ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

,

14-12-2014.

18 Οκτωβρίου

,

412.—Ο Άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας, μετά την κοίμηση τού θείου και προκατόχου του Θεοφίλου, αναμετράται με τον αρχιδιάκονο Τιμόθεο γιά τον πατριαρχικό θρόνο. Στην αναμέτρηση αυτή βγαίνει νικητής και ανέρχεται στον πατριαρχικό θώκο τής Αλεξανδρείας. 

707.—Απεβίωσε ο  Ελληνικής καταγωγής Πάπας Ιωάννης Ζ΄ (705 ή 7). Ο προκάτοχός του, Ιωάννης ΣΤ΄ ήταν επίσης Ελληνικής καταγωγής. Στα 2000 χρόνια τής Εκκλησίας τής Ρώμης, τουλάχιστον 15 Επίσκοποί της (Πάπες) ήταν Έλληνες, προερχόμενοι είτε από εδάφη τής Ελλάδος (γηγενείς Έλληνες), είτε από άλλες χώρες όπου είχαν μεταναστεύσει (ομογενείς Έλληνες). Η περίοδος κατά την οποία εμφανίζονται σταδιακά στον Επισκοπικό θρόνο τής Ρώμης, ξεκινά από τα πολύ πρώιμα Χριστιανικά χρόνια και φθάνει σχεδόν λίγο πριν τον Μεσαίωνα. Αυτούς τους Ιεράρχες σαφώς και δεν πρέπει να τους εντάξουμε σε ένα κλίμα που θα είναι σύμφωνο με τα σημερινά ελληνοχριστιανικά δεδομένα. Η εποχή τους είναι εντελώς διαφορετική. Οι συνθήκες γιά την εξέλιξή και γιά την εκλογή τους, επίσης. Όπως και τα καθήκοντά τους.

1009.—Ο Ναός τού Αγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ καταστρέφεται εκ θεμελίων από τον Αιγύπτιο χαλίφη Αλ-Χακίμ μπι-Αμρ Αλλάχ. Είναι η τρίτη κατά σειρά καταστροφή τού Ναού. Μετά την σύσταση τού αραβικού κράτους, διεξάγονταν κατά διαστήματα μάχες μεταξύ Αράβων και Ρωμιών στα ανατολικά σύνορα κυρίως τής Αυτοκρατορίας. Ο Νικηφόρος Φωκάς νίκησε σε επανειλημμένες αναμετρήσεις τον χαλίφη των Αράβων Σαΐφ-αλ Ντάου Λάχ, κατέλαβε εξήντα σημαντικά φρούρια και την πρωτεύουσα τού κράτους τού Χαλεπίου στην Βόρεια Συρία, τον Δεκέμβριο τού 962. Κατόπιν μεσολάβησαν περίοδοι ανακωχής. Οι εχθρικές ή καλές αυτές σχέσεις μεταξύ Αράβων και Ρωμιών είχαν ανάλογο αντίκτυπο στην ζωή των χριστιανών των εκκλησιών Συρίας, Παλαιστίνης και Αιγύπτου. Δύο χρόνια πριν την καταστροφή τού 1009, είχε συναφθεί μεταξύ Αράβων και Αυτοκρατορίας δεκαετής ειρήνη. Τής αραβικής δε αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη ηγήθηκε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ορέστης, ο οποίος έχαιρε τής εκτιμήσεως των Αράβων. Η συνθήκη όμως παραβιάστηκε από τον χαλίφη Αλ Χακίμ, ο οποίος με δημεύσεις, λεηλασίες, απαγορεύσεις, διώξεις, εκτελέσεις και βίαιο εξισλαμισμό, ερήμωσε σχεδόν την χώρα. Η ανοικοδόμηση τού Ναού ολοκληρώθηκε το 1048 επί Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Θ΄ τού Μονομάχου. 

1081.—Οι Νορμανδοί, υπό τον Ροβέρτο Γυϊσκάρδο κατανικούν μετά από σφοδρή μάχη τα ελληνικά στρατεύματα στο Δυρράχιο. Μετά από αυτό το γεγονός, ο δρόμος γιά την Ανατολή έμεινε ακάλυπτος και ελεύθερος γιά τις μετέπειτα νορμανδικές επιθέσεις.

1187.—Οι Κουμάνοι συνεργαζόμενοι με τους στασιαστές Πέτρο και Ασάν συνεχίζουν τις ληστρικές επιθέσεις τους στην περιοχή τής Θράκης. Την περίοδο εκείνη οι δύο αδελφοί Πέτρος και Ασάν, των οποίων την απροσδιόριστη καταγωγή διεκδικούν Ρουμάνοι και Κουμανοβούργαροι, στασίασαν εναντίον τής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ιδρύοντας το δεύτερο βουργαρικό βασίλειο. Ο Νικήτας Χωνιάτης, που αποτελεί την καλύτερη ελληνική πληροφοριακή πηγή τής περιόδου αυτής, αναφέρει ότι οι Βλάχοι άρχισαν την επανάσταση και ότι οι αρχηγοί τους Πέτρος και Ασάν ανήκαν στην ίδια φυλή.

1522.—Αποκεφαλίζονται στην Αίγυπτο οι νεομάρτυρες Γαβριήλ και Κερμιδώλης. «Ἦσαν δύο νεαροί Χριστιανοί, μορφωμένοι καί ἀπό καλή γενιά, πού κατοικοῦσαν στό Κάϊρο». Οδηγήθηκαν στον μουσουλμάνο κριτή συκοφαντούμενοι από γείτονές τους. Στην άρνησή τους να εξομώσουν με αντάλλαγμα την σωτηρία τους, ομολόγησαν την πίστη τους με αποτέλεσμα να κακοποιηθούν και να θανατωθούν από τον φανατισμένο όχλο. «Ὁ Νεομάρτυρας Κυρμίδωλης τελειώθηκε ὅταν τοῦ συνέτριψαν τό κεφάλι μέ μία μεγάλη πέτρα καί ὁ Νεομάρτυρας Γαβριήλ μέ ἀποκεφαλισμό».

1634.—Τέσσερεις γαλέρες τού Αγίου Στεφάνου εμπλέκονται σε σκληρή ναυμαχία κοντά στο νησί Άγιος Γεώργιος τού Σαρωνικού με αντιπάλους τούρκους. Αιχμαλώτισαν το πλοίο τού Ρεΐς Αχμέτ από την Τρίπολη τής Μπαρμπαριάς και σκλάβωσαν 147 τούρκους. Οι απώλειες των Φλωρεντινών ήταν 135 στρατιώτες νεκροί και 120 τραυματίες.

1682.—Αποχωρεί ο στόλος των μωαμεθανών από την δύσμοιρη Νάξο, την οποία λεηλατούσε επί 13 ολόκληρες ημέρες (βλ. 6/10ου).

1729.—Απεβίωσε ο λόγιος κληρικός Γεννάδιος. Διετέλεσε Μητροπολίτης Χίου αλλά και Ηρακλείου Κρήτης. Είχε γεννηθεί στην Λέρο των Δωδεκανήσων.

1806.—Ο Γρηγόριος Ε΄ επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη γιά να αναλάβει γιά δεύτερη φορά τον θρόνο ως Πατριάρχης. Η πατριαρχία του υπήρξε πλήρης περιπετειών, οι οποίες παρ΄όλο που ήταν διαφορετικές ως προς τα ελατήρια και τα αίτια που τις προκάλεσαν, είναι ίδιες κατά την σκληρότητα και τους τρόπους που εκδηλώθηκαν. Ανήλθε στον Οικουμενικό θρόνο την 19η Απριλίου 1797, εξορίσθηκε έπειτα από ενάμιση χρόνο, την 17η Δεκεμβρίου 1798 στην Μονή Ιβήρων τού Αγίου Όρους όπου και παρέμεινε επί επταετία. Το 1806 εξελέγη γιά δεύτερη φορά πατριάρχης στην θέση τού παραιτηθέντος Καλλινίκου Ε΄, εξορίσθηκε και πάλι έπειτα από λίγο την 10η Σεπτεμβρίου 1808 στο Άγιο Όρος όπου παρέμεινε επί εννιαετία. Τέλος, τον Ιανουάριο τού 1819 ανήλθε γιά τρίτη φορά στον Οικουμενικό θρόνο και έμεινε εκεί ως την ημέρα τού μαρτυρίου του.

1827.—«Οἱ Πρέσβεις Κωνσταντινουπόλεως ἔμαθον τὴν Ναυμαχίαν τοῦ Ναυαρίνου».

.—«Ὁ στόλαρχος Κόχραν εἰσέπλευσε τὸν πορθμὸν τῆς Χίου καὶ τὴν αὔριον ὕψωσε τὰς τρεῖς συμμαχικὰς σημαίας καὶ τὴν τουρκικήν». (βλ.& 17/10).

.—(18-20/10 ν.ημ). Η Ρωσική μοίρα υπό τον Χέϋδεν θα φθάσει στο Ναυαρίνο στις 18 Οκτωβρίου, δύο ημέρες πριν την ναυμαχία του.Τα αγγλικά καράβια διοικούμενα από τον ναύαρχο Κόδριγκτον και η γαλλική μοίρα τού ναυάρχου Δεριγνύ, βρίσκονταν ήδη εκεί (βλ. 8/10).

1828.—«Ὁ Χατζῆ Ἀβδουλάμπεης παρέδωκε τὰ φρούρια τῶν Πατρῶν καὶ Ῥίου εἰς τοὺς Ἀρχιστρατήγους Μαιζῶνα καὶ ὑποστρατήγους Σνεϊδέρον καὶ Χιγονέτον». Κατόπιν αποκλεισμού και σφοδρού βομβαρδισμού τού Ρίο από τον γαλλικό στρατό και στόλο, οι τούρκοι το παρέδωσαν. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 7 τού μήνα, οι Γάλλοι είχαν καταλάβει και την πόλη τής Πάτρας.

1831.—(ν. ημ.). Αρκετά ισχυρός σεισμός καταγράφεται στην νήσο Κρήτη.

1832.—Ενώ η χώρα δεν έχει ουσιαστική κυβέρνηση, οι άτιμοι Γάλλοι εκμεταλλεύονται το γεγονός, και γιά να πλήξουν το φιλορωσικό κόμμα καταλαμβάνουν το Ναύπλιο (!!) Οι Φράγκοι μούλοι κατέλυσαν τα ελληνικά δικαστήρια και έφθασαν μέχρι να συλλάβουν τον Πρόεδρο τής Γερουσίας (ενν. τον ανώτατο άρχοντα τής Ελλάδος). Η κατάσταση κατοχής είχε διάρκεια μηνών, μέχρι τα τραγικά γεγονότα με την σφαγή των Αργείων από τους «πολιτισμένους» Γάλλους τις πρώτες ημέρες τού Ιανουαρίου τού επόμενους έτους.

1834.—Συνεχίζουν οι δίκες τού Στρατοδικείου γιά την υπόθεση τού «Μεσσηνιακού κινήματος», με τους σημερινούς κατηγορούμενους να είναι οι πρωτεργάτες αδελφοί Κόλιας και Μήτρος Πλαπούτας, στους οποίους (την επόμενη ημέρα) ορίστηκε δεκαπενταετής κάθειρξη στις φυλακές τού Νεοκάστρου. Μετά από κάποιο διάστημα οι δύο αδελφοί κατάφεραν να δραπετεύσουν, αλλά συνελήφθησαν εκ νέου και οδηγήθηκαν στις φυλακές τού Ναυπλίου. Με την ενηλικίωση τού Όθωνα και την πλήρη ανάληψη τού θρόνου, δόθηκε σε αυτούς και όλους τους υπόλοιπους χάρη.

1840.—Η Ζάκυνθος στο έλεος τού Εγκέλαδου. Μετά από δύο εβδομάδων προσεισμούς, τα 6,7 Ρίχτερ ισοπεδώνουν και ρημάζουν σχεδόν τα πάντα. Μόνον η ύπαιθρος είχε να μετρά 12.701 καταρρεύσεις και 1.445 ετοιμόρροπα σπίτια. Δυστυχώς, ο σεισμός τού «Αγίου Λουκά» όπως έμεινε στην ιστορία, αφαίρεσε και 12 ανθρώπινες ζωές.

1843.—Σεισμός 6,5 Ρίχτερ στην Χάλκη σκοτώνει 600 άτομα.

1863.—Ο νέος βασιλέας τής χώρας Γεώργιος Α΄, καταφθάνει στον Πειραιά με τον ατμοδρόμωνα «Ελλάς». Έπειτα από σύντομη τελετή επιβιβάζεται σε άμαξα και αναχωρεί με κατεύθυνση την Αθήνα όπου γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό από το συγκεντρωμένο πλήθος (βλ.& 17/10).

.—Παραιτείται η κυβέρνηση Μπενιζέλου Ρούφου. Ο βασιλιάς ανέθεσε την εντολή σχηματισμού Οικουμενικής κυβερνήσεως στον Δημήτριο Βούλγαρη, ο οποίος τελικά συγκρότησε μονοκομματική κυβέρνηση.

1897.—Ο επίσκοπος Ρεθύμνης Διονύσιος ευλόγησε την σημαία τής αυτονομίας τής Κρήτης.

1900.—Ο τελευταίος χρόνος τής ζωής τού σημαντικού μας ζωγράφου Γύζη, ο οποίος παρά την βαριά ασθένειά του (λευχαιμία), εξακολουθεί να εργάζεται, να εκθέτει και να ελπίζει στην αποκατάσταση τής υγείας του. Εκτός από την συμμετοχή του στην Διεθνή Έκθεση των Παρισίων, με πρόσφατες δημιουργίες του όπως «Ο νέος αιώνας», έλαβε μέρος στην Έκθεση τού Glaspalast με την μεγάλη θρησκευτική σύνθεση «Ιδού ο νυμφίος έρχεται». Ο Γύζης ναι μεν εντάχθηκε και συνέβαλε στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι τού Μονάχου, δεν έχασε όμως ποτέ την ταυτότητά του, παραμένοντας λάτρης και νοσταλγός τής πατρίδας του. Μέσω ενός από τα πολλά θέματα τής ζωγραφικής του, έπλασε τους ιδανικούς τύπους τής Ελληνίδας μάνας, τού παλικαριού, τής κόρης, τού γέρου νησιώτη, ενσαρκώνοντας τις ιδιαιτερότητες τής φυλής και εικονογραφώντας την ιστορία της.

1905.—Οι αιμοχαρείς βούργαροι, αφού πρώτα απήγαγαν και υπέβαλαν σε ανείπωτα βασανιστήρια τον προύχοντα τού χωριού Δζάνοβο, Στέργιο Δήμου, κατόπιν τον έσφαξαν σαν αρνί.

.—Την ίδια ημέρα, οι αποκτηνωμένοι εκ φύσεως βούργαροι καίουν ζωντανό εντός κλιβάνου, τον προύχοντα τού Δεμίρ Χισάρ Βασίλειο Ιωάννου.

.—Στο μεταξύ, μία άλλη συμμορία βουργάρων, δολοφονεί λίγο έξω από το Κρούσοβο τον ιερέα μοναχό Ιωάννη (εκ Κρουσόβου) και τον καθηγητή Αστεριάδη Περικλή από το Καταφύγι. Οι βούργαροι συνεχίζουν την τρομοκρατία στην Μακεδονία με ανηλεείς σφαγές αμάχων.

1907.—Τα εγκλήματα των βουργαροκομιτατζήδων συνεχίζονται. Άλλη μία ηρωική μορφή με εθνική δράση στην περιοχή τού Κρουσόβου, ήταν ο μοναχός Ιωάννης, ο οποίος απήχθη από κομιτατζήδες και δολοφονήθηκε σαν σήμερα, μαζί με τον εκπαιδευτικό Περικλή Αστεριάδη.

.—Νέα επίθεση των βουργάρων σε χωριό κοντά στο Πετρίτσι, στοιχίζει την ζωή σε 3 αθώους χωρικούς.

1908.—Ενθαρρυμένοι οι Κύπριοι από την τροπή στο Κρητικό ζήτημα, αποστέλλουν ψήφισμα στην Αγγλική κυβέρνηση στο οποίο αναφέρουν την απόφασή τους γιά Ένωση με την Ελλάδα. 

1912.—Ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Βότσης, κυβερνήτης τού τορπιλλοβόλου «11», διέρχεται νύκτωρ το ακρωτήριο Καραμπουρνού και τορπιλίζει το αραγμένο στο λιμάνι τής Θεσσαλονίκης, τουρκικό θωρηκτό «Φετχί Μπουλέντ», το οποίο και βυθίστηκε. Ο Βότσης στην συνέχεια, εξέπλευσε ολοταχώς, και πέρασε ανάμεσα από τις νάρκες μπροστά από το Καραμπουρνού, εκμεταλλευόμενος το μικρό εκτόπισμα τού πλοίου του. Το κατόρθωμα τού Βότση είχε μεγάλη ηθική επίδραση στον μαχόμενο Ελληνικό Στρατό, ενώ, αντιθέτως, κατέβαλε το ηθικό των τούρκων. Από το υπουργείο Ναυτικών εκδόθηκε το ακόλουθο τηλεγράφημα προς όλες τις ναυτικές μονάδες: «Τορπιλοβόλο 11″ υπό Κυβερνήτην Υποπλοίαρχον Ν. Βότσην εισελθόν εσπέρας χθες εις λιμένα Θεσσαλονίκης, ετορπίλισεν επιτυχώς τουρκικόν πολεμικόν “ΦΕΤΧΙ ΜΠΟΥΛΕΝΤ” αφήσαν βυθισμένο. Κατέπλευσεν Αικατερίνη αβλαβές. Συγχαίρω από καρδίας Ελληνικόν Στόλον, πεποιθώς ότι η δράση του, μέχρι τέλους νικηφόρου αγώνος είναι ανταξία ενδόξων παραδόσεων Ελλήνων ναυμάχων».

.—Τὸ «Ἀβέρωφ» συνοδευόμενο ἀπὸ τὰ «Ψαρᾶ», «Ναυκρατοῦσα» καὶ «Λέων», πραγματοποίησε ἀπόβαση 150 ἀνδρῶν καὶ ἀπελευθέρωσε τὴν Ἴμβρο. 2η Μοίρα ἀποτελούμενη ἀπὸ τὰ «Σπέτσαι», «Ὕδρα», «Θύελλα», καὶ «Λόγχη», ἀπελευθέρωσαν τὴν νῆσο Θάσο, καί, 3η Μοίρα, ἀποτελούμενη ἀπὸ τὸ «Κανάρης» καὶ τὸ Τορπιλοβόλο «14», ἀπελευθέρωσαν τὴν νῆσο Ἅγιος Εὐστράτιος.

.—Ο Ελληνικός Στρατός τής Ηπείρου συνάπτει μικροσυμπλοκές.

.—Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει από τους τούρκους την Έδεσσα (6η μεραρχία), το Αμύνταιο (5η μεραρχία) και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας (7η μεραρχία).

.—Ὁ Ἑλληνικὸς Στρατὸς στὴν Μακεδονία ἐκδιώκει τοὺς τούρκους πρὸς τὸ Σόροβιτς καὶ τὰ Γιαννιτσᾶ. Τὸ Γενικὸ Στρατηγεῖο, ἔχοντας ὑπ’ ὄψιν του τὰ μειονεκτήματα τῆς κινήσεως τοῦ ὅγκου τῆς Στρατιᾶς νοτίως τῶν Γιαννιτσῶν, εἴτε ὁ ἐχθρὸς βρισκόταν ἀνατολικὰ τοῦ Λουδία ποταμοῦ εἴτε βορείως τῆς λίμνης, ἀποφάσισε νὰ ἀκολουθήσῃ τὴν κατεύθυνση βορείως τῆς λίμνης μὲ τὸν ὅγκο τοῦ στρατοῦ, καὶ νὰ προωθήσῃ τμήματά του μόνο νοτίως αὐτῆς. Ἐπίσης ἐκτιμοῦσε χωρὶς ὅμως νὰ ἔχει σαφῆ εἰκόνα γιὰ τὶς τουρκικὲς δυνάμεις, ὅτι ἡ προέλαση πρὸς τὰ Γιαννιτσᾶ θὰ γινόταν χωρὶς σοβαρὴ ἐμπλοκὴ μὲ τὸν ἐχθρό, ὁ ὁποῖος πάντα κατὰ τὶς ἐκτιμήσεις, προπαρασκευαζόταν γιὰ ἄμυνα στὴν περιοχὴ τοῦ Ἀξιοῦ ποταμοῦ. Μὲ βάση τὰ παραπάνω, καθορίστηκε γιὰ τὴν 19η Ὀκτωβρίουπροέλαση τοῦ ὅγκου τῆς Στρατιᾶς πρὸς τὸν Ἀξιό ποταμό, μέσῳ τῆς ἐδαφικῆς ζώνης βορείως τῆς λίμνης τῶν Γιαννιτσῶν, ἐνῶ γιὰ τὴν κάλυψη τοῦ δεξιοῦ πλευροῦ της καὶ τῆς Βερροίας ἀπό τὴν κατεύθυνση τοῦ Λουδία, διατέθηκε ἡ 7η Μεραρχία, τὸ ἀπόσπασμα Εὐζώνων Κωνσταντινοπούλου καὶ ἡ Ταξιαρχία Ἱππικοῦ.

.—Καταλήγουν σε συμφωνία υπογράφοντας Συνθήκη ειρήνης στην Λωζάννη, η τουρκία και η Ιταλία, βάσει τής οποίας η πρώτη παραχωρεί στην Ιταλία την Λιβύη (Τριπολίτιδα και Κυρηναϊκή), με αντάλλαγμα χρηματική αποζημίωση και την απόσυρση τής Ιταλίας από το Αιγαίο. Το Σύμφωνο ειρήνης μεταξύ Ιταλίας και τουρκίας στο Οσύ (Ouchy) τής Λωζάννης, όριζε πως η τουρκία αναγνωρίζει την ιταλική κυριαρχία στην Λιβύη, ενώ η Ιταλία δεσμεύεται να επιστρέψει στην τουρκία τα Δωδεκάνησα. Το αντάλλαγμα δεν δόθηκε ποτέ.

.—Λήγει γιά τα ιταλοκρατούμενα Δωδεκάνησα η από τις 5 Μαΐου μέχρι σήμερα, επί πεντέμισι δηλ. μήνες, λεγόμενη occupatio bellica, όπως την ορίζουν τα διεθνή νόμιμα. Επρόκειτο γιά κατάληψη με προσωρινό χαρακτήρα. Δεν άλλαζε το καθεστώς των νησιών.  

1913.—Η ιερή κοινότητα τού Αγίου Όρους με επιστολή προς την κυβέρνηση, ζητά την παρέμβασή της. Ο λόγος τής αποστολής τού υπομνήματος, ήταν οι αξιώσεις τής Αυστρίας ως εγγυήτριας στο Άθως και η μη σαφής θέση τής Ρωσίας μετά την Συνθήκη τού Βουκουρεστίου. Αξιοσημείωτο είναι πως την επιστολή της,  η επιτροπή την γνωστοποίησε στους υπουργούς Εξωτερικών όλων των Χριστιανικών χωρών. «[…] Ο μέγας Θεός όρισέ Σε, τον γνήσιον διάδοχον των ιερών ιδρυτών τού Αγίου Όρους Ελευθερωτήν αυτών, άρα και κυβερνήτη και προστάτην. Αλλ’ η ανθρωπίνη ματαιότης ζητεί να αποσπάσει ημάς από τής πατρικής Σου εξουσίας και παραδώσει εις προστάτας πολλούς, ίνα μηδένα έχωμε προστάτην».

1914.—Η Ιταλία καταλαμβάνει το νησί Σάσσων με αφορμή την απελευθέρωση τής Βορείου Ηπείρου από τον Ελληνικό Στρατό και το διατηρεί υπό την κατοχή της μέχρι το τέλος τού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

1916.—Η πραξικοπηματική κυβέρνηση Ελευθέριου Βενιζέλου, έπειτα από δάνειο τής ΑΝΤΑΝΤ, οργανώνει στρατό.

1918.—Γεννιέται στα Χανιά τής Κρήτης ο επίτιμος πρόεδρος τής Νέας Δημοκρατίας και διατελέσας πρωθυπουργός (1990-93) Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

.—Οι Άγγλοι καταγγέλουν την Συνδιάσκεψη τού Αγ. Ιωάννου Μωριέννης Σαβοΐας, την οποία συνέταξαν και υπέγραψαν στις 19/4/1917 με Γάλλους και Ιταλούς. Η εν λόγω Συνδιάσκεψη εμπεριείχε –μεταξύ άλλων- σωρεία ανθελληνικών προτάσεων κατά τής Ελλάδος, μέχρι και την κατάληψη τής Θεσσαλίας (βλ. σχετική ημ.) Ως βασική αιτία τής καταλήξεως αυτής, υπήρξαν οι απ’ αρχής αντιρρήσεις εκ μέρους τής Ρωσίας η οποία θεώρησε πως κινδυνεύουν οι δικές της βλέψεις επί Ελληνικών εδαφών (κυρίως η Κ/Πολη) .

1919.—Στο μέτωπο στην Μ. Ασία ο Ελληνικός Στρατός δρα με περιπόλους.

1920.—Ολοκληρώνονται οι οργανωμένες αντεπιθέσεις των τούρκων στο Μικρασιατικό μέτωπο. Οι οργανωμένες αυτές αντεπιθέσεις είχαν διάρκεια από τις 11 μέχρι τις 18/10/1920 και οδήγησαν στις μάχες τού Τζεντίζ και Χαν. Παρόλο που αποκρούστηκαν με επιτυχία, απέδειξαν τις λανθασμένες εκτιμήσεις γιά την αργή παλινόρθωση τού τουρκικού στρατού, και ότι δήθεν δεν θα ήταν ικανός να αναλάβει επιθετική πρωτοβουλία. Η αποτυχία και αυτής τής επιχείρησης στην οποία ήταν αντίθετος ο Κεμάλ, έδειχνε επίσης ότι το επίπεδο τού στρατού των τούρκων ήταν χαμηλό. Μάλιστα, γιά την συγκεκριμένη περίοδο, ο Σφαγέας Κεμάλ χαρακτηριστικά αναφέρει πως: «[…] εάν στο μεταξύ ο εχθρός έκανε μία γενική επίθεση θα μάς νικούσε από παντού». Αυτό που αποκόμισε, ήταν ότι ανέδειξε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των αξιωματικών  τού στρατού του, ο οποίος κέρδιζε ή έχανε τους βαθμούς στο πεδίο τής μάχης (ο επικεφαλής τής επίθεσης Φουάτ Πασάς αντικαταστάθηκε) γι’ αυτό και πήρε την απόφαση γιά την διάλυση των άτακτων σωμάτων, κάτι το οποίο δυσαρέστησε πολλούς από αυτούς με εξέχουσα περίπτωση αυτή του Ετέμ μπέη. [Στοιχεία Κωνσταντίνος Χαλάστρας.]

.—Γεννιέται η Μελίνα Μερκούρη, ηθοποιός και πολιτικός, και υπουργός σε Κυβερνήσεις τού Πα.ΣοΚ.

1921.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ. Ασία δρα διά πυροβολικού και Περιπόλων.

1922.—Μετά την καταγγελία τής Συμφωνίας Βενιζέλου – Τιττόνι από τους Ιταλούς, οι Βρετανοί στέλνουν και δεύτερη Διακοίνωση εξαιρετικής δριμύτητος προς τον υπουργό Εξωτερικών τής Ιταλίας. Εκτός των άλλων, το τηλεγράφημα δηλώνει ότι «[…] το ζήτημα των Δωδεκανήσων σχετίζεται προς το ζήτημα τής Τζούμπαλαντ» και ότι «η Αγγλία δεν δύναται να προβεί εις την παραχώρησιν τής Τζούμπαλαντ, εάν η Ιταλία δεν κανονίσει το Δωδεκανησιακόν». Λίγες ημέρες πριν, σε άλλο τηλεγράφημά τους προειδοποίησαν πως, η Συνθήκη περί Δωδεκανήσων έχει χαρακτήρα διεθνή και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να κανονισθεί μονομερώς από την Ιταλία.

1925.—Ἐπεισόδιο σημειώνεται στὴν ἑλληνοβουργαρικὴ μεθόριο, γνωστὸ ὡς «τοῦ Πετριτσίου», ὅπου βουργαρικὸ τμῆμα ἄνοιξε πῦρ ἐναντίον ἑλληνικοῦ φυλακίου στὰ Πορρόϊα Σερρῶν, σκοτώνοντας δύο Ἕλληνες στρατιῶτες καὶ ἕναν Ἀξιωματικό. Μετὰ τὸ ἐπεισόδιο καὶ κατόπιν διαταγῆς τοῦ δικτάτορα Πάγκαλου, εἰσέβαλλε στὴν βουργαρία τὸ Γ΄ Σῶμα Στρατοῦ, φτάνοντας ἔως τὸ Πετρίτσι. Στὴν ἄμεση παρέμβαση τῆς Κοινωνίας τῶν θνῶν (σημερινοῦ Ο.Η.Ε.), ὁ Πάγκαλος ἀπάντησε γαλλιστί ὅτι «…τὴν οὐρεῖ..»· τελικὰ ἡ Ἑλλὰς ὑποχρεώθηκε νὰ καταβάλῃ ἀποζημίωση στὴν βουργαρία, 50.000 χρυσὲς λίρες. Καθ’ ὅλη τὴν διάρκεια τοῦ Μεσοπολέμου, ἡ Ἑλλάδα εἶχε προσπαθήσει νὰ ἐπιλύσῃ μὲ διπλωματικὰ μέσα τὶς διαφορὲς της μὲ τὶς γειτονικὲς χῶρες ποὺ εἶχαν προκύψει ἀπό τὴν διάλυση τῆς ὀθωμανικῆς αὐτοκρατορίας καὶ τὰ ἀποτελέσματα τῶν βαλκανικῶν πολέμων καὶ τῆς Μικρασιατικῆς Καταστροφῆς. Τὸ 1929, ἡ Ἑλλὰς ὑπέγραψε Σύμφωνο Φιλίας μὲ τὴν Γιουγκοσλαβία, καὶ τὸ 1933, Σύμφωνο Ἀμοιβαίας Ἐγγυήσεως μὲ τὴν τουρκία. Ἠ μόνη βαλκανικὴ χώρα ποὺ εἶχε σαφεῖς ἐδαφικές ἀξιώσεις ἀπό τὴν Ἑλλάδα ἦταν ἡ βουργαρία. Γιὰ τὴν εὐόδωση τῶν σκοπῶν της, ἡ συγκεκριμένη χώρα δὲν δίσταζε νὰ ἐξυπηρετήσῃ  ὅποια «μεγάλη» Δύναμη θεωροῦσε ὅτι θὰ τὴν βοηθοῦσε, δηλαδὴ τὴν κατοχὴ τῆς  Ἀνατολικῆς Μακεδονίας καὶ τῆς Δυτικῆς Θρᾲκης.

1927.—Κυβερνητικό διάταγμα ορίζει τον Κανονισμό Σπογγαλιείας και ρυθμίζει το σχετικό επάγγελμα στα Δωδεκάνησα.

1931.—Η «Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις Κύπρου» (Ε.Ρ.Ε.Κ.) με μία εμπνευσμένη προκήρυξή της, γίνεται γνωστή ως Οργάνωση σ’ ολόκληρο τον κυπριακό Ελληνισμό και τον καλεί μεταξύ άλλων «εις την μετά φανατισμού επιδίωξιν, τής μετά τού πολιτειακού συνόλου τής Ελλάδος Ενώσεως τής Κύπρου»! Τρείς ημέρες μετά ακολουθούν τα περίφημα «Οκτωβριανά».

.—Ο επίσκοπος Κιτίου, Νικόδημος Μυλωνάς, κυκλοφόρησε σε χιλιάδες αντίτυπα διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, με επαναστατικό περιεχόμενο.

1934.—Ένας ανεμοστρόβιλος πλήττει τον Αστακό τής Αιτωλοακαρνανίας, αφήνοντας πίσω του τρείς νεκρούς και αρκετούς τραυματίες.

1937.—Η μεγάλη κακοκαιρία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την νήσο Κρήτη, εκτός των εκτεταμένων ζημιών, αφήνουν πίσω τους δέκα έξι θύματα. Όπως περιγράφει ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς : «[…] Παρά τον σχετικά ήπιο καιρό που είχε προηγηθεί στο νησί μέχρι τα μέσα τού μήνα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένα αβαθές βαρομετρικό χαμηλό προερχόμενο όμως από το «ζεστό» Λιβυκό θα προκαλούσε τόσο μεγάλη κακοκαιρία στην Κρήτη, αλλά και σε μεγάλο μέρος τής κεντρικής Ελλάδας. Στην πόλη των Χανίων χαρακτηριστικά η βροχή εκείνης τής νύχτας  ανήλθε σε 212mm. Προκλήθηκαν ζημίες σε 56 καταστήματα (κάποια από αυτά καταστράφηκαν ολοσχερώς) και σε 47 οικίες, πνίγηκαν ζώα ακόμα και μέσα στην πόλη και σημειώθηκαν ζημίες σε έργα υποδομής (δρόμους, δίκτυα), ενώ το νερό σε ορισμένες συνοικίες έφθανε μέχρι την μέση περίπου τού ύψους των κατοίκων. Στις περιοχές έξω από την πόλη οι ζημίες ήταν πολύ μεγαλύτερες. Έπεσαν γέφυρες και σπίτια σε ορισμένα χωριά, παρασύρθηκαν ή κατέστησαν αδιάβατοι δρόμοι και πλημμύρισαν και όλοι οι ποταµοί τής Βόρειας ακτής».

1943.—Συνεχίζουν γιά δεύτερη ημέρα οι βομβαρδισμοί τής Μεγίστης από αέρος. Οι βομβαρδισμοί κράτησαν μέχρι τις 19/11· το νησί δεινοπάθησε.

.—Στα Δερβενοχώρια, δυτικά τής Πάρνηθας, ολοκληρώνονται οι τριήμερες μάχες μεταξύ Γερμανών και κομμουνιστών τού ΕΛΑΣ, οι οποίες καταλήγουν σε ήττα των δεύτερων. Δυστυχώς, οι μεγάλοι άτυχοι από αυτές τις συγκρούσεις υπήρξαν οι ίδιοι οι Δερβενοχωρίτες. Την επόμενη κιόλας ημέρα, οι ναζί Γερμανοί θα κάψουν και τα πέντε χωριά των Δερβενοχωρίων (την Πύλη, τα Σκούρτα, την Στεφάνη, την Πάνακτο και το Πράσινο).

.—Την ίδια ημέρα, ισχυρές δυνάμεις Γερμανών εκτελούν επιχείρηση εκκαθαρίσεως τού δρόμου διελεύσεως μεταξύ Τρικάλων-Ιωαννίνων.

.—Μετά από μικρή μάχη με αντάρτες, οι απάνθρωποι Γερμανοί εισέρχονται στην πόλη τής Καλαμπάκας και ξεσπούν την μανία τους στον άμαχο πληθυσμό. Ήταν ημέρα Δευτέρα, όταν η «Ανατολική Ομάδα Μάχης» προέβη σε λεηλασία, κάθε είδους κακοποίηση και παρέδωσε στις φλόγες περίπου 120 οικίες τής πόλεως. Αφού την ρήμαξαν εντελώς, την επόμενη ημέρα προχώρησαν σε παρακείμενα χωριά στα οποία επανέλαβαν τα κτηνώδη έργα τους. Ήταν η 2η φορά μέσα σε έναν μήνα, αφού προηγήθηκε το ολοκαύτωμα τις 17ης Σεπτεμβρίου.

.—Οι Γερμανοί ναζί, υψώνουν την σβάστικα στους βράχους των Μετεώρων.

.—Οι Γερμανοί εισβάλουν στο χωριό Πάδες τής Ηπείρου. Το μαρτυρικό χωριό πυρπολήθηκε δίχως έλεος, μιάς και τυλίχθηκαν στις φλόγες 250 κτήρια. Έκαψαν τα 2 σχολεία, την εκκλησία, την κοινότητα, αποθήκες, αλλά και δύο ανθρώπους εκ των οποίων ο ένας ήταν σχεδόν τυφλός. Με την έναρξη τού πολέμου το χωριό Πάδες έπεσε θύμα Ιταλών, αλβανών και Τσάμηδων, ενώ την 6η Ιουλίου τού 1944 οι Γερμανοί το ξανακατέστρεψαν.

.—Την ίδια ημέρα, οι Γερμανοί εισβάλουν στο δεύτερο βλαχοχώρι τής λάκκας Αώου, το Παλαιοσέλλι, πυρπολώντας ογδόντα οικήματα, μη εξαιρουμένου και τού σχολείου. Ακολούθησε λεηλασία και διαρπαγή των περιουσιών των κατοίκων. Δυστυχώς, οι Γερμανοί επέστρεψαν στο Παλαιοσέλλι στις 2/7/1944, συντελώντας την ολοκληρωτική καταστροφή του.

.—Γερμανοί στο χωριό Άρματα τής Ηπείρου, πυρπολούν οικίες, τις δύο εκκλησίες και αποθήκες τού χωριού. Το χωριό γνώρισε το ολοκαύτωμα από τις πρώτες ημέρες τού πολέμου, όταν Ιταλοί και αλβανοί εισέβαλαν σε αυτό την 1/11/1940 και παρέμειναν μέχρι την 3η τού μήνα διενεργώντας ποικίλες καταστροφές και λεηλασίες. Μετά την συνθηκολόγηση των Ελληνικών στρατευμάτων, οι βάρβαροι Ιταλοί επέστρεψαν στο βλαχοχώρι όπου, αφού επιδόθηκαν σε πλήρη λεηλασία, σε συνεργασία με ρουμανίζοντες (γενίτσαρους) Βλάχους, θέλησαν να υποχρεώσουν τους κατοίκους να στέλνουν τα παιδιά τους σε ρουμάνικο σχολείο. Οι κάτοικοι, με τις ενέργειες τού ιερέα τού χωριού, αντέδρασαν και έσωσαν τα παιδιά τους [δυστυχώς δεν συνέβη το ίδιο στα άλλα 3 βλαχοχώρια τής περιοχής, όπου τους εξανάγκασαν στην ανθελληνική ενέργεια.] Το δυστυχές χωριό γνώρισε την καταστροφή άλλες 2 φορές από τους πλέον βάρβαρους λαούς τής Ευρώπης. Οι Γερμανοί ενήργησαν ολοκαύτωμα, στις 5/7/1944 καθώς και στις 7/7/1944, καίγοντας, ρημάζοντας τα πάντα και σκορπώντας τον πόνο.

1944.—Το χωριό Κούκος στην Πιερία Μακεδονίας, καταλαμβάνεται και πυρπολείται από ισχυρές δυνάμεις τού ΕΛΑΣ, ενώ 18 κάτοικοί του εκτελούνται. Αιτία αυτής τής εγκληματικής ενέργειας, ήταν το ότι οι κάτοικοι τού χωριού, ηγούμενοι από τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, γνωστό ως  Κισάμπατζακ, ηρνούντο να προσχωρήσουν στις τάξεις των κομμουνιστών επιλέγοντας να δημιουργήσουν δικές τους αντιστασιακές οργανώσεις. Στόχος τους ήταν η καταπολέμηση των κατακτητών τού Άξονα (Γερμανών,Ιταλών και βούργαρων) αλλά και των κομμουνιστών που ήθελαν μία «ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη». Όπως έγραφε και ο Κισάμπατζακ: «[…] Ουδεμίαν εμπιστοσύνην έχομεν εις την ηγεσίαν τού ΕΛΑΣ. Αυτού ηγούνται σεσημασμένοι κομμουνισταί σκοπούντες επέκτασιν Σλάβων και όχι απελευθέρωσιν πατρίδος». Εντυπωσιακή είναι η δύναμη που χρησιμοποίησε ο ΕΛΑΣ γιά την κατάληψη τού χωριού. Υποστηριζόμενος από βουργαρικό Πυροβολικό, διέθεσε το σύνολο τής δυνάμεως τού 50ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Πιερίας, τα Ι/50, ΙΙ/50 και ΙΙΙ/16 Τάγματα, το σύνολο τού Εφεδρικού ΕΛΑΣ, εννέα μπαζούκας, αντιαρματικό πυροβόλο και εκρηκτικές ύλες. Είχαν προηγηθεί δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες των κομμουνιστών να το καταλάβουν, σε μία από τις οποίες δολοφονήθηκε η σύζυγος τού Κυριάκου Παπαδόπουλου. Με καταγωγή από τον Δυτικό Πόντο, ο Κισάμπατζακ ήταν αντάρτης όλα τα χρόνια τού διωγμού και τής γενοκτονίας και υπερασπίστηκε με την δράση του τον Ποντιακό Ελληνισμό καταφέρνοντας καθοριστικά κτυπήματα εναντίον των τούρκων. Στα χρόνια τής κατοχής τού Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αγωνίστηκε όχι μόνο εναντίον των κατακτητών, αλλά (όπως και οι Μιχάλαγα και Τσαούς Αντών στην Δυτική και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη), πάλεψε με κάθε τρόπο γιά να εμποδίσει την πραγμάτωση τής απόφασης τού Κ.Κ.Ε. «[…] για το δικαίωμα τής Μακεδονίας-Θράκης στην αυτοδιάθεση και την απόσχισή τους από το Ελληνικό Κράτος».

.—Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας επιστρέφει από την Μέση Ανατολή στην Αθήνα και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου υψώνει επίσημα την Γαλανόλευκη στην Ακρόπολη.

.—Οι τελευταίοι Γερμανοί φεύγουν από την Λαμία.

.—Ελληνικές θυσίες αίματος κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: (πηγή: εφημερίδα “Καθημερινή”, 14 Νοεμ. 1999 – Φ.Μ.) 30.000 πεσόντες Ελληνοϊταλικού πολέμου και γερμανικής εισβολής (1940-41). 260.000 θάνατοι από πείνα (κυρίως τον χειμώνα 1941-42). 70.000 εκτελεσθέντες. 100.000 φυλακισμένοι ή μαχόμενοι 60.000 Εβραίοι (85% τού συνόλου). Σύνολο: 520.000 (το 7% τού πληθυσμού τής χώρας).

1946.—Μετά από προσφυγή τής Ελλάδος, ο Ο.Η.Ε. αποφασίζει να στείλει Επιτροπή Ερεύνης στα Βαλκάνια γιά τις διενέξεις τής Ελλάδος με τους βόρειους γείτονές της (αλβανία, Γιουγκοσλαβία και βουργαρία) και γιά τις σχέσεις τους με τους αντάρτες που δρουν στην Ελλάδα.

1947.—Οι κομμουνιστές αρχίζουν την πολιορκία τού Μετσόβου.

1948.—Λόχος Ορεινών καταδρομών καταλαμβάνει την κορυφή τού όρους Βίτσι, εκδιώκοντας τούς εγκατεστημένους εκεί κομμουνιστές.

.—Υπό το καθεστώς εκβιασμών, οι Αρχές παραλαμβάνουν το ιδιόχειρο έγγραφο παραιτήσεως τού Οικουμενικού Πατριάρχη Μαξίμου τού Ε΄.

1956.—Ο ηρωομάρτυρας τής ΕΟΚΑ, Φώτης Πίττας, επικηρύχθηκε από τούς Άγγλους. Αιτία τής επικηρύξεως ήταν η δράση του ως δάσκαλος στο δημοτικό σχολείο Άχνας, τόσο στον μαχητικό όσο και τον οργανωτικό και διαφωτιστικό τομέα. Συμμετείχε στην επιχείρηση «εξόρμηση προς την Νίκη» τον Νοέμβριο τού 1956, ενώ στην συνέχεια τού ανατέθηκε η αναδιοργάνωση των χωριών Λύσης, Βατιλής και Άσκειας (Άσσιας).

1958.—Ημερομηνία θανάτου τού διπλωμάτη και πολιτικού, Κωνσταντίνου Ρέντη. Γεννήθηκε στο Μελίσσι Κορινθίας, ενώ η αιτία θανάτου του, ήταν τροχαίο δυστύχημα στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου.

1966.—Οι κωμοπόλεις Σταυρός και Ασπροβάλτα τού Νομού Θεσσαλονίκης, μετατρέπονται σε λίμνες. Σπίτια ολόκληρα χάθηκαν και εκατοντάδες άλλα έπαθαν ζημιές. Ζώα και περιουσίες παρασύρθηκαν από τα νερά τής τεράστιας πλημμύρας.

1971.—Ο Μακάριος καταγγέλλει [!] τα σχέδια τού Γρίβα, ο οποίος εισήλθε παράνομα στην Κύπρο, ιδρύοντας την οργάνωση ΕΟΚΑ Β΄.

.—Η δηλωμένη ως αγνοούμενη από τις 16 τού μήνα Αγγλίδα δημοσιογράφος Αν-ΝτόροθυΤσάπμαν, βρέθηκε δολοφονημένη υπό μυστηριώδεις συνθήκες στο Καβούρι. Ως δολοφόνος της συνελήφθη μερικούς μήνες αργότερα ο Νίκος Μουντής, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια, χωρίς τα στοιχεία να πείθουν ότι αυτός ήταν ο δολοφόνος. Το 1983 έλαβε χάρη και αποφυλακίστηκε. Οι γονείς τής Τσάπμαν δεν είδαν ποτέ την σορό της, η οποία μεταφέρθηκε στο Λονδίνο και σχεδόν αμέσως κάηκε γιά άγνωστους λόγους με εντολή τού βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών. Παρά τις διάφορες εκδοχές που διατυπώθηκα γιά τον φόνο της, ο Βρετανός δημοσιογράφος και πρώην Ευρωβουλευτής Ρίτσαρντ Κοτρέλ, ισχυρίστηκε ότι η Τσάπμαν εργαζόταν γιά την βρετανική μυστική υπηρεσία MI6. Ορισμένοι συνδέουν την δολοφονία της με την τραγωδία που ακολούθησε στην Κύπρο, μιάς και η επίσκεψή της στην Ελλάδα συνέπεσε με εκείνη τού αντιπροέδρου των Η.Π.Α. Σπύρου Άγκνιου. Γεγονός είναι το έγκλημα παραμένει ανεξιχνίαστο

1972.—Το καθεστώς καταδικάζει 4 μέλη τής οργανώσεως «20 Οχτώβρη» με φυλάκιση από 6 μέχρι 17 χρόνια, ενώ στην ίδια δίκη καταδικάστηκαν και 4 Γερμανοί ως συστασιώτες, με ποινές από 6 μέχρι 18 μήνες.

1976.—Ἀπεβίωσε ἕνας σπουδαῖος ἄνθρωπος τοῦ κινηματογράφου, ὁ σκηνοθέτης καὶ σεναριογράφος Γεώργιος Τζαβέλλας, ἀπόγονος τῆς Σουλιώτικης οἰκογένειας ὁπλαρχηγῶν τοῦ ’21. Ἀπὸ τοὺς πρώτους σκηνοθέτες ποὺ ἔλαβε μέρος σὲ διεθνὴ φεστιβάλ καὶ διακρίθηκε. Ἐκτὸς ἀπὸ τὸν Μιχάλη Κακογιάννη, ἦταν ἐπίσης αὐτὸς ποὺ ἀντιμετώπισε τὴν μεταφορὰ ἀρχαίας τραγωδίας στὸ πανὶ ὡς ὁλοκληρωμένη κινηματογραφικὴ προσπάθεια. Παρ’ ὅλο ποὺ οἱ ταινίες του (συγκριτικὰ μὲ τὸν ἀριθμὸ ἄλλων σκηνοθετῶν), εἶναι μόνο 12, ἡ λέξη «λίγες», σίγουρα δὲν μπορεῖ νὰ χαρακτηρίσῃ τὴν ποιότητά τους. Ὁ Γιῶργος Τζαβέλλας ἄφησε τὸ δικὸ του στίγμα αὐθεντικότητας,  ποιότητας καὶ εὐαισθησίας, διότι καμμία του σχεδὸν ταινία δὲν θυμίζει τὴν πληθῶρα τῶν ὑπολοίπων ποὺ γυρίζονταν, σὲ μία ἐποχὴ ποὺ χαρακτηρίστηκε ὡς «χρυσή» γιὰ τὸν Ἑλληνικὸ κινηματογράφο. Ἡ «Κάλπικη λίρα», μία σπονδυλωτὴ ταινία ἀποτελούμενη ἀπὸ ξεχωριστὲς ἀνθρώπινες ἱστορίες, ποὺ ὅλες συνδέονται μὲ ἕναν μαγικὸ θὰ ἔλεγε κανεὶς τρόπο, εἶναι ἕνα χαρακτηριστικὸ δεῖγμα τοῦ πρωτοποριακοῦ τρόπου ποὺ δημιουργοῦσε ὁ Γιῶργος Τζαβέλλας. Τελευταῖο ἔργο τῆς δημιουργικῆς του πορείας εἶναι ἡ ἐπίσης γνωστὴ καὶ ἀγαπημένη ταινία μὲ τίτλο «Ἡ γυνῆ νὰ φοβεῖται τὸν ἄνδρα».

1979.—Αναγγέλλεται από την Σουηδική Ακαδημία η απονομή τού βραβείου «Νόμπελ» στον Οδυσσέα Ελύτη.  Η απόδοσή του θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου.

.—Ανακοινώνονται τα μέτρα που αποφάσισε η επιτροπή γιά την αναμόρφωση τής Ακροπόλεως, με σκοπό την διάσωσή της από την φθορά τής ατμοσφαιρικής ρυπάνσεως.

1980.—Η βόμβα στο κτήριο τού Ι.Κ.Α. στην Ομόνοια, είναι ενέργεια τής τρομοκρατικής οργανώσεως ΕΛΑ.

1981.—Το ΠαΣοΚ κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48,06%, έναντι 35,86% τής Ν.Δ. και 10,93% τού Κ.Κ.Ε. Γιά την Ελλάδα είναι η αρχή ενός ηθικού κυρίως κατήφορου και εκμαυλισμού τής κοινωνίας, με φυσική συνέπεια την λεγόμενη «οικονομική κρίση» που ξέσπασε το 2010 επί πρωθυπουργίας τού υιού τού Ανδρέα Παπανδρέου.

.—Οι πρώτες ευρωεκλογές στην Ελλάδα, τις οποίες κερδίζει πάλι το ΠαΣοΚ.

1992.—Πραγματοποιείται στην Κύπρο μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση στην περιοχή Κυθρέας.

1994.—Ο Νίκος Γκάλης αποχωρεί στο ημίχρονο τού αγώνα καλαθοσφαιρίσεως τού Παναθηναϊκού με τους Αμπελόκηπους, διότι ο Κώστας Πολίτης δεν τον επέλεξε στην αρχική πεντάδα τού Παναθηναϊκού. Είναι η στιγμή που ο Γκάλης σταματάει το αγωνιστικό μπάσκετ στην 2η αγωνιστική ενός πρωταθλήματος στο οποίο πέτυχε τους τελευταίους του οκτώ πόντους εναντίον τής Δάφνης στις 12/10, συμπληρώνοντας ένα σύνολο 12.857 πόντων, ρεκόρ όλων των εποχών. Έτσι θα επαληθευτεί η φράση του, “θα εγκαταλείψω, όταν πάψουν να με υπολογίζουν”. Μετά από ένα καλοκαίρι διαβουλεύσεων, ο Έλληνας αθλητής δε δέχτηκε καμμία εναλλακτική. Δεν θέλησε να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό, δεν δέχτηκε να κλείσει την καριέρα του στον Άρη και η προοπτική τής Α.Ε.Κ., που τού έμοιαζε πιό ελκυστική, κατέρρευσε γρήγορα. Στις 29 Σεπτεμβρίου τού 1995 ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ενεργό δράση.

2017.—Στην κοινή συνέντευξη τύπου τού πρωθυπουργεύοντα Τσίπρα και τού προέδρου των Η.Π.Α. Τραμπ, ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. μεταξύ άλλων ανακοίνωσε και το κόστος αναβαθμίσεως των μαχητικών αεροπλάνων ΕΦ 16 γιά την Ελλάδα, ύψους 2,4 εκατ. δολαρίων το οποίο θα προσφέρει νέες θέσεις στην εργασιακή αγορά των Η.Π.Α. Στον Αλέξη Τσίπρα υπενθυμίστηκε από δημοσιογράφο (με τους υπόλοιπους να μειδιούν στο άκουσμα), το τί είπε γιά τον Πρόεδρο Τραμπ το 2016, κατά την διάρκεια τής προεκλογικής περιόδου των Η.Π.Α…

.—Στο Μέγαρο Μουσικής τής Αθήνας, το Κ.Κ.Ε. διοργάνωσε συναυλία με την Συμφωνική Ορχήστρα τής Ε.Ρ.Τ. (!..) γιά να γιορτάσει τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση. Η συναυλία αποτελεί μέρος μιάς σειράς εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Κ.Κ.Ε.

.—Η αλβανική Επιθεώρηση Χωροταξίας τού Δήμου Χιμάρας, έστειλε στους Βορειοηπειρώτες κατοίκους ειδοποιητήρια, με τα οποία τους ζήτησε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εντός πέντε ημερών. Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο αντιπολιτευόμενος αλβανικός Τύπος υποστηρίζει ότι ο Ράμα στοχοποίησε την ελληνική μειονότητα σε μιά προσπάθεια να απομακρύνει την προσοχή τής αλβανικής κοινής γνώμης από ένα νέο σκάνδαλο μεγατόνων σε βάρος υπουργών που κλονίζει την αλβανία. Υπουργοί τής κυβερνήσεως Ράμα, κατηγορούνται ως «νονοί» σε αλβανοϊταλικό κύκλωμα εμπορίου ναρκωτικών και όπλων.

2018.—Μία μέρα μετά από την παραίτηση τού Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, ο ίδιος συγκάλεσε σε σύσκεψη την Πολιτική Γραμματεία τής κινήσεως ‘’ΠΡΑΤΤΩ’’, με σκοπό την χάραξη νέας στρατηγικής στην συμμαχία με το κυβερνών κόμμα (!..) Σύμφωνα με δημοσιεύματα τού Τύπου (και μετά την σύγκρουση Κοτζιά-Καμένου), στην σύσκεψη θα εξεταστεί μεταξύ άλλων και η μεθόδευση καταθέσεως προτάσεως νόμου σχετικά με την διαφάνεια των κονδυλίων τού υπουργείου Αμύνης, στα πρότυπα των κονδυλίων τού υπουργείου Εξωτερικών.

.—Η Σύγκλητος τού Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) με ψήφισμά της σαν σήμερα, περιγράφει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στους χώρους γύρω από τις κτηριακές εγκαταστάσεις τού ιδρύματος, εξ αιτίας τής παρουσίας εμπόρων-διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών. Με το ψήφισμά της καλεί, γιά μία ακόμα φορά, τους αρμόδιους φορείς τού Κράτους να δράσουν συντονισμένα και αποτελεσματικά γιά την άμεση και μόνιμη απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών από τους χώρους και δρόμους με τους οποίους γειτνιάζει άμεσα το Πανεπιστήμιο….

2019.—Μετά την ‘’μαραθώνια’’ συζήτηση των 28 Ευρωπαίων ηγετών η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα, επισημοποιήθηκε η αδυναμία επιτεύξεως συμφωνίας για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), αλβανίας και σκοπίων. Από τους 28 ηγέτες των μελών κρατών τής Ε.Ε., μόνο η Γαλλία άσκησε το δικαίωμα τής αρνησικυρίας (βέτο) γιά την ένταξη (και) των σκοπίων. Οι Ολλανδία και Δανία πρότειναν να γίνει διαχωρισμός των δύο υποψηφιοτήτων, τής αλβανίας και των σκοπίων, και να ξεκινήσει άμεσα η έναρξη των διαπραγματεύσεων γιά τα σκόπια. Αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή. Όσον αφορά την στάση τής ελλαδικής κυβερνήσεως, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις τού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστήριξε τα σκόπια σε όλη την διαδικασία. Όπως έγραψε η δημοσιογράφος Άνα Σβετκόφσκα (Ana Cvetkovska), «[…] Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν τη Σύνοδο, εξέφρασε την υποστήριξή του ώστε να μάς δοθεί μία ημερομηνία γιά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ζητώντας σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στο κράτος δικαίου και στα μειονοτικά δικαιώματα». Υπενθυμίζουμε ότι στις 25/1/2019 (ημέρα κυρώσεως τής προδοτικής ‘’συμφωνίας των Πρεσπών’), με δημόσια δήλωσή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  δεσμεύτηκε και δεν θα απεμπολήσει το δικαίωμα τής Ελλάδας γιά βέτο στην ένταξη των σκοπίων στην Ε.Ε.. Πριν αλέκτορα φωνήσαι, …

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση