ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΙΧΑΗΛ (+21/9/1958)

,

Η προτομή τού Μιχαήλ Νικολάου είναι έργο τού Καλακαλλά Γεωργίου. Η φωτογραφία είναι τής Ευαγγελίας Μαθοπούλου
Η προτομή τού Μιχαήλ Νικολάου είναι έργο τού Καλακαλλά Γεωργίου. Η φωτογραφία είναι τής Ευαγγελίας Μαθοπούλου

 

Νικολάου Μιχαήλ

 

Νικολάου Μιχαήλ. Γεννήθηκε στο χωριό Μεσόγη, τής επαρχίας Πάφου, το 1934. Έπεσε στο χωριό του, στις 21 Σεπτεμβρίου 1958, αφού πυροβολήθηκε από Άγγλους στρατιώτες. Γονείς : Νικόλας Θρασυβούλου και Εύα Νικολάου. Αδέλφια : Πάτρα, Αρχοντία, Ερμίνα, Φωτεινή, Ανδρέας.

……….Ο Μιχαήλ Νικολάου φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Μεσόγης και στο Λιασίδειο Γυμνάσιο Πάφου. Εργαζόταν ως οδηγός σε ιδιόκτητο λεωφορείο, με το οποίο εξυπηρετούσε και τις ανάγκες των ομάδων τής Οργάνωσης των χωριών Μεσόγης, Τριμιθούσας και Μέσα Χωριού, στις οποίες ήταν και ο ίδιος μέλος. Μετέφερε επίσης την αλληλογραφία και οπλισμό από την Πάφο στα χωριά αυτά σε κρύπτη, την οποία είχε κατασκευάσει στο λεωφορείο του.

……….Τον Σεπτέμβριο τού 1958, μετέφερε στο χωριό του από την Πάφο επιτόπιας κατασκευής ηλεκτρική νάρκη, τύπου υδροσωλήνας, βάρους 35 περίπου κιλών, με προορισμό την σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον των Άγγλων. Η νάρκη αυτή χρησιμοποιήθηκε από συναγωνιστές του στις 21 Σεπτεμβρίου 1958 σε επίθεση εναντίον στρατιωτικού οχήματος, το οποίο και έπληξε στον δρόμο Πάφου – Μεσόγης – Τσάδας μέσα στο χωριό Μεσόγη.  Η επίθεση αποτελούσε αντίποινο γιά τον θάνατο τού Χαράλαμπου Καλαϊτζή και τού Ιάκωβου Χριστοδουλίδη, τους οποίους σκότωσαν Άγγλοι στρατιώτες κατά την διάρκεια βαρβαροτήτων που διέπραξαν εναντίον των κατοίκων των χωριών τής περιοχής Κάθικα – Αρόδων, τής επαρχίας Πάφου.

……….Ο Μιχαήλ Νικολάου που βρισκόταν στην περιοχή, εισήλθε μετά την έκρηξη σε κοντινό καφενείο, όπου δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες επέβαιναν δεύτερου αυτοκινήτου που ακολουθούσε,  τον συνέλαβαν και, αφού τον οδήγησαν στον τόπο τής έκρηξης, τον πυροβόλησαν προς εκφοβισμό. Στην συνέχεια τον κυνήγησαν πυροβολώντας τον και τον έπληξαν επανειλημμένα, σκοτώνοντάς τον κοντά στο καφενείο όπου τον είχαν συλλάβει.

……….Η απάντηση τής ΕΟΚΑ γιά την εν ψυχρώ δολοφονία του, ήταν ενέδρα μεταξύ των χωριών Μεσόγης – Μέσα Χωριού, στις 2 Οκτωβρίου 1958, εναντίον πεζής αγγλικής στρατιωτικής περιπόλου 30 στρατιωτών, στην οποία πήραν μέρος δώδεκα αγωνιστές, μέλη τής ανταρτικής ομάδας τής περιοχής, με την συμμετοχή και αγωνιστών τού χωριού Μεσόγη.

***
Επιμέλεια κειμένου: Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο
Πηγή κειμένου: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηριώσεως ΙΔ.Α.Α.Ε.

Αφήστε μια απάντηση