ΗΡΩΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ-ΧΑΤΖΗΓΙΑΚΟΥΜΗΣ ΣΠΥΡΟΣ (+16/10/1958)

,

,

Χατζηγιακουμής Σπύρος. Γεννήθηκε στο χωριό Κυθρέα, τής επαρχίας Λευκωσίας, το 1932. Πέθανε από βασανιστήρια Άγγλων ανακριτών, στις 16 Οκτωβρίου 1958. Σύζυγος : Ειρήνη Χατζηγιακουμή. Τέκνα: Ανδρέας, Κώστας, Γιάννης, που μετονομάστηκε σε Σπύρο μετά τον θάνατο τού πατέρα του, και Χρυστάλλα. Γονείς: Κώστας και Ελένη Χατζηγιακουμή. Αδέλφια: Γιώργος, Παύλος, Μαρίτσα, Παρασκευού, Αννίκα, Ελένη, Νικόλας, Ανδρέας και Αντώνης.

……….Ο Σπύρος Χατζηγιακουμής τελείωσε το δημοτικό σχολείο Κυθρέας και ήταν γεωργός. Στον αγώνα τής ΕΟΚΑ εργαζόταν μυστικά και αθόρυβα.

……….Στις αρχές Οκτωβρίου 1958, είχε επιβληθεί κατ’ οίκον περιορισμός και στις επτά ενορίες τής Κυθρέας και ακολούθησαν έρευνες. Στις 16 Οκτωβρίου επαναλήφθηκε ο περιορισμός, κατά τον οποίο, μαζί με τους Άγγλους, περιφερόταν και προδότης προσωπιδοφόρος. Αφού οι στρατιώτες μάζεψαν τους άνδρες στο Κεφαλόβρυσο, άρχισαν να κάνουν έφοδο αδιάκριτα στα σπίτια. Όλοι οι άνδρες οδηγήθηκαν μπροστά από τον κουκουλοφόρο, ο οποίος υποδείκνυε τους αγωνιστές. Συνελήφθησαν τριάντα άτομα, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Σπύρος Χατζηγιακουμής.

……….Οι στρατιώτες τον οδήγησαν στο σπίτι του για έρευνες. Εκεί, τού ζήτησαν να μετακινήσει μεγάλο σωρό από απόκλαδα, τα οποία είχε μεταφέρει γιά να περιφράξει τον χώρο δίπλα από το σπίτι του, όπου θα έβαζε το κοπάδι του. Αρνήθηκε. Μεταφέρθηκε μετά σε αποθήκη έξω από το χωριό, όπου συνεχίστηκαν οι ανακρίσεις και από εκεί στην Λευκωσία, όπου υποβλήθηκε σε βασανιστήρια.

……….Ο κατ’ οίκον περιορισμός κράτησε οκτώ μέρες. Την ογδόη μέρα, οι στρατιώτες μετέφεραν στο χωριό νεκρό τον Σπύρο Χατζηγιακουμή και κατευθύνονταν προς το νεκροταφείο. Οι κάτοικοι τού χωριού, που αντιλήφθηκαν τις προθέσεις των Άγγλων να τον θάψουν, όρμησαν στους δρόμους αγνοώντας τον περιορισμό, απέσπασαν τον νεκρό από τα χέρια τους, και τον μετέφεραν στην εκκλησία. Τα πόδια του ήταν διάτρητα και το κεφάλι του θρυμματισμένο.

……….Στην ταφή του, που έγινε υπό την απειλή των όπλων, ο ιερέας σκόπιμα δεν έριξε χώμα στο φέρετρο γιά να γίνει βράδυ εκταφή τού νεκρού γιά νεκροψία, την οποία οι Άγγλοι δεν είχαν διενεργήσει όπως προβλεπόταν.

……….Ο τάφος όμως φρουρείτο, τόσο από στρατιώτες, όσο και από ελικόπτερο γιά αρκετές μέρες και η εκταφή ήταν αδύνατη. Οι δικοί του κατέφυγαν τότε στο δικαστήριο, αλλά οι Άγγλοι δεν επέτρεψαν την εκταφή. Και ο λόγος είναι αυτονόητος.

***

Πηγή κειμένου : Κέντρο Έρευνας και Τεκμηριώσεως ΙΔ.Α.Α.Ε

Πηγή εικόνας :  http://lekythos.library.ucy.ac.cy/

Επιμέλεια κειμένου και εικόνας : Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο

Αφήστε μια απάντηση