ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

24  Νοεμβρίου

379.—Ανακοινώνεται στην Κωνσταντινούπολη η νίκη τού Αυτοκράτορα Θεοδόσιου Α΄κατά των Γότθων, Αλανών και Ούννων. Είναι αδύνατον να αποδειχθεί εάν η νίκη αυτή οφείλεται προσωπικά στον Θεοδόσιο, ή εάν έχει σχέση με την πανωλεθρία που προκάλεσε την ίδια εποχή στους ομόφυλούς του ο αυτόμολος Γότθος [ή Σκύθης] και ανώτερος αξιωματικός τού Θεοδόσιου, Μοδάρης. Γεγονός είναι ότι από το Φθινόπωρο τού 379, οι βάρβαροι απωθήθηκαν έως την Σκυθία και την βόρεια Μυσία, ενώ ο Θεοδόσιος επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη όπου έμεινε μέχρι το καλοκαίρι τού 380. Η απομάκρυνση όμως των βαρβαρικών στιφών ήταν προσωρινή, διότι θα επιστρέψουν δριμύτερα την Άνοιξη τού 380.

380.—Ο Αυτοκράτορας (Flavius Theodosius Augstus) Θεοδόσιος Α΄, επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη μετά από την ενός έτους παραμονή του στην Θεσσαλονίκη και την βαριά ασθένεια που παρ’ ολίγο να αποβεί μοιραία.  Εκείνη την εποχή βαπτίστηκε και Χριστιανός.

1354.—Ο Καντακουζηνός Στ΄ αναγκάζεται να παραδοθεί μετά την εισβολή τού σφετεριστή Ιωάννη Ε΄ στην Κωνσταντινούπολη. Τον Ιωάννη συνέδραμε ο Λατίνος πειρατής Φραγκίσκος Γατελούζος (βλ.& 23/11).

1568.—Ο σουλτάνος διατάσσει τον στόλαρχο Πιαλή πασά να συλλάβει τον αρχιπειρατή Σαμπάν Ρέις, με τρόπο… Το κτήνος είχε ρημάξει κυρίως τις Κυκλάδες, αρπάζοντας τόσο περιουσίες Ελλήνων όσο και τους ίδιους, στέλνοντάς τους στα σκλαβοπάζαρα. Ήταν αρκετοί αυτοί που τον μιμούνταν, και όλοι τους βεβαίως γιά λογαριασμό των τούρκων.

1700.—Απεβίωσε στην Πάδοβα σε ηλικία ενενήντα έξι ετών, ο Κυπριακής καταγωγής λόγιος και διδάκτωρ τού τοπικού πανεπιστημίου, Σκιπίων Γονέμης.

1771.—Ζακυνθινό πειρατικό σκάφος λεηλατεί καΐκι τής Πάργας στην Σύρα. Στα πλαίσια τού ρωσοτουρκικού πολέμου, η πειρατεία είχε πλέον καταστεί ο κλεφτοπόλεμος τής θάλασσας.

1782.—Οι τούρκοι τής Μεθώνης υποχρεώνουν γαλλικό εμπορικό να αποχωρήσει από το λιμάνι της. Είχε φτάσει μόλις την προηγούμενη ημέρα,  καταδιωκόμενο από Άγγλους πειρατές.

1783.—Μετά από μία σειρά έντονων προσεισμών, η Λευκάδα καταστρέφεται από τον κυρίως, ο οποίος έφτασε τα 7,0 Ρίχτερ. Βαρύτατο ήταν το πλήγμα και γιά την Κεφαλλονιά. Γενικά, στο νησί τής Λευκάδας κατέρρευσαν 855 κτήρια και 7 εκκλησίες, ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Βενετία. Δυστυχώς, οι νεκροί έφτασαν τους 60.

1807.—Κάτοικοι τού Κρανιδιού στέλνουν διαμαρτυρία στους προεστούς τής Ύδρας, διότι κουρσάρικα τού νησιού πέρασαν από το Θερμήσι και άρπαξαν όλα τα καΐκια που βρήκαν.

1810.—Νέα υπόθεση πειρατείας στα Γιούρα ενός τουρκικού σκάφους, προερχόμενου από τον Πειραιά. Το πλοίο βρέθηκε στην Σύρα, με επιπλέον θύματα κάποιους Έλληνες επιβάτες.

1823.—«Ἡ βουλὴ καθήρεσε τὸν Ὑπουργὸν τῶν Οἰκονομικῶν Χ. Περούκαν.» Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα εν μέσω επαναστάσεως και πολέμου επιβιώσεως τού ‘Έθνους, γίνεται ολοένα τραγικότερη, με 2 Βουλευτικά και 2 Εκτελεστικά να ανακηρύσσουν τούς αντιπάλους τους παράνομους. Το Βουλευτικό (στις 24 ἤ 25/11) καθαίρεσε τον υπουργό των Οικονομικών Περούκα και τον υπουργό των Εσωτερικών Μεταξά (τον οποίο αντικατέστησε με τον Κωλέττη). Η κατηγορία γιά τον Μεταξά ήταν ότι υποκίνησε ταραχές στην επαρχία τής Καρύταινας, ενώ στην πραγματικότητα είχε επισκεφτεί την εν λόγω Επαρχία προσπαθώντας να διευθετήσει τον αιματηρό τοπικό ανταγωνισμό μεταξύ Δεληγιανναίων και Πλαπούτα. Ήδη από το καλοκαίρι τού 1823, ο υπεύθυνος Οικονομικών Περούκας, κατηγορήθηκε – αδίκως – από το Βουλευτικό, ότι προέβη σε οικονομικές και διοικητικές ατασθαλίες με αποτέλεσμα και την δική του καθαίρεση. Η πολιτική κρίση εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο το πρώτο εξάμηνο τού 1824.

1826.—«Μάχη ἐν Ἀραχώβῃ τῆς Λεβαδείας. Μεγάλη νίκη Ἑλλήνων. Ἐνταῦθα συνελήφθη αἰχμάλωτος καὶ ἐθανατώθη ὁ Κεχαγιᾶς τοῦ Μεχμὲτ Ῥεσὶτ πασᾶ Κιουταχῆ Μουστάμπεης. Ἀρχηγὸς ἐν αὐτῇ τῶν μὲν Ἑλλήνων ἧτο ὁ Καραϊσκάκης, τῶν δὲ τούρκων οἱ Μουστάμπεης, Καρυοφίλμπεης καὶ Ἐλμάζμπεης.» Τελειώνει ἡ μάχη τῆς Ἀράχωβας ποὺ εἶχε ξεκινήσει ἀπό τὶς 18 Νοεμβρίου, μὲ ὁλοκληρωτική πανωλεθρία τῶν τουρκαλβανῶν, σὲ μία ἀπό τις πλέον κρίσιμες ὧρες τῆς Ἐπαναστάσεως, ἀναπτερώνοντας τὶς ἐλπίδες τῶν Ἑλλήνων. μεγαλόψυχος  Ἀρχηγός τῶν Ἑλλήνων, Γεώργιος Καραϊσκάκης, θέλησε νὰ συμμερισθοῦν ὅλοι τὴν δόξα. Ὅπως γράφει ὁ Παπαρρηγόπουλος, «[…] Ὁπωσδήποτε δίκαιον εἶχεν ὁ Καραϊσκάκης ὁνομάζων τὴν νίκη ταύτην λαπροτάτην καὶ ὑπέγραψαν μὲν ἐν τῇ ἐκθέσῃ ἐκείνη παρεκτὸς αὐτοῦ 94 ἔτι ὁπλαρχηγοί, ἀλλ’ ἐννοεῖται ὅτι τὸ κατόρθωμα ὡφείλετο κυρίως εἰς τὴν στρατηγικὴν περίνοιαν, εἰς τὴν σύνεσιν καὶ τὴν δραστηριότητα ἑνός καὶ μόνου ἀνδρός.»

.—«Ὁ Μεχμὲτ Ῥεσίτ πασᾶς Κιουταχῆς ἤναψεν ὑπόνομον πρὸς τὴν Ὑπαπαντήν, ἵνα καταστρέψῃ τὴν Ἀκρόπολιν Ἀθηνῶν. Ἀπέτυχεν ὅμως ἐκ τῆς προλήψεως τοῦ ὑπονομευτοῦ Κ. Νταρελοπούλου ἤ Χορμοβίτου.»

.—Η ολοκαίνουργια φρεγάτα «Ελλάς», καταπλέει στο Ναύπλιο. Το νέο απόκτημα τού Πολεμικού Ναυτικού ναυπηγήθηκε στην Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών τής Αμερικής.

1828.—Στο πολιορκημένο από τον Τζαβέλα Καρπενήσι, οι τούρκοι καταφέρνουν να σπάσουν τον κλοιό και αρκετοί διαφεύγουν.

1845.—Η απαρχή ιδρύσεως Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Την απόφαση αυτή έλαβε επί τής κορβέτας «Λουδοβίκος» ο  Ναύαρχος Κωνσταντίνος Κανάρης, τότε υπουργός των Ναυτικών. Δυστυχώς, λόγω διαφόρων προβλημάτων, η επίσημη πραγμάτωσή της καθυστέρησε αρκετές δεκαετίες.

1862.—Ξεκινούν εκλογές γιά την ανάδειξη αντιπροσώπων στην Συντακτική Συνέλευση.

1900.—Ἀρχίζουν οἱ συστηματικὲς καταδύσεις στὴν περιοχὴ «Πινακάκια» σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ή ορθότερα «Καμινάκια», σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κυθήρων Ευστράτιο Χαρχαλάκη. Εἶχε προηγηθεῖ ἡ ἀνακάλυψη τοῦ ἀρχαίου ναυαγίου τῶν Ἀντικυθήρων ἀπό Συμιακοὺς σφουγγαράδες στὶς 4 Ἀπριλίου τῆς ἴδιας χρονιᾶς. Ἡ γνωστοποίηση τῆς ἀνακαλύψεως ἔγινε στὸν τότε ὑπουργὸ Παιδείας Σπυρίδωνα Στάη, στὶς 6 Νοεμβρίου τοῦ 1900.

1901.—Οι αιμοσταγείς βούργαροι, μετά από βασανιστήρια, καίουν ζωντανό σε κλίβανο έναν Έλληνα από το Σιδηρόκαστρο, ενώ δολοφονούν έναν βοσκό από την Δόβιστα και τού αρπάζουν το κοπάδι.

.—Άνοιξε τις πύλες του γιά το κοινό το Βασιλικό (Εθνικό σήμερα) Θέατρο, με το μονόπρακτο έργο τού Δημήτριου Βερναρδάκη, Μαρία Δόξαπατρή, και δύο μονόπρακτες κωμωδίες τού Δημήτριου Κορομηλά, Θάνατος τού Περικλή και τού Χαράλαμπου Άννινου, Ζητείται υπηρέτης. Το κτήριο είχε θεμελιωθεί το 1891, κτίστηκε με σχέδια τού Ερνέστου Τσίλερ και γιά την πρόσοψη είχε πρότυπο την Βιβλιοθήκη τού Αδριανού στην Αθήνα. Με ζωή πάνω από έναν αιώνα, αποτέλεσε την πρώτη κρατική σκηνή τής Ελλάδος, καθώς και πυρήνα σημαντικής πολιτιστικής δράσεως.

1903.—Η τουρκία αποδέχεται τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο Πρόγραμμα τής Μυρστέγης (Mürzsteg Agreement), οι οποίες αφορούσαν τους τρείς διοικητικούς τομείς (γνωστούς ως βιλαέτια), Θεσσαλονίκης, Μοναστηρίου και Σκοπίων τής οθωμανικής περιφέρειας Μακεδονίας. Αρχικά ήταν μία διμερής συμφωνία μεταξύ τής Αυστρουγγαρίας και τής Ρωσίας, στην συνέχεια όμως έλαβε διεθνή χαρακτήρα και οι μεταρρυθμιστικές της αποφάσεις επιβλήθηκαν διπλωματικά στην τουρκία. Η διάταξη τού άρθρου 3 τού προγράμματος, έθεσε θέμα ομοιογενέστερης κατανομής των εθνοτήτων στις συγκεκριμένες περιοχές, με ενδεχόμενη μεταβολή των γεωγραφικών ορίων τους…

1904.—Σε όλη την επικράτεια συνεχίζονται οι έρανοι υπέρ τού Μακεδονικού Αγώνα.

.—Ο καπετάν Βάρδας με τους άνδρες του, αναχωρεί από την Μονή τής Παναγίας γιά την μικρή Ι. Μ. τού Αγίου Δημητρίου, στην πλαγιά τού όρους Μουρίκι κοντά στο Μπλάτσι και από εκεί θα συναντηθεί στην Λόσνιτσα με τους αρχηγούς Καραλίβανο, Μαργαρίτη και Βισβίκη.

1905.—Οι αιμοδιψείς βούργαροι συνεχίζουν το λουτρό αίματος στην Μακεδονία. Τα σημερινά θύματα είναι οι έμποροι Γιάντσης Παύλου, Γεώργιος Αλικωστής και Ηλίας Θεοδώρου, από το χωριό Ζαβζάκι. Μαρτύρησαν κάπου στο Μπέλες, ενώ, τα σώματά τους βρέθηκαν διάτρητα από μαχαιριές και σφαίρες στον ποταμό Στρυμόνα.

.—Το σώμα των 150 ανδρών τού καπετάν Βάρδα αναχωρεί από την Λόσνιτσα, υπό ραγδαία βροχή, γιά να λημεριάσει στο δάσος ανάμεσα σε Κομανίτσι, Ζαγορίτσανη και Μπόμπιστα αναμένοντας εκεί τον Καραβίτη.

1906.—Στυγνή συμμορία βούργαρων, εισβάλλει στο χωριό Βόλακο (Κεντρική Μακεδονία) και πυρπολεί την εκεί ελληνική συνοικία.

.—Απεβίωσε σε ηλικία 49 ετών ο γενικός διευθυντής τής Τράπεζας Αθηνών και βουλευτής Αττικής,  Ιωάννης Πεσμαζόγλου, με ρίζες από την Καππαδοκία και την Σμύρνη.

.—(20 ἤ 24/11) Ο Μακεδονομάχος Κύρου Παύλος, από το Ζέλοβο Φλωρίνης, βαδίζοντας στ’ αχνάρια τού τουρκομάχου παππού του, φονεύθηκε στα Κορέστια (Όστιμα). Συμπολεμιστής τού Κώττα, γνώριζε πιθαμή προς πιθαμή όλη την Δυτική Μακεδονία. Ο Παύλος Μελάς σ’ ένα γράμμα του γράφει γιά τον Μακεδονομάχο: «[…] Δεν φαντάζεσαι τί περίεργος τύπος είναι ο Παύλος. Η αγαθότης του είναι μοναδική. Οι Κρήτες μας οι οποίοι τον λατρεύουν, τον πειράζουν (με καλοσύνη εννοείται) και τότε βλέπεις τον Παύλον ευχαριστημένον και ακούοντα καλοκάγαθα τα πειράγματά των. […] μία από τις ευχαριστήσεις του είναι να μάς διηγείται χωρίς να γελά, τα “παιγνίδια” που έπαιζε εις τους βουλγάρους.»

1908.—Γράφει ο πρόξενός μας στις Σέρρες, Αντώνιος Σακτούρης: «[…] Το παρά το Πετρίτσι χωρίον Μπογορόδιτσα, αποτελούμενον από 120 οικογενείας, ενταχθέν διά τής βίας στο σχίσμα το 1903, επανήλθεν εις την Ορθοδοξίαν. Οι χωρικοί εζήτησαν ιερέα και διδάσκαλον, οι οποίοι και απεστάλησαν αμέσως...»

.—Μία άγνωστη ασθένεια προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στις βαλανιδιές τής νήσου Κρήτης. Δάση ολόκληρα καταστράφηκαν. Γιά τρίτη φορά (1879-1888) ζήτησαν από το Άγιο Όρος και τους εστάλη η Αγία Ζώνη γιά λιτανεία στο νησί.

1912.—Τις απογευματινές ώρες, ογδόντα βούργαροι κομιτατζήδες με αρχηγό τον Τσαγκώφ, εισβάλλουν στην πόλη των Σερρών.

.—Εν μέσω θυέλλης και με την κάλυψη των πυροβόλων των πλοίων συνοδείας, άρχισε η αποβίβαση τού 1ου και 2ου τάγματος στους Αγίους Σαράντα, με πρώτους αποβιβασθέντες τους ανιχνευτές που βάδισαν κατ’ ευθείαν προς τα βουνά τα οποία χωρίζουν τους Αγίους Σαράντα από την ελώδη πεδιάδα που βρίσκεται πίσω τους. Ένας λόχος κατευθύνθηκε στον δρόμο που συνέδεε τους Αγίους Σαράντα με το Δέλβινο και τα Ιωάννινα. Μεταξύ των στρατιωτών που αποβιβάστηκαν με τον 3ο λόχο, ήταν και οι δικηγόροι και βουλευτές Κύπρου Χριστόδουλος Σώζος και Ευάγγελος Χατζηϊωάννου. Ο Ταγματάρχης Σπυρομήλιος είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό και υπουργό Στρατιωτικών Ελ. Βενιζέλο γιά την κατάληψη τού Δυρραχίου από τους Σέρβους, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης αποβάσεως μικρών έστω δυνάμεων Τακτικού Στρατού στον Αυλώνα και στους Αγίους Σαράντα. Το Υπουργείο Στρατιωτικών υιοθέτησε τις προτάσεις του, αλλά λόγω ισχυρής κατοχής τού Αυλώνα από εχθρικές δυνάμεις, αποφάσισε την πραγματοποίηση αποβάσεως στους Αγίους Σαράντα.

.—Συναντούνται στο Λονδίνο οι αντιπροσωπείες τουρκίας, βουργαρίας και Σερβίας γιά την συνθήκη ειρήνης. Τις συζητήσεις παρακολουθεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Στις 20 Νοεμβρίου είχε υπογραφεί η ανακωχή τής Τσατάλτζας, την οποία δεν δέχτηκε η Ελλάδα. Την ίδια μέρα, η Ελληνική Κυβέρνηση γνωστοποίησε στον Αρχηγό τού Στρατού Ηπείρου ότι επιβαλλόταν η απελευθέρωση των Ιωαννίνων πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων ειρήνης. Και σε ενίσχυση των εκεί δυνάμεών μας, είχε ήδη αποφασιστεί η άμεση μεταφορά τής 2ης Μεραρχίας στην Ήπειρο. Η μετακίνηση έγινε μεταξύ 16 και 25 Νοεμβρίου.

.—Ο Ελληνικός στόλος απελευθερώνει πλήρως την νήσο Τένεδο(βλ.& 24/10). Η περίοδος από τον Οκτώβριο τού 1912 μέχρι και τις αρχές τού Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1914, οπότε και τα απελευθερωθέντα νησιά – μεταξύ των οποίων η Ίμβρος και η Τένεδος -, πέρασαν «υπό προσωρινή ελληνική κατοχή και διοίκηση», δεν βιώθηκε χωρίς αγωνία από τους νησιώτες. Οι Μεγάλες Δυνάμεις πρότειναν κατά καιρούς σχέδια τα οποία προέβλεπαν την επιστροφή κάποιων από τα νησιά στην τουρκία, μεταξύ των οποίων η Ίμβρος και η Τένεδος. Η Συνθήκη των Σεβρών που υπογράφηκε στις 28/7- 10/8/1920, καθόριζε ότι η τουρκία «παραιτείτο υπέρ τής Ελλάδος όλων των δικαιωμάτων και των τίτλων που είχε επί των νήσων Ίμβρου και Τενέδου». Η Συνθήκη όμως δεν επικυρώθηκε. Η Μικρασιατική Καταστροφή και οι μετέπειτα πολιτικοί χειρισμοί, οδήγησαν στην υπογραφή τής Συνθήκης τής Λωζάννης και στην οριστική κατοχή των νησιών (όπου ανθούσε το ελληνικό στοιχείο) από την τουρκία. Σύντομα εφαρμόστηκε το σχέδιο των νεότουρκων γιά την εξόντωση των γηγενών Ελλήνων.

1913.—Έντονες διαμαρτυρίες τής χώρας μας γιά τα νέα βουργάρικα όργια στην Θράκη.

1914.—Καταστέλλεται η εξέγερση των Ελλήνων τής Κορυτσάς, η οποία άρχισε στις 19 τού μήνα, με τον θλιβερό απολογισμό των 114 νεκρών. Μόλις έναν περίπου μήνα νωρίτερα και δύο ημέρες πριν την εξέγερση, στις 17/2ου, η ελλαδική κυβέρνηση έδωσε εντολή στον Στρατό μας να αποχωρήσει, παραδίδοντας την πόλη σε αλβανούς κατσαπλιάδες (υπό Ολλανδό αξιωματικό…).

1916.—Το στρατιωτικό πραξικόπημα τού Ελευθέριου Βενιζέλου από την Θεσσαλονίκη όπου εδρεύει, κηρύσσει έκπτωτο τον βασιλέα Κωνσταντίνο Α’.

 1919.—Στο μέτωπο στην Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

.—Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Αναστάσιος Παπανικολόπουλος στο Τατόϊ, λόγω πτώσεως τού αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής πτήσεως. Είχε λάβει μέρος στις επιχειρήσεις τού Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.  http://www.pasoipa.org.gr/

1920.—Στην Μικρά Ασία ο Ελληνικός Στρατός δρα με μάχες προφυλακών.

.—Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα τού δημοψηφίσματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, έδειξαν ότι το 98% τού ελληνικού λαού ψήφισε υπέρ τής βασιλείας και τής επιστροφής τού Κωνσταντίνου Α΄στον θρόνο τής Ελλάδος.

1921.—Η Ελληνική Στρατιά στην Μ. Ασία μάχεται με πυροβολικό και περιπόλους εναντίον των τούρκων.

1923.—Η ενωμένη αντιπολίτευση δηλώνει, ότι δεν θα λάβει μέρος στις εκλογές τής 16ης Δεκεμβρίου τις οποίες προκήρυξε το φιλοβενιζελικό στρατιωτικό πραξικόπημα τού Στυλιανού Γονατά.

1927.—Εγκαινιάζεται το Μουσείο Ενθυμίων τού Γεωργίου Α΄ ως παράρτημα τού Εθνικού Ιστορικού Μουσείου Αθηνών. Το Μουσείο λειτούργησε στο κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων έως τον Αύγουστο τού 1930, οπότε αποφασίστηκε η εκκένωσή  του, προκειμένου να εγκατασταθεί σε αυτό η Βουλή. Τα αντικείμενα τού Μουσείου μεταφέρθηκαν σε διάφορες αποθήκες έως την επιστροφή τού Γεώργιου Β΄ το 1935, οπότε επαναλειτούργησε στους ίδιους χώρους τού ισογείου.

1930.—Η Αρχές στη χώρα μας συνέλαβαν περίπου τετρακόσιους κομμουνιστές, οι οποίοι κυκλοφορούσαν  προκηρύξεις εναντίον τής κυβερνήσεως και τής χώρας.

1933.—Στην Αθήνα, Ελλάδα και τουρκία υπογράφουν Πρωτόκολλο με προσωρινή ισχύ γιά όσο χρόνο θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις τού Βαλκανικού Συμφώνου (βλ. 9/2/1934). Στο εν λόγω Πρωτόκολλο αργότερα θα εισέλθουν η Γιουγκοσλαβία και η Ρουμανία.

1934.—Η δίκη των ενόχων γιά την απόπειρα κατά τής ζωής τού Ελευθερίου Βενιζέλου, αναβάλλεται.

1935.—Με την υποψία δημιουργίας επεισοδίων εν όψει τής επιστροφής τού Βασιλέα Γεώργιου Β΄, οι αρχές προβαίνουν σε προσαγωγές φανατικών πολιτικών αντιπάλων με παρελθόν.

1938.—Ο υπουργός Εξωτερικών τής ιταλικής φασιστικής κυβερνήσεως, Τσιάνο (ή Τσάνο), γράφει μεταξύ άλλων στο Ημερολόγιό του, γιά την συνομιλία που είχε με τον Γιουγκοσλάβο Πρέσβυ Κρίστιτς: «[…] Τον ενεθάρρυνα να δράσει εις την πρώτην ευκαιρίαν προς το Αιγαίον το οποίον αποτελεί την φυσικήν διέξοδον των Γιουγκοσλαύων προς την Θάλασσαν. Τούτο έχει σημασίαν προ πάντων προς ενίσχυσιν τής δράσεώς μας εν Αλβανία, η οποία ωριμάζει συμφώνως προς τας προβλέψεις.» Τα ίδια θα επαναλάβει σε άλλη συνομιλία τους, τον Δεκέμβριο τού 1940.

1940.—Οι Ελληνικές δυνάμεις (Γ’ Σ.Σ.) στο Ελληνοϊταλικό μέτωπο, επιτίθενται εναντίον των Ιταλών και τους εκδιώκουν από τις περιοχές Βυθκούκι, Καστάνιανη, Μακρύκαμπος, Ακροράχη.

.—Μετά την επιτυχή έκβαση τού αγώνα στην Ήπειρο και την απελευθέρωση τής Κορυτσάς, μελετήθηκε το θέμα συνεχίσεως των επιχειρήσεων κατά μήκος των αξόνων Ιωάννινα – Αυλώνα και Φλώρινα – Κορυτσά – Ελβασάν. Έπειτα από συνεκτίμηση όλων των παραγόντων και κυρίως των προβλημάτων ανεφοδιασμού των Σωμάτων Στρατού, αποφασίστηκε η εφαρμογή τής κύριας προσπάθειας στον άξονα Ιωάννινα – Αυλώνα, χωρίς να αποκλειστεί η πιθανότητα να προχωρήσει σε βάθος στον βόρειο τομέα τής Κορυτσάς. Γιά την εκτέλεση των αποστολών αυτών το Β΄Σ.Σ. ενισχύθηκε με την XI Μεραρχία Πεζικού από τις 27 και την Μεραρχία Ιππικού από τις 28 Νοεμβρίου.

.—Στο διάστημα 24-30 Νοεμβρίου το Α΄ Σ.Σ. κινήθηκε κατά μήκος τής κοιλάδας τού ποταμού Δρίνου, με το Απόσπασμα Λιούμπα στον παραλιακό τομέα, την VIII Μεραρχία Πεζικού προς την διάβαση τής Κακαβιάς και την II Μεραρχία Πεζικού προς την διάβαση Σούχας. Η III Μεραρχία Πεζικού η οποία είχε διατεθεί στο Σώμα Στρατού από τις 21 Νοεμβρίου, κινήθηκε από τις 30 Νοεμβρίου επί τής οδού Δελβινάκι – Κακαβιά – Αργυρόκαστρο.

.—Οι Ελληνικές δυνάμεις απελευθερώνουν την Μοσχόπολη.

1941.—Οι άθλιοι και ελεεινοί Ιταλοί διαλύουν και εκδιώκουν τις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις από την Κέρκυρα.  Η πράξη έγινε όταν αντιλήφθηκαν ότι οι αστυνομικοί διάκεινται εχθρικά προς αυτούς, αφήνοντας έτσι το νησί και τους κατοίκους αφύλαχτο στις ορέξεις κάθε εγκληματία και λωποδύτη.  Η επανεγκατάσταση των αρχών αστυνομεύσεως θα συμβεί στις 10 Δεκεμβρίου 1943, κατόπιν εγκρίσεως τής τότε Γερμανικής Διοικήσεως στο νησί και μετά την ιταλική συνθηκολόγηση.

1944.—Ο αρχηγός των συμμαχικών δυνάμεων τής Ελλάδος, Στρατηγός Σκόμπυ, καλεί τους Ν. Ζέρβα και Στέφανο Σαράφη, γιά να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες αποστρατεύσεως τού ΕΔΕΣ και τού ΕΛΑΣ, όπως από κοινού συμφωνήθηκε και βάσει των εντολών τής κυβερνήσεως. Εκεί, με έκπληξη ο Σκόμπυ άκουσε τον κομμουνιστή Σαράφη να τού λέει ότι… δεν είναι προετοιμασμένος γιά μία τέτοια συζήτηση, ότι αμφισβητεί την αρμοδιότητα τού Σκόμπυ γιά έκδοση διαταγών, επικαλούμενος δήθεν διαφορετική γνώμη τής κυβερνήσεως κ.λπ. Ακριβώς εννέα ημέρες μετά, οι φιλομπολσεβίκοι θα βουτήξουν την χώρα στο αίμα με έναν νέο πόλεμο.

.—Την ίδια ημέρα, η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» δυναμίτιζε ακόμα περισσότερο το κλίμα, ενώ ταυτόχρονα απαιτούσε την διάλυση τής Ταξιαρχίας των ηρώων τού Ρίμινι και τού ένδοξου Ιερού Λόχου. [Να τονιστεί πως, τόσο η Ταξιαρχία Ρίμινι όσο και ο Ιερός Λόχος, δεν υπάγονταν στην ελληνική αρμοδιότητα, αλλά ήταν Δυνάμεις τού Συμμαχικού Στρατού.]

.—Μετά από σκληρή διήμερη μάχη, οι κομμουνιστές εισέβαλαν στο χωριό Σκάφη. Φωτιά και ερήμωση απ’ άκρη σ’ άκρη. Δεκατρείς ήταν οι δολοφονημένοι, και ανάμεσά τους ο π. Ταράσιος Βογιατζής με το δωδεκάχρονο αγόρι του.

1956.—Στην αγγλοκρατούμενη Κύπρο επεκτείνεται η ποινή τού θανάτου και γιά μικρότερα αδικήματα, ενώ η λογοκρισία τού Τύπου φτάνει στο σημείο φιμώσεως. Αντιθέτως, απαγορεύεται η δίωξη όσων υπηρετούν στις αγγλοελεγχόμενες δυνάμεις ασφάλειας, χωρίς την προηγούμενη έγκριση τού Γενικού Εισαγγελέα.

1972.—Αποκατάσταση τής Δημοκρατίας [βλ. κομματοκρατίας] στην Ελλάδα ζητά η Κοινοβουλευτική Συνέλευση τού ΝΑΤΟ.

1983.—Ο Εγκέλαδος δηλώνει την παρουσία του στην Κεφαλλονιά. Προκάλεσε αρκετές ζημιές λόγω τού μεγέθους του.

1988.—Οι αστυνομικές αρχές των Η.Π.Α. συνέλαβαν στο αεροδρόμιο τού Μπέντφορντ στην Μασαχουσέτη τον πρόεδρο τού «Ολυμπιακού» και μεγαλοαπατεώνα Γιώργο Κοσκωτά, όταν αυτός προσγειώθηκε με το ιδιωτικό αεροπλάνο ‘’λίαρ τζετ’’ τού μετέπειτα προέδρου τής ομάδας, Αργύρη Σαλιαρέλη.

1992.—Ο Πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ δηλώνει ότι η χώρα του δεν θα αφαιρέσει τον όρο “Μακεδονία” από το όνομά της, προκειμένου να πετύχει διεθνή αναγνώριση. Απειλεί δε με νέο βαλκανικό πόλεμο στην περίπτωση που η διεθνής κοινότητα το αρνηθεί (…)

1997.—Τεταμένη είναι η κατάσταση στην Ολυμπιάδα, όπου οι κάτοικοι αντιδρούν έντονα στην λειτουργία των μεταλλείων Κασσάνδρας.

1999.—Στην κατηγορία των 69 κιλών, ο Γιώργος Τζελίλης κερδίζει 3 Αργυρά μετάλλια (155 κιλά στο αρασέ, 190 στο ζετέ και 345 στο σύνολο με πανελλήνιο ρεκόρ) και ο Βαλέριος Λεωνίδης, αν και τραυματισμένος, κερδίζει 3 Χάλκινα ( 152,5 στο αρασέ, 187,5 στο ζετέ και 340 στο σύνολο), στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσεως Βαρών που διεξάγεται στο ΣΕΦ.

2017.—Σε διωγμό η Ποδοσφαιρική Ομάδα «Π.Α.Ε. Ποντίων Ροδόπης», επειδή τιμά την μνήμη των αθώων θυμάτων τής τουρκικής θηριωδίας και βαρβαρότητας. Σαν σήμερα, ο αγώνας μεταξύ των ομάδων «Π.Α.Ε. Ποντίων Ροδόπης- ΑΕΤΟΣ Μίσχου» δεν επετράπη να πραγματοποιηθεί από τον διαιτητή, ο οποίος θεώρησε ότι η συγκεκριμένη εμφάνιση των αθλητών τού Θρυλορίου παραβαίνει τους κανονισμούς!.. Η παράβαση μάλιστα  μεγιστοποιήθηκε λόγω τής ευαίσθητης περιοχή τής Θράκης!.. Μοναδικός λόγος γιά τις διώξεις που υπέστη η εν λόγω ομάδα από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων, είναι η φανέλα των αθλητών της, η οποία φέρει στο εμπρόσθιο μέρος μήνυμα γιά την Γενοκτονία με την φράση: «Δεν Ξεχνώ – Πάντα Τιμώ». Ακόμα και η απεικόνιση χορευτών τού Πυρρίχιου στην οπίσθια πλευρά τής φανέλας χαρακτηρίστηκε «σλόγκαν πολιτικής φύσεως»!.. Η «ΠΑΕ Ποντίων» τιμωρήθηκε γιά την επιμονή να φορά την συγκεκριμένη φανέλα, με αποτέλεσμα, «να παρεμποδίσει» σύμφωνα με την απόφαση, γιά τρίτη φορά τέλεση αγώνων πρωταθλήματος. Στις 30 Νοεμβρίου η Πειθαρχική Επιτροπή τής Ενώσεως Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θράκης, την απέβαλλε από το πρωτάθλημα, υποβιβάζοντάς την στην αμέσως κατώτερη κατηγορία με αφαίρεση βαθμών. Επίσης τής επέβαλε και την χρηματική ποινή των 2.000 ευρώ!..

.—Οι κάτοικοι τής Μάνδρας Αττικής, 10 μέρες μετά την καταστροφική πλημμύρα, θρηνούν τους νεκρούς και μετρούν τις πληγές τους. Η μάχη με τις λάσπες είναι καθημερινή, σε σπίτια που θυμίζουν οικόπεδα. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι χωρίς τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμό, ενώ νερό προμηθεύονται με λάστιχα από τις γύρω αυλές.

2017.—Όταν κάποιος νεαρός είπε ότι «είναι μεγάλο πράγμα να σού τυχαίνουν όσα επιθυμείς», ο Μενέδημος απάντησε ότι «πολύ μεγαλύτερο πράγμα είναι να μην επιθυμείς όσα δεν πρέπει»’’. Σαν σήμερα, η δεκαενιάχρονη Ειρήνη Μελισσαροπούλου, συνελήφθη στο αεροδρόμιο τού Χονγκ Κονγκ να μεταφέρει σε κρύπτη τού σακιδίου της μία σακούλα με 2,6 κιλά κοκαΐνης. Από τότε παρέμεινε στις κινεζικές φυλακές ανηλίκων ως προσωρινά κρατούμενη μέχρι την εκδίκαση τής υποθέσεώς της. Τον Φεβρουάριο τού 2019 όπου συμπλήρωσε το 21ο έτος ηλικίας της, μεταφέρθηκε σε φυλακές ενηλίκων. Στις 9 Ιουλίου τού 2018 είχε παρουσιαστεί ενώπιον τού Κινέζου Δικαστή και στην υποβληθείσα, κατά το ισχύον εκεί δικονομικό σύστημα, ερώτησή του, αν δηλώνει ένοχη ή αθώα, δήλωσε αθώα. Εν αγνοία της, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, χρησιμοποιήθηκε ως βαποράκι γιά την μεταφορά των ναρκωτικών. Μετά την δήλωσή της, ο Δικαστής παρέπεμψε την σχετική δικογραφία στο Ανώτερο Δικαστήριο (High Court). Η δίκη ορίστηκε γιά τις 7 Μαρτίου τού 2019, όπου τελικά αθωώθηκε παμψηφεί. Καθοριστικό στοιχείο γιά την αθώωσή της ήταν το γεγονός ότι στην τσάντα με τα ναρκωτικά δεν βρέθηκε κανένα δακτυλικό της αποτύπωμα, ένδειξη που ενίσχυσε την θέση της ότι δεν είχε ιδέα για την ειδική κρύπτη με τα ναρκωτικά.  Η πρωτοφανής γιά τα δικαστικά δεδομένα τού Χόγκ Κόγκ αθωωτική απόφαση, δημιούργησε δεδικασμένο. Στον δικηγόρο της Σάκη Κεγιαχόγλου, η Ειρήνη είπε ότι αυτή η δύσκολη εμπειρία την ωρίμασε 10 χρόνια. Μακάρι τα νέα παιδιά να μην χρειάζονται τέτοιες εμπειρίες γιά να κατανοήσουν το νόημα τής ζωής τους.

2019.—Σταθερή στην απόφασή της γιά δημιουργία κέντρων υποδοχής των παράνομων αλλοδαπών σε όλες τις περιφέρειες τής χώρας παραμένει η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και τής Τοπικής Αυτοδιοικήσεως. Όσον αφορά το σχέδιο αποσυμφορήσεως των νησιών, ο κυβερνητικός σχεδιασμός αντιμετωπίζει δυσκολίες, δεδομένου ότι καθημερινά εισβάλλουν εκατοντάδες παράνομοι αλλοδαποί από την τουρκία. Τις τελευταίες έξι εβδομάδες εισέβαλαν στα νησιά μέσω τουρκίας, 9.747 παράνομοι αλλοδαποί. Όμως, στις αρχές Μαρτίου τού 2020, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα τού Έβρου γιά μικρό χρονικό διάστημα, ακούσαμε έκπληκτοι τον υπουργό Πέτσα να ανακοινώνει ότι : «[…] τις τελευταίες μέρες η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών…»!..

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση