ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

,

14-12-2014,

4 Δεκεμβρίου

,

1373.—Επί βασιλείας Πέτρου τού Β΄ (1369-1382) τής δυναστείας των ντε Λουζινιάν, Γενουάτες καταλαμβάνουν την Λευκωσία· η Αμμόχωστος που ήταν άριστα οχυρωμένη, καταλήφθηκε επίσης όχι με έφοδο, αλλά με τέχνασμα. Συγκεκριμένα είχε επιτραπεί η είσοδος Γενουατών στην πόλη δήθεν γιά διαπραγματεύσεις και η είσοδός τους αυτή αποδείχτηκε μοιραία. Τον επόμενο χρόνο (1374), ο Πέτρος εξαναγκάστηκε να έρθει σε ταπεινωτική συμφωνία με τους Γενουάτες, η οποία μεταξύ άλλων προέβλεπε: παραμονή τής Αμμοχώστου υπό γενουατική κατοχή, καταβολή υπέρογκων αποζημιώσεων, αποστολή ομήρων στην Γένουα ως εγγύηση και παράδοση τής Κερύνειας.

1479.—Ο Μωάμεθ αποστέλλει ναυτική μοίρα στη Ρόδο με σκοπό την κατασκοπία. Οι υπερασπιστές τού νησιού την κατεδίωξαν, καθώς επίσης το ίδιο έπραξαν και οι Δήλιοι.

1522.—Στη Ρόδο μία τουρκική νάρκη εκρήγνυται στον προμαχώνα των Άγγλων γκρεμίζοντας σημαντικό μέρος τού τείχους. Μετά από λίγο, οι εισβολείς θα απωθηθούν.

1601.— ἅγιος Σεραφείμ ἱερομάρτυς, ἐπίσκοπος Φαναρίου, ἐμαρτύρησε γιά τήν πίστη.

1687.—Η Γερουσία τής Βενετίας στέλνει το ψήφισμα τής 4ης Δεκεμβρίου 1687 στον Μοροζίνι, όπου αναγράφονται τα ακόλουθα : «Ελάβαμε το σχέδιο τής πόλεως των Αθηνών και τού φρουρίου αυτής το οποίον εκπόνησε ο κόμης ντε σαν Φελίτσε, και με ευχαρίστηση παρατηρήσαμε τα υπάρχοντα εκεί περίφημα αρχαία μνημεία. Εξουσιοδοτούμε την υμετέραν σύνεση (!..) να αφαιρέσει και να αποστείλει εις ημάς ενταύθα, εκείνο που θα έκρινε πιό σπουδαίο και πιό καλλιτεχνικό, δυνάμενο να επαυξήσει την αίγλη τής Κυριάρχου, το οποίο θα χρησιμεύσει επίσης ως αιώνιον μνημείο τής Ημετέρας Διακεκριμένης Αρετής»

1784.—Ημερομηνία θανάτου τού σημαντικού χρονικογράφου και συγγραφέως, Κωνσταντίνου – Καισάριου Δαπόντε. Είχε γεννηθεί στη Σκόπελο στα 1713.

1821.—(3-4/12) Οι Έλληνες επαναλαμβάνουν την προσπάθεια απελευθερώσεως τού Ναυπλίου με έφοδο, αλλά αποτυγχάνουν. «Ἐγένετο ἔφοδος πρὸς ἅλωσιν τοῦ φρουρίου Ναυπλίου, ἥτις ἀπέτυχεν. Ἐφονεύθησαν δὲ κατ’ αὐτήν οἱ Φιλέλληνες Λύχιγκ λοχαγός, καὶ Δαράτος, σημαιοφόρος. Κατ’ αὐτήν  ἐστρατήγησαν τῶν Ἑλλήνων οἱ Θ. Κολοκοτρώνης, Νικηταρᾶς, Βουτιέρος συνταγ. Γάλλος, Ταρέλος κλπ, τῶν δε τούρκων ὁ Ἀλῆ πασᾶς Ναυπλιεύς».

1822.—Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ιάκωβος Μονρόε, στο ετήσιο μήνυμά του προς το Κογκρέσο είπε: «[…] Το όνομα τής Ελλάδος πληρεί τον νουν και την καρδίαν παντός φιλελευθέρου ανθρώπου με τα ευγενέστερα αισθήματα». Εξέφρασε εν συνεχεία την συμπάθεια τού αμερικανικού έθνους προς τους αγωνιζόμενους γιά την ελευθερία τους Έλληνες.

1827.—«Ἀναχώρησις Πρέσβεως Ῥωσίας ἐκ Κωνσταντινουπόλεως».

1840.—Έπαυσαν οι μετασεισμοί στην Ζάκυνθο, που ακολούθησαν τον φονικό και καταστροφικό τής 18ης Οκτωβρίου τού ίδιου έτους. Καταμετρήθηκαν σε σύνολο 274, με 10 από αυτούς ισχυρούς, οι οποίοι συμπλήρωσαν την μεγάλη καταστροφή τού τόπου. Χαρακτηριστικό τού μεγάλου σεισμού τής 18ης Οκτωβρίου, είναι το γεγονός τής εξαφανίσεως μιάς μικρής νησίδας από την επιφάνεια.

1857.—Ο Γεώργιος Σκούφος είναι ο νέος Δήμαρχος Αθηνών. Διετέλεσε δήμαρχος επί δύο συνεχείς θητείες. (Α΄ θητεία 4/12/1857- 13/11/1861) και (Β΄ θητεία 14/11/1861 -12/10/1862). Με καταγωγή από την Σμύρνη, ο τελευταίος Δήμαρχος τής οθωνικής περιόδου και ο πρώτος άμεσα εκλεγόμενος από τον λαό τής περιόδου τής βασιλείας τού Γεωργίου Α΄, όντας έφηβος είχε διακόψει τις σπουδές του στην Βιέννη γιά να λάβει μέρος στην Επανάσταση τού 1821.

1897.—(ν. ημ.) Υπογράφεται η Συνθήκη τής Κωνσταντινουπόλεως, με την οποία τερματίζεται ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος τού 1897. Μετά την πρώτη Ανακωχή η οποία υπογράφηκε στις 20 Μαΐου, ακολούθησε η προκαταρκτική Συνθήκη Ειρήνης στις 18 Σεπτεμβρίου η οποία επικυρώθηκε σαν σήμερα, ενώ προηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες άρχισαν στις 20 Οκτωβρίου. Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλλει 4.000.000 τουρκικές λίρες ως πολεμική αποζημίωση στην οθωμανική αυτοκρατορία και τής επιβλήθηκε ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος. Η αποπληρωμή τού προστίμου υποχρέωσε την Ελλάδα να λάβει νέο δάνειο από τις Μεγάλες Δυνάμεις, με την προϋπόθεση όμως εξοφλήσεως των παλαιών δανείων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την επιβολή οικονομικού ελέγχου στην χώρα, γνωστού ως Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, ο οποίος ενεργοποιήθηκε από εξαμελή διεθνή επιτροπή σε όλους τους τομείς τού Ελληνικού δημοσίου και κυρίως στα έσοδα των μονοπωλίων αλατιού, πετρελαίου κ.λπ. (βλ. & 22/11ου).

1901.—Μετὰ ἀπὸ εἰσήγηση τοῦ «Συλλόγου πρὸς Διάδοσιν Ὠφελίμων Βιβλίων» καὶ μὲ πρωτοβουλία τοῦ Δημήτρη Βικέλα, δημοσιεύθηκε στὴν Ἐφημερίδα τῆς Κυβερνήσεως τῆς 4ης Δεκεμβρίου 1901, Διάταγμα περὶ Σχολικῶν Βιβλιοθηκῶν, γιὰ κάθε δημοτικὸ σχολεῖο. Ἡ Σχολικὴ Βιβλιοθήκη θὰ περιελάμβανε βιβλία τὰ ὁποῖα θὰ μποροῦσαν νὰ δανείζονται οἱ μαθητὲς γιὰ νὰ τὰ διαβάζουν στὸ σπίτι αὐτοὶ καὶ οἱ οἰκογένειές τους. Ἡ ἐπιλογὴ τῶν βιβλίων θὰ γινόταν ἔτσι, ὥστε ἡ Σχολικὴ Βιβλιοθήκη νὰ ἐξυπηρετῇ τὶς ἰδιαίτερες τοπικὲς ἀνάγκες.

1903.—Παραιτείται η Κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη. Η εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως ανατίθεται στον Θεοτόκη. [ΦΕΚ 285/ 6-12]. Ο Γεώργιος Θεοτόκης, ο οποίος χρημάτισε με κάποιες διακοπές σχεδόν μία δεκαετία πρωθυπουργός, οδήγησε γενικά την χώρα, έστω με αργά και κάποτε αμφίρροπα βήματα, στην κατεύθυνση τής αναδιοργανώσεως μετά τον πόλεμο τού 1897· κυρίως στην τετραετία 1906-9 στόχευσε στην αναδιοργάνωση τού Στρατού, ενισχύοντας παράλληλα τον Μακεδονικό Αγώνα, εκτιμώντας ότι η διεθνής πολιτική κατέτεινε όλο και περισσότερο στον διαμελισμό τής οθωμανικής αυτοκρατορίας και η Ελλάς έπρεπε να είναι αξιόμαχη γιά επικείμενες πολεμικές αναμετρήσεις.

1904.—Μετά την μεγάλη μάχη στο χωριό Ζέλοβο (βλ. 2/12ου) και αφού στο χωριό έφθασε ολόκληρο τουρκικό τάγμα στρατού, το σώμα τού καπετάν Ρούβα έφτασε στο Πισοδέρι μετά από δύσκολη νυχτερινή πορεία μέσα σε πυκνότατη χιονόπτωση. Ήταν τόσο ζοφερή η νύχτα που, αρκετά συχνά, οι Μακεδονομάχοι κρατούσαν σε σειρά την κάπα τού προπορευόμενου γιά να μην χαθούν. Τελικώς, Ρούβας, Καούδης, Νταλίπης, Καλογεράκης, Κύρου, Καραβίτης και λοιποί, θα σταθμεύσουν στο Πισοδέρι τρείς ημέρες, γιά ανάπαυση και ανάκτηση δυνάμεων.

.—Την ίδια ημέρα, ο Βάρδας έλαβε επιστολή η οποία τον ειδοποιούσε ότι το βουργάρικο τέρας με το όνομα Κωστάντωφ θα επισκεφθεί το χωριό Λιμπίσοβο (νυν Άγιος Ηλίας), στο οποίο διατηρούσε σχέσεις με κάποια χήρα. Μέσα στην επιστολή υπήρχε άλλη μία εσώκλειστη, εντολή-φόβητρο των βουργάρων προς τα ελληνικά χωριά. Με αυτόν τον τρόπο οι κάτοικοι τού Άη Λιά κάλεσαν τον αρχηγό να σπεύσει, διότι την επόμενη ημέρα οι βούργαροι θα παρευρίσκονταν σε γάμο στο χωριό Μπουχίνη, καλεσμένοι από τον εκεί μουχτάρη. Ο Βάρδας, αφού αγόρασε επαρκή ποσότητα πετρελαίου, ξεκίνησε με την δύση τού ηλίου φθάνοντας λίγο αργότερα στην περιοχή.

1907.—Αιματηρότατα επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αποφασίζεται το κλείσιμο τού Πανεπιστημίου ενώ ακολουθούν συλλήψεις και ανακρίσεις.

1912.—Στον τομέα Ηπείρου δύο τουρκικοί σχηματισμοί αντεπιτέθηκαν στα Ελληνικά τμήματα που είχαν καταλάβει το στρατηγικής σημασίας ύψωμα 1.076 (Προφήτης Ηλίας), βορειοανατολικώς τού χωριού Μανωλιάσσα και προσπάθησαν να το ανακαταλάβουν, ανεπυτυχώς. Στη μάχη μεταξύ των ηρωικώς πεσόντων ήταν και ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Σπυρίδων Καλλάρης, γυιός τού στρατηγού και μεράρχου. Η λακωνική και αξιοπρεπής στάση τού στρατηγού όταν τού ανακοινώθηκε ο θάνατος τού παιδιού του, εκφράζει ελληνικά ιδεώδη χιλιάδων ετών.

1913.—(π. ημ.) Αποφασίζεται στην Φλωρεντία (17/12 ν.ημ.) από τις Μεγάλες Δυνάμεις, με το ομώνυμο πρωτόκολλο, η παραχώρηση τού Βορείου τμήματος τής Ελληνικής Ηπείρου στην αλβανία. (Το επαίσχυντο πρωτόκολλο υπογράφηκε στις 5/18-12). Ο Άγγλος Συνταγματάρχης Murray σε διάλεξή του στο Λονδίνο (7/1/1914) είχε πει ότι : «[…] και να είχε ηττηθεί η Ελλάς, δεν θα επιβάλλονταν σκληρότεροι όροι για την Ήπειρο».

1919.—Στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

1920.—Η ετοιμοπόλεμη Ελληνική στρατιά δίδει μάχες περιπόλων.

.—(ν.ημ.)Στο Μιλάνο σημειώθηκε ανεπιτυχής απόπειρα δολοφονίας εναντίον τού βασιλέα Κωνσταντίνου Α΄, μέσα στην αμαξοστοιχία όπου επέβαινε γιά να επιστρέψει στην Ελλάδα. Συνελήφθησαν οι Καλόπουλος και Γιανάς οι οποίοι κατέδωσαν τους συνενόχους τους. Όλοι ήταν οπαδοί τού καθεστώτος Βενιζέλου.

.—(π.ημ.) Μετά το διενεργηθέν δημοψήφισμα και την επάνοδο τού βασιλέα Κωνσταντίνου Α΄  στον θρόνο του, μεταβαίνει στο Μέτωπο τής Μικράς Ασίας (βλ. και 22/11).

1921.—Η Ελληνική στρατιά στη Μικρά Ασία μάχεται με μάχες προφυλακών.

1923.—Στην Κορυτσά, χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Δυρραχίου κάποιος Φαν Νόλι. Στην εκλογή του (ενεργώντας αντικανονικά και ανθελληνικά) συμμετείχαν ο επίσκοπος Μιλητουπόλεως Ιερόθεος, απεσταλμένος ως Έξαρχος τού Οικουμενικού Πατριαρχείου στην αλβανία και ο επίσκοπος Συνάδων Χριστόφορος. Οι δύο αυτοί, αντί να λύσουν τα προβλήματα των Ορθοδόξων στη Β. Ήπειρο και όλη την αλβανία, τα έκαναν ακόμη χειρότερα, επιτρέποντας στους αλβανούς να χειραγωγήσουν το θρησκευτικό συναίσθημα τού τόπου και των κατοίκων.

1924.—Λήγουν οι διαπραγματεύσεις στο Λονδίνο, οι οποίες κατέληξαν στην υπογραφή Συμβάσεως δανείου ύψους 12.300.000 χρυσών λιρών. Την κυβέρνηση Ανδρέα Μιχαλακόπουλου αντιπροσώπευσε ο Έλληνας πρέσβης μαζί με τον διοικητή τής Εθνικής Τράπεζας Αλ. Διομήδη, οι οποίοι συμφώνησαν με τον Άγγλο τραπεζίτη Χάμπρο τόκο 8%. Επρόκειτο γιά το «Προσφυγικό δάνειο» το οποίο παρείχε η ΚτΕ (Κοινωνία των Εθνών) στην χώρα μας, προς αντιμετώπιση προβλημάτων και αποκατάσταση των περισσότερων από 1.000.000 Ελλήνων ομογενών προσφύγων (υπολογίστηκαν σε 1.069.957 ψυχές), οι οποίοι βρέθηκαν στην μητροπολιτική Ελλάδα λόγω των διώξεων τού σφαγέα Κεμάλ.

1926.—Μετά την κατάρρευση τής δικτατορίας Πάγκαλου, την άρση τού στρατιωτικού νόμου από τον Κονδύλη και την διεξαγωγή των εκλογών τής 7ης Νοεμβρίου (με το σύστημα τής απλής αναλογικής), στις οποίες γιά πρώτη φορά πήραν μέρος κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα, σχηματίζεται οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Αλέξανδρο Ζαΐμη με την συμμετοχή των περισσοτέρων κομμάτων. Ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος ήταν υπ. Εξωτερικών, ο Παναγής Τσαλδάρης Εσωτερικών, ο Ιωάννης Μεταξάς Συγκοινωνιών και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Γεωργίας. Η κυβέρνηση ήταν βραχύβια με διάρκεια δύο ετών, μέχρι το 1928, οπότε μετά την επιστροφή τού Ελευθέριου Βενιζέλου στην  Ελλάδα, παραιτήθηκε στις 4/7/1928 μετά από τους τρείς ανασχηματισμούς. (4 Δεκεμβρίου 1926 – 17 Αυγούστου 1927) (17 Αυγούστου 1927 – 8 Φεβρουαρίου 1928) (8 Φεβρουαρίου 1926 – 4 Ιουλίου 1928).

1929.—Η Κυβέρνηση (ν.ημ. 16 Δεκεμβρίου 1929 – 26 Μαΐου 1932) τού Ελευθέριου Βενιζέλου, αρνείται την χορήγηση τού 13ου μισθού στους εργάτες.

1934.—Ημερομηνία θανάτου τού θεατρικού, κυρίως, συγγραφέα, Φώτου Πολίτη. Ήταν υιός τού Νικόλαου Πολίτη και αδελφός τού Λίνου(βλ.& 3/12).

1936.—Δύο μόλις ημέρες από την άφιξή του στην Ρόδο, ο νέος Ιταλός διοικητής Mario de Vecchi διαλύει τα Κοινοτικά Συμβούλια Έμπωνας, Θολού, Βατίου και το Συμβούλιο τής Ορθοδόξου Κοινότητος Ρόδου.

1940.—(3 – 4 Δεκεμβρίου) Ὁ Μουσσολίνι παρέλαβε μακροσκελὴ ἀναφορὰ τοῦ στρατηγοῦ Σοντοῦ, μὲ τὴν ὁποία τοῦ διασαφήνιζε τὴν ἀδυναμία ἀντιδράσεώς του στὴν διαμορφωμένη κατάσταση τοῦ μετώπου, παρακαλῶντας τον νὰ προωθήσῃ πολιτικὴ λύση (!..).

.—Το 4ο ΣΠ, απελευθερώνει το χωριό Χότοβα και καταλαμβάνει το ορεινό συγκρότημα Μάλι Μπουταρίτ. Ο χειμώνας ενέσκηψε βαρύς από τις αρχές Δεκεμβρίου και η κίνηση τού Ελληνικού Στρατού έγινε δυσχερής. Οι άνδρες υπέφεραν από κρυοπαγήματα και τίθεντο εκτός μάχης. Το ίδιο και τα μεταγωγικά ζώα. Λόγω τής κακοκαιρίας διακόπηκε ο ανεφοδιασμός και οι λόχοι έμεναν νηστικοί. Το 5ο ΣΠ επίταξε όλον τον αραβόσιτο τής περιοχής προς διατροφή των ανδρών. Στα ορεινά χιόνιζε και επικρατούσε παγωνιά. Στα πεδινά, στην Πρεμετή – Κλεισούρα, έβρεχε ακατάπαυστα και με ένταση. Τα νερά τού Αώου φούσκωσαν παρασύροντας  γεφύρια μεταξύ Πρεμετής – Πετράνης, καθιστώντας αδύνατη πλέον την διάβαση αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η δυσχέρεια ανεφοδιασμού. Ο Άψος κατέβαζε επίσης περισσότερα νερά και έγινε αδιάβατος γιά μέρες. Παρ’ όλες όμως τις αντίξοες συνθήκες, τα Ελληνικά τμήματα αψηφώντας την κακοκαιρία και τις κακουχίες, ανέτρεψαν τις εχθρικές αντιστάσεις και προχώρησαν.

.—Οι Ελληνικές δυνάμεις στο μέτωπο τής Βορείου Ηπείρου κατέλαβαν το Πόγραδετς και τα γύρω υψώματα ως και τις διαβάσεις Κακαβιάς.

.—Είναι επικίνδυνο να περιφρονεί κανείς στρατιώτες σαν τους Έλληνες. Σαν σήμερα στα 1940, τηλεγράφημα τού Αμερικανού δημοσιογράφου Λέλαντ Στόου από το βορειηπειρωτικό μέτωπο προς την εφημερίδα «Ημερήσια Νέα τού Σικάγο», περιγράφει τον Έλληνα στρατιώτη και τον Ελληνικό Στρατό με την ηγεσία του, με τα καλύτερα λόγια: ”[…]Ο πόλεμος διεξάγεται από στρατεύματα, τα οποία από την ανώτατη μέχρι την κατώτατη βαθμίδα, συνωθούνται στην μεγάλη στρατιωτική παράδοση τής Αρχαίας Ελλάδος. Με λογική ενίσχυση, υπό μορφήν πολεμικού υλικού, είναι δύσκολο να προβλέψουμε πού και πότε θα σταματήσει η Ελληνική προέλαση πέρα από την Βόρειο Ήπειρο. Αρχίζει να φαίνεται ότι ο χειμώνας είναι το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να επιβραδύνει την προέλαση των Ελλήνων.[…] Είναι επικίνδυνο να περιφρονεί κανείς στρατιώτες σαν τους Έλληνες”.

.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Ζάκυνθο.

1942.—Τμήμα από 60 Ιερολοχίτες ξεκίνησε γιά την περιοχή τής Βεγγάζης, προκειμένου να εκτελέσει επιχειρήσεις στα νώτα τού εχθρού, πλην όμως η αποστολή εκείνη δεν εκτελέστηκε τελικώς, ένεκα τής ταχείας προελάσεως τής 8ης Βρετανικής Στρατιάς προς τα δυτικά.

1943.—Αντάρτες τής εθνικής αντιστασιακής οργανώσεως ΠΑΟ, ενεργούν επίθεση σε καταυλισμό στον οποίον συναυλίζονταν συνεργαζόμενοι άνδρες των ΣΝΟΦ – ΕΛΑΣ, στο χωριό Άγιος Αθανάσιος Θεσσαλονίκης. Κατάφεραν να εξοντώσουν τέσσερεις βούργαρους ναζί, έπιασαν άλλους πέντε αιχμαλώτους, καθώς και δύο ελλαδίτες κομμουνιστές.

.—Οι Γερμανοί πυρπολούν την μονή Ομπλού (στις παρυφές τού Παναχαϊκού όρους).

.—Στην Πάτρα, οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτέλεσαν 84 αθώους Έλληνες σε επίδειξη δυνάμεως. Μεταξύ των θυμάτων, οι 63 ήταν αιχμάλωτοι από το μπλόκο των Προσφυγικών, το οποίο στοίχισε την ζωή σε επί πλέον 50 ανθρώπους μας (βλ. 27/10/1943).

1944.—Μεγάλες μάχες στην Αθήνα με τους κομμουνιστές, οι οποίοι προσπαθούν να καταλάβουν την εξουσία.

.—Η κυβέρνηση κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στην προσπάθειά της να ελέγξει τις δυνάμεις τού ΕΛΑΣ, οι οποίες επιδιώκουν να καταλύσουν την δημοκρατία και την χώρα.

.—Δεύτερη ημέρα των ένοπλων συγκρούσεων στην πρωτεύουσα και τής κομμουνιστικής επιθέσεως στο αρχηγείο τής Εθνικής Αντιστασιακής οργάνωσης «Χ», στο Θησείο. Χάρη στον μεγάλο αγώνα των Ελλήνων τής οργανώσεως και τού ηρωικού συντάγματος Μακρυγιάννη, απετράπη η άλωση τής Αθήνας. Ο ΕΛΑΣ άρχισε την επίθεση εναντίον τού οχυρού τής οργανώσεως Χ τού αντισυνταγματάρχη (τότε) Γεώργιου Γρίβα στην ιστορική συνοικία τού Θησείου. Τρείς χιλιάδες ΕΛΑΣίτες εναντίον ογδόντα ανδρών τού Γρίβα, αλλά αυτοί οι λίγοι κατόρθωσαν να συγκρατήσουν τον όγκο των επιτιθέμενων μέχρι τις βραδινές ώρες που σταμάτησε η μάχη γιά να συνεχιστεί την επόμενη μέρα. Οι νεκροί και τραυματίες των κομμουνιστών ανήλθαν σε 750, ενώ οι Χίτες είχαν τους μισούς τής δυνάμεώς τους σε νεκρούς και τραυματίες. Πρώτος μέσα στην μάχη ο Γρίβας ο οποίος με την παρουσία του ενίσχυε το θάρρος των φυλακίων.

.—Έχοντας πλήρη στοιχεία και εικόνα γιά τα καταληφθέντα αστυνομικά τμήματα τής πρωτεύουσας από τους κομμουνιστές, ο Υποδιοικητής τού Τμήματος επιφυλακής Αστυνόμος Β’ Παυλόπουλος Βαλσάμης, προέβη σε ενημέρωση προς τον ναυτικό Διοικητή Γεωργόπουλο. Στην επίθεση των σλαβόφρονων κατά τής Πατρίδος μας, τα σώματα Αστυνομίας και Χωροφυλακής μέτρησαν τα περισσότερα θύματα. Εκείνες ακριβώς τις ημέρες πολλοί αστυνομικοί απήχθησαν ακόμη και από τα σπίτια τους. Όλοι τους κατακρεουργήθηκαν στην συνέχεια στο Άσυλο, στον Κοκκινόβραχο και σε άλλες τοποθεσίες τού Πειραιά και των Αθηνών.

.—Η απόφαση τής αυτοθυσίας των αστυνομικών τού Β΄ Αστυνομικού Τμήματος, λήφθηκε οριστικά το πρωί τής 4ης Δεκεμβρίου. Ο Διοικητής τού Τμήματος, Αστυνόμος Α΄ Ιωάννης Ζαρούλης, οι Υποδιοικητές, Αστυνόμοι Β΄ Σπυρίδων Κομψάς και Γεώργιος Μακροθύμιος, ο Διοικητής τού Β΄ Παραρτήματος Ασφαλείας, Αστυνόμος Β΄ Κωνσταντίνος Πήλιας και ο Υγειονομικός Διευθυντής Αντώνιος Λάσκαρης, στην σύσκεψη τής 9ης πρωινής μαζί με τους υπόλοιπους Αξιωματικούς και άνδρες τού Τμήματος, αποφάσισαν να αντιτάξουν πάσαν άμυναν και να θυσιαστούν μέχρις ενός, εάν οι περιστάσεις το απαιτήσουν. Οι κομμουνιστές είχαν αποκόψει τις τηλεφωνικές συνδέσεις των περισσότερων Αστυνομικών Τμημάτων, εκτός τού Β΄ Αστυνομικού Τμήματος. Μέσω τηλεφώνου οι κομμουνιστές ασκούσαν συνεχώς ψυχολογική πίεση στους Αστυνομικούς γιά να τους εξαναγκάσουν σε παράδοση. Αρχικά με δελεαστικούς όρους, και στη συνέχεια μετά την άρνηση των αστυνομικών να παραδοθούν, με απειλές, ύβρεις και βωμολοχίες τού αισχίστου είδους.

.—Ο Πειραιάς κατελήφθη από σλαβόφρονες. Ήταν η πρώτη περιοχή την οποία κατάφεραν να αποκόψουν και να καταλάβουν σχετικά εύκολα, αμέσως μετά το δήθεν συλλαλητήριο τής 3ης Δεκεμβρίου και την επίθεση τα ξημερώματα τής σημερινής. [*Η νεκρική πομπή η οποία διέσχισε την πόλη των Αθηνών, με τους φιλομπολσεβίκους να μεταφέρουν φέρετρα με σκοτωμένους δήθεν από αστυνομικούς συντρόφους τους, με τα περισσότερα κενά, όταν έφθασε μπροστά στο μνημείο τού Αγνώστου Στρατιώτου συνέβη κάτι καταπληκτικό. Οι ελλαδίτες σύντροφοι γονάτισαν εμπρός στο μνημείο και με σφιγμένες γροθιές έψαλλαν νεκρώσιμους Σλαυϊκούς ύμνους!..]

.—Την ίδια ημέρα, περιπολίες αστυνομικών σε σωματικούς ελέγχους δήθεν περαστικών έξω ή κοντά στο κτήριο τής Τροχαίας, συνέλαβαν περίπου 100 κομμουνιστές οι οποίοι έφεραν όπλα και χειροβομβίδες (…) Εκτός προσώπων, πυρομαχικά και όπλα βρέθηκαν μέσα σε μία νεκροφόρα αλλά και σε νοσοκομειακά αυτοκίνητα. [Τόσο τυχαία ξεκίνησαν τα γεγονότα τής χθεσινής διαδήλωσης…]

1946.—Από δημοσίευμα τής εφημερίδας «Εμπρός» διαβάζουμε: «[…] Ανατολικώς των Σερρών και εις την περιοχήν τού Δορίσκου, στρατιωτικαί δυνάμεις προσέβαλαν επιτυχώς πολυμελή κομμουνιστικήν συμμορίαν» (στοιχεία Σάκης Αραμπατζής).

.—«Συμμορίτες αντάρτες ορμώμενοι από βουλγαρικού εδάφους, επιτίθενται κατά λόχου τού Εθνικού Στρατού στο χωριό Κόρυμβος».

1948.—Το Α’ Σώμα Στρατού αποσύρεται από τις επιχειρήσεις τού Γράμμου και τού Βίτσι, με σκοπό την ενίσχυση των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στην Πελοπόννησο, εναντίον κομμουνιστών. Το επιχειρησιακό σχέδιο με την κωδική ονομασία «Περιστερά», θα ξεκινήσει λίγες ημέρες αργότερα.

.—Οι αρχές τής κυβερνήσεως Θεμιστοκλέους Σοφούλη εξαρθρώνουν την παράνομη (Ν.509 1947) και δολοφονική οργάνωση ΕΠΟΝ, σε Αθήνα και τον Πειραιά.

1949.—Ανακοινώνεται επισήμως ότι απολύονται 1.500 κομμουνιστές από την Μακρόνησο, οι οποίοι δήλωσαν μετάνοια.

1950.—Το Σμήνος Μεταφορικών Αεροσκαφών τού Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας, αναλαμβάνει από το αεροδρόμιο Χουνγκάτ τής Κορέας τις πρώτες αποστολές μεταφοράς τραυματιών από το πεδίο μάχης. Γιά την δράση του αυτή τιμήθηκε με Εύφημο Μνεία από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

1954.Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Φαϊτάκης Γεώργιος, εκτελώντας διατεταγμένη πτήση με αεροσκάφος F-84G, το οποίο λόγω μηχανικής βλάβης κατέπεσε και συνετρίβη μέσα στο αεροδρόμιο τής Λάρισας. Γεννήθηκε το 1931 στην Νεάπολη Λασιθίου.

1965.—Μία παράξενη υπόθεση… Διαβάζουμε σε δημοσίευση τής εφημερίδας «Εμπρός» σαν σήμερα ότι: «[…] Υπό τού Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης απηλλάγη ο Κ. Κοκκοτής ή Βύσλας ή Κουκουτούσης, ετών 55, εκ Καλυβιών Aνατολικής Θράκης. Ούτος κατηγορείτο ότι κατά το έτος 1944 εις την Άνω Βροντού Σερρών, υπό την ιδιότητά του ως οργάνου πολιτοφυλακής, εφόνευσε 42 πολίτας. Εκ των εξετασθέντων όμως μαρτύρων ουδείς ήτο εις θέσιν να υπόδειξη ότι ο Κοκκοτής συνήργησεν εις τον φόνον των 41 πολιτών» (στοιχεία Σάκης Αραμπατζής).

1975.—Το ΠΠΚ «Δίοπος ΑΝΤΩΝΙΟΥ» P-286 (Παράκτιο Περιπολικό), παραλήφθηκε σαν σήμερα στις Κάννες Γαλλίας από τον Κυβερνήτη Υποπλοίαρχο Ε. Σεραφειμίδη Π.Ν. και κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 24/12/1975. Ονομάστηκε προς τιμήν τού αείμνηστου Δίοπου Αντωνίου που χάθηκε στην βύθιση τού αντιτορπιλικού «Αδρίας» στις 20-21 Ιουνίου 1943 έξω από την Κατάνια Σικελίας. Το «Δίοπος Αντωνίου» μαζί με το «Κελευστής Στάμου», κατασκευάστηκαν μεταξύ 1974 και 1975 στα γαλλικά ναυπηγεία Chantlers Ναvαldel ‘ Esterel κατόπιν παραγγελίας τής Κύπρου, αλλά η τουρκική εισβολή ανέτρεψε τα δεδομένα και τα παρέλαβε η Ελλάδα.

1976.—Ιδρύεται η Εταιρεία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου Ε.Π.Ε., σαν εντολοδόχος των δραστηριοτήτων τής Κοινοπραξίας στην Ελλάδα.

1977.—«Ακτινογραφείται» το Ερεχθείο και ομάδα ειδικών προχωρεί σε ριζική αναστήλωση τής Ακροπόλεως.

1991.—Μνημόνιο γιά την δημιουργία ελληνικού παραδοσιακού χωριού στο ιαπωνικό νησί Σοντοσίμα, υπογράφεται μεταξύ τού ΕΟΤ και ιαπωνικής εταιρίας.

1997.—Θεωρήθηκε επισήμως το νομοσχέδιο “Καποδίστριας”, που προβλέπει τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων. (Νόμος υπ’ αρίθμ. 2539-ΦΕΚ 244 4/12/1997, τεύχος Α΄).

1998.—Ο Νίκος Μαχλάς «σκοράρει» δύο φορές με την Βίτεσε και γίνεται ο πρώτος αλλοδαπός «σκόρερ» όλων των εποχών στο ολλανδικό πρωτάθλημα με 31 γκολ. Το ρεκόρ κατείχε επί 29 χρόνια ο Σουηδός Ove Kindval τής Φέγενορντ την περίοδο 1968-69, το οποίο είχε ισοφαρίσει ο Ronaldo την περίοδο 1995-96.

2012.—Ασκήθηκε κακουργηματική ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών εις βάρος τού δημοσιογράφου και εκδότη Θέμου Αναστασιάδη, έπειτα από πολύμηνη έρευνα γιά την υπόθεση μεγάλου χρηματικού ποσού που είχε καταθέσει σε υποκατάστημα γαλλικής τράπεζας το 2007. Η ποινική δίωξη είναι γιά φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδικήματα που αφορούν ποσό 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δεν δικαιολογούταν βάσει των οικονομικών στοιχείων που είχε δηλώσει. Το επίμαχο ποσό αποτελούσε μέρος καταθέσεως 5,5 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα BNP PARIS BANK, στην οποία είχε προβεί τον Ιούλιο τού 2007.

2018.—Ακόμα ένα σκάνδαλο σχετικό με τα κριτήρια προσλήψεων ημετέρων, ήλθε στην δημοσιότητα. Ζητήθηκε η παραίτηση, η οποία και υποβλήθηκε σαν σήμερα, τού διοικητή τού Νοσοκομείου Νίκαιας  ο οποίος προσκόμισε τέσσερα (!..) πλαστά πτυχία γιά να καταλάβει την συγκεκριμένη θέση. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), επεσήμανε ότι «ο εν λόγω διοικητής παρέμεινε στην θέση του πάνω από δύο χρόνια (Σεπτέμβριος 2016 – Δεκέμβριος 2018)  αν και γνώριζαν οι αρμόδιοι ότι εξαπατά το Ελληνικό Δημόσιο», συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση και ο  υπουργός Υγείας συγκάλυπταν την υπόθεση. Μετά την αποκάλυψη τού σκανδάλου, ο υπουργός αναγκάστηκε να ζητήση από τον διοικητή να παραιτηθεί…

2019.—Δεν υφίσταται πλέον ποινική δίωξη κατά τού στελέχους και πρώην βουλευτή τής Νέας Δημοκρατίας, Νίκου Γεωργιάδη, λόγω παραγραφής, σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα. Ο Νίκος Γεωργιάδης είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως τον Φεβρουάριο τού 2019, σε ποινή φυλακίσεως 28 μηνών και χρηματική ποινή 20 χιλιάδων ευρώ από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών,  το οποίο τον είχε κρίνει ένοχο κατά πλειοψηφία γιά το αδίκημα τής ασέλγειας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ανηλίκων.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση