ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

,

14-12-2014

.

29 Φεβρουαρίου

 

1819.—Εκδίδεται σαν σήμερα στο Παρίσι η ελληνική εφημερίδα «Αθηνά», με υπεύθυνο εκδόσεως, τον Παναγιώτη Ιωαννίδη, ο οποίος υπέγραφε με το ψευδώνυμο Φοιβοαπόλλων. 

1828.—Με την αποβίβαση μεγάλης στρατιωτικής δυνάμεως των τούρκων στην Χίο, υπό τον Ταχίρ πασά, οι άνδρες τού Φαβιέρου εγκαταλείπουν την πολιορκία τού Κάστρου και υποχωρούν προς τα Μεστά.

1900.—(π. ημερ.) Γεννιέται στὴν Σμύρνη, ὁ Ἕλληνας νομπελίστας ποιητής, Γεώργιος Σεφεριάδης, γνωστὸς ὡς Σεφέρης. «…Δὲν θέλω νὰ γίνῳ μήτε δικηγόρος, μήτε δημοσιογράφος, μήτε μποέμ. Ἡ μόνη κλίση ποὺ ἔχω, εἶναι νὰ θέλῳ νὰ φτιάξῳ ποιήματα, ὑπομονετικά, πεισματάρικα, δουλεύοντας μῆνες καὶ χρόνους σὰν κινέζος, ἤ μανιακὸς χειροτέχνης. Ἡ ἐξωτερικὴ ὑποτέλεια θὰ μὲ πληγώνῃ σ’ ὅλη μου τὴν ζωή. Θὰ μὲ κρατᾷ ἐντοιχισμένο. Κι’ ὅμως, ἡ παραμικρὴ σταγόνα ζωῆς, φέρνει μιὰ τέτοια διαστολὴ στὴν ψυχή μου…». (βλ.13/3/1901 μὲ τὸ ν.ἡμ.)

.—Επεκτείνεται ο σιδηρόδρομος Πελοποννήσου μέχρι Κυπαρισσία και Μελιγαλά.

1912.—(π.ημ.) Συνάπτεται η βουργαρο – Σερβική αμυντική Συμμαχία. Η διμερής Συνθήκη προέβλεπε την κήρυξη πολέμου κατά τής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε περίπτωση εσωτερικών ταραχών ή μεταβολής τής παγιωμένης έως τότε καταστάσεως (status quo) και προσάρτηση όλων των εδαφών που θα καταλαμβάνονταν κατά την διάρκεια τής συρράξεως. Η Σερβία θα αποκτούσε την λεγόμενη «παλαιά Σερβία» και το σαντζάκι τού Nόβι Πάζαρ. Η βουργαρία θα προσαρτούσε όλα τα εδάφη ανατολικά τής Ροδόπης, με δυτικό όριο τον Στρυμόνα. Γιά αμφισβητούμενες περιοχές, τον ρόλο τού διαιτητή θα έπαιζε ο Ρώσος τσάρος. Η Ελληνο-βουργαρική συνεννόηση, ήταν δύσκολη, λόγω των διαφορών γιά εδάφη τής Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένης και τής Θεσσαλονίκης. Τελικώς υπογράφηκε στα τέλη Μαΐου Συνθήκη συμμαχίας, η οποία όμως είχε καθαρά αμυντικό χαρακτήρα σε περίπτωση τουρκικής επιθέσεως, ή «συστηματικής προσβολής των εκ των συνθηκών ή των θεμελιωδών αρχών του δικαίου του ανθρώπου απορρεόντων δικαιωμάτων». (βλ.13/3/1901 μὲ τὸ ν.ἡμ.)

1916.—Κρούσματα χολέρας εμφανίζονται στα στρατιωτικά τμήματα των Σέρβων τής Θεσσαλονίκης.

.—«Σύμμαχοι» και Έλληνες συνεννοούνται γιά την επισκευή των γεφυρών τού Στρυμόνα οι οποίες  ανατινάχθηκαν.

1927.—Το χρέος τής Ελλάδος προς την Αγγλία, ανέρχεται σε 21.000.000 λίρες και η καταβολή των δόσεων από πλευράς μας, θα αρχίσει από την επόμενη χρονιά. Τα επιτακτικότερα προβλήματα μετά την Μικρασιατική καταστροφή, ήταν το προσφυγικό και η σταθεροποίηση τής δραχμής, της οποίας η αξία είχε πέσει στο δέκατο πέμπτο τής προπολεμικής. Η φορολογική επιβάρυνση παρέμενε δυσβάστακτη. Σε σχέση με την προπολεμική, έχει αυξηθεί κατά 37 φορές. Την περίοδο 1924-1931, συνομολογήθηκαν εννέα εξωτερικά δάνεια, συνολικά 992 εκατομμυρίων φράγκων ή 14,9 δισεκατομμυρίων δραχμών. Τα δάνεια αυτά προήλθαν από την Αγγλία κατά 48%.

1944.—Η Συμφωνία Μυροφύλλου-Πλάκας. Υπογράφεται στην Πλάκα τής Ηπείρου, η ομώνυμη Συμφωνία ανάμεσα στις αντιστασιακές οργανώσεις ΕΛ.ΑΣ, ΕΚΚΑ, ΕΔΕΣ. Με την συμφωνία αυτή, οι οργανώσεις αναλάμβαναν την υποχρέωση να μην πολεμούν μεταξύ τους, να περιορίζονται στις περιοχές που κατέχει η κάθε μία, και να πολεμούν τον εχθρό από κοινού και χωριστά. Ο πρώτος «εμφύλιος» μεταξύ τού ΕΛ.ΑΣ και ΕΔΕΣ, διήρκεσε τέσσερεις μήνες και είχε αμφίρροπη εξέλιξη. Η απόφαση γιά παύση, ήλθε λόγω τού ότι, τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής χτύπησαν και τις δύο αντιστασιακές οργανώσεις, με μεγάλη αποφασιστικότητα. Αντιλαμβανόμενος ο ΕΛ.ΑΣ ότι το διεθνές κλίμα είχε αρχίσει να στρέφεται εναντίον του, και επιζητώντας κάποιου είδους συμβιβασμό με τον Ζέρβα, ζήτησε από τον Γούντχάουζ τής διασυμμαχικής αποστολής, να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο. Η ανακωχή υπογράφηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1944, και απετέλεσε την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο οργανώσεων, που κατέληξαν στην τελική συμφωνία τής 29ης Φεβρουαρίου 1944.

1948.—Στο στρατόπεδο τής Μακρονήσου, ξεσπούν αιματηρά επεισόδια, τα οποία στοιχίζουν την ζωή σε 15, ενώ αρκετοί είναι και οι τραυματίες. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «… κομμουνισταί κατά την διάρκειαν τής θρησκευτικής τελετής, επετέθησαν κατά τής φρουράς τού Στρατοπέδου προς αφοπλισμόν της…»

1956.—Συνάντηση γιά το Κυπριακό, στην οποία πήρε μέρος και ο Βρετανός Υπουργός Αποικιών, Λέννοξ Μπόϋντ. Οι Άγγλοι εισηγήθηκαν την παροχή αυτοκυβερνήσεως στον Κυπριακό λαό γιά αόριστο χρονικό διάστημα, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, επέμενε να οριστεί χρόνος γιά την εφαρμογή τής αρχής τής Αυτοδιαθέσεως.  Έτσι οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε ναυάγιο.

.—Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σχηματίζει την πρώτη του κυβέρνηση μετά τις εκλογές τής 19ης τού τρέχοντος μήνα.

.—Η Λίνα Τσαλδάρη αναλαμβάνει το υπουργείο Πρόνοιας και γίνεται η πρώτη Ελληνίδα υπουργός. Πρόκειται γιά την χήρα τού πρώην πρωθυπουργού, Παναγή Τσαλδάρη.

1964.—Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, δηλώνει ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την Κύπρο, εάν η τουρκία αποφασίσει να εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Μεγαλόνησο. Ο τουρκοκύπριος δρ. Ιχσάν Αλή, σε επιστολή του, απευθυνόμενη στον Φινλανδό  διοικητή τής Ειρηνευτικής Δυνάμεως των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, απεκάλυπτε την συνεχή μεθόδευση τής Αγγλίας, σε συνεργασία με την τουρκία, για την δημιουργία προβλημάτων, έτσι ώστε να έχουν αφορμή επεμβάσεως. Μεταξύ άλλων, έγραφε ο δρ. Ιχσάν Αλή: “…Αν όμως η κυβέρνηση ήθελε αποφασίσει να εξαλείψει την τρομοκρατία και να σώσει τους τούρκους, οι αποικιοκράτες και οι συνεργάτες τους, που επιθυμούν την συνέχιση τής ανωμαλίας στον τόπο, θα χρησιμοποιήσουν την διαστρεβλωμένη προπαγάνδα τους, γιά να δώσουν στην διεθνή κοινή γνώμη και ιδιαίτερα στην τουρκική κυβέρνηση, την οποία πάντοτε παραπλανούσαν, την λανθασμένη εντύπωση ότι η κυπριακή κυβέρνηση ακολουθεί επιθετική πολιτική...

1968.—Σφοδρότατη θύελλα (987hPa – Χανιά) πλήττει την Δυτική Κρήτη και κυρίως τα Χανιά, με τα κύματα και τους ανέμους να προξενούν ανυπολόγιστες καταστροφές. Δυστυχώς, εκτός από τις καταστροφές, η θύελλα προκάλεσε και τον θάνατο 6 ατόμων, καθώς επίσης τον τραυματισμό πολλών άλλων.

1982.—Γίνεται γνωστό πως συνέβη αεροπειρατεία σε «Μπόινγκ» τής Τανζανίας πάνω από την Αθήνα. Τρείς νεκροί και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός.

1992.—Ο πρωθυπουργός τής χώρας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μεταβαίνει στην πρωτεύουσα τού Ιράν Τεχεράνη, γιά επίσημη επίσκεψη και συνομιλίες.

2012.—Απεβίωσε  ο δημοφιλής κωμικός ηθοποιός, Βασίλης Τσιβιλίκας κατά την εσπευσμένη μεταφορά του στο Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο, λόγω εμφράγματος τού μυοκαρδίου. Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη το 1942, η κλίση του στην θεατρική τέχνη φάνηκε από νεαρή ηλικία, και παρ’ ότι είχε εισαχθεί στην Αγγλική Φιλολογία, τελικά αποφοίτησε από την θεατρική σχολή τού Πέλου Κατσέλη. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1965  και την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο την έκανε στις αρχές τής δεκαετίας τού ΄70, στην ταινία τού Αλέκου Σακελλάριου, «Η θεία μου η χίπισσα», δίπλα στην Ρένα Βλαχοπούλου και τον Γιάννη Μιχαλόπουλο. Έκτοτε συμμετείχε σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες, ενώ η παρουσία του στο θέατρο ήταν σταθερή. Τον χαρακτήριζε η καλλιέργεια και η ευγένεια, καθώς και ένας ιδιαίτερος ρυθμός στην απόδοση κωμικών ρόλων. Δεν απασχόλησε ποτέ τα αδηφάγα Μέσα με την οικογενειακή του ζωή, η οποία ήταν ευτυχισμένη δίπλα στην επί 45 χρόνια σύζυγό του, Αλίκη, και τα δύο τους παιδιά. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, τον ακολούθησε και η ίδια στο μακρύ ταξείδι.

Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Αφήστε μια απάντηση