25 Νοεμβρίου
1059.—Ο Αυτοκράτορας Ισαάκιος Α΄ Κομνηνός, ενώ είναι ασθενής, παραιτείται από τον θρόνο υπό την πίεση τού Μιχαήλ Ψελλού, ο οποίος προώθησε στην διαδοχή τον Κωνσταντίνο Ι΄ Δούκα. Ο Μιχαήλ Ψελλός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάρρηση τού Δομέστικου των Σχολών τής Ανατολής, Ισαάκιου Κομνηνού. Είναι ο ίδιος που τον συμβούλευε κατά την βραχύβια βασιλεία του και ο ίδιος που τού πρότεινε να εγκαταλείψει τα σκήπτρα και να προτιμήσει την μοναχική κουρά. Μολονότι σύντομη, η βασιλεία τού Ισαάκιου Α΄ Κομνηνού δεν ήταν ασήμαντη. Ομαλοποίησε τα οικονομικά, ακυρώνοντας παραχωρημένα προνόμια, ιδιαιτέρως τού Μιχαήλ Στ΄, απαιτώντας καθυστερημένους φόρους και κατάσχοντας εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία.
1454.—Ημερομηνία γεννήσεως τής συζύγου τού βασιλέα Ιάκωβου Β΄ και βασίλισσας κατά την περίοδο τής Φραγκοκρατίας στην Κύπρο, Αικατερίνης Κορνάρο.
1517.—Απεβίωσε ύστερα από δίμηνη ασθένεια ο σημαντικός φιλόλογος και εκδότης Μάρκος Μουσούρος. Ο Κρητικής καταγωγής εκδότης, είναι ένας από τους σπουδαιότερους φιλόλογους τής Αναγεννήσεως· ο Έρασμος, που ήταν μαθητής του, συνήθιζε να λέει ότι ήταν: «[...] άνδρας πολυμαθέστατος και πανεπιστήμονας, κλειδοκράτορας τής ελληνικής γλώσσας και θαυμάσιος ειδήμονας τής λατινικής φωνής.» Λιτός, αφιλοχρήματος και εραστής των γραμμάτων, πίστευε ακράδαντα ότι τα ελληνικά φώτα και η μόρφωση, ήταν τα μόνα εφόδια με τα οποία οι σκλαβωμένοι Έλληνες μπορούσαν σιγά σιγά να αντιληφθούν την κατάσταση στην οποία ευρίσκονταν και να ελπίζουν στην απελευθέρωσή τους.
1761.—Απεβίωσε ο Δάσκαλος τού Γένους Αλέξανδρος Τυρναβίτης. Είχε καταγωγή από τον Τύρναβο τής Θεσσαλίας.
1823.—«Ἡ Βουλὴ καθῂρεσε τῆς θέσεως, ἥν κατεῖχεν ἐν τῷ Νομοτελεστικῷ σώματι ὡς Ὑπουργὸς τῶν Ἐσωτερικῶν, τὸν Ἀνδρέαν Μεταξᾶν καὶ διώρισεν ἀντ’ αὐτοῦ τὸν Ἰωάννην Κωλλέτην.» (βλ.& 24/11).
.—Οι Έλληνες επαναστάτες υπό τους Οδυσσέα Ανδρούτσο και Κριεζιώτη, νικούν τους τούρκους υπό τους Ομέρ μπέη και Γιουσούφ αγά, στην Κακιά Σκάλα τής Καρύστου. «Μάχη μεταξὺ Καρύστου καὶ Κακῆς Σκάλας καὶ φυγὴ τούρκων. Ἐνταῦθα ἀρχηγοὶ τῶν μὲν Ἑλλήνων ἧσαν οἱ Ὀδυσσεὺς Ἀνδροῦτσος καὶ Ν. Κριεζώτης, τῶν δὲ τούρκων οἱ Ὀμέρμπεης καὶ Ἰσοὺφ Ἀγᾶς.»(βλ. & 23/11)
1825.—«Μάχη ἐν Ἁγίῳ Ἀθανασίῳ ἔξω τοῦ Αἰτωλικοῦ. Νίκη Ἑλλήνων, ὧν ἐστρατήγησεν ὁ Λάμπρος Βέϊκος.» Παρά τον Άγιο Αθανάσιο Αιτωλικού, οι Έλληνες τού Σουλιώτη Λάμπρου Βέϊκου, νίκησαν τους τούρκους. Από τον Απρίλιο τού 1825 το Αιτωλικό (ή Ανατολικό) πολιορκήθηκε από τον Κιουταχή. Έπεσε στα χέρια του την Άνοιξη τού 1826, μετά από συνθηκολόγηση.
.—(π. ημ) Έξω από την Γλαρέντζα τού Μεσολογγίου, ο Ελληνικός στόλος υπό τον Μιαούλη ναυμάχησε με τον τουρκικό. Σ’ αυτή την ναυμαχία φονεύθηκε ο πυρπολητής Θεόδωρος Βώκος. Ο ατρόμητος πυρπολητής προσπάθησε να δέσει το πυρπολικό του σε μία φρεγάτα, αλλά μία κανονιά τού έκοψε και τα δύο χέρια. Τότε έπεσε στην θάλασσα και κατέληξε στον βυθό τού Πατραϊκού κόλπου (7/12 ν.ημ.). «Ναυμαχία ἔξω τῆς Γλαρέντζας τοῦ Δήμου Μυρτουντίων τῆς Ἐπαρχίας Ἠλείας, ἀμφίρροπος, καθ’ ἥν ἔπεσε εἰς χεῖρας τοῦ ἐχθροῦ τὸ πυρπολικὸν τοῦ Βώκου προφονευθέντος. Ἐν αὐτῇ ἐναυάρχησαν οἱ Μιούλης, Σαχτούρης, Τσαμαδός, κατὰ τῶν καπετὰν Τοπὰλ πασᾶ, Μουχαρέμπεη καὶ Χαλίλμπεη.»
1827.—Οι Κρήτες στο χωριό Καινούργια τής Επαρχίας Μεραμπέλου, επιτέθηκαν εναντίον των τούρκων και τους έτρεψαν σε φυγή. «Μάχη εἰς τὸ χωρίον Καινούργια τῆς Ἐπαρχίας Μεραμπέλου τῆς Κρήτης καὶ νίκη Κρητῶν. Κατ’ αὐτὴν ἐφονεύθη ὁ Ἀγᾶς Λαδαόγλους. Ἐνταῦθα ἀρχηγὸς τῶν μὲν Ἑλλήνων ἧτο ὁ Ἰωάννης Χάλης, Γρ. Ρωμαῖος, Μ. Καθεκλᾶς, Γ. Λούπης, Κ. Ἀργυροκαστρίτης, Μ. Καζίνας, Γ. Δροκανιάκης, Τσακμάκης, τῶν δὲ τούρκων ὁ Κεχαγιᾶς τοῦ Μουσταφᾶ πασᾶ, Μεχμὲτ μπεης.»
.—Οι Αυστριακοί μετά από έξι χρόνια, αποφυλακίζουν τον Αλέξανδρο Υψηλάντη· δύο μήνες μετά, στις 19 Ιανουαρίου 1828, απεβίωσε στην Βιέννη από τις κακουχίες τής φυλακίσεώς του οι οποίες επιτάχυναν την εξέλιξη τής μυοτονικής δυστροφίας (νόσος τού Steinert), από την οποία έπασχε. Την καρδιά τού Αλέξανδρου Υψηλάντη έφερε στην Ελλάδα ο αδελφός του Γεώργιος, σεβόμενος τον διακαή πόθο τού νεκρού να βρεθεί στην πατρίδα έστω και μετά θάνατον. Φυλάσσεται (μαζί με τού αδελφού του Δημήτριου), στην εκκλησία τού Αμαλιείου Ορφανοτροφείου.
.—Ο Καρατάσιος με συνεργάτη τον Γάτσο και τους Μπίνο, Λιακόπουλο, Αποστολάρα και Βελέντζα, αποβιβάστηκε κρυφά στην παραλία τού Τρίκερι και μετά από αιφνιδιαστική επίθεση κατέλαβε το λιμάνι. Οι αμυνόμενοι τούρκοι ζήτησαν ενισχύσεις οι οποίες έφτασαν, αλλά υπέστησαν πανωλεθρία. Ο Μακεδόνας Γάτσος συνέχισε να αγωνίζεται μέχρι την απελευθέρωση. Πέθανε το 1839 πάμπτωχος, με τον βαθμό τού Συνταγματάρχη τής φάλαγγας και κηδεύτηκε στην Αταλάντη. Στον Αγώνα πήραν μέρος και τα μέλη τής οικογένειάς του, επίσης σλαβόφωνοι.
1835.—Επισκέπτεται την Αθήνα ο βασιλέας τής Βαυαρίας Λουδοβίκος Α΄, – πατέρας τού Όθωνα – συνοδευόμενος από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Φρίντριχ φον Γκαίρτνερ (Friedrich von Gaertner), Διευθυντή τής Ακαδημίας Καλών Τεχνών τού Μονάχου και επίσημο αρχιτέκτονα τού κράτους, γιά να επιλέξουν την τελική τοποθεσία των Ανακτόρων.
1863.—Μία συνομιλία τού Έλληνα Πληρεξουσίου Τρικούπη με τον Άγγλο υπουργό Εξωτερικών, Ρώσσελ, μάς γνωστοποιεί ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν είχε ιδέα γιά την Συνθήκη στο Λονδίνο η οποία άρχισε στις 14 Νοεμβρίου (…) Αν μη τι άλλο, η συζήτηση αυτή φέρνει στο φως το γεγονός ότι οι λεγόμενες «Προστάτιδες» Δυνάμεις, πάντοτε, αποφάσιζαν ερήμην μας και δίχως να μάς υπολογίζουν.
1892.—Ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν εισηγείται την ανασύσταση των Ολυμπιακών Αγώνων. Από το 1896 θα καθιερωθούν ως ένας παγκόσμιος θεσμός, με τετραετή κανονική επανάληψη (εκτός εκτάκτων γεγονότων). Προηγήθηκε βεβαίως η προσπάθεια τού βαθύπλουτου Έλληνα τής Ρουμανίας, Ευάγγελου Ζάππα, και το αίτημά του στην ελληνική κυβέρνηση και στον βασιλέα το 1856, με το οποίο ζητούσε την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, προσφέροντας πακτωλό χρημάτων. Τελικά, και παρά το γεγονός ότι η επιθυμία τού δωρητή ήταν άλλη, συμβιβάστηκε με την πρόταση τής ελληνικής κυβερνήσεως να τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια εμπορικές εκθέσεις με την επωνυμία Ολύμπια, ενώ μία μέρα θα λάμβαναν χώρα και αθλητικοί αγώνες, γνωστοί ως «Ζάππειες Ολυμπιάδες».
1904.—Ο καπετάν Βάρδας με άλλους αρχηγούς (βλ. 24/11ου) συγκεντρώνουν τους κατοίκους τού χωριού Λόσνιτσα, γιά να τους εξηγήσουν τους σκοπούς τού Αγώνα, ποιοί πραγματικά είναι οι ίδιοι, και λίγο ή πολύ να τους μυήσουν στον ιερό σκοπό τής απελευθερώσεως τής Μακεδονίας.
1905.—Οι κτηνόψυχοι και αιμοδιψείς βούργαροι, μετά από τριήμερα φρικτά βασανιστήρια, πνίγουν τρείς Έλληνες στην λίμνη των Γιαννιτσών (βλ. & 22 Νοεμβρίου). Οι βούργαροι συνεχίζουν την τρομοκρατία στην Μακεδονία με ανηλεείς σφαγές αμάχων.
.—Ένας άλλος Έλληνας, ο Σωτήριος Ράδος από το χωριό Βαλδέντσι τής Μακεδονίας, δολοφονείται αγρίως την ίδια ημέρα, από βουργάρικη συμμορία.
1912.—Την επομένη ημέρα από την αποβίβαση τού Ελληνικού Στρατού στους Αγίους Σαράντα (24/11), έφτασαν και δύο Λόχοι Εθνοφρουρών από την Χιμάρα προς ενίσχυση.
.—Ο Ελληνικός Στρατός εκδιώκει τους τούρκους από τα υψώματα που βρίσκονται γύρω από την Αγία Παρασκευή Ηπείρου. Στις 20 Νοεμβρίου, η ελληνική κυβέρνηση γνωστοποίησε στον αρχηγό τού Στρατού Ηπείρου ότι επιβαλλόταν η απελευθέρωση των Ιωαννίνων πριν από την κατάπαυση των εχθροπραξιών, λόγω τής ενάρξεως των διαπραγματεύσεων ειρήνης. Έτσι, μέχρι τις 27 ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση των δυνάμεων οι οποίες συγκροτούνταν ως εξής : στα ανατολικά το Α΄Μικτό Απόσπασμα, στο κέντρο το Β΄ Μικτό Απόσπασμα και στα δυτικά, η II Μεραρχία, που είχε μεταφερθεί από την Θεσσαλονίκη.
.—Τακτικός στρατός ο οποίος ανήκε στην 2η βουργάρικη Μεραρχία, αποτελούμενος από χίλιους άνδρες, κατέλαβε αμαχητί την πόλη τού Σιδηρόκαστρου (στοιχεία Σάκης Αραμπατζής).
1916.—Επιβάλλεται από τις δυνάμεις τής Αντάντ αποκλεισμός τής Ελλάδος. Η Ελλάς εξαναγκάστηκε να αποδεχτεί τελεσίγραφο γιά να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Πελοπόννησο και να δεχτεί έλεγχο στον Ισθμό (Διώρυγα) τής Κορίνθου και την Πάτρα. Οι Γάλλοι, συνεπικουρούμενοι από τον νέο Βρετανό Πρωθυπουργό Λόϋντ Τζώρτζ, απαίτησαν από τον Βασιλέα Κωνσταντίνο Α΄ να εγκαταλείψει τον θρόνο του, προκειμένου να άρουν τον αποκλεισμό. Οι περισσότερες εξουσίες παραδόθηκαν στον Βενιζέλο.
1917.—Σοβαρές ζημιές προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά στο Υπουργείο των Οικονομικών.
1919.—Στο μέτωπο στην Μικρά Ασία επικρατεί ηρεμία.
1920.—Οι εμπόλεμοι Έλληνες και τούρκοι στην Μικρά Ασία δρουν με περιπόλους.
1921.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μικρά Ασία δέχεται μικροεπιθέσεις τούρκων.
.—Εξελέγη στον Οικουμενικό Θρόνο ο Μελέτιος (Μεταξάκης), όπου παρέμεινε γιά 17 μήνες. Η Σύνοδος στην Αθήνα είχε απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος τού Μελέτιου, η μία από τις οποίες ήταν «[…] επί επιβάσει εις τον Μητροπολιτικό θρόνον Αθηνών και χρήσει προς τούτο κοσμικής και δη επαναστατικής εξουσίας κατά παράβασιν των Ι. Κανόνων». (Ο Μεταξάκης είχε διοριστεί στην Αρχιεπισκοπή πραξικοπηματικά από τον ίδιο τον Βενιζέλο).
1929.—(π. ημ.) Οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών Αθηνών, Πατρών και Πειραιά, με υπόμνημά τους ζήτησαν από τον Βενιζέλο την κατάργηση των λαϊκών αγορών, οι οποίες ως θεσμός είχαν επιτύχει. Με νεκρωμένα τα καταστήματά τους και αδυνατώντας να ανταγωνιστούν τους απαλλαγμένους από ενοίκια, φόρους και άλλες δαπάνες μεταπράτες των λαϊκών αγορών, έβλεπαν με πανικό να χάνουν το αγοραστικό τους κοινό εν μέσω κρίσεως.
1934.—Ο σφαγέας των λαών Μουσταφά Κεμάλ πασάς, λαμβάνει την επονομασία Ατατούρκ. Η λέξη Ατατούρκ σημαίνει πνευματικός πατέρας [ενν. των τούρκων]. Το πρώτο συνθετικό τής λέξεως, «Ατά», είναι αμιγώς αρχαιοελληνικό και ανάγεται στην ομηρική ακόμη εποχή [έτσι αποκαλούσε ο Τηλέμαχος τον Εύμαιο].
.—Τα μαρτύρια των Ελλήνων τής Ηπείρου δεν έχουν τελειωμό. Αλβανοί επιδίδονται σε κάθε είδους διώξεις και δηώσεις, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση παραμένει άπραγη.
1935.—Ο βασιλέας Γεώργιος Β΄, μετά τα γεγονότα τής 22ας Οκτωβρίου 1923 και ύστερα από 12 χρόνια εξορίας, επανέρχεται στον θρόνο.
1936.—Από την εφημερίδα «Ροδιακά Χρονικά», διαβάζουμε ότι η απομάκρυνση τού πρώην διοικητή Δωδεκανήσων Μάριο Λάγκο, κόστισε νευρικό κλονισμό στην σύζυγό του, ενώ ο ίδιος παύτηκε «λόγω ορίου ηλικίας» και αποσύρθηκε σε μία έπαυλη στο Κάπρι. Η αλήθεια είναι ότι ο ανθέλληνας Ντε Βέκι (Cesare de Vecchi) τον απάλλαξε από τα καθήκοντά του, διότι δεν ήταν τόσο βίαιος με τους Δωδεκανήσιους όσο θα τον ήθελε.
1940.—Οι Ελληνικές δυνάμεις στο βορειηπειρωτικό μέτωπο, επιτίθενται εναντίον των Ιταλών και εκδιώκουν αυτούς προς τον ποταμό Δεβόλη, απελευθερώνουν δε τον Άγιο Νικόλαο Κακκαβιάς έως και τις διαβάσεις Πούλια.
.—Η Κέρκυρα το διήμερο 25 και 26 Νοεμβρίου, δέχεται σφοδρότατους βομβαρδισμούς. «[…]Την 1η Νοεμβρίου 1940, ώρα 9:30΄ π.μ. ήρχισαν αι αεροπορικά επιδρομαί και οι βομβαρδισμοί τής Κερκύρας υπό των Ιταλών, με συνέχεια ημέραν παρ’ ημέραν ή με διαλείμματα 2 ή και 3 ημερών. Την 25 και 26 Νοεμβρίου έγιναν οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί τής Κερκύρας, αριθμούμενοι μέχρις 8 ημερησίως.»
.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε το Ληξούρι και το Αργοστόλι.
.—Ο πατήρ Χρυσόστομος Τσοκώνας φονεύθηκε έξω από το Κεράσοβο Πωγωνίου από βόμβα ιταλικού αεροπλάνου. Ήταν στρατιωτικός Ιερέας στο Ευζωνικό Σύνταγμα.
1942.—Επιχείρηση ανατινάξεως τής γέφυρας τού Γοργόποταμου. Στο πλαίσιο τής προσπάθειας διακοπής τής τροφοδοσίας των γερμανικών στρατευμάτων τής βόρειας Αφρικής, ανατινάχθηκε σαν σήμερα η γέφυρα τού Γοργοπόταμου από ομάδα Βρετανών καταδρομέων, υπό τους Έντυ Μάγιερς και Κρις Γούντχαουζ, σε συνεργασία με δυνάμεις ανταρτών τού ΕΔΕΣ, και μετά από πολλές διαπραγματεύσεις, τελικά, και τού ΕΛΑΣ. Μόνο όταν ο Βελουχιώτης έμαθε ότι ο ΕΔΕΣ θα συμμετείχε στην επιχείρηση, αποφάσισε να δεχτεί, μετά από πολλές υπαναχωρήσεις μπροστά στις ρητές αρνητικές εντολές τού ΕΑΜ Λαμίας και τής Κεντρικής Αθηνών. Χάρις στην επιχείρηση δολιοφθοράς τού Γοργοπόταμου, οι Συμμαχικές δυνάμεις αντιλήφθηκαν το τί ήταν δυνατόν να πράξει ο ΕΔΕΣ. Από τότε όμως (με πρώτη και καλλίτερη την προπαγάνδα τής Μόσχας η οποία ανακοίνωσε ότι ο Γοργοπόταμος είναι έργο τού ΕΛΑΣ), η καπήλευση τού γεγονότος από τους κομμουνιστές και τα παρακλάδια τους συνεχίζεται.
1943.—Καταφθάνει στην πόλη των Ιωαννίνων ο νεαρός γεωπόνος Θεοφάνης Βαής, από το χωριό Ευτέρπη Πιερίας, ο οποίος περιγράφει με λεπτομέρειες την επικρατούσα κατάσταση στην κεντρική Μακεδονία. Ζήτησε από τον Ζέρβα ενίσχυση γιά την οργάνωση ένοπλων τμημάτων, διότι λόγω ατυχιών με συλλήψεις μελών τού Ε.Δ.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης, η εξάπλωση τής οργανώσεως έγινε με δυσκολία και δίχως ιδιαίτερες επιτυχίες.
1946.—Οι κομμουνιστές επιτέθηκαν κατά τού Νυμφαίου (Φλωρίνης), όπου συνάντησαν ηρωική και πείσμωνα αντίσταση από τους άνδρες τού εκεί σταθμού χωροφυλακής. Με την άφιξη ενισχύσεων οι επιδρομείς εκδιώχθηκαν.
1947.—Σκοτώθηκε στην Ελευσίνα λόγω προσκρούσεως και συντριβής στο έδαφος τού αεροσκάφους του κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, ο πιλότος μας Κίμων Σκανδάλης. http://www.pasoipa.org.gr/
1950.—Η Γιουγκοσλαβία επιστρέφει 21 Ελληνόπουλα που είχαν απαχθεί από τους συμμορίτες. Με τον σχηματισμό τής κυβερνήσεως Πλαστήρα, τον Απρίλιο τού 1950, άρχισε ο Ελληνογιουγκοσλαβικός διάλογος. Ο επιτετραμμένος τής Γιουγκοσλαβίας στην Αθήνα Σερίφ Σέχοβιτς και ο Νικόλαος Πλαστήρας, συμφώνησαν σε μία βήμα προς βήμα προσέγγιση: ανταλλαγή πρεσβευτών, αποκατάσταση τηλεγραφικών, τηλεφωνικών και ταχυδρομικών επικοινωνιών, λειτουργία τής ελεύθερης ζώνης, επιστροφή των παιδιών τού παιδομαζώματος, εφ’ όσον πρώτα εντοπίζονταν οι γονείς τους. Ο Τίτο πάντως, είχε δηλώσει ότι: «[…] Σε κάθε περίπτωση, δεν θα έπρεπε ούτε το ζήτημα των παιδιών (τού παιδομαζώματος) ούτε το ζήτημα τής ”μακεδονικής μειονότητας”(!..) να αποτελεί εμπόδιο στην αποκατάσταση των Ελληνογιουγκοσλαβικών σχέσεων».
1952.—Συλλαμβάνεται ο Νίκος Πλουμπίδης, ηγετικό στέλεχος τού παράνομου Κ.Κ.Ε. Ο παράνομος μηχανισμός τού Κ.Κ.Ε. που καθοδηγείτο από τον Νίκο Πλουμπίδη, ήταν σε ευρεία έκταση διαβρωμένος από την Ασφάλεια, είτε με την ύπαρξη ανθρώπων της στις γραμμές του, είτε γιατί βρισκόταν κάτω από την παρακολούθησή της. Δρούσε υπό την ανοχή της και γιά τους δύο αυτούς λόγους. Γι’ αυτό και το καλοκαίρι τού 1950 στάλθηκε στην Ελλάδα ο Ν. Μπελογιάννης.
1955.—Ο ηρωομάρτυρας τής ΕΟΚΑ Ευγόρας Παπαχριστοφόρου, έλαβε μέρος σε επιχείρηση εναντίον των φρουρών τού μεταλλείου Αμιάντου.
1957.—Απεβίωσε στο Παρίσι ο πρίγκιπας Γεώργιος, δευτερότοκος γιός τού βασιλέα Γεώργιου Α΄ και αδελφός τού βασιλέα Κωνσταντίνου Α΄. Είχε διατελέσει από το 1898 έως το 1906 Ύπατος Αρμοστής των Μεγάλων Δυνάμεων στην Κρήτη. Η σορός του, αφού διακομίστηκε στην Ελλάδα, τάφηκε στην Δεκέλεια.
1958.—Έναρξη τής συζητήσεως γιά το Κυπριακό στον Ο.Η.Ε. Τελικά, στις 5 Δεκεμβρίου ψηφίστηκε από την Γενική Συνέλευση το σχέδιο τού Μεξικού «περί ειρηνικής, δημοκρατικής και δικαίας λύσεως τού Κυπριακού, συμφώνως προς τον Χάρτην των Ηνωμένων Έθνών.»
.—Ο ηρωομάρτυρας τής ΕΟΚΑ Συμεού Παναγιώτης, σκοτώθηκε από πυρά Άγγλων και τούρκων επικουρικών στην προσπάθειά του να δραπετεύσει. Είχε συλληφθεί και μετά από τρείς ημέρες βασανιστηρίων οδηγήθηκε υπό την απειλή των όπλων στην Λεμεσό, γιά να υποδείξει θέσεις οπλισμού τής ΕΟΚΑ. Το ίδιο βράδυ άρχιζε η συζήτηση στον Ο.Η.Ε. γιά το Κυπριακό και επικρατούσε εκεχειρία. Κατά την μεταφορά του με αστυνομικό αυτοκίνητο, ο ηρωομάρτυρας πήδησε από αυτό προσπαθώντας να διαφύγει. Οι Άγγλοι στρατιώτες και οι τούρκοι επικουρικοί αστυνομικοί που τον συνόδευαν, άνοιξαν πυρ εναντίον του και τον σκότωσαν.
.—Ο τελευταίος νεκρός τού ηρωικού αγώνα τής ΕΟΚΑ. Ο Ροτσίδης Σάββας, φονεύθηκε σε ενέδρα που τού έστησαν Άγγλοι στρατιώτες, παραβιάζοντας την τότε υφιστάμενη εκεχειρία.
1964.—Ολοκληρώνονται στο Τελ Αβίβ τού Ισραήλ οι αγώνες τής 16ης Ολυμπιάδας Σκακιού, στην οποία ανακηρύχθηκε χρυσός ολυμπιονίκης ο Έλληνας μαιτρ, Σταύρος Ιατρίδης, ένας από τους λίγους χρυσούς ολυμπιονίκες που ανέδειξε η χώρα μας μετά την πρώτη Ολυμπιάδα. Το σκάκι θα αναγνωριστεί ως πνευματικό άθλημα τρία χρόνια μετά, το 1967, όταν ο Ιατρίδης θα διατελέσει πρόεδρος τής Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας γιά έναν περίπου χρόνο. Ο Ιατρίδης έχασε την ζωή του σε τροχαίο το 1976.
1973.—Ο ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης ανατρέπει τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Δοτός «Πρόεδρος Δημοκρατίας» ορίστηκε ο αντιστράτηγος Φαίδων Γκιζίκης.
1975.—Έρχεται στην Ελλάδα ο Βασίλης Χατζηπαναγής από την Παχτακόρ τής Τασκένδης και εμφανίζεται γιά πρώτη φορά σε ελληνικό γήπεδο, δύο εβδομάδες μετά.
1980.—Σε υψηλά επίπεδα φτάνει η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα, στέλνοντας πολλά άτομα στα νοσοκομεία.
1995.—Ελικόπτερο τής Αεροπορίας Στρατού που πραγματοποιούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε κοντά στο Αεροδρόμιο τής Αλεξανδρουπόλεως, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο χειρίστης του. Από την πτώση τού ελικοπτέρου προκλήθηκε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα ο χειριστής Λοχαγός ΤΘ, Γεώργιος Κωνσταντιλιέρης από την Σάμο, πατέρας δυο ανηλίκων παιδιών, να υποστεί εγκαύματα τρίτου βαθμού. Ο πολυτραυματίας μεταφέρθηκε στο Περιφερειακό νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Το πόρισμα μετά την εξέταση τού ελικοπτέρου από εμπειρογνώμονες, έλεγε ότι η πτώση οφειλόταν σε μηχανική βλάβη.
1999.—Ο Βίκτωρας Μήτρου κερδίζει 2 Αργυρά μετάλλια με 2 πανελλήνια ρεκόρ (205 κιλά στο ζετέ και 370 κιλά στο σύνολο), στην κατηγορία των 77 κιλών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσεως Βαρών που διεξάγεται στο ΣΕΦ.
2005.—Οι πλημμύρες τού ποταμού Ευρώτα στην Λακωνία είναι η αιτία γιά τον θάνατο ενός ανθρώπου.
2007.—Ο Έλληνας πράκτορας Σταύρος (Στήβ) Λάλας, ύστερα από συνεχείς διαπραγματεύσεις, κατάφερε τελικά να επιστρέψει στην Ελλάδα, σαν σήμερα. Η ταλαιπωρία του όμως δεν είχε τελειώσει. Ο άνθρωπος που θυσίασε την ζωή του γιά την Ελλάδα, χρειάστηκε άλλα τέσσερα χρόνια αναμονής γιά να λάβει την ελληνική ιθαγένεια (!..) από το κρατιστάν. Την αίτηση είχε υποβάλλει από το 2005, όταν αφέθηκε ελεύθερος με τον όρο τής «διαβιώσεως υπό επιτήρηση» στην Μασαχουσέτη. Ο Σταύρος Λάλας καταδικάστηκε (ως υπήκοος των Η.Π.Α.) με την κατηγορία τής προδοσίας, επειδή παρέδιδε απόρρητες πληροφορίες στην Ελλάδα από την θέση την οποία κατείχε στον στρατό των Η.Π.Α. Καταδικάστηκε σε 14ετή κάθειρξη και σε καθεστώς επιτηρήσεως πέντε ετών, οδηγούμενος σε φυλακές υψίστης ασφαλείας το 1993. Η τότε κυβέρνηση τού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, θεώρησε σκόπιμο να «θαφτεί» το θέμα και να μην ενταχθεί στην ατζέντα των διμερών επαφών με τις Η.Π.Α. Ο Σταύρος Λάλας αφέθηκε στην τύχη του και από τις επόμενες κυβερνήσεις, ενώ δεν λήφθηκε καμμία μέριμνα ούτε γιά την οικογένειά του που είχε μείνει πίσω στην Χρυσούπολη Καβάλας. Η σύζυγός του με τους δύο γιούς του, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων είχε γεννηθεί με σύνδρομο down, στάθηκε βράχος, έχοντας βοήθεια από λίγους μόνο πατριώτες.
2012.—Γάλλοι φίλαθλοι τῆς ”Μαρσέϊγ” (Marseille) στὸν ἀγῶνα μὲ τὴν Λίλ, ἔφτιαξαν ἕνα «coreo» (τρισδιάστατος σχηματισμὸς ποὺ δημιουργεῖται μὲ τὰ σώματα τῶν φιλάθλων) μὲ τὴν ἑλληνικὴ σημαία, στὸ κέντρο τοῦ ὁποίου ἀπεικονιζόταν ὁ πρῶτος Ἕλληνας οἰκιστής. Ἀκριβῶς κάτω ἀπὸ αὐτό, εἶχαν σηκώσει ἕνα πανὸ ποὺ ἔγραφε: «Δὲν ἀρνούμαστε τὴν καταγωγὴ μας – ne renions pas l’origine de notre ville», ἀναφερόμενοι στὶς ἑλληνικὲς τους ῥῖζες καὶ στὴν ἑλληνικὴ ἀποικία τῆς Μασσαλίας. «[…] ἔλαβεν ὁ Εὔξενος γυναῖκα καὶ συνῲκει, μεταθέμενος τοὔνομα Ἀριστοξένην. Καὶ ἔστι γένος ἐν Μασσαλίᾳ ἀπὸ τῆς ἀνθρώπου μέχρι νῦν Πρωτιάδαι, καλούμενον· Πρῶτις γὰρ ἐγένετο υἱὸς Εὐξένου καὶ τῆς Ἀριστοξένης.»
2013.—Οι κακές καιρικές συνθήκες στα Δωδεκάνησα, προκαλούν πλημμύρες σε Κάλυμνο, Ψέριμο και Ρόδο, ενώ, στην Ρόδο προκλήθηκε και πυρκαγιά από πτώση κεραυνού.
2014.—Ἡ κοινοπραξία FRAPORT AG-SLENTEL Ltd (ἡ SLENTEL ποὺ ἀνήκει στὸν ὅμιλο Δημήτρη Καπελούζου μὲ ἕδρα τὴν Κύπρο), ἀνακηρύχθηκε ἀπὸ τὴν κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, προτιμητέος ἐπενδυτής γιὰ τὰ 14 ἑλληνικὰ ἀεροδρόμια.
2015.—Όταν η ιστορία και η αρχαιολογία αποστομώνουν τους ιστοριοκάπηλους και παραχαράχτες. Σαν σήμερα άνοιξε τις πύλες του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τού Σικάγο στις Η.Π.Α., γιά να παρουσιάσει την Έκθεση με τίτλο «Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», προσφέροντας στο πολυπληθές κοινό που συνέρρευσε στις αίθουσές του ένα γοητευτικό και συναρπαστικό ταξείδι 5.000 ετών Ελληνικής Ιστορίας. Πάνω από 500 εκθέματα Ελληνικών Μουσείων ταξίδεψαν χιλιάδες μίλια στην άλλη άκρη τού Ατλαντικού Ωκεανού γι’ αυτήν την Έκθεση. Η πολύτιμη Έκθεση ξεκίνησε στις 12 Δεκεμβρίου 2014 από το Μόντρεαλ τού Καναδά και το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας του, γιά να παραδοθεί στις 5 Ιουνίου 2015 στην πόλη τής Οττάβα τού Καναδά και στην συνέχεια στο Σικάγο.
2017.—Όταν το θράσος θεριεύει και επιβραβεύεται υπό την ανοχή και την υποχωρητικότητα τής π[ω]λητικής ηγεσίας (;). Σαν σήμερα πραγματοποιήθηκε κατάληψη στα γραφεία τού ΣΥΡΙΖΑ στην Λέσβο από παρανόμως εισελθόντες στην Ελλάδα Αφγανούς. Η ομάδα 30 περίπου Αφγανών και αλληλέγγυων, είχε μεταξύ άλλων ως «αίτημα» την απελευθέρωση ενός δικού τους, ο οποίος κρατείτο στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και δήθεν «κινδύνευε» με άμεση απέλαση στην τουρκία. Επίσης απαιτούσαν να δοθεί μπλε σφραγίδα και στους 30 και να οριστεί χώρος διαμονής τους όταν φτάσουν στην Αθήνα (!..)
2019.—Στην τέταρτη Συνταγματική Αναθεώρηση μετά το Σύνταγμα τού 1975, πέρασε με 158 ψήφους υπέρ, η αποσύνδεση τής εκλογής τού Προέδρου τής Δημοκρατίας από πρόωρες εκλογές (άρθρο 32). Ο Πρόεδρος θα μπορεί να αναδεικνύεται ακόμα και με σχετική πλειοψηφία στην Βουλή. Η διάταξη δεν ψηφίστηκε από τα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Σημειώνεται ότι οι 9 συνολικά διατάξεις τής Συνταγματικής Αναθεωρήσεως, χρειαζόταν να ψηφιστούν από 151 βουλευτές, καθώς στην προτείνουσα Βουλή είχαν περάσει τον πήχη των 180 ψήφων. Ψήφισαν 297 βουλευτές, ενώ απουσίαζαν τρείς.
.—179 βουλευτές είπαν «ναι» στον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών (άρθρο 86), ο οποίος προβλέπει την κατάργηση τής αποσβεστικής προθεσμίας γιά την διαγραφή των αδικημάτων. Η διάταξη έλαβε 274 ψήφους. Καταψήφισαν 125 βουλευτές.
.—Περιορισμός τού βουλευτικού ακαταδίωκτου (άρθρο 62). Η διάταξη έλαβε 179 ψήφους, 117 καταψήφισαν και ένας δήλωσε «παρών».
.—Σύσταση εξεταστικών επιτροπών κατ’ εξαίρεση τού κανόνα τής πλειοψηφίας (άρθρο 68). Η διάταξη έλαβε 189 ψήφους. Καταψήφισαν 94 βουλευτές και 14 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
.—Επιλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 τής Διασκέψεως των Προέδρων κομμάτων, αντί 4/5 που ισχύει σήμερα (άρθρο 101). Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. Καταψήφισαν 139 βουλευτές.
.—Ως προς την ψήφο των Ελλήνων τού εξωτερικού (άρθρο 54), η διάταξη έλαβε 212 ψήφους, 84 «όχι» και ένας δήλωσε «παρών». Δεν ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
.—Θέσπιση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73). Η διάταξη έλαβε 254 ψήφους. Καταψηφίστηκε από 32 βουλευτές. 11 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
.—Εγγύηση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβιώσεως γιά όλους (άρθρο 21). Η διάταξη έλαβε 190 ψήφους, 107 βουλευτές καταψήφισαν.
.—Εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα πολιτικά (άρθρο 96). Η διάταξη έλαβε 189 ψήφους. Καταψήφισαν 139 βουλευτές.
.—Ολοκληρώθηκε σαν σήμερα, μετά από απόφαση τού υπουργού Οικονομικών, η διαδικασία τής πρόωρης αποπληρωμής τού ακριβού τμήματος των δανείων, τα οποία χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ύψος τού δανείου που αποπληρώθηκε ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ. Η διαδικασία ενεργοποιήθηκε κατόπιν επίσημου αιτήματος τού υπουργείου Οικονομικών, στις 16 Σεπτεμβρίου 2019.
.—Καταστροφικό ήταν το πέρασμα τής κακοκαιρίας (που σύμφωνα με την νέα μόδα ονομάστηκε «Γηρυόνης») από την Κοιλάδα των Πεταλούδων στην Ρόδο. Οι καταρρακτώδεις βροχές και τα ορμητικά νερά, κατέστρεψαν στο πέρασμά τους όλες τις υποδομές της. Προκλήθηκαν σοβαρότατες ζημιές στις ξύλινες γέφυρες, ενώ ζημιές υπέστησαν και οι κύριες υποδομές στο φυσικό αξιοθέατο. Η αποκατάσταση τής Κοιλάδας υπολογίζεται γύρω στα 500-600 χιλιάδες ευρώ.