ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ – ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ (+12/11/1958)

,

,

Ξενοφώντος Πρόδρομος (+12/11/1958)

 

Ξενοφώντος Πρόδρομος. Γεννήθηκε στο χωριό Αγριδάκι, τής επαρχίας Κερύνειας, το 1941. Θανατώθηκε με βασανιστήρια από Άγγλους ανακριτές στο κρατητήριο Ζέφυρος τής επαρχίας Κερύνειας, στις 12 Νοεμβρίου 1958. Γονείς : Ξενοφών και Ειρήνη Τρύφωνα Αδέλφια : Γρηγόρης, Ανδρέας, Περσού, Θεοδώρα, Λάζαρος, Ζαχαρίας, Λουκία.

……….Ο Πρόδρομος Ξενοφώντος τελείωσε το δημοτικό σχολείο τού χωριού του και ήταν άριστος μαθητής. Η οικονομική δυσχέρεια τού πατέρα του δεν τού επέτρεψε να συνεχίσει τις σπουδές του και εργαζόταν ως χύτης. Ήταν τολμηρός, ριψοκίνδυνος και τού άρεσε το κυνήγι και ο αθλητισμός.

……….Έδωσε τον όρκο τής ΕΟΚΑ τον Αύγουστο τού 1957, σε ηλικία δεκαέξι μόλις χρονών, κατόπιν δικής του μεγάλης επιμονής και εργάστηκε στον αγώνα δίπλα από τα αδέλφια του. Πρώτες αποστολές που τού ανατέθηκαν ήταν να διανέμει φυλλάδια, να μιλά με τον τηλεβόα και να παρακολουθεί διάφορες κινήσεις, κυρίως στρατιωτών. Δραστηριοποιήθηκε επίσης πολύ στην ίδρυση εθνικοφρόνων σωματείων στο χωριό του, στα οποία ο Κυριάκος Μάτσης, τομεάρχης τής περιοχής, έδινε ιδιαίτερη σημασία. Ο Πρόδρομος ήταν μέλος στις επιτροπές τού θρησκευτικού συλλόγου και τής νέας συντεχνίας τού χωριού του.

……….Όταν συνελήφθη ο μεγαλύτερός του αδελφός Ζαχαρίας, που ήταν τροφοδότης των ανταρτικών ομάδων τού Μάτση στον Κυπαρισσόβουνο, ανέλαβε ο Πρόδρομος την τροφοδοσία. Στις 7 Νοεμβρίου 1958 μετέφερε τρόφιμα στους αντάρτες με συναγωνιστή του. Οι Άγγλοι είχαν πληροφορίες γιά την αποστολή του, αλλά και αποδείξεις, όταν ανακάλυψαν τα ίχνη των παπουτσιών του κοντά στο δένδρο όπου βρήκαν τα τρόφιμα και τον συνέλαβαν. Τον υπέβαλαν σε εξαντλητική ανάκριση. Στην άρνησή του να αποκαλύψει οτιδήποτε, ακολούθησαν φρικτά βασανιστήρια μέχρι θανάτου. Όταν τον παρέδωσαν στους δικούς του νεκρό, ύστερα από τέσσερεις μέρες, το κρανίο του ήταν σπασμένο από το σιδερένιο στεφάνι, το οποίο οι Άγγλοι χρησιμοποίησαν στα βασανιστήρια. Τα νύχια του επίσης ήταν όλα βγαλμένα.

Το όνομα τού δεκαεπτάχρονου ήρωα φέρει σήμερα ένα από τα στρατόπεδα τής Εθνικής Φρουράς στην Λεμεσό.


Αφήστε μια απάντηση