ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ (+21/9/1956)

.

21-9-maurommatis-stelios

.

Μαυρομμάτης Στέλιος. Γεννήθηκε στο χωριό Λάρνακας τής Λαπήθου, τής επαρχίας Κερύνειας, στις 15 Νοεμβρίου 1932. Απαγχονίστηκε στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, στις 21 Σεπτεμβρίου 1956. Γονείς: Χριστόφορος και Ελένη Μαυρομμάτη. Αδέλφια : Μαρία, Ειρήνη, Κώστας.

……….Ο Στέλιος Μαυρομμάτης τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο χωριό του και την Εμπορική Σχολή Σαμουήλ στην Λευκωσία. Εργάστηκε γιά δύο χρόνια στον αγγλικό στρατό στο Σουέζ και στην συνέχεια εργαζόταν στο αγγλικό αεροδρόμιο Λευκωσίας ως γραφέας μέχρι την σύλληψή του. Ήταν μέλος τής επιτροπής των σωματείων ΣΕΚ και ΘΟΙ στο χωριό του, στην ίδρυση των οποίων πρωτοστάτησε ο πατέρας του.

……….Με την έναρξη τού αγώνα εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ και πήρε μέρος σε επιχείρηση δολιοφθοράς εναντίον αεροπλάνων των Άγγλων. Συνέβαλε επίσης ουσιαστικά στην συλλογή των κυνηγετικών όπλων από ιδιώτες στην περιοχή Λευκωσίας. Έδρασε ιδιαίτερα στην περιοχή των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου, την οποία οι Άγγλοι είχαν ονομάσει “μίλι τού θανάτου”. Μεταξύ των συνεργατών του ήταν και ο ξάδελφός του, Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Στενοί συνεργάτες του στην μεταφορά και απόκρυψη οπλισμού, καθώς και στην φιλοξενία και φυγάδευση καταζητουμένων προσώπων, ήταν και οι γονείς και τα αδέλφια του.

……….Σε μία ανεπιτυχή επίθεση τού ιδίου και των δύο συναγωνιστών του εναντίον τού Βρετανού σμηνία Νόρμαλ Άλφρεντ και τού αεροπόρου Λώρενς Ληθ τής βρετανικής βασιλικής αεροπορίας στην οδό Αγίου Παύλου στον Άγιο Δομέτιο Λευκωσίας, ο Στέλιος Μαυρομμάτης ανακόπηκε κατά την αποχώρηση από Άγγλο κάτοικο τής περιοχής και συνελήφθη από τούς δύο Άγγλους αεροπόρους. Καταδικάστηκε σε θάνατο και απαγχονίστηκε μαζί με τούς Ανδρέα Παναγίδη και Μιχαήλ Κουτσόφτα. Αξιοζήλευτο είναι το θάρρος με το οποίο αντιμετώπισε την εκτέλεσή του και το οποίο ο ίδιος περιγράφει στις δύο τελευταίες του επιστολές.

……….Σε έρευνες που έκαμαν Άγγλοι στρατιώτες στο πατρικό του σπίτι, μετά την εκτέλεσή του, εκπυρσοκρότησε το όπλο ενός στρατιώτη πληγώνοντας την αδελφή του Μαρία στην σπονδυλική στήλη και καθηλώνοντάς την από τα 27 της χρόνια σε αναπηρική καρέκλα.

***

Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηριώσεως Ι.Δ.Α.Α.Ε

Πηγή εικόνας: Λήκυθος Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου

Επιμέλεια κειμένου και εικόνας: λληνικ μερολόγιο 

 

Αφήστε μια απάντηση