ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ-ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (+13/03/1956)

,

,

Μιχαήλ Γεώργιος. Γεννήθηκε στο χωριό Κισσόνεργα, τής επαρχίας Πάφου, στις 26 Οκτωβρίου 1939. Φονεύθηκε από Άγγλους, μετά από ρίψη βόμβας εναντίον τους, στις 13 Μαρτίου 1956 στην γενέτειρά του. Γονείς : Μιχαήλ Κωνσταντίνου και Θεοδόσα Μιχαήλ Αδέλφια : Κυριακού, Ελένη, Ανδρέας.

……….Ο Γεώργιος Μιχαήλ τελείωσε το δημοτικό σχολείο Κισσόνεργας και όταν σκοτώθηκε, ήταν μαθητής στο Λύκειο Πάφου. Κατά το διάστημα των θερινών διακοπών εργαζόταν σε οικοδομικές εργασίες, συμβάλλοντας στα οικονομικά τής οικογενείας του, ως ο μεγαλύτερος γιός.

……….Με την έναρξη τού αγώνα τής ΕΟΚΑ, εντάχθηκε στις μαθητικές ομάδες τού σχολείου του, με την συγκατάθεση και των γονιών του, οι οποίοι τού συμπαραστέκονταν στην δράση του, την ρίψη φυλλαδίων και την ύψωση τής ελληνικής σημαίας. Ο Γεώργιος Μιχαήλ βοηθούσε τον θείο του, ο οποίος ήταν νεωκόρος στην εκκλησία τού χωριού του. Από εκεί προμηθευόταν τις σημαίες τις οποίες ύψωνε τα βράδια. Οι Άγγλοι στρατιώτες, προσπαθώντας να τις κατεβάσουν, δέχονταν τον λιθοβολισμό των παιδιών και των γυναικών.

……….Διακρινόταν γιά τον ενθουσιασμό και τον αυθορμητισμό του. Με την δραστηριότητα την οποία είχε αναπτύξει, ο Γεώργιος Μιχαήλ, παρά το νεαρό τής ηλικίας του –  ήταν μόλις 16 ετών –  μεταπήδησε στις ομάδες επιθέσεως κατά των στρατιωτών με χειροβομβίδες, έχοντας υπεύθυνο τον ήρωα Χρίστο Κκέλη.

……….Στις 13 Μαρτίου 1956, στις δέκα το πρωί, επιτέθηκε με χειροβομβίδα στο χωριό του, εναντίον στρατιωτικού αυτοκινήτου πλήρους στρατιωτών και προχώρησε απομακρυνόμενος. Δεύτερο στρατιωτικό αυτοκίνητο το οποίο περνούσε από ‘κεί, σταμάτησε, κι ο Γιώργος γύρισε πίσω γιά να δει τί γινόταν. Έγινε αντιληπτός από τους στρατιώτες τού δευτέρου οχήματος, οι οποίοι τον κυνήγησαν, ανοίγοντας πυρ εναντίον του, και σκοτώνοντάς τον.

***
Πηγή: Κέντρο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Ι.Δ.Α.Α.Ε.
Επιμέλεια κειμένου και εικόνας: Ἑλληνικό Ἡμερολόγιο 

Αφήστε μια απάντηση