ΑΛΥΤΡΩΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ – ΜΑΤΣΟΥΚΑ

,

Ματσούκα

Η περιοχή τής Ματσούκας βρίσκεται στην καρδιά τού Πόντου, μεταξύ τής Τραπεζούντας και τής Αργυρούπολης, ανάμεσα στα παράλια τού Εύξεινου και τα όρη Κουλαντάγ – Ζύγανα – Παρυάδρης, που αποτελούν την διαχωριστική οριογραμμή Ματσούκας – Χαλδίας και ορθώνονται σε υψόμετρο άνω των 2.500 μέτρων. Άλλα βουνά τής περιοχής είναι το Καράκαπαν, το Χορόζνταγ, το όρος Μελά κα.

Από τις βόρειες υπώρειες των βουνών αυτών αρχίζουν την ροή τους τρία ποτάμια, ο Πρύτανης, το ποτάμι τής Παναγίας Σουμελά και το ποτάμι τής Μουλάκας, τα οποία ενώνονται στο ύψος τής πόλης τής Ματσούκας και σχηματίζουν το θρυλικό Πυξίτη ή Δαφνοπόταμο, όπου και το χιλιοτραγουδισμένο γεφύρι τής Τρίχας.

Το όνομα τής περιοχής εικάζεται πως προέρχεται από το ματσούκι, το ραβδί που κρατάει ο άνθρωπος όταν αμύνεται ή επιτίθεται. Θεωρείται ότι οι κάτοικοι τής Ματσούκας, από την αρχαιότητα μέχρι την ανακάλυψη των πυροβόλων όπλων, ήταν οπλισμένοι με ραβδιά – ματσούκια, αφού η ζωή τους ήταν συνυφασμένη με την προστασία τής Διάβασης τής Ζύγανας και τού Δρόμου τού Μεταξιού, που οδηγούσε στο λιμάνι τής Τραπεζούντας. Στην Άνω Ματσούκα άλλωστε και συγκεκριμένα στην Κουνάκα, μέχρι πριν την ανταλλαγή, δεν υπήρχε άνθρωπος χωρίς να κρατάει την «ματσούκα», το «στουράκ΄», κατά την τοπική διάλεκτο.

Η περιοχή μέχρι το 1923, ήταν αρκετά αραιοκατοικημένη λόγω τής μορφολογίας τού εδάφους και χωριζόταν στις περιφέρειες Κάτω Ματσούκας, Άνω Ματσούκας, Παναγίας Σουμελά, Γαλίανας και Μουλάκας.

Στην ορεινή επαρχία τής Ματσούκας βρίσκονταν και οι εξαρχιακές και σταυροπηγιακές μονές τής Παναγίας Σουμελά, τού Αγίου Ιωάννου Προδρόμου τού Βαζελώνα και τού Αγίου Γεωργίου τού Περιστερεώτα, μονές – στυλοβάτες τής ορθοδοξίας και τού ελληνισμού.

Μνημεία: Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου τού Βαζελώνα , Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, Παναγία Σουμελά.

Αφήστε μια απάντηση