ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Νικήτας Σταματελόπουλος. Λιθογραφία τού Karl Krazeisen.
25 Σεπτεμβρίου

1396.(24-26/9) Η τουρκική εμπροσθοφυλακή φάνηκε σε απόσταση τριών μιλίων από την Νικόπολη. Οι Χριστιανοί σταυροφόροι υπό τον βασιλέα τής Ουγγαρίας Σιγισμόνδο, είχαν ήδη περάσει ένα δεκαπενθήμερο στρατοπεδευμένοι μπροστά στην Νικόπολη, όταν ήλθε η είδηση πως οι τούρκοι πλησίαζαν. Η στρατιά τού σουλτάνου με το ελαφρά οπλισμένο και ευκίνητο ιππικό και τους πολύ καλά εκπαιδευμένους τοξότες, κινήθηκε ταχύτατα μέσω τής Θράκης, και την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, η τουρκική εμπροσθοφυλακή φάνηκε και στρατοπέδευσε στους λόφους, με την απόσταση των τριών μιλίων να την χωρίζει από τους Χριστιανούς. Η Κωνσταντινούπολη παρέμενε αποκλεισμένη. Η τελευταία και μεγαλύτερη από τις διεθνείς Σταυροφορίες που θα διεξαχθεί την επομένη στην Νικόπολη, θα ακολουθήσει με μελαγχολική ακρίβεια την πορεία των μεγάλων καταστρεπτικών Σταυροφοριών τού παρελθόντος, με την διαφορά ότι το πεδίο τής μάχης αυτή την φορά θα είναι στην Ευρώπη και όχι στην Ασία. Αφορμή γι’ αυτήν την Σταυροφορία ήταν οι πολεμικές δραστηριότητες των οθωμανών στα Βαλκάνια, που ανησύχησαν και αναστάτωσαν τον Δυτικό κόσμο ο οποίος άρχισε να νιώθει την ανάσα τού ισλάμ στα νώτα του. Η Ρωμανία, που επί χίλια χρόνια ήταν το προστατευτικό φράγμα για την Δύση από τις ορδές τής Ανατολής, τραυματισμένη προσπαθούσε να περισώσει ό,τι μπορούσε. Παρ’ όλα αυτά, συμμετείχε στην εκστρατεία με 10 επανδρωμένα πολεμικά πλοία. Η πλειονότητα όμως των στρατιωτών ήταν από την Ουγγαρία, την Γαλλία και την Βενετία καθώς και Ιωαννίτες Ιππότες.

1458.—10.000 οθωμανοί παρατάσσονται και παρακολουθούν τα έργα αντιοχυρώσεως τής Κορίνθου. Η κύρια αιτία τής εκστρατείας τού Μωάμεθ εναντίον τής Πελοποννήσου το συγκεκριμένο έτος, ήταν η αδυναμία καταβολής τού φόρου υποτέλειας από τους δύο δεσπότες Θωμά και Δημήτριο Παλαιολόγο επί τρία έτη. Η αντίσταση τής Κορίνθου (η οποία αποτελούσε τμήμα τής ηγεμονίας τού Δημήτριου), ήταν το μόνο εμπόδιο που συνάντησε ο Μωάμεθ κατά την διάρκεια τής στρατιωτικής του επιχειρήσεως στην Πελοπόννησο. Διοικητής της ήταν ο γαμβρός τού Δημήτριου, Ματθαίος Ασάν. Περιοχές οι οποίες βρίσκονταν υπό Ενετική κυριαρχία όπως το Άργος, το Ναύπλιο και η Ναύπακτος, ο τούρκος δεν τις ενόχλησε. Η Κόρινθος, μετά από πολιορκία τεσσάρων μηνών παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο, η τουρκική εκστρατεία έλαβε τέλος και οι δύο Παλαιολόγοι αναγκάστηκαν να δεχτούν τους νέους επαχθέστερους όρους τού Μωάμεθ.

1538.—Στόλος αποτελούμενος από 122 πλοία υπό την αρχηγία τού Χαϊρεντίν, καταπλέει στην Πρέβεζα με σκοπό να αποκρούσει τον ενωμένο χριστιανικό στόλο.

1575.—Ο Έλληνας εξωμότης και κουρσάρος, Ντελύ Μάμης, αιχμαλωτίζει τον ήρωα τής ναυμαχίας τής Ναυπάκτου, Μιχαήλ Θερβάντες. Παρέμεινε σε αιχμαλωσία στο Αλγέρι έως το 1580, μέχρι να συγκεντρωθεί το ποσό των λύτρων γιά την εξαγορά του. Στο διάστημα αυτό προσπάθησε να δραπετεύσει αρκετές φορές.

1615.—Μικτός στόλος δέκα πέντε πλοίων τού Αγίου Στεφάνου και τής Σικελίας, αρπάζει εμπορικό πλοίο στο Σούνιο με φορτίο τυριών και τρείς τούρκους επιβάτες ως σκλάβους. Τις προηγούμενες ημέρες κούρσεψαν άλλα δύο τουρκικά πλοία, εκ των οποίων το ένα ήταν γαλέρα. Στην συνέχεια την επάνδρωσαν με σαράντα Μαυριτανούς και εκατόν πενήντα χριστιανούς, τους οποίους νωρίτερα είχαν απελευθερώσει, εντάσσοντάς τους στον στόλο τους.

1687.—(25/9ου & 26/9ου) Τα Προπύλαια τού Παρθενώνα δέχονται το πρώτο πλήγμα από τις βόμβες των Ενετών, όταν από έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών, ανατινάχτηκε η πυριτιδαποθήκη στον ναό τής Απτέρου Νίκης. Η έκρηξη αυτή συμπλήρωσε την πρώτη καταστροφή που είχε σημειωθεί πριν από τριάντα περίπου χρόνια (25/10/1660 ή 1640), από πτώση κεραυνού. Ο Μοροζίνι μάλιστα, την επόμενη μέρα, στην έκθεση προς την Κυβέρνησή του, δεν μπόρεσε να κρύψει την ικανοποίησή του γιά τα αποτελέσματα τής «θαυματουργού εκείνης βόμβας», όπως την απεκάλεσε. Στις 26 και 27, οι πολιορκητές τής Ακροπόλεως θα βελτιώσουν την «ευστοχία» τους, πετυχαίνοντας τον Παρθενώνα.

1728.—Ημερομηνία θανάτου τού μάχιμου λογίου κληρικού (και μετέπειτα μοναχού) από την Κέρκυρα, Φραγκίσκου Προσαλέντη.

1788.—Μια ημέρα μετά την άφιξη τού Λάμπρου Κατσώνη στο νησί τής Ζακύνθου, αρχίζει και η επιστροφή όλων των πλοίων τού στόλου του τα οποία ήταν διάσπαρτα στα ελληνικά νερά. Στο Αιγαίο άφησε μόνον δύο από τους συντρόφους του, τους θαλασσόλυκους Μουρσελά και Ντεληκωσταντή, ακριβώς γιά να τρομοκρατούν τους τούρκους.

1803.—Οι τουρκαλβανοί οδηγημένοι από τον Πήλιο Γούση, εισβάλουν στο Σούλι. Γι’ αυτή του την προδοσία ζήτησε από τον Βελή 9.000 γρόσια. Αιφνιδιασμένοι οι Σουλιώτες αποτραβήχτηκαν στον Άγιο Δονάτο, έχοντας στα νώτα τους το Κούγκι, όπου βρισκόταν το μικρό φρούριο τής Αγίας Παρασκευής κατασκευασμένο από τον μοναχό Σαμουήλ. Ο Βελής έστειλε αμέσως κήρυκες στα Γιάννενα να διαλαλήσουν την κατάληψη τού Σουλίου, ο δε πατέρας του, Αλή πασάς, μόλις έμαθε τα νέα, ελευθέρωσε τον Φώτο Τζαβέλα, κρατώντας όμως ομήρους την οικογένειά του, και τον έστειλε στους συντρόφους του γιά να τους πείσει να εγκαταλείψουν μία γιά πάντα την πατρίδα τους.

1822.«Μάχη ἐν Μεγαρίδι καὶ νίκη Ἑλλήνων, ἀρχηγηθέντων ὑπὸ τοῦ  Νικηταρᾶ κατὰ Μαχμοὺτ πασᾶ Δράμαλη.» Οι Έλληνες υπό τον Νικηταρά μάχονται εναντίον των υπολειμμάτων τής στρατιάς τού Δράμαλη στην Μεγαρίδα, σε αντίθεση με τους «πατέρες» τού Έθνους. Ο πολιορκημένος στο κάστρο τής Κορίνθου Δράμαλης, από τον Αύγουστο τού 1822 έκανε αρκετές προσπάθειες να σπάσει τον κλοιό. Σε μία από αυτές φονεύθηκε ο Αναγνώστης Πετμεζάς και ο δεκαεπτάχρονος γυιός του Σωτήρης, ενώ γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου, έκανε την τελευταία του προσπάθεια από ξηρά και θάλασσα προς την Μεγαρίδα, όπου απέτυχε. Στα τέλη Οκτωβρίου ή Νοεμβρίου, ο τούρκος πασάς πέθανε από την λύπη του, εγκλωβισμένος στο κάστρο τού Ακροκόρινθου.

1823.—«Τὸ Νομοτελεστικὸν σῶμα μετέστη ἀπὸ τῆς Σαλαμῖνος εἰς Ναύπλιον.» Το Νομοτελεστικό ή Εκτελεστικό επανέρχεται στο Ναύπλιο. Από τον Σεπτέμβριο τού 1823 εμφανίστηκαν οι πρώτες αντιθέσεις ανάμεσα στο Νομοτελεστικό υπό τούς Θ. Κολοκοτρώνη και Πετρόμπεη, και, το Βουλευτικό υπό τον Κουντουριώτη, που σχημάτισαν δύο ξεχωριστές κυβερνήσεις. Είναι η απαρχή τής πρώτης φάσεως τού εμφύλιου σπαραγμού. Δυστυχώς, στις αρχές τού 1824, η τελική ρήξη δεν μπόρεσε να αποφευχθεί με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν επί τής ουσίας δύο Διοικήσεις (η παλαιά δεν είχε παραιτηθεί), αφού κάθε μία διέθετε το δικό της Βουλευτικό και Εκτελεστικό σώμα, η μία με έδρα το Κρανίδι και η άλλη με έδρα την Τρίπολη. Η αδυναμία συμβιβασμού και εξευρέσεως μίας κοινά αποδεκτής λύσεως, θα οδηγήσει στην εμφύλια σύρραξη που θα απειλήσει ευθέως την επιτυχία τής ίδιας τής Επαναστάσεως και θα υπονομεύσει πολλά από τα κεκτημένα των πρώτων ετών τού Αγώνα.

1824.—(24-25) «Ναυμαχία μεταξὺ Χίου, Καράμπουρνου καὶ Μυτιλήνης καὶ πυρπόλησις τουρκικῶν πλοίων. Φυγὴ τουρκικοῦ στόλου. Ἐνταῦθα ἀρχηγοὶ τῶν μὲν Ἑλλήνων ἦσαν οἱ Μιαούλης, Κολανδροῦτσος, Σαχτούρης, Νικόδημος, τῶν δὲ τούρκων ὁ Ἰμβραὴμ πασᾶς.»

1825.—«Ὁ πλοίαρχος Λελεχὸς ἐτροφοδότησε τὸ Μεσολόγγιον.» Η πολιορκία τού Μεσολογγίου από ξηρά και θάλασσα ήταν ασφυκτική και οι σφαίρες και οι οβίδες έπεφταν νύχτα και μέρα χωρίς διακοπή. Τα όσα υπέφεραν οι πολιορκημένοι είναι απερίγραπτα. Ο ανεφοδιασμός τους σε τρόφιμα ήταν από δύσκολος έως αδύνατος. Στις 21 Ιανουαρίου 1826, ο Ανδρέας Μιαούλης κατόρθωσε να τους τροφοδοτήσει γιά τελευταία φορά. Έκτοτε, αυτό δεν ήταν δυνατό να επαναληφθεί, λόγω τού στενού αποκλεισμού. Υπέφεραν από την πείνα και την δίψα και μαστίζονταν από ασθένειες. Ο Διονύσιος Σολωμός στο έργο του «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», εξάρει την νίκη τής ηθικής ελευθερίας έναντι τής υλικής βίας. Στους πολιορκημένους τού Μεσολογγίου δεν είχε απομείνει τίποτα, εκτός από την ψυχή.

1827.—(ν. ημ.) Ο Κεχαγιάμπεης ο οποίος βρίσκεται στην Μεσσηνία, ζητά από τους επαναστατημένους Έλληνες να παραδώσουν τα όπλα. Στην απάντησή τους ότι προτιμούν τον θάνατο, οι τούρκοι, κόβουν γύρω στα 80.000 και πλέον καρποφόρα δένδρα (!..), σε μία προσπάθεια να κάμψει το ηθικό των Ελλήνων.

1828.—Κατάληψη τής Μεθώνης από τον Γαλλικό στρατό. «Ἐκυριεύθη ἀμαχητὶ τὸ φρούριον τῆς Μεθώνης ὑπὸ τοῦ Γάλλου Συνταγματάρχου Δουριάν» (βλ.& 23/9). 

1834.—Ο αρχιληστής Χοσάδας με έναν εγκληματία συνεργάτη του ονόματι Καλαμάτα και 50 άνδρες τους, ενεργούν επιδρομή στα χωριά Πλάτανος, Βονόρτα, Παλούκοβα κ.α. τής περιοχής, αρπάζουν πολλούς από τους κατοίκους, τους οποίους κακοποιούν βάναυσα και ληστεύουν. Λίγες μέρες πριν (βλ. 21/9ου), είχαν στήσει ενέδρα σε ομάδα τής Εθνοφυλακής κατά την οποία φόνευσαν τέσσερεις άνδρες της.  Το φαινόμενο τής ληστείας στην Ελλάδα σε μεγάλη έξαρση!

1838.—Ο Ιωάννης Φιλήμων εκδίδει την εφημερίδα «Αιών». Ο «Αιών» αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες εφημερίδες τής εποχής του. Ήταν «εφημερίς πολιτική και φιλολογική» και εκδιδόταν από τις 25 Σεπτεμβρίου 1838 έως τις 31 Μαΐου 1888, με μικρές διακοπές ενδιάμεσα. Τόπος εκδόσεώς της ήταν η Αθηναϊκή πρωτεύουσα. Εκδότης – διευθυντής ήταν ο Ιωάννης Φιλήμων και αργότερα τον διαδέχτηκε ο γυιός του, Τιμολέων Φιλήμων.

.—Γεννιέται στο Ναύπλιο ο ποιητής Αχιλλέας Παράσχος. Λίγο μετά τον θάνατο τού Παράσχου, ο Παλαμάς έγραψε ένα άρθρο-ύμνο στον ποιητή, αναγνωρίζοντάς τον ως εκφραστή τού εθνικού αισθήματος. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε : «[…] Η φωνή του, όπως η φωνή ορισμένων αοιδών τού θεάτρου, δε διακρίνεται γιά την τέχνη της, αλλά γιά την δύναμή της. Και η φωνή αυτή, όσες φορές εκχύνεται σε όλο της το πλάτος, με όλο της το ακανόνιστο, ακούγεται πολύ προσεκτικότερα από άλλες, συγκινεί, ενθουσιάζει, χειροκροτείται. Κάποιος μεγάλος κριτικός λέει γιά τον Βύρωνα ότι ποτέ άλλοτε ο κόσμος είδε τόσο μεγάλο ποιητή με τόσο στενή φαντασία. Ευλόγως κι’ εμείς μπορούμε να πούμε γιά τον Αχιλλέα Παράσχο, ο οποίος άλλωστε ζωηρότερα από άλλους εκπροσωπεί στην νεώτερή μας ποίηση τον βυρωνισμό, ότι αποτελεί αν όχι μοναδικό, αλλ’ όμως σπάνιο φαινόμενο ποιητή τόσο εξόχου με τόσες ελλείψεις. […] Σπάνια διαβάζουμε τέλειο ποίημα τού Παράσχου. Αλλά και δεν υπάρχει σχεδόν ποίημα του, όπου να μην απαντούμε στίχους ωραίους καθ’ όλη την σημασία τής λέξεως.»

 .—Γεννιέται στην Τήνο ο γλύπτης Γεώργιος Βιτάλης.

1840.—Ένα νέο Διάταγμα τού Στρατού προβλέπει αλλαγές στο σώμα Χωροφυλακής και κυρίως στους βαθμούς που έφεραν οι βαθμοφόροι. Το σώμα Χωροφυλακής ήταν ακόμη ενταγμένο στον Στρατό Ξηράς.

1842.—Ο Χ. Σακελλαρίδης εκδίδει την εφημερίδα ‘’Συνταγματική’’. Η εφημερίδα διέκοψε την κυκλοφορία της το 1868.

1849 (ή ΄45).—Σὰν σήμερα στὶς 25 Σεπτεμβρίου τοῦ 1849 (ἤ τοῦ 1845), ὁ γενναιότερος τῶν γενναίων Νικήτας Σταματελόπουλος (Νικηταρᾶς), ἀπεβίωσε ξεχασμένος, τυφλὸς καὶ πάμπτωχος, σὲ ἡλικία 68 ἐτῶν. Καταγόταν ἀπὸ τὸ Τουρκολέκα τῆς Μεγαλουπόλεως, (σύμφωνα μὲ δικὴ του διήγηση γεννήθηκε στὸ χωριὸ Μεγάλη Ἀναστάσοβα «ἀπεδῶθε τοῦ Μυστρᾶ πρὸς τὴν Καλαμάτα»). Ὁ Νικήτας Σταματελόπουλος ἤ Νικηταρᾶς, ὑπῆρξε ἕνας ἀπὸ τοὺς γενναιότερους καὶ ἀνιδιοτελέστερους ὁπλαρχηγούς τῆς Ἐπαναστάσεως, ἐπονομασθεὶς «τουρκοφάγος» γιὰ τὸν ὅλεθρο τὸν ὁποῖο σκόρπισε στοὺς τούρκους στὴν μάχη τῶν Δολιανῶν καὶ ἀκολούθως τῶν Δερβενακίων. Ἦταν ἀνεψιὸς τοῦ Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στὸ πλευρὸ τοῦ ὁποίου πολέμησε σὲ πάρα πολλὲς μάχες, διακριθείς πάντοτε γιὰ τὸν ἡρωϊσμὸ καὶ τὴν θυελλώδη ὀρμὴ του. Ὁ Νικηταρᾶς ὑπῆρξε ἀνώτερος χρημάτων. Στὴν διάρκεια τῆς  Ἐπαναστάσεως, μία παραμονὴ Πρωτοχρονιᾶς πῆγαν στὸ σπίτι του μερικὰ παιδιὰ γιὰ νὰ τοῦ ποῦν τὰ Κάλαντα. Ὁ Νικηταρᾶς μὴ ἔχοντας χρήματα παρακάλεσε τὸν παριστάμενο Κολοκοτρώνη νὰ τοῦ δώσῃ μερικούς παράδες γιὰ νὰ τοὺς μοιράσῃ στὰ παιδιά. Ὁ Κολοκοτρώνης θέλοντας νὰ τὸν πειράξῃ, τοῦ εἶπε : «Δὲ ντρέπεσαι νὰ διακονεύης κοτζὰμ Καπετάνιος ἐκεῖ, μὲ τόσες δόξες; Τί σόϊ στρατηγὸς εἶσαι«Πραματευτὴς δὲν εἶμαι», ἀπάντησε ὁ Νικηταρᾶς. «Τόχε ἡ μοῖρα μου νὰ γίνῳ Καπετάνιος, μὰ δὲ θέλω νὰ κάνῳ πραμάτεια τὸ καπετανιλίκι μου καὶ νὰ πλουταίνῳ.»

1863.—(π.ημ.) Στην πανηγυρική συνεδρίαση τής ΙΓ΄ Βουλής, διαβάζεται το ψήφισμα γιά την Ένωση τής Επτανήσου, που είχε συντάξει ο βουλευτής Λευκάδας, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.  

Δημήτριος Οικονόμου  Αινιάν.

1881.—Απεβίωσε στην Στυλίδα πάμφτωχος ο Αγωνιστής τού ’21 και λόγιος πολιτικός, Δημήτριος Οικονόμου  Αινιάν. «[…] Ὑπηρέτησε τὸν Ἀγῶνα, ἀρχικῶς ὡς ἁπλός στρατιώτης καὶ στὴν συνέχεια ὡς γραμματέας τοῦ Ἐκτελεστικοῦ καὶ τῆς Ἐπιτροπῆς τῆς Ἐθνοσυνελεύσεως καὶ ἀπό τὸ 1826, ὡς γραμματικὸς τοῦ Γεωργίου Καραϊσκάκη. Ἡ ζωὴ του χαρακτηρίζεται ἀπό τὴν ἀγωνία του γιὰ τὴν πρόοδο τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ. Κατὰ τὴν διάρκεια τῆς ἐνασχολήσεώς του μὲ τὴν πολιτική, φρόντισε γιὰ τὴν ἵδρυση τυπογραφείων, βιβλιοδετείων καὶ σχολείων στὴν ἑλληνική ἐπαρχία καὶ ἀρνήθηκε νὰ ὑποχωρήσῃ σὲ τακτικὲς ψηφοθηρίας καὶ πελατειακῶν σχέσεων.»

1905.—Ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής τού τροχιοδρόμου (τραμ), στο Καρλόβασι τής Σάμου.

.—Οι αιμοχαρείς βούργαροι, σφάζουν αγρίως τρείς Έλληνες τού χωριού Αετός. Τον Γεώργιο Τύπου, τον Ηλία Τάσσου και την άτυχη σύζυγο τού Μήτρου Γκίκου, τον οποίο είχαν επίσης σφάξει πριν από έναν χρόνο.

.—Σε άλλη τοποθεσία, οι απάνθρωποι κατακρεούργησαν επίσης τους συγχωριανούς τους Στέφανο Ρόμπη, τον Ηλία Στέργιου αλλά και το ανήλικο παιδί του.

.—Την ίδια ημέρα, στο Μοναστήρι, εκτέλεσαν μέσα στο κατάστημά του, τον άτυχο παντοπώλη Κωσταντίνου Παντελή.

1908.—Ύψωσις τής Ελληνικής Σημαίας εν Ιεράπετρα Κρήτης.

1912.—Το Μαυροβούνιο κηρύσσει τον πόλεμο στην τουρκία και στις 30 Σεπτεμβρίου οι τρείς χώρες τής βαλκανικής, Ελλάδα, Σερβία και βουργαρία, απαιτούν με την σειρά τους την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων αναφορικά με την βελτίωση των όρων διαβιώσεως των υπό μουσουλμανικό ζυγό Χριστιανικών πληθυσμών. Προηγήθηκε στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και βουργαρίας (βλ. 22/9ου), μετά την αντίστοιχη Σερβοβουργαρική τού Μαρτίου τής ίδιας χρονιάς. [Στοιχεία Αριστοτέλης Σπυριδόπουλος.]

1915.—Ορκίζεται η νέα Κυβέρνηση τού Αλέξανδρου Ζαΐμη και αντικαθιστά την παραιτηθείσα Κυβέρνηση τού Ελευθέριου Βενιζέλου (βλ. & 24/9).

1916.—Ο Ελ. Βενιζέλος, σχηματίζει στην Θεσσαλονίκη προσωρινή «Επαναστατική» Κυβέρνηση.

1918.—Ο Ιταλικός στρατός καταλαμβάνει το Κρούσοβο τής Μακεδονίας.

.—Οι Ελληνικές δυνάμεις εντεταγμένες στον «Συμμαχικό» στρατό τής τριπλής συνεννοήσεως στο μέτωπο τής Μακεδονίας, μάχονται εναντίον των γερμανοβούργαρων στο όρος Περιστέρι. Ο Ελληνικός Στρατός δεν χρησιμοποιήθηκε ως σύνολο στον Α΄Π.Π., παρά μόνο κατά Μεραρχίες στην τελευταία φάση των μαχών, υπό τις διαταγές Γάλλων διοικητών. Οι Ελληνικές Μεραρχίες εντάχθηκαν στα συμμαχικά στρατεύματα και συμμετείχαν στις εχθροπραξίες τού Μακεδονικού Μετώπου με πολλές δυσκολίες, λόγω τής λαϊκής δυσαρέσκειας γιά τις παρεμβάσεις τής Γαλλίας και τής Μ. Βρετανίας στην εσωτερική πολιτική κατάσταση τής χώρας μας.

1919.—Στο μέτωπο στην Μ. Ασία γίνεται δράση περιπόλων.

.—Οι αγρότες τής Θεσσαλίας πραγματοποιούν στην Λάρισα ευρύτατη Πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη, με αφορμή την αδυναμία τής κυβερνήσεως να εφαρμόσει τα Νομοθετικά Διατάγματα γιά την απαλλοτρίωση των μεγάλων τσιφλικιών, στα πλαίσια τής αγροτικής μεταρρυθμίσεως. Η αγροτική μεταρρύθμιση αποφασίστηκε την στιγμής τής πτώσεως τού εξωτερικού εμπορίου, η οποία είχε προκληθεί από τον θαλάσσιο αποκλεισμό που είχαν επιβάλλει οι δυτικές Δυνάμεις στην Ελλάδα, προκειμένου να την υποχρεώσουν να λάβει μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με το μέρος τής «Αντάντ».

1920.—Ο Ελληνικός στρατός στην Μ. Ασία μάχεται με πυροβολικό εναντίον των τούρκων.

1921.—Οι δύο φάλαγγες τής V Μεραρχίας και τής ΧΙΙΙ Μεραρχίας τού Β΄ Σώματος Στρατού, στην πορεία τους προς ενίσχυση τού Α΄Σ.Σ. στο Αφιόν Καραχισάρ, έφτασαν στο χωριό Μπορντί από διαφορετικές κατευθύνσεις όπου και στάθμευσαν. Στην επιχείρηση καταλήψεως λόφου στα βορειοανατολικά τού χωριού, η φάλαγγα τής V Μεραρχίας συνάντησε μικρή τουρκική αντίσταση.

.—Οι τούρκοι, μετά την προσέγγιση τού Β΄ Σώματος Στρατού, έσπευσαν να εκκενώσουν την νύχτα τής 24ης προς την 25η τις θέσεις που κατείχαν, αποσυρόμενοι τής γραμμής Μπορντί – Ιντζέ Καραχισάρ.

.—Οι διαταγές που εξέδωσε το Α΄ Σώμα Στρατού στις Μεραρχίες του, έτσι ώστε να συντονίσουν τις ενέργειές τους με αυτές τού Β΄ Σώματος Στρατού, δεν χρειάστηκε να εκτελεστούν λόγω τής αποχωρήσεως των τούρκων. Μετά από αυτό, ολόκληρη η διάταξη τού Α΄ Σώματος Στρατού προωθήθηκε χωρίς εμπόδια προς Ανατολάς. Οι απώλειες των συγκρούσεων με τους τούρκους από τις 17 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στο Αφιόν Καραχισάρ, ανήλθαν σε 9 αξιωματικούς και 96 οπλίτες νεκρούς, 33 αξιωματικούς και 470 οπλίτες τραυματίες και 22 οπλίτες αγνοούμενους.

1922.—Η ελληνική αντιπροσωπεία στα Μουδανιά, έλαβε νέα εντολή από την κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τον Βενιζέλο, να δεχτεί τελικά την συμφωνία άμεσης αποχωρήσεως τού Ελληνικού Στρατού από την Ανατολική Θράκη, με την προϋπόθεση να υποχωρήσει μέχρι τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα τού 1915. Τελικά αποδείχτηκε ότι ο Βενιζέλος σχημάτισε λανθασμένη εντύπωση ως προς την απάντηση που έλαβε από τον Κούρζον, θέμα το οποίο θα ξεκαθαριστεί οριστικά σε νέα τους συνάντηση.

1928.—Λίγες μόλις ημέρες μετά την επιστολή (βλ. 13/9) Βενιζέλου προς τον τούρκο ομόλογό του γιά σύσφιξη τής σχέσεως των δύο χωρών, ο Ισμέτ τον καλεί στην Κωνσταντινούπολη.

1930.—Επιστρέφει από το ταξείδι του στην Ευρώπη ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος.

1932.—Ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Κανένα κόμμα δεν παίρνει αυτοδυναμία στις εκλογές γιά την ανάδειξη των 250 μελών τής ελληνικής Βουλής και την ανανέωση τού ενός τρίτου των μελών τής Γερουσίας, με βάση το αναλογικό σύστημα. Παραμένει στην εξουσία η παράταξη Βενιζέλου.

1934.—Οι Έλληνες μαθητές τής Βορείου Ηπείρου, λήγουν την αποχή που είχαν ξεκινήσει από τις 18 τού μήνα. Οι γενναίοι μαθητές προέβησαν σε αυτήν την πρωτόγνωρη κίνηση, διότι οι αλβανοί, καταπατώντας κάθε Διεθνές Δίκαιο, έκλεισαν τα ελληνικά σχολεία αναγκάζοντας τα ελληνόπουλα να φοιτούν σε δικά τους. Η αποχή των μαθητών κράτησε μέχρι την 25η τού μήνα, ενώ παράλληλα άρχισε η συγκέντρωση χιλιάδων υπογραφών τις οποίες απέστειλαν στην Κ.τ.Ε. (Κοινωνία των Εθνών – προπομπός τού Ο.Η.Ε.) και το Διεθνές Δικαστήριο τής Χάγης. Οι άθλιοι αλβανοί, έκλεισαν περισσότερα από πεντακόσια (500) σχολεία μας!!

1942.—Εμπρός στον τεράστιο λιμό ο οποίος μαστίζει όλη την χώρα, οι Γερμανοί επιτρέπουν να μοιραστούν στον Ελληνικό λαό 900 τόνοι ζάχαρης.

1943.—Το θρυλικό 5/42 τού μετέπειτα εθνομάρτυρα Ψαρού, αρχίζει μία σειρά επιθέσεων κατά Γερμανοϊταλών από την Βουνιχώρα και την Ιτέα, μέχρι Δελφούς, Αράχωβα και αλλού. Θα διαρκέσουν περίπου έναν μήνα. Οι νεκροί των εχθρών σε αυτό το διάστημα είναι πάρα πολλοί, δίχως να περιλαμβάνονται αυτοί που έπεσαν στην διάρκεια τής πολιορκίας τού Λιδωρικίου (βλ. 12, 13, 15 & 17 Σεπτεμβρίου).

.—Αποστολή Βρετανών φθάνει στην Νάξο με σκοπό την συνεννόηση με τους εκεί Ιταλούς γιά κοινό αγώνα κατά των Γερμανών. Λίγες ημέρες πριν, είχε αρχίσει το ανελέητο κυνήγι των Ιταλών (λόγω τής ιταλικής συνθηκολογήσεως), και σημειώθηκαν πολλές σφαγές από τους Γερμανούς.

1944.—Πλέον, μετά από εναλλαγές τούρκων, Ιταλών και Γερμανών, η νήσος Σύμη περιήλθε στα χέρια των Άγγλων.

.—Τμήμα 25 Ιερολοχιτών, υπό τον Ταγματάρχη Παύλο Δημόπουλο, ενεργεί επιδρομή στην νήσο Μύκονο, στην διάρκεια τής οποίας ανατινάζει αποθήκες πυρομαχικών και σκοτώνει 6 Γερμανούς. Την επομένη οι Γερμανοί εγκατέλειψαν την νήσο. Η συνθηκολόγηση τής Ιταλίας στις αρχές Σεπτεμβρίου τού 1943 υπό την πίεση των Συμμάχων που είχαν αποβιβαστεί στον νότιο τμήμα της, προκάλεσε έναν αγώνα δρόμου μεταξύ Γερμανών και Βρετανών γιά την κατάληψη των μεγάλης στρατηγικής σημασίας νησιών στο Αιγαίο. 

.—Ἐπιστρέφοντας πρὸς τὴν βάση του στὴν Ἰταλία μετὰ ἀπό βομβαρδιστικὴ ἐπιδρομή στὶς πετρελαιοπηγὲς τοῦ Πλοέστι (Ploesti) μαζὶ μὲ ἄλλα ἑξήντα σκάφη, τὸ βαρὺ ἀμερικανικό τετρακινητήριο βομβαρδιστικὸ τύπου Consolidated B-24 “Liberator” μὲ πλήρωμα 10 μέλη σὺν 1 δημοσιογράφο, ἔκανε ἀναγκαστική προσγείωση στὴν Κέρκυρα στὴν περιοχὴ λιβάδι τοῦ Ῥόπα. Προηγουμένως, 9 ἀπό τοὺς ἐπιβαίνοντες πήδησαν μὲ ἀλεξίπτωτα, ἐνῶ οἱ δύο ποὺ τὸ προσγείωσαν, προσπάθησαν ἀνεπιτυχῶς νὰ τὸ κάψουν.

1953.—Αρχίζει η δίκη των κατηγορούμενων γιά το σκάνδαλο τού Ο.Λ.Π., οι οποίοι φέρεται να έχουν καταχραστεί το ποσόν των 60.000 χρυσών λιρών.

1974.—Παραλαμβάνοντας την έδρα από τον Δημήτριο Ρίτσο, ο Κωνσταντίνος Δάρρας είναι ο επόμενος Δήμαρχος Αθηναίων. Στην θέση τού Δημάρχου θα παραμείνει μέχρι τον Ιούνιο τής επόμενης χρονιάς, όπου τον διαδέχθηκε ο Ιωάννης Παπαθεοδώρου την 1η Ιουνίου τού 1975.

.—Επανακυκλοφορεί η εφημερίδα «Ριζοσπάστης», προπαγανδιστικό όργανο τού Κ.Κ.Ε.

1980.—Είκοσι περίπου ελληνικά πλοία είναι αποκλεισμένα στην φλεγόμενη περιοχή τού Σατ ελ Αράμπ, στο επίκεντρο των ιρανοϊρακινών συγκρούσεων.

1988.—Εορτάστηκαν και συγκεκριμένα επί τριήμερο (25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου) πανορθόδοξα και διαχριστιανικά τα 900 έτη από την ίδρυση τής Ιεράς Μονής Πάτμου προεξάρχοντος τού μακαριστού Κυρίαρχου τής Ιεράς Μονής και Εξαρχίας, Οικουμενικού τότε Πατριάρχη Δημήτριου. Στον εορτασμό συμμετείχε η Ελληνική Πολιτεία με την παρουσία τού Προέδρου τής Δημοκρατίας και τού Προέδρου τής Κυβερνήσεως.

1991.—Διεθνές επιστημονικό συμπόσιο διοργανώνεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αφορμή τα 2.500 χρόνια Δημοκρατίας…

.—Κοινοτικό έπαινο αποσπά το Ελληνικό πολεοδομικό σχέδιο γιά την Καλαμάτα, το οποίο καταρτίστηκε μετά τον σεισμό τού 1986.

1992.—Μιά μεγάλη πυρκαγιά κατακαίει δάση στην νήσο Ρόδο.

1994.—Πρωτόκολλο υπογράφεται μεταξύ τουρκίας και ψευδοκράτους, με στόχο την οικονομική τους ενοποίηση.

1995.—Στην Κύπρο, γιά πρώτη φορά μετά το 1974, Ελληνικά Πολεμικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην ετήσια άσκηση τής Εθνοφρουράς, στο πλαίσιο τού ενιαίου αμυντικού δόγματος.

1996.—Ορκίζεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και τα μέλη τού νέου υπουργικού συμβουλίου ενώπιον τού Προέδρου τής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Μεταξύ των μελών τού υπουργικού συμβουλίου είναι οι:  υπουργός Εθνικής Αμύνης, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, Εξωτερικών, Πάγκαλος Θεόδωρος, και Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος το 2013 καταδικάστηκε σε φυλάκιση με την (κυρίως) κατηγορία παθητικής δωροδοκίας σε βάρος τού δημοσίου και την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ο Γιάννος Παπαντωνίου προφυλακίστηκε το 2018 με την κατηγορία ότι δωροδοκήθηκε με 4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα  γιά την υπογραφή συμβάσεως εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών τύπου «S»… Αποφυλακίστηκε 17 μήνες μετά (2020) χωρίς να γίνει δίκη.

1997.—Επίτευξη προφορικής συμφωνίας μεταξύ Υπουργείων Αμύνης Ελλάδος και αλβανίας γιά την συνεργασία και την με διακριτικό τρόπο έναρξη των ερευνών γιἀ ανεύρεση των νεκρών μας ηρώων τού 1940-1941. Πέρασαν είκοσι και χρόνια γιά να υλοποιηθεί.

2003.—Στὸ περιθώριο τῶν ἐργασιῶν τῆς 58ης Γενικῆς Συνελεύσεως τῶν Ἡνωμένων Ἐθνῶν, ὁ Πρόεδρος τῆς Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος εἶχε μεταξύ ἄλλων συναντήσεις μὲ τὸν Ἀνὰν καὶ τὸν Ντὲ Σότο. Ἀπὸ μεριᾶς τῆς ἑλλαδικῆς κυβερνήσεως, ὁ ΥΠΕΞ της Γιῶργος Α. Παπανδρέου, εἶχε συνάντηση μὲ τὸν τοῦρκο ὁμόλογό του, Γκιούλ, ἐνῶ ὁ ΥΠΕΞ τῶν ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, εἶχε χωριστὲς συναντήσεις καὶ μὲ τοὺς δύο, κατὰ τὶς ὁποῖες συζητήθηκε καὶ τὸ Κυπριακό…

.—Με επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τού ζητά συνάντηση για το θέμα των Νέων Χωρών. Έξι μέρες αργότερα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με επιστολή του προς τον Χριστόδουλο, ζητά προς έγκριση τον κατάλογο των υποψήφιων Μητροπολιτών. Προειδοποιεί επίσης την Εκκλησία τής Ελλάδος, ότι εάν εξακολουθήσει να αρνείται την εφαρμογή τής Συνοδικής Πράξεως τού 1928, θα ανακαλέσει την παραχώρηση τής διοικήσεως των Μητροπόλεων τής Β. Ελλάδος.

2005.—Η Εθνική ομάδα τής Ελλάδος στην καλαθοσφαίριση (μπάσκετ), κατακτά στο Βελιγράδι το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα γιά δεύτερη φορά στην ιστορία της, κερδίζοντας στον τελικό την Γερμανία.

2012.—Απεβίωσε η ηθοποιός Νίκη Λινάρδου ύστερα από σύντομη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Την χαρήκαμε σε πολλές ταινίες τής λεγόμενης «χρυσής εποχής» τού ελληνικού κινηματογράφου, όπως «Τα κίτρινα γάντια» με τους Μ. Κοντού, Ν. Σταυρίδη και Γ. Γκιωνάκη, τον «Θησαυρό τού μακαρίτη» με τους Γ. Βασιλειάδου, Αυλωνίτη, Ρίζο, «Θα σε κάνω βασίλισσα» με τους Βέγγο και Κωνσταντάρα, «Η κυρά μας η μαμή» με τούς Ορέστη Μακρή, Ε. Ζαφειρίου, Γ. Βασιλειάδου, «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», «Ο Ηλίας τού 16ου» με τους Βέγγο, Χατζηχρήστο και «Υπάρχει και φιλότιμο», όπου έλαμψε ως κακομαθημένη κόρη τού πολιτικού Μαυρογιαλούρου (βλ. Λάμπρου Κωνσταντάρα).

2015.—(25-27/9) Περισσότεροι από εκατόν πενήντα ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, έλαβαν μέρος στην Ατζέντα 21 στην έδρα τού Ο.Η.Ε. στην Νέα Υόρκη. Μεταξύ τους και ο πρωθυπουργεύων Αλ. Τσίπρας. Το νέο φιλόδοξο πρόγραμμα με την ονομασία Ατζέντα 2030, ‘’έταξε λαγούς με πετραχήλια’’ όπως και το προηγούμενο πρόγραμμα, θέτοντας στόχους γιά την καταπολέμηση τής φτώχειας, τής ανισότητας και τής κλιματικής αλλαγής (!..). Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί γιά τα επόμενα δέκα πέντε χρόνια. Ο πρωθυπουργεύων Τσίπρας στο περιθώρια τής Ατζέντας, παραβρέθηκε και στην εκδήλωση τού Ιδρύματος Κλίντον, μαζί με την Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, τον Τζορτζ Σόρος, την Λούκα Κατσέλη, τον Γιώργο Α. Παπανδρέου, κ.α. Κατά την συζήτηση που διεξήχθη γιά την κρίση στην Ελλάδα… ο Αλέξης έκανε επίδειξη και τής αγγλομάθειάς του…

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση