκλεκτούς θεατές, ενώ θα έπρεπε να απευθύνεται στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

1902.—Ο δικηγόρος το επάγγελμα Πλατσής, τραυματίζει σοβαρά τον υπολοχαγό Γ. Κορωναίο, διότι «επείραζε τα κορίτσια τού κόσμου» (!..).

1905.—Στην περιοχή τής Γευγελής σημειώνονται συγκρούσεις αγωνιστών μας με τον τουρκικό στρατό. Μεταξύ των νεκρών μας και τρεις αξιωματικοί.

.—Υπό την επιρροή τής Ρουμανικής και Αυστρο-ουγγρικής διπλωματίας, ο Σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ αναγνωρίζει ένα «μιλέτι Βλάχων», ανεξάρτητο από εκείνο των Ρωμηών. Η προπαγάνδα των αθλίων που ισχυρίζονται πως οι Βλάχοι δεν είναι Έλληνες, θα συνεχίσει μέχρι και τις ημέρες μας.

.—Το λουτρό αίματος στην Μακεδονία από τους βούργαρους συμπληρώνει το νέο θύμα τους από το χωριό Μεσημέρι Εδέσσης, ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς. Οι άτιμοι δολοφόνοι τον είχαν τραυματίσει θανάσιμα μέσα στο χωράφι του.

1910.—Χαλάζι μεγέθους καρυδιού και βάρους εξήντα δραμιών πέφτει στον Δομοκό, καταστρέφοντας τις στέγες σπιτιών, σκοτώνοντας πολλά ζώα και προξενώντας ζημιές οι οποίες υπολογίζονται σε ένα εκατομμύριο δραχμές.

1911.—Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα τής ΕλλάδοςΗ κυβέρνηση Βενιζέλου προώθησε και ψήφισε στην Βουλή των Ελλήνων νέο Σύνταγμα, αναθεωρώντας το παλαιότερο τού 1864.

1913.—Ο Βουλευτής Κραμάτς ομιλών εις την Αυστριακήν Βουλήν εναντίον τής πολιτικής τού Μπέρχτολδ, επί τού θέματος τής αλβανίας λέγει: «Εάν η Αντάντ είχεν έναν Βίσμαρκ θα εθυσίαζε το Μαυροβούνιον, διά ν’ αφήσει την Αυστρίαν και την Ιταλίαν να εισέλθουν εις την αλβανίαν. Τότε ο πόλεμος μεταξύ των δύο τούτων Δυνάμεων θα ήτο αναπόφευκτος και η Τριπλή Συμμαχία θα διελύετο. Η αληθής πολιτική διά την Αυστροουγγαρίαν θα ήτο να επιτρέψει την διανομήν τής αλβανίας μεταξύ τής Σερβίας και τής Ελλάδος, ήτοι ακριβώς μεταξύ των Κρατών εκείνων τα όποια έχουν συμφέρον ν’ αντιταχθούν εις την Ιταλικήν προπαγάνδαν. Η πολιτική την οποίαν ηκολουθήσατε ενέχει μεγάλους κινδύνους διά το μέλλον και η Αυστρία οφείλει να πράξει ό,τι δύναται διά να εξασφαλίσει την ελευθερίαν τής Αδριατικής».

1919.—Το 5ο Σύνταγμα Πεζικού τού Ελληνικού Στρατού, κυριεύει το Αξάριον (Θυάτειρα). Μετ’ ολίγο θα αναγκαστεί να εκκενώσει την περιοχή.

1920.—Ο Ελληνικός στρατός στην Μ. Ασία αντιμετωπίζει δράση τουρκικών αποσπασμάτων.

1921.—Σε ολόκληρο το Μέτωπο στην Μ. Ασία σημειώνεται δράση πυροβολικού και περιπόλων.

1922.—Η Στρατιά στην Μικρά Ασία δρα διά περιπόλων και πυροβολικού.

.—Ο Αρχιστράτηγος Χατζανέστης αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως αρχηγός τού Εκστρατευτικού Σώματος Μ. Ασίας, λίγους μόλις μήνες πριν την κατάρρευση τού Μετώπου. Υπήρξε από τους πλέον συκοφαντημένους και αδικημένους τής  ιστορίας τού Μικρασιατικού Μετώπου, σε σημείο που… γιά δύο μηνών θητεία, τού χρεώθηκε ολόκληρη η καταστροφή, και, τέλος, οδηγήθηκε στην αγχόνη. Η αλήθεια βρίσκεται στο πλήρως εχθρικό κλίμα το οποίο συνάντησε από προσκείμενους στον Βενιζέλο αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, μέχρι και στρατιώτες, το οποίο μόνον Στρατό δεν θύμιζε.

1928.—Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ανακοινώνει την «επάνοδό» του στην πολιτική. Επρόκειτο βεβαίως γιά πολιτικό τέχνασμα, μιάς και από την πολιτική δεν έφυγε ποτέ. Βλέποντας την μεγάλη αποτυχία των πολιτικών του αντιπάλων, οι οποίοι αντιμετώπιζαν τα απίστευτα προβλήματα τής εποχής, επανήλθε σε πολύ καλό γιά τον ίδιο συγχρονισμό στα πράγματα, όπου μάλιστα ανέλαβε την πρωθυπουργία μόλις 40 ημέρες μετά (σσ. δίχως καν να έχει εκλεγεί βουλευτής, ορίσθηκε πρωθυπουργός !).

1929.—Εκδηλώνονται κρούσματα τής λοιμώδους ασθένειας τής λέπρας στην πρωτεύουσα. Ο δημοσιογράφος Πέτρος Πικρός έγραφε εκτενή ενημερωτικά άρθρα γιά την λέπρα ρίχνοντας ευθύνες στον υπουργό Υγιεινής Χρηστομάνο, τονίζοντας την ανάγκη λήψεως μέτρων προφυλάξεως των υγιών και την αξιοπρεπή περίθαλψη των νοσούντων. Τον Ιούλιο τού ιδίου έτους κατήγγειλε ότι στην Αθήνα κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτα δεκάδες χανσενικοί οι οποίοι ανήκαν σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και ηλικίες, θέλοντας να αφυπνίσει την κοινή γνώμη γιά την πραγματική φύση τής αρρώστιας αλλά και να καταγγείλει την αδιαφορία τής κυβερνήσεως.

1930.—Η δίκη των βιομηχάνων αλευρόμυλων συνεχίζεται. Επρόκειτο γιά σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων δραχμών, μιάς και οι βιομηχανίες νόθευαν το κακίστης ποιότητος αλεύρι, πουλώντας το μετά ως εξαιρετικής ποιότητος.

1931.—Υπογράφεται νέα Ελληνο-γαλλική εμπορική συμφωνία και ρυθμίζεται το θέμα εισαγωγής ελληνικών κρασιών στην Γαλλία.

1934.—Ημερομηνία θανάτου τού ανθρώπου των Γραμμάτων και των Τεχνών, Μπάμπη Άννινου. Γεννήθηκε στο Αργοστόλι τής Κεφαλλονιάς στις 6 Σεπτεμβρίου τού 1852 και πέθανε στην Αθήνα σε ηλικία 82 ετών.

1935.—Η αλβανία αναγκάζεται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις τού Διεθνούς Δικαστηρίου τής Χάγης το οποίο δικαιώνει την Ομογένεια τής Βορείου Ηπείρου στο θέμα των σχολείων. Οι αλβανοί, καταπατώντας κάθε Διεθνές Δίκαιο έκλεισαν όλα τα ελληνικά σχολεία, αναγκάζοντας τα ελληνόπουλα να φοιτούν σε αλβανικά. Οι Βορειοηπειρώτες είχαν συγκεντρώσει πολλές χιλιάδες υπογραφών μέσα σε μικρό διάστημα, τις οποίες έστειλαν τόσο στο Δ.Δ. τής Χάγης όσο και στην Κοινωνία των Εθνών. Οι άθλιοι αλβανοί, έκλεισαν περισσότερα από πεντακόσια (500) σχολεία μας. Δυστυχώς, εκείνο το άτιμο κράτος, μετά από μικρό χρονικό διάστημα αθέτησε τον λόγο του παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις του.

1941.—Οι Γερμανοί, γενόμενοι κύριοι τού αεροδρομίου Μάλεμε, αποβιβάζουν αεραγήματα και συνάπτουν σφοδράς μάχας με τους ηρωικώς αγωνιζομένους Κρητοβρεττανούς.

.—Οι πόλεις Ρεθύμνου και Ηρακλείου βομβαρδίζονται με σφοδρότητα. Σοβαρότατες ζημιές και καταστροφές σε ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικά εκθέματα στο Μουσείο Ηρακλείου.  

.—Στο αντιτορπιλικό “Ντικόϊ” επιβιβάστηκε από την Αγία Ρούμελη, ο βασιλέας Γεώργιος Β΄ και η ακολουθία του, ενώ οι Γερμανοί στην Κρήτη κινούνται προς την Κάντανο.

.—Την νύχτα 22 προς 23 Μαΐου, μοίρα τού Αγγλικού Στόλου βύθισε ολόκληρη νηοπομπή από πλωτά μέσα, γεμάτα από γερμανικά στρατεύματα, τα οποία κατευθύνονταν από την ηπειρωτική Ελλάδα γιά να ενισχύσουν την Μάχη τής Κρήτης. Ανάλογη τύχη είχε και προηγούμενη παρόμοια νηοπομπή, κατά την νύχτα 21/22 Μαΐου.

.—Η πρώτη ομαδική εκτέλεση αμάχων στα Πλακάλωνα Κισάμου στις 23-5-1941. Εκτελέσθηκαν τέσσερεις άμαχοι και μάλιστα πριν ολοκληρωθεί η κατάληψη τής Κρήτης, ως αντίποινα γιά να εκδικηθούν προφανώς την γενναία αντίσταση των κατοίκων τής περιοχής. Μεταξύ των εκτελεσθέντων και ο παπά Αντώνης Λιουδάκης, πατέρας τεσσάρων ανήλικων θυγατέρων.

1943.—Οι αιμοσταγείς δολοφόνοι Τσάμηδες, σκοτώνουν τον Έλληνα Προκόπη Γιαννάκη από τον Άγιο Βλάσιο Θεσπρωτίας. Αίτιοι τής ύπουλης δολοφονίας τού πρώην αστυνομικού, ήταν ο Ισούφ Μούχος ο αδελφός του Χαμίτ και οι δίδυμοι δήμιοι τής Βάρφανης, Χασάν και Χουσεΐν.

1944.—Γερμανοί, δυνάμεως περίπου τάγματος, επιτέθηκαν κατά τού αυχένα τού Προφήτη Ηλία Νικολιτσίου (Λάκκα Θεσπρωτικού) όπου είχε ακροβολιστεί ο 2ος λόχος τού 24 ΣΠ/ΕΔΕΣ, με σκοπό να καταλάβουν την ζωτικής σημασίας θέση τού Υψώματος Μετσίτια. Η αναλογία δυνάμεων μεταξύ των αμυνομένων τού 24ΣΠ/ΕΔΕΣ και των επιτιθεμένων Γερμανών, ήταν 1 προς 3 υπέρ των Γερμανών· λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τον εξοπλισμό τους, η υπεροχή των Γερμανών ήταν συντριπτική. Το αποτέλεσμα τής μάχης γιά το 24ΣΠ τού ΕΛΑΣ δεν ήταν επιτυχές όπως τού ΕΔΕΣ. Η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε ταυτόχρονα και κατά των υψωμάτων Κρανιάς – Σκρεβένκο που κατείχε το 24 ΣΠ/ΕΛΑΣ, αναγκάζοντας το Σύνταγμα να υποχωρεί συνεχώς σε νέες θέσεις, μέχρι να καταφέρει να σταθεροποιήσει την άμυνά του.

.—Πυρπόληση τού χωριού Λίμνες Αργολίδας, αφού προηγήθηκε η εκτέλεση 86 αθώων κατοίκων.

1945.—Το ειδικό δικαστήριο, αφού εξέτασε τις αποδεδειγμένες εγκληματικές ενέργειες των Τσάμηδων, εξέδωσε 1,701 (!!!) καταδικαστικές αποφάσεις. Είχαν ρημάξει ολόκληρη την Ήπειρο.

1945.—Ένα παρ’ολίγον σοβαρότατο επεισόδιο στην Κρήτη, μεταξύ εκατοντάδων κομμουνιστών τού ΕΛΑΣ και 15 ανταρτών τής Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως (ΕΟΚ). Οι κομμουνιστές, σε κάποια συγκέντρωση στην οποία παραβρέθηκαν και οι τής ΕΟΚ, άρχισαν να συκοφαντούν τους εθνικούς αντάρτες και να εξεγείρουν τα μέλη τους κατά τού εθνικού αγώνα τους (ενν. εναντίον των κατοχικών). Αν και η φασαρία έληξε σύντομα, οι εθνικοί αντάρτες φεύγοντας από το Φρε έπεσαν σε ενέδρα των κομμουνιστών. Την επόμενη μέρα, αν και οι σχέσεις «αποκαταστάθηκαν», οι κομμουνιστές εγκατέλειψαν τις προκαθορισμένες θέσεις τους εναντίον των πραγματικών εχθρών, στον «κοινό» Αγώνα. Εκτός αυτού, μάλιστα, στις 28 τού ίδιου μήνα επιτέθηκαν και δολοφόνησαν αντάρτες τού καπετάν Πέτρακα.

.—Μετά από τέσσερα χρόνια βαρβαροκρατίας, οι καμπάνες των Χανίων δεν σταματούν να ηχούν χαρμόσυνα γιά να υποδεχθούν τους αντάρτες εθνικών αντιστασιακών οργανώσεων και απελευθερωτές τους. Στα 450 χρόνια λατινοκρατίας έγιναν 27 επαναστάσεις στο νησί, άλλες πέντε στα 250 χρόνια τής μαύρης τουρκοκρατίας, γιά να κλείσει ο κύκλος τού ασταμάτητου πολέμου με τα 4 χρόνια των απολίτιστων Γερμανών.

1946.—Στὴν Ἑλλάδα ἐπέστρεψε ὁ νικητής Μαραθωνοδρόμος Στέλιος Κυριακίδης καὶ τὸ πρῶτο ποὺ ἔκανε μόλις ἔφτασε, ἦταν νὰ γονατίσῃ μπροστὰ στὸ Μνημεῖο τοῦ Ἀγνώστου Στρατιώτου, τιμῶντας τοὺς πεσόντες γιὰ τὴν Πατρίδα. Στὶς 20 Ἀπριλίου τοῦ 1946, ὁ Ἕλλην (Κύπριος) δρομέας Στέλιος (Στυλιανὸς) Κυριακίδης, ἐνάντια σὲ κάθε λογική, ὑποσιτισμένος λόγῳ τῆς κατοχῆς ὅπως καὶ τὰ ἑπτὰ ἑκατομμύρια πεινασμένα ἀδέλφια του, κέρδισε στὸν 50ο Μαραθώνιο τῆς Βοστώνης τὴν πρώτη θέση, χάρις στὴν ἀγάπη του γιὰ τὴν Ἑλλάδα καὶ τὶς ψυχικὲς του δυνάμεις.

1948—Απεβίωσε από λευχαιμία ο δωσίλογος πρωθυπουργός, Γεώργιος Τσολάκογλου.

1951.—Η Γιουγκοσλαβία αποδίδει 214 Ελληνόπουλα τα οποία είχαν απαχθεί από Κομμουνιστές.

1955.—Δημιουργείται το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος με πρώτο υπουργό τον στρατηγό Κοσμά. Η ιστορία τού Υ.ΜΑ.Θ. από την ίδρυσή του ως Κυβερνητικού και όχι ως Διοικητικού θεσμού, έως το 2009, χωρίζεται σε δύο περιόδους· την περίοδο των Γενικών Διοικήσεων (1912-1955) και την περίοδο των Υπουργείων (1955-2009). Με την δημοσίευση τού Ν. 3200/1955 καταργήθηκε ο θεσμός των Γενικών Διοικήσεων υπέρ των Νομαρχιών τής χώρας. Μία τρίτη περίοδος θα αρχίσει με την δημοσίευση τού ΠΔ 185/2009 (ΦΕΚ Α΄213-7/10/09).

1961.—Την Ρόδο των μεγάλων σεισμών, χτύπησε σαν σήμερα ένας νέος μεγέθους 6,4 Ρίχτερ. Συνέβη στις 04:45 τα ξημερώματα, με επίκεντρο το ίδιο σημείο το οποίο έδωσε στους τριήμερους φονικούς σεισμούς τού ’57 (βλ. 25 Απριλίου 1957). Εκατοντάδες κατοικίες έπαθαν σοβαρές ή μικρότερες ζημιές, σε Ρόδο, Κω και Λέρο, ορισμένες κατέρρευσαν, αλλά υπήρξαν και τραυματίες.

.—Αρχίζει στην Θεσσαλονίκη η δίκη δέκα ατόμων, τα οποία κατηγορούνται γιά κατασκοπεία υπέρ τής βουργαρίας. Στους επόμενους μήνες, η βουργαρία θα περάσει στην «αντεπίθεση», συλλαμβάνοντας με την κατηγορία τής κατασκοπείας τον  νεωκόρο  τού παρεκκλησίου τής ελληνικής πρεσβείας τής Σόφιας και απελαύνοντας υπάλληλο τής ελληνικής πρεσβείας. Απέρριψε δε με επιστολή της το γεγονός ότι εκπαιδεύει και στέλνει κατασκόπους στην Ελλάδα, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι «επιχειρεί να αναζωπυρώσει τον Ψυχρό πόλεμο στα Βαλκάνια».

1973.—Αποτυχημένο κίνημα τού πολεμικού ναυτικού με στόχο την ανατροπή τής δικτατορίας. Υπήρχαν ήδη ενδείξεις ότι είχε προδοθεί από την 21η Μαΐου. Μέχρι το μεσημέρι τής 22ας Μαΐου, ενώ υπήρχε ακόμη χρόνος και τρόπος απόπλου ορισμένων πλοίων, κανένα δεν απέπλευσε, ενώ αργά το βράδυ ελήφθη η απόφαση αναβολής τού κινήματος. Στις 23 Μαΐου άρχισαν σταδιακά οι συλλήψεις, που συνεχίστηκαν μέχρι και την 16η Ιουνίου. Το Α/Τ «Βέλος» εγκατέλειψε την άσκηση τού ΝΑΤΟ και κατέπλευσε στο Φιουμιτσίνο τής Ιταλίας. Τον Αύγουστο τής ίδιας χρονιάς δόθηκε γενική αμνηστία σε όλους τους συλληφθέντες, πλην των 32 ανδρών τού Α/Τ «Βέλος».

1976.—Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο, νικώντας στην τελευταία αγωνιστική τον Εθνικό Πειραιώς εκτός έδρας, με 0-4.

1978.—Σεισμός μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, στο ρήγμα τής Βόλβης, είναι το προμήνυμα γιά τον θρήνο τής μαύρης Τρίτης την 20ή Ιουνίου στην Θεσσαλονίκη. Στον μεγάλο σεισμό – τού Ιουνίου –, περισσότερα από 3.000 σπίτια έπαθαν ανεπανόρθωτες ζημιές, 49.000 και πλέον μικρότερες, 41 ή 42 ήσαν οι νεκροί και 220 οι τραυματίες, και αυτά μόνον στην συμπρωτεύουσα. Συνολικά στους τέσσερεις Νομούς τής κεντρικής Μακεδονίας, ως ακατάλληλα χαρακτηρίστηκαν 9.480 κτήρια, ενώ μικρότερες ζημιές υπέστησαν 67.541.

1980.—Σκοτώθηκε στην περιοχή Λαμίας λόγω πτώσεως και συντριβής τού αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε κατά την διάρκεια διατεταγμένης αποστολής, ο πιλότος μας, Βασίλειος Ανδρεαδάκης. Ο πιλότος μας γεννήθηκε το 1954 στο Ηράκλειο Κρήτης.  http://www.pasoipa.org.gr/

1984.—Ο Μάρκος Βαφειάδης και ο Θρασύβουλος Τσακαλώτος, δύο μεγάλοι αντίπαλοι τού «Εμφυλίου», συναντιούνται στο σπίτι τού δημοσιογράφου Πέτρου Μακρή και σε απ’ευθείας μετάδοση δίνουν τα χέρια, δηλώνοντας πως συμφιλιώνονται. Λίγο αργότερα, ο Βαφειάδης θα εκλεγεί βουλευτής τού Πα.Σο.Κ…

1986.—Η Κ.Υ.Π. με τον νόμο 1645/1986, μετονομάστηκε και ουσιαστικά επανιδρύθηκε ως “Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών” (Ε.Υ.Π). Πολιτικός προϊστάμενός της είναι ο εκάστοτε Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας τού Πολίτη. Σε περίοδο πολέμου, επιστρατεύσεως ή αμέσου απειλής τής εθνικής ασφάλειας, υπάγεται στον Αρχηγό Γ.Ε.ΕΘ.Α.

1988.—Η 17Ν βάζει ως στόχους γιά πρώτη φορά τούρκους διπλωμάτες, τοποθετώντας τέσσερεις βόμβες σε ισάριθμα αυτοκίνητα στην περιοχή τού Παγκρατίου. Δύο από αυτές εξερράγησαν γύρω στις 2:20 τα ξημερώματα με μικρές υλικές ζημιές, ενώ οι άλλες δύο εξουδετερώθηκαν από την Αστυνομία.

1994.—Σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ πλήττει την Κρήτη. Συνέβη το πρωί, λίγο πριν τις 10:00, με επίκεντρο τα ανοικτά βορείως τού νησιού και εστιακό βάθος 85 χλμ. Προκάλεσε αρκετές ζημιές σε όλο το εύρος τής Κρήτης, αλλά δεν υπήρξαν παρά μόνον 5-6 τραυματισμοί λόγω τού πανικού.

1995.—Την διαβεβαίωση ότι ο Ο.Η.Ε. θα προσφέρει βοήθεια ύψους 456 εκατ. δολαρίων γιά την ανακούφιση των σεισμοπαθών των Νομών Κοζάνης και Γρεβενών, έδωσε ο Γενικός Γραμματέας τού Οργανισμού, Μπούτρος Γκάλι στον δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο συναντήθηκε στην  Νέα Υόρκη.

1997.—Πολιτικές διαστάσεις έλαβε το θέμα των απόψεων τού αναπληρωτού υπουργού Εξωτερικών Γεωργίου Παπανδρέου, περί διαχωρισμού των ναρκωτικών ουσιών σε «σκληρά» και «μαλακά», ελεύθερης χρήσης τους, και καλλιέργειας καννάβεως σε γλάστρες. Τις επόμενες ημέρες των «ιστορικών δηλώσεων», διευθυντές των θεραπευτικών προγραμμάτων τού Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων και τού «18 Άνω», με κοινή επιστολή προς τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών, επισήμαναν τους κινδύνους που ενέχει η τόσο αβασάνιστη “έκφραση προσωπικής γνώμης” από χείλη μελών τής κυβερνήσεως γιά ζητήματα τόσο σοβαρά. Τον Φεβρουάριο τού 2018 ο ΓΑΠ δήλωσε παρών στην διαδικασία ψηφίσεως τού νομοσχεδίου γιά την νομιμοποίηση όχι μόνο τής φαρμακευτικής κάνναβης, αλλά και των μπάφων (τής ψυχαγωγικής όπως λέει ο ίδιος). Αγωγή τής Ψυχής γιά τον Παπανδρέου λοιπόν ο μπάφος… Στο ξεκίνημα μάλιστα τής ομιλίας του στην Βουλή, είπε: «[ ] ο Έλληνας πολίτης περνά πράγματι μιά δύσκολη και παρατεταμένη περίοδο οικονομικής επιβάρυνσης, παράλληλα πολλές φορές και λόγω αυτών των κοινωνικών συνθηκών, υπάρχει μιά αυξητική τάση και γιά την χρήση ναρκωτικών. Το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο θετικό βήμα ανακούφισης γιά πολλούς που υποφέρουν, αλλά να γίνει και αναπτυξιακός μοχλός σε σημαντικούς τομείς όπως ο αγροτικός τομέας και η φαρμακοβιομηχανία…».

2006.—Έπειτα από θερμό επεισόδιο ελληνικών με τουρκικά μαχητικά, το αεροσκάφος τού πιλότου μας Κωνσταντίνου Ηλιάκη κατέπεσε κοντά στην Κάρπαθο, κατά την προσπάθεια αναχαιτίσεως τουρκικού F-16, το οποίο συνόδευε φωτογραφικό αεροσκάφος προς αποτύπωση των θέσεων των πυραύλων S-300. Τα συντρίμμια τού αεροπλάνου βρέθηκαν λίγο αργότερα, επιβεβαιώνοντας το τραγικό αυτό συμβάν. Η εντολή Α/ΓΕΕΘΑ γιά τον τούρκο που προκάλεσε τον θάνατο τού πιλότου μας, αλλά ο ίδιος διασώθηκε χρησιμοποιώντας το κάθισμα εκτινάξεως, ήταν να παραδοθεί ο πιλότος στο τουρκικό πλήρωμα διασώσεως με τρόπο ώστε να φανεί ότι η παράδοση έγινε από την ελληνική προς την τουρκική πλευρά. 

2013.—Σαν σήμερα, «έφυγε» από την ζωή ο ελληνικής καταγωγής τραγουδιστής και συνθέτης, Ζορζ Μουστακί.

2014.—Ὁ Ἕλληνας μαθητὴς ἀπό τὴν Ρόδο Ἀθηναγόρας Σκιαδόπουλος, ἀναδείχθηκε πρῶτος στὸν Πανελλήνιο διαγωνισμὸ Φυσικῆς, προσθέτοντας ἀκόμη μία διάκριση στὸ ἐνεργητικὸ του. Ὡς νικητὴς τοῦ διαγωνισμοῦ ἐκπροσώπησε τὴν Ἑλλάδα στὴν Διεθνὴ Μαθηματικὴ Ὀλυμπιάδα στὸ Κέιπ Τάουν τῆς Νότιας Ἀφρικῆς, ἀπὸ τὶς 3 ἔως τὶς 11 Ἰουλίου 2014, ὅπου μεταξὺ ἀθλητῶν ἀπὸ 106 χῶρες, κατέκτησε τὸ χάλκινο μετάλλιο. Εἶναι ὁ πρῶτος Δωδεκανήσιος ποὺ εἶχε συμμετοχὴ σὲ τρεῖς συνεχόμενες Παγκόσμιες Ὀλυμπιάδες Μαθηματικῶν στὶς ὁποῖες πέτυχε διάκριση καθὼς καὶ ὁ πρῶτος μὲ συμμετοχή στὶς Ἐθνικὲς Ὀμάδες Μαθηματικῶν γιὰ τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, ἤδη ἀπὸ μαθητὴς Γυμνασίου. Σήμερα (2015), ὁ Ἀθηναγόρας εἶναι σπουδαστὴς στὸ Ἐθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνεῖο στὴν Σχολὴ Ἠλεκτρολόγων – Μηχανικῶν Ὑπολογιστῶν.

.—Πέθανε αργά το βράδυ τής Παρασκευής και σε ηλικία 49 ετών, ο ολυμπιονίκης τής πάλης και παράγοντας τής ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Παναγιώτης Ποικιλίδης. Ο άτυχος Παναγιώτης χειρουργήθηκε το βράδυ τής προηγούμενης Τετάρτης στην καρδιά, καθώς είχε διαγνωστεί ανεύρυσμα αορτής και την επομένη παρουσίασε επιπλοκές στην υγεία του.

2016.—Σὰν σήμερα, σίγησε ὁ ζουρνὰς τοῦ Θωμᾶ Πάτμου, ἑνὸς ἀπὸ τοὺς μεγαλύτερους παραδοσιακοὺς μουσικοὺς τῆς Μακεδονίας κι’ ἀπὸ τοὺς τελευταίους φορεῖς τῆς μακρόχρονης μουσικῆς μας παράδοσης. Ὁ Ἀχιλλέας Τσιάρας ποὺ τὸν γνώρισε ἀπὸ τὰ δεκατρία του χρόνια, ἔγραψε ὅτι : «Ἄκουγα τὸν ζουρνᾶ του νὰ σολάρῃ καὶ τὴν νέα γενιὰ νὰ μὴν ἀκούει ζουρνᾶ, κι ἀναρωτιόμουν: Μά δὲν ἀκοῦνε τί παίζει, πῶς κελαηδάει;» Ὁ Θωμᾶς Πάτμος δίδαξε τὴν τέχνη του καὶ μεταλαμπάδευσε τὴν γνώση του σὲ ὁρισμένα παιδιά, πρὸς διάσωση τῆς Ρουμλουκιώτικης μουσικῆς παραδόσεως, ἀφήνοντας πίσω του σπουδαία παρακαταθήκη καὶ κληρονομιὰ γιὰ τοὺς νεώτερους. (Πηγή πληροφοριῶν ἄρθρο ἀφιέρωμα τῶν Δημήτρη Πανταζόπουλου καὶ Ἀχιλλέα Τσιάρα).

2019.—Δεκτή έγινε από το Ποινικό Τμήμα τού Αρείου Πάγου η αναίρεση που άσκησε η εισαγγελέας τού ανωτάτου δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου κατά τής αποφάσεως των δικαστών Βόλου, οι οποίοι δεν έδωσαν νέα άδεια εξόδου από τις φυλακές, στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Υποστηρικτές τού εκτελεστή τής τρομοκρατικής οργανώσεως 17Ν, από τη στιγμή που δεν έγινε δεκτό το αίτημα γιά να λάβει άδεια, άσκησαν το ‘’δημοκρατικό τους δικαίωμα’’ καταστρέφοντας και βανδαλίζοντας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

.—Η προεκλογική περιοδεία/παρωδία τού Αλέξη. Μιάμιση ώρα περίπου χρειάστηκε γιά να εμφανιστεί ο πρωθυπουργεύων Αλέξης Τσίπρας στην πλατεία Ελευθερίας τού Ηρακλείου Κρήτης, σε μία απέλπιδα – ίσως – προσπάθεια να σωθούν τα προσχήματα και να υπάρξει έστω και μία στοιχειώδης συμμετοχή. Ο πρωθυπουργεύων κατάφερε και γέμισε τον χώρο μπροστά από την εξέδρα, ενώ ο πεζόδρομος τής οδού Δικαιοσύνης ήταν μισός και ο χώρος μπροστά από την Αστόρια άδειος. Ωστόσο, οι πρώτοι θερμοί υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν από νωρίς μπροστά από την εξέδρα, ήταν και πάλι Ρομά.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.eistoria.com

Αφήστε μια απάντηση