ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – ΤΟ ΒΟΪΟ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 16ος – 17ος αι. (1500-1700 μ.Χ.)

,

Την αξιόλογη μελέτη γιά την Δαμασκηνιά Δυτικής Μακεδονίας, συμπληρώνει ακόμα ένα ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο: “ΤΟ ΒΟΪΟ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 16ος – 17ος αι. (1500-1700 μ.Χ.)”, των εκδόσεων ΕΡΩΔΙΟΣ και τού Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Δαμασκηνιωτών  «Η Παναγία».

Οι μέχρι τώρα υπάρχουσες μελέτες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, αφορούν κυρίως την περίοδο τού 20ου αι. με ελάχιστες εξαιρέσεις οι οποίες ασχολούνται με τον 19ο αι. ή με μία σύγκριση και αντιπαραβολή των στοιχείων που προκύπτουν γιά τους δύο αιώνες.  Πηγές δε των υπαρχουσών μέχρι τώρα μελετών, είναι κατά κύριο λόγο, ελληνικό αρχειακό υλικό, ευρεθέν σε κοινότητες, σε δημόσια κρατικά αρχεία, ή σε αρχεία ιδιωτών, καθώς και σε στοιχεία προξενικών εκθέσεων ή σε αναφορές περιηγητών.

Το εξαιρετικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει το συγκεκριμένο βιβλίο των Σάκη Γκέκα και Στέργιου Ζήκα, είναι ότι επιχειρεί να φωτίσει μία αρκετά μακρινή περίοδο τής ιστορίας ανάπτυξης των οικισμών και τής οικονομίας τους, κατά τους πρώτους αιώνες τής οθωμανικής κατάκτησης στην Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται γιά μελέτη στοχευμένη και αναπόφευκτα επιλεκτική, με χρήση και ξενόγλωσσων πηγών, όπως τού οθωμανικού πρωθυπουργικού αρχείου στην Κωνσταντινούπολη. Το βιβλίο συμπληρώνει με διάφορους τρόπους το σημαντικό, αλλά αποσπασματικό έργο, Όψεις τού Άργους Ορεστικού, τής ομάδας τού Α.Π.Θ. και επικεντρώνεται στην περίοδο 1500-1700.

Αφήστε μια απάντηση