1903-ΘΑΝΑΣΙΜΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η βουργάρικη τσέτα τού Χρίστο Τσερνοπέεφ και τού Ιχκο Μπότσεφ

1903: Απειλή θανάσιμη γιά τον Ελληνισμό τής Μακεδονίας

……….Ύστερα απ’ τα γεγονότα τού 1902, η Ρωσία και η Αυστρία, αφού πήραν την έγκριση και των άλλων Δυνάμεων που υπέγραψαν την Συνθήκη τού Βερολίνου, αποφάσισαν να κάνουν παραστάσεις προς τον σουλτάνο και να ζητήσουν την εφαρμογή νέων μεταρρυθμίσεων υπέρ των χριστιανών τής Μακεδονίας, ενώ συνέστησαν στην Βουλγαρία αυτοσυγκράτηση και να λάβει μέτρα γιά τον περιορισμό τής δράσης των ανταρτών.

……….Ιδού ένα έγγραφο που δείχνει και πάλι την βουλγαρική υποκρισία. Είναι γραμμένο από τον Γάλλο πρόξενο στην Σόφια, Bonnardet και έχει ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου 1903.

……….“Ο κύριος Daneff εκφώνησε, τελευταία, λόγο στην Sobranie γιά το Μακεδονικό πρόβλημα… Σχολίασα τον λόγο του σε μία τελευταία συνομιλία που είχα μαζί του. Η Βουλγαρία, είπε, θέλει να ακολουθήσει μιά νόμιμη πολιτική. Δεν διεκδικεί μία εδαφική επέκτασή της στην Μακεδονία, αλλά δεν μπορεί ν’ αδιαφορήσει εξ αιτίας τής μακεδονικής μετανάστευσης στην Βουλγαρία, η οποία είναι πολύ μεγάλη και διατηρεί μέσα στην χώρα μία συνεχή αναταραχή

……….Καθώς μου μίλησε γιά τις προσπάθειες που η κυβέρνησή του δεν έπαυσε να κάνει γιά να φυλάξει τα σύνορα και να εμποδίσει την διείσδυση συμμοριών, τού υπενθύμισα αυτό που είχε πει στον κύριο Bonnardet σχετικά με την πρόθεσή του να διαλύσει τις Μακεδονικές Επιτροπές.

……….Ο κύριος Daneff μου απήντησε ότι δεν μετέβαλε τα σχέδιά του, αλλά,σύμφωνα με το σύνταγμα, η διάλυση εταιρειών ανήκει στην δικαιοδοσία τής δικαστικής εξουσίας…

……….Οι εφημερίδες ανέφεραν νέα είσοδο προσφύγων στην Βουλγαρία…. Οι κυριότεροι αρχηγοί τής εξέγερσης εγκατέλειψαν την Μακεδονία. Εξοχότατε, γνωρίζετε ότι ο στρατηγός Zontchef και ο συνταγματάρχης Nicoloff βρίσκονται, ήδη στην Σόφια. Ο συνταγματάρχης Yankow, ο οποίος δρούσε στα περίχωρα τού Μοναστηρίου, κατέφυγε στην Ελλάδα απ’ όπου εξορίστηκε και γύρισε στην Βουλγαρία.

……….Παρά τον χειμώνα, συμμορίες δρούσαν ακόμη στην Μακεδονία και ιδίως Αλβανών γιουρούκων.

……….Στις 30 Δεκεμβρίου 1902 έφτασε στην Βιέννη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κόμης Lamsdorf και την επομένη είχε συνομιλίες με τον Αυστριακό αυτοκράτορα και τον υπουργό Εξωτερικών κόμη Goluchowski και αποφασίστηκαν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Μακεδονία. Οι προτάσεις μεταρρυθμίσεων δόθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου 1903 στο Ferid Pacha, Μέγα Βεζύρη, ταυτόχρονα από τους πρέσβεις τής Ρωσίας και Αυστρίας. Έγιναν δεκτές χωρίς καμμιά τροποποίηση.

Τα μέτρα προέβλεπαν:

Τον διορισμό Γενικού Επιθεωρητού, των βιλαετίων Θεσσαλονίκης, Μοναστηρίου, Κοσσόβου. Αυτός αποφασίστηκε να είναι ο ίδιος που διόρισε τον Νοέμβριο τού 1902 ο σουλτάνος. Λεγόταν Hussein Hilmi Pacha.
Αναδιοργάνωση τής αστυνομίας. Γιά τον σκοπό αυτό θα ζητούσαν την συνδρομή ξένων ειδικών.
Οι διοικητές των βιλαετίων (Valis) θα υπάγονταν στις οδηγίες τού Γενικού Επιθεωρητού.
Οι αγροφύλακες θα επιλέγονταν από τους κατοίκους των χωριών.
Διάφορες άλλες μεταρρυθμίσεις φορολογικού και οικονομικού χαρακτήρα κ.ά.

……….Το πιό εκπληκτικό ήταν ότι χορηγείτο αμνηστία σ’ όλους όσους τελούσαν υπό κατηγορία ή καταδικάστηκαν γιά πολιτικές πράξεις, οι οποίες όμως δεν συνδέονταν άμεσα με εγκλήματα τού κοινού δικαίου. Έτσι, άδειασαν οι φυλακές και οι κομιτατζήδες επέστρεψαν στα λημέρια τους ή πήγαν στην Βουλγαρία γιά να πάρουν νέες οδηγίες.

……….Θ’ αναφέρουμε εδώ ότι η Βουλγαρία, πιστή στην πολιτική τής διπλωματικής απάτης, έριχνε στάχτη στα μάτια τής διεθνούς Κοινής γνώμης, εμφανιζόμενη δήθεν πρόθυμη να συμβάλλει στην επιτυχία των νέων μέτρων και γι’ αυτό απεφάσισε να συλλάβει τα ηγετικά στελέχη τού βουλγαρικού κομιτάτου.

……….Να, τί αναφέρει ο Γάλλος πληρεξούσιος πρέσβυς Bourgarel με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου 1903 από την Σόφια:

……….“Άρχισαν να εκτελούνται τα μέτρα καταστολής που σας υπογράμμισα χθες. Οι έδρες των επιτροπών κλείστηκαν και τέθηκαν σφραγίδες επί των εγγράφων και των αρχείων. Οι κυριώτεροι αρχηγοί, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι Mikhailowski, Zontcheff, και Hanichef, τέθηκαν υπό προληπτική κράτηση και θα παραδοθούν αύριο στα χέρια τής δικαιοσύνης. Τα μέτρα αυτά εφαρμόστηκαν με την ίδια αυστηρότητα και κατά των επαρχιακών επιτροπών. Έτσι, σήμερα το πρωί στην Βάρνα συνέλαβαν τον συνταγματάρχη Yankog.

……….Βέβαια, επρόκειτο γιά θέατρο και η αυλαία του δεν άργησε ν’ ανοίξει την Άνοιξη κιόλας τής ίδιας χρονιάς. Πράγματι, το 1903 οι εγκληματικές ενέργειες των κομιτατζήδων πήραν διαστάσεις, διότι η Βουλγαρία και τα “κομιτάτα” αντιλήφθηκαν ότι ο σουλτάνος Abdul Hamid δεν είχε πλέον κανένα περιθώριο αντίδρασης στις πιέσεις των Μεγάλων.

……….Έτσι, ενθαρρυνθέντες και από την χορηγηθείσα αμνηστία, που στην πράξη εφαρμόστηκε ακόμη και γιά εκατοντάδες εγκληματίες τού κοινού Ποινικού Δικαίου, οργάνωσαν και εκτέλεσαν σειρά επεισοδίων και ταραχών με σκοπό να δείξουν στους Ευρωπαίους πως όποιες μεταρρυθμίσεις κι αν επιβάλλουν, στην πράξη οι Τούρκοι δεν θα τις εφαρμόσουν και επομένως η μοναδική λύση πρέπει να είναι η δημιουργία μιάς ανεξάρτητης Μακεδονίας.

……….Οι σκοποί και ο απώτερος στόχος αυτού τού σχεδίου των Βουλγάρων, ήδη, μάς παρουσιάστηκε μέσ’ απ’ τα έγγραφα των Γάλλων διπλωματών.


Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στό: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση