ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Τμήμα χειρόγραφης μικρογραφίας τού Αυτοκράτορα Μανουήλ Α’Κομνηνού. Βιβλιοθήκη Βατικανού, Ρώμη.
24 Σεπτεμβρίου

775.—Ο Λέων Δ΄ αναγορεύεται Αυτοκράτορας τής Ρωμανίας. Λίγες μέρες πριν, ο πατέρας του Κωνσταντίνος Ε΄, απεβίωσε κατά την διάρκεια μιάς εκστρατείας εναντίον των βούργαρων (14 Σεπτεμβρίου). Στον θρόνο θα παραμείνει μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου τού 780.

787.—Ξεκινά επισήμως τις εργασίες της η έβδομη Οικουμενική Σύνοδος (δεύτερη τής Νίκαιας). Η Ειρήνη η Αθηναία αναστηλώνει τις εικόνες.

867.—Σύμφωνα με ορισμένες πηγές σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο Αυτοκράτορας Μιχαήλ Γ΄ (βλ. & 23/9). Στην διάρκεια τής βασιλείας του – όπου συμμετείχε ενεργώτατα ο θείος του, καίσαρας Βάρδας -, παρατηρείται έντονη πνευματική κίνηση στην πρωτεύουσα αλλά και εκτεταμένη ιεραποστολική δραστηριότητα εκτός τής επικράτειας. Πρόκειται γιά την εποχή κατά την οποία σε συνεργασία με τον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φώτιο και αξιωματούχους τής Αυλής, οι Κύριλλος και Μεθόδιος, ανέλαβαν να διαδώσουν την χριστιανική θρησκεία στο βασίλειο των Χαζάρων στην Κριμαία, στους Μοραβούς και τούς Σλαύους, αλλά και να δημιουργήσουν αλφάβητο γιά τους Σλαύους, γνωστό πλέον ως Κυριλλικό.

919.—Ο Ρωμανός Λεκαπηνός ανακηρύσσεται καίσαρας.

1180.—Απεβίωσε ο Μανουήλ Α’ Κομνηνός, Αυτοκράτορας τής Ρωμανίας (1143-80). Τον διαδέχτηκε (τυπικά) ο ανήλικος γυιός του Αλέξιος Β΄ Κομνηνός. Ο Μανουήλ Α’ Κομνηνός ήταν ο νεώτερος από τους τέσσερεις γυιούς τού Ιωάννη Β΄ Κομνηνού. Έχοντας χάσει τους δύο μεγαλύτερους πρόωρα, ο Ιωάννης τον θεώρησε καταλληλότερο έναντι τού πρεσβύτερου Ισαάκ. Με όμορφο παρουσιαστικό, βαθιά μόρφωση και μεγάλες στρατιωτικές και ηγετικές ικανότητες, ο Μανουήλ είχε όλα τα προσόντα ενός άξιου διαδόχου. Μοναδική φυσιογνωμία τής Ρωμαίϊκης ιστορίας, ο Μανουήλ συνέχισε την παράδοση τού πατέρα και τού παππού του με τις αδιαμφισβήτητες ικανότητές του στον στρατιωτικό, διπλωματικό και πολιτικό τομέα. Παρορμητικός και ασυγκράτητος, εκμεταλλευόταν κάθε ευκαιρία που τού παρουσιαζόταν. Κατάφερε μεγάλες επιτυχίες, τελικά όμως πάντα ένα μικρό σφάλμα, μια ασημαντότητα, ερχόταν να τις ανατρέψει. Η συμπάθεια που έτρεφε προς την Δύση, τον οδήγησε να έχει το βλέμμα του στραμμένο προς τις εκεί πρώην και νυν επαρχίες, με αποτέλεσμα να μην επικεντρώσει τις προσπάθειές του, όπως όφειλε, προς τον μέγα εξ Ανατολών κίνδυνο των τούρκων. Τέλος, το ανήλικο τού διαδόχου του, έμελλε να οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες το κράτος.

1396.—(24-26/9) Η τελευταία και μεγαλύτερη από τις διεθνείς Σταυροφορίες που θα διεξαχθεί στην Νικόπολη τις επόμενες ημέρες, θα ακολουθήσει με μελαγχολική ακρίβεια την πορεία των μεγάλων καταστρεπτικών Σταυροφοριών τού παρελθόντος, με την διαφορά ότι το πεδίο τής μάχης αυτή την φορά, θα είναι στην Ευρώπη και όχι στην Ασία.

1521.—Οι οθωμανοί τού Σουλεϊμάν επιχειρούν γενική επίθεση κατά τής πόλεως τής Ρόδου και αποτυγχάνουν. Από τις 19 Σεπτεμβρίου τής ίδιας χρονιάς, Μέγας Μάγιστρος τού νησιού ήταν ο Philippe Villiers de l’ Isle-Adam, στον οποίο ο Σουλεϊμάν έστειλε επιστολή (η αλληλογραφία τους έγινε στην ελληνική γλώσσα)  συγχαίροντάς τον μεν γιά το αξίωμα που έλαβε, ζητώντας του όμως την παράδοση τού νησιού. Μετά την αρνητική απάντηση, η πολιορκία τής Ρόδου εντάθηκε. Οι Ιωαννίτες Ιππότες μετά την εξόντωση τού τάγματος των Ναϊτών Ιπποτών, είχαν κληρονομήσει μαζί με την Ρόδο και την τεράστια περιουσία τού τάγματος.

1685.—Οι τούρκοι, πολιορκηθέντες από τους Μανιάτες υπό την αρχηγία τού Πέτρου «Μεδίκου» Ιατράκου, παραδίδουν διά συνθήκης το φρούριον τού Πασσαβά.

1715.—Την Τρίτη (24/9) «παρεδόθησαν αἱ κλεῖδες τοῦ φρουρίου τῆς Σούδας» από τους Βενετούς στους τούρκους.

1740.—Αρκετά ισχυρή σεισμική δόνηση με επίκεντρο κοντά στα Μετέωρα τής Καλαμπάκας.

1770.—Μετά από τρίμηνη πολιορκία τής Λήμνου από τον Ορλώφ, οι τούρκοι αποφασίζουν να συνθηκολογήσουν.

1788.—Αναφορές γιά πειρατικές πράξεις τού Λ. Κατσώνη στο Αιγαίο, από δύο Γάλλους στο Ναύπλιο. Ο κλεφτοπόλεμος στην θάλασσα με τον μεγάλο Έλληνα ναυτικό ως πρωταγωνιστή, καλά κρατεί.

.—Την ίδια μέρα και μετά από μιά μεγάλη περιοδεία στην Ανατολική Μεσόγειο, διάρκειας περίπου ενός μηνός, ο Κατσώνης επιστρέφει στην Ζάκυνθο. Στην πορεία του από την Μεγίστη (Καστελλόριζο) μέχρι την Συρία και την Αίγυπτο, κατέστρεφε όσα πολεμικά και εμπορικά πλοία συναντούσε και έφεραν οθωμανική σημαία.

1806.—Αναλαμβάνει επισήμως εκ νέου τον Πατριαρχικό θώκο ο Γρηγόριος Ε΄ (βλ.& 22/9).

1818.—Κάποιος Υδραίος, άνθρωπος τού καπετάν Νικόλα Κοκοβίλη, καταγγέλλει ότι έχει πέσει θύμα πειρατείας στην Μονεμβασιά. Ως θύτες ανέφερε κάποιους Μεχμέτη, και έναν Μέτο Ρέπο.

1822.—Οι μητροπολίτες Αθηνών και Θηβών υποδέχονται τον Οδυσσέα Ανδρούτσο στην είσοδο τής Ακροπόλεως και περιζώνουν αυτόν με την σπάθα τής αρχιστρατηγίας. (Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Σούτσο, η σπάθα αυτή ήταν το δώρο που έλαβε ο πατέρας τού Οδυσσέα από την αυτοκράτειρα τής Ρωσίας, Αικατερίνη Β΄). Ο Οδυσσέας διόρισε φρούραρχο τής Ακροπόλεως τον Ιωάννη Γκούρα.

1824.—Ναυμαχία τής Λέσβου. Ο Ελληνικός στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, επιτίθεται σε μοίρα τού τουρκικού στόλου στο ακρωτήριο Σίγρι. Η ναυμαχία άρχισε στις 10.30’ το βράδυ υπό πανσέληνο. Γύρω στα μεσάνυχτα κινήθηκαν τα πυρπολικά. Πρώτος ο Υδραίος Δημήτριος Καλογιάννης, κάτω από χαλάζι σφαιρών, κατόρθωσε να προσκολλήσει το πυρπολικό του σε εχθρικό πάρωνα των 24 πυροβόλων, ο οποίος και ανατινάχτηκε. Λίγο αργότερα, ο Ψαριανός Κωνσταντίνος Νικόδημος ανατίναξε μία μεγάλη κορβέτα. Οι κανονιοβολισμοί μεταξύ των δύο στόλων εξακολούθησαν όλη την νύχτα, τελικά δε ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος υποχώρησε προς την Μυτιλήνη.

1828.—Ο Ιωάννης Καποδίστριας οργανώνει τα Ταχυδρομεία, υπογράφοντας ψήφισμα «περί συστάσεως τακτικής ταχυδρομικής συγκοινωνίας» και ιδρύοντας το «Γενικόν Ταχυδρομείον».

.—Οι Γάλλοι τού στρατηγού Maison, παραλαμβάνουν το Νεόκαστρο τού Ναβαρίνου από τους τούρκους. Μετά την αποχώρηση των Αιγυπτίων, ακολούθησε η αμαχητί παράδοση στους Γάλλους των φρουρίων τής Μεθώνης, τού Ναβαρίνου και τής Κορώνης στις 23, 24 και 26 Σεπτεμβρίου αντιστοίχως (ν.ημ. 5,6 και 8 Οκτωβρίου).

1845.—Ο Φιλικός Ανδρέας Λόντος θέτει τέρμα στην ζωή του μέσα στο σπίτι του στην Αθήνα.

1854.—Ἀναφορὰ τοῦ Ῥῆγα Παλαμήδη στὸν βασιλέα Ὄθωνα γιὰ τὴν χολέρα σὲ Τῆνο καὶ Μύκονο. (Πηγή: Ὀθωνικὸ Ἀρχεῖο, Ὑπουργεῖο Ἐσωτερικῶν, φ. 191). Ὅταν οἱ θάνατοι πολλαπλασιάστηκαν καὶ τρόμος κατέλαβε τοὺς κατοίκους, ἡ φυγὴ ἐμφανίστηκε ὡς τὸ ἀποτελεσματικότερο μέσο σωτηρίας. Πολλοὶ μπῆκαν στὰ πλοῖα καὶ κατέφυγαν στὰ γύρω νησιά. Δὲν φαίνεται ὅτι τοὺς καλοδέχτηκαν παντοῦ. Σὲ ἄλλα πλοῖα ἐκδηλώθηκαν κρούσματα ἐν πλῷ καὶ μερικοὶ θανόντες ρίχτηκαν στὴν θάλασσα. Οἱ περισσότεροι τελικὰ βρῆκαν καταφύγιο στὰ γειτονικὰ νησιὰ Τῆνο καὶ Μύκονο, ὅπου καὶ μετέδωσαν τὴν νόσο.

1867.—Ο μέγας βεζύρης Αλή πασάς φτάνει στην Κρήτη και απευθύνει στους Έλληνες επαναστάτες προκήρυξη τού σουλτάνου γιά συνθηκολόγηση και παροχή αμνηστίας. Οι Κρήτες αρνούνται κατηγορηματικά.

1908.—Ο λαός των Χανίων, συγκεντρώθηκε στην πλατεία τού Άρεως, και υπό την αρχηγία τού Ελευθέριου Βενιζέλου, κηρύσσει επίσημα την ένωση με την Ελλάδα. «Ο λαός τής πρωτευούσης και των επαρχιών τής Κρήτης, συνελθών σήμερον την 24ην Σεπτεμβρίου 1908 εν πανδήμω συλλαλητηρίω εν Χανίοις και συνεχίζων το προαιώνιον και αναλλοίωτον Εθνικόν πρόγραμμά του, το οποίον αποτελεί και τον μόνον πόθον αυτού, κηρύσσει εν ονόματι τής Αγίας, Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος την Ένωσην τής Κρήτης μετά τής Μητέρος Ελλάδος, όπως αποτελέσει μετ’ αυτήν εσαεί εν κράτος αδιάσπαστον και αδιαίρετον, προσκαλεί δε τον βασιλέα των Ελλήνων Γεώργιον τον Α΄ να καταλάβει την νήσον και κυβερνήσει αυτήν, την δε Κρητικήν Κυβέρνησην όπως συγκαλέσει ως τάχιστα την Βουλήν και διατάξει τας Αρχάς να διοικούν εν ονόματι τού Βασιλέως των Ελλήνων. Εκλέγει Επιτροπήν εικοσαμελήν, όπως διά τής Κυβερνήσεως τού τόπου διαβιβάσει το κήρυγμα τούτο εις τον Βασιλέα των Ελλήνων την Ελληνικήν Κυβέρνησιν και τους ενταύθα Προξένους των Προστάτιδων Δυνάμεων».

1911.—Οι τούρκοι καλούν υπό τα όπλα εφέδρους ταγμάτων στα Ιωάννινα. Η Ελλάς απαντά με πρόσκληση εφέδρων 2 ταγμάτων.

1914.—Οι βούργαροι διοχετεύουν στην Μακεδονία ληστανταρτικές συμμορίες. Ακολουθούν διαμαρτυρίες τής Ελλάδος, τής Σερβίας και τής Ρουμανίας.

1915.—(π.ημ.) Μετά την τραγική απόφαση τού Βενιζέλου να προσκαλέσει 70.000 αγγλογαλλικού στρατού στην Θεσσαλονίκη, υποχρεώνεται σε παραίτηση (σύμφωνα με άλλες πηγές η παραίτηση έγινε στις 23/9).

.—(π.ημ.) Ορκίζεται η φιλοβασιλική κυβέρνηση τού Αλέξανδρου Ζαΐμη.

1918.—Σε οικτρή κατάσταση βρίσκεται η δύσμοιρη πόλη των Σερρών, από την οποία λίγες μέρες νωρίτερα αποχώρησαν οι βούργαροι.

1920.—Στο μέτωπο στην Μ. Ασία γίνεται μάχη περιπόλων.

1921.—Το Α΄Σώμα Στρατού διατήρησε τις θέσεις του, προκειμένου την επόμενη μέρα να συνδυάσει τις ενέργειές του με τις φάλαγγες τού Β΄ Σώματος Στρατού.

.—Η  αριστερή φάλαγγα τής V Μεραρχίας τού Β΄ Σώματος Στρατού, απώθησε με την εμπροσθοφυλακή της κατά την διάρκεια τής πορείας της, μικροομάδες τουρκικού ιππικού, οι οποίες απέφευγαν να εμπλακούν σε αγώνα περιοριζόμενες στην διατήρηση επαφής.

.—Αφικνούνται το απόγευμα οι δύο φάλαγγες τού Β΄ Σώματος Στρατού, η μεν αριστερή στα νότια τού Γιαπουλντάκ, η δε δεξιά στον αυχένα Κιόρογλου Καλέ, στο ύψωμα Καραμπουγκουκλού Νταγ. Η πορεία τους έχει σχέση με την ενίσχυση τής εκκαθαριστικής επιχειρήσεως τού Α΄ Σώματος Στρατού στην περιοχή Αφιόν Καραχισάρ.

.—Καταργείται η Ύπατη Αρμοστεία στην Σμύρνη και μετονομάζεται σε Ελληνική Διοίκηση Μικράς Ασίας.

1922.—Η ελληνική αντιπροσωπεία στα  Μουδανιά, αναμένοντας τις εντολές Βενιζέλου από το Λονδίνο, τηρεί στάση σιωπής.

.—Τὸ ὁλοκαύτωμα στὴν Χηλὴ τοῦ Εὐξείνου Πόντου. Σὰν σήμερα τῷ 1922, ὡς ἀποκορύφωμα τῶν τουρκικῶν διωγμῶν, ἔγινε ἡ σφαγὴ 150 Χηλητῶν, ἐνῷ ὅσοι γλύτωσαν πῆραν τὸν δρόμο τῆς προσφυγιᾶς πρὸς τὴν Ἑλλάδα.

1923.—Οι Ιταλοί αποχωρούν από την Κέρκυρα.

1924.—Σύναψη τού πρωτοκόλλου Πολίτη–Καλφώφ με σκοπό την περαιτέρω προστασία των ελληνοβουργαρικών μειονοτήτων. Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο ακολούθησε την συνθήκη τού Νεϊγύ με την οποία ξεριζώθηκε ο ελληνισμός που κατοικούσε γιά χιλιάδες χρόνια σε εδάφη που οι νέες συνθήκες όρισαν ως βουργαρικά. Η υπογραφή τού πρωτοκόλλου ήταν άνευ ουσίας, διότι οι Έλληνες των βουργαρικών πλέον εδαφών, είχαν ήδη εκδιωχθεί. Η τελική διευθέτηση τού Μακεδονικού Ζητήματος επήλθε μετά την λήξη των Βαλκανικών πολέμων. Η Συνθήκη τού Λονδίνου που τερμάτισε τον πρώτο Βαλκανικό πόλεμο, προκάλεσε την δυσφορία στην βουργάρικη πλευρά, η οποία ενώ έφερε το μεγαλύτερο βάρος τής συγκρούσεως με τον τουρκικό στρατό στην Θράκη, δεν κατόρθωσε να εκπληρώσει τους εδαφικούς της στόχους. Θεωρώντας τον εαυτό της αδικημένο, η βουργαρία κήρυξε πόλεμο κατά τής Ελλάδος και τής Σερβίας. Το γεγονός ότι μετά την λήξη τού Β΄ Βαλκανικού πολέμου και την υπογραφή τής Συνθήκης τού Βουκουρεστίου διευθετήθηκαν τα σύνορα, δεν ικανοποίησε τις επεκτατικές της επιδιώξεις ούτε ανέκοψε τον μεγαλοϊδεατισμό της. Έτσι προσανατολίστηκε στις μεθόδους βίαιης επιβολής εθνικής ομογένειας, αφομοιώσεως ή εκδιώξεως των ελληνικών πληθυσμών.

.—Γεννιέται στην Ελληνική κοινότητα τού Καΐρου τής Αιγύπτου η ηθοποιός Βούλα Ζουμπουλάκη. Σύζυγος τού Δημήτρη Μυράτ, διένυσε μία θεατρική πορεία γεμάτη διακρίσεις και μία σεμνή προσωπική ζωή.

1927.—Ιδρύεται ο αυτόνομος οργανισμός διοικήσεως τού Λιμένος Πειραιώς, ο γνωστός Ο.Λ.Π.

1932.—Έκτακτα μέτρα παίρνουν οι Ελληνικές στρατιωτικές αρχές γιά την τήρηση τής τάξεως, κατά την διάρκεια τής διεξαγωγής των εκλογών γιά την ανάδειξη νέων μελών σε Βουλή και Γερουσία.

1939.—Ακούγεται η πρώτη φράση στην βραχέα ραδιοφωνική συχνότητα τής Ελλάδος. «Εδώ Λονδίνο! Ακούτε την ελληνική εκπομπή τού B.B.C.».

1941.—Οι ελεύθερες κυβερνήσεις τού Βελγίου, τής Γαλλίας, τής Τσεχοσλοβακίας, τής Ελλάδος, τού Λουξεμβούργου, τής Ολλανδίας, τής Νορβηγίας, τής Πολωνίας και τής Γιουγκοσλαβίας, διακηρύσσουν την πλήρη υποστήριξή τους στο Ατλαντικό Σύμφωνο.

1942.—Tο υποβρύχιό μας «Nηρεύς» καταβυθίζει στην περιοχή των Δωδεκανήσων το ιταλικό οπλιταγωγό «Φιούμε» κατά την διάρκεια τού προγραμματισμένου του δρομολογίου. Το πλοίο ως επιβατηγό εξυπηρετούσε την ενδοδωδεκανησιακή συγκοινωνία, αλλά όταν ξέσπασε ο πόλεμος εξοπλίστηκε. Την ημέρα που χτυπήθηκε, μετέφερε αρκετούς Ιταλούς στρατιωτικούς αλλά και πολίτες. Βυθίστηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα γι’αυτό και τα θύματα ήταν αρκετά, μεταξύ των οποίων και Έλληνες.

1943.—Οι βάρβαροι Γερμανοί, σκότωσαν 43 κατοίκους τού χωριού Ελευθέριον Λαρίσης. Υπήρξαν θύματα «αντιποίνων».

.—Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στην Βέροια, κατά την διάρκεια αποστολής τού Στρατού Μέσης Ανατολής, ο αεροπόρος μας Ανδρέας Βασιλειάδης από τα Σέρβια Κοζάνης.

1944.—Οἱ Γερμανοί ἀνατινάζουν τήν Μεγάλη Παναγιά τοῦ Κάστρου στήν Σύμη (Δωδεκάνησα).

.—Καταδρομή στην νήσο Μύκονο από 25 Ιερολοχίτες εναντίον τής εκεί γερμανικής φρουράς.

.—Δυνάμεις αντιστασιακών τής ΕΟΕΑ, καταφέρνουν μετά από σκληρή μάχη με Γερμανούς να καταλάβουν την Ηγουμενίτσα.

.—Στις 24 Σεπτεμβρίου 1944, εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 25 άμαχοι (24 άνδρες και μία γυναίκα) από το χωριό Βασιλική, ως αντίποινα επιθέσεως που δέχτηκε γερμανική φάλαγγα από δυνάμεις τού ΕΛΑΣ στον δρόμο Τρικάλων Καλαμπάκας. Στην γυναίκα, ονόματι Μαρία Εξάρχου, δόθηκε χάρη και το δικαίωμα να φύγει, αλλά εκείνη αρνήθηκε να εγκαταλείψει τον σύζυγό της και προσπάθησε να πείσει τους Γερμανούς να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους διότι ήταν αθώοι και δεν είχαν σχέση με την επίθεση που δέχτηκαν. Στην άρνηση των Γερμανών αντέδρασε βρίζοντάς τους «γουρούνια», με αποτέλεσμα να εκτελεστεί και αυτή με τους υπόλοιπους.

1947.—Η ηγεσία τού Κ.Κ.Ε. απορρίπτει την πρόταση τής κυβερνήσεως Σοφούλη γιά παράδοση τού οπλισμού και παροχή αμνηστίας.

1950.—Συνέρχεται στην Αθήνα το 10ο Πανεργατικό Συνέδριο, με ανοιχτή την ανάμιξη τής κυβερνήσεως και τού παράγοντα των ΗΠΑ, μέσω τού αρχηγού τής αμερικανικής αποστολής Πόρτερ.

1954.—Η Γενική Συνέλευση τού Ο.Η.Ε. επικυρώνει την εγγραφή τής προσφυγής τής χώρας μας γιά το Κυπριακό με ψήφους 30 υπέρ, 19 κατά και 11 αποχές. Η ελληνική προσφυγή υποβλήθηκε στις 24 Αυγούστου με επιστολή τού πρωθυπουργού Αλ. Παπάγου, ενώ η Επιτροπή τού Ο.Η.Ε. έκανε μόλις χθες δεκτή την σύστασή της γιά το Ελληνικό θέμα.

1964.—Λόγω πτώσεως και συντριβής τού αεροσκάφους του στην θαλάσσια περιοχή τού αεροδρομίου τής 116 Σμηναρχίας Μάχης, έχασε την ζωή του ο πιλότος μας Δημήτριος Δημητριάδης από την Φλώρινα.

.—Η εκκένωση τής Κωνσταντινουπόλεως από τον Ελληνισμό συνεχίζεται. Ήδη από τον Μάρτιο τής ίδιας χρονιάς, η κυβέρνηση τού τούρκου Ισμέτ Ινονού είχε θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο αφανισμού των Ελλήνων τής Πόλεως με απελάσεις. Οι τούρκοι σχεδίασαν αυτήν την γενοκτονία ήδη από το 1957.

1965.—Η τρίτη κυβέρνηση των λεγόμενων «αποστατών», με πρωθυπουργό τον Στέφανο Στεφανόπουλο κατορθώνει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

1974.—Ο Υποστράτηγος Χωροφυλακής Νικόλαος Πορικός, ως απεσταλμένος τού υπουργού Δημοσίας Τάξεως Σόλωνα Γκίκα, επισκέπτεται τον Γεώργιο Παπαδόπουλο ανακοινώνοντάς του  ότι προσέρχεται κατ’ εντολή τής (δοτής) Κυβερνήσεως, γιά να τού γνωστοποιήσει την επιθυμία τού Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή να απέχει από κάθε δήλωση εν όψει των επερχομένων εκλογών τής 17ης Νοεμβρίου 1974, όπως επίσης να μην συμμετάσχει σ’ αυτές. Η απάντηση  τού Γεώργιου Παπαδόπουλου, «Θα κάμω ό,τι η συνείδησίς μου μού επιβάλει, διά το καλόν τής Πατρίδος μου»,  είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψή του, μαζί με τους πρωτεργάτες τού Πραξικοπήματος  Στυλιανό Παττακό, Νικόλαο Μακαρέζο, Ιωάννη Λαδά και Μιχαήλ Ρουφογάλη, με εντολή τού τότε υπουργού Δημοσίας Τάξεως.

1994.—Αντισυνταγματική κρίνεται από το Συμβούλιο τής Επικρατείας (ΣτΕ) η υπουργική απόφαση τού 1992 γιά το έργο τής εκτροπής τού Αχελώου ποταμού, επειδή δεν είχε εκπονηθεί συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

1995.—Μεγάλες πανηγυρικές εκδηλώσεις στην Πάτμο, λόγω τής επετείου των 1.900 χρόνων από την συγγραφή τής Αποκαλύψεως τού Αποστόλου Ιωάννου.

2000.—Ο Έλληνας αθλητής Δημοσθένης Ταμπάκος, κατακτά το Αργυρό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες τού Σίδνεϋ στο αγώνισμα των κρίκων στην ενόργανη γυμναστική, με 9.762 βαθμούς. Ο μετέπειτα και χρυσός Ολυμπιονίκης, έχει δώσει το όνομά του σε δύο ασκήσεις στον κώδικα βαθμολόγησης τής FIG, που έχουν καταγραφεί ως Tabakos Ι, και Tabakos II.

.—Ο ομογενής Ακάκιος Καχιασβίλη αγωνιζόμενος με τα ελληνικά χρώματα, κατακτά το Χρυσό Μετάλλιο στην κατηγορία των 94 κιλών. Στην κίνηση τού «αρασέ» σήκωσε 185 κιλά αλλά στην επόμενη προσπάθειά του να σηκώσει 187,5 δεν τα κατάφερε. Παρ’ όλο που ένιωθε πόνους στο πόδι του, αφέθηκε στην στρατηγική τού προπονητή Χρήστου Ιακώβου και ξεκινώντας στο «ζετέ» με 220 κιλά διέλυσε τους αντιπάλους του και τους προπονητές τους στην τακτική. Διότι ο Ιακώβου εκμεταλλεύτηκε το επιτυχές αθλητικό παρελθόν τού Ακάκιου που όλοι γνώριζαν πόσο δυνατός ήταν στο «ζετέ». Έτσι, παρ’ όλο που ανέβασε την επόμενη προσπάθεια του στα 222,7 κιλά και απέτυχε στην πρώτη προσπάθεια, τον ακολούθησαν και οι αντίπαλοί του που απέτυχαν επίσης κι΄ έτσι κέρδισε με μία μόνο προσπάθεια στο «ζετέ», λόγω τού ότι είχε ελαφρύτερο σωματικό βάρος.

2008.—Μπενάκειος Βιβλιοθήκη. Κατατίθεται η προμελέτη τού έργου στο Υπ. Πολιτισμού, γιά την ανακαίνιση τού κτηρίου (συνολικής επιφάνειας, στην τελική του μορφή, 2.650 τ.μ.), που θα στεγάσει αρχειακές συλλογές και συλλογές πολιτικών προσωπικοτήτων.

.—Αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στα γραφεία τής SHELL στο Π. Φάληρο, από την τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

.—Αποφεύγοντας να αντικρίσει και να παραδεχθεί την ιστορική πραγματικότητα, το Κ.Κ.Ε. δημοσίευσε σαν σήμερα μέσω τού οργάνου του, την εφημερίδα «Ριζοσπάστης», μία ‘’διαμαρτυρία’’. Αναφερόμενο στην κατάθεση γραπτής δηλώσεως από 409 ευρωβουλευτές γιά να «[…] ανακηρυχτεί η 23η Αυγούστου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης γιά τα Θύματα των Εγκλημάτων τού Σταλινισμού και τού Ναζισμού», την χαρακτήρισε ως κατάπτυστη προσπάθεια ταυτίσεως τού κομμουνισμού με τον φασισμό (!..) Μεταξύ άλλων δημοσίευσε στο ακόλουθο προπαγανδιστικό κείμενο: «Νέα προσπάθεια παραχάραξης τής Ιστορίας και επίθεσης στο σοσιαλισμό […] (από την) Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά το Αντικομμουνιστικό Μνημόνιο και τις εκθέσεις περί «πολιτισμού» που στόχευαν στην ταύτιση τού κομμουνισμού με το φασισμό, τη σκυτάλη παίρνει αυτή τη φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με μία πρόταση που κατατέθηκε μέσω γραπτής δήλωσης από πέντε ευρωβουλευτές

2011.—Σαν σήμερα, ένας κυνηγός ανακάλυψε τυχαία το πτώμα τού εξαφανισμένου από τις 11 Φεβρουαρίου άτυχου νέου Κωστή Πολύζου. Το πτώμα ήταν θαμμένο αλλά έφεραν στην επιφάνεια τα σκυλιά τού κυνηγού. Επειδή δεν δήλωσε την φρικτή ανακάλυψη αμέσως στην Αστυνομία (βάσει δηλώσεων τού ιδίου σε συνέντευξη), το ίδιο βράδυ τού Σαββάτου και την επόμενη ημέρα, είδε στον ύπνο του τον δολοφονημένο νέο όπως απεικονιζόταν στην φωτογραφία που είχε αναρτηθεί στα Μ.Μ.Ε. γιά την εύρεσή του. Τον άτυχο νέο είχε δολοφονήσει η ίδια του η μητέρα μαζί με τον πατριό του, γιά περιουσιακούς λόγους, ενώ έβαλαν και τον ανήλικο ετεροθαλή αδελφό του να ψευδομαρτυρήσει. Η ίδια η μητέρα του, περιφερόταν με κροκοδείλια δάκρυα στα τηλεοπτικά κανάλια, δήθεν αναζητώντας τον… Η Αστυνομία ενημερώθηκε γιά το μακάβριο εύρημα στις 26 Σεπτεμβρίου, και όπως δήλωσε ο κυνηγός, το ίδιο βράδυ ξαναείδε τον δολοφονημένο σε όνειρο να τού χαμογελά.

2012.—Με έγγραφη απάντηση σε ερώτημα που κατατέθηκε στην Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η αιτία αυξήσεως τού δημόσιου χρέους το β΄ 3μηνο τού 2012 (30/6) κατά 23 δις ευρώ, είναι τα ομόλογα των ιδιωτικών τραπεζών γιά τα οποία εγγυητής είναι το Ελληνικό δημόσιο.

2015.—Οι μεθοδεύσεις των τουρκοπρακτόρων εκτός από την Θράκη, επεκτείνονται και στα Δωδεκάνησα. Ο πρόεδρος τού DEB (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας…), Μουσταφάς Αλή Τσαβούς και ο σύμβουλός του Αϊντίν Μουχαμέτης (Αχμέτ), μετείχαν στην τελετή εορτασμού τού Κουρμπάν Μπαϊράμ στην Ρόδο, μαζί με τους «Ροδίτες αδερφούς τους». Στον εορτασμό μετείχαν επίσης ο Μεχμέτ Τζιλασίν-πρόεδρος τού «Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Ρόδου Αδερφοσύνη», ο πρόεδρος τού «Πολιτιστικού Συλλόγου Αλληλεγγύης “τούρκων” Ρόδου-Κω και Δωδεκανήσων», Δρ. Μουσταφάς Καϊμακτσί, και Ροδίτες μουσουλμάνοι. Ο τουρκοπράκτορας Μουσταφάς Καϊμακτσί, σε επόμενη επίσκεψή του στα Δωδεκάνησα, τον Αύγουστο τού 2016 (31/8), συνελήφθη και απελάθηκε από την Ελληνική Αστυνομία λόγω τού ότι υπήρχε εντολή απαγορεύσεως εισόδου του στην χώρα.

2018.—Σε δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν οι γονείς μαθητών δημοτικού σχολείου σε Εχίνο και Κένταυρο αποφασίζοντας, μέχρι να γίνει δεκτό το αίτημά τους, να στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο κανονικά αλλά χωρίς τσάντες και βιβλία. Αιτία η απόφαση των δασκάλων να μοιράσουν στους μαθητές τα βιβλία τής Φραγκουδάκη και όχι τα βιβλία που διδάσκονται οι μαθητές στα δημόσια ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία.

2019.—Με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζάεφ, συναντήθηκε (μεταξύ άλλων) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα Ηνωμένα Έθνη. Στην συζήτησή τους, ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόσθεσε ότι ως αρχηγός τής αξιωματικής αντιπολιτεύσεως έκανε ό,τι μπορούσε γιά να μην κυρωθεί. Μετά την κύρωσή της, ωστόσο, η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος τού διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να την σεβαστεί...

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση