ΙΜΕΡΤΑ ΜΥΘΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ – Ο ΛΙΘΟΣ ΤΗΣ ΑΛΚΜΗΝΗΣ

 

Η Αθηνά ετοιμάζεται ν' ανέβει στο τέθριππο άρμα, φορώντας χιτώνα, αιγίδα και περικεφαλαία. Κρατάει τα ηνία και το δόρυ της. Ο Ηρακλής μπροστά από το άρμα πεζός με το ρόπαλο στον ώμο. Μπροστά από τα άλογα ο Ερμής με κοντό χιτώνα, χλαμύδα, πέτασο και ενδρομίδες. (Λεπτομέρεια αμφορέα με λαιμό ύψους 54,2 εκ., 520-500 π. Χ. Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης -NY 41.85)
Η Αθηνά ετοιμάζεται ν’ ανέβει στο τέθριππο άρμα, φορώντας χιτώνα, αιγίδα και περικεφαλαία. Κρατάει τα ηνία και το δόρυ της. Ο Ηρακλής μπροστά από το άρμα πεζός με το ρόπαλο στον ώμο. Μπροστά από τα άλογα ο Ερμής με κοντό χιτώνα, χλαμύδα, πέτασο και ενδρομίδες. (Λεπτομέρεια αμφορέα με λαιμό ύψους 54,2 εκ., 520-500 π. Χ. Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης -NY 41.85)

 

Αθανάσιος Α. Τσακνάκης

Θεολόγος – Φιλόλογος

«Ιμερτά Μυθαναγνώσματα»
Διαύγασμα ΚΑ΄

 

Ο ΛΙΘΟΣ ΤΗΣ ΑΛΚΜΗΝΗΣ

 

……….Στην υπέροχη εκείνη εποχή των αρχαίων ηρώων, που πάλι θα επιστρέψει με το πλήρωμα τού χρόνου, συνέβη ένα θαυμάσιο γεγονός, εντυπωσιακό και μεγαλοπρεπές, που το κατέγραψαν – με περισσή φροντίδα και πολλή προσοχή – στα σοφά και φωτεινά κείμενά τους οι περίλαμπροι διδάσκαλοι και οι σπουδαίοι φιλόσοφοι των Ελλήνων. Με σεβασμό, λοιπόν, εμείς, και με απέραντη αγάπη προς εκείνους τους μακρινούς παππούδες μας, που όλοι τώρα βρίσκονται στην αγκαλιά τού Ουρανού και μας παρατηρούν από ψηλά, θα μιλήσουμε εδώ γιά το θεσπέσιο συμβάν, ώστε να μείνει ζωντανή η όμορφη ανάμνησή του, και με χαρά και υπερηφάνεια να το αφηγούνται οι προηγούμενες γενιές στις επερχόμενες. 

……….Αφότου ο παντοδύναμος Ηρακλής περάτωσε τους κοπιαστικούς άθλους του και αναλήφθηκε δοξασμένος στον αθάνατο Όλυμπο γιά να γίνει ημίθεος και να τιμάται από όλους τους εύψυχους ανθρώπους, ο μισότρελος γεροβασιλιάς Ευρυσθέας, γεμάτος από κακία και φθόνο, έστειλε τους άγριους μισθοφόρους του στις κατοικίες των ενάρετων απογόνων τού μεγάλου ήρωα, των Ηρακλειδών, και κατάφερε – με ωμή βία και με θρασύτατες απειλές – να εξορίσει από την όμορφη πόλη τής Θήβας όλη την γενναία οικογένεια, επειδή επιθυμούσε να κυβερνά ανενόχλητος, αδικώντας και κατατρέχοντας όποιον ήθελε, χωρίς να φοβάται ότι κάποιος Ηρακλείδης θα μπορούσε να τον ελέγξει αυστηρά και να τον κατηγορήσει δημόσια.

Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο: https://www.academia.edu/

 

Δημιουργία τού Ερρίκου Σιεμιράντζκι (Henryk Siemiradzki Eos 1886).

 

Αφήστε μια απάντηση