ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

13 Οκτωβρίου

787.—Λήγει τις εργασίες της η Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος (24/9-13/10) στην Νίκαια Βιθυνίας, υπό την προεδρία τού πατριάρχη Ταράσιου και την παρουσία 350 επισκόπων. Είναι η τελευταία Σύνοδος που αναγνωρίζει η Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία. Σ’ αυτήν ακυρώθηκαν οι αποφάσεις τής εικονοκλαστικής Συνόδου τού 754 και αποφασίστηκε η αναστήλωση των εικόνων. Ο όρος αυτής τής Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου διαβάστηκε στις 23 Οκτωβρίου τού 787 ενώπιον τής Αυγούστας Ειρήνης και τού δεκαεπτάχρονου γυιού της Κωνσταντίνου ΣΤ΄, επικυρώθηκε δε και υπογράφηκε από τους Αυτοκράτορες στο ανάκτορο τής Μαγναύρας. Ο πατριάρχης Ταράσιος αναδείχτηκε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες τής εκκλησιαστικής ιεραρχίας κατά την πρώτη φάση τής Εικονομαχίας, στην οποία έθεσε ένα τέρμα. Με την άνοδό του στον πατριαρχικό θρόνο και με την πολιτική που ακολούθησε, καθώς και με την ρήξη στην οποία ήρθε με τους μοναστικούς κύκλους, ο Ταράσιος εγκαινίασε μία νέα περίοδο στις σχέσεις τής εκκλησιαστικής εξουσίας με την κοσμική, καθώς και μία ενδοεκκλησιαστική διαίρεση που θα εξακολουθούσε να υφίσταται και στους επόμενους αιώνες. Η ορθόδοξη εκκλησία εορτάζει την μνήμη του στις 25 Φεβρουαρίου.

1688.—Αναθαρρώντας οι οθωμανοί μετά την χθεσινή τους νίκη στην Χαλκίδα, επιχειρούν μεγάλη έξοδο την οποία αποκρούει ο ενωμένος χριστιανικός στρατός με επιτυχία. Οι απώλειες των τούρκων είναι βαριές.

1788.—Κατόπιν διαταγής των Ρώσων, μέσω τού Βενετού ναυάρχου, από την 1η τού μήνα, ο Λάμπρος Κατσώνης αναχωρεί με 10 από τα πλοία του γιά την Τεργέστη.

1795.—Η Νεομάρτυς Χρυσή εξ Αλμωπίας τού Νομού Πέλλας τής Μακεδονίας, αφού υπέφερε φρικτά μαρτύρια επί μήνες στα χέρια των τούρκων βασανιστών της αρνούμενη να εξισλαμιστεί, παρέδωσε την αγία της ψυχή στον Κύριο.

1825.—Ημερομηνία γεννήσεως (σύμφωνα με ορισμένες πηγές) τού πολιτικού και λογίου Ιάκωβου Πολυλά. Σημαντική γιά την πορεία τού Πολυλά στάθηκε η μακρόχρονη σχέση τού Σολωμού με την οικογένειά του. Ανέλαβε ένα δύσκολο έργο, την συγκέντρωση των σκόρπιων χειρογράφων τού εθνικού μας ποιητή – τού «δασκάλου του», όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούσε – αποτέλεσμα τού οποίου ήταν η  πρώτη έκδοση των «Ευρισκομένων τού Σολωμού» με τα προλεγόμενά της· μεταξύ άλλων ασχολήθηκε συστηματικά γιά την δημιουργία μιάς δημοτικής γλώσσας, ικανής να εκφράσει ανώτερες έννοιες και υψηλά ιδανικά. (Η Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Δρανδάκη αναφέρει ως ημερομηνία γεννήσεως την 10η Σεπτ. 1825).

1827.—Μαθαίνοντας οι Μεγάλες Δυνάμεις την εκστρατεία τού Φαβιέρου στην Χίο, αποστέλλουν με τους ναυάρχους Κόδριγκτων, Χέϋδεν και Δεριγνύ, έντονη διαμαρτυρία στην κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, τόνιζαν ότι κάτι τέτοιο θα διατάρασσε τις σχέσεις τους με την Πύλη (…)

1862.—Ο Εμμανουήλ Κουτσικάρης είναι ο νέος Δήμαρχος Αθηνών. Η θητεία του διεκόπη στις 27 Αυγούστου τού 1865, λόγω θανάτου του· τον διαδέχθηκε ο Περικλής Ζαχαρίτσας. Ο θάνατός του προήλθε από κρυολόγημα που έπαθε μένοντας εκτεθειμένος στην βροχή, κατόπιν πλημμύρας η οποία προκάλεσε σοβαρές φθορές στην κατοικία του, την οποία όμως αρνήθηκε να επισκευάσει γιά να μην φανεί ότι μεριμνούσε γιά τον εαυτό του (!..)

1866.—«Ο συνταγματάρχης Π. Κορωναίος κατατροπώνει τους τούρκους παρά τον Άγιον Μύρωνα και τους εκδιώκει από ολόκληρον την επαρχίαν Μαλεβυζίου (Κρήτη).»  Η εξέγερση των Κρητών έλαβε πολύ γρήγορα διαστάσεις, χάρις στην δυναμική συμμετοχή των επαναστατών ηγετών Καλλέργη, Κορωναίου, Ζυμπρακάκη, Κόρακα και άλλων διακεκριμένων αγωνιστών. Μάλιστα ο συνταγματάρχης Κορωναίος στον Κριμαϊκό πόλεμο τού 1854, συμμετείχε με σώμα 1.000 εθελοντών στο πλευρό τής Ρωσίας. Τον αγώνα των Κρητών στήριξαν Έλληνες και από άλλα αλύτρωτα σημεία τού Ελληνισμού, οι οποίοι συγκρότησαν στην Αθήνα μία νέα «Φιλική Εταιρία», με σκοπό όχι μόνο την υποστήριξη των Κρητικής Επαναστάσεως, αλλά και την επέκταση τής εξεγέρσεως και στις υπόλοιπες υπόδουλες περιοχές.

.—Μάχες μεταξύ αγωνιστών τής Κρήτης και τούρκων σε Κασταμονίτσα και Αμαριανό. Οι Έλληνες υποχωρούν.

1873.—Η ώρα ήταν 10:00 το βράδυ, όταν ένας σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ κτύπησε την νήσο Ζάκυνθο στα Ιόνια. Οι περισσότερες ζημιές καταγράφηκαν κοντά στο ακρωτήρι Τρέπιτο, όπου βρίσκονταν και το επίκεντρο τού κακού, αλλά υπήρξαν βλάβες μέχρι την Πελοπόννησο –Βαρθολομιό και Κυλλήνη, όπου το ¼ των κτηρίων κατέστη ακατάλληλο και επικίνδυνο.

1880.—Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, παραλαμβάνει την εξουσία από τον Χαρίλαο Τρικούπη και σχηματίζει κυβέρνηση.

1889.—Φονικός σεισμός ισχύος 6,7 Ρίχτερ έπληξε την Λέσβο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα προς 14 τού μήνα. Οι νεκροί έφτασαν τους 36, οι τραυματίες τους 200, με τις ζημιές να είναι εξαιρετικά εκτεταμένες. Καταμετρήθηκαν 1.800 κατοικίες οι οποίες καταστράφηκαν, με τους μετασεισμούς να συνεχίζουν γιά πολύ καιρό.

1904.Στις 13 Οκτωβρίου τού 1904, το αίμα τού Παύλου Μελά, το αθάνατο αίμα που χύνεται και ανασταίνει, πότισε την Μακεδονική Γη. Ο πρωτομάρτυρας τού Μακεδονικού αγώνα ανθυπολοχαγός τού πυροβολικού Παύλος Μελάς, ο οποίος από τις 18 Αυγούστου είχε εισχωρήσει στην Μακεδονία επί κεφαλής σώματος Μανιατών, Κρητών καί Μακεδόνων, προδομένος από τον βούργαρο κομιτατζή Μήτρο Βλάχου περικυκλώθηκε στην Στάτιστα Κορεστίων από τουρκικά αποσπάσματα. Ο Μελάς και οι συναγωνιστές του πάλεψαν με ηρωισμό επί δίωρο· τέλος, επιχείρησαν έξοδο διά μέσου των τουρκικών γραμμών. Κατά την επιχείρηση όμως εξόδου, ο Μελάς πληγώθηκε θανάσιμα και μετά από μισή ώρα εξέπνευσε. Ο θάνατός του συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα, και το όνομά του έγινε σύμβολο τού Μακεδονικού αγώνα. Μετά την απελευθέρωση τής Μακεδονίας, η Στάτιστα μετονομάστηκε σε Μελάς. «Ἀναλαμβάνω αὐτόν τὸν ἀγῶνα  μὲ ὅλην μου τὴν ψυχὴν καὶ μὲ τὴν ἰδέαν ὅτι εἶμαι ὑποχρεωμένος νὰ τὸν ἀναλάβω. Εἶχα καὶ ἔχω τὴν ἀκράδαντον πεποίθησιν, ὅτι δυνάμεθα νὰ ἐργασθῶμεν ἐν Μακεδονίᾳ καὶ νὰ σώσωμεν πολλὰ πράγματα. Ἔχων δὲ τὴν πεποίθησιν ταύτην, ἔχω καὶ ὑπέρτατον καθῆκον νὰ θυσιάσῳ τὸ πᾶν ὅπως πείσω καὶ Κυβέρνησιν καὶ Κοινὴν Γνώμην περὶ τούτου.»

.—Ο Γεώργιος Κοντογιαννάκης, αξιωματικός πεζικού τού Ρωσικού Στρατού, σκοτώθηκε κατά τον ρωσοϊαπωνικό πόλεμο στην Μαντζουρία. Ήταν ο μικρότερος αδελφός τής Ελίζας Στ. Δραγούμη και σκοτώθηκε την ίδια ημέρα με τον σύζυγο τής ανεψιάς του Ναταλίας, Παύλο Μελά.

1905.—Ιταλοί στρατιώτες καταλαμβάνουν το Κολυμπάρι τής Κρήτης.

1910.—(ν. ημ.) Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις συγκλονίζουν την Κεφαλλονιά. Καταγράφηκαν μικροζημιές.

1911.—Τὸ ἀντιχριστιανικὸ κλῖμα καὶ ἡ τάση γιὰ ἰσλαμικὸ τζιχὰντ (ἱερὸ πόλεμο κατὰ τῶν «ἀπίστων») ποὺ εἶχε ἀρχίσει νὰ διαμορφώνεται, περιγράφεται στὸ ἄρθρο μὲ τίτλο, «Ὀθωμανοὶ εἰς τὰ ὅπλα”, τῆς τουρκικῆς ἐφημερίδας «Ἠχῶ» ποὺ ἐκδιδόταν στὴν Σαμψοῦντα καὶ μεταξὺ ἄλλων, ἔγραφε: «Ὁ ἱερός πόλεμος εἶναι θεία ἐντολή, τῆς ὁποίας ἡ ἐγκατάλειψις εἰς τοιαύτην ἐποχήν εἶναι ἀδύνατος. […] Ἐμπρός ἀδελφοί, ἄς ἑτοιμασθῶμεν ἀπό σήμερον νὰ συγκρουσθῶμεν μετὰ τῶν ἐχθρῶν, νὰ πίωμεν τὸ αἷμα των». Ἀπό τὶς ἀρχές τοῦ 1914, ὑπὸ τὴν καθοδήγηση τοῦ Γερμανοῦ ἀρχιστράτηγου Λῆμαν φὸν Σάντερς (Liman Von Sanders), ἄρχισαν συστηματικοὶ διωγμοὶ καὶ ἐξορίες. Ἀπό τὸ 1915 ὁ Γερμανὸς Φράνς Κόολερ προπαγάνδιζε: «[…] Ἀφ’ ἑνός, μὲ τὸν τουρκικὸ ἀποικισμὸ στὰ παρ’ ἀμιγῶν Ἑλλήνων κατοικούμενα νησιὰ τοῦ Αἰγαίου καὶ τὶς Μικρασιατικὲς ἀκτές – ἀπ’ ὅπου αὐτοί θὰ ἐκδιωχθοῦν- ἀφ’ ἑτέρου μὲ τὴν ἠθικὴ καὶ οἰκονομικὴ ἐξασθενήση ὅσων Ἑλλήνων ἀπομείνουν, θὰ κατορθωθῇ ὁ βαθμιαῖος ἐξισλαμισμὸς τῆς τουρκίας. Θὰ κατορθωθῇ ἡ ἵδρυσις τουρκικοῦ κράτους μὲ συμπαγὴ τουρκικὴ μάζα, κράτους δηλαδὴ ποὺ θὰ ἔχει καθαρὰ ἐθνικὸ χαρακτῆρα.»

1912.—Την 13η ο Βασιλέας Γεώργιος Α’ καταφθάνει στην Λάρισα και κατόπιν στην Ελασσόνα, ενώ από τις 15 και εξής, ο Ελληνικός Στρατός προελαύνει πλέον προς την Θεσσαλονίκη.

.—Οι Ελληνικές απελευθερωτικές δυνάμεις μάχονται σκληρά εναντίον των τούρκων στην Αικατερίνη και Καστανιά. Στην κωμόπολη Λιβάδι, το σύνταγμα Ευζώνων συλλαμβάνει ολόκληρο το αμυνόμενο τμήμα των τούρκων.

.—Σαν σήμερα εορτάζεται η απελευθέρωση των Γρεβενών. Δεν γνωρίζουμε το σκεπτικό βάσει τού οποίου υποβλήθηκε προπολεμικά η πρόταση καθορισμού τής ημερομηνίας αυτής. Ο μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός Δάγγουλας, ενημέρωσε στις 14/10 εγγράφως τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές Τρικάλων ότι οι τούρκοι στρατιώτες εγκατέλειψαν τα Γρεβενά ζητώντας την επέμβαση τού Ελληνικού στρατού. Εκείνο που φαίνεται να συνέβη είναι ότι στις 13 ή 14 Οκτωβρίου πέρασαν από την πόλη δύο – τρία εθελοντικά τμήματα Κρητών (προσκόπων ανιχνευτών) χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, διότι ο Μπεκήρ αγάς με τους στρατιώτες του την είχαν εγκαταλείψει. Επειδή όμως δεν ήταν καθαρά στρατιωτικά τμήματα, δεν τους δόθηκε από το Γενικό Στρατηγείο η εξουσιοδότηση να προβαίνουν σε κατάργηση των τουρκικών αρχών. Έτσι οι διοικητικές αρχές των Γρεβενών (καϊμακάμης, δήμαρχος κλπ.) οι οποίες είχαν παραμείνει στην πόλη, ασκούσαν την εξουσία τους κανονικά μέχρι το πρωί τής 15ης Οκτωβρίου. Ο Μπεκήρ Αγάς, αφού διασώθηκε στην μάχη τής Λιαψίστας, επέστρεψε και κατόρθωσε να μπει και πάλι στα Γρεβενά […] επιτιθέμενος στους 150 Έλληνες εθελοντές. Η οριστική και επίσημη απελευθέρωση των Γρεβενών θα γίνει από τον Ελληνικό στρατό στις 15 Οκτωβρίου. [Πηγή: έρευνα των Χρήστου Βήττου και Βαγγέλη Νικόπουλου.]

.—(π.ημ.) Οι Σέρβοι καταλαμβάνουν την πόλη Ουσκούμπ, ή Σκούποι, και την μετονομάζουν σε Σκόπλιε, (γνωστή σήμερα ως Σκόπια). Επί Αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α΄, η πόλη, και, λόγω καταστροφικού σεισμού, αλλά και βαρβαρικών επιδρομών, μετεγκαταστάθηκε σε παρακείμενο λόφο. Αλλά από τα τέλη τού 6ου αιώνα με την κάθοδο των βουργαροσλάβων  περιήλθε υπό την κατοχή τους  εκτός από μικρά διαλείμματα επί Βασίλειου Βουλγαροκτόνου, Δεσποτάτου τής Ηπείρου και Αυτοκρατορίας τής Νίκαιας. Έως την τουρκική εισβολή, η κατοχή της εναλλασσόταν μεταξύ Σέρβων και βούργαρων. Μετά τον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο εντάχθηκε στο Σερβοκροατικό βασίλειο και επί Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παραχωρήθηκε από τους Γερμανούς στους βούργαρους συμμάχους τους. Σέρβοι και βούργαροι επέβαλαν τακτικές βίαιου εκσερβισμού και εκβουργαρισμού αντιστοίχως. Επί Τίτο δημιουργήθηκε το γελοίο μόρφωμα των «μακεντόνσκι».

1913.—Η Βόρειος Ήπειρος, διά μέσω τού στρατού μας, είναι πλέον Ελληνική εξ ολοκλήρου.

1915.—Την σημερινή ημέρα οι Αγγλογάλλοι επανέλαβαν τον σφοδρότατο και τρομακτικό βομβαρδισμό εναντίον τής βουργαροκρατούμενης Αλεξανδρουπόλεως όπως και στις 7 τού μήνα, αυτήν την φορά με συμμετοχή υδροπλάνων. Κατέστρεψαν όλες τις οικοδομές τής παραλιακής περιοχής και πολλές τού κεντρικού τμήματος τής πόλεως, όπου ήταν εγκατεστημένες Δημόσιες Υπηρεσίες (Πολιτικές και Στρατιωτικές) και τον μεγάλο ατμόμυλο Πρωτόπαπα. Ταυτόχρονα βομβάρδισαν τις παραλιακές κωμοπόλεις Μάκρης, Μαρώνειας και Πόρτο – Λάγο. Ο βομβαρδισμός επαναλήφθηκε και στις 16 Οκτωβρίου από θάλασσα και αέρα.

1918.—Ἡ ἀναφορὰ τοῦ Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη γιὰ τὴν τραγικὴ κατάσταση τῶν Ἑλλήνων τῆς Ἀνατολικῆς Μακεδονίας. Ὁ Κωνσταντῖνος Βουλγαρίδης, προξενικὸς πράκτορας τῶν Γάλλων, σὲ ἀναφορά του ἔδωσε μία εἰκόνα τῆς τραγικῆς καταστάσεως στὴν ὁποία περιῆλθαν οἱ πόλεις τῶν Σερρῶν, Δράμας καὶ Καβάλας μετὰ ἀπό τὴν διάρκειας 26 μηνῶν βουργάρικης κατοχῆς. Συγκεκριμένα γιὰ τὴν Δράμα ποὺ ἔφτασε στὶς 13 Ὀκτωβρίου, ἔγραψε ὅτι ἡ ἀπουσία τοῦ ἀνδρικοῦ πληθυσμοῦ τῆς πόλεως (ποὺ ἐπίσης εἶχε ἐξοριστεῖ στὰ κάτεργα τῆς βουργαρίας), δὲν εἶναι κραυγαλέα, λόγῳ τῆς παρουσίας τῆς 122 γαλλικῆς καὶ τῆς ἑλληνικῆς μεραρχίας τοῦ στρατηγοῦ Νίδερ. Δὲν ὑπῆρχαν πολλὰ ἐγκαταλελειμένα σπίτια ὅπως στὶς Σέρρες, ἀλλὰ διαπράχθηκαν κλοπὲς ἀπό τοὺς βούργαρους στρατιῶτες, ἐνῶ οἱ ἀξιωματικοὶ βίασαν νέα κορίτσια χωρὶς νὰ κάνουν πίσω ἀκόμη καὶ μπροστὰ στὴν ἡλικία τῶν 14 ἤ τῶν 15 χρόνων. Γονεῖς ποὺ θέλησαν νὰ ὑπερασπιστοῦν τὰ παιδιὰ τους, χτυπήθηκαν ἄγρια. Πολλοὶ πέθαναν ἀπό τὰ βασανιστήρια.

1919.—Στο μέτωπο τής Μ. Ασίας γίνεται αγώνας περιπόλων.

1920.—Οι Ελληνικές δυνάμεις τής Στρατιάς Μικράς Ασίας, με ορμητική τους επίθεση εκδιώκουν τους τούρκους από τις διαβάσεις τού Τζεκίς Χαν τής Μικράς Ασίας.

.—(π.ημ.) Η Ελληνική Κυβέρνηση ανακοινώνει τον θάνατο τού βασιλέα Αλέξανδρου, ο οποίος πέθανε από καθολική μόλυνση που τού προκάλεσε το δάγκωμα πιθήκου.

1921.—Η Ελληνική στρατιά στην Μ. Ασία, οχυρωμένη στις αμυντικές της θέσεις καταδιώκει τουρκικά αποσπάσματα.

.—Γαλλία και Κεμάλ καθορίζουν τα σύνορα τής τουρκίας (!..) σε μυστικές επαφές. Μετά την αποχώρηση τού Έλληνα πρωθυπουργού από την Γαλλία και ενώ οι δύο πλευρές εξέφρασαν πλήρη ικανοποίηση, οι «Σύμμαχοι» Γάλλοι προέβησαν σε μυστική συμφωνία συνεργασίας με τον κεμαλικό στρατό. Μία εβδομάδα αργότερα, Γαλλία και Κεμάλ καθόρισαν ακόμη και τα σύνορα τής τουρκίας (!..).

1922.—(ν. ημ.) Η Ελληνική αντιπροσωπεία, πειθόμενη από τους «Συμμάχους» ότι οι αποφάσεις της Ανακωχής Μουδανιών οι οποίες λήφθηκαν (δίχως να ερωτηθεί), θα πραγματοποιηθούν με ή χωρίς την υπογραφή της, απλώς συναινεί και υπογράφει. Το σοβαρότερο όλων των ταπεινωτικών στα περιεχόμενά της, ήταν η εκκένωση τής Ανατολικής Θράκης η οποία έπρεπε να αρχίσει μέσα σε 15 ημέρες. Αν και οι υπογραφές τέθηκαν δύο ημέρες νωρίτερα, οι έχοντες το πραγματικό πρόσταγμα μάς έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και αγνοώντας μας επιδεικτικά, δύο ημέρες αργότερα μας ζήτησαν μία τυπική υπογραφή. Δύο ημέρες πριν, στα Μουδανιά Μικράς Ασίας, υπογράφτηκε σύμβαση ανακωχής μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ιταλίας από το ένα μέρος, και τουρκίας από το άλλο. Σύμφωνα με αυτήν, τερματίστηκε η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ελλάδας – τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα προβλεπόταν και η εκκένωση της Ανατολικής Θράκης από τον Ελληνικό Στρατό, μέχρι τον Έβρο ποταμό. Για την ιστορία, ο Αλέξανδρος Μαζαράκης – Αινιάν, αρνήθηκε να θέσει την υπογραφή του.

.—Ὁ πρίγκιπας Ἀνδρέας (πατέρας τοῦ συζύγου τῆς Βασίλισσας Ἐλισσάβετ Β’ τῆς Ἀγγλίας, Φίλιππου), τίθεται σὲ αὐστηρή ἀπομόνωση στὸ ἀνάκτορο τοῦ πρίγκιπα Γεώργιου, φρουρούμενος ἀπὸ ἀξιωματικοὺς τοῦ Βενιζελικοῦ στρατιωτικοῦ πραξικοπήματος, χωρὶς νὰ ἐπιτραπῇ στοὺς συγγενεῖς του νὰ τὸν ἐπισκεφτοῦν. Στὴν Μικρασιατικὴ ἐκστρατεία, ὡς Ἀντιστράτηγος, εἶχε ἀναλάβει τὴν διοίκηση τοῦ Β΄ Σώματος Στρατοῦ. Κατηγορήθηκε ὅτι παρακούοντας ἐντολὲς τοῦ Παποῦλα, ἄφησε πλήρως ἀκάλυπτο τὸ Α΄ Σῶμα Στρατοῦ. Μὲ ἐντολὴ τοῦ Πάγκαλου, ἐνῶ γινόταν ἡ διεξαγωγὴ τῶν ἀνακρίσεων γιὰ τοὺς ὑπεύθυνους τῆς Μικρασιατικῆς Καταστροφῆς, τέθηκε ὑπό περιορισμὸ γιὰ νὰ δικαστῇ.

1923.—Η Άγκυρα ανακηρύσσεται από την τουρκική Εθνοσυνέλευση πρωτεύουσα τού τουρκικού κοσμικού κράτους.

.—4ο Συνέδριο τού Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας, όπου γιά πρώτη φορά διακηρύσσεται η «Μακεδονική Εθνότης».

1924.—Στην χώρα μας ζητείται η ριζική αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων (διότι πολλοί νεκροί προσέρχονται στις κάλπες και ψηφίζουν !..)

1925.—Απεβίωσε ο νομικός και λογοτέχνης Εμμανουήλ Λυκούδης. Στο διήγημά του «Η Ξένη τού 1854», ένα κείμενο λογοτεχνικό μεν, με την ακρίβεια όμως λεπτομερών περιγραφών απανθισμένο με αποσπάσματα εφημερίδων τής εποχής, περιγράφει την τραγική κατάσταση των Αθηνών μετά το ξέσπασμα επιδημίας χολέρας που μετέδωσαν τα γαλλικά στρατεύματα τού πολέμου τής Κριμαίας, μετά την απόβασή τους στον Πειραιά. Αφορμή τής αποβάσεως, ήταν η επίδοση στον βασιλέα Όθωνα τελεσιγράφων, με τα οποία οι δήθεν Προστάτιδες Δυνάμεις απαιτούσαν να παυθεί κάθε ανάμιξη τής Ελλάδος στα απελευθερωτικά τμήματα που δρούσαν στην περιοχή Θεσσαλίας και Ηπείρου.

1926.—Η κυβέρνηση, υπογράφει εκ μέρους τής χώρας μας Σύμβαση με την αλβανία, η οποία ρυθμίζει θέματα εμπορίου, ιθαγένειας και εγκαταστάσεως υπηκόων-πολιτών των δύο χωρών εκατέρωθεν.

1930.—Στην Τρίπολη τής Πελοποννήσου γίνονται τα αποκαλυπτήρια τής τεράστιας στήλης τού οπλαρχηγού τού 1821, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

1934.—Αρχίζουν τα έργα εξωραϊσμού τού Πεδίου τού Άρεως, με την κατεδάφιση των στρατώνων τού Ιππικού και την μεταφορά των προσφυγικών συνοικισμών.

1939.—Το σχετικό Υπουργείο δημιουργεί το ‘’Μετοχικό Ταμείο’’ Αεροπόρων.

1943.—Την νύκτα προς 14 τού μήνα, ο ΕΛΑΣ προβαίνει στην δολοφονία τού Βρετανού συνδέσμου τής αντιστάσεως, λοχαγού Arth. Hubbard. Θεωρήθηκε «πράχτορας τής κεφαλαιοκρατίας» και «κατάσκοπος», όπως συνήθιζαν να χαρακτηρίζουν τα θύματα τους οι κομμουνιστές.

.—Ακόμα ένα Γερμανικό έγκλημα την περίοδο τής Κατοχής κατά αμάχων πολιτών. Στα χωριά Γαλήνη και Πλατύκαμπος Λαρίσης, εκτελέστηκαν 54 άμαχοι πολίτες, νέοι και γέροι, δίχως καμμία διάκριση.

1944.—Στην Πάτρα, οι κομμουνιστές οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως αρχές τής πόλεως, προβαίνουν στην απαγωγή επτά αστυνομικών. Όταν εισήλθαν στην πόλη στα τέλη Απριλίου, προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ενσωματώσουν την Αστυνομική δύναμη στην κομμουνιστική πολιτοφυλακή, αφού όμως δεν το κατάφεραν προχώρησαν αυτόνομα. Ανεπιτυχής ήταν η προσπάθεια αρπαγής και τού Αστ. Διευθυντή, ενώ τους 7 περιόρισαν σε κάποιο υπόγειο. Τους έσωσαν οι Εισαγγελικές αρχές σε συνεργασία με Αγγλικές δυνάμεις τής πόλεως, αλλά λόγω άγριων διαθέσεων των κομμουνιστών, τους περιόρισαν επί 65 ημέρες στο αστυνομικό μέγαρο και στις 11 Δεκεμβρίου με πλοίο τους φυγάδευσαν στην Ιταλία. Αυτός ήταν ο σκοπός των σλαβόφρονων, άλλωστε, οι οποίοι προετοίμαζαν την κατάληψη τής χώρας μέσω των «Δεκεμβριανών». Οι άτυχοι αστυνομικοί θα επιστρέψουν τον Μάρτιο τού 1945.

.—Οι αποχωρούντες Γερμανοί γκρεμίζουν την γέφυρα στο Μοσχάτο και το Πυριτιδοποιείο Αθηνών. Ο συνταγματάρχης Β. Γιαννακόπουλος, ήρθε σε επαφή με τον υπεύθυνο των ανατινάξεων υπαξιωματικό Βάλτερ Σοπφ, εκείνον που εγκατέστησε το δίκτυο των ανατινάξεων, και συμφώνησαν μόλις συντελεστούν οι πρώτες ανατινάξεις να κόψουν τα υπόλοιπα καλώδια. Τελικά ανατινάχτηκαν 3 αποθήκες και κάτι άχρηστα κτήρια.

.—Τα μεσάνυχτα 12-13 Οκτωβρίου, 70 άνδρες, εκ των οποίων οι μισοί, αξιωματικοί τής αεροπορίας εν στολή, με επικεφαλής τον αντισμήναρχο Ισμαηλάκο, πήγαν στο αεροδρόμιο που υπήρχαν Γερμανοί να το καταλάβουν, αλλά δεν τους άφησε ο ΕΛΑΣ (!..) τής περιοχής, διότι ήθελε να εμποδίσει προσγειώσεις των Άγγλων.

.—(13-15/10) Ο Ιερός Λόχος με καταδρομική επιχείρηση σαν σήμερα, απελευθέρωσε τελικά την Νάξο στις 15/10.

.—Τμήμα τού Ιερού Λόχου καταλαμβάνει την νήσο Αίγινα.

.—Ένα άλλο τμήμα τού Ιερού Λόχου που περιπολούσε στα νερά τής Αστυπάλαιας, αιχμαλώτισε Γερμανούς.

1955.—Τρομερές καταιγίδες σε Αττική και Θεσσαλία προκαλούν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

1958.—Φονεύθηκε από αγγλικά πυρά ο ηρωομάρτυρας τής ΕΟΚΑ Δημήτριος Χαραλάμπους, κατά την διάρκεια περιοδείας με τον τομεάρχη του. Στην περιοχή Κοκκινόγια έπεσαν σε ενέδρα των Άγγλων με τους οποίους αντάλλαξαν πυρά, από τα οποία ο Δημήτριος Χαραλάμπους πληγώθηκε θανάσιμα.

.—Φονεύθηκε από αγγλικά πυρά ο ηρωομάρτυρας τής ΕΟΚΑ Κάσπης Παναγιώτης, μετά από βομβιστική επίθεση με συναγωνιστές του εναντίον φάλαγγας κατοχικών στρατιωτικών οχημάτων στην τοποθεσία “Γούππα” τής περιοχής τής Βίκλας, σ’ ένα ύψωμα έξω από το Ριζοκάρπασο.

1968.—Ολυμπιακός, Α.Ε.Κ. και Παναθηναϊκός, καλούν τους οπαδούς τους να παρακολουθήσουν τον αγώνα Ολυμπιακός- Α.Ε.Κ. στο Στάδιο Καραϊσκάκη, που γίνεται γιά την ενίσχυση τού ποδοσφαιριστή τού Ολυμπιακού, Αριστείδη Παπάζογλου.

1985.—Απεβίωσε ο χαράκτης Α. Τάσσος. Ο Τάσσος, που το πραγματικό του όνομα ήταν Αναστάσιος Αλεβίζος, γεννήθηκε στην Λευκοχώρα Μεσσηνίας το 1914. Σπούδασε ζωγραφική, χαρακτική και γλυπτική δίπλα σε σημαντικούς δασκάλους, όπως ο Κωνσταντίνος Παρθένης και ο Ουμβέρτος Αργυρός και εξελίχθηκε σε έναν σπουδαίο τεχνίτη που κινείται εξ ίσου άνετα σε όλες τις τεχνοτροπίες: την λαϊκή τέχνη, την βυζαντινή παράδοση, τον ρεαλισμό, τον εξπρεσιονισμό. Εικονογράφησε πολλά βιβλία και περιοδικά, ενώ θεωρείται ως ο καλλιτέχνης που καθιέρωσε στην Ελλάδα την πολύχρωμη ξυλογραφία.

1988.—Αντιδράσεις λαϊκών και εκκλησίας γιά την προβολή τής βλάσφημης ταινίας: «Ο τελευταίος πειρασμός», τού σκηνοθέτη Μ. Σκορτσέζε. Χαρακτηριστική είναι η πληροφορία ότι, ο Όσιος γέρων Παΐσιος είχε κατέλθει στις διαμαρτυρίες και αργότερα φέρεται να είπε, “Το έχουν παρακάνει. Είχαν κάνει μήνυση ότι η ταινία «Ο τελευταίος πειρασμός» προσβάλει την θρησκεία και οι εισαγγελείς είπαν: «Δεν είναι τίποτε!». Τέτοιες βλασφημίες δεν ακούσθηκαν ποτέ! Γιά μάς η διαμαρτυρία γιά την βλάσφημη εκείνη ταινία ήταν ομολογία πίστεως.”

1989.—Ορκίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, I. Γρίβα.

1993.—Ο Ανδρέας Παπανδρέου σχηματίζει την τρίτη κυβέρνησή του, μετά τις εκλογές τής 10ης Οκτωβρίου. Θα παραμείνει στην εξουσία έως τις 15 Ιανουαρίου 1995, οπότε αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω τής βεβαρημένης υγείας του. Καθήκοντα πρωθυπουργού ανέλαβε στις 21 Ιανουαρίου ο Κώστας Σημίτης.

1995.—Αίρεται ο ελληνικός αποκλεισμός (εμπάργκο) προς τα Σκόπια μετά την υπογραφή τού μνημονίου μεταξύ των δύο χωρών. Ο μεσολαβητής Χόλμπρουκ, σε βιβλίο του περιγράφει το παρασκήνιο και τον ρόλο τής Δήμητρας Λιάνη Παπανδρέου στην ενδιάμεση συμφωνία.

1996.—Στην Κύπρο, τούρκοι στρατιώτες σκοτώνουν τον 58χρονο Ελληνοκύπριο Πέτρο Κακουλλή, ενώ μάζευε σαλιγκάρια μαζί με τον γαμπρό του κοντά στην κατεχόμενη Άχνα. Η δολοφονία τού Κακουλλή προστέθηκε στο ιστορικό δολοφονιών Ελληνοκυπρίων τού έτους 1996, μετά τις άνανδρες δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού λίγους μήνες προηγουμένως.

2002.—Πρώτη Κυριακή γιά Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές στην χώρα.

2003.—Βρίσκεται νεκρή στην Κερατέα η Ρουμπίνη Σταθέα, υπάλληλος τής Κτηματικής Υπηρεσίας τού Δημοσίου. Έδωσε τέλος στην ζωή της γιά λόγους ευθιξίας, καθώς το όνομά της είχε εμπλακεί στην υπόθεση αναστολής κατεδαφίσεων. Επενέβη ο εισαγγελέας διατάσσοντας διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σχετικά με τις αναστολές.

2017.—Δημοσίευση τής ιστοσελίδας «τουρκικά νέα», σχολιάζει τις φωτογραφίες κατά την διάρκεια τής τουρκοσυμβουλευτικής επισκέψεως στην Άγκυρα. Μεταξύ των προσώπων που συμμετείχαν ήταν και ο Ερτζάν Αχμέτ, γνωστό στέλεχος τής ‘’πατριωτικής’’ Νέας Δημοκρατίας. Στην εικόνα φωτογραφήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών τής τουρκίας με τον υπουργό Τσαβούσογλου.  Τής αποστολής προέστη ο Ιμπραήμ Σερίφ, με την ιδιότητα τού προέδρου τής άτυπης συμβουλευτικής επιτροπής τής μουσουλμανικής μειονότητας, τον οποίον συνόδευαν ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε και μεταξύ πολλών άλλων και ο Ερτζάν Αχμέτ. Την επίσημη ανακοίνωση τής συνάντησης στην Άγκυρα, έδωσε στην δημοσιότητα το γραφείο τού τούρκου πρωθυπουργού. Σύμφωνα με αυτήν, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στην συνάντηση που είχε με την «Συμβουλευτική Επιτροπή ‘’τουρκικής Μειονότητας’’ Δυτικής Θράκης» […] τόνισε την σημασία που έχει, «οι ομογενείς», όπως χαρακτήρισε τα μέλη τής μειονότητας από την Θράκη, να επωφελούνται από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των στάνταρς τής Ευρώπης… Προηγήθηκε στις 10 Οκτωβρίου η ψήφιση τής τροπολογίας Κοντονή στην Βουλή, σχετικά με την  «τουρκική Ένωση Ξάνθης», η οποία φαίνεται να δρομολογεί εξελίξεις στην διαχείριση τού ζητήματος τής μειονότητας Θράκης από την τουρκία, με πρωταγωνιστές τους ψευτομουφτήδες και συλλόγους που προωθούν τον τουρκισμό στην Θράκη.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση